קודם כל מצרפת לך את המקור במלואו-
"ויתיצבו בתחתית ההר' א"ר אבדימי בר חמא בר חסא מלמד שכפה הקב"ה עליהם את ההר כגיגית ואמר להם: אם אתם מקבלים התורה מוטב ואם לאו שם תהא קבורתכם. א"ר אחא בר יעקב מכאן מודעא רבה לאורייתא. אמר רבא: אעפ"כ הדור קבלוה בימי אחשורוש דכתיב: 'קימו וקבלו היהודים' - קיימו מה שקיבלו כבר" (שבת פח ע"א)
האמת שרציתי להרחיב עוד על המקור הזה, ממה שאני למדתי עליו, אבל זה לוקח את זה לכיוון קצת אחר ממה שאת כתבת עליו.
אני אכתוב בכל זאת, אבל את כמובן לא צריכה בהכרח להכניס את זה לשיעור. מה שמתאים לך…
אני שמעתי הסבר למדרש הזה בשיעורים של הרב ראובן ששון. והוא מסביר שהכפייה שהיתה על עמ"י בקבלת התורה, לא היתה כפייה במובן שה' איים עליהם שאם לא יקבלו את התורה הם ימותו. אלא שגילוי השכינה היה כל כך ברור מוחשי, שלא באמת היתה להם בחירה האם לקבל את התורה או לא. כי במצב כזה של גילוי שכינה - אי אפשר לסרב לקבל תורה.
אלא שלאחר כך, כשהם חזרו למציאות האנושית והיצר הרע וכו', אז הם כבר לא באמת היו מחוברים לבחירה הזו של קבלת התורה.
אפשר להבין את זה אם נחשוב על עצמנו ביום כיפור, ברגעים מרגשים של תפילת נעילה, שאנחנו מרגישים את הודו של היום ומלאים ברצון לעשות רק טוב מעכשיו. אבל אז כשנוחתים למציאות ומגיעים שוב ניסיונות, אז הרצון שלנו שהיה אז כבר לא מחזיק אותנו מול היצר הרע. (וכמובן שגילוי השכינה במעמד הר סיני היה הרבה יותר גדול).
אחר כך המדרש ממשיך לפורים, שם עמ"י קיבל עליו את התורה מרצון - דווקא מתוך מציאות של הסתרה, ששם ה' אפילו לא מוזכר במגילה והכל מתנהל בדרך הטבע, דווקא שם עמ"י בוחר להמשיך לקיים את התורה, ואפילו להוסיף עוד מצוות דרבנן (מצוות הפורים), וזו קבלת התורה שהיתה בפורים - 'קימו וקיבלו היהודים'.
האמת שעכשיו כשאני חושבת על הדברים, אולי זה דווקא כן מתחבר למה שכתבת, ומוסיף על זה.
כששמעתי את הרב ראובן ששון, נראה לי שהוא אף פעם לא דיבר על הביטוי עצמו 'ואם לאו - שם תהא קבורתכם'. הוא דיבר על הרעיון של הכפיה, ועל המשמעות העמוקה שלו, כמו שכתבתי עליה.
אבל כשמסתכלים על המילים שכתובות במדרש, עדיין נראה שבאמת יש כאן איום של מוות.
אבל אני חושבת עכשיו, שאולי בעצם הכוונה היא שגילוי השכינה היה כל כך גדול, שעמ"י הרגיש באופן מוחשי איך כך קיום העולם וגם הקיום שלהם תלוי בזה שהם יקבלו את התורה. הם לא הרגישו את זה כ'סכנת מוות' במובן של איום, אלא שהם הרגישו שבאמת רק התורה יכולה להחיות את העולם, בלי התורה באמת אין חיים ואין קיום לעולם. וזה באמת היה חלק מההכרח שבקבלת התורה.
ואולי שייך להוסיף פה את המדרש שמתאר איך קיום העולם היה מותנה בקבלת התורה כבר מששת ימי בראשית -
"דאמר ריש לקיש מאי דכתיב ויהי ערב ויהי בקר יום הששי, ה' יתירה למה לי, מלמד שהתנה הקב"ה עם מעשה בראשית ואמר להם אם ישראל מקבלים התורה אתם מתקיימין ואם לאו אני מחזיר אתכם לתוהו ובוהו." (שבת פח א)
זה מה שעולה לי כרגע, אולי בהמשך אני אוסיף עוד..
ואיזה זכות יש לך שאת מעבירה שיעור! המון בהצלחה!