"וגם את הצרעה ישלח ה' אלוקיך בם"קעלעברימבאר

יהושע כשמסכם את כיבוש הארץ בסוף ימיו, אומר שה' שלח את הצרעה "ותגרש לפניכם שני מלכי האמורי, לא בחרבך ולא בקשתך". הוא אומר זאת אחרי שמתאר את כיבוש עבר הירן המערבי ואחרי כיבוש סיחון עוג. כלומר מדובר פה בשני מלכי אמורי שהם לא סיחון ועוג.

מי אלה?

ביהושע מתואר כיבוש יהודה וכיבוש הגליל, אבל לא כיבוש השומרון ובמיוחד לא מתואר שכבשו את שכם. כנראה ששני מלכי האמורי זה מלך שכם ועוד מלך בשומרון. יהושע לא נלחם במלכי השומרון כי הצרעה עשתה את זה לבד. גם "לא בחרבך ולא בקשתך" רומז ל"ואני נתתי לך שכם אחד על אחיך ...בחרבי ובקשתי" שנאמר על העיר שכם.  

כנראה בגלל ששמעון ולוי כבר כבשו את שכם והיא רשומה בטאבו על שמינו, אין צורך לכבוש אותה מחדש במלחמה, ומספיק שהצרעה תהרוג את האויבים.

אני די בטוח שלמדתי ברשי שהיתה צרעה גם עם סיחון ועו125690
אין לי מושג איפה הרשי הזה, אם בכלל, אבל אם הוא קיים הוא כנראה בחומש במדבר.
יכול להיות שהיה גם צרעה בסיחון ועוג, אבלקעלעברימבאר

"שני מלכי האמורי" שמזכיר יהושע זה אחרי כיהוש עבר הירדן המערבי. אז שם הצרעה הספציפית זה לא על סיחון ועוג.

הנה הפסוק ביהושע: 
ותעברו את הירדן ותבאו אל יריחו וילחמו בכם בעלי יריחו האמרי והפרזי והכנעני והחתי והגרגשי החוי והיבוסי ואתן אותם בידכם יב ואשלח לפניכם את הצרעה ותגרש אותם מפניכם *שני מלכי האמרי* לא בחרבך ולא בקשתך יג ואתן לכם ארץ אשר לא יגעת בה וערים אשר לא בניתם ותשבו בהם כרמים וזיתים אשר לא נטעתם אתם אכלים

יש אזכור של הצרעה בסוף פרשת משפטים.

avid;font-size:21px;">ושלחתי את הצרעה לפניך וגרשה את החוי את הכנעני ואת החתי מלפניך.

זה ראיה, כי כתוב שיושבי שכם בימי חמור היו חיווים ולא אמורים כמו רוב יושבי ההר. "שני מלכי האמורי" אין הכוונה אמורים, אלא כמו שכל יושבי הארץ נקראו כנענים, כך נקראו אמורים לפעמים "ובואו הר האמורי" "כמעשה האמורי עשיתם" כי הכנענים והאמורים היו העמים הגדולים, ויושבי ההר כמעט כולם היו אמורים.

מה גם שאצל עוג וסיחון מוזכרת מלחמה, כתובקעלעברימבאר

"וייתן ה בידינו את עוג ונך אותו ואת כל ארצו". בעוד שהצרעה המוזכרת ביהושע "לא בחרבך ולא בקשתך"

(הרשי שהזכרת מופיע בשמות כג כח)טיפות של אור

"צרעה - מין שרץ העוף, והיתה מכה אותם בעיניהם ומטילה בהם ארס והם מתים. והצרעה לא עברה את הירדן, והחתי והכנעני הם ארץ סיחון ועוג, לפיכך מכל ז' אומות לא מנה כאן אלא אלו. וחוי, אף על פי שהוא מעבר הירדן והלאה, שנו רבותינו במסכת סוטה: על שפת הירדן עמדה וזרקה בהם מרה"

למעשה זאת שיטת ריש לקיש בגמרא שם. רב פפא חולק ואומר שהיו שתי 'צרעה' - של משה לא עברה את הירדן ושל יהושע עברה

פשט יהושע זה כרב פפא, ראה פסוקים שהבאתי מיהושע.קעלעברימבאר
החוי לפי ספר יהושע יושב בהר רחוק מהירדן, וקצתו יושב בבקעת הלבנון אז אולי שם זה הגיוני כי שם זה ממש הגבול.

סיחון ועוג כתוב שידראל היכו אותם. והצרעה כתובה "עד אבוד הנשארים והנסתרים מפניך".

