במעמד הר סיני אנחנו רואים שהקב"ה מתגלה אלינו דווקא דרך הערפל. זה חוזר על עצמו גם בעוד מקומות, שהתגלות השכינה מתבטאת בענן/ערפל.
הנתיבות שלום לפרשת וילך מסביר שזה מלמד אותנו שהקב"ה נמצא דווקא בתוך המקום המוסתר. דווקא בחושך, בענן ובערפל (שלפי דבריו אלו שלוש מדרגות של חושך, כל אחת קשה מהקודמת) הקב"ה נמצא. ודווקא דרך הקושי אנחנו יכולים להגיע לקרבת אלוקים.
"... שג' המחיצות חושך ענן וערפל זו קשה מזו, וערפל קשה מכולם שהוא חשכה עבותה. ואמר על זה מרן אדמו"ר בב"א זי"ע, "ומשה ניגש אל הערפל אשר שם האלוקים", משה גילה שבתוך הערפל, בתוך החושך דחושך, שם האלוקים... והיינו שקודם קבלת התורה גילו ליהודי שידע מה עומד לפניו שבבואו לקבל את התורה עליו לעבור מקודם חושך ענן וערפל, כי להגיע לקבלת התורה ולהגיע אל ה' יתברך שייך רק לאחר שעובר את כל ההסתרים והמחיצות, אך יחד עם זה עליו להאמין ולדעת שבתוך הערפל שם האלוקים, שכל זה אחיזת עיניים ובאמת אין שום מחיצות בין ישראל לאביהם שבשמיים.. עתה הגילויים גדולים ביותר אך העבודה של יהודי היא לעבור חושך ענן וערפל"...
זה מזכיר לי קטע חזק שהרב סבתו כותב בספר שלו 'תיאום כוונות', בו הוא מספר על מלחמת יום כיפור שבה הוא לחם. (זה מתוך האחרית דבר שהוא כתב לכבוד 40 שנה למלחמה. חלק מהסיפור מוזכר גם בספר עצמו, שם הוא מספר שהמט"ק שמוזכר פה הודיע לו כשהם נכנסו יחד לטנק שהוא אתאיסט גמור...).
"המט"ק צועק לי בקשר: אש! אש! יורים עלינו! סבתו, תתפלל!
ואני אומר לו: תתפלל אתה! והוא משיב, אבל אני לא יודע להתפלל. ואני מאמץ את כוחי ומכוון עץ דעתי קורא: אנא ה', הושיעה נא! אנא ה', הושיעה נא!
באותה שעה נגלה לי סוד התפילה, וסוד האמונה המלאה את כל חדרי הלב. קפצנו מן הטנק, ורוני הנהג צועק לי כשאנו רצים שפופים: חיים, מה אתה מרגיש? ושנינו צעקנו יחד:
שיויתי ה' לנגדי תמיד!"
וגם במלחמה עכשיו אנחנו רואים, איך החיבור לקב"ה לפעמים מתגלה דווקא דרך הירידה למחשכים, לקושי הכי גדול...