מזיד הוא אדם שיודע שאסור לו לעשות משהו ובכל זאת הוא עושה אותו.
אם לדוגמא חשבתי שיש מצב של פיקוח נפש,ולכן מותר לי לחלל שבת,וכן נעשה,ובסופו של דבר התברר שלא היה בכלל פיקוח נפש,אין כאן עבירה במזיד,אלא לכל היותר בשוגג.
מי שעשה מעשה שידע שהוא אסור,אבל לא ידע מה החומרא שלו-נחשב מזיד,אבל זה במידה מסוימת פחות חמור ממי שידע את החומרה.אדם כזה,לא נענש ע"י בית דין,מכיוון שאנו לא יודעים אם הוא באמת התכוון לעבור את העבירה.
(חומרת העונש באה כדי להרחיק את האדם מעבירות מסוימות שיותר קשה להתרחק מהן,ולכן מי שלא ידע את החומרה,בעצם היה הרבה יותר קשה לו להתרחק.אם היה יודע-לא היה עושה.מכאן רואים שמי שעשה עבירה בחוסר ידיעה על חומרתה,זה פחות חמור.[אפשר לטעון שמה שלא מענישים,זה רק בגלל שלא הזהירו.אבל גם כאן-מה אכפת אם האדם ידע?כנראה שיש משמעות לידיעת החומרא])
יש גם צד שזה יותר חמור.זה כאילו אני אומר שאכפת לה' רק מעבירות חמורות והוא עכשיו עסוק יותר בחוטאים חמורים,ואין לו זמן לעבירות קטנות כמו שאני עומד לעשות.אבל נראה לי שרוב העבירות שאני עושה הם כאלה,גם אם לא הפחתתי לעצמי בחומרא,ולכן עבירות כאלה יותר קלות,כי אם היית יודעת את החומרה שלהם-ברור שלא היית עושה אותן!
ההבדל בין חטא בשוגג ובמזיד:חטא בשוגג,הוא חוסר תשומת לב למה שאנחנו עושים\מה שאנחנו מצווים לעשות.חטא בשוגג נובע מזה שאני לא מבין את החשיבות של המצוות,ולכן הן לא עומדות בראש מעייני,מידי פעם אני שוכח\לא שם לב.
מזיד הוא מצב בו אני זוכר את צווי התורה,ובכל זאת אני מחליט לנהוג אחרת.
לפי זה אם יש מציאות והלכות מסובכות,שלא הייתי אמור לזכור בע"פ,והתבלבלתי בחישוב של מה צריך לעשות,זה שוגג פחות חמור מהשוגג הרגיל.
יש סוג אפילו פחות חמור,מתעסק:מישהו שידע את דיני העבירה והתכוון לעשות משהו מותר,אבל הוא לא מימש בצורה נכונה את כוונתו ויצא לו משהו אסור. לדוגמא:התכוונתי לזרוק נעל על הרצפה,ובטעות זרקתי אותה שמאלה מידי והיא נפלה על חתול והרגה אותו בשבת.במקרה שאין הנאה גופנית מהעבירה-פטורים.
הבדל בתשובה בין שוגג למזיד: על עבירות שבשוגג,עיקר התשובה היא בתשובת הלב למצוות,ובהבנה של חשיבותם,כך שהן יכנסו בליבינו תמיד.ולכן מי שעבר עבירה חמורה בשוגג,צריך להגיע לבית המקדש עם קרבן,ולספוג לתוכו את הנועם והרוממות של דבר ה',שנראה במקדש במראהו,שירת הלויים(כתוב שמי שלא היה מתחרט על העבירה,הלווים היו שרים לו שירים עד שהיה מתחרט),ועבודת הקרבנות.
הוא גם צריך להבין את גודל ההשלכות של המעשים שלו,כדי שישים לב אליהם להבא,ולכן הוא מראה כאילו הוא היה צריך למות עכשיו,והקרבן מוקרב כתחליף.
תשובה על חטאים בשוגג היא יותר במישור של לימוד המצוות,והכנסת חשיבותם ללב עד כדי כך שמתחרטים עליהם ומקבלים לעתיד באמת.
תשובה על חטא במזיד היא יותר במישור של סילוק הגורמים שמושכים את הנפש לצדדים שליליים.הרי העבירה נעשתה מכיוון שהאדם רצה יותר משהו אחר מאשר המצווה(לדוגמא:יותר רצה לאכול משהו טעים,מאשר כשרות)!לכן רוב העונשים על עבירות במזיד באים להחליש את הצד התאוותני שבאדם(עונשי גוף וממון),והתשובה תהיה בתיקון המידות,ובשליטה על המידות שחרגו ממקומן(לפי הקבלה-על ידי צומות וכדומה).
כמובן שגם כאן יש ערך גדול בלימוד החשיבות של המצווה,שהרי גם עבירה במזיד,נובעת מהבנה שהמצווה לא כ"כ חשובה,והתאוות שלי יותר חשובות.