למה מברכים על ספירת העומר?פשוט אני..

בתורה יש הרבה ספירות שנצטווינו לספור.

אנחנו סופרים 7 שנים לשמיטה.

אנחנו סופרים 7 שמיטות עד היובל.

אנחנו סופרים ימים בשביל להיטהר מטומאה.

אשה צריכה לספור ימים נקיים.

ספירת העומר ושתי הדוגמאות הראשונות כאן הן ספירות ''ציבוריות'', כלומר זה לא שאם אני אספור כך ואתה תספור אחרת אז אנחנו נחגוג את שבועות או נקיים את השמיטה במועדים שונים. כלומר הספירה של היחיד לא קריטית מהבחינה הזאת.

שתי הדוגמאות האחרונות הן ספירות של היחיד. אשה שלא תספור ימים לא תוכל להיטהר, אפילו אם יעברו שנים רבות שבהן היא נקייה. אין מי שיספור עבורה, זאת האחריות שלה.

אם הייתי צריך לנחש, הייתי אומר שדווקא על ספירה אישית צריך לברך ואילו על ספירה ציבורית אין היחיד מברך.

אבל אף אחת לא מברכת ''אשר קידשנו במצוותיו וציוונו על ספירת הנידה, היום יום אחד לנידה''...

הר''מ שלי בישיבה התיכונית העביר על כך שיעור בליל שבועות. לצערי אני לא זוכר את התשובה, וזה ממש חסר לי!

אני רק זוכר שהוא אמר שזאת כנראה הברכה הכי מאוחרת שיש, כלומר ברכה שלא הייתה קיימת בימי התנאים וגם לא בימי האמוראים, אלא רק הסבוראים או הגאונים התחילו לברך על ספירת העומר.

אז למי יש תשובה?

למה אנחנו מברכים על ספירת העומר כאשר שאר הספירות שנצטווינו בהן לא זכו לברכה מיוחדת?

עקרונית מברכים על מצוות ש"עושים"ultracrepidam

מצוות שרק מחייבות מודעות, לא מברכים עליהן. לכן לא מברכים על רוב מצוות הדיבור, חוץ מאשר מצוות שבהן צריך להגיד משהו מסוים - הלל, דברי תורה, וכו'.

לעומת הגדה למשל שהמצוה היא לא הדיבור אלא הסיפור, או אמונה בה' שהמצוה היא להאמין, או להתפלל שהמצוה היא עבודת ה'.

אני מניח שספירה לטהרה שייכת לסוג השני - צריך לדעת איזה יום זה אבל אם יודעים איזה יום זה לא צריך לומר בקול "היום יום אחד" וכו', ולכן גם לא מברכים

אז השאלה עומדת בעינהפשוט אני..

למה צריך לספור את העומר לעומת טהרה שלא סופרים?

מהכתוב בתורה אין חילוק, הציוויים מאוד דומים.

זאת כבר שאלה שונהultracrepidam

אבל ברגע שחז"ל הגדירו שמצוה למנות ימים ומצוה למנות שבועות, ברור שיש מצוה על הכרזה של "היום כך וכך ימים וכך וכך שבועות" ולא רק מודעות לזה שעובר כך וכך זמן (כי אז היה אפשר למשל לספור חמש פעמים עשר)

למה חז"ל הגדירו שונה?

1 אם היתה מצוה כזו בטהרה, היא היתה מצות עשה שהזמן גרמה, ונשים היו פטורות...

2 החיוב לספור ימים ושבועות נובע מהפסוק

3 ספירת העומר היא ציבורית (כולם סופרים יחד) ולכן יש משמעות להכרזה. לספירת ימי טהרה אין משמעות ציבורית, גם אם תהיה הכרזה היא לא מעניינת אף אחד

4 ספירת העומר היא חובה בתאריך מסוים, ולכן חובה לבצע את זה בזמן. ספירת טהרה היא היתר להיטהר, ואפשר תיאורטית לדחות אותה, ולכן מה שחשוב זה המודעות לזה שהזמן עבר. בתאריך כ"ב לעומר זה באמת התאריך, ביום שלישי לספירת טהרה זה יום שלישי שהיא סופרת אבל זה לא תיאור של היום

5 ספירת העומר היא יציבה לעומת ספירת טהרה שהיא ספירה של ימים שבהם לא היתה טומאה, ואם יש טומאה הספירה מתאפסת

6 אם הספירה תתאפס, הרי היתה כאן ברכה לבטלה

אבל...פשוט אני..

אתה כותב ''כי ככה חזל הגדירו'' - זאת בדיוק השאלה, למה הם הגדירו כך...

1. נשים לא פטורות מכל מצוות העשה התלויות בזמן, למשל שמור וזכור (אחד כנגד עשה), הגדה, נרות שבת, מגילת אסתר, קריאת שמע ותפילה, הטבילה עצמה... אני גם לא בטוח שזה נחשב ''שהזמן גרמא'' כי זה לא לפי תאריך קבוע אלא לפי אירוע שקורה במציאות, כמו למשל החובה של נשים לברך ברכת המזון. הן לא פטורות כי זה לא תלוי בזמן אלא באירוע, בדיוק כמו עם הנידה.

2. גם בשאר הדוגמאות שהבאתי יש פסוקים עם ציווי לספור. למה שם חזל לא הבינו שיש חובה אקטיבית לספור?

3. גם שמיטה ויובל

4. ומה לגבי שמיטה ויובל?

5. א. כנ''ל. ב. אז מה?

6. למה ברכה לבטלה? הפסוק אומר לספור ימים. בשום מקום לא כתוב שאם הספירה תתאפס אז הספירה הייתה לבטלה.

אם בירכת ברכת המזון ואז אחרי שעה אכלת לחם, ברכת המזון הקודמת הייתה לבטלה?

לא, את קיימת מצווה, ובהמשך אם הנתונים ידרשו זאת אז אתה תקיים אותה שוב.

על שמיטה ויובל למדו חז"ל שהבי"ד מברךultracrepidam

נתתי הסבר למה חז"ל הבינו שיש הבדל. לא כל תשובה שכתבתי עומדת בפני עצמה

ההבדלים מראים למה זה הגיוני.

אם חשובה לך דעת השל"ה אתה יכול להנהיג בביתך ספירה כשיטתו, ולומר לפני "בריך רחמנא וכו'" כדי לצאת ידי חובת ברכה

על הרוב מברכיםנפשי תערוג

נידה. מברכים בטבילה.

טומאה. מברכים בטהרה.אין לנו היום.

