התובנות שלי, וסליחה שבלאגן:
אם הדולה מתאימה לי באופי ויש תיאום ציפיות מדויק, היא מוסיפה מאוד לתחושת הביטחון.
דולה טובה יכולה לזרז את התקדמות הלידה (כשהיו לי צירים לא יעילים באחת הלידות, הדולה עשתה לי רפלוקסולוגיה שקידמה).
לא כל אחת הייתי רוצה לידי בחדר הלידה, רק כי היא דולה. חשוב לי מישהי שבאמת נעים לי איתה, ואני לא מתביישת ממנה כלל. לקחתי שלוש דולות שונות, בלידות שונות, ולקח לי זמן לבחור אותן (ושמעתי מחברות על טראומות בגלל דולות לא מוצלחות).
לידה טבעית (בלי אפידורל, בחדר המיועד ללידה טבעית) עם דולה - חוויה מדהימה.
והלידות שלי:
בשתי לידות ראשונות נאלצתי להיות מרותקת למיטה (ולא רציתי אפידורל), והדולה עזרה על ידי עיסוי בגב, כרית חימום לבטן, הגשת שתייה וכדומה - ובעיקר הרבה תמיכה רגשית, שהיא איתי ואני לא לבד.
אבל אין מה להשוות עם לידה טבעית שבה הייתי ניידת - הלידה השלישית שלי. שם תפקיד הדולה היה משמעותי במיוחד. היא שיצרה את החוויה המדהימה.
בלידה הרביעית - לידה קצרה מאוד, שבה הדולה גם הגיעה באיחור (חיכיתי שעות רבות בבית, כי בעלי היה במבחן חשוב, ולדולה היה אירוע כלשהו), הרגשתי שהיא קצת מיותרת. ילדתי כשעה אחרי שהיא באה, והסתדרתי עם הצוות גם בלי עזרתה.
בלידה החמישית, השישית והשביעית לא היה לי חשק לנוכחות של מישהי זרה בחדר לידה, בעצמי לא יודעת למה. בלידה החמישית הצטערתי בסוף שלא לקחתי דולה, כי הייתי הרבה שעות במיטה עם אפידורל (בלי דולה לא היה לי אומץ ללידה בלי אפידורל, ובכלל הייתי עייפה מדי), והרגשתי בודדה ואפילו קצת מפוחדת, אף שהלידה הייתה חלקה יחסית (המרדים הפחיד אותי - שאל אם לידה או הפלה. וזה נחרט לי והדהד. ובעלי היה עייף ונמנם חלק מהזמן, המיילדת כמעט לא נכנסה, והרגשתי כל כך לבד).
בלידה השישית הייתה לי מיילדת צמודה (בבידוד, קורונה), ילדתי שוב עם אפידורל, ולא הרגשתי שחסרה לי דולה. אף שהיו כנראה התערבויות שדולה יכלה למנוע.
בלידה השביעית היו מיילדות מהממות, ושוב אפידורל (וזירוז), ולא הרגשתי צורך בדולה. אם כי, מניחה שדולה טובה יכלה לעזור לי לקדם את הלידה על ידי תנועה (כתבו לי על זה פה - שכדי שהלידה תתקדם צריך שהתינוק ירד כמה שיותר, ודולה יכולה לעזור בכך על ידי תרגילים מתאימים).