בעקבות הדיון על חברה מעורבת וכו',תולתול

לא רציתי לנצלש, אבל הייתי רוצה לעורר דיון על מה שצדיקה כתבה בשורות הראשונות.

אני מצטטת:

"יש לי דעה אחרת ממה שעלה עד כה בתשובות... 

האמת? אני חוששת להביע אותה. 

חוששת שלא תבינו את המורכבות, שלא תבינו את הדיוק והעדינות של מציאות חיים כזו

חוששת שתראו בי מייצגת של זרם או תפיסה- כשאני רק אני, לא מייצגת 

חוששת שזה יתפתח לאליהום כללי..... "

באופן אישי- אני מרגישה ככה בהרבה מאד נושאים שעולים בפורום. (זה או המקבילה שלו)

יש איזה קו כללי שהרוב מסכים איתו, ומי שלא- מקומו לא כאן. הרבה פעמים אני מוותרת על הבעת דעה בגלל המקום הזה.

שאין קבלה אמיתית לשמוע את הדעות האחרות.

שברגע שמישהו מעז לומר משהו שונה, שלא מקובל על הראש והכיוון- ישר תוקפים אותו ושוללים אותו ואת דעתו מכל וכל.

זה משהו שמטריד אותי בפורומים כבר הרבה זמן, וזו הזדמנות לפתוח אותו:

יש פה גישה מאד מאד מאד מסויימת, שמי שלא חלק ממנה דעתו לא קבילה בפורום.

מצטרפתדינה ל.
לשתיקה שאני מסגלת לעצמי בגלל צמצום מחשבתי/קיבעון/אי קבלה.

תקיפה וחרדה משוני מעידה על פחד,
לאו דווקא איתנות.
גם אני מרגיש כך, אולי מהכיוון ההפוך אבל.יונתן 1
מבין מאיפה זה מגיע אבל לא מרגיש ככההרועה
טווח הדעות הלגיטימיות בפורום רחב (לא כמו שהייתי רוצה אבל זה מספיק כרגע), בעיני הבעיה היא במספר מצומצם של ניקים ומתבטאת לעיתים יחסית רחוקות.
זהו בדיוק, ולמה זה לעתים רחוקות?דינה ל.
זו הבעיה. עיין בהודעת תולתול.
עניין של מינון..הרועה
אני מסתובב בעוד מערכות פורומים, יש מקומות יותר פתוחים ומקבלים אבל יחסית אנחנו במקום סביר באמצע.
מסכים איתךנפשי תערוג

לצערי זאת האווירה פה

אני אישית משתדל תמיד לומר את דעתי 

גם שהיא יוצאת דופן

אני לא חושב שהאווירה הזאת נובעת בכוונה רעה

אלא רוב המשתמשים כאן הם בעלי דעה פלוס מינוס דומה

ולכן זה מה שיוצא

ברור לי שבכל קהילה וירטואלית יש את דעת הרוב,תולתול

השאלה היא כיצד מקבלים את דעת המיעוט.

כאן אין ליגיטימציה להביע דעה אחרת והרבה פעמים זה מתבטא ב"עליהום" על בעל הדעה השונה, שגורר השתקה.

לדעתי בכל פורום נמצא "עליהום" כזה לפחותעוגי פלצת
עבר עריכה על ידי עוגי פלצת בתאריך י' בכסלו תשע"ד 11:44

לעיתים בחלק מהפורומים ברשת,

כשקיים שלום ושלווה זה דווקא בגלל שברור בצורה מוחלטת

שיש דעות שלא כדאי להציף.

לדעתי העובדה שבפועל קיימים ניקים מאוד ותיקים ואהובים

שלא נמנעים מלהרגיש בבית בפורום ודעותיהם מוכרות היטב לכל מי

שמצוי כאן (שמע מינה שהם לא נמנעים מלהזכיר אותן) -

מלמדת על כך שמצב פורומנו טוב.

(הרבה פעמים חוסר סבלנות נמצא דווקא אצל ניקים בצעדיהם הראשונים,

וככל שהם מתרגלים למקצב החיים בפורום - חודשים, שבועות, ימים -

הם מתמתנים ונרגעים)

וה"עליהום" שמתפתח הוא ממש לא חד כיווניעוגי פלצת

הרבה פעמים דווקא הצד שאנחנו לא מסמנים כאן כ"מיינסטרים" מסוגל

להיות חריף ובוטה לא פחות...

מענייןיוני
שאחרי שפתחת את השרשור הזה עדיין כמה ניקים ממשיכים להתדיין בזלזול באותו שרשור שאת מדברת עליו
יש קו דתי כללי לרוב הניקים כאןמושיקו

שזה קו יחסית גבוה למקומות אחרים (כיפה,תפוז וכו').

אם יפתחו פה פתח לדברים שלא ברמה הדתית של רוב המשתמשים כאן זה יהיה פתח לנושאים יותר 'פתוחים'.

בכל מקרה כל ניק שיחסית ותיק ומוכר ומעלה נושא כזה בצורה נכונה מקבל לרוב תגובות בהתאם.

ולפעמים יש כאלו שצריכים לקבל על הראש בשביל להתעורר ולהבין איפה הם נמצאים במצב רוחני זה או אחר..

ואגב הדיון הזה לשל הראה מה רמת הדתיות כאן של הרוב

1-הרועה
לתת להם על הראש?
לא התכוונתי לזהמושיקו

אבל לפעמים יש כאלו שנסחפים מרצונם או שלא נגד כיוון הלכה בלי לשים לב.

