הרהורי כפירהסטיגידיש

הכל באשמת המבחן.

יש לי קורס על התפתחות התא לאורגניזם (ייצור חי)- אבולוציה בעצם.

זה נראה כ"כ הגיוני וחכם! איך שבכל שלב זה מתפתח ונוספים ומשתנים דברים בהתאם למצב (חוסר מים, התחממות וכאלה) וככה בעצם נוצרו מגוון ענק של חיים בעולם.

אז אולי זה נכון?

אולי בעצם כמו שפעם אנשים היו ענקיים והיו עוד דברים שונים- גם הזמן היה שונה?!

יכול להיות שכל יום מה-7 ימים של בריאת העולם נמשך הרבה זמן וככה הדברים התפתחו כמו שתאוריית האבולוציה טוענת?

ה' ישמור, עם כל החכמות האלה!!!!שדות האמונה

בס"ד בר"ה

"עיקר קבלת עול מלכות שמים ע"י שמשליכין ומבטלין כל החכמות רק לילך בתמימות ובפשיטות"

(שיחות הר"ן ה')

לקחו לי את התמימות.. מצטערת.סטיגידיש
יש נתונים שהמדע מתעלםמושיקו

המדע אין לו הנחות החלטיות, וכל המסקנות זה במידה שקרו דברים מסויימים בסדר מסויים, לכן העולם כמו שהוא מתקיים היום באמת לקח לו כך וכך שנים, אבל אם היו לוקחים נתון כמו המבול וכו' (שהעולם היה נתוך תחת מים חמים במשל הרבה זמן) אולי המסקנות היו משתנות.

בקיצור אין להם כ"כתשובות לשאלות מסוימות.

ואגב ע"פ פנימיות התורה העולם נברא מפיצוץ - אבל רוחני, אולי לכן יש אחיזה לדעות כפרניות כאלו בעולם הזה.

תקראי את "אלוקים משחק בקוביות"קיש חצילים

של הרב מיכּי אברהם.

הוא טוען שדווקא אין שום סתירה בין האמונה לתורת האבולוציה.

ספר חדש (יחסית) ומומלץ מאוד!!!

כשיהיה לי זמן לקרוא.. אני אחפש את זה. תודה!סטיגידיש
אולי כן ואולי לא,מה שבטוח - אולי (:טל..

אזהרה-חופר

באמת זה נשמע הגיוני, במיוחד שכשלומדים דברים לעומק ואז מתחברים אליהם.

מצד שני, הרבה דברים יכולים להיות משכנעים גם אם הם לא אמת צרופה. (דוגמא קיצונית- היטלר והמפכה שעשה בגרמניה).

יש כמה וכמה גישות בעולם התורה לגבי היחס למדע.

כיוון שגם לי יש קורס בביולוגיה שהמילה אבולוציה הוזכרה בו לא מעט..

אז ההרהורים האלו הגיעו גם אלי... קיבלתי, וגם חיפשתי כמה דברים קשורים, אם יש לך סבלנות - הם פה..

מהצד שמאמין שיש אמת במדע-

פרו' נתן אביעזר מאוניברסיטת בר אילן עוסק בזה וגם כתב ספר על זה.

זה סרט (קצת ארוך, מיועד כנראה לדור הצעיר בגילו, אבל חמוד ביותר) שכנראה הגיע ממנו:

ומהצד השני- הרב שרקי על התורה והמדע

http://ravsharki.org/content/view/3219/629/

למה כפירה?עדיאל
העולם מתפתח לר נראה לי שמישהט חולק על זה

בריאת העולם ב6 ימים ודאי לא כפשוטו.. כי לא היה שמש וכדור הארץ כדי שיום יהיה 24 שעות

אבל איך בדיוק לא חושב שאפשר לבנות על החכמים האלה שכל פעם משנים דעה
קודם כל, לפני הכל- צריך להפנים היטבron414

שהתורה היא אמת, מוחלטת, ולא הגיוני שהיא סותרת את מה שהמדע הוכיח מעבר לכל ספק כנכון.

יש אם אני לא טועה בערך 4 שיטות להסביר את הפער בין גיל העולם לפי התורה לבין התארוך של המדע והאמירה שששת ימי בראשית הם יותר עידנים מאשר ימים גם מוזכרת שם, למרות שהרבה חולקים עליה בתוקף..

וחוצמזה, אם תהליך הברירה הטבעית באמת מתקיים בטבע, זה לא יש מאין, כנראה שזה הרצון של הקב"ה, שעם הזמן אורגניזמים מסתגלים לסביבה שלהם. 

גם אם אני טועה בעניין הזה, חשוב לדעת שלא יכולה להיות סתירה בין מה שאמיתי לבין מה שהתורה אומרת, זה פשוט לא יכול להיות, פשוט צריך לבדוק טוב טוב מה תיאורטי ומה מוכח.

יש ביוטיוב-עצמי-
סרטונים שנקראים
מדוע אנשים צוחקים על דתיים
זה הרבה על מדע והסתירות שלו ביהדות
כתבת יפה מאוד! ח"ח!!!אהוד
יפה, החכמת, תודה..ron414
העולם שלנו קיים 5772 שנה בלבדמושיקו

כל מה שיותר מזה עבר תהליך במבול וכל תופעות טבע הניסיות שהיו - אגב פעם היו אנשים שחיו מאות שנים והגובה שלהן היה פי כמה וכמה מאיתנו, וכנראה הטבע היה אז שונה.

למיטב הבנתי-מאמע צאדיקה

סגולת צלם אלוקים באדם- קיימת 5772 שנים

למניין שאנו מונים פה עיר הקודש תבנה ותיכונן במהרה בימינו אמן

באמת העולם היה שונה לפני המבול

הירידה המוסרית גרמה לדירדור פיזי בעולם

ישת-ה-י-ל-ה

תאוריה שמשלבת את האבולוציה עם התורה

הניסיון לשלב את המדע עם התורה הוא עצמו כפרני.משכנות הרועים
עבר עריכה על ידי משכנות הרועים בתאריך ה' אדר תשע"ב 00:18

שהרי כל יסוד האמונה הוא דוקא כאשר ישנם דברים שלא מסתדרים, אבל אם גם המדע מוכיח את זה - אין פה אמונה.

