מזון אורגני - האם הוא באמת כל כך בריא?
בשנים האחרונות מתמלאים המדפים בכמות הולכת וגדלה של מוצרים אורגניים — פירות וירקות, מוצרי חלב וביצים, בשר ופסטות. מחקרים מצאו שהמזון האורגני לא רק נטול חומרי הדברה, אלא גם עשיר ברכיבים תזונתיים חיוניים, כמו ויטמינים ונוגדי חמצון. עם זאת, המומחים עדיין חלוקים בדעתם לגבי התרומה האורגנית לבריאות
הרבה מאוד מוצרי מזון אורגניים כבר עברו בסופרמרקטים מאז שצצו בארה"ב לפני יותר מ־50 שנה תנועות המחאה הראשונות נגד השימוש בחומרי הדברה ודישון כימיים בגידולים חקלאיים. היום כבר אפשר למצוא על המדפים ירקות ופירות אורגניים רבים, מוצרי חלב וביצים שמקורם בפרות ובתרנגולות שניזונו מאוכל אורגני, ואפילו בשר בקר ועוף אורגני לצד יין, פסטה וקטשופ אורגניים. המוצרים האלה מבטיחים מזון נטול חומרי הדברה וכימיקלים רעילים. אבל האם מדובר גם במזונות בריאים ומזינים יותר?
המדע מנסה לבדוק זאת כבר שנים. לאחרונה הצטברו מחקרים שמצאו שהמזון האורגני לא רק נטול חומרי הדברה, אלא גם עשיר ברכיבים תזונתיים חיוניים לבריאות, ובעיקר ויטמינים וחומרים נוגדי חמצון.
במחקר חדש, שנערך עבור האיחוד האירופי, מצאו חוקרים בריטים מאוניברסיטת ניוקאסל שגזרים, תפוחים ותפוחי אדמה אורגניים מכילים יותר ויטמין .C במקביל גילו חוקרים מהאוניברסיטה החקלאית בוורשה שעגבניות אורגניות טריות מכילות יותר ויטמין ,C בטא קרוטן (רכיב שהופך בגוף לוויטמין A והוכח כמגן מפני סרטן) ופלבנואידים (חומרים שהוכחו כמונעי התקפי לב וסרטן), אם כי הן גם מכילות פחות ליקופן (חומר שמגן מפני הזדקנות העור וסוכרת). כך גם נמצא שמחית תפוחי עץ אורגניים עשירה בוויטמין ,C פלבנואידים ונוגדי חמצון מסוג פנולים, שמאיטים את פעולת החמצון של התא ומיוחסות להם השפעות מאריכות חיים.
חוקרים מצרפת מצאו שגם אפרסקים אורגניים עשירים יותר בפנולים, וחוקרים מהמכון החקלאי ברומא מצאו ששזיפים צהובים אורגניים עשירים יותר בוויטמין C ובבטא קרוטן. מחקר על תפוזים אורגניים מצא שהם מכילים 30% יותר ויטמין C מתפוזים רגילים. מחקר אחר מצא בחלב אורגני כמות סידן שווה לחלב רגיל, אבל 75% יותר בטא קרוטן ועד פי 3 נוגדי חמצון, שחיוניים לבריאות.
לאחרונה התחילו חוקרים לבדוק את השפעת המזון האורגני על בעלי חיים. חוקרים מבריטניה ומדנמרק מצאו בשנה האחרונה שעכברים שניזונו ממזון אורגני הפכו לבריאים יותר. לעכברים, שהתזונה שלהם התבססה על תפוחי אדמה, עגבניות, אפונה, תפוחים ושמן לפתית אורגניים, היו מערכת חיסונית חזקה יותר ורקמת שומן מצומצמת יותר בהשוואה לעכברים שניזונו מאותם מזונות שאינם אורגניים. בנוסף, לעכברים שגודלו על טהרת המזון האורגני היו רמות גבוהות יותר של ויטמין E בדם. כעת נותר רק לבדוק אם המזונות האורגניים מועילים באותה צורה גם לבני אדם.
