נשים וגברים ומה שביניהםSO WHAT

בעקבות משהו שקראתי לאחרונה- שאלה שמטרידה אותי מאד!

לאורך כל ההיסטוריה, מימי קדם ועד תחילת הפמיניזם (ואפשר להגיד שגם עד ימינו, במובנים מסויימים)

בכל התרבויות ובכל המקומות (כמעט! והיוצא מהכלל רק מעיד על הכלל) - הגברים היו השולטים, והנשים היו מדוכאות (מלשון דיכוי ולא דיכאון).

למה אתם חושבים שזה היה???

הרי נשים לא שונות מגברים מבחינה אינטלקטואלית, רעיונית, שכלית.. יש להם יכולות מצויינות בהמון תחומים..

איך זה שלרוב הם היו נחשבות חלק מרכוש, משהו ששייך לבעל/אבא, בנאדם בעל זכויות פחותות מאשר גברים (כמו זכות לבחור ולהיבחר) וכו' וכו'...

(אני חושבת שזה ככה גם ביהדות, אבל לצורך העניין בואו נשאיר את היהדות מחוץ לעניין הזה ונדבר באופן כללי על כל האנושות)

מה אתם אומרים? 

מעניין אותי לשמוע את דעתכם..

...Talrats

את שואלת איך בכלל נוצר מצב כזה מלכתחילה או איך הוא החזיק מעמד(פחות או יותר) כ"כ הרבה זמן?

לא יודעת, גם וגםSO WHAT

אולי אם איכשהו זה התחיל, הגיוני שזה גם יעבור הלאה (והגברים שהשיגו שליטה ינסו לשמור עליה).

מה שמוזר זה, שהיו תרבויות שלא היו קשורות אחת לשניה בכלל בכל העולם (נגיד- אמריקה שהיתה מנותקת לגמרי משאר העולם עד קולומבוס) ובכל זאת, בכל התרבויות זה היה ככה.. 

הובלה של עם הצריכה מיומנות מלחמתיתעוגי פלצת

ועיסוק במלאכות ועבודות כפיים היה יותר נגיש לגברים, שהיו הפיזיים.

ממילא אפיקי ההכרעה במישור הפוליטי והכלכלי (וההשכלתי, כי הידע המקצועי

נמסר לאלה שעסקו בו) אוכלסו ע"י הגברים.

כך נראה לי על קצה המזלג...

מה שעוגי אומרבצלםאלוקים

בראשית העבודה היתה בעיקר פיזית..=גברים שלטו..

והשאר היסטוריה.

ככה נראה לי.

אז הכל נובע מכוח פיזי עדיף?SO WHAT

לכאורה, כדי להיות מצביא או מדינאי טוב, לא צריך כוח פיזי מתפרץ או אגרסיביות [יתרונות הטסטוסטרון הגברי]... דווקא הנהגת מדינה והנהגת מלחמה דורשות רמה גבוהה של ארגון, שיתוף פעולה, ופשרנות, יכולת להשיג בני ברית וכו'. 

לכאורה, אם לא היית מכיר כבר את ההיסטוריה האנושית כ"כ טוב, לא נראה לך הגיוני שיווצר מצב שבו צבאות המורכבים מלוחמים חסונים מונעים על לוח המשחק לפה ולשם, על ידי מדינאיות ומנהיגות תככניות?

(וכולם יודעים כמה בנות טובות בתככים, לא?)

ועוד משהו-SO WHAT

לאורך כל ההיסטוריה, שולטים ונשלטים היו לחלוטין לא תלויים בכוח פיזי..

בני 50 ו-60 שלטו בבני 20 בלי כוח פיזי עודף ללא ספק..

בעלי אדמות עריצים ושמנמנים שלטו בעבדים חסונים וחזקים..

היתה נקודת התחלה מסויימת ממנה המשיכה השליטהעוגי פלצת

הבעלות הראשונית ביותר על קרקע מסויימת,

גם אם לימים הגיעה לבעלותם של בעלי אדמות עשירים ומפונקים,

היתה של האיכר החסון שהיה אולי סבא רבא שלהם,

הראשון שהשתלט בזרוע על הקרקע ועיבד אותה -

או הבעלים הקודם ממנו הם קנו...

אבל כדי להכיר מהי מלחמה, וכדי להתקדם בסולםעוגי פלצת

הדרגות הצבאי, היית חייב להיות מתי שהוא חייל פשוט לפני כן...

אין ספק - לנשים לא היתה ההזדמנות להוכיח את עצמן.

כן אבלאבלSO WHAT

אוף אני לא מצליחה לנסח את זה.

זה לא חייב להיות קשור לזה.

תנסה לדמיין שזה לא היה ככה, שאתה לא מכיר את כל ההיסטוריה האנושית.

כאילו הרי לכאורה (לדעתי) אין הבדל בין אישה לגבר מבחינת המעמד והזכויות. אז נגיד שכשהתחילה החקלאות והעיור ואנשים הפסיקו להיות נוודים והתיישבו, אז לגברים היה איזה יתרון פיזי. אבל זה לא שיש שבט של גברים ושבט של נשים והם נלחמים ביניהם והגברים מצליחים להרביץ לנשים ולוקחים את החלקת אדמה הטובה.

הרי תמיד חיו במשפחות ובחמולות. גבר תפס את האדמה לא בשביל עצמו, אלא גם בשביל אישתו והילדים שלו. נגיד שיש כאן איזה חלוקת תפקידים- הגבר כובש את השטח כדי לפנות לאישה מקום שבו תוכל ללדת ולגדל את דור ההמשך שלהם. 

וכשיש חמולה על השטח הזה, מה מונע מאישה להיות מנהיגת השבט, איך זה שברור שזה יהיה דווקא גבר?

ומילא זה, אבל למה שהאישה לא תהיה הרופאה של הכפר? או השופטת? 

אתה מתאר מצב שבו יש מאבק בין נשים לגברים על שליטה, וגברים מנצחים...

אבל זה לכאורה מצב מאד לא הגיוני, כאילו למה שזה יקרה? אין דוגמא למשהו כזה בכל עולם הטבע..

כי הגבר הוא זה שכובש... ברור שהוא ירגיש בעליםמוטיז

הוא גם מגן על האשה, האשה מרגישה תלויה בו בניגוד לגבר, שפחות מרגיש תלוי...

אגב, יש לי צד...מוטיז

שגם היום המצב בעצם אותו הדבר... ושאולי כך זה צריך להיות בכלל.

אבל לא יודע..

...^^^מייכ

יש משו... רוב (בעצם הרבה.. לא בדקתי את כל המיקרים )הנשים מעדיפות להיות בצד המקבל,, בצד המובל,,

והרבה גברים עם טבע מוביל יותר,, שולט..

אני לגמרי לא חושבת שזה נכון!SO WHAT

מההיכרות שלי עם כל מיני בנים ובנות בעולם הזה... אני ממש לא רואה מגמה כללית כזאת... מצטערת! 

חוץ מזה, שוב: אני לא מדברת רק על הנהגה אלא על הכל!!!

למה שנשים לא יהיו שופטות? רופאות? הוגות? אין כאן עניין של הובלה..

נגיד שהם לא רוצות להוביל- איך זה מגיע למצב שבו הן רכוש של האבא שלהם, שיכול למכור אותם לעבדות?

או איך זה שבחוקי חמורבי, למשל, אם בנאדם אנס בת של מישהו- העונש שלו זה שיאנסו את אשתו? 

ברור שנשים יהיו שופטות רופאות והוגות! העולם יהיה טמייכ

טוב יותר

את יודעת ממתי זה חוקי חמורבי?

ממש מתחילת העולם!!!

דווקא זה מדאיג אם את אומרת שככה כתוב בחוקי חמורבי..

באמת מדאיג אותי..

בחוקי חמורבי יש משהו אלוהי...

מה?..SO WHAT

לא הבנתי מה את באה להגיד, חחח סורי...

כמובן שאני חושבת שנשים צריכות להיות רופאות ושופטות, השאלה היא למה הם לא חשבו את זה, פעם? 

חוקי חמורבי הם החוקים הכי קדומים שנמצאו כתובים (מהמאה ה-18 לפנה"ס בערך)- זה שהם כתובים ככה וזה לא נראה לאף אחד מוזר, זה סימן שזה הולך עוד הרבה אחורה...

לא הבנתי מה אמרת על זה שזה מדאיג, ועל זה שזה אלוהי?...

נראה לי שפעם לא חשבו ככ..מייכ

יותר עסקו בלשרוד.. האנשים היו פחות דעתנים.. ולכן לא שינו את המצב הקיים..

מה שאמרתי: ברור שנשים יהיו גם רופאות וגם דוקטור..

מי שמסוגלת לזה וזה טוב לה- היא תוסיף פן מיוחד למקצוע ותשפר אותו..

לפני כן אמרתי שטבע של הרבה נשים להיות נשלטות.. זה בכלל לא בסתירה!!!!

אישה יכולה להיות מובלת יחסית,, ומוצלחת למדי.. 

זה טבע שלנו שתהיה לנו משענת יציבה..

לא ככה?<

נולדת להיות פייטרית?(סורי ירדתי לרמה האישית..)

והחוקים אלוהיים- כוונתי: בראשית היה קשר ישיר לאדם עם הבורא.. נכון? וניתן להניח שהחוקים בבריאת העולם הם חוקים אלוהיים..

וחוקי חמורבי הם החוקים הכתובים הקדומים ביותר שאנו מכירים..(ואגב,, ניתן למצוא בהם הרבה הקבלות לחוקי התורה,, שברור לנו שהיא משמים...)

דווקא בגלל..Talrats

שהם לא שבטים נפרדים זה יצא ככה, הגבר חונך וחינך את ילדיו בצורה הזאת שהאשה

תפקידה להביא ילדים ולעבוד בבית,היא חלשה ופגיעה והיא לא תסתדר בעולם החיצון

ללא עזרתו של הגבר, היו תרבויות יותר פתוחות אבל התפיסה השגויה נשארה אותה תפיסה.

כן אבל איך התחילה התפיסה הזאת!?SO WHAT

הרי זה לא נכון, תכלס. אתה ואני במאה ה-21 יודעים את זה... אז אין סיבה שפעם (בתחילת הזמנים) לא ידעו את זה גם.

זה שככה זה המשיך, זה ברור..

אבל זה לא שבט אחד שבמקרה יצא שהיה איזה גבר דיקטטור עם השקפת עולם מוזרה שחינך ככה את כולם.

זה בכל התרבויות, בכל המקומות.. 

למה זה לא נכון? בטח שזה היה נכון!מוטיז

האשה היתה תלויה בגבר, ושניהם ידעו את זה!! למה לא נכון?

נגיש שהאישה אכן נזקקת יותרSO WHAT

מה לעשות, אישה שהרגע ילדה עם תינוק חייבת עזרה בשביל להאכיל אותו. נכון?

אבל ההנחה שלך שהנשים נזקקות כאן דווקא לגברים, היא קצת בעייתית.. יש כל מיני בע"ח (כמו פילים ושימפנזות) שהדינמיקה הזאת דווקא מביאה אותם לחברה מטריארכלית.. 

בכלל שהנקבות זקוקות יותר מהגברים לתמיכה חברתית הן מפתחות את כישורי שיתוף הפעולה ויוצרות רשתות חברתיות מסועפות של נקבות, שמשתפות פעולה זו עם זו ועוזרות אחת לשניה לגדל את הגורים. הזכרים לעומת זאת, ממשיכים לריב על הנקבות ויוצא דווקא מצב שבו הנקבות משתפות פעולה באופן הדוק ויוצרות "להקות" ואילו הזכרים הבודדים נמצאים במלחמה מתמדת אחד עם השני, ואז דווקא הנקבות הן החזקות ולא הזכרים. 

אתה כל הזמן מדבר מתוך ההיכרות שלך עם העולם וההיסטוריה שלו, אבל תנסה לחשוב על זה באופן אובייקטיבי..

זה שככה זה קרה, זה לא אומר שככה מחוייב שיקרה!

