למה בעבר (בתורה) וקצת לאחר מכן הגברים הם היו האלה השולטים בעם, בבית ובכל מיני מקומות אחרים..
וכיום הנשים הם אלה ששולטות...
ממה נובע השינוי הזה?
למה בעבר (בתורה) וקצת לאחר מכן הגברים הם היו האלה השולטים בעם, בבית ובכל מיני מקומות אחרים..
וכיום הנשים הם אלה ששולטות...
ממה נובע השינוי הזה?
ימח שם עראפתלמה את חושבת שכיום הנשים הן אלו ששולטות?
וגם בעבר היו בעלות סמכות נשיות, דבורה הנביאה למשל הייתה שופטת.
וכבר הגמרא מדגישה את זה
כי מימד השליטה הפוליטית הוא בכפיה. ונשים שייכות יותר לרצון ופחות לכפיה. אבל נשים השפיעו תרבותית יותר מגברים בימי הנביאים, כי היו יותר נביאות מנביאים (למשל חנה היא הסיבה לכינון המלכות בעם ישראל)
האכיפה השלטונית היא זאת שנעשית בכפיה. אז אולי כדאי שתבדוק את הנתונים ביחס גברים-נשים לגבי מערכות האכיפה והבטחון (פנים, ולא פחות, חוץ).
נשים יודעות טוב מאוד להיות פוליטקאיות, אני יכול לטעון למשל, שהטבע המניפולטיבי (גם הלא מודע) שלהן, הוא אחת התכונות שממרכזות אותן בעמדות השפעה מדיניות וחוקתיות.
וגם אם זה נכון שהיו יותר נביאות מנביאים (אין לי מושג מאיפה הבאת את זה), זה לגמרי לא מוכיח את הנקודה שהייתה להן השפעה תרבותית יותר גדולה מגברים. במיוחד לאור המוטו "כל כבודה בת מלך פנימה".
(גם חנה היא לא ראיה, שכן ייתכן להגיד שרוב (לא כל, רוב) השפעתה הייתה במימד הרוחני, אף אם לולא הוא לא הייתה קמה מלכות בישראל, ולא ברובד הפרגמטי).
בעיקרון זה הטבע האנושי שהאישה יותר מקבלת והגבר הוא המשפיע ותרבות המערב מבלבלת את כל הטבע האנושי וזה חלק מההשפעות שלה...
ככה אני הבנתי.
(ואולי גם בזכות הטכנולוגיה, שהקלה על מטלות הבית ושיחררה נשים לפעילויות אחרות)
מקובל לומר שהקללות של אדם וחווה נחלשות: 'בזעת אפך' - שמונה שעות עבודה במשרד עם מזגן. 'בצער תלדי' - אפידורל. וכנל 'והוא ימשול בך'
בחסידות קושרים את השינוי לפסוק 'כי־ברא ה' חדשה בארץ נקבה תסובב גבר', ולדברי האריזל על עליית מעמד האישה מעל האיש לעתיד לבוא
..
באמת בעתיד האישה תמשול? נראלי לא חכם, המדינה תעבוד על פי אנטרסים ורגשות, ולא על פי שיקול דעת
לפני 200 שנה מנעו מנשים ללמוד רפואה מאותן סיבות בדיוק 🤷♂️
לי אישית זה ממש לא מפריע, ואני חושב שהיו כמה וכמה שליטות מוצלחות מאוד במאה השנים האחרונות. ושבאופן כללי נשים צריכות להחליט לעצמן מה רע או טוב להן
כי שם הרגש יורה לעשות את הדבר הנכון כדי להציל את האדם...
אומרת את זה כי חקרתי סביבות הנושא (רוצה להיות רופאה בעתיד)
באותה תקופה אמרו "לנשים אין את קור הרוח הדרוש כדי להיות מנתחות" ודברים כאלו
רגשניות
את כתבת את זה גם בתגובה אחרת פה, "אם נשים ישלטו המדינה תפעל לפי השכל ולא לפי שיקול דעת."
זה מוזר בדיוק כמו לכתוב שגברים מצ'ואיסטים חסרי רגישות שלא יודעים לתקשר ובגלל זה למנוע מהם כל מיני דברים. רוב האנשים הם לא גרסא מוקצנת של סטריוטיפים על המין שלהם.