מי שמאמין לא מפחדקורץ, לא מתאוריות כאלו ואחרות, גם אם לכאורה הוכחו כנכונות.

אגב, ישנם מדענים רציניים ביותר שהתנגדו לתאוריית האבולוציה, כולה או חלקה, אבל כאמור, עצם הניסיון לשלב בין הדברים מהווה סתירה לאמונה, ועל כן חסר טעם בעיניים מאמינות.

אלוקים ברא לך שכל- תשתמש בו.הרש

מאיפה הבאת את זה שהשילוב הוא סתירה לאמונה?

הפוך. קח את הכלים שה' נתן לך, ואיתם תבחן את העולם ותראה איך הוא מופיע בכל דבר.

אני מבין את היהדות אחרת.משכנות הרועים
ברשותך, הלכה אקראית ברמב"ם.קיש חצילים

"יסוד היסודות ועמוד החכמות - לידע שיש שם מצוי ראשון והוא ממציא כל נמצא, 

וכל הנמצאים משמים וארץ ומה שביניהם לא נמצאו אלא מאמתת המצאו."

לא יודע מאיפה זה בא לי... התפלק.

זאת דעת הרמב"םהרועה

הוא באמת יישב את התורה עם המדע והטענות של משכנות הרועים קולעים בדיוק לבעיות שלימוד הרמב"ם מתמודד איתם, כל הבסיס המדעי שלו כבר לא רלוונטי.

ועכשיו הוא נשאר עם ארבע יסודות ועם תשע גלגלים, לא בדיוק הדוגמה הכי טובה ללמה ליישב תורה ומדע זה טוב..

זה לא אומר שהדרך של הרמב"םשמפניה_

ליישוב תורה ומדע היא לא נכונה.

המורה נבוכים מתייחס אמנם לידע המדעי בתקופתו, אבל מהמעט שלמדתי, הדרך ליישוב העניין רלוונטית גם לימינו, לדעתי.

עקרונות פילוסופים מסוימים המובאים שם אפשריים ונכונים גם למדע של ימינו.

נכון, אבל כל הבסיס המדעי למה שהוא אמר נשמט..הרועה

אני מסכים עם הדרך אבל הרמב"ם הוא בדיוק חיזוק למה שמשכנות הרועים אומר.

המדע התקדם והשתנתה הגדרת עשה ד"אנכי"?! אתמהה!קיש חצילים

לא אבל הבסיס להרבה מהמחשבה ברמב"ם נשמט.הרועה
נו, ו...קיש חצילים

זה מראה שלהתאים את התורה למציאות כמו שאנחנו תופסיםהרועה

אותה גורם בדיוק למה שמשכנות אמר, כל פעם שהתיזה תשתנה כל מה שאמרנו יעמוד באוויר.

אז לשיטתו הוא מקיים עשה ד"אנכי" של הרמב"םקיש חצילים

ממש בטענה הזאת - כלומר: מיישב את קושיות המדע.

אבל לומר שאמונה זה דווקא כשיש סתירות אמיתיות,

שלראות בטענות מדעיות נכונות התחלה של קושיא - זו "כפרנות" -

זה משהו אחר לגמרי.

יכול להיותהרועה

נושא קצת מורכב מדי לדיון בפורום במיוחד שאני כרגע מנסה להסביר דעה שהיא לא שלי ואני לא בטוח שהבנתי עד הסוף לא אותו ולא אותך..

עכשיו אני מסכים איתך לגמרי...קיש חצילים
את והב בסופההרועה
לגמרי (=קיש חציליםאחרונה
זאת ראייה מצומצמת והקטנת ראשסטיגידיש

יסוד האמונה הוא דווקא כשדברים לא מסתדרים?!

יסוד האמונה אמור להיות בתוכך על כל דבר שקיים. בין אם הוכח או בין אם הוא מוגדר כפלא.

בנאדם הוא מטבעו סקרן ורוצה לדעת איך הדברים עובדים בעולם. דברים נחקרים ויש גילויים חדשים.

כל עוד אתה יוצא מנקודת ההנחה שיש שם מישהו למעלה שאחראי על הכל, ברא את הכל והוא כל יכול- אין שום בעיה בלחקור איך העולם עובד. דבר שיכול לעזור להתפתחות דברים בעולם, למציאת תרופות למחלות, לגילוי הדרך שבה מתפתחים דברים.

התורה משולבת בכל תחום בחייך. אז גם במדע. 

לא טענתי שיש פסול במחקר או בלימוד המדע.משכנות הרועים

רק אמרתי שהניסיון ליישב בין המדע לבין התורה נראה לי מגוחך משהו.

הרי בהמון נושאים יש המון תזות מדעיות שלא מסתדרות עם הנאמר בתורה.

עכשיו, נניח שנראה שהתורה מסתדרת עם תזה מסויימת, ואחרי דור יתברר, על סמך מחקרים מעמיקים נוספים, שהתזה הזו לא נכונה בכלל או נכונה רק בחלקה - מה נאמר אז?

ואם הקהילייה המדעית תאמץ פתאום הסבר אחר לגמרי להיווצרות היקום למשל, האם נצטרך שוב לנסות להתאים את התורה להסבר הזה?

והרי המדע בעצמו מאגד בתוכו הסברים שונים ואף סותרים - אז גם אם התורה מסתדרת עם הסבר מסויים, עדיין יש המון דעות אחרות שלא 'מסתדרות' איתה.

זהו.

