עבר עריכה על ידי בארץ אהבתי בתאריך א' באדר ב׳ תשפ"ד 0:40
לא יודעת מה מהם ידבר אלייך. מוזמנת לקחת מה שמתאים לך… (וכמובן אפשר להמשיך לדבר ולברר יותר את הכיוונים שאני פותחת, פה או בפרטי - איך שתרצי).
קודם כל, אני ממש מעריכה אותך על עצם הבירור שלך. לפעמים יותר קל להמשיך את החיים שלנו איך שהם היו ואיך שהתרגלנו. וכשמרגישים קושי - ההחלטה לברר ולשאול בקול את השאלות שעולות בנו דורשת אומץ…
דבר אחד שרציתי להתייחס אליו זה הקושי שלך מול פסיקת חכמים, ובפרט בהלכות טהרת המשפחה, שנפסקה בדור אחר ודווקא על ידי גברים, ורחוקה ממה שנכתב בתורה.
האמת שדווקא על זה יש לי הרבה מאוד לכתוב. אבל אני לא יודעת עד כמה את באמת מחפשת תשובות לשאלות האלו כרגע.
אני אכתוב בינתיים בקצרה את כיוון הדברים, ואם תרצי, אני אשמח לכתוב יותר בהרחבה (יחסית בקצרה, כן? אני לא יודעת לכתוב באמת קצר…🤭).
(הדברים שאני כותבת מבוססים על דברים שקראתי בספר של הרב ראובן ששון על מצוות טהרת המשפחה, 'מעיין גנים', בשילוב עם דברים שלמדתי מליאון קנדיל. אולי את כבר מכירה חלק מהדברים כי כתבתי על זה כבר בעבר בפורום…).
אז כותבת את עיקרי הדברים -
טהרה לא קשורה ל'מותר' או 'אסור'. מותר להיות טמאים, ומותר גם לעסוק בדברים של קודש כשאנחנו טמאים.
לטומאה/טהרה יש משמעות בשני מקומות בלבד - קרבה בין עמ"י למקדש, וקרבה בין איש לאשתו.
וזה לא סתם. הקשר בין איש לאשתו נמשל לקשר בין כנסת ישראל והקב"ה. ובית המקדש הוא המקום של החיבור הממשי, זה המקום שבו אנחנו כביכול 'נוגעים' בקב"ה ומתחברים אליו פיזית, זהו הבית המשותף שלנו.
והקשר בין איש ואשתו הוא ענף שמשתלשל מהשורש הזה של הקשר בין כנסת ישראל והקב"ה. יש פה קשר רוחני שיש בו השפעה דו כיוונית (בין הקשר של כנסת ישראל עם הקב"ה לבין הקשר של איש ואשתו).
כשחרב בית המקדש, השכינה גלתה, הבית שלנו חרב, ויצאנו לגלות, המכונה גם נידה בכמה מקומות בפסוקים ("חֵטְא חָטְאָה יְרוּשָׁלַ͏ִם עַל כֵּן לְנִידָה הָיָתָה").
וזה בערך השלב שבו התחילו ה'החמרות' בענייני טהרת המשפחה.
כך גם כותב השו"ע, כשהוא כותב על כך שצריך לחכות שבעה נקיים כחומרת ר' זירא - "משרבו הגלויות ותכפו הצרות ונתמעטו הלבבות חשו שמא יבואו לטעות באיסור כרת… וכדי שלא יבואו לידי טעות בין ימי נדה וימי זיבה, הוסיפו חומרא אחר חומרא עד שאמרו שאפילו אם לא תראה אלא טיפת דם כחרדל, תשב עליה ז' נקיים כזבה גדולה" (טור יורה דעה קפ"ג)
הקושי להבחין בין דמים ובין נידה לזבה הוא לא 'פשלה', או איזו טעות בפסיקה, שנשות ישראל צריכות לשלם עליה לאורך דורות. הקב"ה לא היה נותן ל'פשלות' כאלו לקרות.
השינוי הזה הוא חלק מהביטוי לגלות. כשהקשר בין עמ"י לקב"ה נפגע, גם הקשר בין איש לאשתו נפגע. זה מתבטא גם בעוד דברים ("כאשר חרב בית המקדש ניטל טעם ביאה וניתן לעוברי עבירה"), וגם בהלכות טהרת המשפחה שהשתנו, ומצריכים אותנו לעבור מסלול ארוך יותר עד שנוכל להיטהר.
כי זה חלק מהתיקון שלנו. כמו שהשורש משפיע על הענף, והיציאה לגלות השפיעה על הקשר בין איש לאשתו, כך גם הענף משפיע על השורש, ועל ידי העבודה שלנו בהיטהרות לבעל שלנו, נוכל לקרב את הטהרה של כנסת ישראל כולה בהתקרבות לקב"ה לקראת גאולה שלמה, בעז"ה.
(ידעתי שייצא לי ארוך בכל זאת… אבל באמת יש עוד כך כך הרבה להעמיק בזה. לא יודעת אם זה כיוון שמדבר אלייך, מוזמנת לכתוב לי אם תרצי עוד, או אם יש לך שאלות שיכוונו אותי לאיזה כיוון עוד להרחיב…)
כיוון נוסף שרציתי לכתוב לך זה על מה שכתבת שאת מרגישה שכרגע את רחוקה מקדושה, ומרגישה בעיקר חוסר סיפוק וריקנות.
אני חושבת שעצם התשומת לב למקום הזה שאת נמצאת בו יכול לאפשר שינוי.
באחד השיעורים של הרב ראובן ששון ששמעתי, הוא דיבר (בשם מישהו אחר, אבל לא זוכרת מי) שיש שני סוגים של קרבה לה'. סוג אחר הוא קרבה של 'יש' - שהאדם מרגיש את הקרבה לקב"ה ואת הדבקות בו. והסוג השני הוא קרבה של 'אַיִן' - שהאדם מרגיש ריחוק מהקב"ה ומצטער מזה. עצם הצער על הריחוק - זה בעצמו מבטא קרבה, זה מבטא את השייכות שיש לאדם לקב"ה, ואת הרצון הפנימי שלו להגיע לקרבה.
אני לא יודעת מה תהיה הדרך שלך להגיע לקרבה יותר גדולה לקב"ה. אבל עצם העמידה מול השאלה הזו זה כבר צעד גדול. והלוואי שתצליחי למצוא שליחים טובים ולפגוש דברים שיעזרו לך לזוז מהמקום בו את נמצאת למקום של קרבה וסיפוק ושמחה בעבודת ה' שלך.
אני יכולה להגיד שהלימוד מהרב ראובן ששון ממש נתן לי הסתכלות עמוקה ואחרת על המציאות ועל עצמי, וזה שינה הרבה בעבודת ה' שלי.
אבל 'אין אדם לומד אלא במקום שליבו חפץ', אז אני לא יודעת אם מה שהתאים לי יתאים גם לך.
מה שבטוח תמיד שייך זה להתפלל לקב"ה על זה. ממש לפנות זמן (אפשר גם תוך כדי הליכה, או אפילו שטיפת כלים או משהו), ולדבר עם ה' במילים שלך, לספר לו על הקשיים והשאלות, וגם לבקש שיכוון אותך למקום נכון ומתאים, לתשובות שיתיישבו על הלב שלך, ולחיבור גדול יותר למצוות שאת מקיימת וכו'.
בהצלחה רבה!❤️❤️