כנל שמיטה ויובל שזה דרבנן היום. (ובכלל ספק אם נצטוות שרוב ישראל נמצא ומניין השנים שלנו מדויק)

דיברתי על הספירה עצמה, לא על המצווה שבאה אחריהפשוט אני..

הציווי לספור נכתב *בנוסף* לציווי לטבול/לחגוג שבועות/לקדש את היובל וכו'.

לגבי מה שכתבת -ריבוזום

"אשה שלא תספור ימים לא תוכל להיטהר, אפילו אם יעברו שנים רבות שבהן היא נקייה"

מה פתאום?

לא בקול ולא עם ברכה, אבל כן לספורפשוט אני..

אחרת איך תדע שהגיע הזמן?

או שיש לך מחלוקת עם קודשא...

וְאִֽם־טָהֲרָ֖ה מִזּוֹבָ֑הּ וְסָ֥פְרָה לָּ֛הּ שִׁבְעַ֥ת יָמִ֖ים וְאַחַ֥ר תִּטְהָֽר

ושים לב לזה:

לגבי אישה זבה נאמר בתורה (ויקרא טו,כח): "וְאִֽם־טָהֲרָ֖ה מִזּוֹבָ֑הּ וְסָ֥פְרָה לָּ֛הּ שִׁבְעַ֥ת יָמִ֖ים וְאַחַ֥ר תִּטְהָֽר". על סמך הפסוק הזה נפסק בשולחן ערוך (יו"ד קצו,ד), כפי שמובא ב"הלכה ברורה": "בכל יום מז' ימי הספירה צריכה להיות בודקת לכתחלה פעמים בכל יום, אחת שחרית ואחת סמוך לבין השמשות".

מכיוון שימים אלו נקראים "ימי הספירה", כתב בעל השל"ה שיש מצווה לאישה לספור בכל אחד משבעת הימים: היום יום וכו', כמו שסופרים את ספירת העומר.

לא קראתי קודם את התגובות מרוב הפתעהריבוזום

אבל אני רואה שאולטרא כבר די כתב את מה שרציתי. השאלה לאור הציטוט מהתורה היא לא לגבי הברכה, אלא לגבי הספירה. השל"ה זו דעה אחת (אגב, האם יש מצווה = יש חובה?). למעשה רוב הנשים למיטב התרשמותי לא סופרות בקול, אלא פשוט מחזיקות במודעותן את מספר הימים שעברו. 

נכון ולכן באמת מקובל שאין סיבה לברךארץ השוקולד

כי אין מצווה בספירה בשונה מהמקומות האחרים.

לכאורה, ספירה ציבורית היא בברכה על ידי מייצגי הציבארץ השוקולד

וכמדומה לי שגם על ספירת נידה יש דעות שמברכים

דעות מעטות ביותרפשוט אני..
נכון, אבל החילוק הוא מה שריבוזום ציינהארץ השוקולד
גם אם לא נספור עדיין יגיע חג השבועותפשוט אני..

בשני המקרים האירוע בסוף לא תלוי בספירה

בשבועות הספירה היא לא רק לדעת מתי החגארץ השוקולד

מגיע.

הסיבה היאחדשכאן
עבר עריכה על ידי חדשכאן בתאריך כ"ג באייר תשפ"ג 21:21

כי אם תראה תוך כדי, תסתור את הספירה

תסתכל בתוס' כתובות ע"ב. ד"ה וספרה

ממש השבת נתקלתי בזה. נראלי בספר הג"ן הוא שואל את זה בהקשר של הפרשה (וספרת לך וכו').

מהראשונים משמע שאין מצווה לספור בפה את ימי הנידהחסדי הים

רק לחשוב בראש. יש לזה רמז בפסוק שכתוב וספרה לה לעצמה בראש. לא וספרתם לכם בפרסום.

השל"ה חידש לספור בפה.

הרדב"ז חלק ד ס' כז (אלף קב): מביא טעם של הראשונים שמא תסתור את ימי נידתה, ולכן לא מברכת לבטלה ולכן לא סופרת כי היא תמצא שקרנית.

הוא עצמו סובר שהסיבה היא שאם היא רוצה היא לא חייבת לטבול בכלל, ולכן היא לא סופרת ולא מברכת. 

מה שקשה על שיטתו שלכאורה היא משועבדת לבעל להיזקק לו מצד עצם הביאה (אולי בגלל שיכול למחול זה לא שאלה) ולפי הר"ן אם לא קיימו פריה ורביה.

לגבי הרדב"ז והר"ןשום וחניכה

רדב"ז - פשיטא משום שיכול למחול, ועיקר הכוונה שיש היכי תמצי שאינה צריכה לטבול. ולא הבנתי מה שכתבת: "זה לא שאלה".

ר"ן - אם כוונתך לרפ"ב דקידושין, מצוה שמענו, חובה לא שמענו.

התכוונתי להגיד שבגלל המחילה השאלה שלי אוליחסדי הים

לא שאלה.

לגבי הר"ן, אולי אתה צודק שאפשר לתרץ שזה לא חובה (אם כי יש ענין שתטבול).

עיקר מה שאני לא מבין בדבריו, זה איך הוא יסביר לפי הדעה בגמרא שטבילה בזמנה מצוה? אז גם שם הוא יגיד בדבריהם שזה לא ממש חובה?

מה דעתך?

אין ספקשום וחניכה

שטבילה בזמנה מצוה היינו חובה, ואין ספק שהרדב"ז בזה נקט להלכה כפי הדעה שטבילה בזמנה אינה מצוה, כנאמן ביתו של הרמב"ם שכתב כן בספר המצוות (עשה קט): 

"ואין הכוונה באמרנו שהטבילה מצות עשה, שיהיה חייב כל טמא שיטהר על כל פנים... ואולם הנרצה בזה דין טבילה, והיות התורה אומרת לנו כי מי שירצה להטהר מטומאתו, הנה לא ישלם לו זה אלא בטבילה במים ואז יטהר... כי זה דין לבד, שמי שירצה שיטהר יעשה כך, וזה הדין הוא המצוה. ואולם שיהיה חייב טבילה על כל פנים, לא, אבל מי שירצה שיישאר בטומאתו ולא יכנס למחנה שכינה זמן רב, הרשות בידו".

ולדעת הסוברים שהיא מצוה, בודאי שיש לתרץ כפי שתירצו התוס'. ויתכן לומר שאף שכתבו התוס' ביומא (ח.) בשם ר"ת שפסק שטבילה בזמנה אינה מצוה, מ"מ רצו לתרץ אף לדעת ר"ח ור' אליהו הזקן שהביאו שם שפסקו שהיא מצוה.

