פרנסה בזוגות צעיריםרק נשמה

היי כתבתי את זה בהתחלה בלנ"ו אבל אז הפנו אותי לכתוב כאן

שאלה שיושבת עלי כבר תקופה היא איך אנשים שעד אתמול היו ילדים שגרים אצל ההורים ובקושי עבדו פתאום אחראים לתפעול משק בית

כאילו להתחתן יחסית צעיר זה אחלה וזה גם מה שאני רוצה אבל איך מתמודדים עם ההוצאות? אני גם רוצה שבעלי לעתיד יהיה אברך כמה שנים ואני באמצע לימודים אבל יקח זמן עד שאסיים את התואר ועד שתהיה הכנסה נורמלית אבל זה מרגיש לי פשוט לא נכון לא לצאת בגלל זה כאילו אם מישהו בוגר ומבין שיש לו בית לתפעל אז גם אם אין לו הכנסה קבועה זה כבר משהו אבל תכלס מה עושים? כל הזוגות הצעירים נסמכים על ההורים בהתחלה? אני לא מאמינה בקסמים ונראה לי שלהתחתן מתוך מחשבה שה' יעזור זה קצת זריקת אחריות כלפי שמיא אבל מצד שני יש הרבה אברכים בעם ישראל ברוך ה שנשותיהם מרויחות מינימום ובכל זאת הכל נראה טוב

חח מקוה שיצא ברור מה דעתכם?

עונה מניסיון אישיפשוט אני..

1.

כשהיינו זוג צעיר הרווחנו ביחד 3,000 ש"ח לחודש (אני עבדתי במשרה חלקית מאוד, אשתי לא עבדה בכלל). שנינו היינו סטודנטים בלימודים מאוד תובעניים.

אפשר להגיד שבתקופה הזאת התכלבנו: אוכלים אוכל מאוד מאוד מאוד פשוט, אין מה לדבר על מסעדות או פינוקים, כמובן רק תחבורה ציבורית (ואם זה רק 3-4 ק"מ הליכה - אז הולכים ולא נוסעים בתחב"צ), מאוורר במקום מזגן גם בקיץ הלוהט... 

למרות ששנינו גדלנו בבתים ברמת חיים גבוהה, לא הרגשנו לרגע אחד שאנחנו עניים ולא סבלנו בכלל. היה לנו טוב, היינו צעירים ונשואים והורים והיה לנו מושלם ביחד מבחינתנו. 

כמובן היום אין סיכוי שאצליח לחזור לרמת החיים הזו בלי להרגיש שאני עני ומסכן, אבל בזמנו היינו מאושרים.

מה שכן, לא היינו צריכים לשלם על הדירה (תודה להורים). בלי עזרה מההורים כנראה היינו פשוט מחליטים שלא נהיה סטודנטים במקביל.

2.

אני ממש מסכים איתך שאסור להתעלם מהשאלה הכלכלית. אם את רוצה להתחתן עם אברך אז כדאי שתהיה לך עבודה, אפילו חלקית. צריך לראות איך ביחד עם המלגות/קצבאות שהוא יקבל וביחד עם העבודה שלך, וגם עזרה מההורים אם יש, אתם מצליחים לשלם לפחות על שכירות + מחיה מינימלית.

3.

בסופו של דבר אם מתכננים את הדברים נכון ויודעים למה נכנסים, אפשר להסתדר. לא הייתי דוחה חתונה בגלל מצב כלכלי זמני.

4. 

אם יודעים שהמצב הכלכלי הרעוע הוא זמני (למשל כי עוד מעט תסיימי ללמוד), לא הייתי פוסל על הסף להשתמש במתנות מהחתונה או אפילו בהלוואות בשביל לשרוד את התקופה הזאת. זו לא בושה לקחת הלוואה של למשל 3,000 ש"ח לחודש, שבשביל זוג צעיר ודל באמצעים זה המון כסף, אם יודעים שבעוד שנתיים-שלוש זה יהפוך להיות כסף קטן וההלוואה תוחזר בקלות לבנק.

5.

לגבי עזרה מההורים - בתור הורה, אני בהחלט ארצה לתמוך בבן שלי אם יבחר להתחתן מוקדם. זו זכות עבורי לעזור לו להקים בית, וכאמור גם אני קיבלתי עזרה מההורים.

אם ההורים שלך רוצים ויכולים לעזור, אין שום סיבה להתבייש או לסרב או לראות בזה חיסרון.

התחתנתי בגיל צעירמתיכון ועד מעון

בעלי היה אברך ולמד הוראה ואני הייתי סטודנטית, בשעות הפנאי ניקינו בתים, חילקנו מיצים, העברנו שיעורים פרטיים ועוד...

בנוסף, ההורים עזרו לנו הרבה.

עכשיו הילדים שלי לקראת הגיל שאני התחתנתי ואני לגמרי מעודדת אותם להתחתן מוקדם ושאנחנו נעזור להם

השראהזיויק
אצלנוoo

בהתחלה היו פחות הוצאות (וההורים עזרו עם המגורים)

אח"כ כשהיו 2 תינוקות והיינו עניים התעוררתי על עצמי והגדלתי הכנסה

בכל מקרה תמיד חיינו רק ממה שהיה לנו גם שזה היה ממש מעט

היו זמנים בלי רכב בלי חופשות ועם חישובים על מזון

חושבים ריאלית בלי לוותר על העקרונות ותעדוףשלומית.

למשל: בעיניי להתחתן בגיל צעיר זה מאוד טוב. לכן קודם כל לא הייתי דוחה חתונה בגלל זה. זה עיקרון א' (שלי)

אח"כ, לחשוב מה העקרונות הבאים. למשל אצלינו, אחרי כשנה בעלי מיצה את האברכות והתגייס ( הוא היה לפני צבא) ואז הוא היה זכאי לתשמש והתפרנסנו מזה בכבוד. כמובן שזוגות אחרים יכולים לתעדף אחרת. למצוא עבודות מעניינות מהצד ( למשל בעלי כמה פעמים הבין הזמנים עבד בנקיון יערות, כסף מעולה) ולא להתעצל.

ובאמת שבקושי יש הוצאות. אנחנו שילמנו שכד, מאות בודדות על אוכל ועוד קצת על נסיעות. וזהו. ובאמת זה אפשרי.

אז ככהמרגול

זה לא נכון שאין כמעט הוצאות. ברור שביחס למשפחה זה כלום, אבל ביחס למשכורות זה הרבה.

גם אגיד שאישית סלדתי מזוגות שקודם מחליטים להתחתן ואז אומרים "היי הורים אנחנו צריכים כסף" (זה להעמיד אותם במקום בעייתי, ובעיקר - זה ילדותי). עם זאת, אם ההורים אומרים מראש שיעזרו בכך וכך (חדפ או באופן קבוע), זה משהו שאפשר להתחשב בו בחישוב הכלכלי.

בגדול, במצב שאת מתארת (אברך + סטודנטית בלי הרבה זמן לעבודה), חייב עזרה. אבל עזרה זה לא בהכרח מההורים.

נניח אם יש מגורים בדירונת בישיבה, זאת עזרה ממש גדולה. כי אז אין לכם הוצאה של שכ"ד וארנונה (או שהיא מזערית). זה לא לזרוק אחריות, כי זה משהו שאפשר לדעת מראש. הישיבה מספקת כך וכך לכל זוג שעונה על הקריטריונים האלו והאלו.  (ואז זה גם חוסך לפחות תחבורה של הגבר, כי הוא גר איפה שהוא לומד…)

אגב, זה יכול לבוא גם דרכך, נניח אם את עובדת במקביל כמדריכה באולפנה/מדרשה ונותנים לך מגורים בחינם או כמעט בחינם.

עזרה מההורים ברורררר שעוזרת מאוד. וזה משהו גם שממש אפשר לדבר עליו עם ההורים. האם אתם רוצים ויכולים לעזור לי כלכלית כשאתחתן עד שאסיים את הלימודים? וגם פרקטית סכום (שהם קובעים. משהו שהוא לא מעל הפופיק שלהם. משהו שהם יכולים להגיד - כל חודש בשנה הראשונה כך וכך).

ההורים שלך ימשיכו לשלם שכל שלך? זה משמעותי.

