האם מותר או אסור לישא יותר מאישה אחת?גבר גבעות

בעקבות דיון תיאורטי בפורום אחר אשמח אם מישהו יוכל לעשות לי סדר לגבי הנושא בכלל והנושא היום.

א- האם יש דעה שאוסרת נישואים של גבר עם יותר מאישה אחת חוץ מחדר"ג?

ב- האם כולם קיבלו את חדר''ג?

ג- האם מי שמתיר היום לישא יותר מאישה אחת כמו הרב עובדיה בתשובה וכדו' נקרא קראי כי הוא לא ממשיך את שושלת התושב''ע?

תודה 

למה אתם עושים לי את זה למה?אריק מהדרום
באמת רוצה לדעת מה עיקר הדיןגבר גבעות
שם לא מתאים במילא דיון תיאורטי
תודהגבר גבעות

יותר אשמח לדיון

הבנתי מהמקורות שהבאת שמותר גם היום ולא כולם בכלל קיבלו את חדרג אז ברור שמי שמתיר לא קראי.

אם יש לך מחשבות על זה מעבר למקורות

דעתי האישית?טיפות של אור

שזה כמו עבדות. גם עבדות מותרת מהתורה וברוך ה' היא לא חוקית היום. העולם מתעלה

(יש לרב הנזיר מאמר יפה על מעמד האישה כאינדיקטור להתפתחות המוסרית של חברה)   

אני יודע שיש לרב קוק פיסקה על נשמות ארוכות. אני לא מבין אותה, כמו שאני לא מבין את האגרת על העבדות

ואני יודע שהתפיסה שלי נובעת מהמקום התרבותי שאני נמצא בו; קראתי פעם ראיון עם נערים בחברה הבדואית, ואחת מהנערות דווקא חשבה שלנשים ספציפיות זה לא כזה גרוע. ועדיין אני חושב שזה מצויין שהשיח בחברה היהודית מוקיע לחלוטין את הרעיון

וואלה יפה יודע איך אפשר לקרוא את המאמר?גבר גבעות

ברור שזה דיון תיאורטי פשוט לדעת גם לגבי השתלשלות של תושב''ע אם מי שמתיר נחשב קראי למשל...

אם אני זוכר נכון זה המאמר הזה (אבל אולי אני טועה)טיפות של אור
נכןן. כתוב במפורש "ודבק באשתו" לא בנשותיוקעלעברימבאר
במי תרצה שידבק היא היתה היחידהגבר גבעות
הדיון הלכתי לא מדרשי או רעיוני
אבל זה אומר שהאידיאל הוא אשה אחתקעלעברימבאר
"על כן יעזוב איש את אביו ואמו ודבק באשתו" זהקעלעברימבאר
לא נאמר על האדם הראשון אלא על כל אדם
גם בחברה התנכית זה לא היה מקובל, מלבדקעלעברימבאר
מלכים או במקרה עקרות
מאיפה שלפת את זה?גבר גבעות
זה ברור לא נכון
תבדוק, פוליגמיה ישקעלעברימבאר
אצל אברהם ויעקב ואלקנה - נשים עקרות.

גדעון שאול דוד שלמה וכו- שופטים ומלכים.

יש גם מצב שיש המון אלמנות בגלל מלחמה ואז אין ברירה אלא לפוליגמיה "והיה ביום (בחורבן) ההוא תחזקנה עשר נשים באיש אחד לאמר לחמנו נאעל ושמלתינו נלבש רק יקרא שמך עלינו אסוף חרפתינו".

אבל בדרך כלל מסםר הגברים והנשים באוכלוסיה שווה, כך שבמילא פוליגמיה נדירה

אתה חושב שמספרים לך כאילו התורה ספרגבר גבעות

היסטוריה על מה שקרה ורק הם התחתנו עם 2 נשים או יותר וכל שאר העולם לא?

זה עוד לא שמעתי...

אבל סטטיסטית היינו צריכים לשמוע עלקעלעברימבאר
עוד מקרים, זה שתמיד זה או עקרות או מלכים זה לא מקרי
תוכיח שאין לך אחות?גבר גבעות

לא שמענו שמישהו גנב, שמישהו אכל חזיר, שמישהו שחט שחיטה כשרה, שמישהו שמר שבת...

יש לך מהלך לוגי מאוד מיוחד

אבל סטטיסטית היינו אמורים לשמוע,קעלעברימבאר
אם המקרים בתנך זה מדגם של האוכלוסיה, סטטיסטית כמו במדגם היינו צריכים לראות
אז קיבלת סטטיסטיקהגבר גבעות

ואם תרצה תגיד הפוך.

אם המנהיגים הגדולים נשאו עוד אישה מפה לומדים שברור שכולם למדו מהם ונשאו עוד אישה על נשותיהם... אותה לוגיקה שלא מחייבת כלום.

הלכתית מותר, מה עשו? אין לי מושג 

להפך, זה שרוב מקריקעלעברימבאר
הפוליגמיה הם מלכים, אומר שהמלך נשא הרבה נשים ולא שאר העם בדרך כלל, ולכן גם התורה אומרת לא ירבה לא נשים כי דרכם של מלכים לשאת הרבה נשים, מהזמן העתיק ואחשוורוש עד סולטני טורקיה ומרוקו. מלכים בישראל נשאו הרבה נשים גם כדי ליצור בריתות, גם כדי שבטוח יהיה יורש עצר, גם כי הם היחידים שיכלו להרשות כלכלית כי רוב העם היה עני ובקושי אשה אחת לא יכל לפרנס, וגם כי מלך זה נשמה כללית ולכן יותר מקובל שיהיה מחובר לכל ישראל והאומות.

אני לא אומר שלא היה בכלל פוליגמיה בהדיוטות ולא עקרות, אבל שלא היה נפוץ כי במילא כמןת הנשים והגברים שווה באוכלוסיה

סטטיסטית רוב מי שכתוב בתנך הוא מלך/שופט/איש חשובלומדת כעת
ולכן הסטטיסטיקה שלך לא אומרת כלום.
רשימה של אנשים לא מלכים שנשאו אשה אחתקעלעברימבאר

אדם הראשון

יצחק

יהודה נשא כל פעם אחת.

יוסף

שמעון נשא את הכנענית כנראה אחרי מות אשתו.

משה (האשה הכשית זה ציפורה שהיא משבט כושן המדייני, או כושית אחרי מות ציפורה כי משה היה בן 82 סביר שציפורה זקנה).

אהרון

אלעזר

כלב בן חצרון (בדברי הימים כתוב שאשתו מתה ונשא אשה שניה אחר כך)

מנוח

אין הוכחה ששאול נשא את רצפה בחיי אשתו אחינעם (גם קטורה נקראת פלגש ונישאה אחרי מות שרה)

ישעיהו (ואקרב אל הנביאה ותלד בן, וייתכן שהיא ה"עלמה" הנזכרת ב "הנה העלמה הרה ויולדת בן")

יחזקאל (בן אדם הנני לוקח ממך את מחמד עיניך, ותמת אשתי בבוקר)

ירבעם בן נבט משתמע מכך (אחיה מכנה אותה אשת ירבעם ללא שמה ולא אחת מנשותיו)

אלקנה נשא רק כי אשתו עקרה.

כנל אברהם ויעקב.

עצם זה שאומרים "ויהי איש ושמו אלקנה ולו שתי נשים" מראה שזה היה חריג.

ויש עוד אנשים ששכחתי, מן הסתם כמה בדברי הימים

זה שלא מוזכרות עוד נשים בתנך לא אומר שלא היולומדת כעת

באופן כללי התנך ממעט לספר על נשים מטוב ועד רע. דוגמא טובה לזה הן התאומות של 12 השבטים.

.

וההוכחה מאלקנה על החריגות במילים לא רלוונטית, כי זה בדיוק תחילת הסיפור של שמואל. להראות את צערה של חנה, את הכאב שלה מפנינה, את הבכי שלה לה', את תפילתה (וההלכות החשובות שנלמדו מהתפילה), ואת לידת שמואל.

להראות מאיזה עולם ערכים שמואל הגיע, וכל הסיפור מתחיל מהצער של חנה מפנינה.

עם או בלי קשר, סיקרן אותי המספריםלומדת כעת

במחקר אחד נספרו 1,426 שמות בתנ"ך, מתוכם 1,315 שמות גבריים ו-111 שמות נשיים, שמות נשים מהווים כ‑7.8% מכלל השמות

כלומר 92.2% מהשמות בתנ"ך הם של גברים.

מחקר נוסף תיאר כ‑3,000–3,100 שמות, מהם כ‑2,900 גברים ו‑170 נשים – כלומר 5.5–8% הם שמות נשיים

ו92% מהשמות של גברים.

ג'יפיטי

סה כי התנך סוקר בעיקר את ההיסטוריה שלקעלעברימבאר
כלל ישראל, ונשים יותר שייכות לתחום הפרט ופחות לכלל. אין נשים מלכות או שופטות כמעט, וגם הנביאות מתנבאות למה שהדור צריך, לא לדורות בעניינים כלל ישראלים לכלל ישראל לדורותיו.

אבל היו יותר נביאות מנביאים "כלפיים מיוצאי מצרים  נביאים ונביאות היו לישראל, והוזכרו רק אלו שנצרכה נבואותם לדורות" וכן יש את אלםי הנביאים בספר מלכים שלומדים אצל אליהו ואלישע שמוזכרים.

נביאות היו יותר מנביאים ונבואתן יותר טובה, חזל אומרים ששרה גדולה בנבואה מאברהם

נשים לא מוזכרות כיקעלעברימבאר

התנך עוסק בעניינים כלל ישראלים ומנהיגים.

אלקנה נשא את פנינה כי חנה היתה עקרה ואדם ללא ילדים באותה תקופה חשוב כמת וגם אין מי שיתמוך בו בזקנותו כי לא היו בתי אבות.    לכן חנה אהובה כי היא אשתו המקורית, והוא התחתן עם פנינה רק כתוספת.

כנל אצל אברהם ויעקב זה כך

ולכן סביר לטעון שהיו נשים שלא הוזכרו בתנךלומדת כעת

על אף שבעליהן כן הוזכר

ואפילו שאחת מנשות בעליהן הוזכרה, אבל לא כולן.

אני לא אומרת בוודאות, אני רק לא שוללת את האופציה. הטענה שהבאת מעניינת (וגם קצת מאזנת את החרדה אחרי ששומעים שלשלמה היו 700 נשים ו300 פילגשים) אבל היא לא מספיקה כדי להיות הוכחה. בטח לא לפי הקריאה הפשוטה של התנך שנישואים לכמה נשים כן נכתב כדבר נורמלי שבשגרה.

האם יש לך ספקשלג דאשתקד

שהנישואין של שלמה זה נישואין כמו שאנחנו מכירים אותם?

לפי קוצר הבנתי (וכמדומני יש הרבה פרשנים וחוקרים שכתבו כך), זה היה סוג של הסכם שלום בין מדינות דרך יצירת דם כחול. זו החפצה נשית בצורה הכי הזויה שלה, ובכל מקרה זה ממש לא יחסים נורמלים של גבר ואישה. סביר להניח שהנשים האלה בכלל לא היו פוגשות את המלך או שהיה להן איתו קשר ממש מועט (דומני שדוגמה לזה ניתן לראות בתוספות במסכת גיטין ז: לגבי פילגש בגבעה והפילגשים של דוד).

אם אתה רוצה דוגמה אקטואלית לנישואין שמטרתם קשר מדיני:

הועברת לדף אחר

זה לא החפצהקעלעברימבאר
עיין בתהילים בפרק "יפיפית מבני אדם על כן משחך אלוקים שמן ששון מחברך" ובהמשך "שמעי בת...ויתאוו המלך יופייך" ועל הפרק.

כל אשה שנשא שלמה זה זרם חיים תרבותי ענק של אותו עם שהיא מייצגת.  וכתוב ששלמה אהב אותן "בהן דבק שלמה לאהבה" ולכן הן גם השפיעו עליו לבנות מזבחןת לאלילים, כי הוא אמר " צריך גם לקדש את תרבויות הגוים"

השאלה מה אתה מגדיר אהבה, והחפצהשלג דאשתקד

בעיניי, אם מלך נותן לך את הבת שלו שתהיה 1/700 שלך, כנראה רק בשביל שיהיה לך אינטרס להיות נחמד איתו, זה סוג של החפצה (זה לא ממש החפצה במשמעות המקובלת כיום ברחוב, אבל שים לב שזו אותה פואנטה).

וברור שהייתה איזושהי אהבה  אחרי הכל שלמה כנראה רוצה להתחתן איתן, אבל מניח שמדובר באהבה שטחית וקשר דל מאוד (הגמרא כותבת שכל אישה הייתה מכינה "סעודת שלמה בשעתו" כי אולי הוא יבוא לאכול איתה. מצד אחד זה נשמע רונטי מצד שני זה אומר שהוא אכל רק עם אחת כל ערב, כמה זה יוצא כשזה 1000? 🤔).

ושים לב שלפי חז"ל הן אמנם ניסו להטות את לבבו ולגרום לו לבנות מזבח, אבל תכלס זה לא קרה. שוב, זה אומר שיש איסושהי זיקה אבל אתה בעצמך רואה שאין לזה השפעה משמעותית.

היתה אולי החפצה מצד מלכי הגויים, לא מצד שלמהקעלעברימבאר
אני חושב שמדובר בתרבות מחפיצהשלג דאשתקד
וכפי שכתבתי איפשהו בשרשור הזה, בזמנם אישה לא נשואה זה גזר דין מוות (זה בגדול הפואנטה של מגילת רות). אז בתרבות כזו ההחפצה היא חיונית.
הנביא שלמה לא יחפיץ שום אדםקעלעברימבאר
מצויןשלג דאשתקד

ככה אתה חושב. למה נראה לך? כי ככה.

נהניתי מהתואר "נביא" לשלמה, אכן רש"י מגילה יד: מביא בשם סדר עולם, ששלמה היה נביא. רק שים לב שהאמונה ש"נביא אינו טועה" היא אמונה מוסלמית מובהקת. אנחנו מאמינים שכולם יכולים לטעות וכולם יכולים להיות נביאים וכולם יכולים לחזור בתשובה...

(ואם תקרא את הודעתי האחרונה, תוכל להבחין שכתבתי ששלמה חי בוואקום תרבותי שהחפצה כזו הייתה לגיטימית, לכן כל קושיא מעיקרא ליתא).

כתוב במפורש ששלמהקעלעברימבאר
היה נביא, בגבעון נראה ה אל שלמה. ובעזרא - וכמוהו לא היה מלך אהוב לאלוקיו.

נבואה זה לא שמיעת קולות, זה חווית חיים שלא מסוגלים להבין ומי שהתנבא פעם אחת הוא לא ברמה שלנו, עיין רמבם.

נביא יכול לטעות ובגדול, ובדרך כלל טעויותיו עצומות כגודל עוצמת הרוח שבו ואפילו ביקשו למנות את שלמה עם 3 מלכים שאין להם חלק לעוהב כמו ירבעם שהיה צדיק עצום לפני שחטא, אבל כשם שאני ואתה לא נחפיץ, כך שלמה לא יחפיץ

זה לא מדויקשלג דאשתקד

לא כל מי שמקבל נבואה פעם אחת אט פעמיים זה אומר שהוא נביא, ועד שאתה מביא מהרמב"ם תבדוק את הרשב"א בתשובה שחולק על הרמב"ם במו"נ ב,לב, ולדעתו עם ישראל קיבלו פעם אחת נבואה אבל זה לא הופך אותם לנביאים. יש גם תשובה כזו בתשב"ץ, וזה גם פשוט והגיוני (מניח שהרמבם לא חולק על העיקרון הזה), הרי אין ספק שהנביא הזקן מבית אל לא מוגדר כנביא, נכון?

לגבי שאר הדברים שכתבת בכמה הודעות, אענה לך פעם אחת ובקצרה: אתה כל כך רוצה לסנגר על שלמה (וזה ממש אצילי), עד כדי כך שאתה בכלל לא מבין מה אני כותב (אני לגמרי כותב בעד שלמה, ואני מסביר שההחפצה הייתה חלק מהתרבות ושלמה נהג בצורה הכי נכונה וטובה בהינתן המציאות ההיא). ככה לא מנהלים דיון אלא מתחמקים מדיון. אבל כבר התשת אותי מלהסביר את עצמי, אז רק אכתוב לך שיש דבר תורה יפה על "רבי מהפך בזכותיה דדוד", בספר חנוכת התורה על פרשת השבוע (פרשת פינחס).

