ואני שואל אותך. ותחשוב על זה טוב לפני שאתה עונה.
אתה באמת חושב שאתה היית יכול להיות אברהם, אם היית בתקופתו, בתוך החברה שהוא גדל בה? אתה באמת חושב שכמוהו היית קם נגד כולם וכו' וכו'?
אם כן - לא נעים לי להגיד אבל אתה מחזיק מעצמך קצת יוותר מידי...אתה למעשה מרים את עצמך למדרגה של אברהם אבינו.
אתה צריך ללמוד (וסליחה שאני נשמע עכשיו כמו מורה) - שיש הבדל בין היכולת הפוטניצאלית הטמונה בנו, (שגם זה, בעיקרון, לא שווה אצל כל אחד - ואין לי המקום כאן לבסס, אבל זה לא אני אומר - כלומר, שאפילו היכולת הפוטנציאלית שלך סיכוי רב שאין בה כדי להגיע לרמתו של משה רבינו ואפילו לא לזאת של הרמב"ם. ה' נותם יכולת פוטנציאלית לכל אחד לפי מעלת נשמתו ומשימת האדם היא לשאוף להכי טוב שה-ו-א יכול להגיע אליו) לבין ביצוע בפועל. נדירים האנשים שממשים את כל היכולת הפוטנציאלית הטמונה בהם - וזה לאו בהכרח קשור בהם. פעמים רבות החברה מסביב היא הגורמת, פעמים רבות גדלת לתוך מציאות אחרת. אתה פשוט לא תבין את זה, כי אף פעם לא היית שם. אתה חושב שכל כך פשוט להיות חילוני שנולד לתוך המציאות הזאת, מעולם לא נפגש עם היהדות באופן אמיתי, ופשוט לחתור אל האמת לבד? מבחינתו איפה שהוא נמצא היום ז-ה האמת, והוא אפילו לא חושב על כך שהוא צריך לחפש אמת אחרת. למה לא? בדיוק כמו שאני אגיד לך עכשיו שאתה צריך לחפש אמת אחרת, בנצרות לדוגמא. למה לך? אתה עם האמת שלך, אתה בתוך העולם שלך וכו'... כנ"K לגבי אותו חילוני. הוא מגיע ממקום אחר, ובלי זעזוע כלשהו שיערער את עולמו ואת האמת שלו, הוא לא יתעורר לחפש אמת אחרת. ועד אז מי אתה שתאשים אותו. קודם תהיה שם בעצמך, ותצא מזה, ואז א-ו-ל-י תהיה לך הזכות להאשים אותו. יודע מה?אם תהיה שם ותצא מזה בעצמך - אז בעצמך תדע שאין מה להאשים את מי שנשאר שם עדייןן. בדיוק בגלל זה קוראים לזה "תינוק שנשבה".
אז כמו שאמרתי, נדירים האנשים שלגמרי לבד, בלי זעזוע חיצוני ( שיכול להתבטא כמובן רק כלפי פנים, אבל יסודו מאירוע כלשהו וכו'...), קמים, כמו אברהם אבינו, ופשוט מפנים עורף לכל מה שהכירו עד היום.
אין מה לעשות, אנשים משתנים בעקבות דברים שקרו להם. בדיוק כמו שאני לא אהפוך סתם ככה, לשמאלני, אלא אני אהפוך לכזה רק אם משהו יקרה לי, ויגרום לי לשנות את קו החשיבה שלי... ומה הסיכוי שמשהו כזה יקרה בתוך הבועה הדתית ימנית שאני חי בה? לא יודע, אבל לא גדול, לדעתי. וככה בדיוק אני רואה את הצד השני.
