[נכתב בכוונה מניק בדוי. אפשר להגיב לשרשור עצמו או אפילו למשתמש הזה, אבקר בו עוד כמה פעמים...]
בלב המערבולת
"תגידו שהרצונות שלי לא מזיזים לכם ונגמר הסיפור", צעקתי, טורק את הדלת תוך כדי ריצתי, מותיר בפנים זוג מבוגרים המומים שפעם, פעם שמחתי לקרוא להם אבא ואימא. והיום?
דמדומי שקיעה החלו בזמן שהלכתי לים. פיסות עננים בצבע דם, קרעים קרעים שנוצרו בידי אמן, בדיוק כמו החיים שלי.
המרחק מתל אביב הרועשת, הגלים, ושקיעה מרהיבה, שוב עשו זאת, ומצאתי עצמי מייבב על החול, שחמימותו עדיין לא נסוגה לטובת צינת הערב.
הרגשתי שכמה שאנסה, הקיר השקוף לא ירפה ממני. כל צעד קדימה נעצר בשלב מסויים על ידי הקיר, שמטיח אותי בפראות לאדמה ולא נותן לי לשכוח שברגע שנלכדתי, לחזור יהיה קשה מאוד.
כמה ייאוש הכיל בתוכו הקיר, ודמעות. דמעות של רבבות שכמוני. והקיר נותר איתן, כשרק בעלי כוחות הפלדה הצליחו לשבור אותו. אצלי, כנראה, מעולם לא התגלו כוחות פלדה.
ומה בסך הכל ביקשתי? הרי זה לא שאין לנו סינון - יש, אבל הם בעצמם יודעים שזה שקר, רק כדי לעשות לעצמם מצפון שקט ש"הנה, עשינו מה שהרבנים מבקשים. יש סינון". בטח. כשהסינון הוא כמו חומת פלסטלינה שלשבור אותה זה ממש כמו שזה נשמע – משחק ילדים – הם לא באמת מצפים שזה יעזור, נכון?
אז ביקשתי, ביקשתי סינון רציני יותר ש"חוסם ביעילות דברים רעים באמת", ואפילו תירצתי, בכך ש"אתם יודעים כמה פעמים כשאני גולש קופצת איזו פרסומת לא צנועה שהסינון שלנו לא עוצר?" - תירוץ שבערך כל נער בן עשרה שרוצה כמוני להתחזק, מתרץ להורים שלו.
והם, כמה אפשר להיות עיוורים? לא קלטו מה ניסיתי לרמוז להם. "תשמע, יש כבר סינון, ואנחנו סומכים עליך שתתגבר ותדע לא להיגרר אחרי פרסומות כאלו, ובכלל, אליה חייבת את האינטרנט לעבודות ואם נגביל אותו יותר, זה יפגע לה בתואר".
אבל אבא, א-נ-י לא סומך על עצמי, אתה באמת לא רואה את זה? רציתי לצרוח בתסכול. אימא, כל בוקר הכרית שלי ספוגה בדמעות הלילה, איך את לא מרגישה? גם כשאני כבר מעוניין לעזור לעצמי הקיר הזה לא נותן לי, כעת בהצטדקות פדגוגית: "אנחנו סומכים עליך".
וכמובן, אליה. ברור שהיא חשובה יותר, כולן חשובות יותר. אליה עם העבודות לתואר השני, שני עם הצ'ופרים שהיא צריכה למצוא באינטרנט בשביל הסניף, ואפילו ליאל הקטנה יותר חשובה ממנו, היא פשוט "חייבת" לצפות בסדרות באינטרנט. כל האחיות שלו יותר חשובות מהנשמה שלו.
זה לא שהוא לא ניסה לצאת מזה, ניסה ועוד איך, אלף פעמים. אבל אין דרך לתאר את הקושי. הקושי בלהפסיק באמצע סרט כשאתה מבין שהצניעות שלו לא עוברת בד"ץ. הקושי בלמצוא עצמך באמצע הלילה באתרים נוראים, תוך כדי שאתה נלחם בעצמך להפסיק. אתה יודע שזה לא טוב ושעוד חצי שעה אתה תבכה במיטה, ובכל זאת העיניים לא מרפות.
הורדתי את הבגדים, נשאר בבוקסר ומתכנן לקפוץ לים שנראה שליו. לאחר שנייה נוספת פשטתי גם את הבוקסר. "הים הוא המקווה הגדול ביותר שיש", יכולתי לשמוע את קולו של הרב צף מבין הזיכרונות.
אולי, אם אטבול מספיק עמוק, אצליח לקלף את שכבת הטומאה שדבקה בי.
הקור גרם לכל עצב בגופי לזעוק, אך לא היה אכפת לי, שחיתי, מתרחק מהחוף.
ואז, בדיוק כמו בדמיונות הגרועים ביותר שלי, תפסה אותי המערבולת.
כל חיי גדלתי ליד הים, והים הוא מגרש המשחקים שלי, אבל פעם ראשונה שנתקלתי בה. הרגשתי שאני מתחיל להיגרר אל העומק. נאבקתי נואשות ובשארית כוחותיי לקחתי תנופה אחרונה.