אתה מעלה דרך התמודדות לגיטימית עם הסוגיא הלגיטימיתקיש חצילים

של "תורה ומדע" שגדולים אכן עסקו בה, מאז הראשונים.

תאוריה לא מוכחתסטיגידיש

אבל הכי מוסכמת וגם הגיונית.

אני מותשת. אבל תודה על התגובה המושקעת ועל זה שהתייחסת אלי בתור נקבה. ממש מעריכה את זה.

אני אכנס יותר לעומק של זה בקרוב. ואני אזכור את התגובה הזאת. תודה!

אני לא יודעתסטיגידיש

עוד שבוע המבחן האחרון ואני אבדוק את הנושא.

אולי הבעיה היא שיצאתי מנקודת הנחה שהתורה היא אמת מוחלטת....

תודה על התשובה.

אין כזה דבר מעבר לכל ספק. (ל ron414)עין הקורא

האם היהדות היתה צריכה להסכים עד לפני 500 שנה

שהעולם עומד על 3 פילים הניצבים על גבו של צב ענק?

או שהעולם שטוח?

כל מוסכמה מדעית יכולה להשתנות.

יותר מזה:

איך זה משנה ליהדות בדיוק?

מה אכפת לי אם היתה אבולוציה או לא?

האם ה' לא יכול לברוא אבולוציה?

ואם אני לא מבין איך זה קרה בדיוק - יש עוד מליון דברים כאלה ביהדות.

לא הכל אני מבין,

ואיך בריאת העולם מסתדרת מדעית זה אחד הדברים שהכי פחות מפריעים

בעבודת ה' וקיום המצוות.

אין לזה שום משמעות מעשית, להבדיל מדברים אחרים כמו חזיר לדוגמה,

שיש להם המון משמעות.

בוודאי שלא...בשביל זה היה את אטלס.. <צ>ron414

בוודאי שברובד הכללי, הרעיוני, הכל מתבטל ביחס לתורה, ברור, על זה אין שאלה בכלל. אם מדברי הובן אחרת, מחילה.

אבל מה לעשות, יש דברים שהם באמת מוכחים, ואפילו חז"ל מזכירים אותם בגמרא (לדוגמא,אדם שנשך אותו כלב, מאכילים אותו מחצר כבד שלו, כר' מתיא בן חרש, שאמנם לא נפסקה הלכה כמותו) , ויש דברים שכל עין אנושית רואה, למשל שמים מוליכים חשמל- אפשר להפריך את זה? לא צריך!  זה הגיון פשוט ובריא, אין עניין שתווצר סתירה במישורים האלה.

כל הויכוחים והפולמוסים מתחילים בעיקר לגבי שאלות קיומיות. בריאה,אבולוציה וכו'- ובמקרים אלה אין למדע שום הוכחה חותכת. אם היתה כזאת הוכחה- אותם חוקרים לא היו יוצאים נגד התורה..

זו נראית התחמקות מסוימתשמפניה_

מהתמודדות אמתית עם שאלות שקיימות.

אי אפשר לבטל את השאלות שמתעוררות בעקבות לימוד על האבולוציה וכו' ב"אין להם הוכחה חותכת".

כבר הזכירו פה את הספר של הרב מיכי אברהם "אלוהים משחק בקוביות" שמסביר לעומק את הסיבה שאין באמת סתירה.

בנוסף, גם לרב קוק יש מאמר על האבולוציה באגרות שלו, מומלץ לעיין. (אם מישהו יכול להביא מקור מדויק, זה יהיה נחמד.)

כנראה ששמפניה מתכוונת >>>קיש חצילים

לאגרות צ"א, קל"ד, לר' משה זיידל.

לא ביטלתי, לא אמרתי שזו תשובה מספקתron414

בכך ש"אין להם הוכחות". 

ברור שצריך ויש מה להגיד לגבי האבולוציה ולגבי "תכנון תבוני" וכד'.  את צודקת לגבי האגרת של הרב קוק, הוא מביא שם שזה לא עקרוני אם גוף האדם התפתח מקוף, אלא העיקר זה הנשמה והתודעה שבפנים, שזו בריאה אלוקית מקורית לחלוטין.

אגב, לדעתי זו לא "התחמקות" רעה, הצד השני לא טוען טענת "ברי" כאן.. אבל בכל אופן, כבר ענו פה כמה תשובות לגבי זה, זה פשוט לא התחום התעסקות שלי בימים אלו. (ז-ה נקרא להתחמק, באלגנטיותחיוך גדול

מה שצריך להדגיש פה זה שאכן יש תהליך של ברירה טבעית בטבע, זה באמת עובד. אבל מכאן להשליך על כך שכל התהליכים האורגניים בטבע הם נטו הסתגלות לתנאים הקיימים,בלי יד מכוונת..זה פשוט לקפוץ מעל הפופיק.

גם לא לשכוח שבהרבה מהתיאוריות האלה מובלעת ההנחה המוקדמת ש"הרי אין אלוקים (או שלכל היותר הוא כמו האלוקים של הפילוסוף בכוזרי,ח"ו)    אז איך כל זה קרה?"  ומנסים לפי הקו חשיבה הזה לפתח תאוריות. 

נכון, וממילא איפה הכפירה כאן?עין הקורא
יש המון הסברים ליישב את זה, אבל!-הנכד והנין של

הרב קוק כותב איפשהו, שכיוון שלמדענים עדיין אין הסבר[לא תיאוריה, הסבר!] מוכח ומוסכם על כולם בנוגע להיוצרות העולם/גיל העולם/אבולוציה וכו', אין לנו שום סיבה לנסות להסביר למה התורה לא סותרת.

לא חסרים הסברים. ימי הבריאה, המבול, הקב"ה בורא עולמות ומחריבן ועוד. אבל אין שום סיבה להשתמש בהם, עד שלא יהיה למדע הסבר אחד מוסכם ומוכח.

