הדרדרתי קשות-יעלי_א

עברתי לגור בתל אביב.

ממתנחלת (בעיקר בבית..),

הפכתי לעירוניסטית כבדה.

איזו הדרדרות.. ה' ישמור ויציל! אוי ויזמיר!

אחרי שבוע ראשון במדרשת אביב..

ולענייננו, נסו להתייחס לשאלה בכובד ראש וברצינות:

יצא לי לפתוח ספר של אחד הרבנים על תפקיד האישה ביהדות,

ולתדהמתי ראיתי שהרב מתנגד בכל תוקף לעניין המדרשות.

לדעתו, בת שהולכת למדרשה מחספסת את עדינותה בכך שהיא מתעמקת בפלפולים שכליים קשים.

ועוד מוסיף הרב ואומר שבת כזו תתקשה למצא את זיווגה, כיוון שתהיה מאוד בררנית ותשלול בחור שלא ידע איזו סוגיה..

קצת מלחיץ העניין.

מה דעתכם?

ובבקשה התייחסו ברצינות ובכבוד לרב גם אם דעתכם חלוקה (ואתם חולקים עליו, ברור?!).

אני לא רוצה להכנס לעומק הסוגיהאי''ה

אבל אני יודעת על חברה שלי שהיא מדרשיסטית של הלייף שממש קשה לה למצוא כי היא לא מוצאת מישו "למדן" כמו  שהיא רוצה...

אני לא מכירה אותך ולא יודעת איך את תצאי אחרי שנה כזאתי אבל אני יודעת שלה ממש קשה [בכל זאת זה לא נעים שהאשה יודעת יותר תורה מהגבר...]

אאאאממממ...אנונימי (פותח)

לה"ו

הדברים שהרב אומר הם נכונים אך לגבי מדרשות מסויימות ששם הניסיון הוא ללמוד "כמו גבר"

אני יכולה לומר אחרי שנתיים במדרשת "מבראשית" המתוקה!!! שזה ממש לא נכון לגבי כל המדרשות, במדרשה שלנו לומדים הלכות הבית היהודי, זוגיות ,המון עבודה על השמחה ומאור הפנים, עבודת המידות וכו' זה הסיגנון ולשם השאיפה, לפשטות, ללהיות אמא יהודיה ואישה/רעיה נאמנה ואוהבת (כך שההדרכה היא לא לתת לגבר הרגשה שאת מעליו בחכמה אלא להתבטל אליו בעניין זה)  ,להתקרב לקב"ה ולעבוד אותו בתמימות!

חיספוס העדינות הוא הדבר האחרון שקורה במדרשה מהסוג הזה כך שבסופו של דבר בעיני הבעיה אינה מדרשות באופן כללי, אלא מדרשות בקו מסויים שהבנות שהולכות לשם מחפשות פלפולים וגמרא,

ואם זה מתאים להן וזה בא מתוך פנימיות אמיתית (ולא מתוך פמניזם מטופש) אז בהצלחה להם!

היה על זה פעם שירשור בפורום מדרשהרות014

http://www.inn.co.il/Forum/Forum.aspx/f152-3

נראה לי שזה הלינק הנכון

מסכים מאוד תלוי איזו מדרשהnick

כמו שיש ישיבות מ-א-ו-ד שונות כנ"ל המדרשות. בחורה ממגדל עוז שונה מאוד מבחורה ממדרשת הרובע בדיוק כמו שבחור מהגוש שונה מאוד מבחור מהר המור.

ואני מתאר לעצמי, לא, אני מכיר, שבדרך כלל הבחור מהר המור יצא עם הבחורה מהרובע והבחור מהגוש יצא עם המגדלעוזניקית. כך שכולם מסתדרים בסוף... אם בחרת מדרשה שמתאימה לך - יהיו גם  הבחורים שמתאימים לסגנון הזה. קיצר - יהיה בסדר.

(הצלחתי לשרוד את זה בלי לחוות דעה על שומקום, פיו... זה היה קשה)

יקירתי!הקולה טובה

קודם כל- מלאנטלפים ב"הצלחה!!

זאת אחלה מדרשה (אם תצליחי לשרוד את החום עד זמן חורף..)

אנ ילא יודעת על איזה ספר\רב את מדברת, אבל לדעתי (וממה שלמדתי וראיתי) פעם רוב המדרשות היו בסגנון של לינדנבאום\מגדל עוז שלומדים הרבה גמרא ולימוד כמו בישיבה וכו'. היום יש המווון מדרשות שהן "נשיות" יותר וגם אם לומדים שם גמרא- זה בצורה מותאמת יותר ונכונה יותר לבנות.

אם בת תבוא ממקום לא נכון- של עליונות. היא תתקשה למצוא בעל בכל מקרה (השכלה, יופי, חוכמה, כסף, מעמד וכו') אם בת תבוא ממקום נכון של ענוה והכלה- אז גם אם היא תסיים את כל הש"ס ותעשה דוקטורט- זה לא מה שיתקע אותה.

את תבחרי לך את הרב שלך, ולכי איתו.

(ד"א פעם הר' מיכה אמר לנו שלדעתו אישה צריכה לשלב עשיה עם המדרשה, ללמוד- כן. אבל לא להשקיע בזה את כל היום. כי אישה היא פרקטית, תכליתית, וצריכה "תלמוד שמביא לידי מעשה" -אם את רוצה פירוט באישי..) 

במילים אחרות מדרשת שילוב...אנונימי (פותח)

לה"ו

המון אמת בדבריו של הרב, אני שילבתי לימודים אקדמיים והיו גם בנות שרות ולדעתי זו הנוסחא המדוייקת... השילוב.

ברכה והצלחה בכל!

שטויות שטויות שטויותברוךש

הוא צודק

היא צודקת

וכולם צודקים

אין נוסחת פלא

אין דרך נכונה

אין דרך אמיתית או טובה יותר.

כל אחת צריכה לעשות מה שטוב בשבילה.

יש מספיק רבנים בעולם- תעשו לכם רב.

אולי הכל תלוי באישיות.אני12345

מכירה מישהי תמימה ולא יודעת כלום שנשארת רווקה קשישה. ומכירה חכמה נורא שהתחתנה בגיל מאוחר

ומכירה חכמה נורא נורא פחד אלוקים (מבחינה תורנית) שהתחתנה אחרי שירות לאומי.

אני גם באמת מכירה כאלו שיודעים הרבה תורה, רמי"ם והם רווקים....

לפי מה שיצא לי לראות ב"שוק", מחלת הרווקות לא פוסחת על המתמידות ללכת למדרשה ולא על אלו שלומדות תפירה ולגדל ילדים.

מה שכן אולי כדאי לשים לב-

לא ללכת על זה ב"עיוור". אם אחרות הולכות למדרשה , זה לא אומר שלכל אחת זה מתאים. אולי לאחת יתאים ללמוד רק שיעור אחד בשבוע וזה מה שייתן לה הכי הכי .

לכן כתבתי שזה עניין של אישיות.

לאו דווקא..הקולה טובה

הרב דיבר יותר על מדרשה פלוס. לא חצי-חצי. (הוא דיבר על בנות מדרשה בתוכנית של תורה לשמה)

ומה שברור- שזה שונה מבת ולבת. וב"ה יש היום כ"כ הרבה מדרשות וכ"כ הרבה דרכים ללמוד- שבאת כל אחת יכולה למצוא מה שהכי נכון לה.

זה באמת תלוי איזה מדרשה*ים*

ונראה לי גם באיזה גיל...

יעל- תשובה רצינית הפעםברוךש

יעל:

קודם כול מזל טוב, המון המון הצלחה בהמשך הדרך. 

זו חוויה חדשה לחלוטין עבורך, ואולי תמצאי שדווקא העיר הרבה יותר מעניין ומושך אותך. ימים יגידו לפני שתפתרי את זה בהינף היד. 

לגבי הספר והרב שהבאת,

1. ישנם רבנים וספרים רבים, ואין שום סיבה שתיבהלי. חשוב שתשימי לב שפעמים רבות הספרים או דברי הרבנים נאמרים בכוונה תחילה לציבור מסויים או לחברה מסויימת שחיים בתנאים מיוחדים, ואינם מתאימים לכל אחת.

2. לעצם הטענה.

א. תלוי מאוד במדרשה. עולם המדרשות מהווה פסיפס של דברים שונים ויפים. 

ב. דעת הרב לגבי הפלפול השכלי, האמת שאף פעם לא נפגשתי עם מדרשה כזו, אולם אני כן יודע  שיש דווקא רבנים שרואים את הדברים בצורה מאוד חיובית. 

ג. לדעתי, בחורה צריכה למצוא את המדרשה שעונה לצרכים שלה. 

ד. כל חיסרון אצל בחור א', מהווה יתרון אצל בחור ב'- זהו חוק בעולם השידוכים. כפי שיש בחורות שחושבות שזה יתרון שאני תלמיד ישיבה, כך יש בחורות שחושבות שזה חיסרון גדול. 