הוויכוח בין המומחים
בעוד תאגידי המזון הגדולים ורוב החקלאים דבקים בגידולים המודרניים וממעיטים בערכם הבריאותי של המזונות האורגניים, מציגים יצרני המזון האורגני עדויות להטבה הבריאותית שמספקים פריטי המזון האלה. אבל תרומת המזון האורגני לבריאות עדיין שנויה במחלוקת. כאן המקום לציין שיש קושי לבחון את היתרונות הבריאותיים של מזונות בכלל, בגלל ריבוי הגורמים, האינטרסים והלחצים שקשורים במחקרים האלה, ביניהם לחצים כלכליים.
תותים. סובלים מכמויות ריסוס גבוהות
באוקטובר 2004 טענו חוקרים מאוניברסיטת אביניון שבצרפת שעגבניות אורגניות אמנם מכילות יותר ויטמין C ונוגדי חמצון, אך ההשפעה המיטיבה נעלמת במהלך הפיכתן לרסק. בספטמבר האחרון סירבה הסוכנות לתקני מזון בבריטניה להוציא הנחיות על התועלת במזון אורגני, בטענה שמחקר מסוים הצביע על הפחתת חומצות השומן החיוניות בגידולים אורגניים.
חוקרים נוספים מעלים ספקות לגבי נזקי חומרי ההדברה שמיוחסים למזונות רגילים, אם כי כמה מחקרים מצביעים על נזק אפשרי שהם גורמים למערכת ההורמונלית ולמערכת החיסונית. עם זאת, חוקרים טוענים שחומרי ההדברה החדשים מתכלים עם הזמן, והשפעתם השלילית על הצמח קטנה מרגע הריסוס ועד אכילת הפרי או הירק בבית.
"המחקרים על מזונות אורגניים הם חדשים יחסית, ואין גופים חזקים שמממנים אותם," אומר האגרונום אורי אדלר, מדריך לחקלאות אורגנית בשירות ההדרכה והמקצוע במשרד החקלאות. "ידוע שהצטברות של חומרי הדברה בגוף מזיקה, ומחקרים מצאו מחלות של המערכת החיסונית וירידה בספירות זרע כתוצאה מחשיפה לחומרי הדברה. לאחרונה הצטברו יותר הוכחות שרמות הוויטמינים ונוגדי החמצון במזונות האורגניים גבוהות יותר."
"יש מחקרים שמראים שאין עלייה ברכיבים התזונתיים במזונות אורגניים, ויש מחקרים שמצביעים על עלייה, בעיקר בוויטמין E ונוגדי חמצון," מסביר ד"ר מיכאל רביב, מנהל מרכז המחקר החקלאי נווה יער, ששייך למכון הוולקני. "לכן היום לא ניתן לטעון טענה גורפת לגבי התכונות הבריאותיות של המזונות האורגניים. לא נעשתה עדיין בדיקה של השפעת המזונות האורגניים על אוכלוסיות גדולות, ועיקר המחקר עוסק בזיהוי רכיבים מסוימים במזונות עצמם."
מדוע חלק מהגידולים האורגניים מכילים יותר ויטמינים? "ההנחה היא שהצמח צריך להתמודד בכוחות מוגברים במזיקים, והוויטמינים העודפים עוזרים לו בהתמודדות נגד המזיקים האלה," מסביר ד"ר רביב. אבל ייתכן שהסיבה לכך היא שחלק מהגידולים האורגניים עוברים דישון בוויטמינים ובמינרלים וסופגים אותם.
"יש דשנים אורגניים, שמעשירים את הצמח בוויטמינים C ו־B12 ובמינרלים כמו אבץ, מנגן, ברזל ומגנזיום," מסביר אביצור סלע, מבעלי חברת ,VGI שמייצרת דשנים ביו אורגניים נוזליים. "הדשן שלנו מופק מחומרים טבעיים — מצמחים, סלעים, אצות ים ועצים נדירים".