מעמד הר סיני זה שונה , כיקעלעברימבאר
שם ההתגלןת היתה לנשמה הכללית של עם ישראל ןהפרטים התכללו באותו רגע בכלל. אבל נם עצמם נשארו אוצו דבר.

חזל אומרים המון שנבואה שורה רק על חכם וצדיק. הנהיאים נקראו איש אלוקים קדוש ומלאך ה.

נביא יכול להרשיע אחרי נבואתו, אבל הוא לא ירד למדרגה של אדם פשוט, אלא יכוון את עוצמתו הרוחנית לטומאה והמילא תהיה טומאה עוצמתית עם רוחניות של כוחות טומאה. לגבי הנביא בבית אל יש פירוש שה' ציווה אותו לשקר לנביא מיהודה כדי לנסות אותו, "גדולה לגימה שמשרה שכינה על נביאי עבודה זרה" זה משל עמוק. אולי אם שלמה היה הופך להיות רשע כמו בלעם היה מחפיץ, אבל אין סיבה ששלמה שמעולם לא היה רשע אלא כתוב שהיה כמוהו מלך אהוב לאלוקיו, והחכם באדם, שיחפיץ.

התרבות האלילית החפיצה משום אגואיסטיות שהאדם הוא המרכז וכל הזולת הם משרתים שלו. למה ששלמה יזרום אם תרבות כזו? הוא זרם אם תכנים אחרים באלילות, לא אם האגואיסטיות וחוסר המוסר, כמו שרואים בקהלת ומשלי שתמיד מגן על המוסר

מהזיכרון שלישלג דאשתקד

הרמבם במורה נבוכים שציינתי, מסביר את מעמד הר סיני בצורה אחרת ממה שאתה כותב. בכלל הרמבם (במקום אחר במורה, אולי ב,ל) מסביר שנבואה זה לא רדיו שמדליקים ושמועים אלא שיח מדויק שפונה לאדם באופן אישי. הוא מוכיח את זה מברוך בן נריה.

על כל מה שכתבתי כעת, לא נראה לי שהרשבא והתשבץ חולקים.

בקיצור זה אחלה פרשנות אבל דומני שהראשונים לא הסבירו כך.

הרמבםקעלעברימבאראחרונה
סובר שרק הצדיקים ביותר קיבלו נבואה בסיני, ואילו השאר רק שמעו קולות באוזן. הוא מסביר שלא תתכן נבואה על מי שאינו שלם בחכמה וצדקות ולכן זה מועיח את מה שאמרתי.

המקובלים אומרים שהנבואה היתה לנשמת הכלל ולכן זה יוצא דופן.

נכון שנבואה זה רק מרצון ה ולא רדיו , אבל זה לא שרצון ה יעשה נבואה על מי שלא ראוי לה (דעת הכת הראשונה הטועה, כדברי הרמבם שם) ולא נכון גם שזה רדיו ללא רצון (דעת הכת השניה הטועה) אלא שזה שילוב של רצון ה ויכולת האדם לקבל נבואה.

בקיצור כולם סוברים שנביא יקבל נבואה רק שיהיה צדיק וחכם אדיר.

לעניין הר סיני זה לא רלוונטי לדיון על שלמה

אבל אני לא מהפך בזכותו של שלמה🙂קעלעברימבאר
רק אומר מה נראה מהפשט
וששלמה נשא את האלףקעלעברימבאר
נשים, הוא עדיין לא התדרדר , חוץ מלעבור על לאו
מי שחושב שהחפצהקעלעברימבאר

לגיטימית לא יהיה נביא לעולם כי הוא או טיפש או רשע

ונבואה לא חלה על טיפש או רשע.

מכיוון ששלמה היה נביא אז הוא לא טיפש או רשע, ומכאן שלא הזהה עם החפצה.

זה גם לא מדויק שעובדי אלילים החפיצו. מצד אחד בתרבות האלילית נשים נחשבו כבעלות השגות מיסטיות גבוהות יותר כבעלות אוב ומכשפות. מצד שני היתה פריצות בעריות וכל עובד אלילים חשב רק על תאוותיו ואנוכיותו וניסה להדמות לאלילים שרוצחים ואונסים, לכן כן היתה החפצה. אבל לא אצל נביאי האמת בישראל

גם כתוב ש ה נראה אל שלמה עודקעלעברימבאר
פעם אחרי שחטא. אז לא ייתכן שהתדרדר להחפצה כמו אחיתופל בלעם או גחזי שאיבדו כל צלם מוסרי
סליחה על ההידחפות, איך מפסיקים התראות מהשרשורמבקש אמונה

איך אני מבטל את ההתראות מהשרשור הזה? 

אני עושה "אל תעקוב" וזה לא עוזר 😭

צריך לשאול את משה,קעלעברימבאר
אבל אני הולל לישון אז לא יהיו לך התראות הלילה פה🙂
רות זה לא החפצה,קעלעברימבאר
אלא ראייה שגם האיש וגם האשה יש להם תפקיד להמשיך את הנצח בצאצאים כחלק משושלת העם והדורות. זה גם הקטע של ייבום. באותה מידה תאמר שמחפיצים את היבם. אבל זה לא החפצה אלא התכללות בשרשרת הדורות
נביא חי במדרגת חיים אחרת משלנו, כמוקעלעברימבאר
שאומר הרמבם שוודאות הנבואה באה יחד איתה, דבר שאנו לא מסוגלים להבין בכלל.

לכן אי אפשר להשוות יחס שלנו לאנשים ליחס נביא חאנשים, שיכול לאהוב אלף נשים באהבה עמוקה בו זמנית, ומן הסתם יווצר גם רושם אדיר על האשה גם אם זה לעיתים רחוקות. כמו נעמן שעבר מהפך בחייו רק ממפגש עם אלישע, כי מפגש עם נביא זה עצמו חוויה מיוחדת

ברור שדלמה זה יוצא דופןקעלעברימבאר

אף אדם לא נשא אלף נשים.

זה שהיתה פצצת אטום על היאושימה לא אומר שבכל מלחמה יש נשק כימי

זה שהבדואים חושבים כך זה לא אומר הרבה,קעלעברימבאר
גם בחברה של החמאס אין רתיעה לאנוס ואצל הנאצים לא היה רתיעה לרצוח תינוקות. זה שיש חברות של רשע זו לא אשמתינו
על מה זה נשמות ארוכות?קעלעברימבאר
קובץ ח פיסקה נדטיפות של אור
זה על עבדות או פוליגמיה?קעלעברימבאר
בסדר, זה בדיעבד. זה ענייןקעלעברימבאר

"זווג שני" בחזל. והעובדה שגם בימינו יש גרושים עם ילדים שמתחתנים ומביאים ילדים פעם שניה , או אלמנים ואלמנות. אבל זה לא לכתחילה.

כך מוסבר נראה לי במהרל שיעקב היה צריך לשאת 2 נשים כדי שעם ישראל האחד יתחלק לכמה שבטים.

ויש המסבירים שיוסף המיצג את קגושת הלאומיות בישראל נוחד מהזווג הראשון (לאו דווקא כרונולוגי) של יעקב כרחל עיקר הבית אשתו האוהבה והנצחית, ויהודה שמייצג את משיח בן דוד שמייצג את הארת הקדושה מישראל לגוים "אליו גוים ידרושו" נולד מלאה הזיווג השני והמשני שמבטא את זה שהאהבה מתפשטת מעבר לחוג הרומנטי המצומצם.

אבל בסוד אומרים שהבשערט של יעקב זה רק רחל והבשערט של לאה זה עשיו, ןלעתיד לבוא לאה לא צהיה נשואה ליעקב אלא לעשיו שיהיה צדיק גמור אחרי שיעבור תיקון.

וכנראה היחס בין לאה ליעקב יהיה יחס אח-אחות, כי יש להם ילדים משותפים והם זיווג שני.

אבל כל זה בדיעבד, ולעתיד לבוא תהיה רק מונוגמיה

מעניין, יודע לתת מקורות למה שפירטתמתוך סקרנות
?
ובאופן כללי ערבים זה לא ראיה, עובדה שבאירופה הנוצרקעלעברימבאר
הנוצרית זה מעולם לא היה מרובל פוליגמיה.

האסלאם וייתכן שגם התרבות הערבית מדכאת את הנשיות, בניגוד ליהדות ולנצרות. לכן גם בנצרות אין פוליגמיה, אבל כדרכה של הנצרות זה לא אפקטיבי, כי כמעט תמיד מלכי אירופה לקחו להם נשים לא רשמיות (שנקראו פלגשים) מלבד נשותיהם הרשמיות, אבל זה מתאוות יצר לב האדם, בחןק ובתרבות הרשמית באירופה פוליגמיה רשמית נחשבה תועיבה

תפתחשפלות רוח
שולחן ערוך המקוצר לרב רצאבי(אם לצערך הרב אינו בנמצא בסביבתך, תכתוב בגוגל זה אמור לתת לך) אבן העזר חלק א' סימן קצ"ח הלכה ד'. ושם תרווה צמאונך דוד.
אסור משום המוסר הטבעי, חוץ מזהקעלעברימבאר
לזכרוני לאשכנזים ולספרדים אסור מההלכה, ולתימנים מדינא דמלכותא ומשום נבל ברשות התורה. וגם אם תימני יאמר לך שמותר - אם תשאל אותו הוא יתכוון שאסור אבל "האשכנזים והספרדים לא יקבעו לנו מה לעשות".

הרב עובדיה מעולם לא התיר בפועל נשיאת אשה שניה, מלבד מקרים שהאשה צמח או נעדרת רבות או סרבנית גט שגם לאשכנזים יש היתר מאה רבנים.

כתבו לו שהרב עובדיה לא התיר גם בפורום השניהסטורי
אבל הוא מתעקש להתעלם.

הרב עובדיה בשום מקום לא מתיר שתי נשים סתם כי בא למישהו.

כל מה שיש בכמה תשובות של הרב עובדיה, זה נטיה קצת יותר לצדד לקולא בשאלה באיזה תנאים בית דין יתיר לאדם לשאת אישה שניה.

תביא את התשובה במקום לסלףגבר גבעות

מה שכתבת עומד ודי ברור מאחר ובשום דבר שכתבתי לא הבאתי דעה מעצמי אלא דעות מוכרות אז כן, כינית גדולים בשמות אז חבל לענות לך.

עוד אברך שלא משתמש בשכל ורק יודע לקרוא, אינטיליגנציה לא משהו

רגע, אתה נפנפת ב'דעת הרב עובדיה' בלי שאתה בכללהסטורי
יודע איפה היא ומה הוא *בדיוק* פסק?!

לא הבאת אף פוסק שפוסק למעשה שמותר היום, בדור הזה, בארץ ישראל לחיות עם שתי נשים. גם הרב עובדיה לא פסק בשום מקום שאדם יכול לחיות עם כמה נשים במקביל ומי שטוען ככה בשמו מסלף את דבריו בצורה מאוד חמורה.

יש עד כמה שמצאתי כמה תשובות ביביע אומר, שלמעשה הם פסקי דין מבית הדין או חוות דעת לבית הדין כמה מהן עוסקות במציאות של אשה שעזבה את בעלה ומסרבת לקבל גט (חלק ה', אבן העזר ס' א', חלק ז' אבן העזר סימנים ג' וד' וחלק ח', אבן העזר סימן ב') ושתיים באשה עקרה אחרי שנים רבות (חלק ז' אבן העזר סימנים ב' וה').

בכל התשובות מבואר בדבריו שהלכתחילא הוא שהאשה תקבל גט. רק אם היא לא מסכימה ולא מצליחים לכפות אותה - אז, כשממילא מן הדין הבעל הזה לא אמור להיות מחוייב לאשה, מתיר בית הדין לבעל לשאת אשה אחרת וכשהבעל ספרדי לא צריך מאה רבנים כתקנת רבינו גרשום, אלא מספיק שבית הדין יתיר לו.

שוב מסלף? 😴גבר גבעות

מעייף

בדיוק ההפך אני יודע אתה כנראה לא, הצעתי לעבור עליה יחד, טיפה הבנת הנקרא.

יביע אומר, חלק ח' אה"ע סימן ב עיין שם ודוק.

מעבר לזה העניין אף פעם לא היה על פסיקה אלא מה מותר מעיקר הדין ומה מאוחר ולא התקבל.

תוריד טנטרום, תנשום ותחכים

עיינתי שם וציינתי לשםהסטורי
מדובר שם באשה מורדת, במקרה הזה הוא אומר שבית דין יתנו לבעל (שלא חי עם אשתו ולא ימשיך לחיות איתה!) היתר לשאת אשה אחרת שרק איתה הוא יחיה. גם זה רק אחרי שיתאמצו מאוד לשכנע אותה לקבל גט והיא תעמוד בהתנגדותה.
בקיצור אסור אבל...גבר גבעות

אז לא אסור, דבר אסור לא מתירים כל כך מהר אם בכלל.

למה לעבור על בל תוסיף?

אני מעדיף לקבל את העיקרים ולא לשנות מהתורה.

תבדוק למה ''אסור'' ומה היו השיקולים, לאסור תמיד קל. מעיקר הדין הפשוט ברור שמותר.

זה לא "כל כך מהר"הסטורי
הרב עובדיה כתב 900 היתירי עגונות. לפי הלוגיקה שלך אני יכול לכתוב ש"הרב עובדיה סבר שאשת איש יכולה להתחתן", כי אם היה איסור אשת איש הוא "לא היה מתיר את העגונה כל כך מהר ואולי לא היה מתיר בכלל".

השורה התחתונה היא שהרב עובדיה מעולם לא סבר שמותר למישהו בדורינו להיות בפועל עם שתי נשים. כל הוויכוח שלו בבית הדין היא על התנאים בהם מתירים למי שאשתו לא רלוונטית, אך מסרבת לקבל גט. יש שמחייבים 'היתר מאה רבנים', הרב עובדיה הסתפק בהיתר ספציפי של בית הדין הזה וגם שם בחלק מהתשובות מזכיר שהבעל יפקיד גט לרגע שהאשה תסכים  כתנאי להיתר.

תראה מה מצאתי לך הבבא סאלי קראיגבר גבעות
הבבא סאלי פסק בארץ לזוג ספציפי?קעלעברימבאר
האם זה היה מקרה סופר חריג של סרבנית גט וכדומה או עקרה? וכם אם כן הוא דעת יחיד
אתה ממשיך לסלףהסטורי

לא כתבתי בשום מקום שכל מי שבמשך הדורות ובכל המקומות התיר לשאת כמה נשים הוא קראי, ככה שאין שום טעם להקשות על דברי לא מהרשב"א, לא ממהר"י קולון ולא מהבבא סלי.

כתבתי שמי שטוען שלמעשה, בדור שלנו בארץ ישראל מותר לאדם לחיות במקביל עם כמה נשים וכדי להצדיק את דעתו הוא מצטט כל מיני ציטוטים מהכתוב בספרים, תוך התעלמות מההלכה הפשוטה שמופיעה בשו"ע ונהוגה היום במנהג כל העדות ופשוטה בפסקי בתי הדין כיום - שבמקום שלא מקובל לשאת כמה נשים אסור, הוא נופל באותה נפילה של הקראים.

בשום מקום לא טענתי שבספרד בזמן הראשונים, באטליה בתחילת תקופת האחרונים, או במרוקו/תימן/בוכרה ועוד קהילות עד העליה הגדולה לארץ, לא היה נהוג ומקובל לשאת כמה נשים.

הדגשתי מראש שהדיון לא מעשיגבר גבעות

אלא מה עיקר הדין ומה אולי בגדר של סייג או מנהג.

יצאת אפס אז שחרר 

הדין לפי השולחן ערוך וכל הפוסקיםהסטורי
הוא שבמקום שהמנהג לא לשאת אשה שניה - אסור.
לא הבנת לא חשובגבר גבעות
יאא חנן שוקרון...מבקש אמונה

חבר ילדות שלי ☺️ יפה שנהיה רב 

(כמה זמן לא ראיתי אותו, לפחות יש תמונה חחח)

סליחה על הנצלו"ש

כן נחמדגבר גבעות
נצלש אחי באהבה
מה מוסר טבעי אחי לא הרב קוק ומדרשים הלכהגבר גבעות
קראת את התשובה של הרב עובדיה?
מוסר טבעי זה שאהבה טוטלית תהיה רק לבן זוג אחדקעלעברימבאר
או איך שאמר המהרל - אין אהבה לשניים
הקטע הרעיוני המדרשי הזה שפושה בכל בית מדרשגבר גבעות

לתוך שיח הלכתי די מעקר את הדיון.

איך המהרל קשור למה ששאלתי?

חדרג התקבל בכל מקום?

מי שסובר שהלכתית מותר לישא יותר מאישה אחת הוא קראי?