כן. נכון. אבל עדיין יוצא מוזר שהרדב"ז אומר תירוץחסדי הים

רק לשיטה אחת בתנאים, גם אם זה מה שהתקבל להלכה, כי המאן דאמר שטבילה בזמנה מצוה גם צריך להתמודד עם השאילה.

אז אתה אומר שבעצם הוא יסמוך בזה על תירוץ התוספות, שלכאורה לא היה כל כך נראה בעיניו.

לא ממש. אסבירשום וחניכה

כנראה היה ידוע דהמנהג הפשוט הוא שאשה לא מברכת, ולא נותר אלא ליישב את המנהג. אליבא דהרדב"ז ודעימיה הסיבה היא כאשר כתב, ואה"נ שלשיטתו אפשר לומר שלמאן דאמר טבילה בזמנה מצוה, בירכו, טרם שנקבעה ההלכה שאינה מצוה. 

רק לפי מי שסובר שההלכה היא שטבילה בזמנה מצוה, שומה עליו ליישב את המנהג גם בימינו שלא לברך, וע"כ לומר כמ"ש התוס'.

לפי דעתי דחוק להגיד שלפי מ"ד טבילה בזמנהחסדי הים

מצווה בירכו, ואפילו ספרו. 

לא מצאנו רמז לזה.

אולי זאת כוונת הרדב"ז, אבל בעיניי יש בזה דוחק.

אולי הוא הבין גם בטבילה בזמנה מצוה שזה רק לאנשים שמתכוונים לממש את טהרתם, כמו לאכול קדשים, להיכנס למקדש ויחסי אישות, אז הם חייבים ביום שמוטל עליהם, לא על אנשים שמתכוונים להישאר טמא.

קשה לפרש כך את הגמרא.שום וחניכה
אז לי נראה שהרדב"ז כן מפרש ככה את הגמראחסדי הים

ואת הרמב"ם שהבאת מספר המצוות ומבין ברמב"ם שטבילה בזמנה מצווה:

1. "עוד נראה להביא ראיה מהא דאמרינן היה לו שם כתוב על בשרו ונזדמנה לו טבילה של מצוה יורד וטובל וחכמים אומרים כורך עליו גמי וכתב הרב ואם לא מצא גמי מסבב בבגדיו ולא יהדק כדי שלא יחוץ שלא אמרו לכרוך אלא מפני שאסור לעמוד בפני השם ערום ע"כ והא הכא פסיק רישיה שאי אפשר לטבול שלא ימחוק השם או מקצתו ואפ"ה התירו משום טבילה בזמנה מצוה וטעמא משום דלא אסרו אלא דרך השחתה אבל שלא בדרך השחתה לא וזה הטובל אינו מכוין להשחית וכיון דאיכא צד מצוה שרי." 

(ח"ב תקצ"ו)

רואים שהוא לא רק מביא סברא מהסוגיא בשבת, אלא מבין ברמב"ם ככה שטבילה בזמנה מצוה.

כמובן שזה גם המשמעות הפשוטה ברמב"ם בשביתת העשור פרק ג לגבי טבילה בזמנה מצווה, וכמובן ההשוואה להזאה עיין הלכות יוה"כ ג ובפ"ב מהלכות פרה.

עם זה שהרדב"ז סובר ברמב"ם שטבילה בזמנה מצווה הוא חוזר על הסברא הכללית:

"שאלת ממני על מה שכתב הרמב"ם ז"ל פרק ו' מהלכות יסודי התורה וכן אם היה כתוב שם על בשרו וכו' נזדמנה לו טבילה של מצוה וכו' שלא אמרו לכרוך עליו אלא מפני שאסור לעמוד בפני השם ערום וקשיא לך דהא עובר בלאו דכתיב לא תעשון כן לה' אלהיכם.

תשובה ראיתי מי שכתב בתשובת דבר זה כי טבילת מצוה היא עשה ודחי עשה לא תעשה כיון דאי אפשר לקיים את שתיהן. ואני קשיא לי עלה דאין המצוה לטבול דהא אם רצה לעמוד בטומאתו ולא יכנס למקדש ולא יאכל קדש וכן האשה שרצתה לעמוד בטומאתה ולא תזקק לבעלה אינם עוברים על עשה דנהי דאסור לאדם להשהות עצמו בטומאה אבל שיהיה עובר בעשה לא מצינו ומה שמנה הרב ז"ל מצות עשה הוא שהטובל יהיה טובל במים חיים כשיעור שכל גופו עולה בהם. וכן מוכיח לשונו שכתב להיות הטהרה מכל הטומאות בטבילה במי מקוה שנאמר ורחץ במים את כל בשרו מפי השמועה למדו שרחיצה זו במים שכל גופו עולה בהם בבת אחת ע"כ. והרי מצוה זו דומה למצות עשה של שחיטה וא"כ היכי אתי מצוה שאפשר לאדם ליפטר ממנה וידחה לא תעשה לפיכך נראה לי בטעמו של הרב ז"ל דאין כאן דחיית לאו כלל שהרי אינו מוחק בידים אלא ממילא הוא נמחק ע"י המים ומשום הכי בטבילת רשות אסור לפי שהוא גורם למחיקת השם אבל בטבילת מצוה מותר כיון שאין שם אלא גרמא בעלמא."

לענ"ד מה שכתבת אינו נכוןשום וחניכה

אין ספק שהמשמעות של טבילה בזמנה מצוה היינו חובה. ומ"ש הרדב"ז בח"ב שהתירו משום טבילה בזמנה, היינו מה שהתירו בגמרא, וכוונתו לדברי ר' יוסי שם. והביא את דברי הרמב"ם משום שדן לפני כן בדעת הרמב"ם במחיקה שלא לצורך השחתה, ולכן כתב שאף הרמב"ם פסק כעיקר גמרא זו להלכה, שמותר לו לטבול (ורק נחלקו לענין כריכת גמי) ומבואר שם שמותר למחוק של בדרך השחתה במקום מצוה, למר כדאית ליה ולמר כדאית ליה, או משום טבילה בזמנה מצוה או משום שיש בטבילה מצוה כמ"ש בלשונות. וראה בעיקרי הד"ט (יו"ד סי' כו אות לז) מש"כ ע"ד הרדב"ז.

ובדעת הרמב"ם, עי' בלח"מ ובשער המלך בהלכות יסוה"ת, וגם שם תראה אגב אורחא שאין לומר סברא זו שכתבת. וראה בבית ישחק שם.