שמישהו מעיר להם בדרכי נועם אך בתוקף המתאים זה מראה להם את הדבר בפרספקטיבה הנכונה 

עדיין קשה לי עם מה שכתבתהרועה
רוב ההודעות שאני קראתי בסגנון הזה לא גרמו לי לחשוב שמישהו הולך בעקבות זה לקבל פרופורציות נכונות.

התחושה שקיבלתי מההודעה שלך זה שהפורום הזה הוא אריסטוקרטיה דתית ומי שלא מתאים נגאל אותו בכוחניות מהדעות המוטעות שלו.
ממש לאמושיקו

אבל זה פורום דתי שמשתדל ללכת לפי ההלכה באשר היא - גם לדעות הכי מקלות - כל זמן שזו הלכה.

מי שמנסה בכוחניות לשנות את זה נתקל חזרה בכוחניות.

מי שותיק כאן על פי רוב גם כשהוא מעלה נושא בד"כ זה היה אחרי שהוא חשב על זה וגם הוא יודע לסגנן את זה נכון - והוא מקל תשובות בהתאם.

וכן -זו פלטפורמה שמסתובבים בה הרבה מבני הנעורים בגילאים השונים - מ7-8 ומעלה- בשביל למצוא מקום טוב גם מבחינה דתית/תורנית

אין ענין לתת מקום לדברים שבפורום אחר הוא לגיטמי וזו הסיבה שאותם אלו לא נכנסים לשם.

וזו רק דעתי

מסכימה מאוד!~nhykb~

במקרים כאלה, אני שמחה לפתוח את העיניים ולהביט סביבי.. ולדעת שרוב האנשים שקיימים בסביבה שלי- כנראה חושבים כמוני =) ושהאנשים בפורום- כנראה פשוט מסביבה מאוד שונה משלי. 

ולכן, לא כזה מפחיד אותי להביע דעה... 

אם כי אני חושבת שהפורום ואנשיו כן צריכים לעבוד על מידת ההבנה/ הכלה/ הקשבה וקבלת השונה.. 

עברתי שוב על השרשור...עוגי פלצת

סה"כ דיון פורה וענייני (כהגדרת פותחת השרשור)

וצדיקה יכלה להביע את דעתה, ולא התפתח עליהום, והסכימו עם דבריה.

קצת דברים אישיים:

גדלתי במסגרות שמאוד מטיפות לכך, שחברה מעורבת זה דבר חסר שחר ותקווה,

שזו פצצה מתקתקת, שאי אפשר להיות ירא שמיים בחברה מעורבת.

בנוסף, ראינו שהדמויות היחידות שנשאו ברמה את הדגל של חברה מעורבת בציבור,

הן דמויות שדעות נוספות שלהן וכן סגנון ההתנהלות הכללי נתפס אצלנו כבעייתי.

זה חיזק את הנטיה לקבל את מה שחינכו אותנו כאמת היחידה,

וממילא לזלזל בבעלי הדעה השניה בצורה מובנית.

אני עדיין חושב שהגישה שגדלתי לתוכה ואני אוחז בה נכונה (מבחינה חינוכית),

אבל ההזדמנות לפגוש ולהתוודע לאנשים טובים שסה"כ אוחזים אחרת ולדון איתם בזה

מרככת אותך, מנטרלת את המחסומים שפיתחת מילדות.

אבל זה תהליך...

רב עוגי - מסכים לכל מילה בכל 3 התגובות ברוךש
בתור מי שנמצאת בצד ה"לא נכון"הקולה טובה

אני לא חושבת שיש עליהום כללי.

יש ניקים מסויימים, בעלי השקפת עולם שסותרת את מי שלא חושב כמוהם, וניקים אחרים שמסוגלים להכיל גם את מי שחושב אחרת.

לא יודעת מה יש יותר- מה שבטוח, מי שחושב שדעות מסויימות הן "לא דתיות" "לא מוסריות" "מראות על עיוות ומחלת נפש של הכותב" (דברים שכבר נאמרו לי אישית בעבר..) יכתוב את דעתו בגלוי ובצורה חריפה וברורה. 

מי שלא מסכים איתי, אך מוכן לקבל שיש דיעות שונות- לרוב ישתוק. 

ולכן זה נראה כאילו יש עליהום.

אני אומרת את מה שאני מאמינה בו. 

לא באמת אכפת לי מלינצ'ים או מתקיפות. 

אני לא אגיד שזה כיף, אבל זה גם לא מציק לי יותר מדי.

לרוב דעתי מגיעה מתוך בירור והתבוננות. ואני עומדת מאחוריה.

לא יודעת, היו אולי פעמיים שהצליחו להעליב אותי הודעות וירטואליות. (וגם הן באו מאנשים שאני מכירה ולא ניקים חסרי שם ופנים)

^^^^ מסכימהנועם ה
ועוד משהו-הקולה טובה

לפעמים מספיק 2 ניקים שמחליטים להגיד את דעתם בצורה חריפה ודורסת, וכל מי שלא חושב כמוהם מקבל עליהום.

וזה יכול להגיע מכל מני כיוונים.. לא רק מכיוון המיינסטרים..

וכבר יצא לי לראות שירשוריפלצת של ויכוחים שאחריהם היה ויכוח מי מרגיש במיעוט הנרדף (רמז- כולם. או כמעט כולם..)

מאחר וכמעט לכל דיעה פה יש כאלה שחושבים אחרת- תמיד אפשר להרגיש מיעוט נרדף או שלא מקבלים את דעתי וכו'..

