עבר עריכה על ידי ד. בתאריך א' אייר תשע"ב 02:45
ראשית, מוטב שתקראי את דברייך על "התנשאות", "שחצנות" וכו'. כל הודעתך מלאה מהם. ובצורה זולה ביותר. אני כמובן, לא כתבתי "בצורה פוגענית על כך שאת בעלת תשובה".. אין זכר לכך בדברי - אינני יודע מה את וזה גם לא ענייני.
ועיקר דברי כמובן, לא היו "בשבילך" אלא בשביל מי שיקראו אותך. מה שהוזכר בנושא הרקע שלך, היה בדיוק מה שאת היזכרת לגבייך, ללא בושה, ואחרת לא היה עולה כלל. גם מה שנאמר לך על כך שמוטב תלמדי ממנה ולא תלמדי אותה, היה בדיוק נקודתית על מה שאת העדת על עצמך מתוך כתיבתך, שאין לך את התחושה של הגועל שבדבר זה, שאצלה עדיין יש, וניסית להוריד אותה (ואחרים שקוראים כאן) גם כן לחוסר תחושה אלמנטרית זו.
ככלל, אני התייחסתי לגופם של דברים שכתבת. כולל המעשים שלא בושת אַת-עצמך להזכירם פה, בניסיון גם אם לא מכוון, להכשיל אחרים, עם האמירה שלך שזה לא כ"כ נורא - לא בשמיים ממעל ולא בתוצאות לנישואין.. - וכו'. אם לא היית מתנשאת (כן - את..) לזלזל במה שכתבו לפנייך ו"לדעת" שזה לא נכון - ולהביא "ראיה" מעצמך - לא היה צריך להגיב. ואין בתגובתי שמץ שחצנות, וגם לא "התנשאות".. אלא תגובה לעצם הדברים החמורים שכתבת.
את לעומת זאת - מנסה לתקוף את ה"אדם", אופייני כשאין מה להתייחס לגופם של דברים שעליהם כתב האדם.
א. את, באופן כללי וענוותני.. "אדם עסוק" כלשונך, ולכן עברת רק "ברפרוף על הודעתי הארוכה".. (וכתבת כנראה הודעה קצרה... סיגנון מוכָּר - שמנסה "לעקוץ" מהצד, ואינו שם לב שעוקץ את עצמו בלבד). את גם "מפרנסת חלקית" וגם "אמא".. לעומת זה, את "יודעת" שאני "שוקד על הגמרא בתור עיסוק עיקרי" (הלוואי..), וזה נובע אצלך מ"ידיעה" אחרת, שלאדם כזה יש "המון זמן פנוי להיות בפורום"... הערה אנטישמית קלאסית. די אופיינית לשנאה שמבצבצת משורות הודעתך הזו, לכל מיני אנשים.
ו"ידיעותייך" האלה - הן בדיוק ברמה של "ידיעותייך" שבהודעה הקודמת, ש"מבטלות" את כל דברי מי שקידמוך..: ידיעות ש"יודעות" שלא יתכן שסתם אדם ירצה לעזור לאחרים, ולא בגלל שהוא "לומד גמרא ויש לו עודף זמן".. ידיעות ש"יודעות" שאין בעיה נוראית להתנהג בפריצות ("פרופורציות" כלשונך..), וזה לא יגרום כל נזק מיוחד.. ידיעות שיודעות שכל מי שיודע אחרת - בברירות לגמרי - זה לא יתכן שהוא פשוט יודע/חש מה שאני לא. הוא סתם "מתנשא"..
ובכן, לצערי אינני זוכה לשקוד כל הזמן על הגמרא - ולאנשים כאלה כנראה יש עיסוקים חשובים יותר מלהגיב על הודעות כְּזו שלך - ואני לא ניזון מהמָן שירד במדבר, ועל כן אני גם צריך לפרנס.. ויש לי יותר ילדים ממך וגם "בית לדאוג לו" (לך הרי, כתבת, יש תינוקת, בית לדאוג לו ולימודים.. ולכן כלשונך האנטישמית הנ"ל, אין לך זמן "לקרוא 40 פעם בעיון עם רש"י ותוספות".. בניגוד כנראה לכל האחרים.. קלאסי לכל הודעתך: כל מה שאת עוברת - זה כביכול הקלאסה, אין מעבר לכך...).
ומה שאני מפנה מזמני לכתוב בפורום - זה כדי לעזור למי שניתן. תתפלאי. ממש בשביל לעזור. לפעמים, לצערי, גם צריך להוציא זמן על תגובות להודעות מסוג זה שלך.
ו.. לא. לא "אסלח לך אם טעית". אל תכתבי מה שאת לא יודעת. לא על אנשים ולא כללית. אם היית נוהגת כך - היית חוסכת את שתי הודעותייך.
ב. לפני שאת באה, בסיגנונך האופייני, ללמד גמרא על בעלי תשובה - מוטב תִלמדי דברים בסיסיים יותר, על "גדול המחטיאו יותר מההורגו", על חומרת "אביזרייהו דעריות" ומי שבא "לקרר" מזה, על דיבור של שקרים ביחס לזולת וכיו"ב.