ואיך אתה מבין את המהר"י ווייל?חסדי הים

שו"ת מהרי"ל סימן טו:

"לטבול ליל ט' באב כתב בא"ז דשרי. אמנם מזה אין ראייה דהוא אזיל לטעמיה דפסק טבילה בזמנה מצוה [אבל יתר רבותינו פסקו 'דהאידנא' לא אמרינן כלל טבילה בזמנה מצוה] הואיל ולית לן טהרות, ואסור בתשמיש, ואסור לטבול טבילת מצוה ביום הכיפורים וט' באב, דכדאי הוא בית אלהינו לאבד עליו כו' וכן בז' ימי אבלה, אבל תוך ל' שרי לטבול ולשמש".

משמע ממנו שאם היה בזמן הזה טהרות או שהיום היה זמן ביאה, הוא היה מסכים שטבילה בזמנה מצוה, ואעפ"כ הוא מכריע לא לטבול בזמנה, כי הוא לא הולך לגעת בטהרות או לבוא על אשתו.

רק אעיר, שגם לפי סברת הרמב"ם והרדב"ז להבנתי, אז לא קשה כלל הקושיא המפורסמת למה עזרא תיקן טבילה לבעלי קרי.

למה להסתבך, חז"ל פטרו נשים ממצוות עשה שהזמן גרמןאיתן גיל

והאריכו את תקופת האכשרה בשבעה ימים נוספים דהיינו בכל מקרה לא פחות משנים עשר יום.

זה לא זמן גרמא. כל אחת יש לה ווסת בזמן שונה.חסדי הים

זמן גרמא בפשטות זה תלוי בזמן מסויים ביום או תאריך מסויים.

ומה תגיד על יום ולילה בשעות שונות על פני הגלובוס?איתן גיל

יעויין בתוספות, מסכת קידושין, בסוגית חובות אב לבנו, ובין היתר מצוות מילה. בהנתן שנשים לא יולדות באותם זמנים, לא היה צריך לדחוק כשיטת ר' אלעזר. נסתפק בזה. 

פה זה תלוי בווסת מתי היא מתחילה ולפעמיםחסדי הים

מתי היא נגמרת, לא ביום מסויים.

הווסת גורם את הימים. במילה המצוה תלויה ביום.

בנוסף, אם היא חייבת בנידה עצמה, היא תהיה לכאורה חייבת לספור, כי זה חלקים שונים מאותה מצוה.

כן אבל הספירה היא ספירה אחת לכל יוםultracrepidam
כן. אבל היום תלוי בווסת.חסדי הים
דומה לברית מילה. תוספות בקידושיןultracrepidam
זה לא דומה. היום הוא הבסיס למצוות בריתחסדי הים

המילה.

זה לא שהברית מילה יוצר את היום. קודם כל, מגיע היום ואז הוא מתחייב בברית.

פה הווסת מגיע קודם והוא יוצר את הצורך בספירה.

הצורך בספירה כן, כמו הצורך בברית מילהultracrepidam

אבל אחרי האירוע, לשניהם יש זמן קבוע

מסתכלים מה גורם לספירה. זה כמו שהראשונים כברחסדי הים

מתרצים את הרמב"ן שספירת העומר מצות עשה שלא הזמן גרמא בגלל שזה תלוי בהקרבת העומר. אז נכון שהרמב"ם יכול לחלוק שם כי העומר עצמו הוא זמן גרמא.

אבל הרעיון הוא שאם דבר מסויים גורם את הספירה אז זה זה כבר לא מוגדר כמצוות עשה שהזמן גרמא.

נראה לי שהגענו למחלוקות ראשונים...ultracrepidamאחרונה
אולימאותרת

ברכה על מצווה שקיומה איננו מובטח | תורת הר עציון

זה העניין?

אם הבנתי נכון, בתורה מופיע 3 פעמים ספירה:

ספירת נידה וזבה - "וספרה לה"

ספירת העומר - "וספרתם לכם"

וספירת יובל - "וספרת לך"

לגבי היובל, הרמב"ן במקום כותב: "ובת"כ (בהר פרשה ב א): וספרת לך, בב"ד. ולא ידעתי אם לומר שיהיו ב"ד הגדול חייבין לספור שנים ושבועות בראש כל שנה ולברך עליהן כמו שנעשה בספירת העומר, או לומר שיזהרו ב"ד במניין ויקדשו שנת החמישים."

לגבי ספירת ימים נקיים, כתוב במאמר שקישרתי אליו שיש חשש שזה יהיה ברכה לבטלה, כי ייתכן שבעקבות מראה טומאה יהיה צורך להתחיל את הספירה מחדש. לעומת זאת, ספירת העומר והיובל לא תלויים במשהו חיצוני, ולכן אפשר להשלים אותם מלכתחילה.

ראה גם כאן:

בהר | וְסָפַר...; וְסָפְרָה...; וּסְפַרְתֶּם...; וְסָפַרְתָּ... | תורת הר עציון

מי שכתב את המאמר יש לו על מה לסמוך כי אכן השל"החסדי הים

כותב שזה טעות סופר בתוספות ובמנחות תוספות בפירוש מדבר לענין הברכה, אבל הייתי נזהר ולא הייתי מוסיף על "אין לה למנות" '[בברכה]', כי בפשטות תוספות כוונתם שהיא לא חייבת למנות בכלל כהבנת הרדב"ז.

צריך להיזהר מאוד לא להוסיף מילים לראשונים, כי יש בזה חשש נידוי.

פה יש לו על מה לסמוך, אבל כאמור הייתי נזהר במקומו. גם אם הוא התכוון להוסיף את המילה כביאור, אנשים חושבים שזה כתוב בתוספות.

דרישת ספירת העומר עולה בגמרא במסכת מנחותאיתן גיל

הבסיס הוא קביעת הזמן שיחול בו חג השבועות לאחר ספירת 49 יום שמתחילים מתי שהוא אחרי חג הפסח. לשיטת הצדוקים מתחילה במוצאי שבת ראשון שלאחר חג ראשון של פסח, בעוד לשיטת חז"ל היא מתחילה במוצאי חג ראשון של פסח דהיינו ט"ז ניסן.

יודגש שהתורה לא נעלה את חג השבועות על תאריך קבוע כמו כל החגים והמועדים האחרים, ומכאן המחלוקת.

לפי שעה נסתפק בזה.

ראה בתוס' מנחות (סה: ד"ה וספרתם).שום וחניכה
שאלה יפהתות"ח!