(ולא באמת קשור, אולי כן- אני מסתובבת בכיפה, שם היחס למי שחושב אחרת (במיוחד כלפי דיעות מהסוג הנפוץ פה) הרבה יותר גרוע... וגם שם יצא לי לקבל תקיפות וביקורת)

אין פה צד לא נכוןיוני
כי לפעמים יש פה תקיפות על ״הגזמות״ ״זה כבר לא יהדות כל ההחמרות האלה״ שזה תקיפות על הצד היותר ׳דוסי׳..

ובכלל, יש כאלה שסתם תוקפים כי הם במצב רוח לא טוב/ עייפים/ חולים וכו׳ ואחכ יבקשו סליחה אפילו.. אז תעשו טובה ותקראו שוב את ההודעה לפני שאתם שולחים ותחשבו לרגע שאתם קיבלתם את ההודעה הזאת ואיך הייתם מגיבים לה.
כן כן, גם אני
לי יש דעות רחוקות מהמיינסטרים בכמה נושאיםאריק מהדרום
ואני מרגיש חופשי להשמיע אותם כאן.
משתפת במשהו שלמדנו וקשור..~nhykb~

בעז"ה אני יוצאת לשליחות עוד פחות מחודש, להדריך במחנה של יהודים בגולה. 

כחלק מההכנה לשליחות, היה לנו שיעור שלם על יהדות התפוצות... 

מסתבר שבאורח החיים שלנו (יהודי ישראל) יש 80% משותף ליהודי התפוצות.. 

נכון שיש גם 20% ששונה - מנטאליות, יחס לארץ ולמדינה וכו'

אך כדי להעמיק את החיבור עלינו להתמקד ב80% המשותפים.. וזו המטרה שלנו =) 

ככה אנחנו יכולים לעשות גם פה.. נכון שיש לנו את ה20% של השוני.. דעות שונות, מנטאליות שונה וכו'.. 

אך יש לנו גם 80% (לפחות) משותפים.. 

אז בואו נתמקד בהם =)

מנטליות זה דבר גדולמושיקו

לא חסר למשל אמריקאים שבאים לארץ ומבקשים "כלב חם" (הוט דוג בארה"ב זה כינוי ללחמניה עם נקניק פרווה או בשרי)

לא דיברתי על קושי שפתי.. אבל~nhykb~

ה80% המשותפים היו בעיקר סביב מנהגים, מבנה המשפחה, היחס לציון וכו'.. 

מצטרף - חלקיתמשה

סלחו לי אבל אביע דעה שונה כאן...ותן טל

והגבתי גם לצדיקה בנימוס בשרשור ההוא, מוזמנים לקרוא.

אני באמת שלא מבין למה אתם מתכוונים כשאתם אומרים "עליהום", ו"אני מרגישה מאויימת" של צדיקה... - מה זה עליהום לפי ההגדרה שלכם?

לפי ההגדרה שלי עליהום זה כשמתנפלים על אדם בגלל עצמו, לא כששוללים בדעה אישית דעה של מישהו אחר - ולא אותו.

יש שתי אפשרויות - דני חולק על מה שיוסי אמר. הוא יכול לתקוף את יוסי ולהגיד עליו דברים מכוערים וככה כולם יגררו גם לדבר על יוסי - וזה באמת יהיה עליהום והרגשת איום כלשהי, מילולית לפחות. 

אבל אם דני פשוט יכתוב בדעתו האישית בלבד הלא מייצגת ציבור כלשהו מלבד את אותו מגיב, את מה שהוא חושב, את מה שהוא מאמין בו, ואפילו, כן, יגיד שמבחינתו האישית הוא שולל גישה כזאת או אחרת - איזה עליהום יש פה? הייתה פה תקיפה אישית? היה פה ניסיון כלשהו לסתום פיות?

אני יודע שבין השאר אני הייתי מהמגיבים היותר פעילים בשרשור ההוא לכן אני מרגיש צורך להבהיר - 

אין. לי. שום. דבר. אישי. מול. אף. אחד. מכאן. נקודה. 

אני לא אכחיש - ישנן דעות שאני לא מסכים איתן ברמה כזו או אחרת, עד כדי רמה שאני לא מסכים בכלל - ואני חושב שאין פסול שבמילים נאותות ובלי היגררות לויכוח מכוער ואישי, כל אחד יגיש את דעתו האישית.

עד לפני כמה זמן, הייתה ניקית באתר שדעותיה יותר "שמאלניות" משל אחרים. כשאני הייתי מגיב לשרשורים שלה, הייתי מגיב לעצם הטיעונים שלה, וחולק על דעתה השמאלנית, כמו שרבים עשו. ישנם בודדים שגם נגררו להתקפה אישית על הכותבת - ז-ה, לא בסדר.

אני יכול לחלוק על ה-ד-ר-ך של זהבה גלאון, זה לא אומר שאניחושב שמדובר באישה סרת טעם, זה לא אומר שאני אנסה לסתום לה את הפה או להכריח אותה לשנות את דעתה - אבל אם היא תעלה לכאן שאלה בנוגע לגבולות שישים ושבע, אני חד משמעית אעלה דעה אישית תקיפה מאוד נגד העמדה הזאת. נגד העמדה, לא נגד המעמידה! יש מבין?

כואב לי שאנשים גוררים את זה לתחום האישי. זהו פורום ציבורי והמון מהניקים כאן עלומים באופן מלא או חלקי - אין אפשרות להגיב כאן באמת תגובות אישיות ומי שמגיב חוטא למטרת הפורום וגם סתם בור ועם הארץ, זוהי דעתי האישית - פורום זה מקום להעלאת דעות מכיוונים שונים. ניתן לחלוק על דעות -אין שום סיבה שלא, זוהי דעתי.