הצרכנים מעדיפים בלי ריסוס
בימים אלה מנסחים במשרד החקלאות תקנות לגידולים אורגניים, שמבוססות על התקנות שנהוגות באירופה. התקנות יובאו בקרוב לוועדת הכלכלה של הכנסת במסגרת חוק שעבר בכנסת לפני שלוש שנים. "המטרה היא לייצר בארץ מזונות אורגניים אמינים," מסביר אדלר. "אם ייחקק חוק בנושא, הוא יאפשר לתבוע את מי שיחרוג מהכללים."
כבר היום קיימים תנאים קפדניים לגידול מזונות אורגניים, ובשטח פועלות חברות שמפקחות על המזונות האלה ומעניקות תווי איכות למוצרים. אחד התנאים לקרקע אורגנית הוא שהיא חייבת להיות רחוקה 200 מטר לפחות מחלקה שמרוססת בחומרי הדברה מהאוויר ו־30 מטר לפחות מחלקה שמרוססת מהקרקע.
מזון אורגני יכול לעבור טיפול בכמות מצומצמת של חומרי הדברה. "בישראל מותרים לשימוש 82 תכשירים להגנת גידולים אורגניים, בהם גופרית, נחושת ושמנים למיניהם," מסביר אדלר. "יש מעט חומרי הדברה שהם מחויבי המציאות. למשל, תפוחי אדמה שמגודלים ללא כל ריסוס עלולים למות ממחלות
ואיך המכירות?
ביקוש בעלייה
הביקוש למזונות אורגניים בישראל הולך וגדל. כבר היום מוקצים בארץ 70 אלף דונם לגידולים אורגניים. 15% מהירקות שמיוצאים לחו"ל הם אורגניים. אמנם רק כ־2% מהירקות והפירות שנמכרים בשוק המקומי הם אורגניים, אך בשנה החולפת נרשמה עלייה של 25% במכירות המזונות האורגני בישראל. בגרמניה, למשל, 30% ממכירות הפירות והירקות הם של תוצרת אורגנית. דו"ח בריטי מצביע על עלייה של 30% במכירות של מוצרים אורגני בשנת ,2005 בהשוואה לשנה קודמת. בארה"ב דווח על עלייה של עד 20% מדי שנה. לפי הערכות, בשנת 2009 יגלגל שוק המזונות האורגני בארה"ב 32 מיליארד דולר.
הדיאטנים מברכים על טרנד המזון האורגני. "אין ספק שמזון שלא עבר טיפול בהדברה כימית טוב יותר לשימוש, כי חומרי הדברה בחלקם בעייתיים, גם אם שוטפים את הירקות והפירות היטב במים," אומרת מריאנה אורבך, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במחוז דן בשירותי בריאות כללית. עם זאת, יש לטענתה צורך בתמיכה מדעית נוספת לאיכויות הבריאותיות של המוצרים.
"המילה אורגני היא מילה מורכבת," אומרת אורבך. "זהו כינוי כללי לגידול שלא נחשף לחומרי הדברה ולדשנים כימיים בכמויות גבוהות, אבל ההרכב התזונתי קשור גם באיכות הקרקע. יש הבדל אם המזונות גדלים ליד הר געש או בקרקע עשירה במינרלים." לדבריה, השקעה בגידולים אורגניים חיונית לדורות הבאים, כי מדובר במזונות ידידותיים לסביבה, שמזהמים פחות את הקרקע. "זה אינטרס לאומי," היא אומרת.
"אורגני זה תפיסת עולם, שקשורה לאיזון עם הטבע, שימור הקרקע ומי התהום ומניעת זיהומים מחומרי הדברה," אומרת הדיאטנית דנה איידלר־ רזניק, יועצת
תזונתית של חברת הרדוף, שמשווקת מזונות אורגניים. "זה לא שחור ולבן, ולא צריך להחליף את כל המוצרים לאורגניים. יש מוצרים קריטיים יותר, כמו ירקות עם עלים ירוקים, שיש להם שטח פנים גדול והם סופגים הרבה ריסוס, וירקות שורשיים, שגם הם סופגים יותר ריסוס. אפשר לשלב מזונות אורגניים ואחרים תוך שיקולים של תועלת בריאותית ומחיר.