לפני שלוש שנים (אולי ארבע) עבדתי במעון, ואני זוכרת את חווית הצפירה עם הילדים (תינוקות סביב גיל שנה ).
אני זוכרת שהרגשתי שאני בורחת מהצפירה בהתעסקות איתם, בהקשבה איפה הם אם הם נבהלים או לא ופשוט השגחה שהם לא פוגעים בעצמם ובחברים… לעמוד בדומיה ורק קצת חושבת על היום והמצפון אוכל אותי עם רעימת הצפירה .
הייתי רגילה ממש להקשיב לצפירה להזדעזע ולטבוע בכאב והשקט הרועם שעולה… הייתי יוצאת מהצפירה כואבת ומוטשת ועל סף הצפה, ופתאום אני עוסקת בדברים שלא קשורים ליום השואה (והזיכרון) בחלק מרכזי מהיום ואפילו לא לגמרי נוכחת בצפירה! הרגשתי כל כך לא בסדר ולא במקום שהודעתי למנהלת באותו יום שאני לוקחת חופש ביום הזכרון.
והשנה יש לי פה משפחתון ממש עם אותם גילאים וזה היה ממש אחרת.
חשבתי עליהם, אם יבהלו מהצפירה והכנתי אותם בבוקר שעוד מעט יהיה רעש חזק אוווווו ותרגלנו אווו משותף (הגדולים מבניהם נהנו והקטנים הקשיבו)
הדלקתי לי נר ובזמן הצפירה ישבתי איתם על הרצפה ועלי ילד שיודעת (90 אחוז) שהוא רגיש מאוד, הגדולים התלהבו והקטנים התעניינו קצת והוסחו.
ואז עוד בישיבה על הרצפה עם ילד עלי וילדונים מסביב התחברתי לכאב השואה ולדבר המדהים הזה של המשך הקיום שלנו ממש מסביבי ממקום אחר. לא טבעתי בכאב אבל כן צללתי לתוך העם שלנו . וסיפרתי לילדים קצת שלא רק לנו היה ככה אלא לכולם גם להורים בעבודה ולסבא וסבתא ולכולם …
הייתי מחוברת אבל יצאתי שלמה ולא מפורקת.
ואז עלה בי ההבנה שעם כל הכאב שבהם הימים האלה לא נועדו לפרק אותנו. נכון הכאב גדול ואילו ימים שהוא הכי נוכח איתנו, אבל הוא לא מבקש שנתפרק, הוא מבקש שנזכור אותו כעם שניהיה ביחד לדקה שתיים, ליום.
ואני מזמינה אתכם להקשיב לעצמכם ולהיות חלק אבל לא להתערבב להישאר אתם ולא לטבוע בכאב…
הדבר שלי עזר הוא להיות אמא ועסוקה בילדים
ולפעמים עזר לי להתמקד בדבר אחד כאב יחיד (עדיף לא טרי מדי)
ואם אתם מוכנים לשתף פה מה עוזר לכם לעשות את זה לטובת אחרים אתם יותר ממוזמנים …