יש מפרדים שצרעה זה מחלה ומגפה, כמו צרעת

היי, אני לא כתבתי נגד הפירוש שלךטיפות של אור

'יש מפרשים שצרעה זה מחלה ומגפה, כמו צרעת' - כן, ואחרים הציעו שזה מלשון צער. יש גם שהציעו שזה אימה או אפילו משהו מופשט יותר

כמדומה שרוב המפרשים הבינו את "שני מלכי האמורי" בנאום יהושע כסיחון ועוג, כמו שאר המופעים של הביטוי בתנך. אבל ראיתי שכותבים ששד''ל סבר שזה מלכי אמורי אחרים

(את הקושיות שהזכרת המפרשים האחרים תירצו בכל מיני דרכים. הרמבן למשל כותב שיהושע התכוון שהצרעה הרגה את הנשארים ממלכת סיחון ועוג שהתחבאו

כמדומני שכיבוש שכם זה בעיה מוכרת בחקר התנך - איך יהושע הגיע להר גריזים והר עיבל מיד אחרי כיבוש יריחו והעי, ולפני שמוזכרים כיבושים אחרים)

כיבוש השומרון לא מוזכרקעלעברימבאר
ביהושע. רק מלכי הדרום ביהודה ומלכי הצפון בגליל. ברשימת 31 מלכי כנען אין מלך שכם , למרות ששכם היתה העיר הכי גדולה וחזקה ושלטה על חלק גדול מהשומרון. אז כנראה זה בגלל שהצרעה הרגה אותם וזה לא מלכים שהרג יהושע
(מניח שאתה מכיר את המהלך של הרב מדןטיפות של אור

שקושר את זה לפירוש של רבי יהודה החסיד על בני מכיר וכו)

שבני אפרים גרו בארץ לפני יציאת מצרים? הפשט סותרקעלעברימבאר
זאת.

כתוב "הוציא ה את בני ישראל מארץ מצרים *על צבאותם*" כלומר כולם.

חוץ מזה היה צריך לכתוב את זה במפורש.

מכיר חי בתקופת יוסף ששלט במצרים והגלעד היה האחוזה שלו כשליט מצרי 

סליחה בני מנשהקעלעברימבאר
אז אתה מכיר טיפות של אור
כן, והפשט סותר זאתקעלעברימבאר
פשט זה ההסבר שלי דרש זה ההסבר שלך וכוטיפות של אור
אתה באמת רואה את זה בפשט נכנס?קעלעברימבאר
לא יודע, גם ההסבר שלך לא נשמע לי קריאה ראשוניתטיפות של אור
אני מאמין מאוד בגישה של האבן עזרא, שמודע לכך שאנחנו לא יודעים מה באמת הפירוש הנכון, ולכן משתמש המון בביטויים מסוייגים בנוסח "והנכון בעיניי"
צודק. אבל לומר שחלק ממנשה ישבקעלעברימבאר
כבר בארץ די סותרת את הפשט. הם לא היו בברית סיני וערבות מואב? כי אתן באים אל ארץ כנען והורשתם טת יושבי הארץ. ושום מיחה על בני מנשה הגרים כבר בארץ. לא מוזר מבחינתך?
אז 'והקרוב בעיניך' וכו' 🙃טיפות של אור
זה מתיישב לך על הפשט הפירוש של בני מנשה?קעלעברימבאר
הבנתי שהפירוש שלי בעייתי. אבלקעלעברימבאר
האם הגישה שאנחנו לא יודעם מה הפשט, מתיישבת למשל עם האפשרות שחייזרים גרו בשכם ולכן ישראל לא כבשו אותה?
כן הייתי צריך להתנסח בצורה יותר מדוייקתטיפות של אור
משהו עם גבולות הפרשנות. ובסוף גם האבן עזרא דוחה פרשנויות מסויימות (לפעמים כאלו שפשטנים אחרים קיבלו)

זה בסדר גמור שכל אחד חושב לעצמו "את הפרשנות הזאת אני בכלל לא אוהב" "זה נשמע לי רחוק מידי" "בעיניי זה ממש כפירה להגיד ככה". אני נרתעתי מהפרשנויות של הרב מדן כשנפגשתי איתן, ומאז אני קצת יותר צ'יל לגביהן