ובסה"כ את צריכה למצוא מישהו שירצה ויאהב אותך בגלל מה שאת, ולא בגלל מסכה או הצגה שאת מביימת.  

ה. הטענה האחרונה שבגלל צורת החשיבה היא תפסול- נראית לי תמוהה, הרי רק בגלל שהיא חושבת בצורה עמוקה, לא אומר שסדר העדיפויות שלה, והעקרונות שחשובים לה יהיו דווקא ידיעה או אי ידיעה של סוגיא. 

ולכן אני מסיק:

את צריכה לעשות מה שנכון ומתאים לך, ודווקא מתוך זה להגיע לעולם הנישואין. וכל עוד מדובר בדרך התורה וחז"ל, אז חילך לאורייתא, ובעז"ה תמצאי מישהו שירצה בך דווקא מתוך מה שאת באמת.

על זה אני חייבת לענות.מאמע צאדיקה

א. את השאלה הזו תבררי עם הרבנים והמלמדות במדרשה שלך-- שאת לומדת מהם!!

אל תלכי לעשות סקר שוק מכל דעה של כל רב- לכי ללמוד מרבותייך!!

ואחד הדברים שלומדים במדרשה- זה -כן כן- מה אנחנו עושות פה בכלל.

ב. תפקיד האישה ביהדות זה נושא מפה ועד להודעה חדשה....

ממש תלוי את מי שואלים.

ג. אני יודעת לומר על עצמי -

למדתי שנתיים מדרשה. ביניהם גם מדרשה עם שיעורי גמרא רציניים והתעמקות ושכל (ולא פלפולים תודה...)

והתחתנתי בת 21.

ד. המפתח הוא מפשט שמחנכים אליו במדרשה דלעיל-

חתן זה לא חברותא!!

ואני מוספיה פה לטובת כל מיני בנות-- חתן זה לא הרב שלך!!!

אל תלחצי. השם הוא זה שמככוון את העולם. לא אנחנו

על זה חייבים להגיב..אבא שמואל

למה את מתכוונת "חתן זה לא הרב שלך!!!"?

על זה אני חייבת להשיבמאמע צאדיקה

חתן זה לא הרב שלך-

זה אומר שאיש ואישה הם שווים בעבודת השם.

אישה לא צריכה לבוא ריקנית וצמאה- והבעל שלה יהיה הרב הצדיק המדהים שישפוך עליה תורה וצדיקות.

אני ממש לא!! באה לבטל מוזגים של משפיע ומקבלת.

אני לא באה לבטל את המציאות שאיש לומד תורה יותר מאישה- ולכן יכול להגיד יותר, ללמד יותר, ולהדריך יותר.

יש גישה כזו אצל בנות.. לא משו הכי טוב והכי מאוזן בעולם

לא ממש הצלחתי להביןאבא שמואל

איך הוא יכול להיות משפיע והיא מקבלת בזמן שהם שוים בעבודת השם?

והאם אין כאן דמיון כמו בין אדם לרבו? שהרב הוא משפיע ואני מקבל, למרות ששניכים שוים בעבודת השם..

נכון, "שמכל מלמדי השכלתי ומתלמידי יותר מכולן", אבל עדיין ברור שהרב הוא המשפיע ואני המקבל. ואם הוא לא משפיע אז במה מתבטא שהוא הרב???

אין שום סיבה אמיתית לכך שבנותנמרוד

לא תלמדנה מה שהן רוצות ואין שום דבר בלימוד גמרא שהוא קשה מדי או לא מתאים לכל בן או בת.

שום בת לא "מחספסת" שום דבר כשהיא לומדת כל דבר שהוא ואין שום פסול בכך שבחורה תהיה בררנית לגבי מי שהיא מוכנה להתחתן אתו.

בחורה איננה סחורה בשוק שכל מי שמתחשק לו בא וקונה, הבחורה היא שותף מלא בתהליך ההתקשרות והנשואין.

הטענה האומרת שזה לא טוב אם לבחורה יש ידע מסויים העולה על זה של בעלה היא כמובן דבר הבל. לפי זה למשל לא יתכן חיבור בין רופא ורופאה או בין מהנדס למהנדסת או בין מתכנת למתכנתת רק משום החשש שהיא תפסול בחור שלא יודע "איזו סוגיה".

תמשיכי לעבוד את ה' בשמחה ובגאווה על מי שאת ועל מה שהנך ותראי רק טוב.

כשיצאתי לדייט ראשון עם מישהי מכאןמשה

הדבר הראשון שנתקלתי בו (עקב איחור ארוך, שנבע מתנאי הדרך והמרחק הגדול שאותו נסענו, ובעיקר מוואדי ערה הפקוק לשמצה) היה את א' עם תלמוד בבלי ביד.

לא יודע מה היא חשבה, אולי במקרה כי רצתה לנצל את הזמן, אולי כי רצתה לעשות משהו. בכל אופן - לא הפריע לי. ועם הזמן הסתבר שהיא הייתה מעניינת ועם שפה עשירה וסגנון מעניין שבעטיו כנראה הלכה ללמוד במדרשה הירושלמית המפורסמת.

בפגישה השניה (גם כן בגלל איחור ארוך, הפעם מצידה, בגלל טיול של האוטובוס בטבריה) - היא עשתה הכרות עם השיגעון שלי - חברי הנאמן והנייד, שגם בתקופת ההכרות שלנו היה על הגב כמעט בכל שלב.

אז מה אם היא למדה משהו, זה עושה אותה לטובה פחות?

היום אנחנו נשואים באושר

אוי, זה מצחיק ברמות!!+mp8

לא יודעת למה הצלחתם  (אדמין וצדיקתו) כ"כ לשעשע אותי.....

כי הם חמודים~א.ל
זה דורש קריקטורה...אילה שלוחה

אתה עם המחשב, והיא עם גמרא....

זה ממש תלוי בסגנון המדרשה..מעריצה של אבא
רוצי על זה! אילה!ט'
אני לא יודעת לצייר קריקטורותאילה שלוחה

מי שרוצה - מוזמן!!

(אם הם יסכימו...)

אז אנחנו לא מסכימים מאמע צאדיקה

תודה.

ונדאג לצייר לך קריקטורה עם בעלה שיהיה בעז"ה... |נקמה|

קודם שיהיה בעל, אח"כ נדאג לקריקטורה....אילה שלוחה
"המלמד בתו תורה כאילו..."אבא שמואל

"אישה שלמדה תורה, יש לה שכר; אבל אינו כשכר האיש, מפני שלא נצטווית, וכל העושה דבר שאינו מצווה עליו, אין שכרו כשכר המצווה שעשה אלא פחות ממנו.  ואף על פי שיש לה שכר, ציוו חכמים שלא ילמד אדם את בתו תורה:  מפני שרוב הנשים, אין דעתן מכוונת להתלמד, והן מוציאין דברי תורה לדברי הבאי, לפי עניות דעתן."

האם זה עושה אותה טובה פחות???

לא כל מדרשה הופכת בת ללמדנית!אלירז

תיכננתי לעשות שנת מדרשה בשנה שחלפה, מכל מיני אילוצים עזבתי אחרי חודשיים...

במדרשה הזו אין חברותות ואין גמרא!

כל הרעיון והעומק שלה היא חסידות ועבודת ה' שאותם מקבלים בהרצאות מרבנים / רבניות!

והכי הכי הכי חשוב- שלומדים את תפקיד ומהות האישה!

זה כ"כ לא מחספס! ההיפך!

הבנות מתעדנות שם ומקבלות משמעות לנשיות שלהן!

אני חושבת שהרב שאותו קראת מדבר על מדרשות שמעוניינות לתת לבנות את חווית הלימוד כמו של הגבר,

מה שבאמת הפך אותן ללמדניות מפולפלות בגמרא וכו'.. ואז אני באמת מסכימה איתו!

[יש לי תחושה שמה שכתבתי כאן יצא עילג ברמות..

אז תסלחו לי אני אחרי שבוע שלם+שבת ללא שינה! מחילה..]

תלוי מה לומדים במדרשה הזאת..רחלקה

בעזהעי"ת.

יש באמת מדרשות מזעזעות, שכ"כ כ"כ מטשטשות את ההבדל בין הנשים לגברים, וזה כ"כ לא בריא.

כאילו מה, לאישה יש סגנון שכל מסויים, אז למה כ"כ לעוות אותו??

למה להפוף את האישה לשכלתנית בצורה עקומה? בצורה שמתאימה למוח הגברי?

ואני אומרת את זה כאחת שכלתנית אש (על גבול הרמב"מיסטית), שלומדת מקצוע שהשכל שולט בו, ושלמדה במדרשה.. מספיק מהשטח? )

כ"כ תלוי איזו מדרשה, זה פשוט תלוי בזה...נפשי ישובב

ויש מדרשות שמחזקות את הנשיות, את לימוד התורה והאמונה של האשה כפי שהוא צריך להיות ולהתגלות.. ובשום אופן לא פילפוליות יתר של גמרא וכ"ו כדרך הגברים.. לימוד אמיתי ועמוק של היסודות, דווקא הרבה רבניות שמלמדות (לחיזוק הדמות הנשית ותפקידה בעולם), ועבודת האשה המיוחדת לה, כמובן- בקשר אמיתי וחיבור יקר לכלל ישראל..