היום נסביר למה התורה לא סותרת את מה שנאמר בקורס שלך, ומחר יבוא מדען אחר ויטען שהכל שטויות וזה בכלל לא ככה.

אנחנו צריכים להבין דבר כזה. התורה היא האמת המוחלטת, אבל 70 פנים לתורה והתורה היא לא רק פשט בטח ובטח ימי הבריאה.

ולשאלותיך-

כן. פעם היו אנשים ענקים[עוג, הרפאים ולא חסר עוד דוגמאות] ואין לנו שמץ של מושג מה היה במהלך הבריאה ובאמת יכול להיות שלא נבראו החיות כמו שאנחנו מכירים היום אלא יצורים פרהסטוריים שמהם התפתחו החיות המוכרות לנו.

אני סטודנטית לביולוגיהaima

ואני יכולה להגיד 2 דברים

א. יש הרבה מאד דברים חסרים ולא הגיוניים. והצליחו בניסויים אבולוציוניים ליצור RNA אבל לא DNA ואין להם את כל הקישורים.

ב. לגבי דברים שממש נראה שהמדע צודק כמו מאובנים. שאלתי רב והוא ענה לי תשובה מוחצת.

כמו שאדם הראשון נברא בן 20 כך העולם נברא בן 4.7 מליארד שנים.  תתעמקי בתשובה ככל שחושבים עליה יותר מבינים יותר. 

השאלה היא עד כמה קשה את לוקחת את התורההרועה

האם כל מילה שכתובה בתורה נכונה? אני מאמין שכולנו נגיד שכן.. האם כל דבר שכתוב נכון מילולית? אני מקווה שכולנו מסכימים שלא, ברור לנו שיש במילה דברים שלא אמורים להבין אותם כפשוטם.

גם את מעשה בראשית אנחנו יכולים להסביר לא כפשוטו, כל עוד אנחנו לא חייבים אנחנו לא נעשה את זה אבל צריך לזכור שהתורה היא לא מקור לספר לנו מה קרה אלא להעביר לנו משהו.

קצת הסבר למה שכתבתי:משכנות הרועים
בתלמוד יש סיפור על רבי יוחנן שדרש בעניין מסויים, והיה שם תלמיד שאמר לו ׳דרוש רבי, לך נאה לדרוש, כאשר אמרת - כן ראיתי׳. לכאורה, יפה מאוד, התלמיד בא לחזק את דברי רבו בכח זה שראה בעצמו את קיומם במציאות. אך לא, ר׳ יוחנן ראה אחרת את הדברים, וענה לו: ׳ריקא! אלמלא ראית לא האמנת? מלגלג על דברי חכמים אתה׳ וההמשך: ׳נתן בו ר׳ יוחנן עיניו ועשאו גל של עצמות׳. המסר העולה מפה הוא, שאין התורה צריכה סיוע והסבר מגורמים חיצוניים כלשהם, ואדרבה, זה ׳עלבון׳ לתורה שכביכול המדע או המציאות נדרשים ׳לאשר׳ את אמיתותה. הרי ממה נפשך: אם מאמינים באמת, אז מאמינים גם כשהמדע מראה הפוך, וממילא אין זה משנה, ואם מאמינים רק כאשר גם המדע תואם את דעת התורה, הרי ש׳אמונה׳ כזו עלולה לקרוס בכל רוח מצויה, כאשר המדע יראה את ההיפך. וכפי שכבר נאמר פה, אנשי המדע עצמם חלוקים לגבי ההתרחשויות, כך שגם אם נתאים את סיפור התורה לתאוריה אחת, עדיין ישארו תאוריות רבות אחרות, ומי קובע איזו היא הנכונה? בהחלט מעניין ללמוד ולחקור, אך השאלה האם מקבלים את התורה כאמת מוחלטת, או חלילה לא, וזוהי נקודת המוצא.
משעשע אותי שהשם שלנו דומההרועה

אתה משרשר לההודעה שלי עם הכותרת "קצת הסבר למה שכתבתי" ואומר בדיוק הפוך, שרשר נכון.

סגנן אחרת אחי... בדברים כאלה צריך זהירות בניסוח.קיש חצילים
דיברת אליי?משכנות הרועים
אל הרועה... אבל אצלך הרעיון עצמו קשה לי מאוד.קיש חצילים
בחרתי את הסגנון בכוונההרועה

כמו שאני רואה את הדברים חלקנו לוקחים את הקב"ה למקומות שהוא לא התכוון אליהם.

סגנון אווילי (כמו שאני רואה את הדברים).קיש חצילים

גם אם (להבנתי) עצם טענתך - נכונה.

אפשריהרועה

לי נוח איתו.

גם אם אתה מסתכל על זה ככהסטיגידיש

יש דברים שעדיין לא מסתדרים.

האבולוציה הרי טוענת שהעולם נברא לפני מיליוני שנים וכל היצורים התפתחו לאט לאט בהתאם למצב שהיה.

בריאת העולם לעומת זאת (ממה שלי ידוע. ואין לי יותר מידי הבנה בנושא) מסבירה שהעולם נברא בשלבים. בכל יום (זה יכול להיות גם פרק זמן ארוך יותר) "נושא" אחר עד לבריאת האדם. לא בהתפתחות איטית.

או שאולי זאת אני שהכל מבולגן לי בראש.

תודה בכל מקרה.

למה זה לא יכול להיות תהליך?הרועה

הקב"ה יכול לברוא עולם בעזרת אבולוציה אם זה מה שבא לו.. אנחנו יכולים לדמיין את המעשים של הקב"ה בתור מחזה מדהים של פיצוצים, אור עצום שמופיע ויצורים שמופיעים יש מאין, אבל בסופו של דבר הבחירה באיזה כלים להשתמש  היא בחירה שלו.

