דבר ראשון, אנשים שבאמת מכירים אותי ולא פרובוקטורים כמוך יכולים להעיד שאני אחד האנשים היותר נחמדים ויותר סבלניים שיש - וממש לא בקטע לעולם לפגוע במישהו אישית.
הבעיה שלך היא שאתה קובע קביעה בלי להכיר אותי ועל זה צר לי.
אני מגיב בנחמדות ממש לא מעושה, וזה לא עטיפה לדבריי - אלו הדברים הכנים לגמריי שלי, על כל מה שיש בהם.
עכשיו לעצם תגובתך - הבעיה היא שאתה לוקח את התגובה לעצם האיש, ולא לעצם הדעה.
אני לא תוקף אנשים עצמם - אני תוקף דעות. כלומר - אין לי בעיה עם הבנאדם בתור בנאדם, יש לי בעיה עם דעה שאני חושב שהיא לא נכונה. אתה יכול לא להסכים איתי - אבל בדיוק כמו שאם חילוני יגיד לך שלאכול חזיר זה במסגרת ההלכה, יש לך את הזכות המלאה להתווכח ולשלול לחלוטין את דעתו - ככה גם אני כשאני חושב שמשהו לא תואם את ההלכה שאני מאמין בה - אני מציג את דעתי, בלי רצון לפגוע באדם עצמו, אבל בהחלט עם רצון להציג את העמדה שלי ששוללת לחלוטין את הדעה השנייה. זה לא שהדעה ההיא לא קיימת ושאין מי שמאמין בה -זה בסך הכל ש-א-נ-י מתנגד לה מכל וכל, ומביע את זה. אני לא רואה בכך שום דבר רע. להיפך, דיפלומטים שאצלם אין "אמת" ו"שקר" וצלם הכל מעורפל - הם הכי גרועים לדעתי. אדם צריך לדעת מהי דעתו ולעמוד מאחוריה, ולדעת לדבר לגופו של עניין ולא לגופו של איש.
אני חייב להגיד שכעת נפגעתי ממך באופן אישי - דבר ראשון על כך שבחרת לתקוף אותי בצורה כל כך בוטה על גבי הפורום ולא באישי, נניח, ודבר שני - על כך שאתה מכניס לי מילים לפה, ומחשבות שמעולם לא חשבתי, ורצונות שמעולם לא היו לי.
לגבי מה שכתבת "כל שרשור אתה מתנגח במשהו אחר" - כקודם כל, נחמד לדעת שאתה החוקר הפרטי של הפורום. אם היית קצת יותר ותיק היית יודע שישנם נושאים רבים שבהם אני מסכים לחלוטין או כמעט לחלוטין עם פותח ההודעה הראשית.
אבל זה לא העיקר - העיקר הוא שאתה מדבר שטויות עכשיו, כי זה בדיוק מטרת הפורום - אדם שמעלה לכאן שאלה יודע מראש שלא כולם יסכימו עם דעתו ויש שישללו אותה בנימוקים הלכתיים/מדיניים ואפילו כלכליים (הרי אם מישהו היה מעלה פה תפיסת עולם כלכלית קומוניסטית גם הייתי תנגד לו בכל תוקף, לדוגמא, מנימוקים כלכליים הפעם, וחברתיים...) - אתה לא יכול לצפות שיעלו שאלה וכולם יהיו רק נחמדים ויהנהנו. יסמנים. ממש לא. זכותי להביע את דעתי, וזכותי שהיא תהיה תקיפה - מה גם שאני ממש לא כמו שכתבת. ב99 אחוז מהמקרים אני לא מתייחס אישית לאדם אלא לדעה שהוא מביא איתו. לעיתים, כן, אני לכאורה מעמיד את האיש בתור דוגמא ומשל לעמדה שהוא מביא אותו - אבל חלילה איני תוקף איתו. אפילו לא אתנגד לצאת עם אחותו אם היא תתאים למה שאני מחפש אצל אישה...
נמשיך - לגבי המחילה - ממש לא מובן לי למה אני צריך לבקש ממך אישור לבקש מחילה. אני כותב מחילה כדי להבהיר לאנשים שאני לא פועל ממניעים אישיים ולא תוקף אדם בתור אדם, אלא תוקף דעה בתור דעה.
