חשוב להבין שדברים לא מבוססים יכולים להגיע אלינו עם הרבה המצאות, הערכות ותוספות של מי שרצה להנגיש אותם אלינו. אז בדרך כלל כדאי להפחית את ההתלהבות, כי ההנחה היא שאנשים מתכוונים וחושבים לעשות טוב, ולפעמים אנשים טועים או פועלים מתוך תפיסות בעייתיות - וגם כאלה יש בכל המגזרים...
לגבי הסיפור עצמו, אכתוב מה שזכור לי מכל מיני מקורות שקראתי:
1. השוחד שדרשו הנאצים היה לא מציאותי בשום קנה מידה. כמדומני דיברו על כמה אלפי משאיות, או עשרות אלפים (לא נראה לי שמדינת ישראל כיום, יכולה בכל רגע נתון לתת מתנה כמה אלפי משאיות). בנוסף, צריך לזכור שמשאיות וכדו' צריך להעביר איכשהו, והבריטים לא היו מאפשרים את זה.
בקיצור, הסיפור הוא לא בקשת שוחד אלא להיפך. אייכמן רצה לסובב את הסכין על הלב היהודי, לא רק לרצוח אלא גם להשאיר אותנו עם מצפון...
2. ארגוני ההצלה השונים, היו ציוניים לא פחות הציוניים שעליהם מתלוננים. כך שאין כמעט משמעות לעניין ולא באמת נשאר לנו את מי לשנוא בעקבות הסיפור.
וסתם בלי קשר, הרב וייסמנדל נהיה יקיר הסאטמרים. בנס הוא נפטר צעיר והם לא היו צריכים להמשיך להוקיר את ה"הרב דוקטור" הזה, שכל חייו הם אנטיתזה לתפיסות שלהם. אי אפשר לכעוס על אבריאל הרשע ומצד שני לא ללמוד מהרב וייסמנדל הצדיק.
3. כל המצילים למיניהם שמדברים כיום, אם זה בראנד או הרב וייסמנדל (כמה רבנים חוץ ממנו עסקו בהצלת יהודים בשואה? בעיקרון הרב סולובייצ'יק טען שאפילו רבני אמריקה לא טרחו מספיק...), כולם עבדו בשיתוף פעולה עם קסטנר, שעד היום בכלל לא ברור אם קסטנר יותר הציל או יותר פגע, והמוטיבציה שלו לא הייתה רק הומניזם... כך שיש סיכוי שאותם אנשים יותר צריכים להתבייש מאשר לדבר ולחבר ספרים.
4. גם בהנחה שכל התוכנית הזו הייתה ישימה, מה לדעתינו תכננו הנאצים לעשות עם השוחד הזה?! האם הכל היה מחוות של רצון טוב, לשמח את הרב וייסמדל המלומד ואת קסטנר ההומניסט?
ההערכה היא שהנאצים פשוט רצו משאיות שיאיצו את שינוע היהודים למחנות ההשמדה. גם הם ידעו שתיאורטית בכל רגע נתון, בעלות הברית יכולות להפגיז את פסי הרכבת (הסיבה שבעלות הברית לא עשו את זה, היא כנראה אנטישמיות...). אז הם סידרו עוד דרכים להרג יהודים. ולתפארת ארגוני ההצלה...
5. סתם שאלה לקינוח. האם בזמן הציויינים לא דאגו לטובת היהודים, הרבנים כן דאגו להם? אולי נכוון את הזרקור לכיוון הזה? אני לא בטוח שמחלקי "שרופי הכבשנים" היו יוצאים מזה טוב...