הלכתית לא יודע, אבל מי שעושה זאתקעלעברימבאר
כיום הוא נבל ברשות הצורה כי עובר על הקטע הרעיוני
ברשות התורהקעלעברימבאר
זה מעולה התחלנו מקראי ועכשיו נבל ברשות התורהגבר גבעות

גדול 😅

חוסר היכולת להחזיק אפשרות של מחלוקת די מדהים

זה לא מחלוקת. ברור שזה נבל ברשות התורה,קעלעברימבאר
למעט מקרים שבפועל אדם נשוי רק חאדה אחת ולשניה הוא רק נדוי הלכתית עקב חוסר יכולת לתת גט
בינתיים ברור שזה מותרגבר גבעות

מעבר לזה זה רעיונית ענין שלך.

ודי נפוץ כשלא מצליחים לאסור הלכתית משהו בלי שום מקור לאסור אז פונים לרעיון או קבלה ומפחידים את כולם.

פרקטיקה ידועה אבל מזיקה

גם אשת יפת תואר מותר הלכתית, אבלקעלעברימבאר
יש מושג בחזל של נבל ברשות התורה. אפילו בלעם בפרשה הוא נבל ברשות הציווי האלוקי כי הותר לו ללכת כהל עובדה שה' חרה אפו ובסוף ישראל הרגוהו בחרב
מה הקשר לבלעם?גבר גבעות

נבל ברשות התורה מעולם לא נאמר על מעשה גורף אלא על התנהלות נקודתית של אדם כלשהו שפועל כרגע בצורה מותרת אבל עם טעם לפגם.

אתה מחדש כאן בלי סוף במקום פשוט לומר מותר ולא נוהגים כיום

נאמר על אשת יפת תואר שזה תמידקעלעברימבאר
נבל ברשות התורה והתורה התירה רק מפני יצר הרע
סילוף ללא מקורגבר גבעות

דיברה תורה כנגד יצר הרע בשום מקום לא כתוב שזה נבל ברשות התורה, האישים הגדולים בתנך לקחו נשים יפות תואר מה נסגר עם היד הקלה על ההדק אצל הדוסים נגד גדולים?

@הסטורי

מצאתי לך חבר

רק דוד לקח, וזה גם בדרש לא בפשט,קעלעברימבאר
וגם בדרש הוא לא באמת לקח אותה כאשת יפת תואר בקרב, אלא נשא בת מלך בטריק הלכתי של אשת יפת תואר. וכבר הגמרא אמרה שנתן אמר לו שאסור היה לו לעשות זאת למרות שהתורה התירה, עיין במדרש דם
מה הכוונה דיברה תורה כנגד יצר הרע אםקעלעברימבאר

לא נבל ברשות נתורה?

"כל הנושא אשת יפת תואר חבסןף יהיה לו בן סורר ומורה"

ויש בגמרא : " חייב לפנים משורת הדין"קעלעברימבאר
קראת את התשובה והיחס של גדולי ישראלגבר גבעות
שחלקו על חדרג?? הייתי עדין
גדולי ישראל בימינו?קעלעברימבאר
לא חסר גם בימינו בטח תימניםגבר גבעות
אבל אשכנזים וספרדים אסור,קעלעברימבאר
ותראה לי רב תימני גדול שהורה בימינו להתיר זאת, מלבד מקרים סופר-חריגים
כלומר התיר ספציפית לזוגקעלעברימבאר
הדגשתי שהדיון לא למעשה אלא בית מדרשגבר גבעות

תיאורטי.

חלק מהשכנזים קיבלו חדרג, חלק לא. גם מי שקיבל כבר העירו שזה רק עד האלף החמישי וכבר לא תופס וגם לפני כן התפלפלו בזה המון ובשעות צורך גם אשכנזים נשאו יותר מאישה אחת.

ספרדים (בהכללה אם נשתמש במילה הזאת) מעולם לא נהגו ולא קיבלו את האיסור בטח לא בצפון אפריקה עד מאוד לא מזמן, תראה את הבבא סאלי ועוד.

תימנים נהגו לישא יותר מאישה אחת עד לפני כלום שנים אז ברור שהתירו בקלות מאוד.

כל זה עובדות לא סיפורים בעלמא

👍 אבל גם בבית מדרש צריך להדגיש שרעיונית זהקעלעברימבאר
נבל ברשות התורה, כי בבית מדרש לא דנים רק בהלכה אלא גם באגדה
על זה כבר עניתי... המצאת הגדרה חדשה לנב''התגבר גבעות
נבל ברשות התורה?גבר גבעות
האם בדורינו, אחרי שהבבאקעלעברימבאר
סאלי נפטר, יש רב גדול שמתיר זאת?

בדורינו זה נבל ברשות התורה. 

טוב נשמהגבר גבעות

עכשיו התחלת לסייג בזמנים

תודה

ברור שיש הבדל בין פסיקה לאדםקעלעברימבאר
שעלה מארץ מוסלמית ןבדיעבד יתירו לו, לבין כיום שכולם נולדו בארץ או בארץ מערבית ואפילו יורש העצר הסעודי אמר שלא יישא עוד אשה בניגוד לאביו
מת על הלוגיקה שלךגבר גבעות
אל תפסוק בחיים
תראה לי רב בימינו שפוסק לזוג כך, אין לך אלא שופטקעלעברימבאר
שבימיך. בדבר כזה צריך בית דין או פוסק שיתיר לזוג ספציפית, לא על פי ספרים מהדור הקודם
אגב, מעניין שלכהןקעלעברימבאר
גדול אסור לפי הרמבם לשאת יותר מאשה אחת, בכל השנה (לראבד רק ביום כיפור)
''וישא לו יהוידע נשים שתים''גבר גבעות

אגב זה רק מחזק את הטענה שחוץ ממנו לכולם מותר מעיקר הדין.

הוא היוצא מן הכלל ולא להפך.

אשה בבתוליה ייקח, אשה ולא שתיים מכאן שכל השאר לא באיסור.

כל מיני השתלשלויות וחרמות ומנהגים זה יפה מאוד וגם השתרש אבל לא מתקרב למשקל יותר מדי משמעותי.

התורה התירה ומי שרוצה לאסור מה שהתורה התירה ידוע מה אמרו עליו בגמרא

לגבי יהוידע, אזקעלעברימבאר

קודם כל סביר להניח שאם יהוידע נשא 2 נשים זה לא היה בו זמנית, אלא אחת מתה ואז נשא את השניה. צריך לזכור שבאותם ימים אנשים צעירים מתו בהמוניהם.  וגם הרב קוק התאלמן ונשא אשה שניה אחרי מות הראשונה, והחתם סופר, והמון רבנים.  איך ישמע לך המשפט: "הרצי"ה הוא בנו של הרב קוק מאשתו השניה"?

גם אברהם נשא את קטורה אחרי שהתאלמן משרה והתגרש מהגר.

אבל כנראה שכוננת הפסוק זה שיהוידע לקח בשביל יואש 2 נשים, כי יואש היה צעיר ויהוידע שידך לו:

א בן שבע שנים יאש במלכו וארבעים שנה מלך בירושלם ושם אמו צביה מבאר שבע ב ויעש יואש הישר בעיני ה' כל ימי יהוידע הכהן ג וישא לו (כלומר ליואש) יהוידע נשים שתים ויולד בנים ובנות ד ויהי אחרי כן היה עם לב יואש לחדש את בית ה'.

כל התירוצים כבר נכתבוגבר גבעות
הרבה לא קיבלו את זה שזה לא היה במקביל לגבי השידוך לא אתייחס בכלל
לפי ההקשר בפסוקים זה נראה שיהוידע שידך ליואש.קעלעברימבאר

אבל גם ללא זה רוב הסיכויים שיהוידע היה אלמן ונישא בשנית. כמו חלק גדול מגדולי ישראל 

כל הפסוקים מדברים על יואש , ויהוידע מוזכר במילהקעלעברימבאר

אחת רק.  כך שנראה ש"לו" מוסב על יואש, ו"ויולד" גם.

מה שכתבת זה דעת הראבד, הרמבם מפורש מבין אחרתקעלעברימבאר

את הגמרא. וגם לראבד אסור 2 נשים ביום כיפור זה גמרא ממש מפורשת. כך שמקסימום כהן גדול יכול לראבד לשאת אשה שניה אחרי יום כיפור ולגרשה לפני יום כיפור הבא.

ברור שזו דעת הראבד ושיגרש לפני יוהכגבר גבעות

הכל כבר כתוב...

חשבת שאביא לכאן משהו בלי שאכיר אותו?

אז בפועל כהן גדול לא נושא 2 נשים גם לראבד, כיקעלעברימבאר

למה שיישא לשנה אישה?

אתה שואל למה או דן אם אסור או מותר?גבר גבעות

מה יהיה?

בכל מקרה מוצה הדיון יישר כח)

זה שכהן גודל אסור ב2 נשים,קעלעברימבאר

זה מראה שזה המצב האידאלי, כמו שהמצב האידאלי שאין גירושין בעולם. 

לדעתך, אני למדתי שלא מכניסיםגבר גבעות

סברות כרס לדעת תורה או כוונת המצוות.

המקובלים עשו מטעמים מלישא יותר מאישה אחת גם רבי חיים ויטאל וגם הגרא שלא חסך בביקורת על חדרג כמעכב גאולה

אז אידיאלי?

שויין איך שאומרים שם שם

המקובלים מעולם לא אמרו לישא יותר מאשה אחת, אלאקעלעברימבאר

אמרו שיש לאדם רק זיווג אידאלי של אשה אחת שנקרא זיווג ראשון (שהיא החצי השני שלו) ,  וחוץ מזה עוד מספר זיווגים מהשמים של אפשרויות משניות פחות אידאליות שנקראים זיווג שני. כך גם עולה מהגמרא. כך שלכל גבר יש מספר נשים מתאימות לו בזיווג שני.

תראה לי מקובל שנשא שתי נשים.

דווקא מזיווג ראשון שהוא האידאלי, רואים מהמקובלים שהמונוגמיה אידאלית. וכן המקובלים אומרי םשלעתיד לבוא תהיה רק מונוגמיה ויעקב יהיה נשוי רק לרחל שהיא הזיווג הראשון שלו,   ולאה תתחתן עם עשיו שיהיה צדיק אחרי תיקון וזה הזיווג הראשון שלה.

להראות לך? מה הראיה פה למשהו?גבר גבעות

איך זה קשור לדיון?

לא הבנת, לא נורא

מו הסתם אמרו שחדר"ג מעכב אתקעלעברימבאר

הגאולה על פי סודות עמוקים. אבל בפועל הגר"א התי רלמישהו לשאת 2 נשים? יש הבדל בין נסתר לנגלה.

אגב איפה המקור שהגרא אמר זאת?

נראה לי שמעולם לא הבנת את מטרת השרשורגבר גבעות

ממליץ לחזור לראש ולקרוא את השאלות המנחות.

את המקור צירפתי באחת התגובות.

לפי הלוגיקה שלך אומר- תראה לי שהרמבם הקריב קרבן מאחר והוא דיבר על זה והתיר להקריב קרבנות... וד''ל

מקורות הלכתייםגבר גבעות

הרשב"א כתב בתשובה שהובאה אחר כך בבית יוסף: ”אותה תקנה דר' גרשום לא פשטה בכל גבולותינו ולא בגבולות פרובינצייא הסמוכים לצרפת ולא שמענו שפשטה ומעשים במקומותינו בת"ח ואנשי מעשה שנשאו אישה על נשיהם ואחרים רבים ולא חשש שום אדם בדבר זה מעולם”

השו"ע פסק: ”ר"ג החרים על הנושא את אשתו אבל ביבמה לא החרים וכן בארוסה ולא פשטה תקנתו בכל הארצות ולא החרים אלא עד סוף האלף החמישי”.

הרב שמואל די מדינהכתב שחרם רגמ"ה לא נתפשט אלא בין האשכנזים. וכן כתב הרדב"ז: "שבירושלים ובכל המקומות האלה לא נתפשטה גזרת רגמ"ה, ונהגו לישא כמה נשים ואין פוצה פה".

וכמו כן כתב המהר"ם אלשקר: "רוב הגליות כגון בגלילות ספרד ובמערב ובכל המזרח לא קבלו עליהם מעולם תקנת רגמ"ה"

רבי יוסף קולון כותב: ”תקנת רבנו גרשום לא ראיתי, ולא נתפשטה בכל הארצות, והדעת נוטה שלא גזר תקנתו בכל הנשים ובכל המגרשים, שלא עשה אלא לגדור בפני הפריצים וההוללים המעוללים בנשותיהן שלא כראוי, אבל לא יעלה על הדעת שנתפשטה תקנתו אפילו באותן שאמרו חכמים שיוציאו שלא בכתובה וגו'. כ"ש ששמענו שלא גזר אלא לזמן סוף אלף חמישי”.

גם אשכנזים נגד

ידועה דעת הגר"א שהתנגד בחריפות לחרם דרבינו גרשום, להלן מכתב שכתב רבי שמואל העליר אל רבי עקיבא יוסף שלזינגר ”והנני מעיד עלי שמים וארץ, כי כמה פעמים שמעתי מהגאון החסיד רבי ישראל משקלוב זצ"ל מחבר ספר פאת השלחן, ששמע מפי הגאון האמיתי החסיד רבינו אליהו מווילנא זיע"א, כי אילו היה עולה הדבר בידו היה מבטל תורה ותפלה ומסבב מעיר לעיר וממדינה למדינה לבטל החרם דר' גרשום בעניין איסור לשאת שתי נשים, כי על ידי ביטול החרם תהיה התקרבות הגאולה.”

היעב"ץ התנגד עקרונית לחרם דרבנו גרשום וראה בו תקנה זמנית ומקומית, ובאחת מתשובותיו הוא כותב: ”כל מה שרבינו גרשום אסר הוא רק מפני חילול השם בין הגויים מפני שאצל הנוצרים זה היה נחשב לדבר אסור וטמא”.

הרב עובדיה יוסף פסק להתיר נישואים עם שתי נשים לספרדים, ויצא נגד זה שבתי הדין אינם נותנים לבני ספרד לשאת שתי נשים, וכך כתב בשו"ת יביע אומר

זה שאתה עושה קונטרול סי לרשימה שכבר ענו לך עליההסטורי
בלי שום התייחסות עניינית לפרטים עליהם ענו לך, מראה שאתה סתם מצטט בלי מושג.

נתחיל מהשורה התחתונה, הרב עובדיה בשום מקום לא התיר לספרדי להיות נשוי בפועל לשתי נשים. כל  הטענה של הרב עובדיה היתה במקרים הספציפיים בהם מן הדין לכפות על האשה גט והיא מסרבת - שבעוד לאשכנזים צריך 'היתר מאה רבנים', לספרדים מספיק היתר של בית הדין שדן במקרה.

מעבר לזה אתה מתפלפל בשאלה האם קיבלו את חרם דרבינו גרשום (שאגב, כולל עוד כמה עניינים) אבל זו בכלל לא השאלה. אגב, מצחיק שהבאת רק רשב"א, מהר"י קולון ומהר"ם אלשקר, יכלת להביא עוד עשרות מפוסקי אגן הים התיכון לאורך הדורות שציינו שלא התקבל אצלהם. (מה שגורם לי להניח שמעולם לא פתחת את תשובת הרשב"א או את אחד מהפוסקים האחרים, אלא סתם העתקת מאיזה פרוספקט או אתר אינטרנט אינטרסנטי).

השולחן ערוך עצמו, באבן העזר סימן א' סעיף י', אכן כותב שאצלהם לא קיבלו את חרם דרבינו גרשום, אבל בסעיף שלפני, סעיף ט' כותב שבמקום שלא מקובל לשאת שתי נשים - אינו רשאי לשאת. אין שום ספק שארץ ישראל היום היא מקום שלא מקובל בו (וגם לא חוקי) לשאת שתי נשים ולכן גם לפי השו"ע וכל הפוסקים *למעשה* אסור, לא בגלל רבינו גרשום, אלא בגלל שעל דעת זה מתחתנים.

החמירו עוד גדולי הספרדים בארץ ישראל ובעוד מקומות והכניסו בפירוש בנוסח הכתובה בשבועה חמורה בתקיעת כף שלא ישא עוד אשה. כך שלמעשה אין היום חולק שאסור.

חבל שאין לאף אחד פה ידע על התפשטות חדרגגבר גבעות

או השתלשלות תושב''ע אחרי חתימת התלמוד.

זה לא בסיסי?

זה לא שיש הרבה משתתפים בדיון הזה, כן?אריק מהדרום

ספציפית לא מעורה מספיק בסוגיה כדי להביע עמדה אבל נאמר כך, בוא תסתדר עם אשה אחת ותגיד לי אחר כך אם בא לך עוד אחת.