א', לגבי ההשוואה לנידה, כדרך אגב, ראיתי איפשהו (לא זוכר איפה....) ששבעה השבועות שאנחנו סופרים זה כמו שבעה נקיים, כשכל שבוע מייצג יום, ובהם אנחנו נטהרים, כמו בשנה הראשונה שעם ישראל ספר, שהיה במ"ט שערי טומאה, ונטהר מהם, כך גם אנחנו, כל שנה, נטהרים ועולים מדרגה אחר מדרגה.

ב', שמעתי שאלה אחרת, אם כל המטרה היא לדעת מתי מגיע היום, תספור הפוך, תרד מחמישים לארבעים ותשעה וכו'...אלא המטרה פה באמת היא ההיטהרות, התהליך, וכל יום מוסיף, עד שבסוף מגיעים להשלמה של היום החמישים (יש למהר"ל דרוש על המספרים, ובין היתר גם על זה...). ועוד דבר ששמעתי שאנחנו סופרים גם את השבועות וגם את הימים, והשבועות מסמלים את הקדושה מצד ה', ה"קביעא וקיימא" (שבת לשון שבוע....), ואילו הימים שאנחנו סופרים, יום אחר יום, זה מסמל את קדושת הזמנים שתלויה בישראל ("ישראל קדשינהו לזמנייהו"...), וזה מאחד בין שתי הקדושות. לפי זה, ספירת היחיד היא של הימים, וספירת השמיטות היא רק של ה"שבועות", של קדושת ה"קביעא וקיימא", אבל מה שמיוחד בספירת העומר שהיא מאחדת בין שתי הקדושות, ורק האיחוד של שתי הקדושות הוא מה שמאפשר לאדם באמת להיטהר ולצאת מהטומאה, כי אם ידבוק רק בקדושה העליונה, הגוף יישאר בטומאתו ולא ייתקן, אם ידבוק רק בקדושת הזמנים, העולם הזה, הרוח של האדם תיעזב וממילא תדרוש את שלה, וכמו כן בלי הרוח הגוף מגיע לטומאה ולא יכול לחיות בצורה מתוקנת, ורק אם האדם ישלב את שתי הקדושות בצורה מאוזנת ונכונה, ולא רק ידבק ברוח אלא גם יממש את הדברים בחומר, יקנה אותם בעצמו, יתקן את מידותיו, את גופו ואת כל המימדים שבו, ויופיע אותם בצורה קדושה וטהורה, זה מה שיוביל לסילוק הטומאה באמת.

ואכן מצינו שבמעמד הר סיני מצד אחד הייתה פרישה מיחסים כדי שלא תהיה טומאה, ומנגד כתוב שמשה הוסיף יום מדעתו (והקב"ה הסכים עמו, והמהר"ל מראה איך באמת הוא דרש מפסוקים, אבל זה לא הנושא....) משום חולשא דאורחא. מדוע יש בעיה שתהיה חולשה בקבלת התורה? כי קבלת התורה צריכה להיות בכל הכוחות הגופניים של האדם, בכל כוחו, ולא שנקבל את התורה מתוך חולשה. כתוב גם כן שמתוך שעם ישראל היו עזים שבאומות, יכלו לקבל את התורה שהיא אש. צריך חוזק ותוקף כדי לקבל את התורה, כוחות, ולכן גם כל בעלי המומים התרפאו במעמד הר סיני. המהר"ל מדבר על זה שיש קרבן שתי הלחם לעומת הכלל: "כי כל שאור וכל דבש לא תקטירו ממנו אשה לה'", כי בכל השנה איננו מקריבים את יצר הרע, שהוא הלחם, הסמל לפעולה האנושית בעולם, אלא אנחנו מתבטלים לה', כמו קרבן השעורים, שזה אוכל בהמה, אנחנו כבהמה לפני ה', מתבטלים לפניו, אבל בשבועות, אחרי שהוספנו את המימד של הקדושה של הזמנים, ניתן להכניס גם את שתי הלחם לבית המקדש, ולרומם אפילו את יצר הרע ואת כל הכוחות שישנם באדם.

לגבי מה שאמרת בהתחלה, אמנם חג השבועות לא תלוי ביחיד, אבל קדושת הכלל לא נועדה להישאר גבוה בשמים, אלא לרדת לפרטים, להשפיע על כל עם ישראל ולרומם אותם, ולכן בספירת העומר אנחנו באים ומתחברים לקדושה הגבוהה שכוללת את כל העם, ומתוך החיבור של כל פרט ופרט לכלל כל פרט שואב קדושה וממשיך קדושה לחיים הפרטיים שלו, ומתעלה ומתרומם. הספירה של היחיד היא כדי שהיחיד יוכל להתחבר לכלל ומתוך כך יקבל קדושה. ואולי גם יש פה אמירה שהקדושה של הכלל אינה מנותקת מהפרטים, היא גבוהה מהפרטים, אבל לא מנותקת מהם, ולכן כל יחיד ויחיד סופר.

אגב, בקרבן פסח יש עניין שמאוד קשור לאיחוד הכלל והפרט, ובטוח זה קשור, שהרי בפסח מתחילה ספירת העומר.

בזוהר כתוב הענין של ספירת העומר כהטהרות של נידהחסדי הים

כי יוצאים ממ"ט שערי טומאה למ"ט שערי טהרה.

תות"ח!

תודה רבה על המקור...

סקר־צד לשוני מעניין...אלעזר300

עבורכם, האם למילה "בוהה" יש משמעות של...

1. "מסתכל בדבקות ובעניין רב", או של...

2. "אולי רואה משהו, אבל חולם בהקיץ"?

(אישית, מצביע 2)אלעזר300
אני דעת יחיד חתול זמני
החלק הראשון של מספר 2 לא ברור לי לגמרייעל מהדרום
לק"י

אני בוחרת 2.

בעצם גם וגםיעל מהדרום
יכול להיות 2, ויכול להיות משהו שונה הן מ-2 והן מ-1ריבוזום

במשמעות 2: "האיש שבחדר ישב ברישול, בוהה ניכחו, וניכר שמחשבותיו בל עמנו"

במשמעות שונה: "האיש היה לבוש באופן כל-כך משונה! לא הצלחתי שלא לבהות בו, על אף חוסר הנימוס"

כלומר, זה לא בדיוק להסתכל בדבקות ובעניין, זה להסתכל בהשתוממות \ בפליאה \ בהערצה (תלוי בהקשר, יכול להיות גם רגש שלילי של דחיה), הרבה פעמים בניגוד לשיקול הדעת שלא מופעל באותם רגעים.