הרמב"ם במורה נבוכים מדבר על זה שמבחינתו העולם יכול להיות קדמון (קיים מאז ומתמיד) והוא יוכל לסדר את זה עם היהדות, הוא לא עושה את זה כי כל עוד לא ברור שזה נכון אין טעם להתחיל לפרש לפי זה את התורה.

http://press.tau.ac.il/perplexed/chapters/chap_2_25.htm

לא קראתי עדיין את כל התגובותד"ר שוקו

אבל אני ממליץ לשמוע את השיעורים של הרב שרקי בנושא:

http://ravsherki.org/Shiurim/Nifradim/tora-umada-1.mp3

http://ravsherki.org/Shiurim/Nifradim/tora-umada-2.mp3

כמו"כ יש לו עוד שיעורים בנושא באתר של מכון מאיר

עוד קישור בנושא:

http://ravsharki.org/content/view/1927/629/

יש פה עוד מישהו ש...?מפחד מאוד!

יש לו חלומות שלא הגשים כי השם לא מסכים, אבל עמוק בפנים פועם הגעגוע אליהם בלי להרפות?

יש פה עוד מישהו שמסתכל על האנשים שהכל מותר להם ואומר: גם אני רוצה אבל לא יכול. אבל בפנים לעולם לא השלמתי עם זה שאיני יכול?

חלומות שה' לא מסכים?אני:)))))
מי זה האנשיםרקאני

שהכל מותר להם?

אין אנשים שהכל מותר להם...הסטורי
וגם מי שלא מקבל את הגבולות שכלשונך: "השם לא מסכים", יש לו איזשהם גבולות ערכיים/מצפוניים/חוקיים או פשוט מציאותיים - כמה שינסה לנופף בידיים ולעוף, הוא לא יצליח, כמה שינסה להכניס פיל בקוף של מחט - לא יצליח.

אגב, מציאות בלי גבולות בכלל - היא מציאות מאוד אבודה. יש היום שיטת חינוך (או יותר מדוייק: חוסר חינוך) שמנסים שילד לא ישמע אף פעם 'לא', אף פעם לא ידברו אליו בתקיפות, אף פעם לא יציבו גבול. אז מאבטחים את כל השקעים בבית, נועלים את האסלה וכו'. והנה מתברר שילדים שגדלו כך, אינם יותר בריאים בנפשם - אלא פשוט לא מסוגלים להתנהל בעולם.

אחרי שמקבלים שהמציאות היא כזו שבה "בוקר ויודע ד' - גבולות חלק הקב"ה בעולמו..." (רש"י פרשת קורח), יש הזדמנות להעמיק בהבנה למה דבר ד' הוא "לטוב לנו לחיותנו כל הימים".

הכל מותר לכולם במידה שווה, מותר לך לעשות מה שבא לךצדיק יסוד עלום
אתה לא באמת דתי והם לא באמת חילונים. כל היהודים חייבים במצוות, וחילוני שעובר על מצוות ה' נדפק בדיוק כמו אדם דתי.
מצ"ב שיר של אדם שמותר לו הכלצדיק יסוד עלום
הייתי פעם כזה "שהכל מותר לו"מבקש אמונה

זה סתם אשליה שהגשמת החלום שלך תשמח אותך...  זה לא קורה אף פעם.

כשמגיעים לשם לא מרגישים וואו כמו שדמיינת, חוזרים למציאות עצובים ומחפשים חלום חדש... זה לופ של ריקנות שלא נגמר.

אם נשארו "חלומות"? כן, אבל הבנתי שזה סתם חרטא.. לא צריך לשתות את כל הים כדי להבין שהוא מלוח

תסמוך על הקב"ה שיש סיבה טובה שהוא לא מסכים לך.

מבקש אמונה אתה יכול להסביר יותר?מפחד מאוד!
אם אוכל.. מה בדיוק להסביר? תמקד אותימבקש אמונה
בוא לשיחה אישיתמפחד מאוד!
לא חושד ספציפית באף אחד, אבל מציע להיזהר מאודהסטורי
משיחה אישית על נושאים מורכבים ובמיוחד על נושאים שהצנעה יפה להם.

אנחנו רוצים להניח שכולם רוצים רק טוב, אבל היו כבר מקרים גם כאן בפורום וגם בכלל בעולם.

נכון, אבל כל מקרה לגופו.מפחד מאוד!
ועוד משהו: לפני שאתה חושד - תכבד ואז תחשודמפחד מאוד!

אל תיתן שפכטל בלי מילה טובה לפני זה. כי אתה גם לא יודע מי אני, נכון??

וגם שתינו גברים. בחיים לא היית פותח נושא כזה עםמפחד מאוד!

מי שלא גבר

תכל'ס, במקום לחשוד, תנסה אולי לעזורמפחד מאוד!
כתבתי שאני לא חושד ספציפית באף אחדהסטורי
אני באמת לא חושד ספציפית בך, כתבתי את זה לשניכם והייתי כותב זאת לכל מי שמציע שיח בפרטי על נושאים מורכבים.

זה ששניכם גברים לא עוזר. גם גברים ניצלו ניקים בכל מיני צורות.

אוקיי. תודה. מרגיש שזה באהבהמפחד מאוד!
הערה חשובהארץ השוקולדאחרונה

נכון לכולם בין אם ניק מוכר או לא,

וגם לא בהכרח מי שמציג את עצמו כגבר הוא גבר והפוך. (רוב האנשים בסדר ורוב ההצגות בסדר, אבל זהירות מומלצת תמיד)

ספרא, פרשת קדושים, פרשה י'פצל"פ
לא יאמר אדם אי איפשי (אין רצוני) ללבוש שעטנז, אי אפשי לאכול בשר חזיר, אי איפשי לבוא על הערווה, אבל (יאמר) איפשי ומה אעשה ואבי שבשמיים גזר עליי כך.
מקומות לטיול/ מעיינותאשר ברא

שאפשר להגיע אליהם בקלות בתחב"צ באזור ירושלים..