אם כי תמיד נחמד עוד מפרנסת למשק בית.

מסכים איתך לגמרי זו לא הנקודהגבר גבעות

זה לא באמת קשור לדיון כזה בסיסי בתושב''ע.

זו סתם דוגמה הנישואים האלה. תראה מה המצב בלימוד תורה כמה מפחדים להגיד על מה שברור שמותר בלי מחלוקת, שזה מאוד נדיר, שהוא מותר מעיקר הדין.

בינתיים הגענו לקראי, נבל ברשות התורה ודוד המלך לא באמת נשא אשה יפת תואר אלא הכל היה משל או לא יודע מה.

זה שאין פה משתתפים זה עניין של טראפיק חלש.

בכל מקרה היה נחמד ללבן את זה קצת, לראות מה המצב כאן ובכלל 🙏🏼

לא אמרתי שדווקא היה משל עם דוד,קעלעברימבאר
או שהיה משל. או שבאמת נשא, אבל לא במהלך הקרב בצורה של נבל ברשות התורה, אלא נשא אותה בצורה רגילה שהרי זה היה ברית בינו לבין מלך גשור והיא היתה בת מלך, והשתמש באשת יפת תואר כטריק הלכתי. אבל זה לא שבעל אותה באמצע שדה הקרב שזה נבל ברשות התורה
בקיצורנשוי שמח

א. רוב השיטות אוסרות

ב.הרוב המוחלט קיבל, גם מה שהרב עובדחה הביא להתיר זה רק במקרים חריגים

ג. הרב עובדיה התיר במצבים מסוימים, לא התיר באופן גורף, והיום גם ספרדים לא נושאים יותר מאישה אחת אלא במקרה מאוד מאוד חריג.

רבנים שמתירים יש להם על מי לסמוך, בודאי שהם לא קראים.

מי שמתיר יש לו על מה לסמוך?גבר גבעות

זה רק הולך ומשתפר.

סיפורה של מצוה- מותרת בלי מחלוקת, נהגו להימנע ממנה לאורך הזמן ולא באופן גורף.

כמה מאות שנים אחר כך, אסור ומי שמתיר יש לו על מה לסמוך.

נשמע רע אם לא על גבול הרפורמה

ההלכה תמיד הולכת ןמפתחת זה טבעהקעלעברימבאר
היה חיוב לתקוע בשופר בשבת ואז חכמים ביטלו מצוות עשה זו
אוי ואבוי אפילו בסיס בסיסי, משהו...גבר גבעות

חכמים לא היו מדמיינים לבטל מצוה מדאורייתא, תראה למשל מלאכה בחול המועד אם מישהו היה נמנה איתי וכו' מכאן למדו שמדובר בדבר לא מדאורייתא כי מי היה מדמיין לבטל מצווה...

יש כלל כמו כל מיני כללים שהגיעו במסורת ואי אפשר לחדש או ליצור ואחד מהם הוא שעשה לא מבטל עשה ולא תעשה ואחת הדוגמאות היא שופר שהוא עשה ושביתת יו''ט זה עשה ולא תעשה.

כמו כהן ואבידה בבית קברות ועוד.

מה הולך כאן עם רפורמות וקראים כשאפילו בסיס אין. העיקר שלא משעמם לרגע

כן אבל חכמים ביטלו עשה של שופר גםקעלעברימבאר
כשהשופר בבית כנסת ואין חשש להעביר מרשות רבים ליחיד ואפילו חשש דרבנן אין כאן.

כך שזה לא משום לא תעשה דוחה עשה, אלא משום סמכות סנהדרין לבטל קום עשה. ראה הגמרא עם המחלוקת עם רב אחא בעניין זה.

עיין בהלכה. לסנהדרין יש סמכות לבטל קום עשה אם יש סיבה לכך. הרב קוק בלנבוכי הדור אומר שייתכן שלעתיד לבוא סנהדרין תפסוק כרב אחא וגם שב ואל תעשה יהיה אפשר לבטל, ואז יהיה אפשר לבטל גם מצוות לא תעשה מסויימות או חלקיות, אולי כהוראת שעה ואולי בצורה קבועה. זו הסמכות שהתורה נתנה לחכמים כך שאין כאן רפורמה. בכל מקרה גם אתה מודה שרבי יוסי אכל עוף עם חלב וכיום אסור, אז כם לשיטתך ההלכה מתפתחת

אז עכשיו עברנו לסנהדרין מחכמים?גבר גבעות

לא חכמים ביטלו עשה... תקרא שוב חוץ מזה אין קשר בין השניים וגם אז זה לא ככה פשוט בטח לא לגבי דאורייתא.

התורה לא תהא מוחלפת.

מה הקשר עוף בחלב?? וואו זו בדיוק היתה מטרת השרשור תודה על עוד דוגמה.

עוף בחלב מותר, מעיקר הדין הפשוט מותר... למה הוא אסור ומה משקל האיסור והאם עוף בחלב אסור כמו שלאכול נבלה אסור, זה מה שאתה צריך לשאול את עצמך...

בהצלחה

עוף בחלבנשוי שמח

מעיקר הדין אסור,

זה שזה הגיע מלימוד שלא תבשל גדי בחלב אמו, זה לא אומר שמעיקר הדין מותר,

נכון שמקומות מסוימים מתירים בדיעבד כמו איסור דרבנן, זה רק במקומות מסוימים, לרוב מתייחסים לזה כאיסור תורה.

עוף בחלב הוא בפשטות דרבנןהסטורי
כך מפורש במשנה ולכן הרמב"ם אומר שמי שטוען שעוף בחלב הוא מדאוריתא - הוא ממרא.

נכון שיש משמעות בתוס', שאפשר להתלבט אם היא הו"א או שנשארה למסקנה, שחוץ מדעות ר' עקיבא שחיה ועוף אינן מן התורה (אבל אסורות מדרבנן) ודעת ריה"ג שחיה אסורה מהתורה ועוף מותר למעשה, שתי דעות שמפורשות במשנה - יש גם דעת ת"ק (להבנת הרמב"ם אין דעה כזאת אלא היא רק כלל שמפורש בהמשך המשניות) שעוף מהתורה.

הפוסקים כמעט ללא יוצא מן הכלל - מתייחסים לעוף בחלב כאיסור דרבנן. כמובן - למעשה איסור דרבנן אסור לנו, אבל יש כמה נפקא מינות, כמו שאין איסור בישול במה שהוא דרבנן וכמובן בספקות הולכים להקל.

התורה נצחית, ומאחרקעלעברימבאר
שהתורה עצמה נתנה סמכות לסנהדרין לבטל מצוות עשה, יוצא שזה חלק מהתורה הנצחית עצמה, כי זה כלל שהתורה קבעה.

אבל באופן יותר עמוק - ישראל ואוריתא חד, וסנהדרין מיייצגים את כלל ישראל, ולכן כלל ישראל מופיע בעולם את מה זה תורה. ראה אורות התורה פרק א

זו ההלכהנשוי שמח

אתה רוצה להתווכח תתווכח, אתה רואה שלא התירו וגם רוב המוחלט של ישראל נהגו לאסור בזה,

וזה כבר מאות שנים כך, כך שזה מנהג ישראל דין הוא.

אתה רוצה תקרא תיגר על כל גדולי העולם שאולי אמרו שעקרונית מותר אבל בפועל אסרו, אני לא מעיז לחלוק עליהם

אוהב את המילים שבחרת- זו ההלכהגבר גבעות

אומר הכל...

בינתיים מי שקרא תיגר זה מי ששינה וידו על התחתונה. מה קורה בפועל ומה משקל האיסור זה הענין.

ההלכה היא שאסור להבעיר אש בשבת אותו משקל יש להלכה לאסור מעל לאישה אחת?

🤦

מצד אחד חרד"ג זה דין דרבנן, מצדקעלעברימבאר

שני חביבים דברי סופרים יותר מיינה של תורה.

כנראה בגלל שהמעבר למונוגמיה קשורה בתיקון חטא האדם הראשון של והוא ימשול בך,  אז דווקא כנסת ישראל יזמה מעצמה את איסור זה, דבר המראה את זה שתורת אימך חשובה כמו מוסר אביך, ולעתיד לבוא כנסת ישראל תקרא לה' אישי ולא בעלי

לא מבין מה הקשרנשוי שמח

האם אתה שואל אם זה איסור דרבנן או דאורייתא?

מה זה משנה?

אם בפועל אסרו את זה להלכה אז זה אסור...

זה יהיה משנה במקרים מאוד חריגים (כמו עם שולי רנד ועוד...)

מה שגזרו חז"ל צריך להיות אצלנו כמו דאורייתא

עקרונית ברור שמותר, אבל!שלג דאשתקד

תראה גבר, ברור שעקרונית מותר, הרי אחרת לא היה צורך בחרם דרבינו גרשום, נכון?

מצד שני כן מופיע בגמ' פסחים שלא לישא שתי נשים, ואם נשא 2 שיתחתן עם שלישית. גם באמת מאוד בולט בתנ"ך ואצל חז"ל וכו', שאף פעם לא הייתה פוליגמיה מוחלטת - כלומר הרבה אנשים היו נשואים לאישה אחת, וגם היו אנשים שהיו נשואים לכמה נשים שרצו אבל תמיד הייתה אישה עיקרית והשאר היו יותר נטל כזה (צריך להבין שבעת העתיקה ובכלל בתרבויות מפגרות ועולם לא מפותח, אשה שלא נשואה זה גזר דין מוות - כי כמעט העבודה המכניסה היחידה של אשה רגילה, זה יצאנות. לכן חשוב לדאוג ולייבם ולהתחתן עם אמה עבריה וכו', ועדיף שתהיה האשה העשירית של מישהו ולא שתהיה רווקה!).

תראה לדוגמה את אחשורוש שלכאורה היה נשוי לאשה אחת, ואברהם ויעקב ודוד, מאוד בולט שהייתה להם אדה אחת עיקרית.

אם תרצה, תוכל גם למצוא רמיזות לזה בספרות האגדה - כבר הרמב"ם שאל למה מדגיש רבי עקמבא שאדם יכול לגרש את אשתו אם הקדיחה תבשילו, הרי הוא יכול להתחתן עם עוד אחת! ולפי דבריי התשובה פשוטה.

ולגבי אלה שלא קיבלו את חרם דרבינו גרשום, תלמד שולחן ערוך אבן העזר סימן א, כתוב שבאותן קהילות שלא קיבלו את חרם דרבינו גרשום, טוב להחרים שלא יישא אשה על אשתו...

הכל ידוע הדיון הוא על משהו אחר בכלל זו רק דוגמהגבר גבעות

לגבי רבי עקיבא לא מבין אותך. זה שאדם יכול להתחתן עם עוד אישה זה אומר שהוא צריך להישאר ביחסים גרועים או לכבול אליו אישה שלא רוצה להיות איתו?

מה הקשר למונוגמיה?

הם לא בטוב ומתגרשים גם אם יש לו עוד 3 נשים חוץ ממנה...

זו בדיוק הנקודה יקירישלג דאשתקד

שאם כל הבעיה שלך עם אשתך זה שהיא מקדיחה את התבשיל, תתחתן עם שפית ותשאיר את הקדחנית כדי שתעשה לך מסאז' בכפות הרגליים ותלבן איתך סוגיות עמוקות בפוליטיקה התוניסאית בתקופת האבן.

כל הגישה של המקורות שהבאתי, היא בעצם שיש אישה אחת עיקרית, ואם אתה לא רוצה אותה אתה לא מתחתן עם עוד אחת, אלא מגרש אותה. תשים לב שזו טרמינולוגיה שלא מתאימה לעולם פוליגמי!!

אם תקרא את התנ"ך וספרות חז"ל בעיניים פוליגמיות, נכונים לך קשיים רבים. אם תיקח בחשבון שגם כשהיה מותר לרובם לא היו 2 נשים וגם אם יש 2 אז רק אחת עיקרית.

עזוב לא הבנתגבר גבעות

יקירי

גם בעולם פוליגמי וגם מונוגמי יש מציאות של גירושין, כל השאר לא רלוונטי.

עולם פוליגמי לא אומר אאסוף לי נשים ספייר כי אפשר... 🤦

גם אם חלק מהן כבר לא רלוונטיות.

אתה גולש למוסר זה לא רלוונטי

תודהשלג דאשתקד

אכן זה רלוונטי גם לתחום המוסר, כי אני בספק גדול אם הייתה איזושהי אתיקה ביחס לנשים בימים ההם. גם בתפיסה הלכתית, אם העולם הוא פוליגמי, אז אין הצדקה לגירושין על רקע "הקדיחה תבשילו" ו"מצא אחרת נאה הימנה". אלו ממש לא סיבות להתגרש (שים לב שבהלכה אין שום נתון ללא סיבה או פרוצדורה שבה הוא מתקיים; זה בדיוק הנושא של המשנה בסוף גיטין...).

ובנוסף נתתי עוד הרבה דוגמות שאינן מתחום המוסר, כמו הקטע שאחשורוש היה בהכרח נשוי לאישה עיקרית אחת, ואצל אברהם ויעקב ודוד מאוד בולטת השאלה מי האישה העיקרית. בעולם של מאסף נשים אינסופי (בלי קשר לשאלת קיומם של גירושין), חצי מהמריבות של שרה עם הגר ולאה עם רחל ובתשבע עם השאר וכו וכו, לא רלוונטי.

אבל האמת שאני לא אוהב לענות למי שכותב לי בסגנון הכותרת של ההודעה האחרונה שלך (לא בקטע של עלבון, פשוט אין לי עניין להתעסק אם בנאדם שאכפת לו מה הבנתי ומה לא...), אבל עניתי בכל זאת ואסיים בזה את ההידיינות הזו

בעולם של התנך יש פילגשים, ריבוי נשים ועודגבר גבעות

אבל אל תתן לעובדות להפריע לך. לקרוא לי בפטרונות מתנשאת 'יקירי' ואז להתבכיין לגבי הערה שלא הבנת (כי באמת לא הבנת, מוזמן להסתכל בהודעה הפותחת ולראות מה השאלות ששאלתי)

בכל מקרה ממישהו שרואה הגיון ב'לצבור' נשים גם כשהזוגיות איתן גרועה כי מותרת פוליגמיה באמת לא ברור למה לצפות.

ואסיים בחיוך שמנקה את הכל ומבהיר שהכל טוב כי ציניות זה דבר מבורך בעיניך כנראה

בתנך ריבוי נשים מופיע רקקעלעברימבאר

אצל מלכים ועקרות.

מספר הגברים והנשים הוא שווה כך שבמילא פוליגמיה היא לא תופעה נפוצה

קראתי את דבריךשלג דאשתקד

תודה על הדברים, אמרתי שלא אענה וכך אעשה (בפרט שאין לי מה להוסיף על מה שכתבתי).

אני כן אציע לך לתת דגש לגופן של דברים, בפרט אם אתה מחפש תשובה לתהיות שלך. זה יכול להיות הרבה יותר מפרה ומעניין

היה ברכה, יקירי

למי שאמר שהמעבר למונוגמיה זה התקדמות מוסריתמתוך סקרנות

לא קראתי את כל הדיון, אמנם מסכים שבאופן כללי כמה נשים פחות מתאים היום.

אבל יכול להיות שבמקרים מסוימים זה טוב גם לאישה, שלפעמים נוטה לרצות "ספייס".

כך לדוגמה, יש תופעה עולמית במסגרתה בהרבה מקרים הגברים רוצים לקיים יחסים בתדירות גבוהה יותר מאשר בנות זוגם, ועוד לא דיברנו על תקופות של הריונות ולידות.

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://www.youtube.com/watch%3Fv%3DftkwtTZ60Yw&ved=2ahUKEwjfoKz7ibSOAxVGRaQEHeRCB_YQwqsBegQICRAF&sqi=2&usg=AOvVaw2Bmeij7WAV2JvNNPh_dT4t

מזכיר לי את הטענה ההזויה שפוליאמוריה טובה לאשהקעלעברימבאר
זה בדיוק מה שאמרתימתוך סקרנות

לא צריך שזה "יזכיר" לך...

יש לך תגובה לגופם של דברים?

שגם אם יש ייתרונותקעלעברימבאר

בפוליגמיה, ברור שהחסרונות גדולים מהם.

כיום עם ישראל וחכמיו קיבלו פוליגמיה כתועיבה

זה כנראה נכון ככלמתוך סקרנות
.
נראה לישלג דאשתקד

שכבודו התבלבל בין פוליאמוריה (אנרכיה מינית) לפוליגמיה (אפשור של נישואין בין יותר גהר מגבר אחד לאישה אחת).

