המקור לשלוש עשרה מידות של רחמים ? (חלק א)בן מערבא

בהמשך לשרשור הזה מאתמול פירוש מתמטי מעניין למנחה ששלח יעקב לעשו | ערוץ 7

עיינתי אתמול והיום בתחילת פרשת וישלח, בסיפור המפגש בין יעקב לעשו. 

דבר ראשון שעשיתי אחרי קריאת הפרשה היה לבדוק אם רבינו חננאל מפרש / מעיר משהו בעניין.

רבינו חננאל יקר בעיני מאוד, וידוע שכל דבריו דברי קבלה (במובן הפשוט, כמובן).  

למרבה הצער כידוע פירוש רבינו חננאל לתורה לא שרד, אבל שרידים ממנו נשמרו בדברי הראשונים שהביאו מדבריו ונאספו בספר החשוב הבא

ואיך שמרצה שלי היה נוהג לומר, אם מישהו חושב שאני עושה פרסומת סמויה אז הוא טועה, אני עושה פרסומת גלויה לחלוטין לספר החשוב הזה. 

אז בע״ה נתחיל. 

רבינו חננאל טוען כאן שבתפילתו של יעקב אבינו לפני המפגש עם עשו כלולות כל י״ג מידות של רחמים. במחשבה ראשונה, הדברים נראו לי קצת ״מאולצים״ ולא הכי משכנעים. בדוחק. 
במחשבה שניה חשבתי לעצמי ש ״אם קבלה נקבל״ ויש לחלוק כבוד לדבריו של רבינו חננאל, ואולי הוא ראה דמיון בין שתי הפרשות שגם עליו הוא התבסס בדבריו. אז החלטתי לבדוק את זה ולהשוות את שתי הפרשות, כלומר, להשוות בין בראשית פרק לב פס׳ ג - בראשית פרק לג פס׳ י״ז לבין שמות פרק לג פס׳ א - פרק לד פס׳ י.

ומסתבר שאכן הדמיון בין שתי הפרשות האלה גדול מאוד, והקשר ביניהם חזק ומשמעותי ביותר. וברוך שהאיר עיני בתורתו. (אגב רבינו חננאל נרמז שם במילים ״אשר חנן אלהים את עבדך״ - בראשית לג פס׳ ה)

המשך יבוא. 
המקור לשלוש עשרה מידות של רחמים ? (חלק ב)בן מערבא

המקורות להשוואה:

בראשית פרק לב פס׳ ג - בראשית פרק לד פס׳ י״ז 

ד וישלח יעקב מלאכים לפניו אל-עשו אחיו ארצה שעיר שדה אדום: ​ה ויצו אתם לאמר כה תאמרון לאדני לעשו כה אמר עבדך יעקב עם-לבן גרתי ואחר עד-עתה: ​ו ויהי-לי שור וחמור צאן ועבד ושפחה ואשלחה להגיד לאדני למצא-חן בעיניך: ​ז וישבו המלאכים אל-יעקב לאמר באנו אל-אחיך אל-עשו וגם הלך לקראתך וארבע-מאות איש עמו: ​ח ויירא יעקב מאד ויצר לו ויחץ את-העם אשר-אתו ואת-הצאן ואת-הבקר והגמלים לשני מחנות: ​ט ויאמר אם-יבוא עשו אל-המחנה האחת והכהו והיה המחנה הנשאר לפליטה: ​י ויאמר יעקב אלהי אבי אברהם ואלהי אבי יצחק יהוה האמר אלי שוב לארצך ולמולדתך ואיטיבה עמך: ​יא קטנתי מכל החסדים ומכל-האמת אשר עשית את-עבדך כי במקלי עברתי את-הירדן הזה ועתה הייתי לשני מחנות: ​יב הצילני נא מיד אחי מיד עשו כי-ירא אנכי אתו פן-יבוא והכני אם על-בנים: ​יג ואתה אמרת היטב איטיב עמך ושמתי את-זרעך כחול הים אשר לא-יספר מרב:  ​יד וילן שם בלילה ההוא ויקח מן-הבא בידו מנחה לעשו אחיו: ​טו עזים מאתים ותישים עשרים רחלים מאתים ואילים עשרים: ​טז גמלים מיניקות ובניהם שלשים פרות ארבעים ופרים עשרה אתנת עשרים ועירם עשרה: ​יז ויתן ביד-עבדיו עדר עדר לבדו ויאמר אל-עבדיו עברו לפני ורוח תשימו בין עדר ובין עדר: ​יח ויצו את-הראשון לאמר כי יפגשך עשו אחי ושאלך לאמר למי-אתה ואנה תלך ולמי אלה לפניך: ​יט ואמרת לעבדך ליעקב מנחה הוא שלוחה לאדני לעשו והנה גם-הוא אחרינו: ​כ ויצו גם את-השני גם את-השלישי גם את-כל-ההלכים אחרי העדרים לאמר כדבר הזה תדברון אל-עשו במצאכם אתו: ​כא ואמרתם גם הנה עבדך יעקב אחרינו כי-אמר אכפרה פניו במנחה ההלכת לפני ואחרי-כן אראה פניו אולי ישא פני: ​כב ותעבר המנחה על-פניו והוא לן בלילה-ההוא במחנה: ​כג ויקם | בלילה הוא ויקח את-שתי נשיו ואת-שתי שפחתיו ואת-אחד עשר ילדיו ויעבר את מעבר יבק: ​כד ויקחם ויעברם את-הנחל ויעבר את-אשר-לו: ​כה ויותר יעקב לבדו ויאבק איש עמו עד עלות השחר: ​כו וירא כי לא יכל לו ויגע בכף-ירכו ותקע כף-ירך יעקב בהאבקו עמו: ​כז ויאמר שלחני כי עלה השחר ויאמר לא אשלחך כי אם-ברכתני: ​כח ויאמר אליו מה-שמך ויאמר יעקב: ​כט ויאמר לא יעקב יאמר עוד שמך כי אם-ישראל כי-שרית עם-אלהים ועם-אנשים ותוכל: ​ל וישאל יעקב ויאמר הגידה-נא שמך ויאמר למה זה תשאל לשמי ויברך אתו שם:  ​לא ויקרא יעקב שם המקום פניאל כי-ראיתי אלהים פנים אל-פנים ותנצל נפשי: ​לב ויזרח-לו השמש כאשר עבר את-פנואל והוא צלע על-ירכו: ​לג על-כן לא-יאכלו בני-ישראל את-גיד הנשה אשר על-כף הירך עד היום הזה כי נגע בכף-ירך יעקב בגיד הנשה:

​א וישא יעקב עיניו וירא והנה עשו בא ועמו ארבע מאות איש ויחץ את-הילדים על-לאה ועל-רחל ועל שתי השפחות: ​ב וישם את-השפחות ואת-ילדיהן ראשנה ואת-לאה וילדיה אחרנים ואת-רחל ואת-יוסף אחרנים: ​ג והוא עבר לפניהם וישתחו ארצה שבע פעמים עד-גשתו עד-אחיו: ​ד וירץ עשו לקראתו ויחבקהו ויפל על-צוארו [צואריו] וישקהו ויבכו: ​ה וישא את-עיניו וירא את-הנשים ואת-הילדים ויאמר מי-אלה לך ויאמר הילדים אשר-חנן אלהים את-עבדך:  ​ו ותגשן השפחות הנה וילדיהן ותשתחוין: ​ז ותגש גם-לאה וילדיה וישתחוו ואחר נגש יוסף ורחל וישתחוו: ​ח ויאמר מי לך כל-המחנה הזה אשר פגשתי ויאמר למצא-חן בעיני אדני: ​ט ויאמר עשו יש-לי רב אחי יהי לך אשר-לך: ​י ויאמר יעקב אל-נא אם-נא מצאתי חן בעיניך ולקחת מנחתי מידי כי על-כן ראיתי פניך כראת פני אלהים ותרצני: ​יא קח-נא את-ברכתי אשר הבאת לך כי-חנני אלהים וכי יש-לי-כל ויפצר-בו ויקח: ​יב ויאמר נסעה ונלכה ואלכה לנגדך: ​יג ויאמר אליו אדני ידע כי-הילדים רכים והצאן והבקר עלות עלי ודפקום יום אחד ומתו כל-הצאן: ​יד יעבר-נא אדני לפני עבדו ואני אתנהלה לאטי לרגל המלאכה אשר-לפני ולרגל הילדים עד אשר-אבא אל-אדני שעירה: ​טו ויאמר עשו אציגה-נא עמך מן-העם אשר אתי ויאמר למה זה אמצא-חן בעיני אדני: ​טז וישב ביום ההוא עשו לדרכו שעירה: ​יז ויעקב נסע סכתה ויבן לו בית ולמקנהו עשה סכת על-כן קרא שם-המקום סכות:

שמות פרק לג פס׳ א - פרק לד פס׳ י

​א וידבר יהוה אל-משה לך עלה מזה אתה והעם אשר העלית מארץ מצרים אל-הארץ אשר נשבעתי לאברהם ליצחק וליעקב לאמר לזרעך אתננה: ​ב ושלחתי לפניך מלאך וגרשתי את-הכנעני האמרי והחתי והפרזי החוי והיבוסי: ​ג אל-ארץ זבת חלב ודבש כי לא אעלה בקרבך כי עם-קשה-ערף אתה פן-אכלך בדרך: ​ד וישמע העם את-הדבר הרע הזה ויתאבלו ולא-שתו איש עדיו עליו: ​ה ויאמר יהוה אל-משה אמר אל-בני-ישראל אתם עם-קשה-ערף רגע אחד אעלה בקרבך וכליתיך ועתה הורד עדיך מעליך ואדעה מה אעשה-לך: ​ו ויתנצלו בני-ישראל את-עדים מהר חורב: ​ז ומשה יקח את-האהל ונטה-לו | מחוץ למחנה הרחק מן-המחנה וקרא לו אהל מועד והיה כל-מבקש יהוה יצא אל-אהל מועד אשר מחוץ למחנה: ​ח והיה כצאת משה אל-האהל יקומו כל-העם ונצבו איש פתח אהלו והביטו אחרי משה עד-באו האהלה: ​ט והיה כבא משה האהלה ירד עמוד הענן ועמד פתח האהל ודבר עם-משה: ​י וראה כל-העם את-עמוד הענן עמד פתח האהל וקם כל-העם והשתחוו איש פתח אהלו: ​יא ודבר יהוה אל-משה פנים אל-פנים כאשר ידבר איש אל-רעהו ושב אל-המחנה ומשרתו יהושע בן-נון נער לא ימיש מתוך האהל:
  ​יב ויאמר משה אל-יהוה ראה אתה אמר אלי העל את-העם הזה ואתה לא הודעתני את אשר-תשלח עמי ואתה אמרת ידעתיך בשם וגם-מצאת חן בעיני: ​יג ועתה אם-נא מצאתי חן בעיניך הודעני נא את-דרכך ואדעך למען אמצא-חן בעיניך וראה כי עמך הגוי הזה: ​יד ויאמר פני ילכו והנחתי לך: ​טו ויאמר אליו אם-אין פניך הלכים אל-תעלנו מזה: ​טז ובמה | יודע אפוא כי-מצאתי חן בעיניך אני ועמך הלוא בלכתך עמנו ונפלינו אני ועמך מכל-העם אשר על-פני האדמה:
  ​יז ויאמר יהוה אל-משה גם את-הדבר הזה אשר דברת אעשה כי-מצאת חן בעיני ואדעך בשם: ​יח ויאמר הראני נא את-כבדך: ​יט ויאמר אני אעביר כל-טובי על-פניך וקראתי בשם יהוה לפניך וחנתי את-אשר אחן ורחמתי את-אשר ארחם: ​כ ויאמר לא תוכל לראת את-פני כי לא-יראני האדם וחי: ​כא ויאמר יהוה הנה מקום אתי ונצבת על-הצור: ​כב והיה בעבר כבדי ושמתיך בנקרת הצור ושכתי כפי עליך עד-עברי: ​כג והסרתי את-כפי וראית את-אחרי ופני לא יראו:

א ויאמר יהוה אל-משה פסל-לך שני-לחת אבנים כראשנים וכתבתי על-הלחת את-הדברים אשר היו על-הלחת הראשנים אשר שברת: ​ב והיה נכון לבקר ועלית בבקר אל-הר סיני ונצבת לי שם על-ראש ההר: ​ג ואיש לא-יעלה עמך וגם-איש אל-ירא בכל-ההר גם-הצאן והבקר אל-ירעו אל-מול ההר ההוא: ​ד ויפסל שני-לחת אבנים כראשנים וישכם משה בבקר ויעל אל-הר סיני כאשר צוה יהוה אתו ויקח בידו שני לחת אבנים: ​ה וירד יהוה בענן ויתיצב עמו שם ויקרא בשם יהוה: ​ו ויעבר יהוה | על-פניו ויקרא יהוה | יהוה אל רחום וחנון ארך אפים ורב-חסד ואמת: ​ז נצר חסד לאלפים נשא עון ופשע וחטאה ונקה לא ינקה פקד | עון אבות על-בנים ועל-בני בנים על-שלשים ועל-רבעים: ​ח וימהר משה ויקד ארצה וישתחו: ​ט ויאמר אם-נא מצאתי חן בעיניך אדני ילך-נא אדני בקרבנו כי עם-קשה-ערף הוא וסלחת לעוננו ולחטאתנו ונחלתנו:  ​י ויאמר הנה אנכי כרת ברית נגד כל-עמך אעשה נפלאת אשר לא-נבראו בכל-הארץ ובכל-הגוים וראה כל-העם אשר-אתה בקרבו את-מעשה יהוה כי-נורא הוא אשר אני עשה עמך:

המקור לשלוש עשרה מידות של רחמים ? (חלק ג - העיקרי)בן מערבא
עבר עריכה על ידי בן מערבא בתאריך י"ז באלול תשפ"ב 15:40

ראשית אציין שהלימוד הזה הוא לעילוי נשמת סבא שלי משה בן שרה שנפטר שבוע שעבר

אז אחרי כל ההקדמות בהודעות הקודמות אפשר בע״ה להתחיל

ידוע הוא שחז״ל העבירו ביקורת על התנהלותו של יעקב אבינו בפרשה הזאת,

אולם למרות זאת המדרש בבראשית רבה אומר

״רבינו אמר לראפס כתוב חד אגרא מן שמי למרן מלכא אנטונינוס קם וכתב מן יהודה נשיאה למרן מלכא 

אנטונינוס נסבה וקרייה וקרעיה אמר ליה כתוב מן עבדך יהודה למרן מלכא אנטונינוס אמר ליה רבי מפני מה 

אתה מבזה על כבודך אמר ליה מה אנא טב מן סבי לא כך אמר "כה אמר עבדך יעקב". (בראשית רבה ע״ה ה). 

לפי המדרש רבי יהודה הנשיאזה שכתב את התורה שבעל פהלמד מיעקב אבינו בפרשה הזאת

אני רוצה לטעון שגם משה רבינואדון התורה שבכתבלמד מיעקב אבינו בפרשה הזאת,

ושאולי המקור לשלוש עשרה מידות של רחמים הוא בתפילה של יעקב אבינו לפני המפגש עם עשו

ונזכיר שהתחלנו בדברי רבינו חננאל לפיהם בתפילה זאת כלולים י״ג מידות של רחמים

הדברים הם כמובן לפי השיטה שהמילה ויקרא בפס׳ ״ויעבור ה׳ על פניו ויקרא״ מתייחסת למשה ולא לקב״ה

כלומר שמשה רבינו הוא זה שקרא את שלוש עשרה המידות האלה.  

————————————————————————————————— 

רעיון כללי משותף:

ספר שמותעם ישראל נמצא אחרי חטא העגל והקב״ה כועס על עם ישראל ורוצה להשמיד אותם חלילה

משה רבינורעיא מהימנאמנסה לפייס את הקב״ה ולהציל את עם ישראל.

השיא הוא מפגש פנים מול פנים בין משה לה׳

ספר בראשיתיעקב אבינו מנסה לפייס את עשו שכועס עליו מאוד ורוצה להשמיד את ישראל (יעקב). 