לא מחויב שככה יקרה... זה כבר לא ככ קורה..מייכ
זה נראה לי נורא פשוט.מוטיז

אני לא יודע מה זה מטריארכלית, ואני לא יודע שום דבר על פילות, אבל אני מבין בצורה מאד פשוטה, שבעולם בו הכח הפיזי משמעותי בהרבה מכמה שהוא משמעותי כיום - המין החזק יותר פיזית ישלוט. זה הכי פשוט והכרחי בעולם, בלי לנסות לחשבן את זה שלסחוב דייסה לתינוק זה גם קשה וכבד...

טוב נראלי שאנחנו משדרים פה על גלים שונים לגמרי..SO WHAT

אני מנסה לערער את כל הדברים שגדלנו עליהם ואתה מכיר מכל הסיפורים והם אקסיומות מבחינתך.

אני מנסה לגרום לך לראות הכל בצורה הכי נקייה ואובייקטיבית כדי להראות שזה שההיסטוריה התפתחה ככה, זה לא אומר שהיא היתה יכולה להתפתח גם אחרת...

ואני מנסה להבין מה גרם לזה שהיא תתפתח דווקא ככה..

[ודרך אגב חברה מטריארכלית= חברה שבה הנקבות הן השולטות, בניגוד לחברה פטריארכלית= חברה שבה הגברים שולטים (שזה המצב המוכר לנו).]

לאן את מנסה להגיע?מוטיז
אני לא אומרת שיש לי תשובה לשאלהSO WHAT

אבל אתה מסרב להכיר בכך שיש כאן בכלל שאלה, זה מה שאני מנסה לגרום לך להבין..

אבל לצערי לא כ"כ מצליחה..

לא נורא, אפשר להשאיר את זה ככה וללכת לישון

יקירתי.. אל תשכחי את גולדה.. היום זה לא כזה חברה פמייכ

פטריארכלית..(וואו מילה קשה... איך מנקדים אותה??)

נראלי שגולדה היא רק היוצא מהכלל שמעיד על הכלל..SO WHAT

ובאופן כללי אני חושבת שהחברה שלנו עדיין די פַּטְרִיאָרְכַלִית. 

אבל את צודקת, העולם מתקדם בצעדי ענק לעבר שוויון..

(אני לא מדברת על זה, אלא על העבר..)

ונראה לך ששויוןזהנ הגיוני? זה נכון? זה יתכן?מייכ
שוויון זכויות והזדמנויות?SO WHAT

בוודאי!!! את לא?

לא.. יש שוני.. למה להתכחש? זה רק פוגע...מייכ

לכל מגדר מגיעות הזכויות האישיות שלו.. והחובות האישיות שלו..

סתם דוגמה שעולה לי לראש: מה דעתך על שויון שגם האבא יקבל חופשת לידה?? סה"כ זה שינוי נפשי גדול מאוד..

מה דעתך שאישה גם תהיה בקרבי? אם יש שויון כנראה גם מבחינת חוזק פיזית, יש לנו יכולת הישרדות גבוהה אם חלילה ניפול בשבי.. נכון?

ומשו מהעולם הדתי: שגם אישה תהיה מחויבת ל3 תפילות במניין..

איך העולם יכול ככה להתקיים?? מי יהיה בבית בינתיים?? 

תנסי לגדל ילד (ככה העולם מתקיים.. מה לעשות..) עם שוויון כזה.. זה בלתי אפשרי..

חייבת להיות חלוקה תפקידים-חובות, וממילא חלוקת זכויות בהתאם..

שויון נראה לי רק פוגע..

בגלל זה אמרתי "שוויון זכויות והזדמנויות"...SO WHAT

ולא "שוויון שנשים וגברים יהיו זהים אחד לשני בהכל". ברור שאנחנו שונים ויש דברים שגברים לעולם לא יוכלו לעולם לעשות (כמו ללדת ולהניק) ודברים שנשים לעולם לא יוכלו לעשות (כמו, כנראה, להביס את אלוף העולם באיגרוף)

אני טוענת שמגיעות לנו אותן הזדמנויות ואותן זכויות כמו לגברים.

הזדמנויות: כן, אם בחורה רוצה ללכת למלחמה כי זה מה שמתאים לאופי שלה, והיא מסוגלת לסגור את הפער הפיזי ולעמוד בדרישות הצבאיות (זה יהיה קשה, אבל לא בלתי אפשרי)- אז יש לקבל אותה ליחידה קרבית בלי להחליט "לא" על בסיס מגדרי בלבד (וכנ"ל לכל תחום, כל עוד אין מגבלה אובייקטיבית). וכנ"ל לגבי חופשת לידה- אם מגיע לכל זוג 3 חודשים, ובד"כ האישה לוקחת אותם, אבל לזוג מסוים מתאים שהאב יקח את החופשת לידה במקום אישתו כי היא רוצה קריירה והוא רוצה להיות עקר בית, מה הבעיה בזה?

זכויות: אני מדברת על הזכויות הבסיסיות של כל אדם- זכות לבחור ולהיבחר, זכות לחירות ולהגנה וכו' וכו'

וסתם שתדעי,SO WHAT

יש מדינות שבהן גם האבא לוקח חופשת לידה (ואפילו חייב לקחת...) לא בטוח שזה דבר כ"כ גרוע! אני לא הייתי מתנגדת..

אני יודעת שזה ככה בנורווגיה לפחות, ואני בטוחה שבעוד מדינות באירופה זה קיים..

לא יודעת איך עושים VVV כזה שמחזק..0:בצלםאלוקים

אבל אני מסכימה איתך בנוגע לשוויון זכויות.

זה הפמיניזם שאני מקדמת, ואנשים עונים מיד כמו מייכ, או שתוקפים מיד..כי פמיניזם משמע אין שוני..(לשיטתם) וזהו הרס העולם, לשיטתם.

יש מקום לפמיניזם-כיון שהעולם עוד לא מוסרי מספיק ביחס לנשים.

(וכן לשאר קבוצות חלשות יחסית).

בכל מקרה, תגובה מעולה.

תגובה שטחית מאד, ולא מחדשת כלום.מוטיז

סורי, אבל כבר אמרתי שאת מתפעלת משטויות..

על הנזק אני לא מדבר, אנשים טפשים שהאקדמיה הפכה אותם לדמויי חכמים, שרוצים להרוס כל חלקה טובה.

תודה על ההמחשה.בצלםאלוקים
וואו אח, תשתדל לא לעוף על עצמךSO WHAT

לא יודעת אם כיוונת את התגובה אלי או אל בצלםאלוקים, אבל זה טון נורא לא נחמד..

אם יש לך מה להגיב על הדברים, תגיב בענייניות...

לא עף, אבל מצחיק להתפעל מהברברת הרגילה שלמוטיז

הפמיניזם, כאילו מישהו גילה את אמריקה.... התגובה בעיקר ל"בצלםאלוקים"

מצחיק אותך, אז תצחק בשקט בלב..SO WHAT

מייכ שאלה, הסברתי לה, בצלםאלוקים אמרה שהיא מסכימה איתי.. זה הכל..

הייתי שמח לו חשבת בלב על פמיניזם ולא כתבת כאן..מוטיז

אז מה...?

פליז, לא פניתי אלייך, עזבי את עסקי עם בצלםאלוקים, הם בכי טוב.

חחחמייכ

דווקא לסחוב טיטולים וסימילאק מהחנות זה כבד..

אה..

התבלבלתי..

פעם לא היה דברים כאלה...

התכוונתי לא נכון מצד האמת.Talrats
יש סיבה...Talrats

העולם היה נחות מחשבתית פעם בהרבה מושגים לא רק בעניין מעמד האשה,

קצב ההתקדמות בעולם תלוי בעיקר בביקורתיות ובחקירה(ראי ערך אברהם אבינו)

וזה דבר שרוב האנשים לא מתעסקים בו לאנשים נוח עם מוסכמויות ויותר קל לחיות

בחינוך שקיבלת מאשר לחשוב ולשנות דברים.

ממה שידוע לי השושלת התחילה מאדם אחד. 

לא נראה לי שהעולם היה נחות מחשבתיתSO WHAT

כלומר, לא נראה לי שהמוח שלו היה מפגר יותר מאשר המוח שלנו.

אנחנו פשוט נהנים מיתרון הידע שהצטבר במשך אלפי השנים האלה, והם היו צריכים לגלות הכל לבד.

אבל נראה לי שבקטע של שכל ישר והיגיון, אין הבדל.

זה שברגע שהתקבעה התפיסה שנשים פחותות היא כבר השתרשה, זה הגיוני.. כי כמו שאמרת יותר קל לחיות עם מה שאתה כבר מכיר ולא לערער על סדר העולם.

אבל השאלה שלי זה איך זה התחיל דווקא בצורה הזאת..

בקשר לזה שהעולם התחיל מאדם אחד- אני חס וחלילה לא באה לכפור פה, אבל נראה לי מאד מאד תמים מצידנו לחשוב שבקריאת כמה פרקים בספר בראשית אנחנו יכולים להבין בדיוק איך העולם והאדם נברא.

נראה לי די פשוט שרוב מה שכתוב שם, הוא בעיקר משל ורמזים לדברים שאין לנו מושג בהם. 

(או במילים פשוטות לענייננו: אני חושבת שהאבולוציה לא סותרת את התורה)

...Talrats

1) את צודקת ולכך התכוונתי שאמרתי נחות מחשבתית לא מבחינת זה שהם היו פחות חכמים פעם

אלא מהניסיון והידע שלנו.

2) לגבי שאלתך זה באמת לא ברור לי מהו השורש אולי זה הכח הפיזי כמו שהזכירו?

3) מעשה בראשית כמו שכבר כתבת מורכב מעניינים שלא כפשוטם ואי אפשר לשלול

את האבולוציה עם זאת לא ידעתי שעפ"י תורת האבולוציה נוצרו כמה בני אדם במקומות שונים

ולא יצאו מאדם אחד ולכן כתבתי זאת (לא באתי מהפן התורני בקיצור).  

את חושבת? מרשים.מוטיז

האבולוציה אולי לא סותרת את התורה.. אבל אין שום דבר תמים בלדעת על איך העולם נברא מ"כמה פרקים בספר בראשית".

ו... למה נראה לך שלפי האבולוציה לא מדובר במקור אחד? (בן אדם אחד)

....Talrats

היא התכוונה שאי אפשר להבין את מעשה בראשית כפשוטו ומבלי הכנה מדעית כפי שכותב 

הרמב"ם במו"נ.

זה אני מבין.מוטיז

אבל עיצבן אותי זה שזאת תמימות בעיניה.

לא קשור לתמימות. אחרי הכל המשמעות של איך בדיוק נברא העולם היא מועטה, ובשבילה מספיקים בהחלט כמה פרקים בספר בראשית.

אין לי מושג מה ניסית להגיד כאןSO WHAT

אם לך לא משנה איך נברא העולם, בכיף..

אותי זה מעניין ומסקרן איך זה קרה מבחינה מדעית ומה הוביל למה.. לא מעניין אותך, אתה לא חייב להגיב..

בקשר לאבולוציה- אני לא מומחית גדולה אבל לפי מיטב הבנתי, זה לא בדיוק היה בנאדם אחד שהתחיל הכל.. זה הכל תהליכים, ואי אפשר לדבר על אדם אחד בתור אבי האנושות..

מסקרן, אולי, אבל להסתפק ב"כמה פרקים מבראשית"מוטיז

זאת לא תמימות. ולהיפך, כשלא מדובר בלימוד בשביל מסקנות מדעיות והתקדמות מדעית - זה אפילו מראה על בריאות של הבנ'אדם.

נזקי האקדמיה, טפשים חכמים.

לא אמרתיSO WHAT

שמי שמסתפק בלקרוא את מה שקרה בבראשית ולהמשיך הלאה בחייו הוא תמים.

התמים הוא זה שקורא את הפרקים האלה ואומר לעצמו "אה, ככה בדיוק זה קרה, ממש במילים האלה." (ומן הסתם אז גם להילחם נגד המדע ולצרוח שאבולוציה וארכיאולוגיה זה כפירה ושטויות..)