מבחינת הכנסה אקטיבית אפשר עבודות מהצד. הוראה פרטית, חלוקת עיתונים לפנות בוקר וכו.

מספרית אם מעניין אותך אני אשלח לך בפרטי כמה אנחנו מוציאים כזוג. אני אגיד שמגורים זו ההוצאה הכי גדולה אצלנו (גרים במקום יקר… בסוף יש אילוצים של לימודים, ישיבה וכו שמשפיעים על בחירת איזור מגורים בשלב זה בחיים).

צריך לדעת להתנהל נכון (בכללי אחלה זמן ללמוד התנהלות כלכלית נבונה. גם זוג שמרוויח שתי משכורות הייטק צריך לדעת להתנהל), אבל אנחנו ממש חיים בסדר (ובאנו מבתים שיש הכל בשפע).

ובאמת. אם יש אופק כלכלי, וידוע שזה לזמן מאוד מוגבל, בעיניי זה בסדר להשתמש בחסכונות וכאלה. (אני יודעת שזה שמראש יש לנו חסכונות כאלו זו פריווילגיה. ומודה שלא היה לי אומץ לקחת הלוואה מהבנק. אולי כן הלוואה מההורים).

בשולי הדברים אגיד שאצל הרבה זוגות ההורים ממשיכים לשלם חלק מהדברים שנראים שקופים, אז לא יודעת כמה הם יוצאים (ביטוחי בריאות והוצאות בריאות, כרטיס סים, כל מיני כאלה…)

ואם כל זה לא מסתדר? אז מתפשרים על דברים אחרים. חתונה לא הייתי דוחה. ילדים אני אישית כן.

אולי הוא יכול לעבוד בקצת זמן שנשאר עד שתסיימי את התואר ואז לחזור לישיבה?

אולי את יכולה לעבוד במשהו ואז לסיים את התואר? או לפרוס את מה שנשאר לך על יותר זמן, מה שיאפשר לך לעבוד בצורה רצינית יותר במקביל… יש פתרונות.

לגור במקום מאוד זול (קרוואן באיזו התנחלות חצי נידחת. סיוט מבחינת תחבורה, אבל חוסך הרבה כסף).

ויש גם דרכים אחרות לחסוך ביומיום. הרבה מהן זה "להסתמך על אחרים" ואני לא אוהבת. אבל יש כאלה שזה סבבה להם. (נניח ללכת להורים לשבת ולקחת הביתה את שאריות האוכל. אני עושה את זה לפעמים, אבל אף פעם לא מההיבט הכלכלי.)

אנחנו עכשיו זוג צעירמדפדפת

אני סטודנטית ובעלי באידיאל אברך

למה באידיאל? כי בהתחלה היא עבד מעט אז היה באמת אברך רוב הזמן, אבל כשנכנסתי להריון התחיל לעבוד יותר רציני, ועכשיו עובד כמעט חצי יום

בסוף אם אנחנו מחליטים להתחתן אז אנחנו מחליטים להיות מבוגרים, מה שאומר ששנינו יודעים שצריך לוותר קצת על מה שחלמנו לעשות בשביל הבית

אז אני וויתרתי על להצטיין בלימודים כדי להספיק גם לעבוד ובעלי וויתר על חלק מהשאלות בישיבה

לא אגיד שזה לא מבאס, אבל זה בסוף בשביל הבית ובשביל הילד שיהיה בעז"ה, אז זה שווה את זה

אז כל זוג מוצא את הסידור שלו ואת הפרנסה שלו

תגובה יפהזיויק
חתונה בגיל צעיר וכלכלה.יהושבעט7

כותבת כאחת שחיה כך .בעלי למד ואני עבדתי.

בהמשך אני למדתי.

אחרי תקופה ארוכה בישיבה הוא יצא לעבוד(למד במקביל מקצוע)

מי שבוגר להתחתן צריך לכלכל את עצמו.

ההורים צריכים להקנות חינוך כלכלי לילדיהם .

בתור זוג אברכים עם ילדים חיינו בצמצום.

אבל היינו מחושבים.

גרנו במקום זול מאד.

בהמשך כשההכנסה עלתה רווח לנו.

חתונה בגיל צעיר וכלכלה.יהושבעט7

כשילדינו התחתנו .הם כלכלו את עצמם.

לחלקם היה מקצוע .חלקם היו סטודנטים.

כשאהיה צריך עזרה כספית קבלו באופן חד פעמי.

מה שחשוב זה לדעת לקחת אחריות.ניגון של הלב

אנחנו עכשיו זוג צעיר, בעלי בצבא ובעיקרון אברך ואני סטודנטית, ולפני החתונה ישבנו וחישבנו הוצאות ומה זה ידרוש מאיתנו, ואנחנו גם עובדים קשה יותר בשביל זה. זה אומר ששנה שעברה היו תקופות בחופשת סמסטר שעבדתי גם שישה ימים בשבוע בשביל משכורת גדולה יותר, ושבעלי עבד בין הסדרים, ולא קונים דברים לא הכרחיים, ומתפשרים לפעמים על מקום מגורים או על דירות קטנות יותר, ובסה"כ אם לזני בני הזוג אחראיים מסתדרים. אני לא אגיד שאין לנו תמיכה מההורים, כי יש ומשמעותית, אבל כרגע כל התמיכה הולכת לחיסכון בגדול, כי לי ולבעלי היה חשוב מאוד לקחת עלינו דברים רק אם נוכל לעמוד בזה בכוחות עצמנו, בלי לחשב את התמיכה. אבל בלי קשר, תמיכה מההורים זה לא דבר רע. זה לא אומר בהכרח ליפול עליהם או שהם יפרנסו אתכם לגמרי, זה יכול להיות גם רק כמה מאות שקלים שיעזרו לכם לסגור את החודש

יפה מאדזיויק
לא הבנתי משהוברגוע

מה ההבדל בין תמיכה מההורים למילגה שהישיבה נותנת? למה לא להשתמש בכסף הזה מלכתחילה?

(בהנחה כמובן שההורים נותנים בשמחה מיוזמתם)

סליחה שנפלתי עלייך, זה נכון לעוד כמה תגובות כאן 

הבעיה בתמיכה הוריתoo

שהיא לא תמורת עשייה

מילגה היא תמורת לימוד/ נוכחות

כסף שהוא לא תמורת עשייה עלול להוביל לחוסר פיתוח אחריות כלכלית

אני יכולה להביא לילדים שלי כמו שההורים שלי נתנו לי

אבל אני אעדיף שלא לעשות את זה בתחילת הנישואין

עדיף שהם קודם ילמדו לקחת אחריות ועם השנים אולי אביא להם עוד

למה לא תמורת לימוד?ברגוע

ההורים תומכים בגלל שהבעל לומד בישיבה, אם אתם סתם תתבטלו בבית ההורים יפסיקו את התמיכה.

כנ"ל לגבי לימוד תואר.

זה קשר עקיףoo

מלגה ניתנת בעמידה בפרמטרים של המוסד המממן

ההורה אינו המוסד שבו לומדים

וגם יש לו קשר של הורה- ילד מה שפחות רצוי כשיש יחסי גומלין של כסף

זה פתח לסכסוכים משפחתיים

באופן אישי אני רוצה לתת כסף לילדים שלי

אבל לא תמורת שום דבר

פשוט לתת להם משלי

שיהיה להם חיים קלים יותר

(אחרי שהם לקחו אחריות)

בתמיכה של ההורים זה מעודד מתח משפחתיאריק מהדרום
עם החמות והמם שלה או החמות והחם שלו.

בתמיכה מהמדינה זה מעורר מתח מהמדינה.

תבחר מה מתאים לך.