השיא הוא מפגש פנים מול פנים בין יעקב לעשו

זאת נקודת הדמיון הראשונה והראשיתאפשר לומר שמשה רבינו נכנס לדמות של יעקב

מילה מנחה משותפת:

אפשר לראות שגם בפרשה מספר בראשית וגם בפרשה מספר שמות המילה ״פני(ם)״ היא מילה מנחה 

וחוזרת פעמים רבות מאוד

מילים וביטויים משותפים:

ספר שמות״ויאמר משה אל-העם אתם חטאתם חטאה גדלה ועתה אעלה אל-יהוה אולי אכפרה 

בעד חטאתכם״ (שמות פרק לב פס׳ ל) 

ספר בראשית, גם יעקב אבינו משתמש באותה לשון ״ואמרתם גם הנה עבדך יעקב אחרינו כי-אמר אכפרה פניו במנחה ההלכת לפני״.(בראשית פרק לב פס׳ כ) (אלה שני המופעים היחידים של מילה זאת בתורה!).

ספר שמותהקב״ה כועס על עם ישראל ומציע למשה ״ושלחתי לפניך מלאך״ (שמות לג פס׳ באולם משה 

רבינו למד מיעקב שנאמר עליו ״וישלח יעקב מלאכים לפניו״ (בראשית לב פס׳ גוהוא מסרב בתוקף להצעה הזאת !

״ויאמר אליו אם אין פניך הלכים אל תעלנו מזה״ (שמות לג פס׳ טו). 

הערהייתכן שמכאן מקור לדברי רש״י שהמלאכים ששלח יעקב היו מלאכים ממש

ספר שמותעם ישראל נזוף ומשה רבינו מוציא את האהל שלו מחוץ למחנה ויוצר בכך בעצם חלוקה לשני מחנותמחנה שכינה שבו נמצא האהל שלוומחנה ישראל״ומשה יקח את-האהל ונטה-לו | מחוץ למחנה הרחק מן-המחנה וקרא לו אהלמועד והיה כל-מבקש יהוה יצא אל-אהל מועד אשר מחוץ למחנה״ (שמות פרק לג פס׳ ז)

ספר בראשיתיעקב אבינו גם מחלק את המחנה שלו לשני מחנות״ויחץ את-העם אשר-אתו ואת-הצאן ואת-הבקר והגמלים לשני מחנות״ (בראשית פרק לב פס׳ ח)

ספר בראשיתיעקב אבינו מבקש לדעת את שמו של המלאך אבל המלאך מסרב לענות לו ״וישאל יעקב ויאמר הגידה-נא שמך ויאמר למה זה תשאל לשמי ויברך אתו שם״ (בראשית פרק לב פס׳ ל)

לעומת זאת בספר שמות ביחס למשה רבינו נאמר ״ואתה אמרת ידעתיך בשם וגם-מצאת חן בעיני״ (שמות פרק לג פס יבוכן ״ויאמר יהוה אל-משה גם את-הדבר הזה אשר דברת אעשה כי-מצאת חן בעיני ואדעך בשם״ (שמות פרק לג פס י״ז)

ספר שמות״ודבר יהוה אל-משה פנים אל-פנים״, (שמות פרק לג פס׳ יא).

ספר בראשיתיעקב אבינו משתמש באותה לשון לאחר המפגש עם המלאך ״ויקרא יעקב שם המקום פניאל כי-ראיתי אלהים פנים אל-פנים ותנצל נפשי״ (בראשית פרק לב פס׳ לא)

ספר שמותמשה רבינו פונה בתפילה לה׳ ״ועתה אם-נא מצאתי חן בעיניך הודעני נא את-דרכך״ (שמות פרק לג פס׳ י״ג) וכן ״ויאמר אם-נא מצאתי חן בעיניך אדני ילך-נא אדני בקרבנו״ (שמות פרק לד פס׳ ט)

ספר בראשית, יעקב אבינו משתמש באותה לשון בדבריו לעשו, ״ויאמר יעקב אל-נא אם-נא מצאתי חן בעיניך ולקחת מנחתי מידי כי על-כן ראיתי פניך כראת פני אלהים ותרצני״ (בראשית פרק לג פס׳ י)

ספר שמות, משה רבינו ״מפייס״ את ה׳ באמירת י״ג מידות של רחמים, ״ויעבר יהוה | על-פניו ויקרא״ (שמות פרק לד פס׳ ו).

ספר בראשית, יעקב אבינו מנסה לפייס את עשו באמצעות המנחה ״ותעבר המנחה על-פניו״ (בראשית פרק לב פס׳ כב)

ספר שמותאחרי ״המפגש״ בין משה לה׳ נאמר ״וימהר משה ויקד ארצה וישתחו״ (שמות פרק לד פס׳ ח). ספר בראשית, לקראת המפגש בין יעקב לעשו נאמר ״והוא עבר לפניהם וישתחו ארצה שבע פעמים עד-גשתו עד-אחיו״ (בראשית פרק לגפס׳ ג)

ספר שמות״פקד | עון אבות על-בנים״ (שמות פרק לד פס׳ זלעומת ספר בראשית״פן-יבוא והכני אם על-בנים״ (בראשיתפרק לב פס׳ יב)

ספר שמותנאמר למשה״ואיש לא-יעלה עמך״ (שמות פרק לד פס׳ ג

לעומת ספר בראשית ״ויותר יעקב לבדו״ (בראשית פרק לב פס׳ כד)

ספר שמות״ויאמר אני אעביר כל-טובי על-פניך״ (שמות פרק לג פס׳ י״ט

לעומת ספר בראשית״ואתה אמרת היטב איטיב עמך״ (בראשית פרק לב פס׳ יב)

ספר שמות״וחנתי את-אשר אחן״ (שמות פרק לג פס׳ י״ט

לעומת ספר בראשית״אשר-חנן אלהים את-עבדך״ (בראשית פרק לג פס׳ ה)

ספר בראשיתעשו מציע ליעקב ״ויאמר נסעה ונלכה ואלכה לנגדך״ (בראשית פרק לג פס יב)

יעקב אבינו מתחמק מההצעה

לעומת זאת בספר שמות משה אומר לה׳ ״ויאמר אליו אם-אין פניך הלכים אל-תעלנו מזה״ (ספר שמות פרק לג פס׳ טו)

וכעת, הדובדבן שבקצפת אלה השלוש עשרה מידות של רחמים שמשה אומר כדי לפייס את ה׳ ולומד אותם מתפילת יעקב לה׳ לפני המפגש עם עשו והנסיון לפייס אותו, כפי שהראה רבינו חננאל את הדמיון ביניהם.