פוליאמוריה זה לקוצר הבנתי, לגיטימציה לזנות והפקרות מינית מוחלטת (בלי קשר לשאלות אתיקה, גם לאכול במבה זה לא תמיד אתי). וזה אולי סבבה, אבל אם אני מבין נכון זה פחות רלוונטי אליכם.

אתה טוען שפוליגמיה - כלומר שגבר יתחתן עם יותר מאידה אחת (לדוגמה) - זה טוב לאישה כי ככה האישה פחות נדרשת לספק את הגבר. זה יותר הגיוני בחוזה של נישואין ולא בזנות.

הנושא של השרשור הוא אכן על פוליגמיהמתוך סקרנות

כבר שמעתי בדואי שמשתמש בטענתך לטובתו.

לדבריו, ההפקרות המינית הקיימת במחוז התרבותי של תל אביב, נובעת מכך שברגע שאסרנו על פוליגמיה זה מתפרץ במקומות אחרים.

כמובן שגם הוא יצטרך להסביר איך זו דרך להמון העם, בהתחשב בכך שאין מספיק נשים בשביל שלכל גבר יהיו 2...

אני לא חולק עליך/םשלג דאשתקד

אני פשוט חושב שיש הבדל גדול בין הטענות הבאות:

1. לפעמים אישה אחת לא יכולה לספק גבר אחד (זה כמו להגיד: מנקה אחת לא יכולה לנקות בית כ"כ גדול, אז נביא 2 מנקות שיהיו המנקות הפורמליות של הבית).

2. אנשים לא יכולים לחיות במיסוד, אז עדיף מלכתחילה להוציא את התלות המוסרית של יחסי מין עם נישואין (זה יותר כמו להגיד: זה שבא לי לאכול במסעדה הזו, לא אומר שאני צריך לקנות אותה ולאכול רק את האוכל הזה. אז פשוט תן לי לאכול כשאני רעב, מה שבא לי וכמה-איפה שבא לי).

שתי הטענות יכולות להיות אחלה נושא לדיון, פשוט חשבתי שהשיח בשרשור הזה עוסק יותר בטענה הראשונה, שמניחה את הנישואין כמוסד ורק שואלת למה הוא מוגבל ל1&1. (בעיקרון חרם דרבינו גרשום לא אוסר לשכב עם יותר מאישה אחת מחוץ לנישואין)

אני גם עוסק יותר בטענה הראשונהמתוך סקרנות

אני טוען שאם נמסד זוגיות עם כמה נשים, זה יכול להקל בסוף גם על האשה.

יכול להיות שזה טבע הבריאה, שאישה אחת לא תמיד תצליח לספק לבדה את הגבר.

טענה מעניינת וראויה לדיוןשלג דאשתקד
ואשמח גם שתחווה את דעתך על כיוון הפוך, שקשה לגבר אחד לספק את כל מה שהיא רוצה/צריכה/מצפה/דורשת,  אז אולי נאפשר נישואין של אישה אחת עם כמה גברים? (אני מניח בצד את מצוות התורה)
אני טוען שלא לחינם לגבר יש נטיה שנחשבת מגונהמתוך סקרנות

לפזול לצדדים  גם במקרה בו הוא נשוי באושר, יש לו ב"ה הרבה שיכול לחלק לפי טבעו להרבה מקומות.

לעומת אישה שבטבעה לא יכולה לפתח 2 ביציות לדוגמה.

אאל"ט הביאו כאן במהלך השרשור משהו מהרב קוק על כך שלגבר יש נשמה כללית יותר או משהו (חיפשתי את המקור, ג'מיני טוען בתקיפות שאין דבר כזה).

אני לא טוען שצריך לספק כל קפריזה של גבר/אשה, אבל יש דברים שהטבע מתאים להם ויש דברים שפחות.

נראה שטבע הגבר (או למי שירצה הביולוגיה/אבולוציה וכו') היא לפזר כאמור, וטבע האישה זה כן להתמקד עם מישהו אחד.

אם באמת יש בעיה אוניברסלית בנושא זה שדבר בסיסי כל כך עבור גבר (שבלעדיו לא היה מתחתן, הכול יודעים וכו') יכול להוות "מטרד" לאישה, אולי יש פה משהו בשיטה שצריך לחשוב עליו.

אין לראות באמור הצעה למעשה, רק סיעור מוחות

אי אפשר להסיק מזה שזה הטבענשוי שמח

זה שיש יצר, זה לא אומר שכך הטבע, זה אומר שיש יצר וצריך לנצח אותו...

אם לאדם יש יצר להרע לאחר, זה לא אומר שזה בטבע, זה אומר שיש טבע שצריך להתגבר עליו.

ואישה יכולה לפתח 2 ביציות, תאומים לא זהים זה בדיוק 2 ביציות

הרב קוק רק הסביר למה ישקעלעברימבאר
מקרי בדיעבד שגבר נשא 2 נשים, כמו יעקב עם רחל לאה או שלמה ונשותיו, ולמה עם ישראל נבנה דווקא מ2 נשים לגבר אחד. כי גם לאהבה רומנטית יש חיסרון - שהיא מוקדשת רק לבן זוג אחד ובזה היא כמו ליחזר אמנם ממוקדת אבל מצומצמת. למקרי הבדעעבד של ריבוי נשים יש ייתרון ששם האהבה שוברת גבולןת ומתפשטת על פני אנשים רבים, אבל אז היא כבר לא ממוקדת.

אהבה רומנטית היא גבורה שבחסד - הצמצום שבאהבה רק לבן זוג אחד.

בקיצור עדיף בזוגיות אהבה רק לבן זוג אחד, ויש בדיעבדים ששם זה לא, אבל זה בגלל חטא האדם הראשון וכיום כבר תיקנו זאת ופוליגמיה היא תועיבה

מההשתוקקות של לאה ורחל נראהקעלעברימבאר

ההיפך, שפוליגמיה עושה רע לאשה והיא נאבקת על זמן עם בעלה אל מול הצרה שלה

יכול להיות, אבל מצד שנימתוך סקרנות

מה שקורה היום, הוא שהאישה לפעמים כועסת על בעלה שעדיין מעז להיות קיים ולבקש לממש את אהבתם, כשיש תינוק בן חצי שנה שמבחינת האשה הוא במיקוד עכשיו.

אז מה עדיף?

אני לא חושב שזה מתאים "למעשה" היום, רק מבקש שנחשוב על זה.

אתה נכנס לנושא אחרשלג דאשתקד

שאיכשהו כיום, הצרכים של האישה הם תמיד לגיטימיים, והצרכים של הגבר הם תמיד לא מוסריים וחצופים ולא הגיוניים.

כלומר, ברור לאישה שמה שהיא מצפה מבעלה (לדוגמה בהקשר הזה, האישה מצפה שבעלה יהיה כל היום עליה ויחזר אחריה והתרוצץ סביבה, וכמובן אך ורק סביבה), זה הכי הגיוני בעולם, אבל כשבעלה מצפה למשהו (כי איכשהו הראש הגברי מצדיק את להתרוצץ סביב משהו רק כשזה נותן סיפוק מיני 🤷‍♂️), אז תמיד תהיה אמירה "תשמור על עצמך", "תתאפק", "תסתדר עם הבעיות שלך" או בצורה יותר יפה וישירה שיצא לי לשמוע: "אתה לא מתחשב באחרים, אתה חושב שמגיע לך משהו".

כאן יכול להיות שיש פתרון קיצוני של או הכל או כלום, אבל רוב הזוגות חיים על זה שהאישה לומדת שגבר לא יספק את כל רצונותיה והגבר לומד שהאישה לא תספק את כל רצונותיו - ואת שאלה הלגיטימיות הם משאירים לפמיניסטיות עם מגפונים.

לפחות אני חושב, שבפועל נשים מפסידות הרבה מאוד מהטררם שהן עושות, אבל זה כבר עוד נושא...

בעיקרון תמיד עדיף לשאול את הנשים עצמן מה טוב להןטיפות של אור
עבר עריכה על ידי טיפות של אור בתאריך י"ח בתמוז תשפ"ה 14:19

נדמה לי שלא כתבו את זה בשום מקום במפורש בשירשור: הסלידה מפוליגמיה נובעת לדעתי בעיקר מהתחושה העמוקה והבסיסית שהנאנמנות והברית בין שני בני הזוג צריכים להיות הדדיים

את התחושה הזאת אפשר למצוא בכל מקום בתרבות שלנו - אפילו בסרטונים בפייסבוק בהן נשים מתלהבות מגברים שלא בוגדים. ואני חושב שאפשר למצוא אותה גם בקריאה כנה של המקורות היהודיים הלא הלכתיים - כלומר התנך, האגדה, הקבלה, הפרשנות, השקלא והטריא בגמרא וכו'. (ונדמה לי שראיתי בחצי עין - אבל אני לא בטוח - שבאמת בנצרות המונוגמיה התבססה גם על פרשת בראשית, ובעימות להלכה). גם אם אפשר להציע קריאה אחרת של המקורות, ואולי אפילו למצוא בהם גם קולות אחרים. ובמקרה הזה, באמת ההלכה עם הזמן הופיעה את התחושה הזאת ומיצקה אותה בדין (חרם דרבנו גרשום, המנהג להשבע שלא לישא אישה נוספת וכו)

וכמו שכתבתי בתגובה הראשונה - זה אחד מהמקרים בהם באמת מצוות התורה לא שיקפו את האידיאל השלם, שאולי לא היה יכול להופיע באותה תקופה. (וכמו הרבה דברים, גם כאן הרמבם הוא זה שלימד אותנו במפורש שדברים כאלו יכולים להיות)

חוץ מזה, אני חושב שבאמת המופעים של פוליגמיה שאנחנו מכירים במציאות ובהיסטוריה  קשורים לפטריארכיה - כלומר לחוסר שוויון ביחסי הכוח בין גברים לנשים בעולם (כלומר לקללת 'והוא ימשול בך', שהעולם משתחרר ממנה)

הסלידה מפוליגמיה זה בגללקעלעברימבאר
שאהבה רומנטית היא טוטלית, וכל מה שטוטלי מוקדש רק למישהו אחד. או כדברי המהרל "אין אהבה לשניים".  בלתי אפשרי להקדיש את כל האהבה בצורה טוטלית לאשה, אם יש עוד אשה ברקע
כפל הדבר במילים שונות טיפות של אור

(בלי להסכים או לא להסכים לפרשנות של המהר"ל או של המושג אהבה)

השתמשתי בתגובה במושג ברית, כי הרב סולובייצ'יק מסביר יפה שטוטליות זה חלק מההבדל בין המושג 'חוזה' למושג 'ברית'

ברית חוזה והתחייבות ומיסוד נשמעים לי מאיימיםקעלעברימבאר
מדי. ובהקשר של היום לפעמים מושאלים ממושג הנישואים הנוצרי, דבר שגורם לעולם החיחוני לברוח מזה.

אני מעגיף להשתמש ב"אהבה טןטלית נצחית"

והיא חברתך ואשת בריתך...טיפות של אור
(ויפה, נצחיות זה ההבדל השני שמונה הרב סולובייצ'יק בין חוזה לברית)
ברית זה חיבור בתנך,קעלעברימבאר
לאו דווקא הסכם של חוזה. תפיסת חתונה כהסכם ונדר לקוחה מהנצרות
חושב שלא אבל לא משנהטיפות של אור
חבל לנצלש את השירשור על טרמינולוגיה, אם לתוכן אנחנו מסכימים
לא במקרהקעלעברימבאר
חיחונים נרתעים מחצונה כיום, כי הצפיסה המערבית טוענת שחתונה מחניקה את האהב  הטבעית. לכן בתשקורת אומרים על אדם שהתחצן ו"התמסד". או שבסרטים מצויירעם האהבה פורחת עד שמתחתנים ואז הסוף, כי זוג נשוי כבר לא משדר אהבה בתםיסה המערהית, כטראומה מהנצרות
חתונה זה לא מיסוד של האהבה, אלאקעלעברימבאר
קיבועה והנצחתה
המהרל התכוון שאין אהבה טוטלית לשניים,קעלעברימבאר

הורה יכול לאהוב את כל ילדיו טוטלית כי הם חלק ממנו ולכן אין כאן 2 , ברא כרעא דאבוהי.   ילד אוהב גם את אביו וגם ואמו טוטלית כי הם עצמם זוג, ואין כאן 2.    

אהבה לחברים היא לא טוטלית ולכן מתפשטת על בריות רבות.

אהבה לבן זוג היא טוטלית ולכן לבן זוג 1.

אהבה ה לישראל היא טןטלית ולכן הוא אוהב באהבה זאת רק אותנו.

אהבת ה' כאב לברואיו היא טןטלית אבל ברא כרעא דאבוהי.

אהבת ה' לברואיו כמלך היא טוטלית מצד אחדות ההויה,  ולכן אין 2. לכל ברוא וברוא כמלך, היא לא טוטלית.

אהבה לתורה היא טןטלית ולכן צריך לאהוב אותה כי ה' נתן, ולא מצד עצמה, כמו שאומר המהרל, אחרת תהיה אהבה ל2, ואין אהבה ל2

(את אותם תירוצים אפשר להחיל גםטיפות של אור
על קשר של כמה נשים וגברים ביחד. 'אנחנו משפחה אחת לכן זה אהבה אחת'

בתגובה הראשונה כתבת משהו אחר, ובלי המשפט עם המהרל באמצע אני חושב שהוא יבטא תחושה של הרבה בנות: "אהבה *רומנטית* היא טוטלית, וכל מה שטוטלי מוקדש רק למישהו אחד... בלתי אפשרי להקדיש את כל האהבה בצורה טוטלית *לאשה*, אם יש עוד *אשה* ברקע")

זה לא, כי הקשר שלקעלעברימבאר

אב ובן זה שהבן בהיררכיה נמשך מאביו. עובדה שאין כזה מושג ששני בנים לאותו אב נקראים "צרים" אחד לשני, ואילו שתי נשים לאותו גבר מכונות "צרות". וראיה - ואשה אל אחותה לא תיקח לצרור - לעשותן צרות.

לכן 2 אחים הם כשני רגליים של אותו אדם ולכן אין הבדל באהבה טוטלית.  

אשה לא כרעא דבעלה, אלא אשתו כגופו, אין היררכיה והמשכות מהגבוה לנמוך. לכן 2 נשים לגבר הן צרות. ואין אהבה טוטלית לשתים.

אהבה רומנטית היא טוטלית לאדם אחד. אהבה הורית היא טוטלית לריבוי אנשים שהם צאצאים. מתוך אהבה הורית יש אהבת אחים דודים בני דודים וכו'.

אהבת ההורים היא טוטלית ל2 אנשים שהם זוג (או היו).

אני לא חושב שאהבה עובדת ככה אבל לא חשובטיפות של אור
אז למה 2 נשיםקעלעברימבאר
לגבר אחד מפתחןת עוינות טחת לשניה, ואילו 2 בנים לאב אחד דווקא אוהבים אחד את השני (יכול להיות קנאה אבל היא צדדית)
כתבת בעצמך והדגשתי כשהעתקתי אותךטיפות של אור
אהבה רומנטית שונה מאהבות אחרות
אה אז אנחנו מסכימיםקעלעברימבאר
רגע אהבת אב לבן היא לא טוטלית?קעלעברימבאר
שאלה לפרשת מקץ - למה יוסף לא מדווח ליעקב כל שנותקעלעברימבאר

שלטונו, ולמה הוא עשה את מעשה גביע בנימין?

(אין לי תשובה בעניין. יש רק 2 אפשרויות שאי אפשר להכריע ביניהם)

האם מפני שהוא סבר שרק בני רחל ימשיכו את עם ישראל ושאר האחים מופרשים ממנו כמו ישמעאל ועשיו, ולכן הוא רצה לחטוף את בנימין ולשכנעו להשאר איתו מתוך מחשבה שרק על בני רחל נגזר "כי גר יהיה זרעך בארץ לא להם" במצרים?

זו אפשרות א'.

מצד אחד יש לזה ראיה: "כי נשני אלוקים את כל עמלי ואת כל בית אבי" נשני השכיחני, כלומר יוסף אומר שה' השכיח ממנו את בית אביו. וגם הכתוב אומר "ולא יכול יוסף להתאפק... ויאמר אני יוסף" כלומר הסיבה היחידה שיוסף נגלה לאחיו כי הוא נשבר מהתרגשות באמצע התכנית לחטוף את בנימין כי ראה את מסירות הנפש של יהודה, ושינה את דעתו על האחים.