דרך אגב, כנ"ל גם מי שלוקח מסקנות של אקדמיה ומתייחס אליהם כתורה למורה מסיני, ובטוח שכל התיאוריות שלהם הם האמת לאמיתה, הוא תמים באותה מידה.

לא מאבק לשליטה בכלל! חלוקת תפקידים מעשית.עוגי פלצת

והחברה האנושית גדלה והתפתחה בהכרה (בלי קשר למה צריך להיות או מה נכון)

שהגבר הוא זה שלוחם ומנהיג ומפרנס ומוביל את העניינים.

אז מה..מוטיז

כדי להגיע לפיקוד - התחלת כחייל, שם הצטיינת בדברים שדורשים בהחלט מיומנויות פיזיות... ומשם המשכת וצברת כוח.

הכל היה מבוסס על כח.

אבל אין סיבה שזה יהיה, בעיקרוןSO WHAT

נתחיל מזה שכשבני אדם היו ציידים-לקטים, לפני החקלאות, החלוקת תפקידים היתה (לרוב) שהגברים צדים והנשים מלקטות. 

מי קבע שהציד יותר חשוב מאשר הליקוט? יש מצב אפילו שהתזונה שלהם התבססה יותר על ירקות, שורשים ודגנים מאשר על בשר, שהיו רק עוד חלק מהתפריט. 

באותה מידה שבה הציד הכי חסון יהיה זה שמחליט לאן ימשיכו לנדוד ואיפה יחנו, זו יכולה להיות דווקא הלקטת שמכירה את הגיאוגרפיה והבוטניקה של האיזור. 

ואז היתה המהפכה החקלאית, והם התיישבו והתחילו סכסוכים עם שכנים שבהם היה צריך חוזק גברי. עדיין, בשביל להיות מנהיג השבט, שמחליט מתי לשלוח את החבר'ה להרביץ ומתי דווקא צריך לנסות לעשות מו"מ, מתי לסגת ומתי לתקוף- אין שום צורך בחוזק פיזי... במיוחד שהחוזק הפיזי של הגברים הוא עדיף רק בסוגים מסויימים של כוח, כמו כוח מתפרץ. אבל נשים יותר עמידות בפני רעב, עייפות ומחלות מאשר גברים (לא אני ממציאה את זה, אתה יכול לבדוק). 

זה לא נראה לי משנה..מוטיז

לא היה צבא וחוק כל כך מעורב. כל משפחה החזיקה בנשק, כל משפחה הגנה על עצמה...

ואת זה הבעל עשה.

כך שהאשה היתה תלויה בגבר, זה משנה בהרגשה של שניהם.. היא הרגישה תלויה בו.. הוא הרגיש שהיא תלויה בו...

וברגע שמשהו תלוי בך אתה מרגיש בעלים ואחריות, אז אתה אחראי.

אשה שהיתה לבד בעולם היתה נאנסת ומנוצלת..

כל אחת היתה זקוקה לגבר מיד אחרי שעזבה את הוריה...

ולכן גם היו כמה נשים לגבר אחד, כי לנשים היה חשוב שיהיה להן גבר חזק..

נכון שלו הגבר היה חושב - הוא היה מוצא לנכון לשים אשה כשופטת, כי היא לא פחות מוכשרת, אבל שוב, זה היה פחות מבוסס על שכל ישר ויותר על כח. מי שהיה לו כח - קבל את העמדות המשפיעות.

נכון.. זה חלק מהקללה..מייכ

"והוא ימשול בך".. קללה מראשית ההסטוריה..

ב"ה כנראה העולם מתחיל לחזור לתיקונו.. ולכן הקללה פחות אפקטיבית.. ואנו פחות מדוכאות..(איזה כיףף!!!)

ודרך אגב,, נשים שונות מגברים... גם מבחינה אינטלקטואלית.. מאיפה הבאת את זה שהן לא שונות??

לא התכוונתי לא שונות, התכוונתי לא פחותות..SO WHAT

כלומר אין שוני ברמת המשכל בין גברים לנשים, אם כי הגיוני שיש דגשים שונים...

ובעניין הקללה- טוב נו, זה הסבר שאני יכולה להתמודד איתו.

אבל אני מנסה להבין את זה מבחינה מדעית/אנתרופולוגית/תכל'ס איך זה קרה... 

התורה מעולם לא אמרה שנשים פחותות מגברים.קחו עמכם דברים
הם בלתי ניתנים להשוואה. זה כמו להשוות בין סכין ומיטה.
מי שווה יותר? מי מוערך יותר?
תלוי באיזה הקשר...
לא בדקתי במפרשים, אבל לענ"ד הקללה היא שונה....קחו עמכם דברים

ראשית צריך לצטט את הפסוק השלם:

"ואל אישך תשוקתך, והוא ימשול בך".

כמו שאני רואה את זה, כאשר לאישה חסר גבר (קרי-רווקה) היא מחפשת איזשהי "ממשלה" שחסרה לה.

ואני אסביר...

אצל רוב הבנות שפגשתי החיסרון נמצא בזה שהן מחפשות מישהו להישען עליו, מישהו שיכיל אותן,

שיהווה ביטחון, מוקד לתמיכה, "סמכות" (לא במובן של מפקד-חיילים) אם תרצי.

וזו בעצם הקללה שלנו. אנחנו משתוקקות לזה, מחפשות את זה. מחפשות מישהו לעבור איתו את החיים, שייצב אותנו.

לא חקרתי את הנושא אבל מה ששמעתי (וגם קראתי כאן בפורום), אצל גברים החיסרון מתבטא אחרת.

הם מחפשים מישהי לתת לה, מישהי שתוכל להישען עליהם, מישהי שהם יוכלו להיות בשבילה "גב".

הם מחפשים להיות "ממשלה".

בחסידות ובקבלה קוראים לזה-אורות וכלים.

אני יכולה לומר לך שמהמקום בו אני עומדת כל ה"ההתעוררות הנשית" הזו מובילה לתופעות מחרידות יותר ופחות.

אני בתור אישה יודעת שיש לי ערך ותפקיד, אני לא צריכה אף גוי שיספר לי את זה.

אני מודעת לכך שיש בי כוחות נפש, יודעת שבעייני התורה אני מלכה ("כל אשר תאמר לך שרה-שמע בקולה!"). ולהיות מלכה-זה מחייב.

אם זה באמת מעניין אותך, ליובל דיין יש שיעור שאפשר למצוא ביוטיוב בשם "פוסט פמיניזם-התעוררות הבחינה הנשית באחרית הימים".

כך הפס' במלואו.. נכון. .אבל זה קללה...מייכ

למה הפס' מראה תמונה שונה?

קללה עדיף לבטל..

כמו שגם מומלץ להדליק מזגן בעבודה אם חם על אף שנאמר בזעת אפך תאכל לחם...

וכמו שלוקחים אפידורל למרות " בעצב תלדי בנים"..

אה..

ולא המצאתי את זה...

שמעתי מהרב יואל בן נון..

בשבילנו זה נחשב כקללה...קחו עמכם דברים
אבל צריך תמיד לזכור שמה שאצלנו הוא בדיעבד אצל ה' זה לכתחילה.

"בצער תלדי בנים" זו בעצם האמירה של הקב"ה שהפכה כל תהליך חשוב ומשמעותי למייגע. כל דבר טוב נרכש אך ורק ע"י עמל.
זו ענ"ד.
תמיד?בצלםאלוקים

"מה שאצלנו הוא בדיעבד אצל ה' זה לכתחילה."

הרי ידוע שכל האי שוויון ומלחמות הכבוד בין המינים הגיעו לאחר הקללות,

העולם ירד ממדרגתו המוסרית-

וזה ממשיך גם בהיתר אכילת בשר..שאמנם האדם הציל את החי אז מגיע לו לשלוט בו- אך יש פה משהו שמעיד על ירידה מוסרית של העולם כולו.

כמו"כ נגזרה מיתה לעולם.

בכל הדברים הללו יש תועליות, יש להם מטרה-

אך האם זה הופך אותם "לכתחילה" בעולם מוסרי אלוקי?

אנחנו לא חיים בעולם מוסרי אלוקי.קחו עמכם דברים
וכן, הקלקול שלנו הוא הלכתחילה של ה'.
אומנם בשכל זה לא מובן לנו, אבל ככה זה.
רגע שניה...SO WHAT

אני לא מאמינה שאת אומרת את זה...

אני לא נכנסת לתהליכים אלוקיים ניצחיים וזה פה, בסדר? (כי בתור בשר ודם אני לא חושבת שאני מסוגלת) אני מסתכלת על זה מנקודת מבט אנושית.

הקללה הזאת היא במאה אחוז קללה, וככל שנסיר אותה יותר מהר, כך יהיה טוב יותר (לנו כנשים ולעולם כולו שירוויח מזה, לדעתי). 

אולי קל לך להגיד את זה היום, אבל בוא נראה אותך מדברת ככה לפני אלפיים שנה, כשלא היתה לך שום מילה בשום תחום בחיים שלך, הכל האבא/בעל שלך קבע בשבילך, לא היתה לך שום דרך לממש את עצמך מלבד להביא לעולם עוד ועוד ילדים בלי שתהיה לך (כמעט) שום אמירה בעניין כמה, מתי, ועם מי. בלי לקבל שום השכלה בשום תחום שמעניין אותך 

שוב אני רוצה להניח ליהדות בצד. נניח לצורך הדיון שהיהדות היא ממש לא כזאת, והנשים היהודיות הן מלכות מאושרות. מה שבטוח הוא, שברוב שאר העלם זה לא היה ככה, במשך כל שנות ההיסטוריה עד הפמיניזם..

אני שוב מציינת פה סעיף מחוקי חמורבי שציינתי באחת ההודעות האחרות: אם גבר אנס בחורה, אז האח/אבא/בעל של הבחורה, יאנוס "כעונש" את אשתו של האנס. 

את היית רוצה להיות אותה הבחורה, או אשתו של האנס? זה היה היחס לנשים פעם...

אם את אומרת שהמצב הזה שבו גבר שולט באישה הוא לכתחילה, אולי היית רוצה לחזור לתקופה ההיא... באמת למה לא..

אחותי היקרה....קחו עמכם דברים

ראשית, לא נולדתי בזמנים האלה וכנראה יש סיבה.

שנית, אני לא סגורה על זה, אבל אי חושבת שגם לגויים יש חלק מתיקון העולם. וכידוע- דברים צריכים להתקלקל לפני שהם מסתדרים.

הקטע עם האונס, לדוגמא, הוא לא לפי התורה.

הגויים לקחו את מעמד האישה והשפילו אותו.

זו לא דרך התורה, זו לא דרכנו.

למה הם עשו זאת? נתנו לך מספר השערות בשרשור

אבל זה מלכתחילה לא היה הנושא שלי....

מה פירוש להסיר את הקללה הזאת כמה שיותר מהר?בנדא מצוי!!

הקללה הזאת תוסר רק לעתיד לבוא לכשתגיע הגאולה השלימה!!

עד אז אם אתן חושבות שכל הפנמיזם הוא הפרת הקללה אז אתן טועות בגדול

ואל תנתקי את היהדות מזה!! זה עצם היהדות

ואכן גם ביהדות - עם כל המודרניות וזה שהיום בנות יכולות לעבוד ולעשות עוד הרבה דברים אחרים עדין הן תלויות בגברים, והגברים הן אלו שצריכים להעניק לנשים!!

נשים לא "תלויות" בגברים. וגם לא ההיפך.קחו עמכם דברים

הכלי עדיין נמצא ויש לו ערך גם הוא ריק (בנתיים)

בדיוק כמו שלאור יש ערך גם אם הוא עמום, מפוזר ולא ממורכז (בנתיים).

במה בימינו נשים תלויות בגברים?SO WHAT

ובוודאי שהקללה תוסר כחלק מהגאולה. ב"ה אנחנו כנראה מתקדמים לשם במהירות..

צריך להבין שזה לא סתם קללה, לא היית בסדר?כנס לחדר!שאלה בעלמא

לקללה הזו יש מטרה- לתקן את האדם,ולהביא אותו ואת העולם כולו לשלימות.