וכן, במצב כמו שתיארתי שמישהי סשמאלנית תעלה לכאן שאלה בנוגע לגבולות 67', ורבים כאן יחלקו עליה בתקיפות - על דרכה הכוונה - האם אם היא תבוא ותתלונן שהיא מפחדת להגיד כאן דברים כי היא מרגישה מאויימת - יהיה דבר נכון לעשות? לא. כי דבר ראשון - אף אחד לא מאיים על הכותבת עצמה, אלא רק לא מסכימים עם הדעה שלה. יש הבדל ענק בין לא להסכים עם דרכו של יצחק רבין, לבין לנסות לרצוח אותו. ודבר שני - אותה מגיבה, כשהיא נכנסת לכאן צריכה לקחת בחשבון בין השאר שזה פורום עם קו אידיאולוגי כלשהו, לכן אין פלא שהתגובות על דעה כזו או אחרת תהיינה כאלו "חד מימדיות" כביכול.

גם הערוץ עצמו בכתבות שלו נוקט מדיניות ברורה מוטה ימינה - זה לא סוד. הוא נועד לאזן את כלי התקשורת האחרים. אז באופן טבעי הכותבים בו הם גם כאלה שמשתייכים למחנה מסויים וספציפי.

וכן, לרוב אלו גם כאלה שיגדירו את עצמם חזקים יותר בדך ממה שכאלה בפורומים אחרים יגדירו.

לכן, קשה להאשים אנשים שמעלים שאלה בנוגע לחברה מעורבת, והם שכל חייהם או רובם, חיו בחברה נפרדת והתחנכו על פיה, שהם מביעים דעה כזאת.

האם בגלל שאת מביעה דעה כלשהי, ו20 אנשים אחרים מביעים דעה הפוכה לשלך - זה הבכרח אומר עליהום? לא הייתי חותם על כך.

זה כמו שאם אני אכנס לאתר של בצלם ואכתוב שם דברים בזכות ההתיישובות, וכל הניקים שם השמלאנים יכתבו לי למה הם לא מסכימים איתי - בצורה עניינית ובוגרת, לא בהתלהמות של ילדים בני 3 (ואני לא מכיר הרבה מתלהמים בני 3 באתר...) - הרי שאין שום סיבה שארגיש שיש עליהום עלי, בנוסף לעובדה שאני יודע איפה אני נמצא... אז כן - גם באתר של בצלם, אם עונים ענייני למגיב ימני - בהנחה שעונים כך - הרי שזה לא עליהום אלא דיון שבו פושט 98 אחוז חושבים משהו אחד, וה"מיעוט הנרדף" מרגיש רק בגלל זה נרדף.

אפשר כמובן להתסתגר בחברה שכולם חושבים כמוך - לא נראה לי שזה הפתרון.

יש לי חבר בלב ובנפש - אחד החברים היותר טובים שלי - שאנחנו חלוקים בנושאים רבים מספור ומסוגלים להתווכח עליהם שעווווווווווות. זה לא אומר שאני לא אוהב אותו אהבת נפש ולא אשקול להזמין אותו להיות המלווה שלי בחתונה שלי כשתהיה. זה 

לדעתי, הטעות כאן נעוצה בעובדה שאנשים לוקחים אישית את מה שכתבו על הדעה שלהם ומייחסים את זה כאילו כתבו את זה אישית עליהם. בחייאת, אנשים - הצד השני לרוב לא מכיר אתכם! הוא לא יכול לכתוב עליכם אישית! הוא לא מכיר אתכם! יש מבין? הוא מגיב רק לדעה שמובאת.

ושאלה קטנה - הכלה הכלה זה מילה מאוד יפה - אבל האם בבית שלי אני יכיל 400 סוגי דעות שונות וגם אם ביתי צבוא בחצאית קצרה מהברך, אני לא אחנך אותה לחצאית ארוכה כי "זוהי דעה לגיטימית". וודאי שלא! אני לא אבטל את דעתי או אמעיט אותה בגלל שישנן דעות אחרות! מי שעושה את זה  - סלחו לי אבל זה מעיד על חוסר בעמוד שדרה. אתה מאמין במשהו - תאמין בו עד הסוף, אלא אם כן עוררו אצלך ספקות רציניים, ואז, אתה יכול לחקור את דרכך שוב ולהגיע להחלטה מחודשת במה אתה מאמין - אבל לא כמוטלטלת או שבשבת כל יום נד עם הרוח...

אז כן - סלחו לי שאני לא מביע דעה דומה לרוב מה שכתבו כאן - אבל לדעתי מה שאתם כותבים זה לא הכלה אלא ערבוב מוחלט של האמת. להכיל, להשקפתי - זה לדעת שהדעות האלו ק-י-י-מ-ו-ת, ולדעת שאתה לא יכול לכפות על אחר לקיים את דעותיך בלבד. זוהי הכלה.

היטלר לא היה מכיל כי הוא ביקש לכפות את אמונתו על כל העולם.

אדם דתי שמחזיק אקדח מול חילוני שעומד לאכול לא כשר וכופה אותו לא לאכול לא כשר ז-ה לא לגיטימי, כי אתה לא שליח בית דין וגם בית דין לא עוסק בזה אלא זה עניין של אדם מול אלוקיו. אבל אדם דתי שחולק מכל וכל על אאדם חילוני - אין רע בכך.

וכן, גם בתוך הקשת הדתית - אני לא רואה רע בכך אם נניח הייתי שולל לדעתי האישית את דרכם של החסידים לבית ****** (לא משהו מוגדר) כי אני לחלוטין לא מסכים עם הדרך שלהם. זה לא אומר שאני לא אתן להם לחיות בעולם - אבל אני לא אכניס את השקפת עולמם לביתי, ולא אקבל אותה באופן אישי.