ונניח את הקלפים על השולחן - כן, אני לא מתבייש להודות שמבחינתי האישית, ישנן דעות שהן לא קבילות. ישנם שיסברו אחרת ממני - בדיוק בגלל זה הדעה שלי היא שלי בלבד. אתה יכול לא להסכים איתה. גם זהבה גלאון לא מסכימה עם דעתי המדינית - זה לא אומר שבגלל זה אסור לי עכשיו לשלול לחלוטין מבחינתי ומבחינת דעתי, את דרכה המדינית.
אדם שנשבר מכל מילה שאומרים על דעה שלו - לצערי, אין זה בעיה של מי שמעלה את ההתנגדות לדעה של אותו אחד - אלא בעיה של מביע הדעה הראשוני - אם הוא פוחד לשמוע דעות ששוללות לגמרי את דעתו, שיתכבד ויחיה רק במקום בו כולם כמוהו, ושלא יעלה שאלות לפורום ציבורי.
נמשיך - ממש לא אתה זה שביקשתי ממנו מחילה אז תעשה טובה לעצמך ואל תהיה הדובר של האחרים ותגיד שאין לי מחילה. זה גובל בחוצפה שאתה מעז להעמיד את עצמך במקום אחרים ולקבוע שאין לי מחילה. זה מדהים אותי, לגמרי.
לגבי אם פגעתי באנשים או לא - קודם כל, המילים שלי עדינות מאוד ומאוד שכליות - אני לרוב לרוב אדם שמגיב בצורה שכלית וקרה ולא מערב רגשות - כלומר, אני מגיב נטו לפי דעתי ולפי עובדות ועקרונות מהאידיאולוגיה שלי שאני מציב - אני לא תוקף בצורה רגשית, ועל כן - ובמיוחד שאני כותב מראש מחילה כדי שיבינו שאני אל מדבר באופן אישי - דעתי האישית היא שמי שנפגע מדבריי, נפגע שלא בצדק, וכמובן שהוא יכול לפנות אליי באישי ואני אלבן איתו את העניין.
ואתה אולי לא מודע לזה - בעצם, לא אולי, בטוח - אבל אכן אחת מהכותבות שחשבו אחרת ממני פנתה אליי והתפתחה שיחה כנה, נעימה, ששני הצדדים הופרו ממנה, והיא הבינה מאיזה מקום אני בא, והעיקר - הבינה שחס וחלילה לא היה לי טיפה של רצון לפגוע בה אישית. היא יצאה מהשיחה בהרגשה די טובה, ככה אני הבנתי לפחות - והנה, זה מהש שמראה ששיחה אישית בעקבות הבעת דעה בפורום, יכולה לפתור הרבה אי הבנות. כי זה מה שזה - אי הבנה.
אז אני אכן פונה לכל מי שחושב שנפגע מדעתי - בבקשה, אני מזמין אותך, לא משנה בן או בת, בחום לאישי ללבן איתי את הדברים ולבקש הסברים והבהרות. מבטיח לענות לכל אחד, ונראה אם נגיע להבנות, ובעיקר - אם נגיע למצב שבו שני הצדדים יבינו שאין פה משהו אישי.
לגבי לכבד דעות שונות - כבר כתבתי אבל אכתוב שוב - דעה היא של אדם האוחז בה. אני לא מתיימר ליטול אותה ממנו, אבל אני בהחלט מאמין בזכותי ובזכותו של כל אחד לא להאמין ולא להסכים - וכן, גם לשלול לחלוטין, במקרה שאתה רואה בכך צורך, דעה אחרת - מכיוונך בלבד.
זה שאני שולל לגמרי את דעתם של הנוצרים על כך שישו הוא המשיח - זה אומר שאני בן אדם מגעיל שלא יודע להתנהג עם נוצרים?
לא! זה אומר שהם נוצרים והם יכולים להאמין במה שבא להם - ואבל בדיוק באותה מידה הם לא יכולים לדרוש ממני לא לשלול לחלוטין את דעתם.
פלורליזם, אם כבר מדברים, הוא לא ערבוב של דעות - הוא הכרה בכך שגם אם אתה לא מסכים לחלוטין ושולל מכל וכל דעה מסויימת בחברה, בכל זאת אתה יודע שיש מישהו אחר שמחזיק בדעה הזאת ואותו אחד, יכול להחזיק בה ולא אתה זה שתקפה עליו לא להחזיק בה.