ולא ליפתא🙈

עין חמד. מניחה שיש מים בתקופה הזאתיעל מהדרום
לק"י

זה לא מעיין רציני, אבל מקום מוצל ונעים עם זרימה של מים. 

יש המוןמפחד מאוד!

סטף

עין לימון

מול עין חמד יש מעיין חמוד מאוד. זה מצד ימין של הכביש אם באים מירושלים

אם צריך עוד פרטים בשמחה

אשמח לפרטים על המעיין מול עין חמדארץ השוקולד
לא מכיר
עוד פרטיםמפחד מאוד!

נכנסים לבית נקופה נדמה לי [המושב מעל מחלף חמד] הולכים ישר עד סוף היישוב עוברים את השער הולכים קצת בשביל ומגיעים.

תודהארץ השוקולד
כמה זמן הליכה מהמחלף?
הארה- כשאתה רוצה להגיב להודעה מסויימתיעל מהדרום

לק"י

אתה נכנס אליה, ולוחץ על כפתור תגובה.

(פשוט הגבת לי כמה פעמים בטעות).

שביל המעיינותארץ השוקולד

קו 150 לעמינדב (נראה לי שאני זוכר את מספר הקו) מגיע כמה דקות הליכה מתחילת המסלול ויש אוטובוס או רכבת קלה להדסה עין כרם.

אני חושב שיש גם מים בעין חנדק.

עין לבן הוא כרבע שעה-חצי שעה הליכה מהחניון של הגן החיות התנכי.

שביל הדסה באזור היער ליד עין כרם, מניח שזה נגיש גם בקלות, לא זוכר מאיפה בדיוק נכנסים.

טיול בסגנון אחר יכול להיות על חומות העיר העתיקה וזה גם קל להגיע בתחבורה ציבורית.

אפשר גם להסתובב ביער ירושלים מתוך קרית יובל.

אם יוצאים מירושלים יש את נחל חלילים (המים במעיין שם לא באמת ראויים לכניסה אבל הטיול יפה) שמתחיל מתוך מבשרת, לדעתי בערך 20 דקות הליכה מקניון הראל ואולי יש תחנה קרובה יותר.

האזור ליד מטע מאוד יפה אבל זה הליכה מהתחנה בכניסה למטע (עין גרס, עין מטע - הם בכיוונים שונים).

אזור בר גיורא, ח'ירבת עיתאב ועין חוד, אזור ממש יפה, מניח שיש אוטובוסים לא רחוקים משם.

הסטף נגיש בתחבורה ציבורית, עם מלא מדרגות.

עמק המעיינות פנטסטי אבלמפחד מאוד!

יש הרבה מאוד אנשים בחופש. לא תמיד זה מתאים האווירה.

אבל יש הרבה בריכות [לפחות חמש] כך שתמיד אפשר למצוא משהו יותר מתאים

תודה על כל ההמלצות!אשר בראאחרונה
מי מכיר את חיה הרצברג?מפחד מאוד!

מכירים.ות?

יצא לירקאני

לפגוש אותה כמה פעמים

ולקרוא את הספרים שלה

לא נשמע שאת דלוקה עליה..מפחד מאוד!
נהניתי מאוד מהספריםרקאני

וגם במציאות היא אישה חכמה מאוד

מה הכוונה דלוקה?

למה היא צריכה להיות דלוקה עליה?!יעל מהדרום
לק"י

זה משפט מאוד מוזר. במחילה מכבודך.

ואני אוהבת את הספרים שלה.

מתנצל שזה היה נשמע..מפחד מאוד!

אבל בואו תדונו לכף זכות. אתם כנראה לא מכירים את הדמות הזו, אבל אפשר לומר שהרבה מאוד אנשים גילו את עצמם מחדש בספרים שלה. צומת הדרורים למשל...

היא דמות, מישהו שהביא גילוי לעולם. לכן כתבתי 'דלוקה'. כי באמת הרבה אנשים מרגישים שהספרים שלה חוללו בנפשם שינוי פנימי עמוק..

כמובן שזה לא בקטע האישי, אלא בעיקר בדרך שלה, בגילוי שלה.

מוזמנים לנסות.

פשוט התפלאתי..מפחד מאוד!

איפה האנרגיות? האור בעיניים? התקווה שמשפריצה על המקלדת כשמדברים על הספרים ועל הגילוי של חיה הרצברג..

הייתם נשמעים לי אדישים מידי.

ניסיתי להבין: אולי רק צעדתם ליד האור, אבל פנימה - לא זכיתם להיכנס?

אני לא נוהגת להתנסחרקאני

במילים מתלהבות בדרך כלל

אישה חכמה מאוד

אני חולקת עליה בחלק מהדברים

אבל בחלק אחר אני בהחלט לוקחת ולומדת

מתייחס לשתי ההודעות ביחדהסטורי

לחיה הרצבגר יש ספרים באמת טובים. ספר טוב באמת יכול לעזור לאנשים לעבור תהליכים.

ההגדרה שכתבת : "אפשר לומר שהרבה מאוד אנשים גילו את עצמם מחדש בספרים שלה. צומת הדרורים למשל...

היא דמות, מישהו שהביא גילוי לעולם. לכן כתבתי 'דלוקה'. כי באמת הרבה אנשים מרגישים שהספרים שלה חוללו בנפשם שינוי פנימי עמוק..

כמובן שזה לא בקטע האישי, אלא בעיקר בדרך שלה, בגילוי שלה."

נכונה שבעתיים על סופר אחר, שהיה פעיל מאוד במשך קרוב לשלושה עשורים במגזר החרדי וגם בציבור הדתי לאומי, קראו בשריקה את ספריו ורבים יכולים להגיד שספריו עזרו להם לגלות דברים.  את הסוף אנחנו יודעים...