עדיין לא הצלחתי להבין מה רע בדעה זכאת שאני מביע. נראה שכולם פה או שממש לא מדברים בכיוון שאני מדבר עליו, או שכולם לוקחים את זה אישי מידי במקום לקחת ענייני.

זוהי דעתי, מוזמנים לחלוק עליה - מבטיח לא לעשות עליכם עליהם

זה לעולם לא נעים שמתנסחים לעברך בתקיפות,עוגי פלצת

ולעולם הגיוני להתלונן כשגורמים לך לחוש לא נעים.

למה אתה מתכוון בתקיפות?ותן טל

אני רק טוען שהלא נעים הזה מקורו בטעות שאנשים חושבים שמדברים עליהם אישית.

האם אסור לי להתנסח בתקיפות בדעה אישית על תפיסה שאני חושב שהיא לא נכונה?

האם כל דבריי צריכים להיות, "להחליק", "לשתוק" וכו'. הרי אם נמשיל את זה - ישנה דרכו של משה יקוב הדין את ההר, וישנה דרכו של אהרון אוהב שלום. אבל זה לא שמשה לא אהב שלום! זה פשוט שהאמת שלו הייתה יותר נוקבת.

האם זה סיבה להגיד שדרכו של משה לא נכונה?

ויותר מזה - גם אהרון אוהב השלום, זה לא נוגע לדעתו האישית זה נוגע לדרך שהוא מצא להשכין שלום - אבל אם היו שואלים אותו מה דעתו על חברה מעורבת, דעתו האישית -  האם התומכים בחברה מעורבת ששאלו אותו, היו נעלבים כשהוא באופן אישי היה שולל מכל וכל חברה מעורבת, לדוגמא?

תקיפות נגד אדם - אכן בעייתי.

תקיפות נגד דעה - לגיטימי לחלוטין, לדעתי.

אני לא בנאדם פרווה, מודה. יש לי דעה מוצקת ואני מביע אותה. וגם, כשאני אומר תקיפות - אני לא אומר שנגררים למילים לא נאותות. תקיפות אצלי זה להגיד את האמת שלך באופן בהיר ובלי צורך להתנצל על כך שאתה חושב ככה באופן אישי.

האם תקיפות כמו שאני מתאר, היא תקיפות רעה?

תמהני.

השאלה היא האם מישהו יכול לבודד כאן, במרחבעוגי פלצת

האינטרנטי, את הדעה בצורה כזו -

שהאדם שמאחוריה, שמנסה להציג אותה, לא ייפגע כלל מהתקיפות שלו?

המציאות היא - שלא.

(ויותר סביר שלהיפך)

לדעתי השאלה היא בדיוק הפוכה...לגיטימי.ותן טל

כלומר - לדעתי השאלה היא האם האדם שעונים לו, מספיק נבון כדי להבין שלא מתקיפים אותו באופן אישי אלא חולקים על דעתו.

אני מקווה שכן. אדם שלא מבין - שישאל ויסבירו לו שלא התכוונו לפגוע בו.

אתה הצגת עמדה שלכאורה תטוענת שאנשים לא יודעים להיות ענייניים. אני לא רואה שום סיבה שבה אדם אחד כאן מגיב לאדם שני על משהו שהוא כתב, והוא יגיב לו אישית תקיפה כאשר הוא לא מכיר אותו בכלל.

איך למען ה' ניתן לתקוף אישית אדם כאשר אתה לא מכיר אותו בכלל? ה אבסורד...אדם שתוקף ככה - הוא באמת טיפש - אבל אני מאמין באופטימיות יש לציין, שרבים רבים כאן אלה אשר יודעים להתייחס ענייני לדעה.

אחרת - אם המצב הוא כמו שאתה מתאר, פשוט בלתי אפשרי לנהל דיון כלשהו עם שתי דעות באינטרנט - כי למה בדיוק שהגבול יהיה מה שאתה חושב ולא משהו שמישהו אובר רגיש חושב?

אולי הגבול יהיה שמישהו יביע עמדה ולא יהיה מוכן שמישהו כלשהו יצייץ מילה כלשהי שנוגדת את עמדתו, כי אחרת הוא ייפגע?

אם המצב הוא כמו שאתה אומר- הרי שאני סובר שהגבול ללגיטימיות של "תקיפות דעה" - יותר לטובת התקיפות, מאשר מה שאתה חושב...

אם ככה יוצא שאנו מבעצם חולקים על מהי מידת תקיפות ראויה - ובגלל שזה שאלה פרטית לכל אדם ולכל אחד באופן אישי, הרי שאי אפשר לענות עליה שאלה מוחלטת ואם ככה - או שלא יהיה בכלל דיונים בפורום, או שאדם יעשה לעצמו החלטה מהי מידת התקיפות שהוא חושב שהיא ראויה - וישתמש בה. ואז, אחרי שחשב על זה באופן רציני, אם מישהו אחר נגע - זה כבר לא הבעייה של המגיב, מצטער... כי אם זה כן היה בעיה של המגיב, לא היה פורום שיכול להתקיים. נקודה.

ולהדגיש 0-אני לא מדבר על נקודות שבקונצנזוס. לפגוע אישית באדם, לכנות אותו בשמות על גבי הפורום - זה דבר שבקונצנזוס שלא ראוי. להשתמש בקללות, גסויות, ובביטויים לא ראויים - זה דבר שבקונצנזוס שלא ראוי. אני מדבר על התחום האפור שבלתי אפשרי שתהיה דעה אחידה בו...