הקללה הזו היא בשבילנו, ובשביל העולם. 

אם אני זוכר נכון אז כך גם הנצי"ב זצ"ל מדייק מהפסוק: "ארורה האדמה בעבורך" בשבילך,בשבילנו.

אם היום הקב"ה היה נותן לנו שפע,ללא כל העמל, לא היינו יודעים איך להתנהג עם השפע הזה,וחוטאים ומשתמשים בו לרעה.

לכן הקב"ה מקלל, והופך את המציאות לכזו שכדי להגיע לתוצר כל שהוא- צריך לעבוד, וכדי ללדת,צריך להמתין 9 חודשים.

וככל שהזמן עובר, והמציאות מתקדמת, כמו שאמרת למשל שהמציאו את האפידורל,- זה סימן שאנחנו כבר פחות ראויים ופחות נצרכים לקללה, ויותר קרובים לתיקון ולשלימות.

ולכן לעת"ל "עתידה אישה שתלד בכל יום" ו"עתידין אילנות שמוציאין פירות בכל יום" ו"עתידה ארץ ישראל שתוציא גלוסקאות" למה? כי בע"ה נהיה ראויים לקבלת טובה ושפע. [מה שאולי התכוונה קחו עמכם דברים- יהיה לנו לעת"ל כלים לקבל את השפע שה' יתברך ייתן]

[ובאותה מידה שזה נכון כלפי המציאות, זה נכון כלפי האדם הפרטי- כאשר הקב"ה מביא ייסורים על אדם, זה לא סתם עונש,בלי שום היגיון. אלא הייסורים עצמם הם בשבילו . לייסורים עצמם יש מטרה,לקדם את האדם ולהביאו לשלימות]

שני דברים:מוטיז

א) לידיעתך, אין לנו בעיה עם נשים, ואין לנו בעיה עם גברים. אבל עם מה שביניהם יש לנ(")ו ועוד איך בעיה בפורום הזה!!

ב) די פשוט נראה לי, בעבר הכוח הפיזי היה גורם הרבה יותר משפיע מהיום, והגברים חזקים יותר פיזית.. (ציד, מלחמות..)

^^ סתכל מה עניתי לעוגיפלצתSO WHAT

באמת התלבטתי לרגע לאיזה פורום הדיון הזה שייך, אבל נראלי שהוא שייך לפה יותר מאשר ללנ"ו.. לא?

זה בסדר.. צחקתי.מוטיז
חח אה אוקיי *מתפדח*SO WHAT

העברתי פעם שיעור בנושאאלעד

לא נראה שהוא יתקבל כאן בברכה

הוא יתקבל אצלי באישי בברכה מרובהעוגי פלצת
הגם אלעד בפמיניסטים?מוטיז
פמליסטים* אם כבראלעד
סטייל גיל רונן?בצלםאלוקים

המום

לא.אלעד

הוא הגיע מסטייל אחר. שונה לחלוטין.

אני מגיע מאפס אגרסיביות

אם ככה אתה מוזמן לחלוק.בצלםאלוקים

ז"א, אם יש לך משהו שהכנת ומסביר את הנושא בצורה בהירה ויפה- הייתי רוצה להציץ.

(בהודעות פה אני מאד מזדהה עם SO WHAT ..אז אני לא מבטיחה לאהוב/ לקבל ,אבל אולי כן אפשר לקבל מזה משהו..אז.. אני פתוחה לשמוע עוד צד)

אבל זה ארוך..אלעד

אני טוב ב4 עיניים או אפילו 40 יותר מאשר דרך המקלדת

הדברים נשמעים אחרת.

אין לך קובץ מוקלד?/ הקלטה..?בצלםאלוקים

"אני טוב ב4 עיניים או אפילו 40" 

מפלצות בע"מ??

בואי לאישיאלעד
אני אשמח לשמוע את הדעה שלך.קחו עמכם דברים
גם אותי מעניין לשמוע..SO WHAT

אם יש לך קובץ או משהו, אני ממש רוצה להציץ!

אוי ויי זמיר - עדיף שגברים ינהגו את העולם..אלירז

אתם לא חושבים?

אני כאישה, משאירה להם ת'מפתחות של הרכב.

אין לך רישיון אז את לא דוגמאקחו עמכם דברים
אולי בגלל זה יש כ"כ הרבה תאונות 0:0:בצלםאלוקים
עונש על חטא עץ הדעתהדסדס
זו שאלה לאנטרפולוגים של המשפחהמאמע צאדיקה

מחקרים שלהם גילו שבחברות קדומות-

לא כולם היו פרטריאכלים

היו חברות שבהן הנשים היו השולטות (גם חברות שנשים היו הלוחמות, אבל בעיקר שבטים שבהם הייחוס והמשפחה הולך לפי האישה- והגברים נודדים ממשפחת האם למשפחת האישה. )

היו בהחלט שבטים שהמרפאה\המכשפה\זקנת השבט- היא אישה

מדוע בהתגבשות של החברה האירופאית- עלה כוחם של הגברים ונחלש כוח הנשים?

רגע, התינוק שלי בוכה...

הנה על חוקי חמוראבי- http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%97%D7%95%D7%A7%D7%99_%D7%97%D7%9E%D7%95%D7%A8%D7%91%D7%99

כי מן הסתם ברוב המוחלט של החברות בעת העתיקה,עוגי פלצת

גברים - שלהם זה היה יותר מתאים מבחינה אנטומית -

מילאו את תפקידי המפרנס והחייל...

בגלל חברה ותרבותמאמע צאדיקה

חברה שיש בה סידור ערכי שמעלה את כוח הכסף והאלימות-

ולא את הידע, הפיריון, החברתיות

אדום הרשעה

עניין נוסף הוא ביולוגי-

נשים היו כל החיים או לפני לידה או אחרי לידה

גברים- לא, היה להם כוח בגוף להשתלט על מוקדי הכוח

לעולם חסדו-

אל תפגיני בורות, בבקשה!

באימפריה הרומאית, למשל, נשים וילדים נחשבו קניינו של הבעל\האב מבחינה כלכלית ומשפטית- כולל הזכות לגזור עליהם מוות.

בחברות שבהם לא ידעו\ יודעים בכלל מה זה זכויות אדם- נשים מוצאות את עצמן בתחתית הסולם.

אלו הצרכים הכי מיידיים של חברה בעולם העתיקעוגי פלצת

פרנסה (אין זמן לחיי פנאי והשכלה ואמנות מעודנת)

והישמרות מאיומים חיצוניים.

בדיוק לכן רק בחברה מודרנית ופוסטמודרנית

כשתרבות פנאי ותחומי עניין ותרבות והשכלה ולימוד הם נחלת הכלל -

אפשר להתחיל לראות השתלבות גם של נשים בצמרת.

וכל תהליך לוקח הרבה זמן...

רגע, נחנו מדברים על שני דברים שונים..SO WHAT

אני מתחילה מהתחלה:

היו היו נשים וגברים. איך, או יותר נכון למה, קרה שבמקום שכל אחד יתפוס את התפקידים המתאימים לו לפי כישוריו האישיים בחיי השבט/עיר/מדינה, יצא שהגברים השתלטו על כל התפקידים בכל התחומים והפכו את הנשים למשהו שהוא פחות מאשר גבר.

לא במובן שלכל אחד יש תפקיד אחר, אלא במובן של "אנחנו הגברים נרדה בנשים ונעשה בהם כטוב בענינו". 

השאלה היא בעיקר איך ולמה זה התחיל ככה (כי מרגע שהתחיל ותפס- הגיוני שיתקבע).

אני לא מדברת פה על תרבות פנאי של מוזיקה ושל אומנות. אני מדברת על בסיס החיים, שהיה קיים בזמן העתיק בדיוק כמו היום.

עכשיו, אתה מניח שהעובדה שלגבר יש טסטוסטרון וכוח פיזי מתפרץ חזק יותר מלאישה, גרם לו להשתלט על העולם.

אני לא מבינה ולא מסכימה עם ההנחה הזאת...

תנסה רגע למחוק את כל מה שאתה מכיר על העולם וההיסטוריה שלו, ולדמיין רק את זה: יש בעולם זכר אנושי ונקבה אנושית, כל אחד עם החוזקות והחולשות שלו, אבל שניהם שווים, כן? (אם אתה לא מסכים עם ההנחה הזאת, אז יש לנו בעיה אחרת לגמרי..)

בתחילת ההיסטוריה האנשים היו ציידים- לקטים, נודדים בחבורות. בד"כ הנשים היו לקטות והגברים היו ציידים. בגלל כל עניין הנוודות, אין כמעט שום ממצאים מהחברה הקדומה הזאת אז קשה מאד להגיד איך היה המצב בין גברים לנשים אז.

הממצאים מתחילים במהפכה החקלאית, והם ברורים מאד: הגברים שולטים. אבל למה?

התרחיש ההגיוני שנמצא אצלי בראש הוא: 
התחילה החקלאות והעיור ואנשים הפסיקו להיות נוודים והתיישבו, אז לגברים יש יתרון פיזי. אבל זה לא שיש שבט של גברים ושבט של נשים והם נלחמים ביניהם והגברים מצליחים להרביץ לנשים ולוקחים את החלקת אדמה הטובה.

הרי תמיד חיו במשפחות ובחמולות. גבר תפס את האדמה לא בשביל עצמו, אלא גם בשביל אישתו והילדים שלו. נגיד שיש כאן איזה חלוקת תפקידים- הגבר כובש את השטח כדי לפנות לאישה מקום שבו תוכל ללדת ולגדל את דור ההמשך שלהם. (נגיד שאפילו לא מתוך איזה כבוד הדדי אלא מתוך צורך הישרדותי נטו.. כן?)

וכשיש חמולה על השטח הזה, מה מונע מאישה להיות מנהיגת השבט, איך זה שברור שזה יהיה דווקא גבר?

זה שהוא החייל, לא מחייב שהוא צריך להיות המצביא!

לכאורה, כדי להיות מצביא או מדינאי טוב, לא צריך כוח פיזי מתפרץ או אגרסיביות [יתרונות הטסטוסטרון הגברי]... דווקא הנהגת מדינה וניהול מלחמה דורשות רמה גבוהה של ארגון, שיתוף פעולה, ופשרנות, יכולת להשיג בני ברית וכו'. 

אבל נגיד שמלחמות ומאבקים זה דבר שמעניין יותר את הגברים. אבל מה מנע מנשים להיות הרופאות של הכפר? או השופטת? זקנת הכפר החכמה שבאים לשאול בעצתה ועל פיה יישק דבר? 

ובכלל, אתה מתאר מצב שבו יש מאבק בין נשים לגברים על שליטה, ובמאבק הזה גברים מנצחים כי הם חזקים יותר.

אבל זה לכאורה מצב מאד לא הגיוני, כאילו למה שזה יקרה?? אין דוגמא למשהו כזה בכל עולם הטבע.

או בקשר לעניין הלידה וההתעסקות עם ילדים-

אז בסדר, מה לעשות, אישה שהרגע ילדה עם תינוק חייבת עזרה בשביל להאכיל אותו. נכון?

אבל למה אתה מניח שהם נזקקות כאן דווקא לגברים? יש כל מיני בע"ח (כמו פילים ושימפנזות) שהדינמיקה הזאת דווקא מביאה אותם לחברה מטריארכלית.. 

בכלל שהנקבות זקוקות יותר מהגברים לתמיכה חברתית הן מפתחות את כישורי שיתוף הפעולה ויוצרות רשתות חברתיות מסועפות של נקבות, שמשתפות פעולה זו עם זו ועוזרות אחת לשניה לגדל את הגורים. הזכרים לעומת זאת, ממשיכים לריב על הנקבות ויוצא דווקא מצב שבו הנקבות משתפות פעולה באופן הדוק ויוצרות "להקות" ואילו הזכרים הבודדים נמצאים במלחמה מתמדת אחד עם השני, ואז דווקא הנקבות הן החזקות ולא הזכרים. 

מאמע צאדיקה ועוגיפלצת...SO WHAT

עניתי את דעתי על הטענה הזאת (של כוח פיזי) כבר כמה פעמים למעלה בשרשור..

