(על פי שיעור של הרב ראובן ששון לשבועות)
המיוחד במעמד הר סיני לא היו רק המצוות שניתנו שם.
עצם המעמד שהיה בהר סיני הוא אבן יסוד חשובה באמונה של עמ"י בנבואת משה רבינו ובקב"ה.
כשכתוב לנו 'וכל העם רואים את הקולות' - הכוונה שעמ"י שומע את קולו של הקב"ה באופן שהוא הרבה יותר משמיעה. לא מדובר בראיה פיזית בעיניים, כמו שאנחנו מכירים, אלא שזה הביטוי הכי קרוב מוכר לנו כדי לבטא את מה שהיה שם.
ה'ראיה' שעם ישראל ראה במעמד הר סיני, היא הידיעה הברורה במלכות ה', ובכך שה' שולט בכל מה שקורה בעולם ואין עוד מלבדו.
וכך משה אומר להם בחומש דברים על מעמד הר סיני - "אתה הראית לדעת כי ה' הוא האלוקים אין עוד מלבדו".
מדובר פה בידיעה ברורה. כמו שאני יודעת ומכירה את עצמי, ידיעה שהוא מעבר לראייה. ידיעה פשוט כי אני מרגישה את הקיום שלי. כך עמ"י שמע את קולו של הקב"ה בגילוי גדול, שעורר את נשמותיהם, 'חלק אלו-ק ממעל', והם ידעו בידיעה ברורה שהקב"ה מדבר אליהם והוא מולך על כל העולם, ואין עוד מלבדו.
בנוסף, מעמד הר סיני הוא גם היסוד לאמונה בכך שהתורה ניתנה מהשמיים.
כי כדי להאמין בתורה, צריך להאמין בנבואת משה רבינו, שמסר לנו את התורה מפי ה'.
אבל להאמין בו מתוך כל שנסתמך על הניסים שה' עשה על ידו, זה לא בהכרח הוכחה ודאית שבאמת הקב"ה הוא זה שמדבר אליו.
ולכן הקב"ה במעמד הר סיני מדבר אל משה לעיני כל ישראל - "ויאמר ה' אל משה: הנה אנכי בא אליך בעב הענן בעבור ישמע העם בדברי עימך, וגם בך יאמינו לעולם". ואחרי שרואים בעיניים איך ה' מדבר אל משה, אי אפשר לפקפק באמיתות התורה.
ומעל הכל - מעמד הר סיני הוא המעמד בו עמ"י עברו למדרגת 'מצווה ועושה'.
ויש בדבר הזה מעלה מאוד גדולה.
כי המצוות הן לא רק מעשים. את הפעולה של המצווה יכול גם גוי לעשות. אבל רק אם יהודי עושה אותה, היא משפיעה באמת בעולמות הרוחניים.
כשאדם עושה את המצוות שהקב"ה ציווה אותו, הוא שותף ממש בפעולות רוחניות עליונות. הקב"ה לימד אותנו מה אנחנו צריכים לעשות כדי להאיר אורות ולהשפיע על כל העולמות, וזה הרבה מעבר למה שאנחנו יכולים לתאר בכלל במחשבה שלנו.
והמעבר הזה למדרגת 'מצווה ועושה' זה השורש של כל העולם הרוחני שלנו.
וזה חלק ממה שעמ"י ראה וידע במעמד הר סיני - את ההשפעה של המעשים שלנו על פי התורה, על העולם שלנו וגם על העולמות הרוחניים שמעבר לראייה שלנו (שמזינים ומחיים את העולם שלנו).
וזו גם הסיבה ששבועות הוא רק יום אחד, בשונה מהחגים האחרים. כי הוא הגזע, הוא העיקר. בחגים האחרים יש ריבוי של אורות שמתפרטים לכמה ימים. אבל שבועות הוא הגזע שממנו יוצא הכל, ולכן הוא רק יום אחד.