זה לא שכל הגברים הם יצורים כאלו שכלתנים והגיוניים שאפשר לסמוך עליהם בעיניים עצומות.
ברמה הכי בסיסית, לאישה ממוצעת יש שיקול דעת סביר כמו לגבר הממוצע. זה שיש הבדלים בין גברים לנשים לא אומר ששניהם לא בני אדם שאפשר לסמוך עליהם לתפקד בחברה ברמה הבסיסית.
עד שמישהו עוקף אותם בכביש,
או מסתכל בצורה לא נכונה על החברה שלהם,
ואפשר להמשיך את הרשימה הזאת או פשוט להסתכל על כמות האסירים הגברים לעומת האסירות הנשים...
בדיוק כמו שכתבת - גברים ונשים הם לא אוסף סטיגמות, הם בני אדם אינדיבידואליים.
האלימות הגברית הרבה יותר מגיעה מאטימות רגשית לעומת תגובה אלימה נשית שמגיעה מרגשנות. לכן תופעה של אלימות כרונית נפוצה אצל גברים יותר.
זה שאנו אינדבדואלים זה לא קשור. כל גבר מבטא טת גבריותו בצורה שונה, וכל אשה את נשיותה בצורה שונה. כמובן יש יוצאים מהכלל.
ואישה שמתחתנת עם זקן בודד בשביל הירושה שלו, נראית לי די קרה ומחושבת. (הלכתי בכוונה על הדוגמה המאוד סטריוטיפית)
זה לא שאין נטיות כלליות שמאפיינות את רוב הגברים או את רוב הנשים, אבל זה זה גם לא אומר שלנשים אין שכל או שלגברים אין רגש.
אני משהי שמאוד הולכת לפי השכל הישר ולא לפי הרגש, ועדיין הרגש שלי עובד הרבה יותר מאשר בגבר ממוצע...
נגיד אפילו בדברים הקטנים הילד שלך ישחק מולך את תתני לו לנצח כדי שהוא ירגיש טוב נכון? לעומתך בעלך ישחק מולו וינצח אותו כדי ללמד אותו איך משחקים באמת
זה נראה לי קצת מוזר...
הגרון הלך למרק, הכרעיים לתבשיל עם תפוחי אדמה, החזה לטיגון...
כשאין מקררים בעולם, בכל יום חייבים להכין מאפס את כל האוכל של אותו היום, משלב הקנייה ועד ההכנה. זה מטורף! אנחנו בכלל לא יכולים לדמיין היום דבר כזה, שבכל יום חייבים לעשות קניות של חלב ועוף וביצים ומה שנשאר הולך לפח, וכך חוזר חלילה יום אחרי יום.
כביסה הייתה עניין של שעות ולא של 5 דקות הפעלת מכונה, בשביל לנקות את הבית היה צורך לשטוף ולטאטא ללא שואבים וללא רובוטים...
הטכנולוגיה באמת חסכה שעות רבות בכל יום, ושחררה את האשה לעשות דברים אחרים שיותר טובים גם עבורה וגם עבור הכלל.
כשאשה עובדת בתור מורה או מתכנתת או עוסית או אחות או רופאה או כל דבר אחר, היא תורמת לעולם הרבה יותר מאשר שהיא מבשלת ומכבסת בכל יום במשך שעות.
אבל הם הרבה יותר מעורבות ומובילות עשיה מפעם
שהנשים לקראת זמן הגאולה מכובדות ושולטות יותר מפעם
מכיוון שהגברים חטאו בעגל והנשים סירבו להשתתף בזה (אולי דווקא לקראת זמן הגאולה ירדו נשמות דור המדבר לתקן)
משהו כזה...
צריך לחפש את זה לקרוא מה בדיוק כתוב
כשאין מכונת כביסה ואין תנור, ואין מוצרי היגיינה לנשים, ואין רכבים אלא סוסים וחמורים, והרבה עבודות מצריכות עבודה פיזית מסוג מסויים, ואין תחליפי מזון לתינוקות,
וכל דבר לוקח הרבה זמן, ואי אפשר לעשות הכל, אז ממילא מתבצעת חלוקה טבעית בין גברים לנשים (מבחינת כח, מבחינת הנקה וילדים, וכו) ולזה עצמו יש השלכות גם כן כך שבסוף האישה נמצאת יותר פנימה והגבר נמצא יותר בחוץ.