(יכול להיות שהמשמעות השניה בהודעתי אינה "נכונה",ריבוזום

אבל היא בשימוש)

מסכימהיעל מהדרוםאחרונה
זכריםמחפש שם

כשאתם מדברים עם בנות רנדומליות אתם מסתכלים להן בעיניים? 

ובנות איך אתן מרגישות מול זה? הייתן רוצות? זה מוזר לכן אם לא? מפריע לכם אם כן?

לי מרגיש לרוב אנטימי מדי להסתכל למשהי בעיניים סתם ככה

ואולי גם מהצד שלה חודרני

מצד שני זה גם מוזר, ולא מרגיש לי בריא אם לא...

אז מתעניין

נראה לי שהכל מוצג כאן מאוד טוטלישלג דאשתקד

אפשר לדבר עם בנאדם ולהסתכל עליו, אבל לא חייב לתוך העיניים בצורה מאיימת. וזה בכלל לא קשור לצניעות, יש לנו שכן וחבר טוב שמדבר ומסתכל לתוך העיניים (סתם סוג של נימוס מעושה) וזה ממש לא נעים. גם באיגרת הרמב"ן כתוב לא להסתכל על בני אדם כשמדברים, זה מעצבןןן.

אבל גם לא צריך להסתכל הצידה, אפשר פשוט להסתכל לכיוון ולראות את הבן/ת אדם בלי לבהות או להתמקד בצורה לא נעימה.

יש כמובן מקרים וסיטואציות חריגים. אבל זה בדרך כלל לדעתי. יכול להיות שביישובים קהילתיים ןכדו יש יותר חששות ואי נעימויות.

וכן, יש גם אנשים שנורא מנסים להפוך כל שיח בין מינים לתחרות מי יותר מושך/דוחה. וזה נראה לי לפעמים סוג של דפקט.

החיים וזהמישהי719

היי לכם

איך מתקדמים החיים שלכם?

אתם מרגישים שהגשמתם את המטרות והחלומות שלכם?

האם קרה לכם שהרגשתם שכל הדלתות נסגרו בפניכם? מה עשיתם אז?

מתייעצת כי אין לי מושג מה אני עושה עכשיו עם החיים שלי...

חסרים הרבה פרטים להבין את התמונה שלךפ.א.
סבבה מאודחתול זמני

התקדמתי הרבה וגם עשיתי הרבה הפסקות.

בגדול כבר הגשמתי את כל החלומות שלי, אין לי עוד משהו מיוחד שאני שואף אליו/רוצה אותו.

הגעתי לשיא של מה שהייתי רוצה מבחינה מקצועית.

חוויתי את כל מה שרציתי להספיק לחוות בחיים, אין לי רעיונות נוספים חוץ מזה. זה קצת כמו פיצוחים, לכל גרעין יש אותו טעם, אז אין הבדל בין לאכול אחד לבין לאכול 30.

היו זמנים כשהייתי יותר צעיר שהרגשתי די חסר אונים, אבל השקעתי ביצירת דלתות טובות ובשמירה עליהן. כרגע אני בתחושה שגם אם יקרו כל־מיני דברים, אוכל להתרומם מזה.

לא סבבה בכללנעמי28
אז מה בטעם בחיים? תחושות של גיל 119
נכון,חתול זמני

אני בהחלט מרגיש ככה. אם היו מודיעים לי שמחר הגיע הזמן לקפל את הבסטה, לא נראה לי שזה היה מזיז לי.

מצד שני, נכון לעכשיו גם לא רע לי, אז אני פשוט זורם עם החיים.

בקיצור: חתול זמני.

תשע נשמות זה לא כזה זמנינעמי28
גם זה נגמר מתישהו...חתול זמניאחרונה
החיים שלי תותיםLavender

וגם אם הם לא- משתדלת לראות אותם תותים

לא הספקתי להגשים את כל החלומות שלי, אבל אני בהחלט בדרך...

ואם הרגשתי שהכל נסגר בפניי- פשוט בכיתי והתפללתי לה'. (כמה קלאס)

ובכנות, הדבר שהכי עזר לי ברגעים קשים יותר זה האמונה. שהכל נגזר עלי ושאני צועדת במסלול שנקבע לי לפני שנולדתי ועליי רק לבחור בטוב.

הייתי קוראת הרבה משפטי חיזוק, הרצאות של אמונה וביטחון בה', ומוציאה את עצמי לדברים חיוביים שנותנים לי כוח.

והבנתי שהיחידה שיכולה לעשות אותי מאושרת, זאת אני בעצמי...

מאחלת לך למצוא את האושר הפנימי שלך, כי מה ששלך יגיע עד אלייך 💖

פעם הרגשתם שמישהו מבין אתכם?מחפש אהבה

אבל באמת?

ואתם חשובים לו באמת?

ויצא לכם להיות גם מאוכזבים ממנו אחרי זה?

אולי סוג של בגד בכם?

כן, פעמיים הרגשתי שמבינים אותיאינגיד

אבל הבעיות שלי נשארו שלי. זכיתי בחמלה של השומע, חמלה אמיתית ואוהבת וכזו שבאמת רוצה לסייע, אבל בסופו של דבר "אם אין אני לי, מי לי". לאנשים קשה לפתור את הבעיות של עצמם, כל שכן של אחרים.

כן.חתול זמני

לא הייתי אומר ממש שהתאכזבתי, כי ציפיות יש רק לכריות.

הייתי דלוק עליה אבל מבחינתה זה היה ידידותי בלבד. אבל הבנתי את זה, ולא ממש הרגשתי שזה ביאס אותי.

עד עצם היום הזה, היא ה־suicide hotline שלי אם אני צריך משהו.

נדיר מאדזיויק
אבל כן
כןאריק מהדרוםאחרונה
עצות לטסט!!!!מחפש אהבה

זה הכל סייעתות או יש מה לעשות השתדלות?

גם וגםל המשוגע היחידי

מצידך צריך לעשות השתדלות לנהוג רגוע וטוב, ולהיות דרוך על הכביש.

וכמובן זה הרבה סיעתא דישמיא כי באמת קורים דברים לא צפויים וה' עוזר.

בהצלחה!!!אנונימי 14
לא להכנס למחשבות על..מחפש שם

להתמקד בנהיגה עצמה

לבוא עירני

לזכור שיש חיים מעבר לטסט, לפעמים הנפש מצירת שהטסט והלחץ וההצלחה הם חזות הכל, לנשום ולהזכר שיש אותך מעבר לטסט

ותהנה מהדרך, בעזרת השם תעבור אבל גם אם לא- אתה לומד ומתפתח יחד עם הדרך.

