להבנתי? לבנות בעבר אין אופי.
ברור שיש הבדלים וכו', גם ילדים בגיל 3 כבר רואים עליהם הבדלים באופי. אבל הנקודה היא שאין עולם תרבות רחב להיפתח אליו.. זה אוהב ניגון כזה וזה כזה. זה יותר בתרבות של הזרם הזה וזה משתייך לציבור הזה. אין. הכל אותה דרך אותו קו. עצם העובדה שאני צריך לבדוק באחים שלה וככה אני אדע מה המידות שלה זה כבר אומר המון.. היום - אין קשר. בחורה יכולה להתחזק לבד דרך תרבות אחרת שהיא מקבלת לא מהבית שלה אלא מהבית ספר מדרשה אינטרנט וכו', ולהיות שונה. בעבר? לא. [הערת חצי אגב חצי לעניין, הסטייפלר הדרך שכיום כיון שיש רחוב בחוץ - גם אם האח מקולקל יש לתלות את הקלקול ברחוב ולא במשפחה. ע"כ. ואישה היום יכולה להיות מושפעת הרחוב גם בעצמה. לטוב ולמוטב..]
תחשבי על זה, פעם העבודה של שלום בית זה.. אתה לא מכיר אותה. ברוך השם שראית איך שהיא נראית לפני החתונה, כיון שהתורה ציוותה אותנו "ואהבת לרעך כמוך". נהדר. וואו. כבר ממש זוג יונים. הוא יודע איך היא נראית. היו מקומות שדיברו, היו שלא. איך יודעים אם זה מתאים?? הורים? [היום ההורים של מישהו באמת מכירים אותו ככ?? ונניח וכן,] מה עם החיבור? אולי הוא יהנה יותר עם לאה מרחל? או להפך? מאיפה אתה יודע? אז מה אם המידות טובות??
אופי. אופי.
את יכולה גם לראות טעימה קטנה מזה [האמת, שאת מה שאני כותב לך עכשיו, הגעתי לזה מתוך התבוננות במציאות היום בעניין הזה:] - ככל שהתרבות שלך יותר סגורה ופחות פתוחה לתרבויות אחרות. הדימיון יותר גדול. באופי אני מדבר. לא ברגש או התכונות המולדות. יש דימיון בסגנון. בהכל. אז תכפיליל במיליון.. ככה.
אין לי ראיה לזה, אבל כך נראה לי מהתבוננות על העולם. קצת פסיכולוגי, ודאי לא מוכרח ויש חריגים [רבקה ולבן היו אחים...]. אבל הקו הכללי ודאי כך.
גם בעבר, הכל היה בלי בחירה. אתה לא בוחר את אשתך - יש בעיה בשלום בית? אתה תוביל את הבית שלך בצורה טובה כדי שהיא תהיה מאושרת. אתה צריך לשמח אותה. את? תצייתי לו. הוא יוביל וידאג לך. אין בחירה. אין מחשבה. זאת תרבות. זה לא זלזול בחשיבות הנישואין או לאיודע מה.. פשוט תרבות. חבר אמר לי שבנות ממאה שערים אמרו לאמא שלו כשהייתה רווקה "מה את באמת תבחרי בעצמך את הבעל שלך?? את כולה ילדה. אני סומכת על ההורים שלי שיביאו לי את מה שהכי טוב לי". אני רק שומע את זה ונחרד... זה לא זלזול באישה, בנישואין או ווטאבר. תרבות זו מילת המפתח. כשאין תרבויות האחרות בתוך התרבות שלך... זה הרבה יותר קל.
זה חצי קשור חצי לא, אבל זה יפה:
יש מעלה בדור שלנו. זה די מפורסם, נראלי מלמדים את זה בנות במדרשות או לאיודע מה. אבל יש מושג שנקרא נסירה. אדם וחוה והיו גב לגב, היא הייתה בעורף שלו. אחכ היה נסירה. פירוד. ומתוך כך, אפשר לבוא למצב של חיבור גדול של פנים בפנים. הבעיה במצב של פנים בפנים - שהיא לא קבועה אצלך בגב.. אתה צריך לחפש את הצלע האבודה שלך ואתה בעל אבידה ומחפש ומחפש אותה... אם היא הייתה אצלי בגב הכל היה יותר קל. גם לא הייתי בוחר במשהו לא נכון ואז היה קשר ארוך שנחתך בסוף... הכל היה קל יותר. אבל דווקא מתוך כך שהכל מגיע עי בחירה, אז זה מורכב יותר, והפירוד הוא גדול יותר, אבל ממילא גם החיבור כשיהיה - הוא יהיה הוא גדול יותר, כי הוא פנים בפנים ולא גב לגב. כשזה גב לגב, אתה לא בוחר. אתה מסתדר עם המצב הקיים... היום? היום אנחנו צריכים לבחור. בגלל שיש ככ שוני וכו אנחנו צריכים לבחור.