הטכנולוגיה שינתה את זה דרמטית.
זה עצמו אפשר את עליית הפמיניזם.
ועל גבי זה באו כל מיני אג'נדות של נקמה שגם הן עושות את שלהן בהשפעה על החברה.
בעבר היה הרבה יותר קשה להיות אישה. זה אחד ההסברים למה מברכים "שלא עשני אישה". וכשאישה מברכת "שעשני כרצונו" זה למעשה צידוק הדין. קבלת הגזירה האלוקית בבריאה.
ממה שידוע לי זה רק יילך ויחריף בצורה קיצונית עד שהאיזון יחזור בצורה טבעית
טוב, זה מה שאמרתי, לא לכל שטות, רק לחלק
ימח שם עראפתבצבא, משטרה, שירותי הכבאות וכו' הגברים עדיין שולטים בכיפה.
בכל אופן, ברור שמעמדן של הנשים השתנה לבלי הכר בזכות המדע והמהפכה התעשייתית. פחת עד כדי נעלם הצורך בעקרות בית שנשארות עם הילדים, מכבסות, מנקות ומבשלות. הנשים קיבלו אפשרות לרכוש השכלה ולהתפתח.
והקו שלו, כל אחד והפסיקה שלו, כל אחד והדרך שלו, אפילו כל אחד והכת שלו, נמשיך לחיות עם ערב-רב (ובאלאגן) במנהגים ובהנהגות הדתיות.
מסתבר שזה לא ציטוט מדויק מחז"ל...
גוגל וג'מיני לא עזרו לי מספיק, אז אני פונה לעזרת החוכמה האנושית...
אז מה המקור לכך? (מן הסתם זהו שיבוש כלשהו של משפט אחר בחז"ל...)
יכול להיות שרצו לעדן את הנוסח. כשהספורנו מביא את זה על תשובת האחים ליוסף "האלוקים מצא את עוון עבדיך" - הם לא מועמדים למוות, אבל המשמעות זהה. אנחנו יודעים שלא עשינו את מה שאתה מעליל עלינו ואתה רק אחד מהשליחים של הקב"ה להביא עלינו את הדין שמגיע לנו בין כך.
בהשראת המכילתא
"משה דברן את! אין לי שלוחין אין לי גדודים אין לי שרפים אין לי אופנים אין לי מלאכי שרת ואין לי גלגלי מרכבה שאשלח ואוציא את בני ממצרים שאתה אומר לי שלח נא ביד תשלח?"
"כך אמר יונה אלך בחוצה לארץ מקום שאין השכינה שורה ונגלית... אמר לו הקב"ה, יש לי שלוחין כיוצא בך שנאמר וה' הטיל רוח גדולה אל הים"
לספור את העומר 49 יום
עדיין גולמי אז יש הרבה מה לדייק.
בימי שובך את שבות עמך, כשעמדו על עמך ישראל צבאות ערב וביקשו להשמיד את עמך מנחלתך, ואתה ברחמיך הרבים רבת את ריבם, וירשו את עירך ירושלים עיר דוד משיחך, ואת הר ציון משכן ביתך, ואת גבול קדשך הר זה קנתה ימינך, והבאתם ונטעתם בהר נחלתך מכון לשבתך, ההר הטוב הזה. ולך עשית שם גדול וקדוש בעולמך. וקבעו יום ירושלים זה להודות ולהלל לשמך הגדול.
...ננחרו על ידי השם. הוא ידע שהם חוץ מנשיאי אפרים ויהודה יהיו המרגלים שבגללם דור המדבר לא יכנס לארץ ישראל.
האם יש כאן השגחה עליונה וחוסר בחירה חופשית? מדוע נשיאי אפרים ויהודה הוחלפו ובמקומם מונו כלב בן יפונה ויהושע בן נון ?
מאיפה הבאת את זה שהנשיאים כאן זה הנשיאים שם? המרגלים נבחרו עי משה או העם, הנשיאים כאן נבחרו עי ה' בלבד (למרות שאין ממנים פרנס על הציבור וכו כפי שמתואר במסכת ברכות איך נבחר בצלאל).