ואם נמשיל - האינקוויזיציה, וסיפור חנוכה - הוא לא פלורליזם, כי התרבות השולטת ניסתה למחקו לחלוטין בכוח סממנים של זהות אחרת.
לעומת זאת - אני לא מסכים עם הערבים שמוחמד הוא הנביא. לחלוטין. אבל זה לא שולל את זה שאני יודע שהם יכולים להשתחוות חמש פעמים ביום במסגד.
ז-ה פלורליזם.
לגבי מה שכתבת שאני חושב שאני יודע הכי טוב - באמת מצטער שאני מביע את דעתי. מה אתה רוצה, שאני אכתוב ב"אולי", ו"לא בטוח"? לא יודע מה איתך - אבל כן, אני ביררתי את דרכי, אני בטוח בה, ועקב כך מאמין שהיא הדרך הנכונה. דרך התורה ודרך ההלכה. במקביל אני יודע שיש מנעד רחב של דעות הלכתיות לגיטימיות - אבל זה עדיין בתוך תפיסת העולם שלי, שאומרת שצריכים להיות מחויבים להלכה. אז כן - ברגע שאני רואה מישהו שלא ההלכה היא מה שמעניינת אותו, ו, לדוגמא, הוא ייתן חיבוק לבת, ולא יטען בשום אופן שיש היתר הלכתי כזה - כי אין - אז אני אשלול לגמרי את הדעה הזאת מבחינתי. מבחינתי היא לא לגיטימית, ואני לגמרי לא מסכים איתה. שמירת ההלכה בכל גבול שהיא - היא הגבול שלי. אדם שנוסע בשבת - זה לא לגיטימי מבחינתי. אדם שמצהיר שאין דבר כזה איסור לשון הרע ומותר חופשי ללכלך על כל אחד - זה לא לגיטימי מבחינתי, וכן, גם דעה שלמשל, טוענת שזה לגיטימי לחלוטין ללכת עם צאיות קצרות 10 ס"מ מ-ע-ל לברך וכמובן שבלי גרביונים - לא לגיטימית בעיניי כיוון שאפילו לפוסקים הכי מקלים באורתודוכסיה כיום, אין שום פוסק כלשהו שמתיר ללכת עם חצאית כזאת...נקודה!
מבין את הדוגמאות שהבנתי? זה לא שהבת שלובשת ככה היא עצמה לא לגיטימת בעיניי וצריך להרוג אותה. מה פתאום. אני חי ומסביבי יש בנות כאלו. זה פשוט שבת שלובשת ככה ומעלה שאלה בפורום, לדוגמא (זה לא המקרה כאן, אני רק מעלה דוגמא) מה אחרים חושבים על בת שלובשת כך - אני לא אסתיר את דעתי, אומנם אני אבטא אותה בצורה יפה ועניינית כי כזה אני - אבל חד וחלק אודיע שמבחינתי ומבחינת איך שאני מכיר את ההלכה, אין לזה שום מקום ביהדות הדתית. נקודה.
לגבי מה שכתבת שאני תמיד אומר את המילה האחרונה - סלח לי באמת שאני לא מבקש ממך רשות מתי לדבר. זהו פורום פתוח וכל אחד יכול לכתוב את דעתו - מי שרוצה להגיב אחרי המילה האחרונה שלי, אף אחד לא מונע ממנו את זה, כמו שאף אחד לא מונע ממני להגיב לו לאחר מכן וכן הלאה.
אם הייתי אומר את "המילה האחרונה" ואז יורה בצד השני או לחלופין שובר לו את המחשב כדי שלא יוכל להגיב לי - אז באמתה ייתי כופה את דעתי כמילה האחרונה. כל עוד אני נותן לצד השני באופן חופשי להביע את דעתו - זה מעליב להטיח בי שאני חייב להגיב את המילה האחרונה.
בקיצור - אחד לאחד, לפחות מבחינתי, הפרכתי את כל הטיעונים שלך. אני לא מתייחס אליך בתור איש כי איני יודע דבר וחצי דבר עליך, אז בבקשה אל תיקח דבר כזה כדבר אישי. זה בדיוק המדיום. אם הייתי אומר לך שאתה חזיר יהודי ומסריח - א-ז הייתי מגיע לרמה אישית. אם הייתי אומר לך שאתה נבלה דוחה ומגעילה ושאני שונא אותך כי אתה מכוער ומלוכלך - א-ז הייתי מגיע לפגיעה אישית. אם הייתי אומר לך שאני חושב שעם דעות כמו שלך אתה צריך להתאבד או להיות חילוני - א-ז הייתי מגיע לפגיעה אישית.