אז ברשותכן אני לא אחזור על כולה שוב, אבל במילה אחת: 

זה לא מחוייב המציאות שככה יהיה. אנחנו מכירים את העולם שלנו ככה, ולכן זה נראה לנו הכי טבעי, אבל לכאורה זה היה יכול להתפתח אחרת..

ולעניין "אדום הרשעה"- תרבות שמקדמת כסף ואלימות- 

העניין הוא שזה לא היה רק באדום או רק במסופוטמיה..

נגיד, איך זה שכשקולומבוס גילה את אמריקה כל הילידים האינדיאנים חיו בחברות פטריארכליות בדיוק כמו בני האדם באפרו-אסיה, כשאף אחד מהם לא ידע על השני ובטח שהתרבויות לא השפיעו אחת על השניה?

ולחילופין: התרבות המערבית הקפיטליסטית של היום היא תרבות שמקדשת חומר וכסף באותה מידה, אני חושבת, ובכל זאת השכילה לתת זכויות לנשים.

איך זה היה יכול להתפתח אחרת? למשל?עוגי פלצת

עניתי לך פה למעלה ^SO WHATאחרונה
אני אמנם לא מומחית בתחוםSO WHAT

אבל לפי מה שאני קראתי זה דווקא לא נכון.. כלומר, לפחות מאז המהפכה החקלאית (כי מלפני כן אין עדויות כ"כ ברורות)..

[אשמח לאיזה קישור למאמר או מחקר שמראה את מה שאמרת]

כלומר, כן היו כמה חברות מטריארכליות שאפשר להצביע עליהן לאורך ההיסטוריה אבל הם היו באחוז כ"כ מזערי שהם רק היוצא מן הכלל המעיד על הכלל.

את מניחה שרק בהתגבשות החברה האירופאית (על איזו תק' את מדברת?..) התחיל חוסר השוויון הזה, אבל חוקי חמורבי, למשל, דווקא מוכיחים את המעמד המאד לא שוויוני שהיה לנשים, וזה במאה ה-18 לפנה"ס, (עפ"י הלינק שלך לויקיפדיה...) 

לא יודעתמאמע צאדיקה

כשאבות אבותיהם עברו מעץ לעץ בג'ונגלים

אבןת אבותי עמדו בהר סיני ושמעו את קול ה

למשל- "ואלה המשפטים אשר תשים לפניהם" - השווה הכתוב אישה לאיש לכל דינים שבתורה." ~ מדרש מכילתא כ"א יח

האמירה- לא ממוסר הגויים נלמד אנחנו מהוא מוסר ראוי- נכון במיוחד ביחס לנשים

מבחינה תיאורטית ומעשית בכל הדורות לנשות ישראל היה מעמד גבוה יותר ממקבילותיהן הנוכריות

שאלה מעניינת~א.ל

לטעמי, נשים אז לא הרגישו מקופחות או מדוכאות במובן זה או אחר..

אלא: שהיום כל כך מעצימים את כוחן של הנשים, ויש הרבה אגודות לקידום מעמד האישה (ומה על הגבר? תמוהחושף שיניים)

ועל כן, במבט לאחור הדברים נראים שונה.

אך לא כך הוא הדבר.. לטעמי במציאות של אז, כל אחד ידע את מקומו.

אגב, הנשים לא היו רכוש מעולם, ולגבי פיחות הזכויות: דווקא די מסתדרת לי ההבנה לגבי  אי הזכות לנשים להבחר ולבחור..

למשל, זה די עומד בקו ישר לכך שנשים אינן מעידות וכו'. יש משהו ברגש שמתעתע ויכול להוביל לחוסר יציבות, ובחירה שאינה נובעת ממניעים נכונים לעניין בחירת מנהיגים בתחומים כאלה ואחרים למשל.

תשובה מעניינתבצלםאלוקים

"

אגב, הנשים לא היו רכוש מעולם, ולגבי פיחות הזכויות: דווקא די מסתדרת לי ההבנה לגבי  אי הזכות לנשים להבחר ולבחור..

למשל, זה די עומד בקו ישר לכך שנשים אינן מעידות וכו'. יש משהו ברגש שמתעתע ויכול להוביל לחוסר יציבות, ובחירה שאינה נובעת ממניעים נכונים לעניין בחירת מנהיגים בתחומים כאלה ואחרים למשל.

א-נשים היו רכוש של האב, עד שעברו להיות רכוש של הבעל.

אם מישהו היה פוגע בבת- זה היה נחשב פוגע באב..והוא היה צריך לפצות את האב וכו'..

אב יכל למכור את ביתו לכל המרבה במחיר.-

וזה קיים גם כיום במדינות נחשלות../ מוסלמיות.

ב-לכל אדם יש רגש ושכל, והמינון שונה.

זכות בחירה מעולם לא ניתנה רק לאדם רציונאלי טהור.

אם זו השאיפה יש למנוע זכות בחירה מרוב בני האדם..ובכלל-לאסור על שידורי תעמולה שמשפיעים על הרגש וכו'..

מעולם לא התיימרה הדמוקרטיה לבחור את הטוב ביותר- היא רוצה לתת את מי שהעם רוצה, ולא משנה מה המניעים .

ואין שום ראייה לכך שגברים בוחרים טוב יותר מנשים. 0:0:

ג-נשים לא מעידות בכל מה שדרושה עדות של מעל אדם אחד- כשם שאינן מצטרפות למניין (ולעניין מניין..זה  בטח לא בגלל שהן רגשיות)..

ייתכן שבעדות יש גם את עניין הרגש,

אך בעדות שמספיק אחד-נשים מעידות.

על הדבר הכי חשוב, עגונה- אשה יכולה להעיד..ובמו "רגשותיה" לגרום לאשת איש ח"ו..

ובכ"ז סומכים עליה.

אולי הם לא הרגישו מקופחות או מדוכאותSO WHAT

כי ככה הרגילו אותן, והבהירו להם מיד מה המעמד שלהן.

כמו שעבדים שמאז שנולדו היו עבדים, לא יכולים לדמיין לעצמם מצב של בני חורין. 

זה לא אומר שזה המצב הנכון והראוי!!!!!!

ובכל השאר אני מסכימה עם בצלםאלוקים..

לאמיצים בלבדזיויק
אתם מחזיקים פה פצלשים? [אני לא]
מי שאמיץoo

לא מפחד לדבר בשם עצמו

וכנראה לא פותח פצלש

לפעמים לשאלות נקודתיות...הרמוניה
בדיוק חשבתי על זהזיויק
נשקול🙂
לא! עיניי יתהלך במישרים והייתי כשוכב בלב 'ים'.חסדי הים
איזו מן שאלה זאת?כְּקֶדֶם
#גם_פצלשים_בני_אדם@

כן. במקום אנונימי בפורומים שאיןיעל מהדרום
אני בעצמי😅פצל"פ

אבל היום אני כבר רק מפה כמעט

ולא כ"כ משתמש במקורי

כנ"ל חחפצלשי"ת
לא הבנתי את התגובהפצלשי"ת
שהשאלה הקפיצה את אלה שזה השם שלהםזיויק
בעוד אני כיוונתי לכלל משתמשי הפורום. קפיש?
לאנפש חיה.

היה לי כינוי בלי הנקודה ושכחתי את הסיסמא אליו

לפני הרבה שנים

יש לי פצלש בחיים האמיתיים.די שרוט
הבעיה שהוא תמיד מנצח בויכוחים.
בערךמבולבלת מאדדדדאחרונה
יש לי כמה שפתחתי כל פעם לשאלה ספציפית. אבל הם לא פעילים (ואני לא זוכרת את השמות שלהם בכלל😂
רעיונות למשחקי קופסאהרמוניה
עבר עריכה על ידי הרמוניה בתאריך כ"ג בכסלו תשפ"ו 20:09

מגבשים וכייפים ששווה לקנות?

תודה

אליאסדרור אל
קטאן כמובןריבוזום
טיקט-טו-רייד שיחקתי פעם אחת ומאוד נהניתי אבל אין לנו בבית, אז אין לי ניסיון אישי אם הקסם שלו מחזיק מעמד. לפי מה ששמעתי מסביב נראה שכן משחק שווה. 
נראה ככה...הרמוניהאחרונה
שם קוד!ריבוזום
איך שכחתי (דורש לפחות ארבעה שחקנים)
זהוו גם אליאס...הרמוניה
סיאנס. לא משחק קופסא אבל מגבש.די שרוט
ואם יש בעיה הלכתית של עבודה זרה אז טוויסטר. ואם יש בעיה הלכתית של נגיעה אז טלפון שבור. ואם יש בעיה הלכתית של במושב ליצים אז תלמדו הלכות לשון הרע.
שנאת עצמית: "כי כמה שונאים יש לו לאדם, ובראשםחסדי הים

שנאת האדם בעצמו, כי האדם שונא לעצמו יותר מכל שונאיו"

(אמר דודי זקני רבי פנחס הורוביץ זצ"ל בדרשתו הידועה בשם 'כל המפרשים וספרי המוסר')

איך אתם מבינים את המשפט? איזה תחושות יש לכם סביב זה?

הוא מתאר הפרעה פסיכיאטרית כאילו זה המצב הרגילפשוט אני..

כלומר שנאה עצמית היא לא הפרעה בפני עצמה, אלא תסמין של הפרעות ומחלות שונות, בעיקר דיכאון מג'ורי והפרעות חרדה למיניהן.

או שהוא מדבר על בעיה נפוצה אצל רוב בני אדם, שרובנוקעלעברימבאר
מלאי ביקורת עצמית על עצמינו, אכזבה מעצמינו, תחושת פספוס, כעס על עצמינו על דברים שעשינו/לא עשינו בעבר, רגשי אשמה. או קנאה באחרים והרגשה שאנחנו לא שווים, או שאין לנו מה שצריך להיות, או תחרות עם אחרים והרגשת נחיתות
כן. הוא התעסק בזה בכמה מקומות לגביחסדי הים

מכמה היבטים לגבי קנאה וכעס שמבלבלים את הדעת.

בפירושו לתורה 'פנים יפות' בכמה וכמהחסדי היםאחרונה

מקומות מהיבטים שונים.

בכללי הוא כותב עמוק עם המון מקורות והסברים קצרים, וכדי להבין את השפה שלו ואת הרעיונות שהוא מנסה להעביר, צריך הרבה יגיעה. גם צריך להשוות בין כמה וכמה מקומות.

אתן לך דוגמית מהפרשה שהייתה:

"שענין הפגם שהוצרך לתקן הוא בחינת חטא עץ הדעת כמבואר אצלינו בהרבה מקומות, ופגם עץ הדעת הוא בג' בחינות קנאה ותאוה וכבוד המוציאין את האדם מן העולם [אבות פ"ד מכ"א], והוא נתקן ע"י ג' אבות שהם בבחינת אהבת ה' ויראתו ותפארתו כמש"ה [ישעיהו מט, ג] ישראל אשר בך אתפאר שהוא תיקון ג' בחינות אלו, והרמז לזה כי ג' אבות עם הכולל כמספר עץ הדעת".

ביקורת היא שנאה? אכזבה היא שנאה?פשוט אני..
הוא אומר שם בפירוש שזה לא אידיאליחסדי הים

כלל וכלל ושצריך להתגבר על זה, רק הוא מציין תופעה. הוא אומר בלשונו שדווקא צריך להפוך את המחשבות עלמא דחירות.

משפט נכוןשם פשוט

הרבה פעמים (לרוב) לאדם יש דימוי עצמי נמוך

זה גורם לו לשנאה עצמית, תיעוב עצמי מוסתר או יותר גלוי.

וזה הרבה ממה שהורס לאדם בחיים, זה התעללות עצמית.

בלי מודע האדם בעצמו מחבל לעצמו בחיים. 

כן. לצערנו זה קורה.חסדי הים
המקום שלכם בעולםזיויק

הוא קיים בכלל? הוא ברור לכם?

יהיה ברור אי פעם?

איך אחרים רואים את המקום שלכם?

זה למעשה תפקיד? שליחות? כישרון?