אבל האם לדעתך הפרשנותקעלעברימבאר
הספציפית של בני מנשה כגרים בארץ עוד לפני יציאת מצרים מתיישבת עם הפשט?
לא יודע 🤷‍♂️טיפות של אור
לא נשמע לך מוזר שמשה בנאומיו בדברים לאקעלעברימבאר
מזכיר את בני מנשה שבשכם? 
לכאורה היה צריך לכתוב:קעלעברימבאר
הר גריזים ועיבל, הלא המה בכבר הירדן איפה שבני מנשה אחיכם גרים
😏טיפות של אור
עבר עריכה על ידי טיפות של אור בתאריך כ"ד באב תשפ"ה 16:12

לא יודע, גם ההסבר שלך לא נשמע לי קריאה ראשונית - בית המדרש

עוד כמה שנים תכתוב ספר עם חידושים על התנך והוא יהיה רב מכר. לרבנית עדינה שטרנברג יש משפט יפה בהקדמה לספר שלה: 'אין כאן יומרה להציג את ''הפירוש הנכון'' או ''היחיד'' לטקסטים השונים, שכן לדעתי הכתובים סובלים פירושים שונים(...) המטרה היא להציג פירושים טובים של דברי התורה ודברי חכמים, באופן שיתיישבו היטב בפסוקים ובלב'

לא טענית שהפירוש שלי נכון. טענית שהפירוש על בניקעלעברימבאר

מנשה הזוי. זה שהפירוש שלי נופל לא אומר שהפירוש השני מאושש.

לפי דבריך אז ייתכן שחייזרים ישבו בשכם כי הרי אי אפשר לדעת מה הפירוש הנכון. מי יודע? הרי לא כתוב שלא ישבו שם חייזרים!

אני לא כתבתי שהפירוש שלך נופל 😅טיפות של אור
אתה מפספס את הנקודה. נגידקעלעברימבאר
שמעולם לא שמעת את הפירוש שלי, נגיד שחזרתי בי.

בלי קשר לצרעה.

האם נפשט מתיישב לך עם הטענה של בני מנשה שכבר גרו בשכם לפני יציאת מצרים? בלי קשר לתמיהה למה לא מוזכר כיבוש שכם. האם תרחיש כזה מתיישב לך בפשט?

🤷‍♂️טיפות של אוראחרונה
יש עוד המון אפשרויות להסביר את אי סיפור כיבוש שכם,קעלעברימבאר

חוץ מהצרעה ומבני מנשה

מה שטענתי זה רק השערה. מודע לקשיים בהקעלעברימבאר
אני טוען שבעצם בשכם ישבו חייזרים שעשו שלום עם ישראקעלעברימבאר
זה שהפשט לא מזכיר זאת זה סתם במקרה
איך הם התחייבו בברית התורה, אםקעלעברימבאר
הם לא היו בהר סיני ובברית ערבות מואב? איך משה לא מזכיר אותם בנאומיו בדברים?
אה מכיר הבנתי🙃קעלעברימבאר
יש גם את הטענה ההזויה של דעת מקרא, על זהקעלעברימבאר
שאמו של אבימלך היא גיורת כנענית ובעלי שכם וגעל בן עבד וזבול הם כנענים. אין לזה שום זכר בפשט. זה כמו שאטען שאליהו הנביא לא היה מעם ישראל אלא כנעני
כיוון ש-"לא בשמים היא", אלא כל אחד לפי ההשקפהפ.א.

והקו שלו, כל אחד והפסיקה שלו, כל אחד והדרך שלו, אפילו כל אחד והכת שלו, נמשיך לחיות עם ערב-רב (ובאלאגן) במנהגים ובהנהגות הדתיות. 

אם אתה ציני אני אתך.סיעתא דשמייא1
אם הם רבותיך אז כןנקדימוןאחרונה
פורים שני
מה המקור למשפט "הרבה שלוחים למקום"?מתואמת

מסתבר שזה לא ציטוט מדויק מחז"ל...

גוגל וג'מיני לא עזרו לי מספיק, אז אני פונה לעזרת החוכמה האנושית...

אז מה המקור לכך? (מן הסתם זהו שיבוש כלשהו של משפט אחר בחז"ל...)

בחז"ל זה "הרבה הורגים למקום" תענית דף י"ח עמוד ב'הסטורי
אבל נכון שהרבה מקורות במפרשים שציטטו את זה, הביאו בנוסח של "הרבה שלוחים למקום" והמשמעות בהקשר שם, היא אותה משמעות.
תודה רבה!מתואמת
אז איך קרה שהציטוט השתנה לשלוחים?
אני לא יודעהסטורי
אבל כפי שכתבתי, במקור המשמעות היא שאם טריינוס לא יהרוג אותם, יש הרבה שליחים להרוג - דובים, אריות וכו'.