לא יודעברגוע
אנחנו קיבלנו עזרה מההורים וזה לא גרם לשום מתח
אז אתה חסר ניסיוןoo
בתחום מתחים בעקבות כסף משפחתי 
כן.. זה בדיוק מה שכתבתי;)ברגוע
לא טענתי שזה לא קיים, אלא שזה לא קורה לכולם
להרבה זה קורהoo

אני מכירה רק מקרים שזה גרם מתח

נראה לי שמקרים כמו שלך הם יוצאי דופן 

כי אתה לא יכול לסמוך על זהניגון של הלב

כתבתי אח"כ שזה לא רע לקבל תמיכה מההורים, זה לא בעייתי או נצלני. אבל להסתמך על זה באופן קבוע לא הרגיש נכון לי ולבעלי, ספציפית גם במקרה שלנו שאנחנו לא יודעים כמה זמן התמיכה תימשך ומתי זה יתחיל להעיק על ההורים, ולא רצינו להיתקע במידה וזה יפסק. שוב, לא כי תמיכה מההורים זה רע, אלא כי כשאנחנו לוקחים עלינו אחריות כלכלית לא נחשב הכנסה שיכולה להיגמר אחרי חודשיים (גם ספציפית לנו ההורים שלי בעלי לא הבטיחו במפורש תמיכה, אז לא רצינו להסתמך על זה)

..מוריה.

אני רואה שרוב האנשים שענו פה דיברו על זה שיש תמיכה מההורים, אז רוצה רק לומר שזה אפשרי לחיות יחד אברך וסטודנטית גם בלי תמיכה מההורים, כמובן עם המון מחשבה החיסכון ואחריות..

אני ובעלי ככה חיים כבר שנתיים וב"ה בינתיים העסק עובד ההורים של שנינו לא בסיטואציה שהם יכולים לעזור בצורה שוטפת.. הם מדהימים וכן משתדלים לתת מתנות מידי פעם כשמתאים להם, אבל תכלס ההוצאות הקבועות כמו שכ''ד, לימודים- זה עלינו.. משתדלים לצמצם איפה שאפשר, לחסוך, לעבוד (בעלי בערבים ובימי שישי, אני בימים שאני לא לומדת), למצוא מלגות בלימודים, מתפשרים על דירה שהיא לא דירת החלומות, וחיים בשמחה כי אנחנו בחרנו לנו את החיים האלה ורק אנחנו אחראים על איך נחיה אותם

מהמםזיויק
גישה ככ בריאה
זה נכוןסטודנטיתאמא

אבל כשלומדים תארים של 5 ימים בשבוע זה קצת יותר מורכב.

בעיקרון אם לא לומדים 5 ימים זה באמת יותר מתאפשר...

רואה שעוד לא כתבו את זהרק רגע קט

אבל חשוב לזכור:

מניעת הריון זה לא מילה גסה.

ואם אתם צעירים מאוד, ולא פנויים לעבוד במשרה מכניסה אלא רק השלמות, חשוב לקחת את זה בחשבון.

לפרנס זוג מבוגרים לא דומה לפרנס משפחה עם ילדים.

לא מילה גסהברגוע

אבל כן אסור הלכתית, חוץ ממקרים מאוד מסויימים.

לא חושב שרב יתיר למישהו למנוע הריון כדי ללמוד בישיבה במקום לצאת לעבוד.

בטח שמתיריםאריק מהדרום
וזה גם לא אמור להיות העסק של הרב בלי קשראריק מהדרום
מה?ברגוע
לא כתבתי שרב יכפה עליהם, אלא שאם הם יבואו לשאול רב, כמו שאמורים לעשות בעיקר בנושא כזה, לדעתי הם לא ימצאו היתר.
למה זה מה שאתה חושב?סטודנטיתאמא
היום מתירים הרבה יותר את זה
אולי אני לא מכיר את הפסיקות היוםברגוע
(למרות שגם הרב אליעזר מלמד, שנחשב מיקל, כותב שמותר רק במיקרים נדירים).

אבל זה לא באמת משנה, רק רציתי לומר שמי שרוצה ללכת לפי ההלכה שצריך לשאול רב על הנושא (לפני שמחליטים להתחתן).

מי זה הרבה? אני ממש לא מכיר דבר כזההסטורי

היתה לרב סתיו טענה לפני כמה שנים, שעדיף להדריך להתחתן צעירים, גם אם לא מוכנים בשום אופן ללדת ילדים כרגע - לא כי מותר למנוע, אלא כי להשאר רווק בסביבה חילונית זה יותר גרוע ומתכון להדרדרות רוחנית.

יצאו עליו וממש לא הסכימו איתו, אבל גם לדעתו, זה דווקא למי שבסביבה חילונית. לבחור ישיבה זה לא רלוונטי.

שום דבר אינו "העסק של הרב", פשוט הרב שקד על תלמודוהסטורי
והוסמך ע"י אלו שכבר למדו ויודעים, להורות דבר ד'.

זה נכון בהלכות שבת, זה נכון בהלכות כשרות וזה נכון בהלכות פריה ורביה. מי שלא רוצה לשמור הלכה, שלא ישאל את הרב, אין בדור שלנו יכולת כפיה. בהנחה שהפורום כאן הוא של אנשים שומרי תורה ומצוות  - כנראה שהם רוצים להתנהל לפי ההלכה.

כמה ילדים זוג יביא לעולם זה עסק הזוג בלבדאריק מהדרום

והרבנים מוזמנים לא להתערב ולא לחשוב אפילו בכיוון שזה עסקיהם ולא להרחיק את הציבור מהתורה, מי שרוצה לחיות בכת סגורה ורעילה שיחליטו בשבילו כמה ילדים הוא צריך להביא לעולם שיעשה מה שהוא רוצה ולא יתחבר לאינטרנט או לאנשים בכלל עם הדעות המוזרות שלו על החיים.

קשה לדמיין שאלה יותר פרטית ואישית מאשר כמה ילדים תביא, אולי חוץ מקביעת האשה עצמה שתתחתן איתה קשה לדמיין שאלה שזה יותר לא עסק של הרב, או שבעיניך שרב יקבע לך עם מי להתחתן גם כן בזרימה.

ואחרי שסיימת עם ערימת הססמאות והקלישאותהסטורי
כי את הדמגוגיה הזאת אפשר לעשות על עוד אלף שאלות הלכתיות. (למה הרבנים מתערבים לי באיך להתלבש, למה הרבנים נכנסים לי לצלחת ויש בהחלט דוגמאות יותר חריות...)

השאלה כאן אינה כמה ילדים יהיו, אלא האם כעת מותר להמנע מצוות פריה ורביה. זאת שאלה הלכתית לכל דבר ועניין שיש לה גדרים בתורה, בדברי חז"ל, ברמב"ם ובשאר ראשונים ואחרונים. מי שרוצה לעשות מה שבא לו - שיעשה. מי ששומר תורה ומצוות, כדאי שיהיה ישר עם זה.

לא, לא נכוןאריק מהדרום
זו לא שאלה הלכתית של פריה ורביה בכלל, זו שאלה של נכונות האשה ללדת בכלל, על לקום בלילה, על לשלם למעון, לשלם לבתי ספר אולפנות וישיבות ומכללות על לשלם על כל ילד כמליון שקלים מגיל 0 עד 18, על לקום בלילה בצבא, על חינוך, על חופש של ההורים על לא לעצום עין בלילה בצבא, על תקיעות בקריירה, יש איזה סעיף על פריה ורביה וכל זה בסיפור אבל זו לא השאלה כאן בכלל בכלל כמו הלכות שבת והזילות שלך "ערימת סיסמאות וקלישאות" רק אומר עליך כאלף עדים שאתה פשוט מנותק לחלוטין, האם כל העניין בעיניך הוא הלכתי? מה אתה עושה באינטרנט או בחברת אנשים בכלל?
עובדה שאני בחברת אנשיםהסטורי

ועובדה שאפשר לנהל איתי דיונים מורכבים על הרבה נושאים.

אז כנראה שההשלכה שאתה עושה כאן ממחויבות לשמירת תרה ומצוות לשייכות לאיזושהי סגירות או שאר קלישאות שהעמסת כאן - אינה נכונה.

עכשיו, זה נכון שיש שיקולים שונים שמאפשרים לדחות זמנית או אף באופן קבוע ובהחלט מורי הוראה מתירים בכל מיני מצבים. אבל זו בהחלט סוגיא הלכתית

כשתפסיק לזלזל במה שאני כותבאריק מהדרום
ולכנות את זה קלישאות וכו אדמח לפקוח את עיניך למה זו לא סוגיא הלכתית בכלל.
לא אני כיניתי דעות של מישהו כאן "כת סגורה ורעילה"הסטורי
גם אני לאאריק מהדרום
אני תיארתי מצב היפוטתי, לא אמרתי שאתה שייך לכת.
כשאתה מקיים מצווה, אתה עושה אותה רק כי הרב אמר?חושבת בקופסא

לא ידעתי שיש אנשים שכל כך מעריצים רבנים שהם מוכנים להתחייב לאורח חיים שלם רק כי איש עם זקן אמר להם.