רק מי שהבין את השאלה שיענה. תודה 🙂

רטוב לי 🥶⛈️🪖בחור עצוב
מקווה שבינתיים החלפת טיטול, ואתה יבש ונקי 🤭פ.א.
"רטוב הוא לפני שמש"חסדי היםאחרונה
אחד הדברים הכואבים והמבלבלים זה שאתה מנסהחסדי הים

להעניק טוב מופלג היוצא מגדר הרגיל למישהו וזה נראה לאדם המקבל או לצופה מהצד כדבר מוזר. אז כבר פעם הבאה אתה לא יודע אם וכמה להעניק.

גם קשה לדעת למה הם חושבים שזה מוזר. אפשרויות: מסתכלים עליך כאדם מוזר בכללי, או זה לא נהוג המעשה, או הם חושבים שבצורה עקרונית אדם צריך שיהיה לו גבולות לעצמו, או סיבה אחרת לא ידועה.

אני יודע שבפנים אני כן אגואיסט ובעל גאווה גדול, רק אנשים בחיים האמיתיים חווים אותי הפוך, כי במעשים שלי אני מנסה לחפות על משהו בפנים או כי למשל בדיוק התעמקתי במהלך בתהלים, גמרא וזוהר על נדיבות וזה משפיע על מעשים שלי. קשה הדיסוננס הזה ועוד יותר קשה כשאתה מקבל סתירת לחי מהמקבל שהוא מקבל בפועל מצד אחד, אבל מסתכל עליך בצורה מוזרה ואומר לך בפירוש שמה שאתה עושה מוזר.

נדמה לי שהעבודה צריכה להיותמשה

יותר בפוקוס על מה נכון לך (גם רגשית וגם נשמתית) ופחות על מה העולם חושב על זה. רצית לעזור לו? אתה שמח בלעזור לו? הגוף שלך מרגיש טוב אחרי שאתה עוזר לו? מעולה.

אתה מרגיש מרוקן? זה סיפור אחר.

הענין שכאשר יש לך אינטראקציה עם מישהוחסדי הים

ביחס נותן ומקבל והסובבים, והם מסתכלים על הנתינה שלך בצורה מוזרה, אז פתאום אתה מעלה ספקות בעצמך האם הנתינה שלך היתה נכונה או לא, או שחרגת.

אתן דוגמא שהיה לי בעבר, לא מה שקרה לי בימים האחרונים. פעם הייתי בדייט ונתתי טיפ נדיב, והבחורה אחרי זה התלוננה שלא הייתי צריך לתת את הטיפ ולא ככה עושים בישראל. הייתי בהלם, כי ברור שאנחנו הלכנו לחתוך. אבל זה כן העלה אצלי שאלות באותו זמן אם נהגתי נכון, ואז עם הזמן זה פשוט התיישב על הלב שעשיתי את הדבר הנכון וצחקתי על זה, אבל באותו זמן זה כן העלה אצלי ספקות.

זה עוד יותר מעלה ספקות כשהמקבל אומר לך שזה לא מקובל ומוזר, אבל לוקח את מה שנתת בסופו של דבר.

לכאורהמשה

זה אומר שפשוט ספגת אליך (אדם רגיש? אני טועה) את התגובה שלה. כלומר בעצם במקום השיפוט שלך אז לקחת את השיפוט שלה על המערכת שלך.

זה בסדר לדעת שזה מה שהיא חושבת, בשכל אולי היא צודקת אבל בלב שלך אתה מרגיש פה מתכווץ.

אני רגיש לזולת. אני רוצה שיהיה למיחסדי הים
שאני נותן טוב.
תמיד יהיה את המישהו שיטיל ספק במעשים שלך...בנות רבות עלי

עזוב אותך, תעשה מה שטוב לך ומה שאתה חושב לנכון... אם למדתי משהו בחיים זה לא להתייחס לכל יציאה של מישהו.

לברר את האמתנחלת

עם עצמך. אתה נותן בלב שלם וטוב לך עם זה באמת, אז זה מה שחשוב.

אם זה לחפות, כמו שכתבת, על משהו שאתה לא אוהב בעצמך, הרי אין

זו נתינה אמיתית, ולעתים הזולת מרגיש את זה.

הכי חשוב זה לבדוק עם עצמך, למה, ואיך, וכמה - וממה זה נובע,

ולתת ממקום אמיתי באמת, אפילו אם הוא פיצי פיצי - כי זו האמ

שלך (כרגע, מחר, ויותר...). כי הסתירה בין איך שאנחנו, וכמה

אנו רוצים באמת ( כי בדוגמא הזו, לתת) לבין מה שאנו עושים

בפועל, כתוצאה מהרגשה לא טובה עם עצמנו וחוסר רצון

ויכולת לקבל את עצמנו כך! אז אנו מזייפים ולא כל כך חשוב

ובכלל לא חשוב, מה השני חושב; חשוב איך אנו מרגישים

עם עצמנו, בכנות. 

לפעמים הולכים לשיעורים שמדברים על חסד ו מידות

נעלות ו"נדבקים" בזה לזמן מה. אבל אחר כך, לפעמים

ההתלהבות הזו נושרת, כי אנחנו עדיין לא שם ולא עובדים

על זה נכון.

מאוד קשה לקבל את עצמנו כמות שאנחנו. מאוד.

לפעמים זה מתוך ביקורת שיפוטית וקשה שספגנו

ולפעמים, אולי, אנחנו בעצמנו לא מכירים את עצמנו

כל כך טוב וחיים קצת בדמיונות.

חושבת שדיבור על זה, לא רק בפורום (לא מספיק לדעתי)

אלא עם חבר או מישהו/י קרובים שיכולים לשקף את המצב.

גם אז, לצערי, התכונה הזו לא עוברת כל כך מהר...

צריך לדבר עוד, לקרוא דברים בסגנון (ולא דברים

שמעיפים אותנו למעלה ואחר כך גורמים לנו ליפול

בחבטה קשה על האדמה).

הדרך של ר' אושר, כך שמעתי, מאוד יכולה לעזור,

כך שמעתי. אבל עם הדרכה, אחרת, אם אנו נוטים

להלקות את עצמנו (למשל), נמצא גם שם את

המקום הזה...

הוא מדגיש שכל אדם הוא בעל גאווה, בעל תאווה,

וכו' וכו', ואם יש משהו שאנו עושים טוב, זה כי

הקב"ה עוזר ומרחם עלינו.  אבל זה בקיצור

נמרץ, כי אני לא מכירה היטב את הדרך,

למרות שמכירה אנשים שזה הפך להם את החשיבה

ב350 מעלות. וגם הרגיע.

יש אנשים רבים (כולל אני) שסובלים מהדיסוננס

הזה (אמרתי נכון את הדיסוננס הזה?), וזו

חתיכת עבודה וחתיכת כאב.

וחושבת לקרוא חומר שמדבר על זה.

כמובן ששכחתי, כרגיל, לאמר, שהשאיפה

הזו להיות טוב, לכשעצמה, מראה שאתה

באמת טוב.

אגב, ד"ר יחיאל הררי באתר "התבוננות

פנימית", לבטח מדבר על זה.

ויש עוד, כנראה פוסטים, וזומים וכאלה.

החיים הם גשר צר, כמו שאמר ר' נחמן,

והעיקר, לא להתפחד כלל.... (לא להפחיד את עצמנו...)

זהו זה. שבת שלום לכולכם.

כן...נחלתאחרונה

זה נכון, אבל לא לכולם זה כל כך קל. בכלל לא.

תהיות פילוסופיות של ליל סערהאוי טאטע!

הטוב

מה זה בעצם אומר שמשהו הוא טוב?

מה מגדיר משהו כטוב?

מה בעצם מיוחד בדברים טובים?

ומה בעצם אנחנו מתכוונים שטוב לנו?

מנסה טיפה להעמיק מה זה בעצם אומר הטוב הזה

זה מושג יומיומי אבל הוא חמקמק

אשמח למחשבות שלכם

את שלי אשתף בהמשך בעזרת השם ובלי נדר, כשהם קצת יותר יתבשלו

מעניין ממשאוי טאטע!

תודה

האמת שאני כתבתי טוב לא התכוונתי דווקא לטוב במובן של נכון מוסרית אלא גם לטוב במובן הנעים והמועיל

כלומר גם מסעדה טעימה היא מסעדה טובה למרות שאין בה שום דבר מוסרי

אבל ברור שהמוסריות היא גם חלק מהטוב הזה

כש...נחלת

כשחיים את האדם שאנחנו בכל המובנים. כשמחים בחלקנו אבל משתדלים

לדייק יותר במה שממלא אותנו סיפוק. בנתינה לעצמנו ולאחרים בצורה מאוזנת,

כשמצליחים להתגבר על משהו אצלנו, ולו אחת ליום ומבחינים בזה.

כשמצליחים לגרום למישהו (במיוחד במשפחה) שמחה. כשמצליחיףם

לבטא את הכשרונות שבנו, כשבסוף היום, כשמתבוננים אחורה, מרגישים

שהיום מוצה. היטב ולא בוזבז. מוצה נכון. כשזוכרים שהשם מלווה אותנו

תמיד בכל זמן ובכל מקום.

את אומרת הרבה דברים נכוניםאוי טאטע!
אבל אני מנסה למצוא איזה מכנה משותף יותר יסודי ושורשי
כי האל ציווה כמהר"ל, לא כמו הרמב"םחסדי הים
במו"נ, וגם הוא מודה כשעובדים את ה' ולא עוסקים בפילוסופיה, עושים את זה שהאל ציווה כמבואר במשנה תורה.
בהחלטנחלת

מותר לשאול ולתהות כפי שהיא תוהה (בליל סערה...). בטוחה שיש הרבה ספרי קודש שמדברים על זה והוגים בזה.

צריך למצוא אותם.  אולי תנסי לשמוע שיעורים של הרב אהרן לוי בהידברות. מאוד מתקבל על הדעת שגם הנושא

הזה עולה באחד השיעורים, או ביותר.  אפשר גם לשאול אותו בתגובות. הוא עונה, אמנם בקצרה, אבל זה יתן

כיוון מחשבה...

מה עם הרב נויגרשל? אם לא טועה, בימי שלישי בערב (22.00?). שואלים אותו כל מה שמעניין, מטריד,

מעלה תהיות....מאוד ממליצה. הוא גם יכול להפנות לשיעורים ו/או ספרים העוסקים בזה.

הוא עמוק וירא שמים ויודע ה מ ו ן.  

אולי אפשר לחפש גם באינטרנט , כמובן, עם ביקורת ולא לקבל כל דבר  - עם ביקורת ומחשבה.

להשוות לחכמינו, לדרך התורה.

בצורה שטחית אולי, שהטוב הוא הקב"ה. הוא מקור הטוב וכל מה שנובע ממנו הוא טוב.

ועדייןנחלת

מו"נ נחשב לספר פילוסופיה, לא?

כן. לכן שם הוא טוען שיש סיבות וטעמים למצוותחסדי הים
מה שמראה חיות רוחנית וגשמית בצורהחסדי הים
הרצויה לאל.
בתמצותבמשפנחלת

במשפט אחד, למצוא חן בעיני אלוקים ואדם.

אולי, זה הטוב.

אני מבין את זה בעומק כדברי דודי ההפלאהחסדי הים
כתובות קיא ע"ב: "וכמו שבקבלת התורה מסרו נפשם בדביקות להשי"ת וירד עליהם ט"ל והחיים, כן האדם בעסקו בתורה לשמה ומיחד כל איבריו וכל עצמות בחינותיו בעין השכלי לאמתות אחדות הבורא יתברך שורש נשמתו אז הטל הוא מחייהו ומתפשט בכל בחינותיו ובכל איבריו חיות פנימי, והוא שאמר הכתוב [דברים ד ד] ואתם הדבקים בה' אלהיכם חיים כולכם היום, רצ"ל כולכם כל בחי' רמ"ח איברים ושס"ה גידים מתפשט בהן מצות עשין ולאוין כמ"ש חז"ל את האלקים ירא זו מצות ל"ת ואת מצותיו שמור זו מצות עשה כי זה כל האדם באיבריו וגידיו ומחייה אותם. ומ"ש היום הוא ענין שאמר עולמך תראה בחייך שמרגיש בנפשו חיות פנימי הוא בחינת התחיה אשר יהי' לעתיד נגלה לעין כל."
טוב - טוב אנושי שמבטא את הטוב האלוקי המוחלטזיויק
נכון.נחלת
אם הבעיה היא שאתה לא נרדםשלג דאשתקדאחרונה

אני מציע לך לקרוא את הדיאלוג האפלטוני הידוע "אותיפרון", או למצער לקרוא את "פרוטגורס". הם עוסקים ממש בנושא הזה.