יכול להיות שרצו לעדן את הנוסח. כשהספורנו מביא את זה על תשובת האחים ליוסף "האלוקים מצא את עוון עבדיך" - הם לא מועמדים למוות, אבל המשמעות זהה. אנחנו יודעים שלא עשינו את מה שאתה מעליל עלינו ואתה רק אחד מהשליחים של הקב"ה להביא עלינו את הדין שמגיע לנו בין כך.

תודה רבה!מתואמת
הרבה פעמים ברשי (בכמה וריאציות)טיפות של אור
שמות טז לב, איוב לז ח, יומא פז עמוד א, שמות כג ז, דברים לב לה, שמות ד יג
אולי הוא שינה מלשון הגמרא בתענית שהזכירוטיפות של אור

בהשראת המכילתא

"משה דברן את! אין לי שלוחין אין לי גדודים אין לי שרפים אין לי אופנים אין לי מלאכי שרת ואין לי גלגלי מרכבה שאשלח ואוציא את בני ממצרים שאתה אומר לי שלח נא ביד תשלח?"

"כך אמר יונה אלך בחוצה לארץ מקום שאין השכינה שורה ונגלית... אמר לו הקב"ה, יש לי שלוחין כיוצא בך שנאמר וה' הטיל רוח גדולה אל הים"

תודה רבה! עוזר לי מאוד.מתואמת
בשמחה 😊טיפות של אוראחרונה
שבועות!!אשר ברא
שתפו בהכנה שלכם לחג.. וגם אשמח למקורות מומלצים..
מבין שהתחלת הלילה את התיקוןזיויק
וברצינות: מהרל תפארת ישראלזיויק
ההכנה הכי גדולה:קעלעברימבאר

לספור את העומר 49 יום

לכן קוראים לחג שבועותקעלעברימבאראחרונה
הצעה לעל הניסים ליום ירושלים:קעלעברימבאר

עדיין גולמי אז יש הרבה מה לדייק.

בימי שובך את שבות עמך, כשעמדו על עמך ישראל צבאות ערב וביקשו להשמיד את עמך מנחלתך, ואתה ברחמיך הרבים רבת את ריבם, וירשו את עירך ירושלים עיר דוד משיחך, ואת הר ציון משכן ביתך, ואת גבול קדשך הר זה קנתה ימינך, והבאתם ונטעתם בהר נחלתך מכון לשבתך, ההר הטוב הזה. ולך עשית שם גדול וקדוש בעולמך. וקבעו יום ירושלים זה להודות ולהלל לשמך הגדול.

נשיאי העדה בפרשת השבוע....סיעתא דשמייא1

...ננחרו על ידי השם. הוא ידע שהם חוץ מנשיאי אפרים ויהודה יהיו המרגלים שבגללם דור המדבר לא יכנס לארץ ישראל.

האם יש כאן השגחה עליונה וחוסר בחירה חופשית? מדוע  נשיאי אפרים ויהודה הוחלפו ובמקומם מונו כלב בן יפונה ויהושע בן נון ?

מה?!?שלג דאשתקד

מאיפה הבאת את זה שהנשיאים כאן זה הנשיאים שם? המרגלים נבחרו עי משה או העם, הנשיאים כאן נבחרו עי ה' בלבד (למרות שאין ממנים פרנס על הציבור וכו כפי שמתואר במסכת ברכות איך נבחר בצלאל).

רבינו בחיי כותב שהנשיאים כאן הם הנשיאים אצל קרח, ויש אומרים שהם מתו עם העם בחטא המרגלים ולכן הם לא הנשיאים בפרשת מסעי (כך כתוב איפשהו בדעת מקרא, ואולי יש לזה עוד מקורות). אבל זה לא שהם היו המרגלים.

יש לי המון חומר על זה, מקווה שהרבה כתוב ולא שכחתי דברים... אם מעניין אותך משהו ספציפי תכתוב

סליחה טעיתיסיעתא דשמייא1
(זה זמן טוב לכתוב -טיפות של אור
היכולת להגיד 'טעיתי' בלי להתחמק ממש מרשימה. וראיתי כמה פעמים שממש יש לך את הכנות הזאת. יישר כח)
תודהסיעתא דשמייא1אחרונה
לא מוצא זמן ללמודאבא פגום

אשמח לעצה, לא מצליח ללמוד תורה.

אני קם כל בוקר בחמש כדי להגיע לעבודה מוקדם, לעשות את ה 9 שעותןלחזור מספיק מוקדם למשפחה ולהיות עם הילדים.

