אבל זה כן צירוף מקרים מדהים, של הרבה יותר מפרט אחד. ואי אפשר להשוות למה שהיה לעמים אחרים, זה לא מתחיל, לא בהיקף האירועים ולא בסדר גודל שלהם.
ואני אתאר כאן רשימה קטנה לפחות של הדברים המרכזיים, בלי פירוט (אם כי גם בפרטים יש תוכן וערך) :
נבואות החורבן, שהארץ הפורחת תיהפך לשממה, שבגלות הסבל יהיה מעבר לכל דמיון, עם ישראל היה "למשל ולשנינה בכל העמים", וכיום - ה' השיב אותנו לארץ והיא אף חזרה לפרוח כמו שלא היה במשך מאות רבות של שנים.
כמו כן, עם ישראל הוא יחסית עם בולט ומצליח בעולם בכל תחום. באופן יוצא דופן.
(אגב, פעם שמעתי רב שאמר, אפשר להתווכח בשאלה אם א-להים בחר את עם ישראל, אבל לפני שמונים שנה, כשהשטן יצא למלחמת חרמה אכזרית, כולם יודעים על מי הוא הצביע בתור האויב.)
אני יודע שלכל זה אפשר לתת הסברים טבעיים. השאלה היא האם זה נכון לתת לזה הסברים טבעיים.
"זה לא נשמע כמו יריבות, אפילו לא כמו יריבות ידידותית.
זה נשמע כמו סוג החברויות שלא ראית אפילו במחזות.
אז למה הארי הכריח את חברתו לטפס על החומות הקפואות של הוֹגווֹרטְס?
משום שזה היה מסוג הדברים שהארי עשה לחבריו?
אבא אמר לדראקו שכדי להבין מזימה מוזרה, טכניקה אחת היא להסתכל על מה שקרה בסופו של דבר, להניח שזו הייתה התוצאה הרצויה, ולשאול מי הרוויח."
(השיטה הרציונאלית, שם שם)
יש דברים שאפשר להסביר בצורה טבעית, אבל לפעמים ההעדפה של ההאפשרות הזו זה פשוט כשל של ההיצמדות למוכר. הטיה קוגנטיבית. לפעמים כדי להבין משהו צריך לקחת צעד אחורה ולראות את כל המכלול. וכשאתה רואה את כל המכלול אתה מבין שהכל כאן התאים באופן מופלא לתכנית אחת ויחידה.
(אלה לא כל הראיות מבחינתי ליהדות, אבל האמת שלא באמת נכנסתי כאן לכל הסוגיה, רק התייחסתי לכמה דברים שצפו כאן)
ואגב, אני ממליץ מאד על הספר "פשוט להאמין" של משה רט. אני חושב שזה ספר מעולה בשביל להבין את היחס בין אמונה לבין חשיבה רציונאלית.