אני לא בטוח שתצא מהם תשובה חד משמעית, אבל אני בטוח שתירדם די מהר

לא יודע איך להתקדם...והנה חלום

אני משתף בקצרה

מתחילת המלחמה הייתי בחמישה סבבים, קרוב ל300 יום מילואים בכל הגזרות. כל פעם היה לי קשה מאוד לחזור חזרה, שוב לחזור למשפחה שוב להתחיל לעבוד. פעם אחרונה  שקבלתי צו מילואים כבר לא היו לי כוחות למרות שהיה לי מאוד קשה לסרב.

כבר כמה חודשים אני לא מצליח לחזור לעצמי. מרגיש לא מאוזן. לפעמים אני באנרגיה מטורפת ולפעמים בסוג של דיכאון. אשתי והילדים מנסים להכיל אבל אני רואה שכבר קשה להם. לפעמים מתפרץ ממני כעס בלתי נשלט (לא אלים, מעין מרירות ושפוטיות על החיים) ולפעמים אדישות בלתי נשלטת שלא בא לי לעשות כלום ולא מעניין אותי שום דבר.  

הייתי בטיפולים מסוגים שונים, גם טיפול אישי וגם טיפול זוגי. אני מאוד משתדל לישון טוב, לאכל טוב, להשקיע בפעילות גופנית, ללמוד אמונה ובטחון אבל כשמגיעה הנפילה הכל מתרסק והחיים הופכים לסיוט לא מאוזן.

קבעתי תור לפסיאטר וזה מתקרב. אני מפחד ממש שנדפק אצלי משהו וזה בלתי הפיך.

האמת לא יודע למה אני כותב, מה אני רוצה מכם...

אולי מישהו חווה משהו דומה?

לא חוויתי משהו דומהסוף טוב

אבל רוצה להרים לך על המאמץ לחפש פיתרון!

עברת שנתיים מטלטלות וברור שלנפש זה לא קל.

מאמינה שטיפול כזה או אחר יוכלו לעזור.

בהצלחה רבה!!

בהחלטנחלת

בס"ד

מאמינה שבעזרת השם (תמיד לבקש מהקב"ה! -  ובמקרה הזה, שהרופא יהיה שליח טוב) תרופות לזמן מסויים בהחלט עשויות לעזור.

מה עם נסיעה קטנה (או גדולה) לאיזו מדינה שקטה, רגועה, שהדבר המסעיר ביותר בחדשות זו הידיעה שהליגה המקומית זכתה

בגביע כסף ב...טניס שולחן? - כדאי ללוות בשביל זה. אבל זה באמת מאוד אינדיבידואלי.  מה עוד, שיש עכשיו בעיה עם כל מיני

מדינות למיניהן.  אבל אולי אפשר למצוא כזו; פינלנד אולי? אמנם קר שם ומן הסתם יש גם אי אלו דובים, אבל יש שם איים

קטנים נחמדים בים, ליד הלסינקי.....באמת. אפילו אנחנו חשבנו על זה.

סתם, מן בטן גב כזה של חורף.... בהחלט אפשר להינות. תגיד שאתה מבהוטן, או מקפריסין - מהחלק התורכי אם  מישהו יפרוץ

במלל יווני ולהיפך - מהחלק היווני, אם מישהו...  בקיצור של ידעו שאתה יהודי.....

ובהוטנית - מאה אחוז שאף אחד לא מבין!

אגב, זו הצעה רצינית (לנסוע מכאן קצת, כדי להשתחרר).

עדיף, לענ"ד, או לבד, או עם האשה, אבל בלי הילדים. רק אתה, או אתה והיא. יש לכם היכן להשאיר את הילדים לזמן מה?

אבל הכי חשוב, אנו חושבים, כן לקחת תרופות לזמן מה.  מכירה אנשים נורמטיבים, אינטליגנטים מאוד, מוכשרים, טובים ונפלאים, שלקחו תרופות בזמנים קשים.

השם חנן את הדעת כדי להמציא רפואה, לנו, כשהנפש שלנו מתערערת. זו מתנה. כן, מתנה!  משהו השתבש, בעקבות מה שעברת ועובר, משהו שנורמלי וטבעי

לחלוטין שיתערער. אז למה לא לתת לה קצת שלווה, קצת רוגע, קצת שמחת חיים, בינתיים? עד שהיא תשוב לעצמה? למה להתאכזר ולהתעלם ממנה?

כל הכבוד שאתם שוקלים אפשרות כזו. הכרתי מישהו (הלום קרב) שלא רצה אפילו לשמוע על כך.  כשהסכים, היה כבר קצת מאוחר...

יש דיעה קדומה נגד תרופות כאלה. מכירה גם מישהו שהיה צריך לקחת תקופה, ואחר החליט שזהו, הוא לא רוצה יותר,  היה מר ועצוב אחר כך.

וגם, שיחות שיחות שיחות עם מישהו שאתה מרגיש אמון כלפיו. ואם זה פסיכולוג, שיעלה כמה שיעלה.

הכי חשוב לחזור להיות באיזון. ו...שמח!

אולי יש דבר מה נוסף שאתה יכול להוסיף למערכת הבריאות שלך? שהיא נפלאה כל מה שאתה עושה (הלוואי עלינו), ואין ספק שהיא מועילה גם לנפש,

אבל כולה טיפול מסור מאוד בבריאות גופנית, בעיקר. אז אולי....

משהו באמנות, למשל?

מה עם לרכוש כן ציור , בד, או נייר, צבעים למיניהם (אקריליק, פנדה עדין, צבעי פסטל, שמן, פחם) ולזרוק הכל על הנייר?

רגע, מה עם לזרוק את המרירות על נייר, פשוט לכתוב, מה שבא, בלי ביקורת, בלי צנזורה, בלי שזה יצטרך לצאת טוב,

פשוט לשרבט  מה שבא?

ויש מיני תראפיות, כמו גשטאלט, תראפיה באמנות, תראפיה בדרמה וכל הסגנונות (NLP ועוד. תלוי למה אתה

מתחבר. יש אנשים שמתחברים דווקא לתראפיה הנושנה והותיקה - לדבר עם מישהו, לדבר, לבכות, לזעוק.)

בני אדם  חווים תקופות קשות מאוד לעתים. מאוד קשות.  מכל מיני סיבות. העיקר - אין יאוש כלל! לא להתייאש!

רב נחמן  ל  א    מ ר  ש   ה!!!

ואם הוא לא הרשה, אז הקב"ה, על אחת כמה וכמה!

רוצים לשמוע ממך עוד. בבקשה.

סבלנות. קודם כל, לעצמך!

תהיה בקשר. בבקשה!

נ.ב.נחלת

במידה ולא התייאשת לחלוטין מהטיפולים למיניהם, יש מקום בירושלים, ברח' חירם (ליד שמגר, ליד רח' ירמיהו) הנקרא "למרחב".

רק כרטיס קופת חולים.

שמעתי שהם עושים עבודה טובה מאוד. 

אבל יש תורים ארוכים. אלא ש.....הכל מהקב"ה. הוא כבר יסדר לך תור מהר. תבקש ממנו. לא לדאוג.

מיועד לחיילים דווקא?אורין
למרחב?נחלת

לא. בכלל לא. לכל מי שמתקשה ורוצה להעזר , כמו שנעזרים בחברותא, כשלומדים. "

אין אסיר מתיר עצמו מבית האסורים..."   לפעמים כן, יש אנשים אולי שיכולים, אבל איש את רעהו יאמרו חזק!

זה גם מקום דיסקרטי וצנוע.

תודה. המטפלים בעלי הסמכה טיפולית?אורין
כן.נחלת

בהחלט.  מקסימום יש מטפל/מטפלת כמה חודשים לפני הרשיון.

מכירה מישהי שהיתה שם והמטפלת היתה מצויינת, למרות

שאת ההסמכה הרשמית קבלה חודשים מספר אחר כך.

למיטב זכרוני, יש לה כבר קליניקה משלה.

אבל, קחי בחשבון תור ארוך. תבקשי מהשם שיקדימו לך.

מתארת לעצמי במצבים אקוטים (את לא נשמעת לי כזו),

הם מקדימים.

טיפול זו מתנה נפלאה שאדם מפרגן לעצמו.

(כל אחד וסוג הטיפול שמתאים לו, שמדבר אליו).

תכנית עמיתנקדימון
מילאת את השאלון?
עמית?נחלת

לא מכירה את התכנית הזו. אבל חשבת גם על משרד הביטחון.

אולי גם הוא יוכל לסייע? הם מודעים ל"מצבי הרוח" האלה.

אתה לא היחיד, אבל אפשר לצאת מזה. אם לא היית מושפע

ממה שעברת, א ז   היה מקום לפקפק בשפיותך..... מחילה.

לענ"ד,  א  ס  ו  ר   לך  לצאת למילואים שוב. בשום אופן!

אל תחשוש, לא יעשו לך שום דבר. אל תצא שוב למילואים.

היית......די והותר.  מספיק!

יש ספרנחלת

אמיתי על הלום קרב, שהיה משכיל , אינטליגנטי ורגיש בצורה יוצאת מן הכלל.

הבעיה היתה שלא רצה להעזר בשום פנים ואופן, וגם הכחיש את מצבו.

אז מודעות למצב, זה   א ב   ויש לך את זה, ב"ה!

לא לשאול אותי בבקשה מה שם הספר, כי לא אומר. 

אחרי שתרגיש טוב יותר, בעזרת השם, אגלה...

כך לשאר המגיבים: נא לא לשאול.

נ.ב.נחלת

בתקופה שעליה מדובר בספר, משרד הבטחון התנהל והתנהג איום ונורא.

חוסר מודעות...פחד!

עכשיו, זה אחרת (לצערנו).  אבל זה נסיון. הנשמה שלך גדולה מכל ההרגשות האלה,

לא משנה לה מילואים, כלום, והיא בתוכך. 

רק סבלנות. בראש ובראשונה, לעצמך!

עוד משהונחלת

ער"ן - לשיחות טלפוניות כשמרגישים "על הפנים".....

1201

לפעמים הבחירה שלנו, היא כנראה במינימום שבמינימום. בחוט דק יותר מקור עכביש.

והבחירה בחוט הכמעט שקוף הזה, היא הנצחון הגדול; זו טפיחת השכם שלנו. זו

הנחת שאנו עושים בכך לקב"ה....

נמאס לנו, חושך ויגון, די, לא יכולים יותר.....הי, יש חוט שקוף ודק שלנו שממתין

שנראה אותו. שנבטח בו.

יודעת שלא שייך להביא את השואה עכשיו - דור דור והנסיונות שלו, אבל בכל זאת,

אמי ע"ה, שהיתה בת יחידה ומפונקת, הגיעה למחנה ההשמדה וכשחיפשה את

אמה, סבתי ע"ה, הצביעו לה על הארובה....

בסוף המלחמה שוחררה על ידי הרוסים, אם איני טועה ועשתה את המסע המתיש

והארוך לביתה, בהונגריה, בכפר ושם שהתה אצל שכנים גויים 7 חודשים לבית

שלה, לא העזרה להיכנס. בין כך לא היה שם דבר, הגויים השכנים, בזזו את הכל)

פעם, ישבנו יחד, אמי, חברתה (גם ניצולת שואה, אלא מה) ואני. היא הרימה

עיניים ואמרה בפליאה: אני לא מאמינה! אני בירושלים! נולדו לי ילדים!

אני לא מאמינה.

