במאמר שפרסם לפני חודשים רבים:
מכל הטיעונים החרדיים נגד הגיוס לצה"ל ישנו אחד חזק באמת - גיוס לצה"ל ישנה עמוקות את החברה החרדית. עיקר ההתנגדות החרדית לגיוס לצה"ל אינו האמונה שמדינת ישראל זקוקה ללימוד התורה החרדי כדי שיגן עליה, שהרי כל המפלגות החרדיות לדורותיהן, התנגדו באותה מידה של תקיפות גם לגיוסם של הבחורים שאינם לומדים, אלא החשש שגיוס הבנים לצבא יביא את חלקם לחילון ולעזיבת אורח החיים החרדי. לכן די מובן מדוע רבים מהם רואים בפקודת גיוס ״גזירת שמד״ המבקשת להעביר את החרדים על דתם.
החרדים מצביעים על הציונות הדתית, ועל האחוז הגבוה מבניה שמורידים את הכיפה במהלך שירותם הצבאי, ורוצים להציל את עצמם ממציאות דומה. הנימוק הזה מעצבן ומקומם, שהרי מול החשש שהילד החרדי יחזור בלי כיפה, עומדים מאות אלפי הורים שחוששים שהילד שלהם לא יחזור בכלל, ובכל זאת שולחים אותם לצבא בחיבוק גאה. ולמרות זאת, זה טיעון חזק שכדאי להקשיב לו ברצינות.
צודקים החרדים שהרבה מבני הציונות הדתית עוזבים את שמירת המצוות ועבור לא מעט מהם, נקודת המפנה בתהליך היא בזמן הצבא. אבל נראה לי שלמרות שיש כאן קוראלציה ברורה בין חילון לשירות צבאי, אני לא חושב שהצבא הוא הגורם לכך. אם תרצו לנסח את זה בשפה ישיבתית, נראה לי שיש כאן דוגמא לחקירה הלמדנית המפורסמת על ההבדל בין "סיבה" ל"סימן" - השירות הצבאי אינו הסיבה לעזיבת אורח החיים הדתי, הסיבה היא אחרת לגמרי והצבא רק מסמל אותה.
בהרבה מובנים הצבא עשוי היה להיות החממה המושלמת למי שרוצה לשמור על אורח חיים דתי -השבת והכשרות נשמרות בפקודה, רב היחידה הוא תמיד קצין בעל סמכות פיקודית, זמני התפילות (הארוכים למדי) מוטמעים בפקודות המטכ"ל, חיילים זכאים לימי לימוד והצבא מאפשר למעוניינים לשרת ביחידות נפרדות לדתיים בלבד. במסלולים המיועדים לחרדים ולחרד"לים יש היום כשרויות מהודרות והפרדה מגדרית מוחלטת. לפעמים יש לי הרושם שאם תבוא דרישה מהשטח לבניית מקוואות בבסיסים או לאספקת שטריימלים, גם היא תאושר בסופו של דבר.
לא קשה לשמור מצוות בצבא. בדיוק להפך. אין חייל שלא מכיר את הפתגם החילוני הידוע - "קצת קשה אז דתיים", שלועג לפטורים שזוכים להם חיילים שומרי מצוות ממסדרי בוקר המתנגשים עם זמני התפילה, משבועות שדאות המתנגשים עם ימי צום, או סתם מגילוח בטענה של "פטור זקן" מטעמי דת.
הסיבה שבגללה חבר'ה דתיים מורידים את הכיפה בצבא (ויש כנראה יותר מאחת), קשורה לעניות דעתי בעיקר בכך שהם פשוט יכולים. בני הציונות הדתית מדברים כשפת אם גם שפה דתית וגם שפה חילונית. המחיר שהם ישלמו על שינוי אורח החיים שלהם קטן למדי - המשפחה בדרך כלל לא תנדה אותם, הם מכירים היטב את התרבות החילונית ויש להם הרבה עוגנים וממשקים איתה. מרחב הבחירה שלהם גדול מאד (הרבה יותר משאר בני גילם בישראל) וכשיש מרחב בחירה, יש גם בחירה.
חבר׳ה חילונים או חרדים שיחליטו לעבור בין העולמות יצטרכו להתמודד עם מחירים קשים פי אלף ולכן הסבירות שיעשו זאת נמוכה מאד. אחוז הבנים החילונים שעוזבים את אורח החיים שעליו התחנכו זהה לאחוז הבנים החרדים שעושים זאת, פשוט בגלל שהמחיר של התנועה הזו גבוה מאד עבורם.
הצבא הוא לא הסיבה לכך הוא רק הסמל של החיבור הזה. של הברית הדו-ערכית של בני הציונות הדתית - זו שרואה ערך עצום בתורה וערך עצום במדינה, ולא פעם מערבת ביניהם. זו שמדברת בכוונה ומלכתחילה בשפה יהודית וישראלית ורואה את השפה הצה״לית כדוגמה טובה לשתיהן. זו שמאפשרת לבניה מרחב בחירה אמיתי בין השפות.
לכן, לא יעזרו מסלולים מותאמים ולא יועילו עוד מנגנונים להנגשת הצבא לחרדים. כל אלו קיימים כבר מזמן. הבעיה מעולם לא היתה שבת, כשרות או צניעות. הבעיה היא עצם השותפות. הדרישה מהחרדים "תהיו שותפים" פירושה המתבקש הוא "תפסיקו להיות חרדים", כי עבור החרדיות הישראלית המודרנית הבדלנות אינה באג אלא פיצ׳ר. שותפות במובן העמוק שלה, כזה של שותפות לערכים ולמטרות כמו שנוצרת בסמטאות חאן יונס בין דתיים וחילונים, שמאלנים וימנים, היא האויב הכי גדול של החרדיות הישראלית. זה עיקר האמונה מספר אחד שלה ולכן היא לעולם תסכים לכך מרצונה הטוב.
אני יכול להבין למה הם לא מסכימים לזה. באמת.
מה שאני לא מצליח להבין זה למה אנחנו כן מסכימים.
אילעאי עופרן