דיוק בדברים ותוספתבן מערבא

אמרנו לעיל ש״אפשר לומר שמשה רבינו נכנס לדמות של יעקב״. אבל זה הרבה יותר מזה. 

משה רבינו לא רק נכנס לדמות של יעקב, אלא הוא גם מתקן את העיוותים בהתנהלות של יעקב, והסיפור בספר שמות מציג מודל אחר ונכון לכיצד היה יעקב אבינו אמור להתנהל. 

כמו שראינו משה רבינו מחקה את ההתנהלות של יעקב, אבל בהבדל חשוב ומשמעותי שהוא מפנה אותה לכתובת הנכונה שהיא בורא עולם ולא עשו. 

ההבדל הזה בא לידי ביטוי גם ביחס למשה רבינו לעומת יעקב אבינו.

יעקב אבינו מבקש לדעת את שמו של המלאך ומסורב, לעומת זאת התורה משבחת את משה באמירה ״ואדעך בשם״. 

יעקב אבינו נשאר לבד ומתמודד עם איש / מלאך, ויוצא פצוע מכך, ביחס אליו נאמר ״כי-ראיתי אלהים פנים אל-פנים ותנצל נפשי״

לעומת זאת, משה רבינו נשאר לבד מול בורא עולם וביחס אליו נאמר ״ודבר יהוה אל-משה פנים אל-פנים כאשר ידבר איש אל-רעהו״.

משה רבינו מצליח במשימה שלו גם מפייס את ה׳ וגם זוכה לכך ש״כי קרן עור פניו״. 

לעומת זאת יעקב אבינו, יוצא מכל הסיפור הזה גם פצוע וגם סובל במהלכו מפחדים ודאגות קשים ״ויירא יעקב מאד ויצר לו״ 

הגמרא כידוע דורשת ״"ר' יעקב בר אידי רמי: כתיב (בראשית כח) והנה אנכי עמך ושמרתיך בכל אשר תלך וכתיב ויירא יעקב מאד - אמר 'שמא יגרום החטא'." (בבלי ברכות ד ע״א)

אף פעם לא הבנתי ביחס לאיזה חטא זה נאמר, וכמדומני שראיתי איכנשהו שבין ההבטחה שהגמרא מציינת לסיפור עם עשו עברו רק 8 ימים, ואז השאלה מתעצמת ביותר, איזה חטא היה שם במהלך הימים האלה שגרם ליעקב אבינו לחשוש כל כך, אבל לאור הדברים הנ״ל אפשר לומר שיעקב אבינו כנראה הבין שההתנהלות שלו מול עשו היתה שגויה והוא הוא החטא שהוא חשש ממנו.  

בהחלט השוואה מעניינתultracrepidam

אכן. תודה בן מערבאאחרונה

למה...סיעתא דשמייא1

...במעשה העגל השם סלח כאשר העניין הוא עבודה זרה ממש במזיד

ואילו בעניין המרגלים שזה לשון הרע לכאורה ועוד שהם עשו תשובה השם לא סלח?

לדעתי השם תכנן מראש שדור יציאת מצרים לא יכנס לארץ ישראל.

כמו שנאמר "אל נורא עלילה".

גם בכבוש הארץ הם היו….סיעתא דשמייא1
… זקוקים לניסים מעל הטבע כמו: נפילת חומות יריחו, "שמש בגבעון דום".
תשובה על סחיטהפשוט אני..

נניח אתם יודעים על אדם כלשהו, שהוא מתכוון לעשות מעשה חמור מאוד. 

למשל לשדוד בנק.

אתם מאיימים עליו שאם הוא לא ייתן לכם חלק מהשלל, אתם תדווחו עליו למשטרה.

הוא לא מוכן לשלם, ואתם מדווחים למשטרה כמו שאיימתם.

אני חושב שאין חולק על כך שהאיום הוא מעשה חמור מאוד, ויש לעשות עליו תשובה. כלפי האדם וכלי המקום.

אך מה לגבי מימוש האיום, כלומר זה שבסוף סיפרתם למשטרה? האם צריך לעשות על זה תשובה? האם זה מעשה רע?

מצד אחד, עשיתם את זה מתוך טעמים אגואיסטיים, מתוך חמדנות ונקמנות וכו'. הנפש שלכם הושחתה, אין לי ספק.

מצד שני, סוף סוף המשטרה עצרה בזכותכם אדם מסוכן ומנעה ממנו להוציא לפועל את זממו, ואולי בזכותכם חייהם של אנשים ניצלו (של השודד עצמו ושל עובדי הבנק).

מה דעתכם? צריך לעשות תשובה על ההלשנה? אם כן, איך?