לא פייר לכנות מישהו שפשוט נפגע "אובר רגיש"עוגי פלצת

ולהתווכח איתו אם הוא אמור להבליע את היפגעותו ועלבונו או שלא.

בפועל הוא נפגע,

השאלה עד כמה בצדק פחות רלוונטית.

אנחנו לא רוצים לפגוע באנשים.

אובר רגיש זה הגדרה, שאגבותן טל

פעם הגדירו אותי בה, ולא מזמן - לכן השתמשתי בה. תתפלא. אני לא רואה את זה כדבר רע. חלילה.

רק אמרתי שאי אפשר להתחשב עד אינסוף - כי אם ככה, אז אכן אין מקום לכתוב בפורום.

נגיד עכשיו - אני יכול להגיד שנעלבתי מההודעה שאני עונה לך עליה כי כתבת שלא פייר להגיד משהו שאני חושב שהוא פייר להגיד - וזה מעליב אותי שככה אתה מחליט וקובע חד משמעית שזה לא פייר - נעלבתי! נקודה! לא היית צריך לכתוב את זה!

מבין עכשיו את הדוגמא?

אם נתחיל רק לחשוש ולחשוש - אנחנו לא נצא מזה ולא נוכל לכתוב כלום בפורום. לכן כל אחד ישב עם עצמו ויקבע לעצמו גבולות, בשכל - וכאשר הוא עומד בהם, מצד עצמו הוא נוהג בסדר...

אנחנו לא רוצים לפגוע באנשים - אז לא נכתוב כלום בפורום? איך אתה יכול לדעת שמילה כלשהי שאתה כותב ב100 אחוז לא תפגע באף אדם בעולם?

אתה מבין את התהייה שלי? לפי מה שאתה כותב וכותב שוב ושוב עכשיו - יוצא שאין מקום לפורומים ציבוריים כלל וכלל - ויותר מזה, אין מקום לשיחות בין בני אדם, כי תמיד יש חשש אפילו אם הוא רק 0.0001 אחוז חשש (וזה נוגע לבחור האובר אובר אובר אובר רגיש...) שמישהו יפגע - לכן לא נדבר בכלל.

מנזר השתקנים.

בעצם גם לשתוק יכול לפגוע במישהו שאנחנו לא אומרים לו איזה מילה טובה, אבל אם נגיד אנחנו עלולים לפגוע במישהו אחר - בקיצור, בא נתאבד...

אה, אבל אז נפגע באלוקים.

חבל שנולדנו...

וכן, הקצנתי מקווה שהמסר הועבר...

אדם עושה את ההשתדלות שלו לא לפגוע, אם מישהו בכל זאת נפגע מדבריו, הוא יבחן אותם שוב, ואם יגיע בסוף למסקנה שעל פי פרמטרים הגיוניים מבחינתו הוא כתב בסדר גמור - אז זכותו לחשוב שהבן אדם שנפגע נפגע סתם. יש גם אנשים שאוהבים להיפגע ולוקחים כל דבר כאישי - נו, וכי בגללם יחרב העולם?

בעולם יש פה, ויש שיניים ולשון כדי לדבר ואם נפגעת אתה יכול לפנות לבנאם שנפגעת ממנו ולדבר איתו אישית וללבן את העניין - אבל בלתי אפשרי לקיים חברה נורמלית אם כל החיים נחייה עם החששות הכי הכי זעירים שיש. ישנו חשש סביר שבו ראוי להתחשב, וישנו חשש בלתי סביר שכן, "לוקחים את הסיכון" בו. זה כמו העובדה שישנו כמובן חשש שאם אסע היום לעפולה ואשן, מחבל מתועב ומסריח ידקור אותי ויהרוג אותי - האם בגלל זה מעכשיו אף אחד לא ייסע לעפולה ויישן באוטובוס? לא. כי זהו חשש שסבירותו נמוכה עד מאוד, ובלתי ניתן לקיים חיים נורמטיביים אם רק נחשוש כל הזמן, אז כל עוד אנחנו חיים בארץ - אנחנו ניסע באוטובוסים למרות שבעבר הם התפוצצו, אנחנו נחייה בשדרות ובאשקלון למרות הקאסמים, אנחנו נגור באיתמר ונשלח את ילדינו בפסגות לשחק בחצר למרות החשש שמחבל ינסה להרוג אותם - החששות קיימים ברמה פחותה יותר ופחותה פחות - ואנחנו חיים איתם.

אותו הדבר, לדעתי - בתחום הדיבור וה"פגיעה" באנשים - אני משתדל לשמור על הפה שלי, ועל המקלדת שלי, נקיות, ומשתדל כמה שפחות לפגוע באנשים - ומשם והלאה אם מישהו נפגע אני יכול לחשוב האם אני אשם, או שלא, לא בטוח שאני אשם. בהחלט. ייתכן שהאדם נפגע סתם כי החליט להיפגע. מכיר הרבה מקרים כאלו. לא תמיד "הפוגע" לכאורה הוא האשם. לעיתים האשם הוא "הנפגע".

אולי קשה קצת להבין אותי אבל לי ברור ונהיר שדבריי יסודם באמת וגם במציאות נכוחה.