כן. היינו כחולמים. ולכל אחד מאיתנו, שלא נשכח, יש את היינו כחולמים

שלו. בתוך הביצה השחורה, המסריחה (סליחה) הכי נוראית.

יש תקווה. יש חוט של כסף הקושר אותנו לנצח. עכשיו אנו מרגישים

שאין מוצא, אבל "מן המיצר קראתי קה, ענני במרחב ..."

לפעמים מגיעות מחשבות שחורות, מרות, אין לנו שמץ של חיותף

אבל האדם הוא דינאמי!  המצב ישתנה. ללא ספק. כל עוד הקב"ה

קיים (הוא לא יצא למילואים...), יש תקווה. הרי אנו חלק ממנו.

מהנצח.

ובכלל, לקרוא חדשות רעות וקשות, זה לא מוסיף.

אבל מה לעשות, המדיה לא תספר איך פתאום

נולד עוד ילד לאחר שראינו כל כך הרבה מוות,

איך חיבקנו, חובקנו, ליטפנו ולוטפנו, אפילו אם

זה פחות מפעם, איך הצלחנו לחייך למרות שבפנים

היו דמעות....

הלחם שלהם, זה פרסום הקשה, הרע. לא ללמוד מזה

ולא להידבק מזה. אתה, את, אנחנו - קצת יותר חכמים ממנה. לא?

מתארת לעצמי איזה "שפכטל" אקבל אחרי התגובה הזו. אולי

אפילו ימחקו.

הזורעים בדמעה (אוהו, איזו דמעה!), ברינה יקצורו.

איך אומרים באנגלית?

CHEAR UP!  (אולי זה כתוב עם שגיאות. מילא)

רוצה להוסיף כאן פריחה, מעוף של ציפור, שבלול עושה דרכו בכבדות אבל בנחישות

נרקיסים ועוד - אבל לא יודעת איך.

שכחתי משהונחלת

יש לנו חברים, חברה, שבאחת השבתות הרגישה.....רע. רע. רע.

היא הרימה טלפון כדי לשוחח , לדבר. כן. בשבת. 

כשהמצב בתוכנו פנימה אקוטי, חושבת שזה בגדר

פיקוח נפש דוחה שבת. אין ספק שהשם מבין את זה,

מאוד.

המון כוחותארץ השוקולד

מתפלל להצלחתך והצלחת המשפחה, אתם גיבורים וכך הכבוד על מה שעשיתם עד כה.

לא יודע מה לומר מעבר

חוויתי על קרובים אליגפן36

אחרי כחצי שנה מסבב אחרון התחלנו להרגיש רגיעה.

ועם הזמן רואים שיפור.

לא ידעתי שזה הפיך על הקרובים לי.

כותבת כי יש סיכוי לאור.

זה תהליך ארוך מאוד. מאוד.

כנראה של כמה שנים.

עם תמיכה טובה וסבלנות יש תקווה. 

תודה לכם!והנה חלום

חיזקתם אותי!

קראתי כל מילה

@נחלת תודה לך במיוחד על ההשקעה. 

שכחתי משהו (כרגיל)נחלת

לא לשכוח.....לבכות. מאוד חשוב. לבכות. חושבת שזה ירכך את הסינדול של הנפש, שלא יודעת מה. חושבת שההתייפחות, המירור בבכי

יעשו לה משהו טוב... זה ילחלח אותה...

מובן ותקיןהעני ממעש

יש לך קבנ של היחידה?

לוקח זמן וזמן ... לא פשוט

תצ'פר את עצמך, תרשה לעצמך להתפרק - אבל לא על המשפחה וחברים

נשמע לי שאתה בטווח הנורמה 

אחי הגיבור, זה עוד טרי ומאד טוב שאתה מודעזיויק
אל תילחץ, תכיל את הרגשות והתחושות, תעבד אותם, תמצא עם מי לדבר על זה בלי להעמיס על אשתך הגיבור, ואל תתבייש עשית מצווה ענקית למען עמ"י והמון מקנאים בך
אפשרנחלת

אפשר לפעמים לבכות על הכתף של אשתך. למה לא? היא אמורה להיות האדם הכי קרוב אליך..

לא התכוונו כאן שתשחק בבית את הגיבור, את איך שחיית לפני המלחמה, אלא שבכל זאת, אנשי

מקצוע טובים זה מומלץ.

לא, לא "בכל זאת"; יחד עם זאת. כמה שהיא יכולה להכיל. מרגישים את זה. וזה גם מקרב. אני חושבת.

גיבור יקררפואה שלמה

זו תגובה טבעית למלחמה אבל עשית צעד חכם מאד שפנית לפסיכיאטר. ככל שמטפלים מוקדם יותר סיכויי ההחלמה המלאה עולים מאד.

אין מה לפחד מהכדורים, יאפשרו לך לישון ולא לצאת מאיזון והפעילות הגופנית תעזור מאד, כל הכבוד על המצווה הענקית ועל המודעות.

חנוכה מלא אור וניסים

כמה דבריםאריק מהדרום
הרבה מאוד אנשים נוטלים נוגדי דיכאון מסוגים שונים, לא תאמין עד כמה, ציפרלקס (לתקופה מסויימת?) לא אומר עליך שמשהו נדפק אצלך, להפך, זה אומר שאתה צריך עזרה ואתה לוקח אחריות על עצמך ועל היקרים לך וכמו תרופה לסכרת, אפשר בלי, אבל חבל, תהיינה השלכות.

דבר שני, מה שעזר לי מעבר למה שכתבת בעניין השינה והכושר והתזונה, מה שעזר לי לעבור את החודשים הראשונים אחרי השבעה באוקטובר זה המון המון המון סטנדאפ ומוזיקה ביוטיוב.

בהצלחה

מסכימה!נחלת

יש דברים שאפשר לראות ולהקשיב. סומכים עליך. מחכים לשמוע ממך , לא חשוב מתי. מאמינה שזה מהר יותר ממה שאתה חושב.

ר' נחמן אמר שבראש ובראשונה האדם צריך להיות סבלני ל....עצמו!

ואיך שכחנונחלת

"תעיתי כשה אובד בקש עבדך" 

אם את מומחית לרבנו רבי נחמן אולי יודעת תשובהיוסי כ

למה רבנו המאומן, חזר לגלות אחרי 

שהיה חצי שנה 

בארץ הקדושה

אח יקר, תציץ פה בבקשהנקדימון
https://shikum.mod.gov.il/about/harvot-barzel/recognition

לנו עשו שיחת חוסן לקראת סיום המילואים, ואמרו שמי שהוא בתהליך הכרה של פוסט-טראומה, ברגע שהגיש חוות דעת מומחה אז כבר הוא זכאי למימון (מלא, נראה לי) במשך שנה עד לועדה הרפואית שתקבע נכות. הוא אמר שמבחינת משרד הביטחון, אין בעיה שבסוף לא תיגש לועדה - כלומר, האינטרס שלהם הוא לתת לך טיפולים כך שתצליח לצאת מזה בלי צורך בנכות. זה לכתחילה, כך אמר הקבן.

תברר על זה. אולי תבקש לדבר על אחראי חוסן ביחידה שלך. או בקבוצות פייסבוק שהגיוני שמעבירות מידע על זה.

משבר מוכר אחרי חוויות עוצמתיות (גם אישית)הגבעות בלב תמיד

גם מי שלא בטראומה, נורמלי לחלוטין להתקשות לחזור לשגרה אחרי חוויות מטלטלות כאלו בשנתיים... אתה מתאר משבר שקורה להרבה מילאימניקים. יצאתי עם כמה והרגשתי כמה הם מושפעים.. אחד בכלל לא היה במצב לדייט, כי היה באבל על חברים והלחימה הממושכת התישה אותו נפשית.

יש הרבה סדנאות, טיפול רגשי וכד' למילואימניקים בדיוק בגלל הצורך הזה, גם אם אתה מרגיש בסה"כ בסדר ורק מדי פעם צץ קושי..

שווה לך לבדוק בעיני. יש גם קבוצות שיח ע"י אנשי מקצוע וכד'..

תודה על מה שעשית למען עם ישראלטויוטה

ושה' שילח לך רפואה שלימה.

אין לי דברי חכמה לומר לך,

רק להחזיק לך אצבעות להצדיע לך,

ולהתפפל עליך .

אתה עושה דברים חשובים מאדיוסי כ

למען האומה, למען המשפחה, למען התורה והעבודה

אין לשער דרגת צידקותך במעשיך בצבא

דוד המלך שאתה חייל חשוב בשורותיו, מעלה אותך בדרגה

גם אברהם שלחם ב 4 מלכים, מברך אותך באופן אישי

ויהושע כובש הארץ

ויהודה המכבי

ורב אלוף שמעון בר כוכבא

הכל לצידך ולימינך

עלה והצלח 

סדנא ייעודית לחיילים וחיילות "מתחילים מחדש" ללא עלreni

מצרפת את הקישור.

הסדנא מיועדת לחיילים שמתמודדים עם הקושי בחזרה לשיגרה, ללא תסמינים של פוסט טראומה.

ממליצה לדבר איתם ולבדוק התאמה

Inheal סדנת מתחילים מחדש לחיילי וחיילות מילואים בשיטת

השיתוף שלך ככ חשוב!!!reniאחרונה

כותבת לך בתור מטפלת. פוגשת בתקופה הזו הרבה מאוד מילואימניקים שחווים משהו דומה מאוד למה שאתה מתאר.

חשוב לי להגיד בצורה ברורה: מה שקורה לך הוא תגובה אנושית, טבעית ושכיחה מאוד לחשיפה ממושכת לעומס קיצוני, סכנה, ניתוקים חוזרים מהבית וממעגל החיים הרגיל. זה לא סימן ש“נדפקת”, ולא עדות לכך שמשהו אצלך בלתי הפיך.

כ־300 ימי מילואים, בחמישה סבבים, בכל הגזרות – זה עומס שהנפש והמערכת העצבית פשוט לא נועדו לשאת בלי מחיר. הרבה אנשים מתפקדים “על אדרנלין” בזמן עצמו, ואז דווקא כשנגמרת הסכנה המיידית – המערכת קורסת. התנודות שאתה מתאר בין אנרגיה גבוהה לדיכאון, בין כעס לאדישות, הן סימן קלאסי למערכת עצבים שנמצאת עדיין במצב הישרדותי ולא מצליחה להתייצב.

העובדה שאתה:

מודע למה שקורה לך

מנסה לשמור על שינה, תזונה ותנועה

פונה לטיפול ו/או קובע תור לפסיכאטר

כל אלה מעידים על כוחות, לא על חולשה !

חשוב לדעת: טיפול פסיכיאטרי לא אומר בהכרח תרופות לכל החיים, ולעיתים מדובר בהתערבות זמנית שמאפשרת למערכת להירגע ולנפש להתחיל לעבד. בהרבה מקרים, כשהעומס יורד והוויסות חוזר, גם הצורך בהתערבות תרופתית משתנה.

כמה המלצות כלליות חשובות :

1. להתייחס למצב כאל פציעה נפשית, לא כאל כשל אופי. כמו שלא מצפים מאדם עם שבר לרוץ , כך גם כאן

2. להמשיך טיפול  - אפשר לפנות למרכזי החוסן באיזורך. מצורף קישור: סיוע לנפגעי חרדה - נפגעי חרדה | ביטוח לאומי

3 . לבדוק את הסדנא הייעודית ללוחמים שחוזרים לשיגרה , בקישור הבא:

Inheal סדנת מתחילים מחדש לחיילי וחיילות מילואים בשיטת

3. לזכור: מצבים כאלה כן משתפרים. ראיתי את זה שוב ושוב, גם אצל אנשים שפחדו שהם “לא יחזרו לעצמם”.

והכי חשוב-

אתה לא לבד, אתה לא מקולקל, ואתה כן בדרך הנכונה גם אם עכשיו זה מרגיש מריר ומבלבל..

עצם זה שכתבת וההסכמה לטפל בעצמך– זה כבר סימן של חיים שרוצים לחזור לאיזון , וסימן לאהבה והאחריות שלך כלפי המשפחה שלך.

הרבה כוחות !

אולי יעניין אותך