חלילה איני חושד בחיה הרצברג בשום דבר כזה. אבל, כן ממליץ מאוד לא לעבור את הקו הדק, שבין הערכה לסופר/זמר/מרצה/מורה/כוכב משהו/אחר - לבין הערצה שעלולה לטשטש גבולות בריאים. זה נכון על כל דמות ונכון שבעתיים, דווקא על דמות שגורמת לאדם לעבור תהליכים רגשיים.

אפילו על תלמיד חכם, שכן מופיעים במקורותינו ביטויים של 'דביקות' ו'התבטלות' - צריך זהירות.

אין בעיה אם יש אור בעינים, כל עוד נשאר מאחוריהם שכל ביקורתי...

מסכימה ממשרקאני
הבנתי. אני בהחלט נהנית מהספרים שלהיעל מהדרום
לק"י

אבל אני לא הטיפוס המתלהב, שיקפוץ עליה ברוב התרגשות או משהו😅

לאיזה דמות הכי התחברתם בצומת הדרורים?מפחד מאוד!אחרונה

זה עורר בכם געגוע לשבת על איזה סלע ולספר ליוחאי את מה שעובר עליכם, או שלא כל כך נכנסתם לאווירה ולסיפור?

תתקלחו ותתרחצו. נאחובאס. באראכהקעלעברימבאר
המשנ"ב בהחלט מתייחס למנהג השניהסטורי

ולזה שיש שנוהגים אותו. מה שהוא כותב זה ש(בשונה מדעת הגר"א)ציבור שנוהג להניח, לא ישנו מנהגם ויחיד שמגיע אליהם - צריך לנהוג כמוהם.

אישי ישראל לא מורה לבני ארץ ישראל להניח, התווכחנו על זה בעבר, אתה מכניס בדבריו דברים שלא כתובים. הוא מציין בפירוש שהמנהג הפשוט בארץ ישראל הוא לא להניח.

כל המחלוקת בינו לבין השש"כ, היא רק לגבי בן חו"ל אורח (או עולה שמותר לו להמשיך במנהגו, למרות שאינו צריך) - שהשש"כ כותב שיניח בבית יקרא ק"ש ויחלוץ ויתפלל בציבור ואישי ישראל סובר שק"ש ותפילה כסידרה בתפילין, למי שממילא מניח, עדיפה על תפילה בציבור.

מאוכזב קשות מאתרוג!!!מחפש אהבה

כתבתי פה על זה כבר, אבל מסתבר שאתרוג לא גומר להפתיע לרעה!!!

מה אתם אומרים על זה שבאופן קבוע אחרי שאני לא משתמש כמה שעות במחשב, אני יכול לפתוח אותו ולהיכנס לאיזה ערוץ שאני רוצה ביוטיוב כולל פורנו???

ואני עוד במסלול הכי חסום!!!

פנית למוקד שירות לקוחות?נקדימון
זה נשמע כמו תקלה טכנית. מעולם לא קרה לי דבר כזה ברימון. ייתכן ויש לך תקלה מקומית.
למה לא רימון?זיויק
לנו יש אתרוג, וזה מעולם לא קרה...מתואמת
יכול להיות שהרשת שלך מתנתקת והמחשב מתחבר לרשת אחרת בסביבה, שבה אין חסימה?
פתית שלגאחרונה

מוזר מאוד, גם לי לא קרה מעולם.

לגבי יוטיוב- דוקא זכור לי שהם לא מאפשרים תכניים בוטים (כמובן מה שלשיטתם מוגדר ככה😏)

אלימות בזוגיותנחלת

"הכל סיפור של פיקסלים" תמר.

ספר חובה לדעתי. במיוחד עבור נשים שתקועות במצב כזה,

ומבולבלות ממלכודת הדבש הזו. וכן עבור נערות בשידוכים.

ספר קשה מאוד, למרות שבראיון עם הסופרת, היא אומרת

שהרבה הרבה ריככה...

כל כך מצליחה להעביר את הנושא. ממש לתוך הלב.

מאוד ממליצה.

יש ראיון איתה באחת החוברות של "המקום".

בפורום הזה לא מדברים על זוגיותפשוט אני..אחרונה
אפשר לכתוב על זוגיות בפורומים אחרים, כמו נשואים טריים, לקראת נישואין, הריון ולידה 
תתקלחוזיויק

זאת בקשה אלמנטרית מטרמפיסטים.

עדיין מתאושש מהנסיעה שהיתה לי עכשיו 🤢

אתה מתלונן הרבה ביחס לאדםאריק מהדרום

שיש לו הפריבילגיה להתמודד עם הבעיה ופשוט לא להעלות טרמפיסטים.

ומה יעזור לך להתלונן כאן?

חס וחלילה לא לעשות חסד??זיויק
אשריך שאתה מעלה!ל המשוגע היחידי

אנ בתור טרמפיסט חשוב לי מאוד לשמור על הגיינה ועל התנהגות נורמלית בתור אורח,

ואני גם מתעצבן על אחרים שגורמים לאנשים טובים לא לרצות להעלות טרמפים

(ואני מכיר כמה סיפורים..), 

מבקש סליחה בשם כלל הטרמפיסטים למיניהם

אשריךזיויק
או לעשות חסד ולא להתלונן במקומות לא רלוונטייםאריק מהדרום
או לא לעשות חסד בכלל אם קשה לך, אף אחד לא מחייב אותך לעשות חסד ואף אחד לא מחייב אותך לעשות חסד דווקא בצורה של טרמפים אבל מה אתה רוצה מגולשי צמ"ע לא ברור.
ואף אחד לא מחייב אותך לקרוא😃זיויק
פשוט תדלג הלאה על מה שלא מעניין אותך
אף אחד לא מחייב אותך לקרוא את מה שאני כותבאריק מהדרום

תדלג הלאה, אתה יכול לסגור את האינטרנט גם.

מה התגובה המוזרה הזו? אתה כותב כאן בפורום מה אתה מצפה שאנשים יעשו?