ואני מכירה ומוקירה מאד- מדרשות כאלו.. כל הרוצה- תבוא ותפנה אלי- בשמחה...

כל טוב, ובשורות טובות!!

(ולא נכנסתי כאן לעצם העניין של מדרשה וחיפוש הדרך בכלל..) 

יכול להיות שהרב לא מספיק בקיתכלת דומה לים

בקי במה שמלמדים במדרשות??

יכול להיות שהרב הנ"ל דיבר על סוג מסויים של מדרשות??

אני לא שואלת מתוך זלזול!!

במדרשה שאני לומדת, בכל אופן, זה ממש לא ככה, לומדים מתוך זוית נשית מאוד!

ובתור נשואה אני יכולה להגיד לך שזה רק עוזר בבנית הבית.!

את יכולה להיות שקטהעמית-טליה

הייתי שנה במדרשה שלך והיא מדרשה שממש לא גורמת להתעמקות ופלפולים שיכליים

שנה אחרי זה הייתי במדרשה שמאוד תובענית, אני עשיתי לו"ז של ביניש מתלהב
קמה לותיקין בכותל לומדת עד 1 כל לילה.

ועזבתי אחרי 7 חודשים בערך, בפקודה של הרבה רבנים שמה ומהבית.(ובכוונה כתבתי פקודה)

כן יש מדרשות שהן לא בריאות, יש מדרשות שהן מזיקות לבחורה בפירוש
רבנית שהיתה חברותא שלי במדרשה, הייתה במדרשה כזאת
והיא הרגישה נורא לא טוב, היא מאוד רצתה להמשיך אבל הרגישה שהיא סובלת
באמצע שנה היא התחתנה והמשיכה במדרשה הזאת
ובעלה ראה שהיא כ"כ סובלת, אז הוא ביקש מהרב טאו שיתאם בין אישתו לבין הרבנית חנה
והן אכן נפגשו, היא סיפרה לי כמה הרבנית חנה צעקה עליה שהיא בריאה
והיא לא צריכה מדרשה!!זה בריאות!

באמת צריך להבין מדרשה זה לא לכתחילה לכל אחת.

אבל זה לא מזיק חלילה, לפחות רוב המדרשות.

לא הייתי ממליצה על מגדל עוז, אני מכירה לא מעט רבנים שאוסרים אותה ממש.

צריך שיהיה ייחס נכון למדרשה והולכים למדרשה כדי לבנות עולם רוחני לא כדי להיות פוסקת הלכה מחר
(וגם לא כדי להסתובב עם תלמוד בבלי )
יצאתי לפני המדרשה הרצינית ויצאתי אחרי, וזה רק הועיל לי.

ומורי ורבי מתחנן בפניי לפעמים שאהיה בררנית.
זה מאוד עיניין של אופי, יש בחורה מאוד דעתנית אבל בביתה עם בעלה היא מאוד מתבטלת
בסופו של דבר גם אם את שיעור ה' במדרשה, כשתתחתני בעלך יפיח את האוירה התורנית בבית ואת את האוירה הרוחנית בבית.

ובאמת שבקשר למדרשה שלך את יכולה להיות שקטה

וזאת שנה מדהימה פשוט תהני!!!

טליה- הכפשת! |מוחה נמרצות!!|מאמע צאדיקה

את היית שם פעם? שמעת שם שיעור אי פעם? את מכירה הרבה בנות שלמדו שמה?

...

אז אני כן.

ולהגיד "רבנים שאוסרים ללמוד בה" ?!?1 תסלחי לי-- אבל הרבנים שהקימו אותה ומלמדים באותה מדרשה- הם לא קוטלי קינים... זה בטוח!

כל בת תסבול במדרשה שלא מתאימה לה- ולא משנה איזו מדרשה זו!!!

שנאמר "אין מדרשה טובה- יש מדרשה שטוב לך בה!!!"

וכל הקישקוש הזה על נשיות ותורה וכו'

אישה תעשה כל דבר בחיים לפי הטבע הנשי שלה- כולל חשיבה שיכלית מאומצת!

אז די לשטויות. מחילה. שפוט די.

ואנשים בונים את הבית שלהם בטיבעיוןת. הם לא באים להיות "בחינת קודשא-בריך-הוא" ו"בחינת-שכינתא" בבית "כלל ישראל"

בנחת נשמה..עמית-טליה

הייתי שמה רבות, לפחות 10 חברוותי הצדיקות היו שמה בשנתיים האחרונות.
ובשנה האחרונה זכיתי לבלות שמה רבות.

רבנים אוסרים הרבה דברים שמתחוללים שמה

החל מהלימוד גמרא ועד להשתכרות המוגזמת של הבנות שמה בפורים.

ואני גם לא מבינה את הקשקוש על הנשיות של מדרשה.

הלכתי למדרשה לא בשביל העצמה נשית, אני לא צריכה משהו שיעצים את הנשיות שבי.

הלכתי למדרשה כדי לבנות עולם רוחני גדול.
וזה לא יבנה עם דברים שהם מנוגדים לטבעיות שלי.

וחשיבה שכלית מאומצת, אפשר להשיג גם מלימוד אורות התשובה כמו שצריך.
אני סיימתי לא מזמן בסביבות ה30 שיעורים על נצח ישראל,
שמעביר אותם רב ענק בגמרא, פלפלן בצורה מפחידה.

אימץ לי את השכל בצורה מטורפת.

אפשר להשיג את זה גם מלימוד מעמיק של מכתב מאליהו,
אפשר להשיג את זה גם מלימוד נכון של שיחות הרב צבי יהודה שמעבירות את האדם תהליך רוחני עצום.

ואפשר גם להשיג את זה מלימודי חול,
להכיר את נפלאות הבורא ע"י פיזיקה,כימיה, ביולוגיה.

לא רק בשביל המבחנים, ככה סתם להכיר את החוקים שהעולם פועל על פיהם.
להכיר בצורה עצומה את החוכמה האלוקית.

לא צריכה תלמוד בבלי, בפעמים הבודדות שלמדתי את זה וכן זה בפירוש הגיע מגחמות פמיניסטיות של שישיסטית
הרגשתי שהזקתי לעצמי.

ואני גם לא צריכה תלמוד בבלי בשביל העצמת נשיות, היא באה מהעדינות והצניעות של אישה ולא רק מהשכלתנות שלה.

והאמת והשלום אהבו.

נהנתי לקרא את תגובתך!אבא שמואל
גם אני נהנתי לקרוא, אבל-רחלקה

בעזהי"ת.

לא ברור לי

למה את רואה את הלימוד גמרא כשישיסטיות/פמיניסטיות?

חשבת על מצב שבו פשוט הגמרא מעניינת את הבחורה? והיא מספיק חכמה בשביל הפלפולים שם.

והיא מסוגלת. ורוצה. ויודעת את מקומה (לא, היא לא תעשה קידוש בשבת במקום בעלה..)

אני לא רואה בזה כל חיסרון.

התורה שייכת לנשים בדיוק כמו שלגברים.

כתר תורה מונח בקרן זוית- כל הרוצה יבוא ויטול. אף אחד לא יגיד למי כן, ולמי לא. ואף אחד לא יציב קריטריונים מה מותר למי ללמוד.

במיוחד שמדובר בגמרא, שזה דיי הא'-ב' של התורה, האגדה, ההלכה...

כמובן שזה לא צריך להיעשות מתוך התרסה ומתוך רצון להיות כמו הבנים.

רק מי שבאמת רוצה ובאמת זה מעניין אותה- סבבה.

בדיוק מאותה הסיבה שלא לומדים תורה בשביל הספורט. בשביל ה"חכמה" שבעניין...

בקיצור, אני חושבת שמי שרוצה ללמוד תורה, ולהעמיק באמת (!), מוזמנת בשמחה ללמוד גמרא כמו כל חלק אחר בתורה.

למרות שלא נשאלתי..אבא שמואל

"למה את רואה את הלימוד גמרא כשישיסטיות/פמיניסטיות?" אפשר להסביר את דבריה באופן שהלימוד שלה עצמה 'הגיע מגחמות פמיניסטיות של שישיסטית' ולא דוקא איך שאת הבנת.

את מדברת וחושבת בהגיון של בני אדם, עלינו להבין שיש מעט מרחק בין ההבנה שלנו לבין הגיונה של תורה. אבל אנו מחויבים למה שהתורה מדריכה אותנו, ואם היא מדריכה אותנו "שכל המלמד ביתו תורה כאילו מלמדה תפלות" היא מבינה שיש בזה חסרון..

אני בת-אדם,רחלקה

בעזהי"ת.

ולכן חושבת כמו בת אדם. הגיוני משהו, אה?

בכל מקרה,

כתבתי עכשיו תגובה ארוכה מאוד.

אבל מה אני מדברת הרבה כשגדולים ממני מביעים את דעתם...?