מצד שני למה הוא לא הודיע ליעקב? האם כי חשש שיעקב חושב שכל האחים הם עם ישראל והוא ימנע ממנו לקחת רק את בנימין? או שמא ההפרדות מהאחים מחייבת הפרדות של יוסף מיעקב אביהם?

אפשרות ב' זה שיוסף מראש תכנן שהאחים יבואו ברעב למצרים והוא תכנן לחטוף את בנימין כדי לעשות ניסיון/תיקון לאחים  שיימסרו את נפשם על בנימין כדי לבדוק/לרפא את השנאה בין בני רחל ללאה ולבחון האם הם מוכנים למסור את עצמם על בנימין.  ואז "ולא יכל להתאפק" זה אולי שהוא תכנן ממש לאסור את יהודה ולבדוק את שאר האחים ורק אז להתגלות אליהם, אלא שהוא נשבר באמצע.  ו"נשני אלוקים את עמלי ואת כל בית אבי" הכוונה השכחני את כל הצרות שהיו לי בבית אבי. אבל גם על פירוש זה קשה.

ואם יש למישהו פירוש שלישי גם יהיה מעניין לשמוע

אפשרות שלישית ופחות סבירה:קעלעברימבאר

יוסף חשב שהוא הופרש מעם ישראל החוצה "נשני אלוקים את עמלי וכל בית אבי" בית אבי כולל יעקב עצמו. "הפרני אלוקים בארץ עניי" - זה המקום שלי כמצרי ולא כיהודי.

ואז יוצא שיוסף סבר שתפקידו זה לקדש את ה' דווקא בתוך הגויים ולא כחלק מעם ישראל ושה' הוציא אותו מכלל ישראל כמו ישמעאל ועשיו, ומינה אותו להיות שליט מצרים שימשיך קדושה למצרים והאומות. ולכן הוא מנתק קשר עם יעקב.

ורק כשיוסף פוגש את אחיו משתחווים לו ונזכר בחלומות, הוא משנה את דעתו ומבין שהוא יהודי ואז מתכנן את כל גביע בנימין כדי לתקן את הקרע בין האחים כנ"ל.

מפנה למחלוקת המפורסמת בין הרב יואל בן נון והרב מדןטיפות של אור
אז ככה:קעלעברימבאר
ההסבר שכל המהלך של יוסף 9 שנים היה רק כדי לאמר ליעקב " אמרתי לך שהחלומות נכונים ואתה תשחווה לי" תמוה שהוא הפשט. אם יוסף חשוב לו להוכיח שהוא נביא, תמיד יכול לומר לאביו על פתרון חלום השרים ופרעה במצרים. מה גם שהחלום ייתגשם, שהרי יעקב היה כפוף פוליטית ליוסף במצרים, כלומר השתחווה לו או מעיין זה.

לגבי הפירוש שיוסף רוצה לנקום/להעניש את האחים - לא ברור אז למה הוא שם את כספם באמתחותיהם ואחר כך אומר "שלום לכם אל תיראו" אקט של חיבה ולא עונש, שעוד יכול לעורר חשד אצל האחים שיוסף בכוונת תחילה משתיל להם כלי כסף כמו גביע בשקיהם.

הטיעון שיוסף חשד שמא אביו שלח אותו בכוונה כדי שימכרו אותו, נשמע קצת קונספרטיבי במחילה, ומזכיר לי את הטיעונים הקונספרטיבים על כך שצרציל וסטלין תכננו במכוון את מלחמת העולם השניה. הרי יעקב לפני שניה אהב אותו ונתן לו כתונת פסים! מה גם שאין סיבה שיוסף יחשוד שאף אחד לא חיפש אותו. בעולם העתיק ללא טלפון בלתי אפשרי לחפש עבד שנמכר לארץ אחרת.

מצד שני גם קשה על הפירוש הראשון והשלישי שהבאתי, כיקעלעברימבאר

גם אם יוסף הופרש מעם ישראל/האחים הופרשו לפי מחשבתו  האם זה מצדיק לצער את אביו ולא להודיע לו שהוא חי? או שמא גורל האומה חשוב ליוסף יותר מצער אביו והגעגועים אליו?

שאלה שקשורה לעניין היא-קעלעברימבאר
האם ה' הודיע ליעקב שכל בניו ימשיכו אותו?

ואם לא, אז ממתי זה נודע, רק בברכות יעקב בסוף ימיו?

(כי "ולזרעך אחריך אתן את הארץ" יכול להתפרש כמו ההבטחה ליצחק "כי לך ולזרעך אתן את כל הארצות האל" שזה רק חלק מזרעו)

לא הבנתי את דברי הרב בן נון -קעלעברימבאר

יוסף חשב שהוא הופרש מעם ישראל וגם חשב שבנימין הופרש מעם ישראל? (וצריך לזכור שהוא גם ידע שה' מינהו לשליט מצרים לא במקרה)

זה מזכיר את השאלה למה יעקב נשאר במצרים אחרי הרעבנוגע, לא נוגע

כנראה שבשני המקרים ה' גלגל שיהיה איזה הכרח שאנחנו לא מודעים אליו.

יתכן שיוסף חשש לשלוח שליח לאביו, כדי שזה לא יתפס כמרידה במלכות או משהו כזה (שהוא עדיין קשור לעבריות. אפשר למצוא רמז לזה במה שנאמר בסופו של דבר- וְהַקֹּ֣ל נִשְׁמַ֗ע בֵּ֤ית פַּרְעֹה֙ לֵאמֹ֔ר בָּ֖אוּ אֲחֵ֣י יוֹסֵ֑ף וַיִּיטַב֙ בְּעֵינֵ֣י פַרְעֹ֔ה וּבְעֵינֵ֖י עֲבָדָֽיו- משמע שהייתה הו"א שזה בעייתי).

אבל אז השאלה היא למה כשהאחים באו אל יוסף הוא לא סיפר להם מייד שהוא יוסף ואמר להם לבשר לאביו שהוא חי כשהם חוזרים.

נראה לומר ככה:

וַיִּזְכֹּ֣ר יוֹסֵ֔ף אֵ֚ת הַֽחֲלֹמ֔וֹת אֲשֶׁ֥ר חָלַ֖ם לָהֶ֑ם וַיֹּ֤אמֶר אֲלֵהֶם֙ מְרַגְּלִ֣ים אַתֶּ֔ם לִרְא֛וֹת אֶת־עֶרְוַ֥ת הָאָ֖רֶץ בָּאתֶֽם.

יוסף נזכר בזה אז (כי לא כתוב "ויוסף זכר"). לכן מסתבר שהגעת האחים הייתה שינוי כיוון בשביל יוסף, והוא הבין שהוא צריך להביא להתגשמות החלומות, כנביא שהוטלה עליו משימה (זו לא הייתה נבואה ממש, לכן יוסף ההיה יכול להתעלם מהחלומות עד הגעת האחים (ואולי לחשוב שהם רק היו הגורם לכך שהאחים ימכרוהו והוא יגיע למצרים)).

יוסף מבין שהתגשמות החלומות זה לא השתחוויה של כבוד, אלא של הסכמה- שהאחים יבינו את תפקידו וחשיבותו ושילכו בדרך שהוא מתווה. זה מסומל בערבותם בעבור בני רחל. ולכן הוא מתכנן את כל העניין עם בנימין. כמובן שלא שייך לספר ליעקב עד שהמשימה תושלם.

מה שנשאר להבין זה מה חשב יוסף עד שהאחים באו למצרים, ואולי זו גם תהיה סיבה נכונה יותר למה הוא לא הודיע ליעקב שהוא חי.

אם ניכנס ל"ראש" של יוסף, ונסתכל על דברים מתוך מבטו (האמוני, כפי שאנו נוכחים לדעת בפרשה זו ובפרשה הבאה)- ה' גלגל אותי למצרים וניתק אותי ממשפחתי, נמכרתי לעבד ואז ה' העלה אותי, ואז שוב הפיל אותי לבור תרתי משמע והעלה אותי משם למקום הכי גבוה שאפשר.

השתלשלות האירועים מראה שמי שפועל פה זה ה' ואסור לי לנסות שום דבר שהוא לא חלק מהתכנית שה' מתווה לי. אם אני מודיע לאבי שאני חי, זה יחבר שוב את המשפחה, וזה יגרור שינוי מהותי כלשהו, ולכן אסור לי לעשות זאת. אני עדיין מאמין בדרך של יעקב אבא, ואולי מה שיקרה בסוף זה שאני אתקן את מצרים (מבני חם ש"עבד עבדים יהיה לאחיו"), או לפחות אהיה הנשיא העברי המכובד של מצרים והתפקיד יעבור לבניי, בד בבד עם זה שאחיי וזרעם יבנו את שלטונם בארץ ישראל. בסופו של דבר נתחבר יחד ונשפיע על כל העולם (תפקידו של אברהם).

קשה על זה ממה שכתבת לגבי ברית בין הבתרים. אבל מי אמר שהם חשבו שזה יתקיים בדורם או בדורות הסמוכים אליהם ולא הרבה זמן אחרי?  (אגב, מה ההכרח לומר שהם בכלל ידעו על ברית בין הבתרים? אי אפשר לומר שאברהם לא גילה זאת לאף אחד?)  

לגבי יעקב זה פשוט: ה' אומר לו "כי לגוי גדול אשימךקעלעברימבאר
שם". אל תרא מרדה מצרימה.

"ויוסף ישית ידו על עניך" כלומר יעצום את עיניך כשתמות.

ויעקב ידע על כי גר יהיה זרעך בארץ לא להם

לא מוכרחנוגע, לא נוגע

בנ"י פרו ורבו מאוד עוד לפני פטירתו של יעקב:

וַיֵּ֧שֶׁב יִשְׂרָאֵ֛ל בְּאֶ֥רֶץ מִצְרַ֖יִם בְּאֶ֣רֶץ גֹּ֑שֶׁן וַיֵּאָחֲז֣וּ בָ֔הּ וַיִּפְר֥וּ וַיִּרְבּ֖וּ מְאֹֽד׃ וַיְחִ֤י יַעֲקֹב֙ בְּאֶ֣רֶץ מִצְרַ֔יִם שְׁבַ֥ע עֶשְׂרֵ֖ה שָׁנָ֑ה וַיְהִ֤י יְמֵֽי־יַעֲקֹב֙ שְׁנֵ֣י חַיָּ֔יו שֶׁ֣בַע שָׁנִ֔ים וְאַרְבָּעִ֥ים וּמְאַ֖ת שָׁנָֽה׃

רשב"ם-  ישית ידו על עיניך: על ענייניך וצרכיך, ישתדל לעשותם, כדכתיב ישית ידו על שנינו.

הפירושים שאנחנו קוראים מבוססים בד"כ על מה שקרה בפועל, לא בטוח שככה יעקב הבין את הדברים בשעה שהם נאמרו לו.

בפשטות יעקב חשב- אנוכי ארד עמך מצרימה, ואנוכי אעלך גם עלה (בעודך חי), ויוסף ישית ידו על עיניך (כפירוש הרשב"ם דלעיל).

ולגבי הידיעה על הגלותנוגע, לא נוגע
רבינו בחיי- וישב ישראל בארץ מצרים בארץ גושן- ונראה בפשט הכתוב הזה כי לפי שהיה יודע יעקב אבינו ירידתם למצרים סבת הגלות לזרעו, וכי יתחיל בו עתה, מפני זה יאמר וישב ישראל כלומר נתישב שם, לא כמחשבת בניו שאמרו לפרעה לגור בארץ באנו כי היו סבורים לחזור לארץ כנען ככלות הרעב מיד וע"כ אמרו לגור ולא להתישב.

הוא אומר שהשבטים לא ידעו על הגלות (או לא ידעו שהיא מתחילה עכשיו). לפי"ז אפשר לומר שגם יוסף לא ידע.

גוי גדול זה גוי גדול, לא אלפי איש.קעלעברימבאראחרונה

ואנכי אעלך בתור גופה.

יוסף אומר פקוד יפקוד אלוקים אתכם והעליתם את עצמותי

הפיקניק שבני יעקב עשו בזמן שיוסף מתחנן על חייוכְּקֶדֶם
הציל את העולם כולו כך אומרים חז"ל.

שתפו עוד דוגמאות של מדרשים עם רעיונות רדיקלים 

איפה זה כתוב?אדם פרו+

שהפיקניק הציל את העולם?

ממש לא נראה לי שזה היה עניין הפיקניק בדווקא

היה עניין אלוקי שיעקב ירד למצרים.

הם נענשו על זה שמכרו את יוסף

והיה את 10 הרוגי מלכות כעונש שעם ישראל קיבל

על מכירת יוסף.

...כְּקֶדֶם
א"ר אחוה בר זעירא עבירתן של שבטים זכורה היא לעולם תקווה היא לעולם וישבו לאכל לחם מאכיל לחם לכל באי עולם
הכוונה הפשוטה זהקעלעברימבאר

לא שההשגחה סידרה שיאכלו לחם כדי שימכרוהו לישמעאלים כדי שיוסף יכלכל את האחים ואת כל העולם ברעב?

ייתכן גם בעומק שהאחים זרקו את יוסף כפשע אידאליסטי, כי חשבו שהתנשאותו תזיק למשפחה ולעם ישראל המתפתח "ביקשו עליו נכלי דתות להמיתו". ואז בעצם בתוך העבירה יש נקודת אמת. אולי האכילת לחם זה כמו שהרמבם אומר שכשרשע גדול מת אז משפחתו צריכה ללבוש לבן ולעשות חגיגה, והאחים סברו בחטאם שיוסף רשע ומזיק לאומה

(במקבילות למדרש המסר הוא לכאורה מעלתם של בני יעקב)טיפות של אור
'הסיבה אחת שישבו השבטים ונטלו עצה על יוסף למוכרו זיכה את כל העולם כולו, שנמכר למצרים וכלכל את כל העולם בשני הרעב. וישבו לאכל לחם - להאכיל לחם לכל העולם. ואם עבירתם שלהם גרמה לכל העולם שיחיו, זכותם על אחת כמה וכמה'

'בא וראה חבתן של ישראל, שעבירותיהן מביאין לידי מעלות גדולות. אם עבירותיהן כך, זכיותיהן על אחת כמה וכמה... ישיבה אחת שישבו השבטים בעצה אחת למכור את יוסף, כלכלה את העולם שבע שנים בשני רעבון. אם עבירותיהן כלכלה והעמיד את העולם, זכיותיהן על אחת כמה וכמה'

אז על אחת כמה וכמה אם הם היו עושים סעודת סולחה עםנוגע, לא נוגעאחרונה

יוסף..

לענ"ד כוונת המדרש היא שהתכנית של ה' לעמ"י ותפקידו הם הבסיס לקיום עולם, ולכן בין כך ובין כך הם מביאים לקיום העולם.

אם הצעירים רוצים לבנות את בית המקדשטיפות של אור

אסור להקשיב להם

מדרש מענייןקעלעברימבאר
מישהו יודע לתרץ את הסתירה הזו?הודעה1

בבא בתרא טז: ברית כרתי לעיני ומה אתבונן על בתולה, אמר רבא עפרא לפומיה דאיוב איהו באחרניתא אברהם אפילו בדידיה לא איסתכל דכתיב "הנה נא ידעתי כי אשה יפת מראה את", מכלל דמעיקרא לא הוה ידע לה.

מכאן משמע שהוא לא היה מודע ליופיה. וברור שעשה זאת כחלק מעבודת ה'.

לעומת זאת יש מדרש שאומר שה' נתן שכר לאבות שיהנו מהיופי של נשותיהן. משמע שה' רוצה שיהנה מהיופי הזה:

מישהו יודע לתרץ סתירה זו?

הכוונה שאברהם תמיד אהב את שרה בתור נפש, ואףקעלעברימבאר
על פי שנהנה מיופיה, מעולם לא שם לב שניתן להסתכל על יופיה במנותק מהנפש.

וכשהגיע למצרים היה חייב לשים לב אם היא יפה גם במנותק מהנפש ואם המצרים יראו אותה כיפה או לא.

הרי מעולם לא מצאנו שום חומרא שאדם לא יהנה מיופי אשתו, ואפילו התנא אבא חילקיה המלומד במופתים, אשתו היתה יוצאת מקושטת לקראתו שלא יתן עיניו באשה אחרת

הרבה פעמים יש מחלוקות בין מדרשיםטיפות של אור
^^^^הסטורי
ופשוט שהגמ' בבבא בתרא אינה לפי הפשט, כמו שרש"י על התורה כותב כשמביא את הגמ'.
נכון שזה לא הפשט. אבל מה המסר?קעלעברימבאר
יש צד בצדקות כזאת ויש בגמרא כמה מימרות כאלוהסטורי
"כמה צנוע אדם זה שלא הכיר באשתו" וכד'.