ממש בהצלחה!!

לגשת כאשר מוכניםאינגיד

היום ב"ה המסלול של הטסט נקבע על ידי מחשב, וגם יש הקלטה של הנסיעה שלך (לצרכי עירעור), מה שמנטרל את היכולת של הטסטרים להכניס חוסר מקצועיות להחלטות שלהם (מה שפעם היה נפוץ מאוד לצערינו).

אם תיגש כאשר אתה מוכן, לפי המלצת המורה כמובן, אז יהיה בסדר. קצת נשימות לפני כן להרגעת המחשבות והלחץ, וזהו. ואם לא עוברים בטסט אחד, אז עוברים בטסט אחר. וגם זה בסדר.

תצליח.

תשובה ותפילה וצדקה מעבירין את רוע הגזרהאריק מהדרוםאחרונה

1. תשובה- לזכור את הטעויות בטסטים הקודמים, הכרת החטא, חרטה, וידוי וקבלה לעתיד לא לחזור על הטעויות האלה-זה העיקר.

2. תפילה, יש באינטרנט תפילה לפני טסט, חפש בגוגל.

3. צדקה, לתרום לאור ירוק או לעמותות מהסוג הזה יש באינטרנט גם.

בהצלחה.

שאלון באוניברסיטה... חסר לי בעיקר בנים🙈נשימה

היי לכולם! 👋

במסגרת הסמינריון שלי, אני חוקרת איך סיפורי הגבורה שאנחנו פוגשים במדיה משפיעים עלינו – על הגאווה הלאומית ועל היכולת שלנו להישאר חזקים בתקופה הזו.  

אשמח ממש אם תוכלו לענות על שאלון קצר (מבטיחה שזה רק 5 דקות!):

🔗 שאלון מחקר: השפעה נתפסת של סיפורי גבורה וחוסן בזמן מלחמת "חרבות ברזל"

השאלון אנונימי לגמרי.

מיועד לגילאי 18 ומעלה.

כל תשובה עוזרת לי מאוד להבין איך אנחנו מתמודדים כחברה.  

תודה רבה רבה על העזרה! ❤️ מעריכה מאוד

יש פה עוד מישהו ש...?מפחד מאוד!

יש לו חלומות שלא הגשים כי השם לא מסכים, אבל עמוק בפנים פועם הגעגוע אליהם בלי להרפות?

יש פה עוד מישהו שמסתכל על האנשים שהכל מותר להם ואומר: גם אני רוצה אבל לא יכול. אבל בפנים לעולם לא השלמתי עם זה שאיני יכול?

חלומות שה' לא מסכים?אני:)))))
מי זה האנשיםרקאני

שהכל מותר להם?

אין אנשים שהכל מותר להם...הסטורי
וגם מי שלא מקבל את הגבולות שכלשונך: "השם לא מסכים", יש לו איזשהם גבולות ערכיים/מצפוניים/חוקיים או פשוט מציאותיים - כמה שינסה לנופף בידיים ולעוף, הוא לא יצליח, כמה שינסה להכניס פיל בקוף של מחט - לא יצליח.

אגב, מציאות בלי גבולות בכלל - היא מציאות מאוד אבודה. יש היום שיטת חינוך (או יותר מדוייק: חוסר חינוך) שמנסים שילד לא ישמע אף פעם 'לא', אף פעם לא ידברו אליו בתקיפות, אף פעם לא יציבו גבול. אז מאבטחים את כל השקעים בבית, נועלים את האסלה וכו'. והנה מתברר שילדים שגדלו כך, אינם יותר בריאים בנפשם - אלא פשוט לא מסוגלים להתנהל בעולם.

אחרי שמקבלים שהמציאות היא כזו שבה "בוקר ויודע ד' - גבולות חלק הקב"ה בעולמו..." (רש"י פרשת קורח), יש הזדמנות להעמיק בהבנה למה דבר ד' הוא "לטוב לנו לחיותנו כל הימים".

הכל מותר לכולם במידה שווה, מותר לך לעשות מה שבא לךצדיק יסוד עלום
אתה לא באמת דתי והם לא באמת חילונים. כל היהודים חייבים במצוות, וחילוני שעובר על מצוות ה' נדפק בדיוק כמו אדם דתי.
מצ"ב שיר של אדם שמותר לו הכלצדיק יסוד עלום
הייתי פעם כזה "שהכל מותר לו"מבקש אמונה

זה סתם אשליה שהגשמת החלום שלך תשמח אותך...  זה לא קורה אף פעם.

כשמגיעים לשם לא מרגישים וואו כמו שדמיינת, חוזרים למציאות עצובים ומחפשים חלום חדש... זה לופ של ריקנות שלא נגמר.

אם נשארו "חלומות"? כן, אבל הבנתי שזה סתם חרטא.. לא צריך לשתות את כל הים כדי להבין שהוא מלוח

תסמוך על הקב"ה שיש סיבה טובה שהוא לא מסכים לך.

מבקש אמונה אתה יכול להסביר יותר?מפחד מאוד!
אם אוכל.. מה בדיוק להסביר? תמקד אותימבקש אמונה
בוא לשיחה אישיתמפחד מאוד!
לא חושד ספציפית באף אחד, אבל מציע להיזהר מאודהסטורי
משיחה אישית על נושאים מורכבים ובמיוחד על נושאים שהצנעה יפה להם.

אנחנו רוצים להניח שכולם רוצים רק טוב, אבל היו כבר מקרים גם כאן בפורום וגם בכלל בעולם.

נכון, אבל כל מקרה לגופו.מפחד מאוד!
ועוד משהו: לפני שאתה חושד - תכבד ואז תחשודמפחד מאוד!

אל תיתן שפכטל בלי מילה טובה לפני זה. כי אתה גם לא יודע מי אני, נכון??

וגם שתינו גברים. בחיים לא היית פותח נושא כזה עםמפחד מאוד!

מי שלא גבר

תכל'ס, במקום לחשוד, תנסה אולי לעזורמפחד מאוד!
כתבתי שאני לא חושד ספציפית באף אחדהסטורי
אני באמת לא חושד ספציפית בך, כתבתי את זה לשניכם והייתי כותב זאת לכל מי שמציע שיח בפרטי על נושאים מורכבים.

זה ששניכם גברים לא עוזר. גם גברים ניצלו ניקים בכל מיני צורות.