לוק אט דיס:

דור של גאולה
הרב יהושע שפירא שליט"א - ראש ישיבת ההסדר רמת גן

בדורנו ישנו ריבוי גדול של לימוד תורה לנשים. והדבר מפליא, שהרי ידועים דברי הגמרא (סוטה כ"א) "כל המלמד את ביתו תורה כאילו מלמדה תיפלות". ובכל זאת, מלבד דעת יחיד של האדמו"ר מצאנז-קלויזנבורג, הרי כל גדולי ישראל הסכימו שכיום יש בדבר צורך גדול. אין הדברים אמורים רק על לימוד ההלכות המעשיות הנצרכות ולימודי מוסר ושורשי אמונת ישראל, אשר היו בוודאי חובה גמורה בכל הדורות, אלא בלימוד תורה רחב יותר, כל בית מדרש לפי מנהגו.
הסיבה לעמדה החדשה של גדולי התורה ביחס לנושא זה היא - השינוי המשמעותי שחל בדמות האישה בדורנו. וכפי שאמר החפץ חיים בנוגע להקמת מוסדות בית יעקב: התיפלות עליה מדברת הגמרא אמורה לגבי נשים בורות שלא יודעות קרוא וכתוב, אבל נשים שלנו שכישרונותיהן וידיעותיהן מרובים בכל תחומי הדעת, לא ייתכן שרק התורה תיעדר מתוכני הלימודים שלהן.
לאמתו של דבר, רעיון עמוק עומד מאחורי השינוי בדמות האישה בדורנו. בדורות עברו, דמות האישה הייתה מצומקת ושפופה, כעונש על החטא הקדמוני, ככתוב במפורש - "והוא ימשול בך". אך עם גאולתם של ישראל, העולם הולך ומשתחרר מכל העול של חטא אדם הראשון, ויחד עם ביטול גזירת - "בזיעת אפך תאכל לחם" על ידי הטכנולוגיה המודרנית, וביטול גזירת - "בצער תלדי בנים" על ידי הטיטולים והרפואה המודרנית, יוצאת גם דמותה של האישה מדלותה. כמובן, שערבוב של דרך חדשה זו של האישה עם פגמים בצניעות ותערובת נשים וגברים, היא טעות מצערת שאינה ממין העניין.
לכן ברכה גדולה אנו רואים בבתי המדרש לנשים ופעמים רבות שהם עולים בהפנמתם על המקבילה הגברית. וכבר אמרו רבותינו על תקופתנו, תקופת הגאולה הממשמשת ובאה, שהיא באה בזכותן של נשים צדקניות. יחד עם זאת - היכולת לקשור את התורה לחיים ולראות אותה כמפרה ומתברכת מתוך גידול משפחה מכל הלב, זהו נושא שעדיין צריך לימוד, אך בעל אוזן קשבת יוכל למצוא בו צלילים מופלאים של כיוונים חדשים ההולכים ונוצרים בתחום זה.
לא מעט קשיים מלווים את התהליך של התרחבות לימוד התורה הנשי, ובכל זאת, ברכתו לא תסולא בפז, ואורן של האימהות הקדושות אשר בנו את בית ישראל חוזר ומתנוצץ מתוך אימותינו שבדור הזה.

ללמוד לשמה

הרב יורם צהר שליט"א - ראש אולפנת 'כפר פינס'
מצוות תלמוד תורה מהווה בסיס לכל המצוות, כדברי הרמב"ם (תלמוד תורה ג, ג): "אין לך מצווה בכל המצוות שהיא שקולה כנגד תלמוד תורה, אלא תלמוד תורה כנגד כל המצוות כולן" חשיבותה של מצוה זו, מחייבת משנה זהירות בקיומה - "אין מלמדים תורה אלא לתלמיד הגון, נאה במעשיו, או לתם". ו"הלומד שלא לשמה נוח לו שנהפכה שלייתו על פניו".
על אף הסכנה הטמונה בלימוד תורה שלא לשמה, הרי כיוון ש"תחילת דינו של אדם אינו נידון אלא על התלמוד, ואחר כך על שאר מעשיו, לפיכך אמרו חכמים: "לעולם יעסוק אדם בתורה, בין לשמה בין שלא לשמה, שמתוך שלא לשמה בא לשמה" (רמב"ם שם).
לגבי לימודה של האישה, חשוב לציין כי לכתחילה יכולה האישה ללמוד בעצמה, ויש לה על כך שכר של קיום מצוה: "אישה שלמדה תורה, יש לה שכר" (רמב"ם שם א, ג). עם זאת, כידוע, ציוו חכמים שלא ילמד אדם את בתו תורה, "מפני שרוב הנשים אין דעתן מכוונת להתלמד, אלא הן מוציאות דברי תורה לדברי הבאי לפי עניות דעתן" (רמב"ם, שם).
ונראה להסביר כך את דברי הרמב"ם: כיוון שהאישה אינה מצוּוָה בתלמוד תורה, והיות שקיים חשש מקלקול ומשימוש בדברי תורה שלא לשמה - "לא זכה נעשית לו סם המוות", הרי עדיף שלא ללמדה. לעומת זאת, הגבר המצוּוֵה בלימוד תורה, הרי על אף הסכנה הכרוכה בלימוד תורה, עדיף שילמד אף שלא לשמה כדי שבסוף יזכה ותורתו תהפוך לסם חיים.
עם זאת, בדורות האחרונים, מסיבות שהזמן גרמן, ציוו רבותינו ללמד את בנות ישראל תורה. וכך כותב החפץ חיים (ליקוטי הלכות סוטה כ"א): "נראה דכל זה דווקא בזמנים שלפנינו, שקבלת האבות הייתה חזקה מאד אצל כל אחד ואחד להתנהג בדרך שדרכו בו אבותיו... בזה היינו יכולים לומר שלא תלמד הבת תורה, ותסמוך בהנהגתה על אבותיה הישרים. כעת בעוונותינו הרבים, קבלת האבות נתרופפה מאד... בפרט אותן שמרגילין עצמן ללמוד כתב ולשון העמים, בוודאי מצוה רבה ללמד אותן חומש וגם נביאים וכתובים ומסרי חז"ל... כדי שתאומת אצלן עניין אמונתנו הקדושה. אם לא כן, עלול שיסורו לגמרי מדרך ד'" .
וכך היא גם תשובתו של הרב זלמן סורוצקין זצ"ל (שו"ת מאזניים לתורה ח"א, סי' מ"ב): "לא רק שמותר ללמד תורה ויראת שמים לבנות בדורנו זה, אלא חיוב גמור יש בזה, ומצוה רבה לייסד בתי ספר לבנות... רק בתורה שבעל פה בעיון ובפלפול אמרו 'כל המלמד את בתו תורה...' אפילו תורה שבעל פה מותרת אישה ללמוד המסקנה האחרונה בלא קושיות ופירוקים"
האדמו"ר מפיאסצנא, הרב קלונימוס קלמיש שפירא זצוק"ל הי"ד, מבכה את פטירת רעייתו ע"ה, וכותב עליה (דרך המלך, עמ' תמ"ה): "כמעט שלא עבר עליה יום שלא למדה תורה. בשעה שש בבוקר קמה ועד שעה עשר למדה והתפללה. ולשמה למדה, כדי להתקשר בתורה ובקדושה . ואם מפני איזה סיבה יוצא מן הכלל נאנסה ולא למדה איזה יום, נצטערה כל היום והתאוננה שיום חשוך לה היום. לימודיה היו בתנ"ך, מדרש, זוהר, ספרי קבלה וחסידות, והייתה לה ידיעה רחבה בקבלה וחסידות. והרבה פעמים נשתוממתי על ידיעתה ורוחב דעתה בעניינים אלו. ולא לבד שלמדה, רק גם עבדה עבודה שבלב, גוף ומוח... דרכה היה לעמוד בהפרוזדור בכל ליל שבת קודש עד בוש, ולשמוע את החידושי תורה שלנו..."
תפילתנו היא כי אכן "נהיה אנחנו וצאצאינו כולנו יודעי שמך ולומדי תורתך לשמה ", ונזכה להגדיל תורה ולהאדירה.