מסכים לחלוטין עם כחול הים.יונתן 1אחרונה
נניח שמישהו מביע פה עמדה המנוגדת
בתכלית ליהדות, ואני רואה בעמדתו אסון.
האם אני לא יכול לומר זאת מהחשש שמא
הוא יפגע?
יש אתר ׳דתי׳ מסויים שבו כל מי שמביע
עמדות שאינן רפורמיות מוחלטות - מוקע
ומתבצע בו לינץ׳ ציבורי ע״י שאר המגיבים.
האם לא ראוי שלפחות פה תהיה במה
לדון באופן חופשי - בשונה ממה שקורה שם?
חייב להגיד שהתעייפתי קצתשורש וגרביים
אין לי בעייה להיות נגד הרוב כאן, אפילו בכיף.

לפעמים האחידות כאן זה באמת מתסכל
היכן האחידות הזו שמדברים עליה?עוגי פלצת

כשיש לפחות 5 ניקים בשרשור שמביעים דעה לא בקונצנזוס -

זו עדיין "אחידות"?

אםרועישםטוב

אם מישהו מטייל ומוצא פסל מלפני 3000 שנה, האם הוא צריך לנתץ אותו או למסור אותו לרשות העתיקות?

לתת השתחוויה קטנהצדיק יסוד עלום
במובן סמלי מסורתי
ברור שבכך יש איסור חמורארץ השוקולד

הערתי ברצינות אם הציניות פוספסה כדי שלא תצא תקלה

לא זוכר. אבל לזכרוני גם אםקעלעברימבאר
גוי פוגם פגימה קטנה בפסל כדי לבטא שהוא לא מאמין בע"ז הזאת, אז הוא כבר יצא מכדי ע"ז ומותר בהנאה ליהודי.

חוץ מזה מי אמר שמותר לנפץ ע"ז שאינה שלך, ואולי לפי דינא דמלכותא כל ממצא שייך למדינה. וגם מי אמר שהוא ע"ז? והאם הולכים בזה לפי חזקה או לפי סימנים או לפי מה שאומר הארכאולוג?

שאלה מעניינתנקדימון

תציץ בפניני הלכה לגבי דין של ביטול עבודה זרה, ובחלוקה שבין בעלות יהודית לבעלות של גוי.

כאן הלכה ה - ביטול עבודה זרה של גוי | פרק י - איסור הנאה | פניני הלכה - הרב אליעזר מלמד שליט"א וכאן הלכה ו - עבודה זרה של ישראל אינה בטלה לעולם | פרק י - איסור הנאה | פניני הלכה - הרב אליעזר מלמד שליט"א

על פניו נראה שלא בטל מזה דין עבודה זרה, אם כי זה יהיה גם תלוי בשאלה האם הפסל נמצא באזור שהיה יהודי או לא. עכשיו באמת תהיה השאלה האם בכלל זה משהו שבידך לאבד או שאתה צריך לתת את זה למדינה. זו שאלה מעניינת מאוד.

צריך שאלת רב על כזה דבר. לא לנחש בעצמנו.

לא כדאי ללמוד הלכה מפורומיםטיפות של אור

אם זו שאלה רק לעיון - יש על זה מאמר בתחומין לו. המסקנה שלו לא לנתץ, כי עבודה זרה שאף אחד לא עובד היום בטלה מאליה. וגם אם יש חשש שהפסל היה של ישראל, זה ספק ספיקא - כי אולי הישראל לא השתמש בו לפולחן. ראה גם כאן:

הלכה ח - תיירות | פרק יב - בתי פולחן וסמלים | פניני הלכה - הרב אליעזר מלמד שליט"א

אולי הישראל לא השתמש לפולחן?!נקדימון

זו אמירה מאוד מוזרה.

לאיזה עוד שימוש ישראלים החזיקו פסלי עבודה זרה? בזמן שעבודה זרה שולטת בכיפה, קשה לומר שהיו מי שהחזיקו דבר כזה רק לנוי.

השאלה אם אתה קובע לפי חזקה או סברה.קעלעברימבאר
השאלה אם סתם פסל שנמצא מה חזקתו.

אם חזקת רוב פסלים שהם לנוי. אז בשביל להוציא מחזקה יש כללים הלכתיים ביורה דעה

הוא כותב שהחוקרים אומריםטיפות של אור
עבר עריכה על ידי טיפות של אור בתאריך ב' בשבט תשפ"ו 18:14

שרוב הפסלונים של הישראלים לא שימשו לפולחן אלא למסחר או דברים אחרים

(יש על זה הרחבה במאמר אחר בתחומין יג. בלי קשר למאמר - אני שמעתי מארכיאולוגית שמתישהו הארכיאולוגים הגיעו למסקנה שהיו פסלונים שפשוט שימשו למשחק ילדים)

השאלה אם בהלכה הולכים לפיקעלעברימבאר
המחקר. והשאלה איך נקבעת חזקה.

אם יש 9 חנויות כשרות ואחת טרפה ונמצא בשר ביניהם, ושרלוק הולמס אומר שיש ממצאים מיקרוסקופים שזה טרפה, מה הדין?

למשל בתכלת, למרות הממצאים המחקריים, רוב הפוסקים לא פסקו שזה התכלת

את השאלות אנחנו יודעיםנקדימון
אם אתה רוצה להוסיף משהו לדיון, תביא תשובות
אולי בבית שנינקדימון
אבל ממצאים בבית ראשון בוודאי יהיו עבודה זרה גמורה.

אבל מעניין, אחפש לקרוא בתחומין

בכל זאת מצינו פסלים לנוי בבית ראשון, למשלקעלעברימבאר

התרפים שמיכל שמה במיטה של דוד.

או האריות בכסא שלמה.