אני מגיע בערך ב 17:00 ואז קצת עם הילדים, סידורים וכבר מגיע זמן השכבות שלוקח שעה ואני מוצא את עצמי פנוי רק ב 21:30 במקרה הטוב (אם אין קניות באותו יום) וזה לפני שישבתי לדבר עם אשתי. רוצה ללמוד אבל כבר אין כוח. ניסיתי בעבר ללכת לשיעור דף יומי ב 22:00 אבל המוח כבר לא מתפקד בשעות האלה ולא מצאתי שזה ממלא אותי. מנצל את הנסיעות ל/מהעבודה לשתיים מקרא ושיעורים באוזניות אבל מרגיש שזה ממש לא זה. אשמח לעצות, תודה

שבת זה המאני טייםחתול זמני
בחן את עצמךשפויאחרונה

קודם כל כמו שנאמר כאן, שבת זה הזמן בדיוק בשביל סיטואציות כאלה של סיטואציות כמו שלך, 

בנוסף אני ממליץ לך גם סוג של לעשות 'מבחן' לעצמך האם יש זמנים ארוכים שאתה משתמש בטלפון\מחשב\טכנולוגיה כזו או אחרת והזמן הזה מתבזבז לשווא, הרבה פעמים קורה לנו בלי שאנחנו שמים לב וזה יכול להיות אחלה של זמן לעשות בו את הדברים שאנחנו באמת רוצים, בהצלחה  

המלצות לספר בים דרכך וסדרת אש החסידותאבא פגום

אין לי כמעט זמן ללמוד תורה, לומד קצת הלכה, מחפש להעמיק ושמעתי על הספרים בים דרכך וסדרת אש החסידות, יצא למישהו ללמוד אותם? יש המלצות? למי מתאים? האם שווה לכל נפש או כתוב בשפה גבוהה מידי?

תודה🙏

אש החסידות חזק מאודאחד אישאחרונה
בשפה פשוטה. זה חסידי ממש אם אתה בעניין אז זה מאוד טוב.  בים דרכך גם טוב זה עיבוד כזה של הרב מורגנשטרן
ליום ירושלים - מה הגדר של "עיר שברשות הגוים" לביןקעלעברימבאר
עבר עריכה על ידי מנהל בתאריך י' באייר תשפ"ו 20:31

(לבקשת הכותב)

"עיר שביד ישראל" לעניין קריעה ומקרי בחורבנה או בבניינה?

האם צריך שממש תהיה לנו עצמאות על השטח של העיר, או מספעק אוטונומיה מוגברת כמו בימי נחמיה?

מצד אחד הב"ח אומר שבימי גדליה היה צריך לקרוע על מצפה על אף שגדליה ישב שם ושלט כאוטונומיה על ישראל שנשארו בארץ והעיר יושבה ביהודים. כי סוף סוף מקרי בשלטון בבל. (ומכאן גם שמדינת חסות של צדקיהו מקרי ביד ישראל)

מצד שני אין אוטונומית גדליה כאוטונומית נחמיה שממש היה פחה ונציב על יהודה וירושלים בירתו. לא נראה שקרעו בימי נחמיה אחרי שהחומות נבנו, וזה מקרי "עיר שביד ישראל".

לכאורה מעזרא משמע שבניין חומות העיר מקרי "ונבנתה ירושלים" גם אם אין לנו עצמאות.

אני שואל זאת, כי יש המנסים לטעון בטעות שבעצם אין לנו עצמאות בעיר העתיקה כי אנו חייבים את אישור האומות לעשות הרבה דברים בעיר העתיקה.

אז גם אם נזרום תיאורטית עם שיטתם, האם לפי זה עדיין נחשב שירושלים נבנתה בששת הימים או לא? ומה לגבי השליטה שלנו בהר הבית? נחשבת שם העיר כבנויה או חרבה? (לא מדבר על המקדש שפשיטא שנחשב בחורבנו גם אם אנו שולטים שם וצריך עקרונית לקרוע עליו, כי במקדש חורבן הבניין הוא העיקר ולא השלטון על המקום).

אז לאחר ניסיון כושל להסביר בשיחה אישית -אריאל יוסף

אני שם כאן את הסיפור הזה של חנן פורת זצ"ל על הרצי"ה (שיש לו עוד עדים רבים) ובזה בל"נ אעצור.
'המוותר ברמת שלמה יוכה בעיר העתיקה' | ערוץ 7

אולי יעניין אותך