נכון שיש גם לא מעט אמירות אחרות בש"ס ובמדרשים ובד"כ לא זאת ההדרכה. יש מקום לעיין האם זו הדרכה של גלות והילקוט שהובא הוא הדרכה של ארץ ישראל.

אם זה היה כתובקעלעברימבאר

על משה אז היה מובן. שהרי נבואתו היתה ללא כוח מדמה ובלי קשר לחושים והיה צריך לפרוש מאשתו, וכל עולמו היה רוחני עם מיעוט בגשמיות (שזה עצמו גם ייתרון, אבל גם חסרון לעומת זיהרא עלאא דאדם הראשון ששם הכוח המדמה לא מעכב שום רוחניות, כפי שמתאר הרב קוק ב8 קבצים).

אבל מוזר שמתארים את זה דווקא על האבות, שכל עולמם היה קדושה בגשמיות.

אבל אולי זה קשור לזה שאברהם עדיין היה אברם ערל, ולא אברהם מהול (ויש קשר בין מילה לבין קדושת הבשר וקדושת הארץ), ועדיין לא נכרתו איתו כל הבריתות על הארץ, אז עדיין הגשמיות אצלו היתה חסרון. ייתכן שכשנאמר ששרה חזרה בזקנתה ליופי נעוריה, זה בחינת יופי חדש שלא סותר את הקדושה, לעומת היופי של שרי

1. נראה שהמדרש רבה חולק ב'אשה יפתחסדי הים
מראה את'. 2. יש גירסה במדרש ש'לא' יהיו מתרפקות. 3. גם לפי הגירסה שלנו, זה כדי שיהיה להן ביטחון ביופי שלהן להתרפק על בעליהן, זה לא אומר שבעליהן יסתכלו על יופין.
אבל ר' מאיר אמר "כדי שיהנו בעליהן בנויין" (שה''ש)הודעה1
זה אותו תירוץ שלישי. במיוחד שהגירסהחסדי הים

המקורית 'ומתעובת' לא 'ומתועבת'. היא עושה את זה לעצמה כשהיא מתעברת. זה פסיכולוגי. ההנאה של האבות זה לא מעצם הנוי אלא ההנאה מהתחושה שזה יוצר בבית כשאשה מרגישה יפה, לכן גם המדרש מביא שכאשר היא מתעברת יש עצב.

(אני לא מאה אחוז בתירוץ הזה, אבל יש גם את התירוץ הראשון שכתבתי לעיל שזה פשוט מחלוקת)

בדומה חשבתי על קושיה ותירוץ ל2 הדעות האחרונותקעלעברימבאר

במדרש.

דעה 2 במחילה נשמעת כאילו נכתבה על ידי מירב מיכאלי, כאילו האשה ממשת את עצמה ללא ילדים וברגע שיש לה ילדים משועבדת. דעה 3 מייצגת את דעת למך שלקח לו אשה לפריה ורביה ואשה לנוי (הפרדה בין הרומנטיקה הזוגית לבין הולדת ילדים, כמקובל בתרבות המערבית כיום).

עד כאן הקושיה.

התירוץ: לדעתי 3 התשובות אומרות שהאמהות היו עקרות כדי שישקיעו את מלוא האיכות ביצירת הילד שיוולד להן, כי אצל העקרות האמהות זה לא כמות ריבוי הילדים אלא האיכות, וכל חייהן הוקדשו בשביל התוצר הסופי שהוא הילד שיוולד: שרה ילדה רק את יצחק, רבקה התוצר הטוב שלה רק יעקב, רחל זה יוסף (ובנימין). לאה שלא היתה עקרה יש לה 6ילדים , לא אחד.

דעה 2 אומרת שמכיוון שכל אשה שיולדת צריכה להקריב מעצמה משהו (למרות שזה המימוש הכי גדול שלה) ומשועבדת לבנה, אז כדי שיצחק יצא הכי איכותי שיש , שרה כדי להכין אותו היתה צריכה 90 שנה לממש עצמה בחירות ללא ילד כדי שבנה בסוף יצא הכי איכותי שיש, כמו רופא שמוטב שידחה את רפואתו 7 שנים של לימוד כדי שיצא רופא מעולה, או כמו טייס שהצבא מוכן להשקיע כמה שנים רק בהכשרתו כדי שיצא בסוף טייס מעולה.

כנל תירוץ 3 - למרות שמימטש הזוגיות הכי גדול שיש זה הולדת ילד משותף, זה בא על חשבון משהו. אז מוטב היה שהאבות והאמהות יהיו שנים רבות ללא ילדים כדי שיתמקדו בזוגיות רק זה בזו ללא ילד ש"יפריע", וכל זה הכנה והכשרה לנשמה הענקית שהם יולידו בסוף, ואז מתברר שכל שנות הזוגיות היו הכנה להולדת הילד

כן אני מסכים אוסיף שחז"ל אמרו שבצורהחסדי הים

פיזית בהתחלה לא יכלו להוליד ילדים בגמרא ביבמות סד אעתיק חלק עיקרי מהסוגיא: "אמר רבי אמי אברהם ושרה טומטמין היו שנאמר (ישעיהו נא, א) הביטו אל צור חוצבתם ואל מקבת בור נוקרתם וכתיב (ישעיהו נא, ב) הביטו אל אברהם אביכם ואל שרה תחוללכם אמר רב נחמן אמר רבה בר אבוה שרה אמנו אילונית היתה שנאמר (בראשית יא, ל) ותהי שרי עקרה אין לה ולד אפי' בית ולד אין לה"

אני מבין את הסוגיה כפשוטו. ברגע שיש לך מניעות פיזיולוגיות כאלו, אז אתה פחות עסוק בתאווה הגשמית.

אני כן יכול לקבל את המדרש של @הודעה1 כפשוטו, אבל לפי דעתי זו דעה פחות מרכזית בחז"ל וגם בפשט הפסוקים עצמם. לכן הצעתי הסברים אחרים.

לא התכוונתי שלא היו להם תאוות גשמיות, אלאקעלעברימבאר
שעד שנולדו הילדים הם היו עסוקים בזוגיות בקשר בין זה לזו (כולל המימדים הגשמיים, כולל היופי), ללא ילד שיסיח את הדעת , וזה עצמו היה ההכנה הכי איכותית לילד שעתיד להיוולד.

תרצתי את המדרש שהובא, לא את המדרש השני על זה שאברהם לא הביט בשרה

להפתעתי מצאתי תירוץ ברמב"ם!הודעה1

בפירוש המשנה אבות ה,יט הוא כתב שאברהם מעולם לא הסתכל עליה "הסתכלות שלמה" עד אז. כלומר הוא לא התבונן בגופה עד אז, אלא רק על פניה.

ישר כח למי שניסה לתרץ

חשבתי על תירוץ -קעלעברימבאר
החילוק הוא בין אברהם לפני הברית מילה לאחריה. לפני המילה הוא לא יכל לקדש את הגשמיות ואת הגוף.

כי מצאנו חילוקים במדרש בין לפני מילתו לאחריה. למשל שלפני מילתו הוא היה קורס ונופל כשקיבל נבואה כי הטומאה של הערלה לא אפשרה לו לעמוד מול ה' בנבואה (רשי על ויפל אברהם על פניו וידבר איתו אלוקים לאמר)

הבנה מוטעית. צורתה זו פניה כמבואר בפיהמ"שחסדי הים
סנהדרין ז, ד והלכות עבודה זרה פרק ג בסוף.
איפה המדרש השני שהבאת?דרור אל
תן מקור
לא חייבים ליישב, אבל אפשר לומר שהתורה בכוונהנוגע, לא נוגעאחרונה

מתנסחת בצורה שאפשר להבין אותה ביותר ממשמעות אחת (פה זה ההוספה של המילה "נא". מצד אחד פשוטו של מקרא זה לא כמו הדרשה בגמ' (כפי שאומר רש"י), מצד שני לפי פשוטו של מקרא היינו מבינים אותו דבר גם בלי המילה "נא").

היא רוצה לומר לנו- אתה צריך לקרוא בכמה אופנים, וללמוד את המסר מכ"א מהם. מה קרה בפועל תשאל אח"כ, אחרי שהפנמת את כל המסרים.

ואז בפשטות יוצא- החיבור של אברהם לשרה היה פנימי ועמוק מאוד. לא רק מעל המגע, אלא גם מעל הראיה/מראה. אחרי שיודעים את זה, מבינים שזה שאברהם כן הכיר את יופייה של שרה, ואף נהנה ממנו, לא פגע בכהוא זה בחיבורו הפנימי אליה (ומן הסתם אף העצים אותו).

ספרי הלכה אונליין בעיצוב נח עם חיפוש והערות אישיותעיתים לתורה

מצרף קישורים לספרי הלכה ידועים שזמינים בעיצוב מקסים ונח לשימוש, עם יכולת חיפוש בתוך הספר וכתיבת הערות אישיות לחזרה עתידית:

בן איש חי

משנה ברורה

כף החיים אורח חיים

כף החיים יורה דעה 

ילקוט יוסף

יישר כח!שלג דאשתקדאחרונה
נראה אתר ממש טוב ומושקע
שאלה על קטע במעשה בחכם ותםצע

דברי ר' נחמן גבהו גבוה מעל גבוה.. ובכל זאת אמרתי אגרוס בפשט את הדברים. בגרסא בסהכ הבנתי עד שהגעתי לחלק המצורף מטה, ארשום את שאלותי ואסיים בהבאת הקטע.

1.  בפשט, למה התם סולד מליצנות? הייתי חושב שהחכם יהיה מזוהה יותר עם תכונה זו?

2. מה הפשט "יותר לא היה רוצה להעמיק לחשב חכמות, שגם זה בעצמו ליצנות"? למה העמקה אף היא ליצנות?

3. בדומה ל2, למה כשמתלוצצים עם התם, הוא משיב "וכשתהיה חכם ממני, אדרבא, אזי תהיה שוטה" וגם מה ביאור המשפט הנל?

תודה רבה לעונים!!.

הקטע:

"ואצל העולם היה (התם) ללעג. והשיגו תאותם בו, שמצאו ממי להתלוצץ כרצונם, כי היה נדמה למשגע, והיו באים בני אדם, והתחילו בכונה לדבר עמו בשביל להתלוצץ. והיה אותו התם אומר: רק בלי ליצנות. ותכף שהשיבו לו: בלי ליצנות, קבל דבריהם, והתחיל לדבר עמם, כי יותר לא היה רוצה להעמיק לחשב חכמות, שגם זה בעצמו ליצנות, כי היה איש תם; וכשהיה רואה שכונתם לליצנות, היה אומר: מה יהיה כשתהיה חכם ממני הלא אזי תהיה שוטה, כי מה אני נחשב. וכשתהיה חכם ממני, אדרבא, אזי תהיה שוטה.".

ליצנות זה ציניות, דווקאקעלעברימבאר

החכם נוקט בגישה קרה וצינית על העולם שכלל אין מלך, ואילו התם נעדר ציניות. כמו שלילד בן 3 אין כלל ציניות, כי כל ציניות היא הסתכלות קרה מעוטת רגש על העולם, שמזלזלת בכל דבר ולא רואה את החיוניות שבו, ומציגה זאת בתחפושת של הומור

זה ענין עמוק אבל יש שני סוגי ליצנות. ישחסדי הים

ליצנות יותר שטחית ורדודה שמזוהה עם פלשתים כדברי הגר"א בחבקוק.

הקטע בר' נחמן מתייחס לליצנות שבאה מתוך חכמה. החכם מתחכם ומעוות ומזלזל עושה שחוק מכל דבר דרך השכל שלו. זה הבחינה של אחוריים דחכמה שמזוהה עם עשיו ועמלק, כדברי הפנים יפות בסוף וישלח.

מחשבות לא לפי הסדר בעקבות השאלותהנפש חיה.אחרונה

להיות חכם ולהתלוצץ על משהו זה לפספס את הנקודת עומק שיש בכל דבר.

בשביל להבין את העומק בשכל יש להסתכל באמת ולא בליצנות. "רק בלי ליצנות" מבקש לשמור את רובד הייחודיות של העומק שבדבר כדי לא לפספס אותו.

"כי איש הישראלי צריך *להסתכל בשכל של כל דבר* ולקשר עצמו אל החכמה והשכל שיש בכל דבר, כדי שיאיר לו השכל *להתקרב להשי"ת על ידי אותו הדבר*"  השכל משמש לעבודת ה' בשמחה ובמלוא המיצוי שלה.

התם סולד מליצנות כי החכמה והקרירות מרחיקות מעבודת ה' בעמקות ובלב חם ...

העמקה מביאה חשבונות ו"פנקסנות" כזאת אולי כלפי שמייא, וזה יוצר ריחוק קריר   ללא שמחה פשוטה שמחברת תמיד בקלות לרבש"ע.

בערך כמו ביקור נימוסין לעומת כיפים וזרימה.

ובגלל זה התם אמר לו שאדרבה- יהיה שוטה,

כי אם החכם כל הזמן יעמיק, זה הפוך-

גם הליצנות תקרר אותו 

וגם הוא יפסיד את קרבת ה לי טוב, וזה בסוף יגרום לו לאבד אותה. שבאמת פקפק בכלל במציאות המלך.... ואז רע לו בחיים.

שוטה זה מי שיש לו משהו ביד ומאבד אותו (כתוב בגמרא לא יודעת איפה) 

לחכם יש עבודת ה ביד, במקום לנצל אותה לקרבת ה הוא מתלוצץ ממי שכן עובד ה בשלמות וממילא מפסיד אותה.

שאלה לפרשת וישב - למה האחים שנאו את יוסף? (אני לאקעלעברימבאר

יודע את התשובה)

האם בגלל שיעקב אהב אותו מכל אחיו? ואז כל האחים שנאו אותו?

או בגלל שהוא בן רחל והם בני לאה?

מה פשר הפסוק הראשון בפרשה "והוא נער את בני בלהה וזלפה ויבא יוסף את דבתם"?

האם הכוונה שהביא את דיבת בני לאה שדיברו על בני השפחות, ואז יוצא שאחיו ששנאו אותו זה בני לאה?

או שהביא את דיבת בני השפחות ואז יוצא שבני השפחות שנאו אותו "על דבריו" כלומר על הדיבה, ובני לאה "על חלומותיו"?

והאם יהודה מוכר את יוסף כי הוא נציג בני לאה ולכן שונא אותו יותר מכולם והשאר רק בכעסם זרקו אותו לבור אבל לא היו מעיזים להרגו ויהודה היחיד שיזם נזק? או שמא  יהודה (חוץ מראובן) הוא האחראי היחיד מבין האחים שלוקח אחריות וממיר מוות במכירה?

ואם כל אחיו שנאו אותו בשווה כולל בני השפחות, איך הניסיון עם בנימין אמור לעזור? האם זה מבחן לבני לאה במסירותם על בן רחל, או מבחן על מסירות האחים על אח השני האהוב יותר על יעקב מהשאר?

לגבי בני השפחות זה מחלוקת רש"י רמב"ן.חסדי הים

על כל פנים, עיקר השנאה כמפורש בכתוב: "וְיִשְׂרָאֵ֗ל אָהַ֤ב אֶת-יוֹסֵף֙ מִכָּל-בָּנָ֔יו כִּֽי-בֶן-זְקֻנִ֥ים ה֖וּא ל֑וֹ וְעָ֥שָׂה ל֖וֹ כְּתֹ֥נֶת פַּסִּֽים: וַיִּרְא֣וּ אֶחָ֗יו כִּֽי-אֹת֞וֹ אָהַ֤ב אֲבִיהֶם֙ מִכָּל-אֶחָ֔יו וַֽיִּשְׂנְא֖וּ אֹת֑וֹ וְלֹ֥א יָֽכְל֖וּ דַּבְּר֥וֹ לְשָׁלֹֽם"

בנימין גם כלול בסיבת השנאה הזאת במידה מסויימת.

אם הבנתי נכוןטיפות של אור

ברצף השאלות אתה מביא כל פעם שתי אפשרויות: אחת שמעמידה את יוסף מול שאר האחים, והשניה שתולה הכל במאבק בין בני רחל לבני לאה

אני בצד הראשון, חושב שזה פשטות הפסוקים, וחושד שהדרך השניה נובעת מתפיסה שגויה של המציאות והתורה שמחפשת סמלים בכל מקום

אתה צודק שזה הפשט. מצד שני אי אפשרקעלעברימבאר
עבר עריכה על ידי קעלעברימבאר בתאריך י"ז בכסלו תשפ"ו 13:35

להתעלם מהפסוק הראשון העמום "והוא נער את בני בלהה וזלפה".