עם החיים ולא על חשבונם
הרב שי גרין שליט"א - ראש מדרשת 'אלוני שילה', קרני שומרון

אחת המהפכות האדירות בדור האחרון, ובוודאי המהפכה הרוחנית הגדולה והמיוחדת ביותר, זו ההתפתחות האדירה של עולם התורה. כיום, ישנם מגוון מסגרות ללימוד תורה - לפני צבא ואחרי צבא, עם הצבא ובלעדיו, כולל יום וכולל ערב, לימוד בעיון ולימוד בבקיאות, לימוד למבוגרים ולימוד לצעירים, בית מדרש לאמונה, בית מדרש לחסידות, בית מדרש בשילוב עם לימודים אקדמאיים, ובית מדרש למנהיגות.
כחלק ממהפכה זו, ישנה בדורנו גם מהפכה של לימוד תורה לנשים.
על הפסוק - "כה תאמר לבית יעקב ותגיד לבני ישראל", אמרו חז"ל: "בית יעקב" אלו הנשים ו"בני ישראל" אלו הגברים. מדקדק המהר"ל - אם כך, קדמה נתינת התורה לנשים לפני הגברים. ומבאר, שזאת כיוון שהעולם הרוחני המיוחד של הנשים, והחיבור הרוחני הטבעי של הנשים לתורה מזכה אותן בהקדמת קבלתה. יותר מכך - למדונו חז"ל, ש"בזכות נשים צדקניות נגאלו ישראל ובזכות נשים צדקניות ייגאלו".
אנו נמצאים בדור בו ישנה מציאות מורכבת של טשטוש ערכים והתמודדות בלתי פוסקת מול תרבות מעוותת ורוחות רעות. כדי להתמודד נכונה, ובוודאי כדי להוביל את כל העם קדימה עלינו לבנות בתוכנו במשך כל חיינו עמוד שדרה רוחני. לכן גם הנשים זקוקות ללימוד תורה משמעותי בחייהן, לו אפשר לזכות - באולפנא, במדרשות, בשילוב לימוד התורה עם השירות הלאומי ועם מסגרות לימוד אקדמאיות, וכמובן במגוון ימי העיון וימי הלימוד השבועיים לנשים.
עניין אחד חשוב לזכור, בעיקר כשמדובר בלימוד התורה לנשים. הלימוד עצמו הוא הכלי לקידומה של הגאולה, אך אין לטשטש את סדרי העדיפויות של אישה בעיקר של זו המגדלת את ילדיה. הרצון ללמוד ולהחכים אסור לו להחליף את המחויבות הטבעית של האישה.
אצל כולם הלימוד חייב להתחבר אל תוך החיים ולא על חשבונם, אך אצל אישה הדברים מחוייבים כפל כפליים, (ולא לחינם אישה פטורה ממצוות תלמוד תורה). על האישה ללמוד לשלב נכונה בין היותה עיקרו של בית לבין צורכה ומחויבותה להעצים את עולמה הרוחני ובניין אישיותה.

[מתוך אתר "ישיבה" http://www.yeshiva.org.il/midrash/shiur.asp?id=7948 ]

רחלקה- חילך לאוריתא!! מאמע צאדיקה

המשפט :

"לא צריכה תלמוד בבלי, בפעמים הבודדות שלמדתי את זה וכן זה בפירוש הגיע מגחמות פמיניסטיות של שישיסטית
הרגשתי שהזקתי לעצמי "

מאוד כאב לי.

אין לך מושג מה זה גמרא.

מעולם לא טעמת לימוד של תורה בנקיות הלב, בלימוד עמוק ומשמעותי לך כעובדת השם,

מעולם לא חווית את המפגש עם ספר-הייסוד של היהדות (אחרי התנ"ך, בסדר, בסדר....)

-ואת מוותרת מראש.

חבל חבל חבל

ממליצה לך לפחות ללמוד עין יעקב- אולי עם פירוש עין אי"ה...

אולי המתיקות הזו תתן לך משו מהטעם של התורה הזו...

כל אחת ומה שמתאים לה.גלוק17

לק"י.

אין עניין לומר ש"אין לה מושג".

אם הנפש שלה היא לא כמו שלך, כנראה שהיא מקבלת דברים אחרת.

ולכן גם אם תקראי דבר שנגע לליבך מאוד ומילא אותך שמחה, יכול להיות שההשפעה של אותו הדבר עליה תהיה שונה לגמרי, כי היא תקבל אותה בצורה שונה ותכיל אותו בצורה לגמרי שונה ממך.

וזה לא רק בנוגע לעניין הנ"ל, אלא כמעט לכל עניין.

אני באמת למדתיעמית-טליהאחרונה

ממקום טהור, אז בשישית\שביעית.

שזה לא יובן אחרת, זה היה שלב בחיי שהרגשתי הכי קרובה ומחוברת לקב"ה

הרצון להתקרב ולהכיר בו עוד הגיע עד לגמרא.

וניסינו, חבורה של בנות בסניף ללמוד, היה כיף,

אבל היום, אחרי שאני טעמתי מכל השאר, לא בחשיבה שיש איזה אוצר גנוז בשבילי

אלא בידיעה שזה זה האוצר גנוז שלי, אז לא הבנתי מה הצורך לחפש שמה כ"כ

כשיש לי מתחת ליד כ"כ הרבה אוצרות מענגים!

נכון שבגיל הזה יש את הילדותיות מה שמתבטל במדרשה,

לכן אני אפעם לא הסתכלתי על בחורה ממגדל עוז ככזאתי,

אבל עדיין אני חושבת שמתפספס הרבה...

הנקודה היא לא אם זה מענין אותה..והוא פלאי

אלא האם היא מרגישה שזו תורת ה', תמימה ומשיבת נפש.

אותי לימוד גמרא הרבה פעמים - בדרך כלל למען האמת - לא מעניין ברמה של "מענין אותי מה האמורא הזה אמר על הנושא הזה".  אבל אני מרגיש שזה נכון וטוב ללמוד ומרגיש שזה תמים ומשיב נפש.

האם בת שלומדת גמרא כך מרגישה?

אין לי מושג,

אבל לא נראה לי...

(הצילוווו!!!!!!!!!!!)

התכוונתי ש:והוא פלאי

בטח שהיא מרגישה שזו תורת ה'' תמימה.  השאלה אם זה משיב את נפשה.  אם זה "מתמם" אותה.

אבא שמואל ענהעמית-טליה

התכוונתי אליי, ולחברותיי, רצינו ללמוד ולהעמיק, אבל היום אחרי שנים של התבגרות

אני אומרת שזה הגיע מרצון פמיניסטי ולא מרצון אמיתי של להתעמק בתורה.

אבל זה אני מדברת עליי, אעפ"י שבצעירותי באותו רגע זה היה מרצון ללמוד וכמה שיותר.

ואני ביחד עם רבותינו הגדולים חולקת עלייך,

התורה לא מונחת בקרן זוית וכל מי שרוצה ליטול

חכמינו ז"ל קבעו גדרים לכל דבר בתורה מתוך תבונה אלוקית שבהם מתי נכון ובאיזה גיל כל דבר.

ילד בן 5 לא יכול ללמוד תלמוד וילד בן 20 לא יכול ללמוד זוהר.

בבוא היום הוא יכול, אבל בשלב הזה שהוא נמצא בו, אסור לו ומי שניסה ניזוק.

וקבעו רבותינו שפלפולי הלכה גורמים לאישה דברים לא טובים.

להגיד לך מה? אין לי מושג, בטוחני שמי שאמר את זה רואה ויודע דברים מעבר שגם אם אציין אותם אין בידי יכולת לפרש אותם.

ואם האישה רוצה ללמוד הגדה, שזה מדהים!

יש מלא ספרים, אישית בכיתה י"ב סיימתי עין איה ברכות.

וזה מדהים וכובש וממלא ושום דבר אחר לא מרומם אותי כמו עין איה.

וגם אם יש לנו את הרצון לדעת הכל ולגעת מהכל,

זה בדיוק הרגע להפיח בנו ענווה, ולהבין שזה לא השלב שלנו, שזה לא נכון לנו.

להתרבות ולהעמיק במה שיש ולשמוח בזה באמת.

ודווקא בגלל שהרגשתי את זה, אני יודעת לבוא ולהגיד שזה טעות

ועד היום יש לי דברים שלא מסתדרים לי בשכל אעפ"י ששלוש ת"ח ניסו להסביר לי

עד שגרמתי לרב לבוא ולהגיד, די אז זה לא מתאים לך. (רב ממגדל עוז אפילו!)

מה לעשותנמרוד

שאני מסכים אתך די הרבה פעמים?

(בעוד שבכל פעם שאת מסכימה אתי את רואה בזה אירוע היסטורי...)

אבל למה קוטלי קינים? 

אני יגיד לך משוno name102

הרבה מדרשות רואות את פונטציאל השכל אצל הבנות ומנסים להפוך אותן ל"תלמידות חכמים", ופה מתחילה הבעיה, ולכן אני חושבת שהרב אמר ככה.

אבל זה ממש תלוי באיזה מדרשה, כי הרי התורה לא רוצה שאישה תיהיה בורה בהלכה אמונה וכו',

קיצור, אין איסור שאישה תלמד תורה , אבל במידה נכונה...

עוד משו קטןno name102

לא רק מידה נכונה, אלא גם מה שקשור לחייה, ויעזור לה בחיים...

גם הבחורים צריכים לעבוד על עצמןאנונימי (פותח)

אני למדתי במדרשה שמכוונת את האישה לעבוד על עצמה ולהסתכל על כל מערכת הנישואין כשליחות חשובה ודרך בעבודת ה'. וכבר נתקלתי במלא סטיגמות בכל הקטע של הדייטים...

הצעתי לבחור אחד חברה מהמדרשה והוא לא היה מוכן לשמוע- ואמר שהוא לא צריך עכשיו להכנס למבחנים ברמה למדנית או רמת ידע-

ואחד אחר אמר שהן סנוביות ומתנשאות,שיודעות יותר מידי.

