עצוב ומפחיד לראות מה שקורה לנו… מתפללת שהבירור הקשה הזה יביא בקרוב לברכה גדולה, שנזכה לראות ממש איך כל הבלבול והקרע הזה מביאים לטוב…
אותי מרגיע לזכור שהקב"ה מנהל הכל. כמו סרט שמגיע לסצנה מפחידה, וזה באמת מפחיד, אבל אני כבר יודעת שזה יגמר טוב כי יש בימאי שתכנו את מה שקורה, והוא כבר גילה לנו שהסוף טוב. אז זה מרגיע, ומצד שני לא מסיר מאיתנו אחריות, כי במקרה שלנו אמנם אנחנו יודעים שהסוף טוב, אבל את הדרך לשם אנחנו יוצרים, ויש לנו כוח עצום להשפיע, במעשים ובתפילה, כל אחד איפה שהוא יכול.
ועוד משהו שקצת עוזר לי, זה לזכור שבתוך הקרע הגדול הזה, יש פה המון אנשים שאכפת להם. שמוכנים לצאת מהבית ולהקריב את הנוחות שלהם, מתוך אכפתיות דאגה למדינת ישראל, ומתוך אמונה שהם עושים טוב.
ובסוף, במפגש הפשוט בין יהודים - לכולם באמת אכפת אחד מהשני. גם כשהדעות ממש מנוגדות, יש הרבה אהבה ואכפתיות.
אמא שלי בדיוק סיפרה לי על ניסוי שעשו בארה"ב שמישהו שהתחזה לעיוור ביקש שיתנו לו עודף משטר של סכום כסף גדול (שהוא כביכול חשב שהיה הרבה פחות), וכולם ניצלו את זה שהוא עיוור והרוויחו על חשבונו. ואז מישהו עשה את אותו ניסוי בארץ, בשכונה לא דתית, ולא היה אפילו אחד שניצל את המצב לרעה, כולם עזרו לו והסבירו לו שטעה בשטר. (לא ראיתי את זה בעצמי, אז אולי התיאור פה לא מדוייק, אבל זה בערך מה שהיה).
ואני אוסיף משהו ששמעתי מהרב שמואל אליהו שמאוד חיזק אותי.
באחד השיעורים שלו ששמעתי (בשנים האחרונות, לא ממש לאחרונה), הוא אמר שיש הרבה יותר אחדות בעמ"י ממה שהיה פעם. ובהתחלה זה ממש הפתיע אותי, אבל הוא הסביר שפעם היו מצבים שהיום אנחנו לא יכולים אפילו להעלות בדעתנו - בתקופת השופטים היה את פילגש בגבעה, שם כל עמ"י נלחמו נגד אחד משבטי ישראל, גם אחר כך בתקופת מלכי ישראל ויהודה היו מלחמות של ממש בין שתי הממלכות. בגלות בכלל אין מה לדבר על אחדות כי עמ"י היה בכלל פירורים של עם, אבל גם כשחזרנו שוב לארץ היו פירוד גדול מאוד בין העדות השונות (לא חשבו בכלל על אפשרות להתחתן בין עדות, היה את כפר התימנים מחוץ לחומות כי לא נתנו להם לגור בתוך העיר), היו מחלוקות גדולות בין המחתרות השונות ברמה שגם לפעמים הרגו אחד את השני (הסזון, אלטלנה), וכו'.
והיום אנחנו עדיין במצב של מחלוקות גדולות מאוד, ואפילו שומעים דיבורים מפחידים של אנשים שמעיזים לדבר על מלחמה עם דם ממש. אבל במציאות העם רחוק מזה מאוד. רוב מוחלט לגמרי של האנשים שמנסים לשתק את המדינה במלחמות נגד ברפורמה - לא מעלים בדעתם על אפשרות לפגוע באמת פיזית בתומכי הרפורמה. אף אחד לא באמת מתכוון למלחמה אמיתית.
עם כל כמה שהם מגיעים לצעדים מוגזמים ובאמת לא הגיוניים, זה מתוך אכפתיות גדולה כלפי המדינה ומחשבה שהם חייבים להציל מידי ההשתלטות של הימין (נכון שזה אבסורדי לגמרי, והפוך לגמרי מדמוקרטיה, אבל עדיין זה מתוך אמונה שהם צריכים להציל את המדינה, כי הם מרגישים עליה אחריות).
והלוואי שנצליח לצאת מתוך החושך הזה, הבלבול הגדול הזה, ולהגיע לאחדות גלויה. ובלי שנצטרך להתאחד מול אויב שיזכיר לנו שאנחנו עם אחד (שזה בדרך כלל מה שמביא לגילויי אחדות הכי חזקים ומרגשים), אלא מתוך טוב ואהבה וחיבור והסרת כל המניעות והבלבולים שמרחיקים בינינו.