מתוך שלא לשמה יבוא לשמה אבלקעלעברימבאר

צריך לשעו תתשובה גם על כוונות לא טובות בלב, לא על המעשה. על זה נאמר "על חטא שחטאנו לפניך בהרהור הלב". פשוט להצטער על הכוונה הרעה, לא על המעשה. ולחשוב שאם הייתי באותה סיטואציה היית ימסגירו למשטרה רק מטעמים טובים. זה נקרא חרטה. לחשוב שהייתי חזר לעבר ועושה אחרת

כלומר מול אותו אדם לא היית מבקש סליחה?פשוט אני..
בפן המעשי - לא עשית לו משהו רע,קעלעברימבאר

כי זה היה מוצדק (לא קראתי את הסיפור לפרטים)

אולי לבקש סליחה על הצער שצעירנו לפני התלונה למשטרהקעלעברימבאר
כשהיה מגיע ר"ע אצל פסוק זה היה בוכהחתול זמניאחרונה

"ומה מי שנתכוון לעלות בידו בשר חזיר ועלה בידו בשר טלה טעון כפרה וסליחה המתכוון לעלות בידו בשר חזיר ועלה בידו בשר חזיר על אחת כמה וכמה"

=> מסקנת הגמרא במסכת נזיר היא:

– אם התכוון לאיסור ועלה בידו היתר, צריך כפרה

– גם אם התכוון לספק ועלה בידו היתר, צריך כפרה

"כי ישרים דרכי ה' וצדיקים ילכו בם ופושעים יכשלו בם משל לשני בני אדם שצלו את פסחיהן אחד אכלו לשום מצוה ואחד אכלו לשום אכילה גסה זה שאכלו לשום מצוה וצדיקים ילכו בם וזה שאכלו לשום אכילה גסה ופושעים יכשלו בם אמר ליה ר"ל האי רשע קרית ליה נהי דלא קא עביד מצוה מן המובחר פסח מיהא קא עביד אלא משל לשני בני אדם [...]

ואחד אכלו לשם אכילה גסה - או מחמת תאוה שאכלו ברעבון:"

=> כאן היות ואין שום צד של איסור במעשה אלא פגם בכוונה אז אמנם לא עשה מצווה מן המובחר אבל בהחלט עשה מצווה

ולדעתי החתולית הזמנית זה המקרה הכי דומה, אין שום צד של איסור במעשה הדיווח / איום עצמו, זה שהכוונה כזאת או אחרת אמנם פוגע במצווה מן המובחר אבל עבירה אין כאן

כיוון ש-"לא בשמים היא", אלא כל אחד לפי ההשקפהפ.א.

והקו שלו, כל אחד והפסיקה שלו, כל אחד והדרך שלו, אפילו כל אחד והכת שלו, נמשיך לחיות עם ערב-רב (ובאלאגן) במנהגים ובהנהגות הדתיות. 

אם אתה ציני אני אתך.סיעתא דשמייא1
אם הם רבותיך אז כןנקדימוןאחרונה
פורים שני
לא מוצא זמן ללמודאבא פגום

אשמח לעצה, לא מצליח ללמוד תורה.

אני קם כל בוקר בחמש כדי להגיע לעבודה מוקדם, לעשות את ה 9 שעותןלחזור מספיק מוקדם למשפחה ולהיות עם הילדים.

אני מגיע בערך ב 17:00 ואז קצת עם הילדים, סידורים וכבר מגיע זמן השכבות שלוקח שעה ואני מוצא את עצמי פנוי רק ב 21:30 במקרה הטוב (אם אין קניות באותו יום) וזה לפני שישבתי לדבר עם אשתי. רוצה ללמוד אבל כבר אין כוח. ניסיתי בעבר ללכת לשיעור דף יומי ב 22:00 אבל המוח כבר לא מתפקד בשעות האלה ולא מצאתי שזה ממלא אותי. מנצל את הנסיעות ל/מהעבודה לשתיים מקרא ושיעורים באוזניות אבל מרגיש שזה ממש לא זה. אשמח לעצות, תודה

שבת זה המאני טייםחתול זמני
בחן את עצמךשפוי

קודם כל כמו שנאמר כאן, שבת זה הזמן בדיוק בשביל סיטואציות כאלה של סיטואציות כמו שלך, 

בנוסף אני ממליץ לך גם סוג של לעשות 'מבחן' לעצמך האם יש זמנים ארוכים שאתה משתמש בטלפון\מחשב\טכנולוגיה כזו או אחרת והזמן הזה מתבזבז לשווא, הרבה פעמים קורה לנו בלי שאנחנו שמים לב וזה יכול להיות אחלה של זמן לעשות בו את הדברים שאנחנו באמת רוצים, בהצלחה  

אשמח לעוד עצות ☺️אבא פגום
אתה נבחן כשיש לך פנאיאלעדאחרונה

אם ה' יתברך רואה שכשיש לך זמן אתה כן פותח ספר
ולא סתם מתבטל, ניצחת.

המלצות לספר בים דרכך וסדרת אש החסידותאבא פגום

אין לי כמעט זמן ללמוד תורה, לומד קצת הלכה, מחפש להעמיק ושמעתי על הספרים בים דרכך וסדרת אש החסידות, יצא למישהו ללמוד אותם? יש המלצות? למי מתאים? האם שווה לכל נפש או כתוב בשפה גבוהה מידי?

תודה🙏

אש החסידות חזק מאודאחד איש
בשפה פשוטה. זה חסידי ממש אם אתה בעניין אז זה מאוד טוב.  בים דרכך גם טוב זה עיבוד כזה של הרב מורגנשטרן
עוד מישהו מכיר? המלצות?אבא פגום
לפני זמן מה סיימת את בים דרכךאלעד

ספר נפלא לעובדי ה', אבל תובעני
זה לא ספר שקוראים בשבת לפני השנ"צ

מה הכוונה תובעני?אבא פגוםאחרונה

קשה לקריאה?

או תובעני מבחינת עבודת השם? 