אני, ואני מקווה שגם רוב האנשים, שומרים מצוות כי הם מאמינים שבורא עולם נתן אותן, ולו הם מקשיבים. הרבנים הם רק אנשים שמתמחים בפירוש התורה והורדה שלה למציאות נתונה.

אם מוציאים את הרבנים מהמשוואה כמו שאתה רוצה, זה הופך את זה להרבה יותר חמור. אתה ממליץ לבן אדם שיודע שכתובה בתורה מצוות פרו ורבו להתעלם ממנה ולחטוא במזיד. לפנות לרב לבקש היתר זה דווקא שדרוג שמאפשר לבדוק בדיוק מה היחס בין המצב שהזוג נמצא בו לבין הגדר של המצווה, ולאפשר לשמור על ההלכה וגם להתחשב במציאות.

בהחלט יש היתרים כאלהרק רגע קט
אולי אתה לא חשוף לפסיקות האלה, אבל בהחלט יש היתרים למנוע הריון כדי להתבסס בשנים הראשונות.

זה אפילו לא כדי להתבססברגוע
זה כדי לשבת ללמוד תורה
ממש לא נכוןסטודנטיתאמא

מעטות הפסיקות היום שאוסרות לחלוטין על מניעת הריון בתחילת חיי הנישואין.

יש פסיקות שמתירות יותר ויש שפחות אבל ככלל רוב הפסיקות בהחלט מתירות.

כמו כן זה לא עניינו של הרב לענ"ד.

זה לא עניינו של הרב, זה עניינו של בורא עולםחושבת בקופסא

הרב רק מברר לזוג האם הם יכולים לדחות מצוות עשה מפורשת בהתאם למצב שלהם. זה עניין לא פשוט.

מזכיר לי את הדיון שהיה כאן לפני כמה זמן על בחורה שלא קבלה קבלה היתר למנוע לפני החתונה ולא הבינה "מה הרב נכנס לי לרחם".

ההלכה "נכנסת" לאדם בכל תחומי החיים: מה לאכול, מה ללבוש, איפה לגור, מתי ואיך להתפלל, האם הוא יכול להדליק מתג אור, והרבה דברים אחרים. מי שרואה את עצמו מחוייב למסגרת ההלכתית, כלומר להיותו עובד ה', לא יכול לבחור לעצמו מתי נוח לו להקשיב לה ומתי לא.

אני לא מדברת על אנשים ששואלים רבנים איפה לקנות דירה או איך לקרוא לילד. יש סוגיות הלכתיות אמיתיות שמצריכות שאלת רב, ודחיית מצוות פרו ורבו היא אחת מהן. גם אם יש רבנים שמתירים במקרים מסויימים, זה לא נכון לבוא בגישה של "מה זה עניינו של הרב".

את צודקת בגדולסטודנטיתאמא

אבל אנחנו בדור שב"ה המידע נגיש לכולם, אני יודעת לפתוח ספר הלכה ולעשות את הסקת המסקנות שלי וודאי שבעלי שמאחוריו 6-7 שנות לימוד בישיבה.

אני לא הולכת בניגוד להלכה, ההלכה בהחלט מנהלת לי את כל תחומי החיים, אני לא חושבת שיש צורך ללכת לשאול פיזית רב אפשר ללמוד את הנושא ולהחליט על סמך זה, יש נושאים שאני לא יכולה באמת ללמוד לעומק את הנושא כי הוא מורכב מידי ואז אני אלך ואשאל רב.

באופן כללי בעיני בנושאים כאלו כמו עוד נושאים רגישים הקשורים בתחום נכון היה להכשיר נשים יראות שמיים שיוכלו לתת הן מענה לבעיות קלות יחסית.

לא מדובר על מניעה ל5 שנים קדימה, מדובר על מניעה זמנית לשנה+-.

אבל את בעצמך כתבת שמדובר על פסיקות חדשותברגוע
בשביל לחדש פסיקות לא מספיק ללמוד כמה שנים בישיבה
לא מחדשת פסיקות על דעת עצמיסטודנטיתאמא

כן לומדת פסיקות חדשות...

לא אני המצאתי את ההיתרים מלימוד של הסוגיה אלא לימוד שלה+ העובדה שיש על מי לסמוך בשילוב עם המצב שלנו שאנחנו מכירים הביאו לקבלת החלטה מושכלת.

סתם מתוך סקרנותברגוע
את מכירה פסקים של רבנים היום בנושא של מניעת הריון שלא מוסיפים בסוף שצריך ללכת לשאול רב באופן אישי?
תראהסטודנטיתאמא

אני חושבת שפסקים כתובים כך על מנת שזה לא יהפך להיות היתר מוגזם, ואנשים יבינו שזה לא גורף אלא כל מקרה לגופו, ולא כי אני לא יכולה להסיק מסקנות לבד. אחרת אני באמת לא מבינה למה בכלל לומר "כן, אבל...". שיכתבו "אסור, אלא אם כן יש מקרה מיוחד הדורש יעוץ פרטני", לא?

אני לא יכולה לשלוף לך פה פסקים שלא מפנים לייעוץ פרטני, לא.

או שברגוע

הם רוצים שזוגות ידעו באיזה מקרים יש סיכוי שיקבלו היתר, ורק אז יבואו לשאול רב.

יכול להיותסטודנטיתאמאאחרונה

אני לא רואה את זה כך.

אם הבעל תלמיד חכם שיודע לפסוק הלכה, ברור שהוא יכולחושבת בקופסא

גם בעלי ברוך ה' אחרי 8 שנים בישיבה, והוא דווקא טוען שעם כל הכבוד לנגישות המידע, אפילו מי שלמד שנים בישיבה הרבה פעמים חסר בקיאות בנושאים של בינו לבינה. אם בעלך בקיא בנושאים האלו אשרייך. ההמלצה שבעלי קיבל זה לא להיות חכם מידי ולנסות לפסוק בעצמך בנושאים, כי זה מסוכן להחמיר יותר מידי ולא להקל. גם הרבה פעמים כתובות חומרות בספרים שלא מקיימים היום, ואדם לא יודע מה קרה במקרה המדובר ואיך להשליך על המקרה שלך. ואדם לא יודע מה הוא אומר לדעת כדי לפסוק בנושא.

הדוגמה הידועה זאת מישהי שמחמירה על עצמה מידי במראות ואוסרת את עצמה על בעלה. שזה גם כן פוגע בשלום בית, ובעיתי הלכתית לפרו ורבו וכו'.

אגב, דברת על פרוייקט יועצות הלכה, יש דבר כזה של מדרשת נשמת. וזה פרויקט רציני שנותן מענה לצורך הזה.  

ברור שבהרבה מקרים הרב יתיר להם למנוע והכל בסדר, אבל עדיין כדאי לשאול את מי שבקיא בנושא ויודע לדייק. ולא צריך ללכת פיזית, אפשר להתקשר, ואפילו רק לשלוח הודעה (-:

מסכימה לגמריסטודנטיתאמא

אני מגיעה מהזרם החרד"לי וללא ספק מאמינה שלשאול רב כשצריך זו לא בושה והרבה פעמים זה אפילו מקל.

השאלה הזו ספציפית היא לדעתי יותר שאלה אישית עם מימד הילכתי ואני מרגישה לא בנוח לפנות לרב ולדבר איתו על זה ולכן חושבת שזה נושא שפחות מתאים ייעוץ עם רב בצורה הזו.

לא קיבלנו החלטה על דעת עצמנו, התייעצנו עם עוד קרוב משפחה שהוא תלמיד חכם לפני שהחלטנו למנוע, ההליכה לרב שאני לא מכירה  הרגישה לי לא במקום.

לגבי הפרויקט יועצות הלכה של נשמת אני מכירה, הייתי שמחה שיהיו פרוייקטים כאלו גם במגזר החרד"לי יותר...