דווקא עדיף שיכתוב פהל המשוגע היחידי

ויקבל תשובה מכאלה שאכפת להם מזה,

מאשר שימשיך עם זה ולא ירצה להעלות טרמפים.

הוא יכול להתלונן קצת פה, זה חלק מהמטרות של הפורום

הוא יכול להתלונן קצת והרבהאריק מהדרום
ואני יכול להגיב לו שהוא מתלונן הרבה ביחס למישהו שיכול לפתור את הבעיה.
כן ברורל המשוגע היחידיאחרונה

אבל הוא כן רוצה להעלות טרמפים ואני מבין אותו ומעריך אותו על זה.

ואני משתדל לתת לו פידבק על החסד ולא לנסות להניא אותו מזה.

בכל מקרה מותר להגיד מה שאתה רוצה, פשוט נראלי כדאי קצת יותר בנחת...

מי עוד מתקשה לזכור פרצופים?חתול זמני
מכיר 2 אנשים כאלו. זו תופעה קיימת ולא נדירהקעלעברימבאר
זה ייחודי יחסיתהרמוניה

רוב האנשים דווקא מתקשים עם שמות אבל את הפרצוף זוכרים

מעניין

כן מענייןל המשוגע היחידי

שמות אתה זוכר?

כן פחות או יותרחתול זמני

בעיקר אם אני רואה אותם כתובים.

אבל יש הרבה שמות שאני פשוט לא טורח להכניס למאגר.

פרצופים לעומת זאת, כשאני מנסה להיזכר בהם, כמעט כולם מיטשטשים לי

ויש פרצופים שראיתי המון ואף ניסיתי בכל־כוחי לחרוט אותם בזיכרוני ואני פשוט לא מצליח להיזכר בהם

(לזהות כשאני רואה אותם, אין לי בעיה)

זה לא נשמע כ"כ חריגל המשוגע היחידי

בזיכרון פרצופים במחשבה

גם אני (ונראלי עוד אנשים) לא טוב,

אבל אם אח"כ אתה מזהה אותם

זה נשמע סבבה לחלוטין.

זו תופעה ממש שונה ממה שחשבתיריבוזום
שהתכוונת אליה ושאליה התייחסתי בהודעה הקודמת שלי בשרשור. זה לא שאתה לא זוכר, זה נשמע קשור יותר לכוח הדמיון. אתה מסוגל לדמיין באופן מוחשי דברים אחרים?
אז אולי אני כמוךל המשוגע היחידי

כשאני מדמיין

קשה לי לראות בראש את הפנים של האדם

גם אם אני מכיר אותו די טוב

אז זה משהו נקודתינוגע, לא נוגע

אני חושב שקשה לדמיין פרצופים כי הם דינאמיים (הבעות פנים), לעומת דברים דוממים או אפילו בעלי חיים. ובפרט לגברים שהמוח שלהם אנליטי יותר מטבעו.

נשמע שאצלך זה אולי דרסטי יותר, אבל זה עדיין לא משהו בעייתי.

הממ,ריבוזום
טוב, הדימיון שלי לא כל כך מוחשי. כלומר, אני לא ממש יכולה לראות ב"עיני רוחי" כמו שאני רואה בעיניים האמיתיות. אבל אני כן יכולה לדמיין "רושם", קשה להסביר - נראה לי כאילו מה שהמוח מפרש מתוך התמונה שרואים (אפשר לתכנן ציור באופן מדויק כך). במובן הזה אני מסוגלת לדמיין פנים כמו כל דבר אחר. 
בעיקרוןריבוזום
זה לא ממש שימושי להיות מסוגל לשלוף פנים, בניגוד לשמות. לא עשיתי מחקר אבל נשמע לי שזה ממש נורמלי להיות מסוגל לזהות ולהתקשות לדמיין. מעניין אם למי שמצייר הרבה יש יכולת שליפה חזותית טובה יותר מאנשים שלא. 
אני מתקשה, חוץ ממי שאני מדבר איתו בלימודחסדי הים
ולומד ממנו, כי אז בעל השמועה לפני.
לי לוקח זמן לזכור פרצופים של מדוייטותצדיק יסוד עלום
מה זה מדוייטות?חתול זמני
הבחורה שיוצאים איתה לדייטפ.א.
לא מכיר כזה דברחתול זמני
אחרי זמן מה זוכר די טובזיויק
אניאנימה

לרוב אם אני אראה את הבן אדם הנכון אני אזהה, אבל קשה לי לצייר את הפרצוף כשאני לא מולו ואז אין לי בטחון שאזהה.

עושה לעצמי סימנים: לקחתי את העט מההיא עם הסוודר הסגול, הבחור גבוה עם עיניים מודגשות.

יש לזה אבחנהנעמי28
והיא נקראת פרוסופגנוזיה
וואלהזיויק
פרוסופגניוזיהחתול זמני
סופגניות כמו בקונדיטוריה – הכי מושלמות!
פרוסופגנוזיה זה שלא מזהים את הייחודיות של כל פניםעשב לימוןאחרונה

באמת תופעה ייחודית

אני זוכרת היטב, אבל חושבת שהכרתי פעם מישהוריבוזום
כזה... (מישהו שנפגשתי אתו פעם למטרות שידוך. אחר כך פגשתי אותו במקרה באיזה אירוע עם חברה. קצת אחר כך ניסינו שוב פעם אחת. כמה חודשים טובים אחרי כן, אחרי שהתחתנתי, החברה סיפרה לי שהיא פגשה אותו והוא אמר מזל טוב ושהוא שמע שהיא התחתנה... הם בכלל לא מכירים, ודי ברור לי שהוא התכוון אליי (אנחנו לא דומות במיוחד. רק בצבעים.)
בדיוק קראתי כתבהרקאני

שראיינו באיזה עיתון 3 בנות שיש להן את זה

מסתבר שיש לזה שם
פרוסופאגנוזיה – ויקיפדיה 

אולי יעניין אותך