גם בארכאולוגיה יש כזה דבר פסלים שהם בבירור לנוי. אני לא יודע לגבי הארץ, אבל בבבל היו הרבה כאלה בארמונות

הדיבור שם (של החוקרים) הוא גם על בית ראשוןטיפות של אוראחרונה

(ואם התכוונת למה שהארכיאולוגית סיפרה לי בנוגע לצלמיות משחק - דומני שהיא התכוונה אפילו לא רק אצל יהודים, אלא בכלל)

וכן, המעשה הנכון הוא לפתוח הפניות 👍

יום המחרת שלכם - ראש חודש שבטזיויק

תרגישו התחדשות? או שגרה משעממת?

מה עושה את ההבדל?

אה.. וחודש טוב! 😊

בא לי לקנות ראש דשאהרמוניה

אולי היום בניגוד לילדות אני אצליח לטפל בו ויגדל לו קצת שיער

נעשה לו קוקיות, שיהיה בת

איך אומרים ראש דשא או ראשת?😉

ראשת? נשמע המצאהזיויק
סתם אני אומרת בגלל כל הדיוניםהרמוניה

"ראש אולפנה או ראשת אולפנה?" 

"ראש עיר או ראשת עיר?"

כן ראשת זה חארטה..

אפשר לומר ראשת. מלשון ראשה. כמו אבן הראשהקעלעברימבאר
לא שמעתי על זההרמוניה
נראלי המצאה של שמאלנים ממשזיויק
ראש מדשאהקעלעברימבאר
אניoo

מחבבת שגרה

היא לא חייבת להיות משעממת

בשבט יש יומולדת לעץ שלנו בגינה

שגדל בספונטניות מתוך דשא סינתטי

לא שזכרתי את זה

אבל האייפון בחר להציג תמונה שלו הראשונה להיום 

מרגשזיויקאחרונה
מה הלוז שלכם במוצאי שבתות של חורף?זיויק
זה יוצא חצי יום לפעמים.
זה ברכהפצל🤫

יש הזדמנות לעשות סעודה רביעית, להוסיף אלפא ביתא פסוקי ברכה ופיוטים וכו'. הלוואי שאזכה לחצי ממה שאני מדבר בחצי מהפעמים. אבל לפחות יש משמעותית יותר זמן ויותר נחת לזה מאשר בקיץ. (וגם בקיץ זה ברכה כי יש הזדמנות יותר בנחת משמעותית בשישי להשלים שמו"ת ושיר השירים וכו' וכולי האי הלוואי )

יפה ממשזיויק
תודה רבהנחלת

שהעברת נושא. זה מאוד חכם. יישר כוח!

חודש טוב!

השאלה שלךנחלת

לגבי מה עושים במוצ"ש ארוך. זה היה כמו מים קרים על נפש עייפה  אחרי הדיונים של חרדים -דת"ל.

אה פספסתי טיפהזיויקאחרונה
חח
סקר שמעניין אותי על תורה ועל דתמרגול

כותבת בלשון נקבה, מיועד לכולם כמובן.

1. האם את מרגישה שהחברה החרדית מייצגת את היהדות כפי שאת מאמינה בה?

2. האם את מרגישה שיש סתירה בין היהדות לבין הדרך של החברה החרדית?

3. האם את לוקחת דעות של פוסקים חרדיים בחשבון? האם אותם הפוסקים לוקחים דעות של הרבנים שלך בחשבון?

ואגיד גם למה אני שואלת.

פתאום הגעתי למסקנה שמדייקת את הקושי שלי עם החברה החרדית.

זה שהם (כחברה) לא מתגייסים, נגד גיוס וכו- מובן בעיניי הקושי.

הקושי שלי הוא עם האמירה שהם "מחזיקים את עולם התורה", או שומרים על היהדות וכו. וגם שצריך לתת להם חופש דת…

כשהאמת עבורי היא, שהחברה החרדית לא מייצגת את היהדות כפי שאני ורבנים ורבניות שאני מעריכה תופסים אותה.

ואף לעתים נוגד.

ואפשר כמובן להגיד שהכל טוב כל עוד גם לי וגם לחרדים יש חופש דת. אבל החברה החרדית לעתים לא מאפשרת את חופש הדת שלי.

ובטח שלא נושאת את לפיד היהדות.

אז האמירה שאולי אנחנו כחברה צריכים "להחזיק" אותם כי הם תורמים לעולם הרוחני והיהודי במדינה, לא רלוונטית עבורי, כי הם מקדמים גישות נוגדות יהדות.

הם מייצגים את עצמם. ויש עוד אנשים שמזדהים איתם. אבל הם לא "היהדות", ולעתים אף להפך 

אולינחלת

אתה מבין בנצרות, באלילות, אבל ביהדות, כפי שמתבטאת למשל באורח החיים והתפישה החרדית, ולא רק, משהו מאוד מעוות,  ידידי.....רחמנות. באמת.

חבל.

לא רוצה להתעסק עם זה יותר. זה הביא לכל כך הרבה דברים לא נכונים, ומכוערים (!), שחבל שהתחלנו עם זה.

חודש טוב לכולם! 

הייתם מוותרים על הקשיים שעברתם בחיים?זיויק
על מה שזה בנה בכם? לימד אתכם?
וואו, מחזק כלכךךך, תודה רבה ששלחת🙏תמימלה..?
🤗הרמוניהאחרונה
POVבין הבור למים
חיכיתי שש שנים להגיע לגיל עשרים ולהיות מורשית בפורום אבל משרשרת בדיליי של שנתיים
תוסיפי לווידוי ביו"כפצל🤫
מזעזעזיויק
ברוכה הבאהארץ השוקולדאחרונה
שהכתיבה שלך תמיד תהיה טובה עבורך ועבור הקוראים

אולי יעניין אותך