מבינה שהובנתי לא נכון בתגובה הראשונה.

סליחה שמתערב רק הערה צדדיתצע

אני יודע על יועצת הלכה של נשמת

שבעלה רמ ותיק בישיבות הקו..

אז ייתכן שזה לא מיועד לזרם מסוים..

וודאי שזה לא מיועד לזרם מסוייםסטודנטיתאמא

והן עושות עבודת קודש.

לצערי יש נשים שיימנעו מלהתייעץ איתן בגלל שהן מזוהות עם זרם מסויים גם אם לא בצדק...

יש דברים שאני לא מצליח להביןפשוט אני..

אחד מהם, זה למה יש נושאים שבהם ההלכה שלנו נראית כמו הדת הדרוזית (כלומר אף אחד לא יודע כלום, זה סוד, רק החכמים יודעים).

כלומר למה רב שעונה לאנשים על שאלות כאלה ב-4 עיניים, לא מפרסם את דעתו ההלכתית לציבור הרחב כמו בנושאים אחרים? וכך ההלכה תהיה נגישה לכולם בלי הצורך לשאול רב באופן אישי ולהיות חשוף לשאלות שלא תמיד מרגישים בנוח לענות עליהן בפני אדם שאינו חלק מהזוגיות.

תארו לכם שאף אחד לא היה יודע מהם הכללים של הכנת קפה בשבת, וכל אדם שהיה מתחתן היה צריך ללכת לרב באופן אישי ולשאול אותו האם מותר או אסור ובאיזה תנאים מותר להכין קפה. זה ממש אבסורד, אם יש הלכה אז למה לא לכתוב אותה בספר ולתת לציבור לקרוא בעצמו? ומי שעדיין לא ברור לו או שהוא חושב שיש לו מקרה מאוד מיוחד שהספר לא מכסה, יוכל תמיד להתייעץ עם הרב באופן אישי (ואז הרב יוכל להכניס זאת למהדורה הבאה של הספר).

זה הרי לא חדש, ספרי הלכה שנוגעים בשאלות מאוד מאוד אישיות ואינטימיות כבר נכתבו לפני אלפי שנים, כולל בתורה עצמה ובמשנה ובגמרא ועד הדור שלנו ממש.

אבל פתאום יש נושא סודי שבו אף אחד לא יכול לקרוא ספר ולהחליט האם ההלכה מתירה לו, אלא חייבים ממש לספר לרב ולתאר לו את השיקולים וכו' זה נראה לי הזוי.

גם בנושאים של סקילה, שרפה, הרג וחנק וכרת, יש ספרי הלכה שמגדירים היטב את המותר והאסור והתחום האפור והשיקולים וכיוצ''ב, ולא מצינו חשש שכתיבת ההלכות האלו בספר תגרום לתקלה. 

שואל בשביל להבין ולא בשביל להתריס.

להבנתי, הפרקטיקה של "פסיקה פרטית" בהלכה היהודיתפ.א.

הוא זה שמאפשר לפוסקי הלכה לפסוק באופן מרחיק לכת, כשזה מתבקש לאור המקרה שעומד לפניהם, בלי להסתכן להכנס למחלוקות פנימיות בין רבנים ופוסקים שחושבים אחרת, להכנס לאי-נעימויות ומריבות ופגיעה בקשרים ובהכרה, מול שנוקטים בהשקפה הלכתית שונה מהם.  

נכון שזה מאוד מפריע לכולנו שאין אפשרות פשוטה לפתוח ספר, או לחפש במדיה דיגיטלית, ולמצוא את כל הפסיקות שניתנו בעבר למקרה שכרגע רלוונטי אלי - אך בראיה רחבה של ההבדלים העצומים בפסיקה בין פוסקים שונים,  עדיף כנראה המצב שיש פסיקה פרטית.

נשאר רק לדעת למי לפנות כדי לקבל את הפסיקה המתאימה ביותר לצרכים שלי

אם יהיה מכנה משותף ולא פסיקה פרטית, ברור שזה יהיה מחמיר יותר ופחות מקל. 

ולא חסרות דוגמאות בפסיקה ההלכתית הכתובה לכך שבעבר דברים נפסקו לחומרה, מחשש שמא….

לא הבנתיפשוט אני..
גם בין בית הלל ובית שמאי היו מחלוקות אדירות, זה לא מנע מהם לכתוב את דעתם.

גם היום, יש ספרים שונים בנושאים שונים ומעוררי מחלוקת, החל מגיוס לצה''ל ועד יחס ההלכה ללהט''ב. ברור שיש רבנים שלא יסכימו עם רבנים אחרים בנושאים האלה, וכל אחד יבחר את רבניו בהתאם לדרך שבה הוא מבין את התורה.

במה הנושא הזה שונה?

אני משוכנע שגם להלל הזקן היו פסיקות פרטיותפ.א.
זו פרקטיקה שקיימת מאז ומעולם בעולם תורני

לא יודעפשוט אני..
בעבר אנשים לא היו הולכים לרב פשוט כי לא היה רב בכל שכונה ועיירה ומחוז.

היו שולחים לרב שאלות כתובות, הוא היה עונה שאלות כתובות, ואלפי שאלות כאלה התקבצו לספרים או אגרות שנשמרו עד היום.

בעבר בכל קהילה היה רב. ואם הרבקעלעברימבאר
של הקהילה לא ידע, אז שלח לרבנים גדולים ממנו את השאלה
לפני שניםoo

כשהיו לי 2 תינוקות קטנים

אמרתי לבעלי שאני מתכוונת למנוע X שנים

בעלי היה מודאג מהמספר והלך להתייעץ עם רב (חרדי)

והוא אמר לו שאישה לא צריכה להיכנס להריון אם היא לא רוצה

תאר לך שהרב הזה היה מפרסם פסק הלכה כזה

הילודה היתה נחתכת

ואנשים היו עלולים לחשוב שהם יכולים לעשות כרצונם 😯

ואם הילודה היתה נחתכת בחצי?נפשי תערוג

מה עדיף?

הורים שמגדלים ילד שלא רצו בו?

אני בעדoo
שהיא תחתך ביותר

אבל יש שמעדיפים לעודד ילודה ע"י הפיכת הנושא ההלכתי ללא פתור 

לא הבנתי אם את סרקסטית...פשוט אני..

ברור שאם לדעתו האשה יכולה לדחות אם היא לא רוצה הריון,

אז חובה ומצווה עליו לפרסם את זה!

ואם לדעתו אנשים יכולים להיות כרצונם, אז למה זה נורא אם אנשים ''עלולים לחשוב שהם יכולים לעשות כרצונם''?

כמה סבל הוא היה מונע, כמה סיבוכים מיותרים...

וכמובן את אותו הדבר הייתי אומר גם אם היה פוסק לכם את ההפך - אם הוא חושב שאסור לדחות, שיפרסם זאת לכולם! שאנשים לא יכשלו באיסור.

יכול להיות שיש פה סוג שלקעלעברימבאר
סינון.

מי שקשה לו ישאל רב, מי שלא שאל רב כנראה שזה לא באמת קשה לו, אחרת היה הולך לשאול. או שהוא במילא לא מתכוון להקפיד על ההלכה. כמובן זה לא מקיף את כולם אבל את הרוב.

אבל כמובן יש דברים מסוימים שחובה לפרסם אם זה יציל מהמון עגמת נפש ללא סיכון

כןoo

הייתי צינית

ומסתבר שזה לא היה מספיק מובן

ברור לי למה הוא לא מפרסם

כי זה אחד הכלים לעידוד ולחץ לילודה

שקיים גם בציבור החרדי וגם בחלק מהדתי

זוoo

גם היתה נקודת מפנה לגבי ההסתכלות שלי על הלכה

ההבנה איך אפשר בקלות 'לשחק' עם ההלכה

איך משפיעים על אנשים להאמין ולעשות דברים 

אם באמת זאת הדעה שלוברגוע
שתמיד מותר למנוע הריון, לא משנה כמה ילדים יש ובלי קשר למצב הנפשי/כלכלי של הזוג, מאוד מובן למה הוא לא מפרסם את זה- הוא לא רוצה שיוציאו נגדו פשקווילים בבני ברק.
כי אין תשובה חד משמעיתברגוע

זה לא כמו הלכות הכנת קפה בשבת, הרב צריך לפסוק על סמך תחושות אישיות של הזוג, ובלי לפגוש אותם הוא לא יוכל לעשות את זה בהרבה מהמיקרים. 