הרמב"ם כותב: מדרכי בעל תשובה להיות עניו. ולא להתפאר בחטאיו הקודמים לעין-כל ו"ללמד" את האחרים מנסיונו שזה לא כזה אסון... מה שאת עשית פה. וכשהכרחת בעצם, להעיר לך (ועם לימוד זכות - שאולי לא שמת לב, כפי שכתבתי בהודעתי הקודמת) שעצם חוסר התחושה הזאת של הענין, היא בדיוק העדות על הנזק מדברים כאלה - אז במקום שתאמרי לעצמך - רגע, אולי זה באמת כך.. למה כתבתי, אולי אני מכשילה; ישר "ידעת" שזה לא באמת.. זה רק "התנשאות" עלי בתור בע"ת.. אל תצפי שאם את "תשתמשי" ב"נסיון" המגונה הזה לעין כל, ביוזמתך, כדי להקהות רגשות אצל אחרים, חלילה - תהיה לך "חסינות" כי תאמרי שאת בע"ת..
יש משהו משונה לפעמים, שאנשים חושבים שברגע שיש כיום תואר "בעל תשובה", הרי הוא למעלה מצדיקים גמורים - לא משנה מה יאמר ומה יעשה.. לא. אם אדם - כל אדם - חוזר בתשובה ממשהו, הוא בעל תשובה בדבר הזה. ואם הוא חוטא במקביל, למשל בהכשלת הרבים, בזלזול ברגשות צניעות ומשמעותם וכד' - אז כשיחזור בתשובה גם מזה, יהיה בעל תשובה גם מזה. ולא כשיחזיק באיוולתו ויחרף כל מי שיוצא נגד הדבר המגונה הזה..
ג. את לא בטוחה אם "אדם כמוני" היה עובר את הדרך שאת עברת. מאיפה את יודעת מי זה "אדם כמוני"? את מכירה אותי? ומאיפה את יודעת מה אני עברתי? את פשוט ח צ ו פ ה. אין מילה אחרת. ואת תכתבי על אחרים: "בהתנשאות ובשחצנות המאפיינים"?... מאפיינים אותך בלבד. גועל נפש של כתיבה. אינני יודע מי פגשת, ואינני יודע אם סגנונך הוא תוצאה או גורם. מה שברור, שאם גם אליהם דיברת כמו כאן, ועם אותה יוהרה מטופשת, מעוטפת במגננת מונופול על הסבל, אז לא פלא אם השיבו לך כגמולך. בדיוק כמו שאת מאלצת אותי לעשות כעת.
מה שגם ברור, שכאן בפורומים, שאת כ"כ מזלזלת בהקדשת הזמן להם, כבר כמה אנשים עם בעיות סבוכות ממה שהזכרת לגבי עצמך, דווקא פנו גם אלי באישי, וזכו לאוזן קשבת והרבה זמן (גמרא... אה?), ומעולם לא חשבו שיש זלזול ב"תשובה" שלהם, או אי התפעלות ממעלתם. הרי גם אני משתדל לעלות ולתקן, ככל אחד. אבל הם לא באו בהתפארות בַּגועל, ו"ללמד אחרים" מזה. ההיפך - עם רגישות למה שראוי להרגיש. עם כאב כשלא מרגישים.
ד. מה בדיוק הסיפור אצלך שאת בטוחה ש"מנסים לסגור את העולם בפנייך"?.. את באמת חושבת שכולם "סביבך"? זה מה משעסיק אותם?.. כשאני כתבתי את תגובתי לא עניין אותי אַת ולא סגירת או פתיחת עולמות שלך.. ענין אותי שאת לא תצליחי לסגור לאחרות עולמות של רגשיות נורמלית, בגלל התנשאותך חסרת ההצדקה, כאילו מה שאת לא חשת - פשוט אינו קיים. תכבדי בנות שיש להן תחושות כאלו, טבעיות ונורמליות, ואל תתלונני שאם מזכירים דבר כזה (שאת הזמנת אותו ע"י החשיפה חסרת הבושה של ההיפך), זה זלזול בך כ"בע"ת"..
ה. אף אחד פה לא "שפט את הבחורה לחומרה". החומרה היתה על הנושא ולא עליה. ניסו לעזור לה, והצליחו. ואם אין לך זמן לקרוא מה שכתבו - אל תגיבי על מה שלא קראת ותשימי בפיהם של אנשים דברים שלא אמרו. והיחידה שניסתה לסקול אותה זו את - עם ההחלשה שלך.