ומצד שני היו בחורים שכשיצאתי איתם הם בערך בחנו אותי בספרי הרב קוק, והתלהבו מזה שאני יודעת- ואח"כ זרקו סטיגמות על בנות מדרשה שהן למדניות ומתנשאות...

אין מה לעשות, הדור המבולבל שלנו צריך ללמוד תורה, גם הבנות מבולבות מאוד...פעם הנשים לא נחשפו לכ"כ הרבה בלבולים ולכן הן לא היו צריכות ללמוד כ"כ הרבה תורה, זה היה בטבעיות שלהן... והיום, התשובה לכל הבלבולים זו התורה, ולכן גם הבנות צריכות ללמוד- חייבות... מי יותר מי פחות, אבל כולן חייבות כדי לחיות פה חיים של אמת וכדי לדעת מה תפקידן בתור אמהות ובתור נשים, וכל אחת מה שליחותה הפרטית..

וגבר שלא רוצה אישה שלומדת- ויודעת מה היא רוצה מעצמה ומה ה' רוצה ממנה, זה פשוט מתוך פחד, או חוסר הכרת השטח וסטיגמתיות...חבל חבל! למה לשאוף לבינוניות?? למה לא לשאוף לטוב ביותר? אם הרמה של הבנות עולה, אדרבא, תעלו את הרמה שלכם, גברים! למה לפחד מטוב...??

מה שיוצא מכל הסיפור שבנות לא לומדות תורה- ואני לא מדברת על גמרא, אלא אמונה תנ"ך ופנימויות התורה, כי הן מפחדות שמרוב שהן יהיו טובות לא ירצו אותן?! אבסורד מטורף... למה הבנים רוצים את האשה הכי יפה וחתיכה שיש- הרי אין מבחינתם יפה מידי, אבל את היופי הפנימי והאמיתי שנשאר לנצח אפשר להזניח?! ולימוד התורה עושה את האישה יותר יפה מבפנים, יותר עדינה ומחוברת למקור, יותר מכבדת את בעלה ונותנת לו את המקום הראוי- היא בונה בית שבא מתוך תורה -בית יותר יציב יותר נאמן!! אין בת שלא צריכה ללמוד תורה-אין!

ובקשר למגדל עוז-לא צריך לקחת שתיים שלוש בנות שלא מבינות את המשמעות של תפקיד המדרשה ולהכפיש מדרשה שלמה- יש שם בנות רציניות וחזקות מדהימות שמתחזקות ועולות- לא צריך לפחד מעצמה,ולא להכניס לסטיגמות..מהיכרות אישית..

.

שנזכה כולנו למצוא את הזיווג הכי מתאים לנו בקרוב- ולהגיע לחתונה של כנסת ישראל עם קוב"ה בעזרת ה' בקרוב ממש! שנה טובה

סליח, לעבוד על עצמם- לא על עצמן.אנונימי (פותח)
לדעתי לא ניתן לעצור את התהליך שנשיםיהודית פוגל

לומדות, מעמיקות ומתמקצעות בכל התחומים. זה תהליך שנובע מההתפתחויות הטכנולוגיות המדהימות שמשחררות הרבה זמן שקודם היה מוקדש לתחזוקת הבית וכו'. העיסוק ה-כ-י אהוב עלי עד היום הוא לימוד מחכים בדברים שלא ידועים לי. פשוט לא ניתן להשקיט את הצימאון הזה. אבל בד בבד, יש לחנך לזיהוי המקום הנכון של האישה ושל הגבר בזוגיות, ולבנות את הקשר לא עפ"י הקריטריון של מי יותר חכם ומי יותר משכיל, אלא על פי הכללים שקבעה התורה וחז"ל שהיו המבינים הכי גדולים בנפש האדם. כ"ט

איזה כיף לך שאת שם!בתאל1

ולדעתי זה תלוי מה את לומדת במדרשה ולשם מה... אם את לומדת פילפולים וכולי אז יש מצב שזה לא טוב..

אבל מדרשה זה מעולה לדעתי- למלא קצת את המצברים... בחיים סתם כך אין כ"כ זמן ואפשרות ללכת לשיעורים וללמוד קצת.. זה ממש חשוב! וכן, זה חשוב לנשים!

(ללא נושא)אומרת שירה

בס"ד

לא קראתי תגובות, ומקווה שלא אחזור על דברים שנאמרו: לגבי דעת הרב שהלימוד במדרשות "מחספס" את עדינות הנערה, אינני יודעת. כלומר, ייתכן והלימוד אכן מחספס, אך אינני רואה כיצד זה מפריע? הרי חיספוס הוא לאו דווקא דבר שלילי, וכשנובע הוא ממקור של קדושה - מה טוב (ובכלל, קשה לי להגדיר כך את מה שהתורה גורמת לשכל ולמחשבה. אבל אולי זה סתם בגלל שהתרגלתי שמושג זה בעל משמעות שלילית). אולם, מה שכן אני חושבת, שיש חשש שבת אשר לומדת במדרשה תדחה את חתונתה, ששנה זו תיהפך לה לשנה המוקדשת רק לדבר הזה וללא שום דבר אחר, אף לא לצעדים לקראת הקמת בית כשר ונאמן בישראל. סדר עדיפויות כזה שם את לימוד התורה (שאין הבת חייבת בו) במקום ראשון, במקום את האמהות. וכדברי הרב ליאור: "כמובן שחשוב לימוד התורה, אבל נשים לא חייבות בלימוד תורה, הן חייבות להיות אמהות". ולא, אני לא אומרת שבנות לא צריכות ללמוד - אדרבה! במיוחד כדי להקים בית כשר ונאמן בישראל, צריכות הן ללמוד הלכות כשרות, טהרת המשפחה וכו', וכן ככל אדם אנושי צריכות הן להתחזק בלימודי אמונה וכיוצ"ב, אך כל זה לא צריך לסתור הקמת בית, בטח לא למנוע הקמתו, אלא אם הבת עדיין איננה בשלה ושאר סיבות רלוונטיות-מהותיות אחרות.

לנשואים ששכחו. מה אומרים על כל העניין הזה?ארץזיתשמןודבש

ממגדלי השנהב

מבטיחים לנו שרק שם את עצמנו נאהב

מהארמונות המפוארים והמתנשאים

אשר שייכים רק לנשואים

טיפים לנו הם מחלקים

שבלעדיהם בטוח נישאר רווקים

"תפסיקי להיות בררנית" מלמעלה צועקים

על המדרגות המפותלות מנסה לטפס

דייט ועוד דייט, כבר קשה להתאפס

הלב המסכן שאף פעם לא מוותר

כבר טיפה מתחיל להישבר

"האם אתם זוכרים את התקופה הקשה?"

אני צועקת אליהם מזיעה מקומת המדרגה

"אל תוותרי" אני לוחשת לעצמי בכוחות אחרונים

את תגיעי לפסגה וזה לא יקח שנים

תזכרי אני לוחשת לעצמי

"שאגיע לפסגה לא אשקע בחלומי"

את תשימי מעלית על האדמה

תעזרי לאותם הרווקים במלחמה!

את רוצה תשובה מה אומרים על הדבר הזה?אריק מהדרום

או ששאלת שאלה רטורית?

מעניין אותי אם מזדהים עם התחושותארץזיתשמןודבש
בכותרת שאלת נשואים מה הם אומריםאריק מהדרום
או שאת שואלת דווקא רווקים ולכן הפרסום בלנ"ו?
"לנשואים ששכחו" זה שם השירארץזיתשמןודבש

אבל אולי באמת אשים ציטוט שיהיה יותר מובן

עריכה: אי אפשר לערוך, אבל תזרום 

אני שואל שובאריק מהדרום
את רוצה לדעת מה אני חושב על השיר שלך כנשוי?
כן, גם מענייןארץזיתשמןודבש
באת לומר שהנשואים מתנשאים כאילו?זיויק
ח"ו מתנשאיםארץזיתשמןודבש
זה מבטא את ההרגשה שלי שלפעמים מרגישה (ולפעמים גם החברה גורמת להרגיש) פחות מוצלחת ממישהו שכביכול הצליח והתחתן
ח"וזיויק
אני מקווה שאת מספיק בעלת ביטחון עצמי שלא תלוי בשדרים כאלה
מותר גם להיות חסר בטחון, זה אנושיadvfb
מותר גם לפחד ולהכשל ולבכותזיויק
ולא מומלץ
מומלץ מאודadvfb

חיבור לרגשות זה דבר חשוב.

מי שלא בוכה גם לא יצחק וירקוד.