כי יש חששקעלעברימבאר

שאם אנשים ידעו מה ההלכה בנושא מסוים, זה ידרד למדרון חלקלק לעוד דברים.

או יש מצבים שרק זה מותר בשעת הדחק וכל מקרה לגופו.

הלכה היא לא אוסף נתונים כמו מדע, אלא ההבנה של הת"ח מה רצון התורה במקרה מסוים, ןאנשים עלולים לקחת את זה בטעות ולהבין דברים לא נכונים. וכבר כתוב בגמרא שהתורה שייכת לחכמים, לא לעם, "תורה דיליה היא".

מה גם שכל מקרה לגופו ולא תמיד אפשר לנסח כלל אחיד לכל המצבים. ויש דברים שמותרים רק בשעת הדחק או הצורך.

כבר בגמרא יש מצבים של הלכה ואין מורין כן,  או הלכה כך אך אסור לגלותה לעמי הארצות.

בסוף רק מי שלמד הרבה ושימש ת"ח יודע להכריע באבחנות הדקות בין מקרה פרטי בשעת הצורך לבין הנהגה כללית, ואם זה יתפרסם יש חשש שאנשים יקחו את זה למקומות לא טובים או לא יבינו את העיקרון שמאחורי הפסיקה.

באופן כללי הלכה נורמלית אמורה להלמד מרב, לא מספר הלכתי. לימוד המון העם הלכות מתוך ספרים הוא חידוש שלא תמיד היה בעם ישראל (למרות שיש בו צורך גדול), והמצב הנורמלי הוא שאדם ישאל את החכם שנמצא במקום שלו מה ההלכה

זה השנקל שלי בנושאסטודנטיתאמא

לומדת תואר עמוס מאוד ומאתגר, 5 ימים בשבוע ובעלי אברך.

יש לי עוד כמה שנים לסיום התואר (אני יכולה לפרט איזה תואר בפרטי) וזה באמת אתגר כלכלי לא פשוט, שלא יספרו לך אחרת. יש הרבה מאוד ויתורים, אנחנו כמעט לא יוצאים לבילויים זוגיים שעולים כסף (מסעדות, אטרקציות וכדו'), בשר בקר אנחנו קונים לעיתים רחוקות, הולכים לקנות בחנויות זולות יחסית ובגדים קונים רק אם צריך ולא כי באלי עכשיו בגד חדש.

עד כאן החלק הפחות זוהר;)

יחד עם זאת, טוב לנו, מאוד. אני לא מרגישה מסכנה או שחסר לי משהו, יש לנו תמיד אוכל בבית ובשפע (פשוט לא בשר בקר כל שני וחמישי), הארון שלי מלא בבגדים וגם לו לא חסר, אנחנו מבלים יחד בארוחות ערב מושקעות בבית, במשחקי קופסא, טיולים ועוד.

איך עושים את זה? שנינו עובדים, ההורים שלי ממנים לי את התואר ויש לנו קצת עזרה מההורים שלו אבל לא המון, אני מקבלת מלגה קטנה ויש את המלגה מהישיבה. היו חודשים שהצלחנו אפילו לחסוך

זה אפשרי אבל קשה, אם יש לך עוד שאלות ספציפיות אשמח לענות...

וואי כל הכבוד שאת מוצאת זמן לעבוד בתואר של 5 ימיםצע
איפה זה נכנס?
ערבים, ימי שישיסטודנטיתאמא

בין הסמסטרים, אני נקרעת במועדי א' בשביל לא לעשות מועדי ב ולהצליח לעבוד בשבוע וחצי שבועיים שלהם.

זה קשוח מאוד אין ספק, ככל הנראה אם לא הייתי עובדת הממוצע שלי היה גבוה יותר אבל אין ברירה כ"כ.

אני גם קצת וורקהולית אז אני גם נהנית...

עישוןחגית 222

שלום 

אני בחורה דתיה תורנית בת 22, נפגשתי עם בחור מקסים דתי בן 24  והתפתחה בינינו אהבה וחברות מדהימה . כולל מחשבות כעל חתונה . 

אחרי כחודש הבנתי שהבחור מעשן גראס אחת לשבוע .

מה דעתכם ? כדאי להמשיך את הקשר הזה ? 

אני לא בונה על כך שהוא מסוגל להפסיק עם העישון .

תודה לעונים .

מתי הופכים למשפחה?חנוקה

אנחנו נשואים 8 שנים, עם ארבעה ילדים (הקטנה בת שבועיים אם זה רלוונטי)

תוהה לעצמי מתי הופכים מזוג עם ילדים למשפחה7כרגע אנחנו זוג.

כובן יש לנו ילדים אוהבים אותם מגדלים אותם מתחזקים בית אבל הבסיס שלנו זה שאנחנו זוג

כאילו עוד לא התרגלנו עד הסוף למציאות של הילדים ...(לא שהם באו לנו בהפתעה, כן? )

עדיין שאני שולחת את הילדים לשאול משהו את אבא זה מצחיק אותי..

כשמסתכלת מהצד על הילדים זה מוזר לי שהם כולם הילדים שלי... ב"ה!

ומענין אותי לשמוע מכם

מתי הופכים למשפחה.

קשה לי לדייק את השאלה יותר אבל במבט מהצד זוגות בשלב שלנו המיקוד שלהם זה הרבה יותר בגידול הילדים ובבניית הקן המשפחתי מאיתנו.

יגיע/ יירד האסימון אחרי החברים . לא נוראהעני ממעש
כשמתחילים לעשות דברים כמשפחהמתואמת

טיולים ונופשים משפחתיים

תחפושות משפחתיות

דיונים משפחתיים

קביעת אווירה מסוימת בשולחן שבת

בדיחות משפחתיות

וכן הלאה...

הילדים שלכם עוד די קטנים, אז זה הגיוני שעדיין אין לכם את ההרגשה הזו, אבל אולי זה הזמן להתחיל בהנחלת מסורות משפחתיות ולצאת לגיבושים משפחתיים שיתנו לכם את האווירה המשפחתית הזו... (עד שתגיעו לשלב שבו תשאלו את עצמכם לאן נעלמה הזוגיות בתוך המשפחה🤭)

בעיקרון אני חושבת שהסדר הזה, של בניית הזוגיות לפני בניית המשפחה - הוא האידאלי. כי כשיש זוגיות חזקה, גם המשפחה יכולה להיבנות טוב. וגם כשהמשפחה בנויה - הזוגיות עדיין במקום הראשון ככל האפשר.

אז סך הכול נראה לי שאתם במצב בסדר...

נראה לי פשוט אינדיבדואליSeven

לי נפל האסימון הזה בילד ה3 ומשם ממש הרגשתי שינוי של התמקדות בילדים ואנחנו כתא משפחתי ובהתאם גם עשינו יותר חופשןת יחד ולא לחוד כזוג יצאנו ליותר מקומות בחגים עשינו פעילויות כמשפחה בחגים לא הרגשנו צורך להתארח

אז נראה באיזה ילד יפול לך האסימון אם את כבר ברביעי🤣

כל אחד והרגשה שלונהג ותיק

הילדים שלכם עדיין קטנים יחסית, אבל תחשבי למשל שכבר שולחן שבת שלכם מורכב מזוג הורים ו 4 ילדים, זה משמעותי אבל ככל שהם יגדלו ויתחילו שיחות איתם זה יהיה עוד יותר משמעותי.

ככל שיש עיסוקים משפחתיים כמו טיולים, הרגלים שלכם, משחקים משותפים הם יגבירו את התחושה המשפחתית ובהחלט יש וכדאי ליצור את זה.