מה המקור למשפט "הרבה שלוחים למקום"?מתואמת

מסתבר שזה לא ציטוט מדויק מחז"ל...

גוגל וג'מיני לא עזרו לי מספיק, אז אני פונה לעזרת החוכמה האנושית...

אז מה המקור לכך? (מן הסתם זהו שיבוש כלשהו של משפט אחר בחז"ל...)

בחז"ל זה "הרבה הורגים למקום" תענית דף י"ח עמוד ב'הסטורי
אבל נכון שהרבה מקורות במפרשים שציטטו את זה, הביאו בנוסח של "הרבה שלוחים למקום" והמשמעות בהקשר שם, היא אותה משמעות.
תודה רבה!מתואמת
אז איך קרה שהציטוט השתנה לשלוחים?
אני לא יודעהסטורי
אבל כפי שכתבתי, במקור המשמעות היא שאם טריינוס לא יהרוג אותם, יש הרבה שליחים להרוג - דובים, אריות וכו'.

יכול להיות שרצו לעדן את הנוסח. כשהספורנו מביא את זה על תשובת האחים ליוסף "האלוקים מצא את עוון עבדיך" - הם לא מועמדים למוות, אבל המשמעות זהה. אנחנו יודעים שלא עשינו את מה שאתה מעליל עלינו ואתה רק אחד מהשליחים של הקב"ה להביא עלינו את הדין שמגיע לנו בין כך.

תודה רבה!מתואמת
הרבה פעמים ברשי (בכמה וריאציות)טיפות של אור
שמות טז לב, איוב לז ח, יומא פז עמוד א, שמות כג ז, דברים לב לה, שמות ד יג
אולי הוא שינה מלשון הגמרא בתענית שהזכירוטיפות של אור

בהשראת המכילתא

"משה דברן את! אין לי שלוחין אין לי גדודים אין לי שרפים אין לי אופנים אין לי מלאכי שרת ואין לי גלגלי מרכבה שאשלח ואוציא את בני ממצרים שאתה אומר לי שלח נא ביד תשלח?"

"כך אמר יונה אלך בחוצה לארץ מקום שאין השכינה שורה ונגלית... אמר לו הקב"ה, יש לי שלוחין כיוצא בך שנאמר וה' הטיל רוח גדולה אל הים"

תודה רבה! עוזר לי מאוד.מתואמת
בשמחה 😊טיפות של אוראחרונה
איזה ספרי קודש אתם רוצים..אנונימי 14

א. שייכתבו כמותם ולא מספיק נכתבו?

ב. שלמיטב ידיעתכם טרם נכתב כזה?

(תכלס לא חייב להצמד ל2 הקטגוריות.. תכתבו חופשי)

(אולי גם הודות לשרשור נחשף לספרות שלא ידענו שיש..)

אפשר תשובות כלליות אפשר תשובות מיוחדות..

אני אתחיל.

א.  קלאסי-  ספר שינסה לפרט ולבאר יותר את הלכות בין אדם לחברו וכן ספר שינסה לפרט להסביר ולבאר את נושא אהבת ה' ויראת ה' כפי שמעורר על זה הרמחל (שוב, לא פירוש למסלש אלא חיבור עיוני ומעשי על שני ענפים גדולים אלו.).

ב. הייתי רוצה ספר על הלכות שבת שלא יכתב על סדר השוע, אלא פשוט יחשוב על איך נראה יום חול שגרתי אצל רוב האנשים וביחס לכל פעולה ופרטיה ירשום מה דינה בשבת..

הייתי רוצה לכתוב ספר כולו על מצוות "מעקה"אריק מהדרום

על שלל הלכותיה והרעיונות הפילוסופים שכרוכים בה.

אבל מי יקרא את זה?

א. בהצלחה בעבודה החדשה. (קפץ לי מצמע)אנונימי 14

בהנחה שהיית רציני , אז כוונתך בין היתר שמצצות מעקה קשורה לנושא ביטחון והשתדלות, השגחה?

אשמח לחידוד..

שאלות חזקות!אשר ברא
מה שאני רוצהחתול זמני

זה חיבור מאוד מעמיק ושיטתי על מדרש רבה + אגדות ירושלמי. לא כמו עץ יוסף או אפילו יפה מראה אלא יותר סגנון מהרש"א. או טוב יותר, כמו הפירושים הממש ממש ארוכים של מראה הפנים על אגדתות מסוימות.

או: ספר שיאגד את כל אגדתות ירושלמי (קיים כבר) אבל יביא את כל המפרשים הקלאסיים של הירושלמי (קורבן העדה / פני משה / רידב"ז כו'). אולי גם חיבור כזה שמביא רק אגדתות ירושלמי מקוריות שאין להן מקבילות במדרש רבה / בבלי.

יש לי חבר שמחבב את מדרש רבהטיפות של אוראחרונה

ויום אחד הוא נתקל בפירוש 'תפארת ציון' מלפני מאה ומשהו שנה והתרשם ממנו מאוד

(יש בהיברובוקס את הכרך על מדרש רבה אסתר. אני לא מכיר את הפירוש בעצמי)

אההה , שאלה מעולה!אני:)))))

אכתוב ב"נ בהמשך

שומרת את השרשור

הוא לא המריא (; לא נורא..אנונימי 14
לא בדיוק ספר, ואולי קיים כזה (תספרו לי אם כן!)מרגול

כמו ברכון רק של שחרית מקוצרת ליחיד (יחידה למען הדיוק).

לימים שהזמן דחוק. וגם זה יותר נוח (חוברת קטנטנה במקום סידור שצריך לדפדף).