ובנוגע למה שאמרת בשורה השנייה - דבר ראשון, אתה צריך בשביל זה אדם שידע את בוראו. החילוני הממוצע היום מתל אביב, שנולד לתוך המציאות הזאת, מעולם לא ידע את בוראו. כנ"ל לגבי הילד הקטן מג'נין - הוא נראה לך מתישהו כן יכל לדעת את בוראו בצורה אמיתית? מזמן שהיה פיצי הלעיטו אותו שטנה וכו' - במצב כזה מאיפה בדיוק הוא "ידע את בוראו". דבר שני, וזה עמוק יותר ואולי לא באמת מתאים לכל אחד - אם תשנא אדם יהודי שכפר במודע, אז לצערי, עדיין לא הגעת וכנראה גם לא תגיע לקצה הקצה של מדרגתו של ר' לוי יצחק מברדיטשב. סניגורן של ישראל. אני מני שאם הוא היה מכיר את ביאליק, ואת כל שאר בני דורו, שהם בבירור היו הכופרים עליהם אתה מדבר (שכן הם גדלו בין כותלי בית המדרש ובחרו לכפור ולעזוב הכל. היסטוריה) - אני בטוח שרב לוי יצחק מברדיטשב היה אוהב גם אותם אהבת נפש עמוקה, מכל הלב. יותר מכל הלב מהשנאה שאתה תשנא אותם, ולמעשה כבר שונא אותם, כמ שאמרת.
מישהו התיר לך לשנוא יהודי כלשהו? ה' לא שונא את ילדיו גם כשחטאו עד הסוף - אז אם הוא - הקב"ה בכבודו ובעצמו! - לא שונא יהודי כלשהו - אתה הקטן מרשה לעצמך לפסוק הלכה בשונה מהקדוש ברוך הוא ולשנוא אותו. תהיה עצוב, תתחנן לה' שיחזיר אותו בתשובה, אבל לשנוא?
וכן, חבר'ה - אני מניח שה' אוהב אפילו את אהוד ברק, ואת אריאל שרוןן, ואת ביבי, ויריב אופנהיימר, ואת כולם. קשה לחשוב על זה, אבל ככל הנראה זה המציאות, ואין פה אף אחד שיכול להוכיח לי שה' שונא את אריאל שרון ואת אהוד ברק. עדיין לא פגשתי כאן בפורום את הסגן של אלוקים, ולגלות לכם משהו? גם אם תביאו לי גמרא כלשהי על כופרים וכו', זה לא משנה - זה לא הוכחה לכך שה' שונא את האנשים שאני ציינתי כאן במפורש.
ול"אבגדה" - אם בדבריך על מה שאמרת שאתה שונא וכו', התכוונת רק לערבים, אז קבל את סליחתי על התוכחה שנתתי לך כאן, בנוגע ליהודים. בערבים בדווקא אינני עוסק כי ממש אין לי רצון להיכנס לזה. לא כאן, לפחות...
ובנוגע לאהבה שמבוססת על אהבה עצמית - ביסוס הגיוני כמובן שיש, ואפילו מקור, רק שאני במצב הזה לא כל כך מסוגל להביא לך מקור כי מה שאמרתי מבוסס על מכלול שיעורים ומכלול רבנים, וקשה לי להתמקד ספציפית על משהו מסויים. למרות זאת אם אמצא משהו מצומצם ומדוייק בנושא, אשתדל לזכור להביא לך באישי. אבל גם אתה מוזמן להפעיל את השכל הישר שלך ולהבין למה כל אהבה צריכה להתבסס על אהבה עצמית (אבל אהבה עצמית אמיתית, לא מזוייפת! וזה חשוב מאוד להפריד ביניהן, כי זה המקור לכל הבילבולים...). בגדול ממש, כדי לצאת מהעיגול ששמו "הנפש שלך" ולהתחבר אל עיגולים אחרים של "נפשות אחרות" (והחיבור הזה הוא הוא האהבה. אהבה היא חיבור ואני מקווה שאת זה לא צריך להסביר...)אתה צריך קודם כל שהעיגול שלך יהיה שלם עם עצמו, שהוא לא יהיה מפורק להרבה קטעים בסגנון "מתח קו". רק אחרי שהעיגול שלך שלם (כלומר, התחבר בתוך עצמו. אהבה), הוא יכול להתחבר עם עיגולים אחרים. וזה ממש ממש בפשטנות, על קצה המזלג. מוזמן להעמיק גם בלעדיי...