ואשריכם ממש שאתם מרגישים זוג. זה ברכה 

אנחנו נשואים 7 שנים + 3 וזה מתחיל עכשיו להתפתח..אנונימיות
באמת בזה שאנחנו עושים חוויות משפחתיות. שולחן שבת מתחיל להתמקד בהם והם לא רק יושבים ואוכלים איתנו אלא שותפים בשיח...
תודה לכולםחנוקה

חשוב לי להגיד שאנחנו הורים במלא מובן המילה

יוצאים עם הילדים

עשינו ליל הסדר בבית וגם שאר החגים בדר"כ בבית

אבל באמת הילדים עוד קטנים ופחות שותפים 

אפילו שמאד התרגשתי שהבן שלי אמר היום שרוצה השנה בליל הסדר בבית כי שנה שעברה היה כיף

כנראה סיפק להם המעט שהשתתפו והי מותאם להם.

והנחתם את דעתי... אז תודה

כל הכבודנהג ותיק
וממש יפה שחנוקה חושבת כל כך על פסח 😉
לך תבין תורנויות משפחתיות סבוכות...חנוקה
אוווו נגעת בנקודה רגישהנהג ותיק

אני יכול לכתוב ספר על זה.

ואני חושב שאין כמעט משפחה שזה לא קורה אצלה

מתי שוהנה חלום

בעלך מתחיל לקרוא לך אמא ואת קוראת לו אבא...

אני עדיין מסתכלת על בעלי ואומרת לעצמיאמאגיבורה

"מי זה ומה הוא עושה פה"

וכבר יש לנו ילדים ב"ה...

אולי פשוט לא מתרגלים חחחח

חחחחזיויק
ומה את עונה לעצמך על השאלה הזאת?נהג ותיקאחרונה
זה האמת כבר שאלה מתחום הזוגיות ולא ההורות... ונראה לי שרבים שואלים אותה בצורה כזו או אחרת מתישהו 
היום זו שעת רצוןמיטל בן חמו

חוכמת נשים:

מזכירה לבעלי שיש לי בחינה מסכמת ב־2/2

ושמה ביקשתי ממנו להיות בבית עם הילד

זה לא שאני מבקשת ממנו כל יום וכדורגל יש כל הזמן ואני צריכה ללמוד וקשה לי ורע לי ואפילו קצת דמעות, ולכן: היום זו שעת רצון! התפילות נענות! 🤣🤣 מה לבקש מהבעל??

שיפרגן ככהנהג ותיק
גם כשתרצי לחגוג עם חברה אחרי ההצלחה במבחן 😉

העיקר, שיהיה בהצלחה 

בהצלחה יקרה!שלג דאשתקדאחרונה

תתמקדי בחזרות ולימודים, השאר יהיה בסדר בדקה ה90.

גם ככה הוא ישכח עוד כמה פעמים ותכלס הפעם האחרונה שתצטרכי להזכיר לו תהיה רבע שעה אחרי שיצאת לבחינה. אז למה לטרוח לעשות את זה 1000 פעם עד אז?! 😉

סגולת י"ח הנרות של רבי מתיא בן חרשמיטל בן חמו
לא בטוחה שקשור לפורום ויחד עם זאת אשמח לשמוע אם מישהי עשתה את סגולת י"ח הנרות של רבי מתיא בן חרש והרגישה ישועה 🙏🏽
גני ילדים 👦מיטל בן חמו

באיזה גיל הייתן שולחות לגן (אם בכלל) במידה ויש לכן יכולת?

רוצה לשלוח את הקטן לגן בגיל חצי שנה ומתלבטת 

אם היתה לי יכולת הייתי יושבת בביתניק חדש2

עד גיל 3. עם כולם.

בפועל

את הגדול שלחתי בגיל 9 חודשים

אמצעי בגיל 4 חודשים

קטן בגיל חצי שנה.

אם את בבית ואינך עובדת*אשתו של בעלי*

גיל חצי שנה מוקדם מדי לדעתי.

אבל שוב,זה תלוי אם את עובדת או לא.

גיל שנה וחצי - שנתייםנפשי תערוג

זה גיל שהם מתחילים לפתח מיומנויות חברתיות

בפועל הכנסו אותם מוקדם יותר מטעמי עבודה

באיזור גיל שנה וחציניגון של הלב

זה שלב שהם מתחילים להיות יותר מודעים לחברה ונהנים יותר ממשחק עם ילדים אחרים בגילם, ובמקביל שלב שבו מתחילים במעון או אצל המטפלת גם ללמד ולעשות יותר דברים. אבל כנראה שנשלח מוקדם יותר כי שנינו עובדים..

הכי בריא לילד להיות עם אמא5+

כמה שיותר זמן. לדעתי עד גיל 3.

כמובן אם אמא פנויה בשבילו. (נפשית ומעשית) 

פיץוח כישורים חברתיים זה לא חשוב בגיל הזה?אנונימית_(:
יש היום אפשרויות לפתח קישורים חברתייםניק חדש2

בלי להכניס את הילדים למסגרת.

הלוואי עלי עד גיל 3.

לאאמאגיבורה
ילד הוא יצור חברתי מטבעו. אפשר לצאת לגינה, להפגש עם חברים אחרי הצהריים. ממש לא חייבים להיות שמונה שעות עם 35 ילדים בשביל זה...
זה חשוב5+אחרונה

גם לילד שגודל בבית יש אינטרקציות חברתיות, עם אחים/ שכנים/ משפחה מורחבת. יש לילד את כל החיים לפתח עוד את הכישורים החברתיים האלה. בשלב כלכך ראשוני בחיים, הורים הרבה יותר חשובים לילד מחברה. יותר מזה לדעתי, ילדים שגודלים בבית, לומדים להעסיק את עצמם, לפתח יותר דימיון ולהיות יותר רגועים בהתפתחות שלהם. פחות תחרות, פחות הסחות דעת ויותר היכרות עם היכולות שלהם. (אני מדברת על ילדים ממוצעים שלא צריכים טיפולים מיוחדים)

בסוף מגיע הרגע שהם נכנסים לגן, אולי בהתחלה יקח להם זמן הסתגלות (ד"א, דוקא הילד שלי שכן היה במעון, לקח לו הכי הרבה זמן להסתגל לגן.) אבל בסוף הם ישתלבו וילמדו גם להסתדר בחברה. בזמן שהם כבר יותר בשלים וצריכים את זה.

אצלנו שני ילדים בגיל שנה ותשעה חודשיםזמירות
שניהם נולדו בקיץ, ובאביב התחילו ללכת לגן. עד אז עם מטפלת פרטית בבית שלה 
אני נשארת איתם בבית עד גיל שלושסתם אחת
אם היה לי כוח וחבורת אמהות שעושה את זה ביחד איתי הייתי עושה חינוך ביתי. הלוואי 
יש בזה הרבה גישות ודעותאמאגיבורה

מהתומכות בלהכניס מההתחלה ועד להיות בבית עד גיל חמש או שש.

אני הכנתי בגיל תשעה חודשים את כולם... אם יש אפשרות להישאר בבית בכיף, אין שום יתרון לשלוח מוקדם. אבל שוב, אם זה מתאים לך ולתינוק ואין עוד שיקולים מסביב.

מה ההתלבטות?פה לקצת
לא קשור לפורום- שעורה בעייןמפלצתקטנה

קמתי ביום ראשון עם שעורה בעיין ימין  בעפעץ העליון. הכל אדום וכואב מאוד. התנפח לי גם באיזור של השעורה. היום קמתי בבוקר לנפיחות גם בעפעף התחתון. (לא אדום רק נפיחות).

הייתי אצל הרופא ביום ראשון נתן לי משחה ואמר לי לנקות עם מגבונים יעודיים ולעשות קומפרסים.

וכלום לא עוזר

הפוך

זה יותר כואב יותר אדום ויותר נפוח

ניסיתי לקבוע שוב התור והרופא התקשר אלי ואמר לי שאני צריכה  להמשיך באותו טיפול וזהו.

מה לעשות?

כמה זמן זה לוקח?

יכול להיות 4 ימים והמצב רק מחמיר ברמה שקשה לי לפתוח את העיין?

סיוט

אנסה תודהמפלצתקטנה
בעקבות הטרגדיה בירושליםפשוט אני..

אני באמת מנסה להבין,

ללמד זכות,

לחשוב מה הייתי עושה אם מצבי הכלכלי היה אחר (ואני מזכיר שבעבר הוא בהחלט היה אחר)...