ותכלס אולי גם למנחה (גם ככה קצר)

כאילו סידור לאשה , אבל רק שחרית ומנחה ליוםאנונימי 14
חול, וגם שם לא כל התפילה אלא המינמום שנשים צריכות לומר?
כן, ואפילו בנפרדמרגול

ממש בשביל הימים הלחוצים שיוצאים מהבית מוקדם ואין זמן בכלל בכלל.

ובנפרד בשביל הפרקטיות…

אגב, גם ככה יש מלא דברים שנשים לא אומרות, בטח בתפילת יחיד, גם כשזמנן בידן (תפילין, קורבנות…)

הרי יש הלכות על דילוגים ומה המינימום שכן חייב בשחרית וכו. אז כזה. מאוגד במשהו קטן כמו ברכון של כמה דפים (האלו בלי השירים החסידיים, שזה נטו ברכת המזון)

יש כזה! עם מסלולים לפי הזמן שיש לךנפש חיה.
כן! נקרא "תהילת נשים" , אני יודעת שיש שם שחריתנפש חיה.

וגם אם אני לא טועה

מנחה, ראש חודש, חגים... 

פרשת השבוע לפי התלמוד הירושלמישירהבו
מחפשת מקורות/ שיעוריםאשר ברא

בנושא של 'התלהבות', איך לקיים דברים ביותר אש פנימית.. דבקות וכו'..

ה' ישמח אתכם, תודה

אני לא מכיר מספיק את כתביו אבל אולי אחריםאנונימי 14

ידעו..

זכור לי במעורפל שיש התעסקות בזה בכתבי

האדמור מפיאסצנה היד..

אכן.אחד איש
הכשרת האברכים עסוק בזה
תוכל לפרט?אשר ברא
...אחד איש

הרבה מפיאסצנה מביא שם הרבה על עבודה עם דמיון ומסביר למה חשובה התלהבות זה די ארוך ועבודה תהליכית לא משהו שאני עכשיו יכתוב פה בדקה.

בחבד אגב יש הרבה דיבור על התלהבות מתוך התבוננות תוכלי למצוא אצל אדמור הזקן הרבה התבוננויות על זה

וזה לא בדיוק מה שביקשת אבל על הצד שאולי כןאנונימי 14

אז תחילת פרק כו בתניא מדבר על שמחה ועצבות..

אבל שוב זה קצת שונה..

שווה לעיין שם בכל מקרה😃

זהו..אשר ברא

על שמחה ועצבות יש מלא!

אבל ספציפית על הנקודה של התהלבות פחות מצאתי..

תודה

צריך לדעתאחד איש
הרבה פעמים קושי בהתעוררות הלב והתלהבות תלוי לפעמים במצב נפשי שצריך לעבוד עליו או באיזה תפיסה מסוימת על ה' או על עבודת ה' שצריך לשפץ ועוד עניינים שלאו דווקא הפתרון שלהם זה להוסיף התחזקות על עניין ההתלהבות בעצמו אלא העניין הוא המסביב. להבין מה מונע מהלב להיפתח מה יושב עליו
^^ יפה מאוד שכויחאנונימי 14
נכוןאשר ברא
אבל אני מדברת על השלב של אחרי, שהבן אדם נמצא כבר בשמחה ורוצה להגביר התלהבות (:
אז לדעתי הכשרת האברכים יכול להיות טובאחד איש
מניח שיש כל מיני ספרים חדשים של הדור הזה וכל מיני שיעורים בנושא לא מכיר מספיק אבל מן הסתם אפשר למצוא
לא מכירה🙈אשר ברא
תוכל לפרט?
מסילת ישרים פרק זפצל"פ
ואמנם, התבונן עוד, שכמו שהזריזות הוא תולדת ההתלהטות הפנימי, כן מן הזריזות יולד ההתלהטות. והיינו, כי מי שמרגיש עצמו במעשה המצוה כמו שהוא ממהר תנועתו החיצונה, כן הנה הוא גורם שתבער בו תנועתו הפנימית כמו כן, והחשק והחפץ יתגבר בו וילך. אך אם יתנהג בכבדות בתנועת איבריו, גם תנועת רוחו תשקע ותכבה. וזה דבר שהנסיון יעידהו.

ואמנם כבר ידעת, שהנרצה יותר בעבודת הבורא, יתברך שמו, הוא חפץ הלב ותשוקת הנשמה. והוא מה שדוד המלך מתהלל בחלקו הטוב ואומר (תהלים מב, ב): כאיל תערג על אפיקי מים כן נפשי תערוג אליך אלקים, צמאה נפשי לאלקים וגו'. (תהלים פד, ג): נכספה וגם כלתה נפשי לחצרות ה'. (תהלים סג, ב): צמאה לך נפשי כמה לך בשרי. ואולם האדם אשר אין החמדה הזאת לוהטת בו כראוי, עצה טובה היא לו שיזדרז ברצונו, כדי שימשך מזה שתולד בו החמדה בטבע, כי התנועה החיצונה מעוררת הפנימית, ובודאי שיותר מסורה בידו היא החיצונה מהפנימית.

אך אם ישתמש ממה שבידו, יקנה גם מה שאינו בידו בהמשך, כי תולד בו השמחה הפנימית והחפץ והחמדה מכח מה שהוא מתלהט בתנועתו ברצון. והוא מה שהיה הנביא אומר (הושע ו, ג): ונדעה נרדפה לדעת את ה', וכתוב (הושע יא, י): אחרי ה' ילכו כאריה ישאג.

השיעור הכי טוב לנושא הזה הוא בליבנו פנימהמחפש אהבהאחרונה

בהצלחה!

אולי יעניין אותך