אוקיי. תודה. מרגיש שזה באהבהמפחד מאוד!
הערה חשובהארץ השוקולד

נכון לכולם בין אם ניק מוכר או לא,

וגם לא בהכרח מי שמציג את עצמו כגבר הוא גבר והפוך. (רוב האנשים בסדר ורוב ההצגות בסדר, אבל זהירות מומלצת תמיד)

ספרא, פרשת קדושים, פרשה י'פצל"פ
לא יאמר אדם אי איפשי (אין רצוני) ללבוש שעטנז, אי אפשי לאכול בשר חזיר, אי איפשי לבוא על הערווה, אבל (יאמר) איפשי ומה אעשה ואבי שבשמיים גזר עליי כך.
מה שבטוחמחפש שם

שה' לא רוצה שתרגיש ככה.

אתה צריך לברר על מה יושבים הרגשות הקשים האלה, לפעמים אנחנו בטוחים ואוחזים בסיבה מסויימת לכאבים שלנו בזמן שהסיבה היא בכלל אחרת.

התורה והאמונה כשלעצמם הם שיא החופש החיבור והשמחה, כנראה שמשהו במפגש שלך איתם נעשה בצורה לא נכונה, שלא מתאימה למהלך הנפש שלך.

התיקון הוא להסכים להפגש עם הפחדים והמקומות הקשים והכואבים שלך ולעבור בהם תהליך של ריפוי. ואולי בדרך גם תתן לעצמך לפרוץ גבולות שגדלת איתם כחלק מהתהליך, אבל התיקון הוא במפגש שלך עם עצמך. לא במעשים מסויימים או בחוץ.

בוודאי. וגם לחוסר ההשלמה יש שם...נקדימוןאחרונה

קוראים לזה "צידוק הדין". אתה לא מבין, אתה לא מסכים, אתה לא מקבל - אבל אתה מאמין. במה? בכך שאם אלוהים אומר לך שזה רע, אז זה רע. הוא קבע שאסור, אז אני מקבל את פסק הדין שלו. אני מאמין לו, לאלוהים.

ייתכן וזה יוביל אותך לשאלות אחרות על עצמותה של האמונה, ואז במצב כזה צריך ללכת ללמוד על זה. אם זה המצב, הייתי ממליץ בחום לא נורמלי על הספר "המצוי הראשון" של הרב מיכאל אברהם. ואפשר לשלב עם למידה מתוך האתר של מכון ידעיה.

מי מכיר את חיה הרצברג?מפחד מאוד!

מכירים.ות?

יצא לירקאני

לפגוש אותה כמה פעמים

ולקרוא את הספרים שלה

לא נשמע שאת דלוקה עליה..מפחד מאוד!
נהניתי מאוד מהספריםרקאני

וגם במציאות היא אישה חכמה מאוד

מה הכוונה דלוקה?

למה היא צריכה להיות דלוקה עליה?!יעל מהדרום
לק"י

זה משפט מאוד מוזר. במחילה מכבודך.

ואני אוהבת את הספרים שלה.

מתנצל שזה היה נשמע..מפחד מאוד!

אבל בואו תדונו לכף זכות. אתם כנראה לא מכירים את הדמות הזו, אבל אפשר לומר שהרבה מאוד אנשים גילו את עצמם מחדש בספרים שלה. צומת הדרורים למשל...

היא דמות, מישהו שהביא גילוי לעולם. לכן כתבתי 'דלוקה'. כי באמת הרבה אנשים מרגישים שהספרים שלה חוללו בנפשם שינוי פנימי עמוק..

כמובן שזה לא בקטע האישי, אלא בעיקר בדרך שלה, בגילוי שלה.

מוזמנים לנסות.

פשוט התפלאתי..מפחד מאוד!

איפה האנרגיות? האור בעיניים? התקווה שמשפריצה על המקלדת כשמדברים על הספרים ועל הגילוי של חיה הרצברג..

הייתם נשמעים לי אדישים מידי.

ניסיתי להבין: אולי רק צעדתם ליד האור, אבל פנימה - לא זכיתם להיכנס?

אני לא נוהגת להתנסחרקאני

במילים מתלהבות בדרך כלל

אישה חכמה מאוד

אני חולקת עליה בחלק מהדברים

אבל בחלק אחר אני בהחלט לוקחת ולומדת

מתייחס לשתי ההודעות ביחדהסטורי

לחיה הרצבגר יש ספרים באמת טובים. ספר טוב באמת יכול לעזור לאנשים לעבור תהליכים.

ההגדרה שכתבת : "אפשר לומר שהרבה מאוד אנשים גילו את עצמם מחדש בספרים שלה. צומת הדרורים למשל...

היא דמות, מישהו שהביא גילוי לעולם. לכן כתבתי 'דלוקה'. כי באמת הרבה אנשים מרגישים שהספרים שלה חוללו בנפשם שינוי פנימי עמוק..

כמובן שזה לא בקטע האישי, אלא בעיקר בדרך שלה, בגילוי שלה."

נכונה שבעתיים על סופר אחר, שהיה פעיל מאוד במשך קרוב לשלושה עשורים במגזר החרדי וגם בציבור הדתי לאומי, קראו בשריקה את ספריו ורבים יכולים להגיד שספריו עזרו להם לגלות דברים.  את הסוף אנחנו יודעים...

חלילה איני חושד בחיה הרצברג בשום דבר כזה. אבל, כן ממליץ מאוד לא לעבור את הקו הדק, שבין הערכה לסופר/זמר/מרצה/מורה/כוכב משהו/אחר - לבין הערצה שעלולה לטשטש גבולות בריאים. זה נכון על כל דמות ונכון שבעתיים, דווקא על דמות שגורמת לאדם לעבור תהליכים רגשיים.

אפילו על תלמיד חכם, שכן מופיעים במקורותינו ביטויים של 'דביקות' ו'התבטלות' - צריך זהירות.

אין בעיה אם יש אור בעינים, כל עוד נשאר מאחוריהם שכל ביקורתי...

מסכימה ממשרקאני
הבנתי. אני בהחלט נהנית מהספרים שלהיעל מהדרום
לק"י

אבל אני לא הטיפוס המתלהב, שיקפוץ עליה ברוב התרגשות או משהו😅

לאיזה דמות הכי התחברתם בצומת הדרורים?מפחד מאוד!

זה עורר בכם געגוע לשבת על איזה סלע ולספר ליוחאי את מה שעובר עליכם, או שלא כל כך נכנסתם לאווירה ולסיפור?

בגדול-ruthi
כנראה שאני יוחאי😜 
למה?מפחד מאוד!אחרונה

אולי יעניין אותך