ובכל זאת, אני פשוט לא מצליח לתפוס את זה.

איך זה שהורים מחכים 9 חודשים ללידת האוצר שלהם, לפעמים קדמו לזה חודשים או שנים של ציפייה והמתנה, אחרי הלידה הם בכו מהתרגשות, ברכו שהחיינו / הטוב והמטיב, חזרו הביתה עם התינוק החדש ושימחו את כל האחים הגדולים, הסבים והסבתות...

ואז, בגיל 3 חודשים, שולחים את הפעוטות חסרי הישע האלה למקומות נוראיים שכאלה. דירה בבניין עם 55 תינוקות. מזרנים בכל פינה, ילדים הולכים לישון מתחת לאסלה ובתוך ארונות הבגדים.

לפעמים יש מטפלות שנראות מקסימות, ובסוף מתברר שהן מתעללות. ה' ישמור. לא תמיד אפשר לזהות מראש, לצערנו, לא תמיד אפשר לדעת היכן הסכנה.

אבל במקרה הזה - זה כ''כ זועק לשמיים! מטפלת אכזרית יכולה לחייך מול ההורים ולהסתיר את הכיעור הפנימי שלה, אך קירות לא יכולים לשקר! דירת 100 מטרים לא יכולה להתרחב לכדי אחוזה מפוארת, ולהכיל 55 ילדים בצורה נורמלית!

איך 110 הורים הרגישו בנוח לשלוח את ילדיהם למעון כ''כ צפוף, שבו ילדים הולכים לישון בזוגות בתוך ארונות בגדים?

אני לא יודע מה סיבת המוות והאם היא בכלל קשורה להזנחה הפושעת הזאת. אבל מה שלא יהיה, אני פשוט מקווה שמחר בבוקר כל אותם הורים ששלחו את ילדיהם למעונות מוזנחים ומזניחים שכאלה, יבינו את המסר המזעזע.

שאותם הורים ירשמו עוד היום את ילדיהם למקום אחר, גם אם יעלה כמה מאות שקלים יותר.

יהי זכר תינוקות של בית רבן, שנהרגו על קידוש הכסף, ברוך.

הלוואי שזה היה לא נכוןנפשי תערוג

על יפה או לא יפה אפשר לדון

אכזבה מהגיסותמיטל בן חמו

בדיוק היום גיליתי ששתיים מתוך ארבעת הגיסות שלי מדברות עלי לא יפה בינן לבין עצמן (ואולי גם באופן כללי). מרגישה תמימה כזו ונשבר לי הלב כי כל מה שאני עושה זה להגיד כמה זכיתי שיש לי משפחה כזו . ובאמת שחשבתי שהן לא הגיסות מהסיוטים כמו שכולם הזהירו אותי לפני שהתחתנתי עם משפטים כמו: "ואי ארבע גיסות זה סיוט. תזהרי" ועוד ועוד. הן חושבות שהכל הולך לי ולבעלי טוב , בפרט לי . שבאתי ממשפחה עם כסף (זו הייתה ועות שלי כי בתחילת הקשר סיפרתי להם שיש לי עזרה כלכלית מהמשפחה והרחבתי), הן בטוחות שאני איזו עשירה שבפועל זה ממש ממש לא ככה. גיליתי שהעיניים שלהן צרות עלי מאוד . שהן ממש מקנאות . העדפתי להאמין באמת ובתמים שהן אוהבות אותי . לא סתם חז"ל אמרו לא לדבר רעות על אחרים אבל גם לא לדבר טובות . כי כך או כך העין רעה הכי גדולה מגיעה מהמשפחה ( בין אם בכוונה ובין אם לאו) משתפת שאני מרגישה ממש שברון לב . 

כואבזיויק
תקבלי תמיכה מבעלך וממי שבאמת מעריך אותך
אגבמיטל בן חמו
עם כל הכאב אני מרגישה שיש פה שיעור חשוב מאוד בשבילי - לא לסמוך על בשר ודם אלא רק על השם יתברך .
לדעתי השיעור החשוב הואהמקורית
לא לשתף במה שיש לך ולאחרים אין, כי לא תמיד יידעו לפרגן. ככה זה כשנוגעים לאנשים במקומות כואבים. באסה אבל מציאות

גיסות לא חסינות מקנאה. גם לא אחיות. על ענייני כספים ועזרה, לא רואה סיבה לשתף אף אחד. בטח אם זה לא סימטרי. את לא אשמה שיש לך כמובן, ב"ה ושיהיה לבריאות, אבל אל תסמכי יותר מדי על אנשים סביבך שישמחו במה שיש לך ולהם לא

ממש כך , צודקתמיטל בן חמו
יש גםנחלת

הלכה שהחפץ חיים מביא , לא להאמין לרכילות. ולא לקבל. וגם לא לשמוע. וגם, ללמד זכות.

נורא קשה אבל אין ספק שגם נורא שווה.  בהצלחה רבה.

באמת כואב ומאכזבנהג ותיק

לב שבור זה דבר קשה ומאתגר מאוד.

איך הקשר עם שתי הגיסות השניות?

בהנחה והוא טוב אז לשמור אותו ככזה, להיות איתן בקשר שיכירו אותך טוב, זה רק יעשה לך מקום חיובי אצלם ואצלך.

תחזקו את התא המשפחתי הקטן שלכם. לא צריך להיות בקשר שלילי בכח.

אני לא יודע איך זה הגיע אלייך אבל אולי באותה הדרך להעביר אליהן חזרה שכל מה שחושבות (בעיקר בתחום הכלכלי אם זה מה שמפריע) הוא לא נכון, אולי אפילו לנסות להיות איתן בקשר יותר קרוב אבל עם כל אחת בנפרד כדי שיכירו אותך טוב יותר.

בכל אופן אם לא הולך והן עושות לך רע פשוט תקחי מרחק במידה מסויימת

רק רוצה להגיד שאם שם המשתמש שלך הוא שמך האמיתידיאט ספרייט

כדאי להחליף.

בהצלחה עם הגיסות ובכלל. 

וזה למה?מיטל בן חמו
כי אולי הן קוראות פה...*אשתו של בעלי*
אז מוסרת להם ד"ש חם 🤣מיטל בן חמו
🤣דיאט ספרייט
אם ככה - אז ממש בכיף 
רוב האנשים מעדיפיםרקאני

להיות פה אנונימיים

כדי לשתף בנוח דברים אישיים

ואם5+

הן חושבות שאת עשירה, למה זה דבר רע? בעיני דבר טוב. בקרוב אצלי 😆

קורה שבמשפחה מדברים אחד על השני. זה אולי לא טוב, אבל בסופו של דבר זה משפחה. אם אין איזה מריבות מוגזמות, לא הייתי לוקחת את זה ללב. אז אמרו ככה או אחרת, נו, לא קרה לך שדיברת על אדם אחר אפילו שאת אוהבת/ מחבבת אותו? תמיד יש ביקורת על אחרים. זה לא גורע מהמשפחתיות או מהחיבה אחד לשני. אפשר רק ללמוד מזה על עצמינו, מה לא לעשות לאחרים. מאמינה שאם תמשיכי לאהוב את עצמך כמו שאת ולהיות בטוחה במקום שלך במשפחה, בלי לשפוט אחרים על התנהגויות או אמירות, זה יקרין החוצה. 

אמתמיטל בן חמו

כן יש בזה מן האמת

תודה הכנסת אותי לפרופורציות

ממש לקחתי את זה קשה אתמול 

איזו תגובה חכמה ויפה. תבורכי!נחלתאחרונה
מבאס לגלות כזה דבררקאני

רק תדעי שזה שמדברים מאחורי הגב

לא בהכרח אומר שהן לא אוהבות אותך או לא מעריכות אותך

לפעמים אנשים מלכלכים גם על אנשים שהם אוהבים

בעיקר כי מקנאים

עדיף לך לא להאמין לזהיעל...

תמשיכי להיות טובה, נעימה ומאירת פנים.

זה יהיה לך הרבה יותר כיף ונעים מאשר לחשוב שהן רעות אלייך.

יכול להיות שמה ששמעת שזה לא מדויק, ולא באמת הן ככה.

בשביל מה להתבוסס בזה?

אולי יעניין אותך