עת לכל חפץ

ע"ע פירושו של הרב קוק בעין אי"ה שמדברים על "הנעלבים ואינם עולבים" ומדייק שהם אנשים רגישים שנעלבים ועצם זה יש להם אפשרות להעלב ולהתגבר על כך זאת המעלה שלהם - 

"לא אמר מי שמעליבים אותם ואינם עולבים, כי אז היה אפשר להכניס בכלל גם את אותן שהושפלה נפשם עד למדרגת ההמתה הרוחנית, באופן שהחוש המרגיש את רגשי ההנאה של הכבוד ורגשי הצער של העלבון נ(ת)טמטם אצלם, ובאמת לא זוהי דרכה של תורה, כ"א שהנשמה תהיה חזקה, כח החיים יהיה במילואו, הרגש של הרגשת הכבוד ומכאוב העלבון הטבעי יהיה במלא בנינו הנפשי, במדה הראויה לאדם מצד צלם אלוקים אשר לו, המופיעה על מעלת נשמתו שהיא כבודו, אבל בכל המעמק של ההרגשה הברורה בצער העלבון, עד שהם נעלבים, בכ"ז רגש המוסר ואהבת הבריות, גם אותם שהעוו את דרכם והעבירו את הדרך עליהם, הוא חזק כל כך עד שהם אינם עולבים, דוקא עם אותו המכאוב הגדול שנפשם מציירת בעלבונם הם משתמשים בו לעצור ברוחם, שלא להיות הם מזיקים ומכאיבים את אחרים אע"פ שהם הם עולביהם עצמם. זאת היא גבורת הקודש של החיים"

עין איה על שבת ט פג – ויקיטקסט

לכן צריך לבכות, ואז אח"כ לקום. אבל לא לבכות בכלל זה טמטום הלב, בטח שזה לא יתרון.

ידוע ומפורסםזיויק
יש הבדל בין הכלת רגש לבין מעשה או הנהגה, ככה אני מבין את זה
את ציינת שהארמונות מתנשאיםאריק מהדרום
זה גורם לחשוב שאנחנו גם כן מתנשאים.
דיברה על אלה שמחלקים טיפים ושיפוטייםadvfb

זה נראה לי ברור

אוקי היה חשוב לי לשאולאריק מהדרום
כי השיר כשלעצמו לא מזמין נשואים להגיב כל כך כי הןא מתאר אותנו כמתנשאים ומנותקים ומעצבנים.

אז קודם כל זו פוזיציה בעייתית כי כביכול את שואפת להפוך למשהו מאוד מאוד שלילי על פי השיר, את שואפת להיות נשואה וכאמור השיר הזה לא מאיר נשואים באור חיובי.

דבר שני זה שרווקים לפעמים רואים את הנשואים בצורה כזו ששכחנו את איך זה להיות רווק ואנחנו רוצים שרווקים יפסיקו להיות בררנים זה לפעמים מתוך רצון לעזור, אנחנו לא היינו בררנים אף פעם, ולא מבינים כל כך את הצורך ברשימת המכולת של החברים שנשארו רווקים וכשמציעים הצעה והיא נפסלת או סתם מנסים לשוחח על העניין, אנחנו מואשמים בניתוק ובחוסר רגישות וטאקט וששכחנו איך זה להיות רווקים, לא, לא ממש שכחנו, פשוט אף פעם לא היתה לנו ממש רשימת מכולת, אף פעם לא היה לנו מחסומים רגשיים בעניין, אנחנו רוצים לעזור לאלה שנשארו רווקים אבל אנחנו מואשמים בהתנשאות אז מוטב אולי שנעזוב אתכם בשקט כדי לא להפריע.

ואז אנחנו מואשמים שאנחנו לא עוזרים מספיק.

ודבר אחרון, נישואין זה לא ארמונות מפוארים לרוב, יש הרבה מאוד התעסקויות שיש כנשואים ואין לרווקים, הרבה פעמים דווקא ההפך, הרווקות היא זו שהופכת אותך לפריווילג בלי צרות פרנסה, עצמאות, גידול ילדים ועוד.

טוב לפעמים יש טיפה התנשאותארץזיתשמןודבש
אבל זה לא המסר שרציתי להעביר כאן! זה יותר בא להעלות למודעות את הכאב של הרווקים ואת ההרגשה שהם פחות טובים אם הם לא נשואים. כמובן שזה עבודה עצמית שבן אדם צריך לעבוד עליה, אבל באמת זה עניין מאוד רגיש ולפעמים הסביבה לא מספיק מודעת ורגישה לזה ותמיד טוב לעלות למודעות את הרגישות הזאת.

וגם באמת צריך להבין את החשיבות בלהתעסק בשידוכים, כן יש כאלה שיש להם קושי בלמצוא, אבל באמת חושבת שכחלק מתיקון העולם והמוסר האנושי שידוכים זה צריך להיות נחלת הכלל.

אתה מתעסק בטפל בעיניadvfb

השיר עוסק בכאב ותסכול

שוכחים את התחושה עשר שניות אחרי שמתארסיםבחור עצוב
לא מזדהה.יעל מהדרום
יד על הלבבחור עצוב
מתי בפעם האחרונה פינית זמן וניסית לחשוב על מישהו מתאים לחברה שלך? 
זה לא קשוריעל מהדרום

לק"י

אני באמת לא מתעסקת בכלל בשידוכים.

אבל אני לא מחלקת עיצות לנישואים, לא מתנסה על רווקים, לא חושבת שתמיד הם "אשמים" ברווקותם, לא חושבת שהכל טוב ונפלא בנישואים.

אם הכותבת התכוונה בעיקר לחלק של לעזור לחברים למצוא חתן/ כלה, אז פספסתי את זה.

אז השיר לא נועד אליך advfb

וברור שכל הכללה פה היא מתוך עמדה מסויימת שאפשר מאוד לגלות הבנה כלפיה.

לא הבנתי למה. היא שאלה אם מזדהים...יעל מהדרום
וואוadvfb

אמממ תאמת שפעם רווק שהציע לי הצעה אמר לי תוך שנייה, אחרי שהסברתי לו למה זה לא בדיוק מה שאני מחפש ירה לעברי - "אין את מה שאתה מחפש". שאלתי את עצמי, איך האבצע שלו קלה על ההדק לירות כזאת טענה בלי שהוא מכיר אותי בכלל, וגיליתי שלצערי השיפוטיות כלפי רווקים יכולה להעשות גם על ידי הרווקים עצמם אחד כלפי השני.

אני יכול להגיד שבאמת בנאדם שהוא נשוי הוא נמצא בעמדה שונה.

בע"ה כשאתחתן אז אני אשתדל לזכור שאני לא מבין מאה אחוז את הכאב של הבדידות, למרות שברור לי שהייתי בו לא מעט. עצם הפוזיציה היא פוזיציה אחרת. המודעות לפוזיציה היא מה שעושה את ההבדל.

יפה מאוד שאתם שואליםשלג דאשתקדאחרונה

השאלה המשעשעת הזו כאילו הכריחה אותי לענות בשאלה...

האם באמת נראה לכם, רווקים יקרים, שהנישואין הם איזה פעולה קטנה של מתן טבעת ופתאום הכל נהיה פשוט יותר?

(לא רוצה להיות שיפוטי, אבל לפעמים אני חושב שחלק מהבעיה של רווקים/ות שאני מכיר וגם של כמה חברים כאן, נובעת בדיוק מחוסר ההבנה של הבעיה שהעליתי. וזו גם הסיבה העיקרית שאני משתדל לא להגיב כאן).

בכל מקרה שתהיה לכולנו המון הצלחה!

התייאשתי מלעקובזיויק
אחרי השרשורפלצת של @Lavender

בלתי קריא בעליל מהפל'

חייב פה סיום AIזיויק
😁
טוב חיפשתי מלא זמן והתייאשתי חחחלא יודעתת
שלחו פה פעם מספר של הרב חיים קורץ..מישהו יכול בבקשה לשלוח שוב?
שלחתי בפרטי קיבלת?קעלעברימבאר
כן תודה רבה!!לא יודעתת
מומלץזיויק
מה דעתך אפשר בפרטיהמצפה לישועה
אתה ממליץ? היו לך הצעות קשורות?
שמעתי על הצלחות שלוזיויקאחרונה
להעלות סטנדרטים או להתפשר?Lavender

בתור בחורה שיוצאת לדייטים, אני שמה לב שבאמת מפריע לי מראה חיצוני של רוב הבחורים. 

ואיכשהו אני פוסלת את רובם בגלל המראה החיצוני, מצד אחד יש את המשפחה שמייעצת לי לתת צ'אנס ולראות אולי בדייט עצמו לא יפריע לי המראה,

מהצד השני החברות מייעצות לי "תסתכלי במראה ותעלי סטנדרטים"

ואני עצמי לא יודעת מה להחליט, כי אין לי בעיה לחכות בשביל הבחור המושלם, אבל מהצד השני לא רוצה לפספס את הרכבת ולהגיע לגיל מבוגר...

(ולא, אני לא מחפשת את הדוגמן האולטימטיבי, אבל כן בחור שנראה סבבה)

מה אומרים?...

בסוף יצא שאני אכתוב דברים שהיו פשוטים לכולם 😅intuscrepidam
דייט ראשון בחיים, חייב קצת עזרה, בעיקר בנות...נו, ההוא מהזה

האמת אני בכלל לא בטוח אם הפורומים פה עדיין פעילים😂

אבל ככה, ביום שני הבעל"ט דייט ראשון בחיים ואני חייב טיפה עזרה

לא מצפה שתגידו לי בדיוק מה לעשות, בסוף העניין הוא להיות אני, אבל קצת...