ו. את תגידי שמי שלא רוצה ליגוע בארוסתו הוא "נכה"?! אח"כ תתלונני על "מילים" שאומרים לך.. אולי, אם כבר, זו הנכות הנפשית: לא לחוש את הסלידה מנגיעה במי שאינו/ה שלו/ה. לא לחוש את הבריאות שיש אצל בנות שפשוט להן שמי שאינו בעל שלהן לא יגע בהן, אצל בחורים שלא עולה על דעתם ביטוי של יחסם אל ארוסתם באופן כזה.. שהם במישור אחר לגמרי, נורמלי ואמיתי, של יחס של לקראת-נישואין. מורגש אצלם לגמרי, טבעית, מה נישואין ומה לא. והבעיה היא אצל מי שמתיימר "להורות" מה בריא ומה לא, כשהוא כל הזמן מודיע שהורגל לדבר אחר, ולא מוכן לקלוט את האמת והעדינות אצל מי שמעידה שכאשר היא רואה דבר כזה, הוא מבחיל אותה; ואז - גם אם יש יצר, יודעים גם לקראת מה מתעלים ממנו, לקראת איזה תחושות גדולות יותר. ולא פוטרים ב"לא נורא". כן נורא. נורא מאד. לא כל אחד ימציא תורה חדשה.
ז. את כמובן לא תודי בטעותך, אלא שוב באותו סיגנון שחצני אופייני, שבמומו את מנסה לפסול אחרים: "אם היה לי סדר ערב על השירשור" ("אנטישמיות" קטנה כבר אמרנו?) לא הייתי כותבת כך.. את כתבת ש"אין דבר כזה להיפגש מעט". לא שאת לא יודעת על דבר כזה. אז מה עושים כשאנשים מעידים אחרת?.. "לא ידעתי, כי אני לא קוראת 40 פעם.." לא כתבתי שהניסיון שלי אולטימאטיבי".. כן כתבת. כשאדם כותב "אין דבר כזה" - זה "אולטימאטיבי".. וזה אופייני לכל כתיבתך. את "יודעת" - אין עוד ניסיון אחר, רגשות טהורים יותר. אני.
ח. "מאות אלפי אנשים שאינך מכיר"... את מכירה!.. תפסיקי לדבר "בשם הרוב". זה מאוס. ואל תוציאי פה שם רע על מאות אלפי אנשים. אני אכן גדלתי בציבור הזה ואני די מכיר את הגוונים בו. וגם מה שכתבתי על מה שגרמה ה"תרבות" הקלוקלת הזאת אצל כל מיני אנשים, היה מידיעה קרובה.
ט. אל תשימי בפי "זלזול בציבור גדול מ אד בציונות הדתית".. היחידה שזלזלה כאן באנשים שאומרים אחרת ממנה זו את. בגבול השינאה, ומעלה. אל תכניסי לי את הסיגנון המבחיל שלך "זה לא הופך אותך לטוב מהם".. כאילו מישהו אמר כך. בניגוד לך - אני לא דיברתי על "אנשים" בכלליות, אלא על נקודה ספציפית. ואל תדברי לי בשם "הציונות הדתית", מספיק עם הגועל היהיר הזה. מי נתן לך את הקרדיט על אנשים שאני מסופק כמה מהם את מכירה. תהיי רגועה - אני גדלתי בסביבת הרבה מה"ציונות הדתית", מכל הגוונים.
וקצת הבנַת הנקרא: את, בנסיונך להכשיל אחרים ולזלזל בדברים הכי בסיסיים (אני מלמד זכות שאת כנראה באמת לא תופסת כמה ה"מילים" האלה שלך פוגעים בציפור הנפש של תחושות יהדותיות הכי בסיסיות), כתבת בשם "אנשים דתיים", אז כשציטטתי את המילה שלך, "דתיים", שמתיה במרכאות ככל ציטוט. ואל תעמיסי עלי את פרשנות-השינאה שלך. אבל אם כבר, אכן ברור לגמרי שבענין הזה, אנשים שנוהגים כך במזיד, אינם "דתיים", דהיינו שומרי מצווַת ה'. כי זו עבירה חמורה, וגם קלקול מידותי ונפשי חמור. נקודה. ואין לכך כל קשר אם הם "טובים ממני" בכל מיני דברים אחרים. מי בכלל דיבר עלי, חוץ ממך..
י. לא צריך להכיר את "כל הזוגות" שלא נהגו בסדר. אין לי שמץ ספק שכל אחד ביחס לעצמו, אם לא היה מגיע מתוך התנהגות מופקרת - היה לו בנין משפחתי בקומה נוספת שאין לו. זה ענין מהותי ולא צריך בשביל זה "סטטיסטיקה". כמובן, אפשר לעשות תשובה. אבל כבר כתבתי: תשובה זה לא שמטשטשים את חומרת הענין - אלא שמתנקים ממנו ומקיאים אותו, בוודאי לא ממעיטים בחומרתו באוזני אחרים, ולא מזלזלים בבעיה שבעצם אי הרגשת הדבר.
י"א. ולגבי סיום דברייך "מי ייתן.. מתוך אמונה שלמה..מתוך ענוה.. קבלה הדדית.. כבוד לזולת".. אולי זה מבטא איזה מקום של שאיפה אמיתית אצלך. אבל אחרי מה שכתבת ("לא מחריבים עולמות של קדושה".. זה אמונה במצוות ה'?), ואחרי האופן שכתבת בהודעה הזו - זה פשוט נשמע מגוחך.: ענוה, כבוד, קבלה הדדית....