"ה-צ-י-ל-ו".
מרחוק ראיתי על החוף דמות מפנה את מבטה, ומזנקת לעבר הים.
התחלתי נשאב לעומק. המערבולת הייתה חזקה מידי.
ואז ראיתי צל גדול מעלי. להפתעתי, גם הוא התחיל להישאב. ראיתי אותו אוחז בי ומתחיל למשוך אותי מטה מטה. "מה ל... הוא מנסה להרוג את שנינו?" חלפה מחשבה מבוהלת בראשי. כשהתקרבנו לקרקעית, ולמוקד המערבולת, כוחה נחלש, ובבעיטה חזקה ניתק הגבר אותי ואת עצמו מהמערבולת.
"חכם..." חשבתי, ואיבדתי את ההכרה.
כשהתעוררתי היה חשוך, וריצוד קטן של אש זז בזווית העין. הזזתי את הראש לאט וראיתי שהוא מכין קפה על גזייה.
כשהבחין בי, חייך "החלטת להתעורר?".
"כן... תגיד, למה לא התקשרת לאמבולנס?". גאוני. במקום להגיד לו תודה אני ישר תוקף.
הוא המשיך לחייך. "שמי יגאל, יגאל מושקוביץ, נעים להכיר. אני רופא, ואחרי שחילצתי אותך השתמשתי בציוד שאני נושא קבוע באוטו, וטיפלתי בך במקום. הגעתי להחלטה שמיותר לשלוח אותך לבית חולים, וצדקתי. עברו רק כמה דקות ואתה כבר מסוגל לדבר", אמר, והוסיף בקריצה "ואפילו להאשים את המחלץ שלך".
לא עניתי. הגוש שישב לי בבטן כבר ימים רבים טיפס ועלה מעלה מעלה, ונתקע לי בגרון.
התפרצתי בבכי. לרגע לא חשבתי על כך שהנה, אני בוכה כמו ילד קטן ליד איש זר. מבט מופתע חלף על פניו אבל הוא המתין.
בלי להבין מדוע, התחלתי לשפוך לפניו את כל צרותי, את הקשיים, הנפילות, ההזדקפויות קצרות המועד שלי, הנפילות הכואבות אחריהן, ואת האכזבה מעצמי, את הזעם על חולשתי, ואת הייאוש.
כשגמרתי להתפרק, לא אמר מילה. שתקנו יחד כמה דקות, ורק לאחר שהוריד את הקפה מהאש והגיש לי - מסתבר שלא רק לחלץ הוא יודע, אלא גם להכין קפה טוב - פתח את פיו.
"אתה יודע, אחרי מה שסיפרת, אני מבין שההיחלצות מהטביעה במערבולת, יכולה להוות איתות חזק בשבילך. להאשים תמיד אפשר - את ההורים, האחיות והכי הרבה את עצמך. אבל כשאתה באמת רוצה לצאת מזה, אתה חייב לרדת לשורש הבעיה ושם לטפל, לפתור את הבעיות בשני צירים במקביל - גם נקודתי וגם רוחבי. אני אסביר", אמר כשהמבט שלי הבהיר לו שההבנה שלי למה הוא מתכוון שואף לאפס.
"אתה רוצה לצאת ממצב שבו אתה נסחף בלי שליטה. אתה רוצה להיות מסוגל לצאת באמצע משהו לא טוב שאתה עושה או רואה - וזה נחמד, אבל כמעט בלתי ישים. כמו המערבולת, גם היצר, ברגע שהוא פעיל אצל האדם, ברגע הנפילה, כמעט בלתי אפשרי להתנתק. החוכמה היא לדעת לא להתקרב בכלל, ובמקביל, גם כאשר נמצאים בעומק הרוע, לדעת שכאשר מתקרבים לסוף שלו, אז הכי קל לתת בעיטה גדולה ולהתרחק ממנו כמה שניתן. כמו המערבולת, שכדי להתנתק ממנה כדאי להגיע לבסיס שלה. לכן, בכל פעם שאתה נופל, תדע שזו גם הזדמנות, הזדמנות לחכות לסוף הנפילה הנקודתית ושם, במקום לשקוע בייאוש, לתת בעיטה גדולה ליצר - בעיטה שתתבטא בהחלטות שתקבל כסייגים וגדרים עצמיים. ככל שתמשיך לבעוט בנקודות החלשות לאחר הנפילות, ובמקביל להתרחק באופן גורף מנקודות שכעת נראות שלוות אך במבט עמוק יש בהן פוטנציאל של הרס עצמי - תוכל לנצח את היצר, ולחזור להיות אתה". סיים יגאל.
"וואו...נתת לי הרבה חומר למחשבה", אמרתי, והתכוונתי לכך.
"אגב, לא הצגתי את עצמי עדיין. קוראים לי נריה".
"בא,נריה" אמר יגאל, "אקח אותך לבית שלך".
עלינו לרכב, כשלמעלה בשמיים, יצא הירח מבין העננים השחורים, בוהק בהילתו.