אז ככה, הרבה אמרו לי ללבוש בגדים שהם 'אני' ושנוחים לי, בדר"כ אני הולך עם חולצות גלופה, אז בגלל שזה חול המועד חולצת לבנה של הישיבה זה סבבה?

מיקום - בפנים? בחוץ? מקום מבודד? עם עוד אנשים?

וטלפון יום אחרי? זה דבר שעדיין עושים?

אה, ולצערי אני נטול רכב, לחכות איתה אח''כ לאוטובוס?

תודה מראש לכולם!!

שלא לדבר על הפרס הגדול!כינור יהודי

התקדמות לקראת הקמת בית! (איתה או עם מישהי אחרת בעז"ה)

עוד מכה ועוד מכהגרי

עוד סירוב ועוד התעלמות עוד היעלמות ועוד "גוסטינג".

"מִכַּף רֶגֶל וְעַד רֹאשׁ אֵין בּוֹ מְתֹם פֶּצַע וְחַבּוּרָה וּמַכָּה טְרִיָּה"

יפה מאוד זיויקשפלות רוח
נכון כנ"ל שתי גרושות התחילו איתי מוצשאדם פרו+

ונעלמו, חברה בדיוק התקשרה והציעה. בלה בלה.

אין מה לעשות יש אנשים שמקשים

מורידים את הרמה בשביל כולם.

אין נאמנות.

מסוגלות להתכתב ולדבר ולהתלהב בערב.

בבוקר והנה היא נעלמה.

אם זה ינחם אותךהמצפה לישועה

אני לא לפני הרבה זמן הייתי כל כך תמים שלא הכרתי את זה דיברתי עם מישהי(וזה היה דרך מישהו שהכיר ביננו)וקבענו שלחתי לה הודעה והיא לא ענתה..

אני בלי ווטסאפ וכו' אז ממש לא הבנתי חשבתי שהפל' לא עובד אולי היא לא קוראת הודעות סמס...

התקשרתי גם לא ענתה חשבתי הפל' שלי הלך...

ואז גיליתי שיש שם לדבר  הזה מאז כבר היו עוד כמה דברים דומים...

:')חתול זמני

הייתה לי פעם שהתפניתי לבית חולים בפתאומיות בלי טלפון ולבסוף הייתי יותר מחודש בלי טלפון איני יודע כמה שיחות שלא נענו

מה הבעיה של אנשיםאני:)))))אחרונה

לומר פשוט שלא מתאים?

בדייטים עצמם ובין הדייטיםadvfb

עולים תחושות בדייטים עצמם

עולים תחושות בין דייט לדייט

מה דעתכם המקום שצריך לתת לסוגי התחושות?

מה זה יכול לומר שיש פער בין התחושות בדייטים לתחושות בין הדייטים (לכאן או לכאן)? 

סתם מבאסהפי

שיש פער זה לא אמור להיות ככה..

אני חושבת שעל הגבר יותר ליזום בין דייט לדייט לפחות לפתוח את השיח . אבל התפקיד שלה זה להיפתח ולא להיסגר

מסכימהרק נשמה

בעיקר עם הקטע שעליה מוטל להיפתח לי זה לפעמים לא זורם ולא כי אני לא רוצה ואני רואה איך זה גורם לנסיגה בצד השני

נכון זה לא פחות קלהפי
כל אחת והקצב שלהadvfb

יש הבדל אם זה תקוע לבין אם זה לוקח זמן..

כאילו אם בחורה לא זורמת איתי כפי שציפיתי אבל זורמת במידה מסויימת ומראה עניין אז זה לגמרי חלק מהמשחק

יש הרבה קשרים שנתקעיםהפי

כי הבחורה חסומה ולא משתפת ..

והבחור גם באנרגיה זכרית פצועה - לא יוזם / רגשי נחיתות / חושב מה היא תביא לי בתמורה .

זה חוסם לגמרי את הבחורה אי אפשר להכיר ככה

ככה יש הרבה קשרים שנתקעים עוד לפני הדייט/ בדייטים ראשונים ,שיכול להיות להם פוטנציאל גדול אם כל אחד היה מתחבר למהות שלו ..

אהבתי את הביטוי אנרגיה זכרית פצועהמחפש שם
נשמע כמו חתול רחוב פצועחתול זמני

לא יודע לא מתחבר לכל משחקי המגדר האלה

וואי לגמריadvfb

בתור גבר זה ממש מתסכל שהבחורה חסומה.

אבל יש הבדל אם היא חסומה לבין זה שלוקח לה זמן יותר לשתף.. לפעמים קצת סבלנות והדברים נפתחים.

וגם לגבי האנרגיה הזכרית - יש הבדל אם הגבר בכלל לא מביא את עצמו, לבין זה שלוקח לו קצת זמן לצבור אמון ובטחון.

מענייןמחפש שם
איך את מזהה את ההבדל? מתי את נותנת זמן וסבלנית לתהליך של צבירת בטחון ומתי את חותכת? 
חח אני בןadvfb

ונראה לי שהעקרון נכון לשני המינים,

שרואים מגמת התמקדות אז זה יכול לתת יותר בטחון ואמון שהקשר מתקדם בצרוה טובה

את יודעת להצביע על דברים שחוסמים/ עוזרים לך להפתח?מחפש שם
מה שהכי עוזר להיפתח זה פשוט טבעיותרק נשמה

לא לשחק את כל המשחקים ולא לנסות להיות מי שאתה לא, אפשר להבחין אם בן אדם הוא עצמו או מנסה לחקות משהו אחר

אמןמחפש שם
זה קטע כי אתה מאמין שאם תהיה משהו מסויים אז מי שהולך תפתח בזמן שזה יקרה כשפשוט תהיה אתה...
מממ אני בעיקר מדבר על מחשבות והרגשות תוך כדיadvfb

והגיוני שהזמן בין לבין נועד לעיכול,

לכן הפער הוא לא פער שזה הפוך בהכרח שבאחד מהם מרגישים טוב ובאחד מהם מרגישים לא טוב..

לפעמים קרה לי שהרגשתי יותר טוב בין לבין מאשר בפגישות עצמן

נראה לי שזה שכל ורגשרק נשמה

כאילו מה שאתה חווה בדייט זו החוויה עם האישה עצמה, נעים או לא נעים יש משיכה או אין קיצור בעיקר רגש, איך הווייבים שלכם נפגשים

ובין הדייטים שההתלהבות והרגש יורדים השכל מתחיל לנתח מה היה ואם זה מתאים או לא

ובתשובה לשאלתך שתי התחושות מאוד חשובות ונראה לי שהעיקר זה איך מרגישים בדייט עצמו, ובקשר למחשבות שבין לבין לראות אם הן באות משכל ישר או מפחדים ודמיונות

הדוגמא הכי בולטת שאני חושבת עליה זה אם נגיד בדייט אתה לא מרגיש משהו מיוחד, מרגיש שזה לא כזה קשור, אבל אחרי זה בשכל אתה חושב שוואו זה אבל בדיוק מה שאני מחפש, אם זה לא דייט ראשון שני אז נראה לי ברור שאין למה להמשיך)

יפה, תודה!advfb
מציע חידוד - רגש ודמיוןadvfb

בפגישה עצמה אין דמיונות, הפגישה מאוד מקרקעת את הזוג והם מרגישים מה קורה ביניהם. 

בין לבין הדמיון מפתח, אפשר לחשוב איך מפה להמשיך הלאה, לטוב או למוטב... 

השכל גם נכנס בין לבין ובאמת יש צורך להבין מה השכל אומר ומה הדמיון אומר.

יפהרק נשמה

ואם תתבונן בתשובתי תשים לב שהזכרתי גם את הדמיון

כן כןadvfbאחרונה

להבנתי התייחסת לדמיון כוזב ומה שכתבתי (שלא סותר את מה שכתבת) מדבר על דמיון בכלל, גם ככלי לגיטימי.

מתנה לחג - קובץ שירים לנשיםגלויה

שלום לחברות הפורום היקרות!

כן, זה רק לנשים. 

הייתי פעם פה... 

עברתי לפני 10 שנים מסע של גירושין

וחג הפסח היה מורכב עבורי באותו זמן. 

ב"ה בסוף זכיתי ליציאת מצרים

וקריעת ים סוף 

והתחתנתי ב"ה 

(לולא המסלול הזה - לא הייתי יודעת שבעלי הוא מה שאני צריכה) 

ובסוף - הפכתי לאמא בחול המועד פסח!

כתבתי ספרון על המסע

מילים שה' שלח לי להתמודד

וקיבצתי לקובץ מתנה עבורכן.

מקווה שישמח ויחזק! 

20260331102053.pdf (תלחצי על זה) 

קפיץגלויה
מרגש.אם-אם
תודה!גלויהאחרונה

אולי יעניין אותך