רבינו בחיי כותב שהנשיאים כאן הם הנשיאים אצל קרח, ויש אומרים שהם מתו עם העם בחטא המרגלים ולכן הם לא הנשיאים בפרשת מסעי (כך כתוב איפשהו בדעת מקרא, ואולי יש לזה עוד מקורות). אבל זה לא שהם היו המרגלים.
יש לי המון חומר על זה, מקווה שהרבה כתוב ולא שכחתי דברים... אם מעניין אותך משהו ספציפי תכתוב
אשמח לעצה, לא מצליח ללמוד תורה.
אני קם כל בוקר בחמש כדי להגיע לעבודה מוקדם, לעשות את ה 9 שעותןלחזור מספיק מוקדם למשפחה ולהיות עם הילדים.
אני מגיע בערך ב 17:00 ואז קצת עם הילדים, סידורים וכבר מגיע זמן השכבות שלוקח שעה ואני מוצא את עצמי פנוי רק ב 21:30 במקרה הטוב (אם אין קניות באותו יום) וזה לפני שישבתי לדבר עם אשתי. רוצה ללמוד אבל כבר אין כוח. ניסיתי בעבר ללכת לשיעור דף יומי ב 22:00 אבל המוח כבר לא מתפקד בשעות האלה ולא מצאתי שזה ממלא אותי. מנצל את הנסיעות ל/מהעבודה לשתיים מקרא ושיעורים באוזניות אבל מרגיש שזה ממש לא זה. אשמח לעצות, תודה
קודם כל כמו שנאמר כאן, שבת זה הזמן בדיוק בשביל סיטואציות כאלה של סיטואציות כמו שלך,
בנוסף אני ממליץ לך גם סוג של לעשות 'מבחן' לעצמך האם יש זמנים ארוכים שאתה משתמש בטלפון\מחשב\טכנולוגיה כזו או אחרת והזמן הזה מתבזבז לשווא, הרבה פעמים קורה לנו בלי שאנחנו שמים לב וזה יכול להיות אחלה של זמן לעשות בו את הדברים שאנחנו באמת רוצים, בהצלחה
אין לי כמעט זמן ללמוד תורה, לומד קצת הלכה, מחפש להעמיק ושמעתי על הספרים בים דרכך וסדרת אש החסידות, יצא למישהו ללמוד אותם? יש המלצות? למי מתאים? האם שווה לכל נפש או כתוב בשפה גבוהה מידי?
תודה🙏
(לבקשת הכותב)
"עיר שביד ישראל" לעניין קריעה ומקרי בחורבנה או בבניינה?
האם צריך שממש תהיה לנו עצמאות על השטח של העיר, או מספעק אוטונומיה מוגברת כמו בימי נחמיה?
מצד אחד הב"ח אומר שבימי גדליה היה צריך לקרוע על מצפה על אף שגדליה ישב שם ושלט כאוטונומיה על ישראל שנשארו בארץ והעיר יושבה ביהודים. כי סוף סוף מקרי בשלטון בבל. (ומכאן גם שמדינת חסות של צדקיהו מקרי ביד ישראל)
מצד שני אין אוטונומית גדליה כאוטונומית נחמיה שממש היה פחה ונציב על יהודה וירושלים בירתו. לא נראה שקרעו בימי נחמיה אחרי שהחומות נבנו, וזה מקרי "עיר שביד ישראל".
לכאורה מעזרא משמע שבניין חומות העיר מקרי "ונבנתה ירושלים" גם אם אין לנו עצמאות.
אני שואל זאת, כי יש המנסים לטעון בטעות שבעצם אין לנו עצמאות בעיר העתיקה כי אנו חייבים את אישור האומות לעשות הרבה דברים בעיר העתיקה.
אז גם אם נזרום תיאורטית עם שיטתם, האם לפי זה עדיין נחשב שירושלים נבנתה בששת הימים או לא? ומה לגבי השליטה שלנו בהר הבית? נחשבת שם העיר כבנויה או חרבה? (לא מדבר על המקדש שפשיטא שנחשב בחורבנו גם אם אנו שולטים שם וצריך עקרונית לקרוע עליו, כי במקדש חורבן הבניין הוא העיקר ולא השלטון על המקום).
אני שם כאן את הסיפור הזה של חנן פורת זצ"ל על הרצי"ה (שיש לו עוד עדים רבים) ובזה בל"נ אעצור.
'המוותר ברמת שלמה יוכה בעיר העתיקה' | ערוץ 7