אז מה אנחנו צריכים לקחת איתנו מהצום, מהאבל?
בדור שלנו ובציבור שלנו שומעים השכם והערב על כך שהבעיה שלנו היא שאנו לא נלחמים מספיק על הארץ, שלא מוסרים את נפשנו על כך, או שמוסרים אך לא מספיק. נדמה כאילו עיקר צרותינו והעובדה שאנו מרגישים כאילו אנו הולכים ונעזבים מהשגחת ה', נובעת מכך שאנו לא עושים מספיק מאמצים למען ארץ ישראל. אם יש עקירות זה בגלל שלא נלחמנו מספיק, אם יש בעיות אחרות בשטחים - כי לא עשינו די...
וראו זה פלא, בדורות החורבן, בזמן הנביאים, לא לזה מייחס הנביא את החורבן, את הגלות מהארץ.
"על מה אבדה הארץ... על עוזבם תורתי" (שלא ברכו בתורה תחילה, כדברי החז"ל)
"כה אמר ד' על שלשה פשעי ישראל ועל ארבעה לא אשיבנו, על מכרם בכסף צדיק ואביון בעבור נעלים"
"מלאתי משפט, צדק ילין בה ועתה מרצחים... יתום לא ישפטו וריב אלמנה לא יבוא אליהם, לכן... הוי אנחם מצרי ואנקמה מאויבי"
"גם כי תרבו תפילה אינני שומע - ידיכם דמים מלאו!"
"כי אם בזאת התהלל המתהלל השכל וידוע אותי. כי אני ה' עושה חסד משפט וצדקה בארץ, כי באלה חפצתי נאם ה'"
ומה אומרת התורה? לאלו עבירות מקשרת התורה את הגלות מהארץ?
למשל - שמיטה "אז תירץ הארץ את שבתותיה, כל ימי השמה"
עריות - "ותקיא הארץ את יושביה"
וחז"ל - בית ראשון חרב על עבודה זרה, גילוי עריות ושפיכות דמים. בית שני חרב על שנאת חינם.
לא על כך שלא באנו לארץ כעס ה', אלא שבאנו אל הארץ וטמאנו אותה "ואביא אתכם אל ארץ הכרמל לאכול פריה וטובה, ותבואו ותטמאו את ארצי, ונחלתי שמתם לתועבה"
אבל זה באמת מעניין אותנו? את מישהו מעניין שישראל היא אחת מיצרניות הזנות הגדולות בעולם? מישהו בעולם הדתי מתרעם על זה? למישהו מהציבור שלנו (כן, כן, אנחנו) אכפת מכך שהעניים מתגלגלים ברחובות, ושדין אלמנה ויתום לא ישפוטו? יש מישהו שהיה מוכן להיעצר בהפגנה על כך שסל התרופות לא כולל תרופות בסיסיות לחולים סופניים, ושהכסף לסל הזה הולך ל"תרבות וספורט"?
למה זה לא מפריע לנו? למה קדושת הארץ והמאבק על הארץ הפכו להיות הדברים היחידים שבאמת חשובים לנו? למה לא עושים כלום עם הדברים הכ"כ בסיסיים הללו, שהנביאים חוזרים עליהם שוב ושוב? למה הדברים שמפורש נאמר שבעבורם חרבה הארץ, אינם מעניינים אותנו כלל? ולמה אנחנו לא לומדים לקח?
עברתי עכשיו על מום שבך אל תאמר בחברך, כי גם אני לא באמת מקיים את מה שכתבתי, וגם לי תכל'ס לא באמת אכפת. אבל אולי למישהו זה יעשה משהו...
אולי...
במצב ממש טוב ב"ה!!