אבל לא, אני לא מגיע לרמה האישית שאתה מדבר עליה, מצטער.
וכן, אם כבר - אני אכן מצפה ממך להתנצלות על הדברים הפוגעניים והבלתי מבוססים לחלוטין שהשמצת אותי ככה מול כל הפורום. זה לא אישי, ממש לא - כל אחד שהיה כותב דבר כזה עליי, הייתי מרגיש שהוא ירד לרמה אישית.
אתה מוזמן להמשיך ללבן איתי את הנושא באישי אם בא לך ואם שרדת את החפירה הזאת. וכן - אני העלתי את זה בציבורי ולא באישי, בגלל העובדה שאתה עשית את זה לפני, ואני צריך לטהר את שמי ברבים. אם היית כותב את ההודעה הזאת באישי ולא בציבורי, גם הייתי מגיב לך באישי.
צר לי שהגעת לרמה הזאת - אתה אפילו לא יודע כמה אנשים שלא מסכימים עם דעתי הרבה פעמים, פונים אליי בכל זאת ומציינים שהם מעריכים את הרצינות והכנות שבה אני כותב הודעות, יחד עם אי נקיטת תקיפה אישית על אף אחד.
ובוא נדבר שנייה על עצם התגובה הספציפית שעליה הגבת לי מה שהגבת - האירוניה היא במצב שנוצר, שדווקא בתגובה הזאת ממש לא באתי לתקוף אדם על דעתו, אלא רק לציין עובדה מציאותית שהבנאדם לא ענה לשאלה שמופיעה בתחילת השרשור... לא היה פה אפילו שום עניין להציב אידיאולוגיה כזאת או אחרת - זה היה נטו קביעה עובדתית בשטח שאני רואה ככה. העונה, לדעתי, לא ענתה למה שפותחת השרשור שאלה. אני לא רואה איפה פה הזלזול המופגן בדברי אחרים ועוד שאר דברי בלע שכתבת לי... יתרה מזאת - מי שהגבתי לה, יודעת על מה אני מדבר וגם קיבלה ממני הסברים באישי.
אז עשה טובה ואל תענה במקומה. אתה לא דובר העולם. אני מדבר בשם עצמי - אתה דבר בשם עצמך. כל אחד שאישית חולק עליי, יכול לפנות אליי - אתה בשום פנים ואופן לא יכול למנות את עצמך באופן שרירותי למייצג הפורום, כשאתה לחלוטין באמת לא יודע מה אנשים חושבים עליי אלא מביא אך ורק את דעתך האישית לעניין.
וכן, במקרה הזה, אני לא רואה צורך לבקש ממך מחילה, כיוון שממש לא כתבתי לך דבר אחד קטן שאני צריך להתנצל עליו. ממש לא. ואם אתה חושב שכן - אתה מוזמן לתבוע אותי לדין תורה, אני אגיע, בשמחה.
אגב - רק אעיר - מי שקשה לו לשמוע שיש אחד שמתבטא בתקיפות נגד דעות אחרות - הבעיה היא אצלו, לא אצל זה שמתבטא. אני לא משתיק אדם אלא מתנגד באופן אישי לדעה - בדיוק ההיפך ממה שאתה עשית, שניסית להשתיק אדם באופן אישי ולאו דווקא את הדעה שלו. אתה מנסה לסתום לי את הפה ("דיי כבר עם זה...") - וזה מעיד על הפחד שלך ודווקא על כך שאתה טועה. מצטער, את זה כבר חכמים וגדולים ממני אמרו - ניסיון להשתיק את השני מלהגיד את דעתו - מוכיחה איך דווקא המשתיק הוא הטועה (ואניף כאמור, לא נוקט בשיטה של השתקת אדם אחר מלהגיד את דעתו, ממש לא - אני בשמחה אקשיב למגוון הכי רחב של דעות שיוצג בפניי, ואענה לו לפי דעתי).
יום טוב שיהיה לך, יהודי יקר!