אי אפשר להתעלם מהמיקריות שב"מקרה" יהודה מוכר את יוסף, שבמקרה שמעון נאסר, שבנימין מוצג כאהוב דווקא בגלל היותו בן רחל (אתם ידעתם כי שנים ילדה לי אשתי), מזה שנראה שיוסף אהוב על יעקב מכל אחיו כי הוא בן רחל, מהניסיון שיוסף מנסה את האחים דווקא עם בנימין בן רחל, מהתיקון שדווקא יהודה בן לאה ערב לו (והמקריות ההיסטורית ששבט בנימין הולך דווקא עם ממלכת יהודה ולא ממלכת אפרים), מהחלוקה ההיסטורית בין יהודה לישראל ממלכת אפרים, בין היות 2 השבטים החשובים בישראל יוסף ויהודה, ומההדגשה של התורה מכל בני יעקב את יוסף ויהודה בספר בראשית. (ואם נוסיף את דברי חזל - אז מי שיזמו להרגו זה שמעון ולוי).

אפשר גם להעלאות השערה שזה לא בני לאה מול רחל, אלא סיעת יהודה מול סיעת יוסף ללא קשר לאמהות (ואז זה מסתדר למה רוב השבטים כולל בני לאה התרכזו סביב יוסף בפילוג הממלכה נגד יהודה). וכתבתי על זה בתגובה למי האיש הח"ח, פה למעלה).

מצד שני יוסף מוצג כמיוחד גם לעומת בנימין, ללא קשר מובהק להיותו בן רחל. הוא נזיר אחיו, דווקא הוא מתברך ב2 שבטים ובשכם אחד על אחיו,  רק בו יתברך ישראל, שרק לו יגיעו ברכות האבות מכל השבטים, רק אותו יברך דווקא המלאך הגואל מכל רע ולא מלאך אחר, הוא זה שישלוט באחיו, הוא השבט היחיד שכל ישראל מכונה על שמו "נוהג כצאן יוסף", "עדות ביהוסף שמו". יוסף מוצג בבראשית כחצי אב חצי בן, כמעיין אב רביעי שסביבו האחים מתלכדים. בניגוד לבנימין.

לא בא להתווכח, רק לשאול שאלות

לשאלה באורך ורוחב שכאלומי האיש? הח"ח!

רק רבי ברוך רוזנבלום שליט"א יכול להשיב

זה שאלה קצרה שפורטה פשוט לסעיפיה, השאלהקעלעברימבאר
פשוטה - האם עיקר שנאת האחים זה כי יוסף אהוב מכולם, או שעיקר שנאת האחים זה שנאת בני לאה את בני רחל?

עוד תוספת מעניינת , זה שבשאר ההיסטוריה זה די הפוך - רוב השבטים מתפלגים מיהודה ונאספים סביב יוסף, בחלוקה בין יהודה לישראל (למעט שמעון ולוי. כך שזה חצי קושיא חצי חיזוק, שהרי ההארד קור של בני לאה זה 4 הראשונים, וראובן לא מצטרף או כי הוא בעד יוסף או כי יש קשר בין ראובן ליוסף שהרי שניהם בכורים, או כי ראובן שבט שלא מקבל מרות(כמו אצל דתן ואבירם או פלגות ראובן). וגם יששכר וזבולון יש בהם משהו קצת רחלי, שהרי נולדו בזכות מכירת רחל ללאה את התור. ומה אם גד ואשר בני שפחת לאה?) 

אולי איפשהוא יוסף הפך למודר-משהו באופן קאנונימי האיש? הח"ח!

אולי בברכת יעקב, אולי בברכת משה, ואולי זה חרה לחלק מהמחנות, צ"ע

אתה מתכוון לימי יעקב או לשאר ההיסטוריה?קעלעברימבאר

יוסף כתוב במפורש שהוא מיוחד משאר אחיו.

לגבי הסיבה שיעקב אהב אותו - בפשט כתוב כי הוא בן זקונים.

השאלה מה זה בכלל בן זקונים בפשט, ואם זה דבר בחירי, אז למה יעקב בחר דווקא בו.

עד סוף ספר בראשית רואים שיוסף מיוחד לא רק עקב היותו בן זקונים, אלא כי התברך  בברכות מיוחדות משאר האחים (החצי הראשון של ויחי)

לולי דמסתפינא הייתי מגדיר את זה אנדרדוגמי האיש? הח"ח!

וזה כאילו שירידת יוסף ממשנה למלך במצרים, למעין כינור שני למלוכה ולמשיחיות (בן יוסף רק כקדימון לבן דויד), עשתה את ביתו לאנדרדוג שאיתו הפכו להזדהות כל מי שחשו מודרים או נפגעים משלטון שלמה וכמובן המזדעזעים מלשונו ומתקיפותו הילדותית של רחבעם (קוטני עבה ממתני אבי)

בתקופת השופטים שבט יוסף היהקעלעברימבאר

השבט המרכזי ככתוב "בני אפרים הפכו ביום קרב...ויטש משכן שילה...וימאס בשבט אפרים". יהושע לא במקרה היה משבט אפרים.

בימי ממלכת ישראל שבט יוסף היה המרכזח בממלכה.

גם בימי רחבעם באים ישראל להמליך אותו בשכם, וכן רוב ישראל תומכים בירבעם כבר בימי שלמה. ואסף שחי בימי דוד מכנה את כל ישראל בשם יוסף. וגם ירמיהו 150 שנה אחרי חורבן ממלכת ישראל מכנה את ישראל בשם אפרים (למרות שאולי שם זה התיחסות רק לגולי 10 השבטים ממלכת ישראל). נראה שסמלית ותרבותית מרכזיותו של שבט יוסף נשמרה תמיד, גם אם לא פוליטית. 

כמובן שיוסף עצמו שלט על מצרים ועל אחיו, כלכל אותם במצרים, ויוסף ישית ידו על עיניך. 20 שנה אמנם היה מרוחק מהם, אבל 70 שנה הנותרות הנהיג את העם במצרים.

השאלה היא אם זה בגלל "לתתא" או "לעילא"מי האיש? הח"ח!

יעקב אומר "לא יסור שבט מיהודה", משה אומר "ואל עמו תביאנו". לכאורה הלעילא הוא על צד יהודה וממילא בית דויד הוא הנבחר להימשח לדורות. אבל משהו בעם זורם אל יוסף היפה תואר ויפה מראה (כמובן בפנימיות בהקשר שלנו, אבל גם בעצם במראה החיצוני - שמגרה גם את "הדוב" כפי שמפרשים בפרשתנו הקרובה - ובסופו של דבר באיזה אופן טבעי הוא שמולבש בכתונת הפסים "המשגעת" כפי שבעולם החילוני של דורנו זה מוגדר). אז יש צד לומר שגם הלתתא הוא אמירה שיש לה מקום.

אני חושב שיש שני רבדים בעם:קעלעברימבאר

הרובד הלאומי מרכזו שבט יוסף והוא הנציג של 3 האבות בישראל.

הרובד הפוליטי מרכזו שבט יהודה והוא הנציג של קדושת בית דוד כמלכי ישראל.

דווקא נראה שהלעילא זה יוסף, מידת היסוד שנוגעת-אינה-נוגעת במציאות הגשמית, בניגוד ליהודה ששם הקדושה כבר יורדת ממש לגשמיות למידת המלכות

נראה שלעילא ולתתא משמשים בשני הקשרים מנוגדיםמי האיש? הח"ח!

תיארתי הקשר של דבר תורה מול דבר העם; אתה מתאר הקשר של פשט/דרש מול רמז/סוד.
מכל מקום בנוגע לתירוץ שהצגתי בנוגע למקומם של בית יוסף ובית דויד, אולי מכאן השמות הסמליים בפילוג הממלכה: רחבעם בעצם דורש שיראו את רוחב היריעה והתמונה - הייעוד, החובה, האתגר - וייכנעו בפניה מול יהודה, ירושלים, המקדש. ירבעם דורש שהמלוכה תראה את כמיהת וערגת העם אל ימי הקדם ממש, טרם היות כל זה, אולי אפילו טרם מכירת יוסף ("והוא נער" - אולי זה באמת רמז, שמבקשים לחזור אל הנער שהיינו, טרם נמכרנו לעולם החיצוני והושלכנו מבית ההורים לבור).

זה לא רק סוד אלא פשט. יוסףקעלעברימבאר

שולט ביצרו הוא צדיק גמור, כלומר מתנשא מעל המציאות ופחות נוגע בה, כמידת היסוד.

יהודה ודוד הם בעלי תשובה , מכירים את כל המשברים של המציאות הגשמית ודווקא מתוך כך מתעלים וזדונות נהפכות להם לזכויות ומקדשים את קרבי המציאות, כלומר את מידת המלכות (פרץ וזרח נולדו מהזינות עם תמר, שלמה מבת שבע).

המימד הלאומי הוא עדיין תרבות מופשטת המתנשאת מעל המציאות, המימד הפוליטי הוא יישום התרבות בשטח ממש.

לעניין התורה: יוסף דווקא בתורה מקבל יותר מקום מיהודה - אפרים ומנשה כראובן ושמעון יהיו לי, המלאך הגואל אותי, בך יברך ישראל ישימך כאפרים ומנשה, שכם אחד על אחיך, ברכות אביך תהיינה לראש יוסף נזיר אחיו, הבכורה ליוסף.  ליהודה זה רק לא יסור. יהושע מאפרים והוא חשוב מכלב או נחשון. גם בברכות משה ברכת יוסף ארוכה הרבה יותר מברכת יהודה (רק לוי ויוסף מקבלים ברכות ארוכות) וגם שם הוא מכונה נזיר אחיו, כלומר הנישא על אחיו.

רק מהברית עם דוד והלאה מתברר יחודו המלא של שבט יהודה, כמו שכתוב בתהילים "ויטוש משכן שילה...וימאס בשבט אפרים ובאהל יוסף, ויבחר בשבט יהודה בהר ציון אשר אהב...ויבחר בדוד עבדו".

לגבי ירבעם, נראה שהוא רוצה לחזור למצב ימי השופטים בהם שבט יוסף היה המרכזי.

מכל מקום פיצול המלוכה הוא לא פתרוןמי האיש? הח"ח!

ברור לגמרי שהמקרא מותח את הקו בעניין להסביר שכבר אי אפשר להחזיר את הגלגל אחורה: פילוג הממלכה לא הישרה על עשרת השבטים רוח טהורה יותר מאשר זו של ממלכת יהודה (כולל שבטי לוי, בנימין ושמעון שנאספו אליה), אלא פורר לאבק כל תקווה להשיג יותר ממה שאליו כבר הגיע דויד ושלמה וסיימו את מלאכת הרועים.

פילוג המלוכה נעשה במצוות אחיה הנביא,קעלעברימבאראחרונה
עבר עריכה על ידי קעלעברימבאר בתאריך י"ז בכסלו תשפ"ו 23:53

כנראה ללא הפילוג היה גרוע יותר. כמובן שזה פילוג זמני.

ממלכת יהודה חטאה בסוף ימיה יותר "ושומרון כחצי חטואתיך חטאה" "צדקה משובה ישראל מבוגדה יהודה".

כמובן שהתכנון של אחיה היה ש10 השבטים ימשחכו לעלות לרגל לירושלים למרות הפילוג הפוליטי, וירבעם הרס הכל עם העגלים. אבל כנראה עדיין ללא הפילוג היה גרוע יותר, עובדה ששום נביא לא אומר לאחד מחדש אחרי עגלי ירבעם, וכנראה שללא הפילוג רחבעם היה נושא נשים נכריות שהיו מדרדרות את המצב גרוע יותר.

אבל נראה שגם בימי דוד ושלמה, שבט יוסף היה חשוב יותר משבט יהודה למעט בית דוד המולך. הבירה בגבול יהודה ובנימין, וערי המסכנות 2 מהם בנחלת יוסף - גזר ומגידו. לדוד יש גיבורים רבים מבנימין, וירבעם איש חשוב בימי שלמה, ונראה ששכם היתה חשובה, וירושלים עדיין היתה עיר קטנה בימי שלמה. היו בה הרבה מבני ציבור, אבל ייתכן שהיא היתה קריית המלוכה והמקדש ולא הרבה מעבר. על חברון מרכז שבט יהודה כלל לא שומעים ברגע שדןד מולך על כל ישראל ועובר לירושלים

אסכם את 4 האפשרויות (או שילוב שלהם):קעלעברימבאר

א. שנאת האחים את יוסף

ב. שנאת סיעת לאה את סיעת רחל

ג. שנאת בני שאר האמהות את בני רחל (חיזוק לזה הוא שיעקב לא אומר לדן ונפתלי להשאר כשבנימין הולך למצרים, למרות שהיה אפשר לחשוב שמעדיף שאם בנימין ימות, ישארו 2 בנים שרחל קראה בשמם).

ד. שנאת סיעת יהודה את סיעת יוסף

קיצור הלכות חנוכה ללימוד למנהגים השוניםעיתים לתורה

ניתן ללמוד את עיקרי הלכות חנוכה בתמציתיות על פי המנהגים השונים בעמוד קיצור הלכות חנוכה וכן בקובץ המצורף.20251207222511.pdf

או ישירות לפרק הנדרש:

זמן הדלקת נרות חנוכה – מפרט ארבע מדרגות בזמן ההדלקה מהמהודר לקל.

אכילה, לימוד ומלאכה קודם הדלקה – כפשוטו.

החייבים בהדלקת נר חנוכה – דין איש ואשתו, קטנים, בחורי ישיבות, חתן וכלה בערב חתונה, שותפים בדירה.

משפחה שמתארחת בחנוכה – דין השתתפות בפרוטה, יש להם יחידת דיור נפרדת. הבעל והאשה מתארחים במקומות שונים.

חיוב הדלקה מפני החשד – אורח עם פתח משל עצמו. בית עם שתי פתחים והדין בימינו.

מקום העמדת נרות חנוכה בבתים שונים – מקום לכתחילה לדירת קרקע. לבניין מגורים. למתגוררים בקומות גבוהות.

הדלקה נרות חנוכה מחוץ לבתים – הדלקה במלון, רכבת, ספינה, מטוס ואוהל.

הדלקה בבית הכנסת – זמן ההדלקה.הדלקה חוזרת בביתו.

'הדלקה עושה מצווה' – הדלקה במקום רוח. במיעוט שמן. טלטול הנרות. נרות שכבו.

פתילות ושמנים לנר חנוכה – הידור בשמן זית. שמן למאור. פתילה מצופה בשעווה. נורה חשמלית.

הברכות על נרות חנוכה וסדר ההדלקה – ברכות ההדלקה. ברכות לאדם שרואה נר חנוכה. דגשים בהדלקה.

מלאכה לנשים – המנהג להמנע ממלאכה. זמנו. וגדרי המלאכות שנמנעו.

שבת חנוכה – תפילה והדלקה ערב שבת. טלטול חנוכיה בשבת. הבדלה.

כיבוי נרות חנוכה ושימוש באורן ובשמן – שימוש בנרות. לאחר שיעור המצווה. שימוש של מצווה. כיבוי הנרות. הנאה מהשמן הנותר.

הלל ועל הניסים בחנוכה  – סדרי התפילה ודין שוכח. חיוב הלל לנשים.

הספד, תענית והנהגות האבל בחנוכה‎ - תענית יחיד, יארצייט, ערב ראש חודש. הספדים. דיני אבלות. בית עלמין.

מנהגים, הנהגות וסגולות בחנוכה – אוסף מנהגי חתונה בתפוצות ישראל השונים.

הפצת תורת חכמי הספרדים והמזרחמכון דרכי אבות

שלום וברכה, לשם פרויקט חשוב למען הפצת תורת הגאולה של חכמי הספרדים והמזרח, מי שיש בידו חומרים, וציטוטים, ספרים, סיפורים, ומקורות של חכמים ספרדים(צפון אפריקה והמזרח, וכן חכמי תימן) שקשורים בגאולת ישראל, ארץ ישראל, מעלת ישראל, בין ישראל לעמים, תיקון העולם, ויחס למודרנה, וכן תורה ועבודה

וכן גם נושאים ומקורות שמקבילים/מתקשרים לספר הקדוש ספר אורות של הראי"ה קוק זצ"ל

לשלוח בבקשה לכתובת מייל darkayavot@gmail.com

לטובת פרויקט חשוב ומוצלח שמחכה לצאת לפועל במהרה

תבוא על כולם ברכת טוב וברכה ושמחה לכל עם ישראל אמן

הרב יצחק דדון שליט"א, ממרכז הרב, אסף חומרים רביםהסטוריאחרונה
את חלקם פרסם בספריו 'אתחלתא היא'.

אולי יעניין אותך