לבקשת שיר ידידת- הצעה לעבדות בימינומופים

על פי הלכה ממזר יכול לטהר את זרעו ע"י שהוא מתחתן עם שפחה, ומשחרר את הילדים שנולדים לו

האם למעשה עושים את זה היום?

ראיתי בזה מחלוקת אחרונים

המנחת יצחק כותב שאי אפשר לעשות את זה, כי בימינו דינא דמלכותא שהעבדות בטילה, וממילא ברגע שאדם קונה עבד הוא משוחרר אוטומאטית ע"י החוק, ונמצא שאם המזזר יתחתן עם שפחה, זה כמו שיתחתן עם גיורת, ועדיין הילדים יהיו ממזרים

והרב שטרנבוך כותב על זה שלא שייך על זה דינא דמלכותא, ואפשר לעשות את זה מי שירצה

אז יש לי הצעה שפשוט יגישו הצעת חוק להסדרת העבדות במדינת ישראל כך שזה יועיל לכל הדעות

והרי ההצעה:

1. יש רק שפחות, אין עבדים

2. שפחה תהיה אשה מועמדת לגיור שבחרה במסלול של גיור לעבדות

3. יותר רק לפסול חיתון להחזיק שפחות, ויונפקו אישורים מיוחדים לכך ע"י הרבנות הראשית

4. אדון חייב לתת לשפחה את כל התנאים שיש ללאשה רגילה, אסור להפלותה בשום צורה

5. השפחה חייבת לעבוד על פי החוק במה שהאדון מבקש ממנה (סעיף זה נועד כדי שישאר לה שם שפחה)

6. בכל מקרה ששפחה תרצה להשתחרר - תגיש בקשה לרבנות לבטל את מעמד השפחה שלה, והעבדות שלה תתבטל על ידיה גם בלי הסכמת האדון

7. בכל תחילת חודש תפגוש את השפחה עובדת סוציאלית, שתבדוק אם זכויותיה ממולאות במלואן, ותחדש את הרישיון לאחזקת השפחה. לא חודש הרישיון - תתבטל העבדות אוטומאטית

אתם יכולים להוסיף סעיפים כטוב בעיניכם (יתכן אפילו שאפשר להגביל את סעיף 4, זאת שאלה הלכתית)

ופשוט יפגישו פסולי חיתון עם מועמדים לגיור, ואם הם יחליטו להתחתן, האשה תגויר לשפחות, והם יהיו כמו איש ואשה רגילים (השפחה חייבת במצוות כמו יהודיה רגילה)

הרבנות משתדלת כמעט לעולם לא להכריז על ממזרים.ותן טל

זה הסיבה שבישראל כמעט ולא עושים בדיקת אבהות לאבא, כמעט בשום מקרה - כי עדיף שהילד יהיה ספק שייך לאביו, מאשר שיהיה בוודאות ממזר.

אני מניח שגם אתה יודע, שממזר שלא הוכר והוכרז כממזר על ידי רבנים - כלו מר, לא הוכר כממזר - אזי, גם אם באמת הוא ממזר, הוא לא נאסר. כל עוד בן אדם לא מוכר הלכתית כממזר - גם אם המציאות היא שהוא כן, הוא עדיין יכול להתחתן עם יהודים לא ממזרים.

וזה הסיבה שהרבנות מתנגדת בתוקף לבצע בדיקות אבהות - מכיוון שבמציאות של המתירנות וההפקרות, לצערנו, שיש בציבור החילוני - אין זה רחוק שאם יעשו בדיקות אבהות, יתחילו בכך לפסול מאות ואלפי ואולי עשרות אלפי יהודים, ויהפכו אותם לפסולי חיתון. הרבנות לא רוצה את זה, וזה מגובה גם בהלכה, כך אני מבין - ולכן נמנעת מלבצע את הבדיקות האלו. זה מה שרבותיי לימדו אותי.

כמה ממזרים מוכרים היום מבחינת הרבנות קיימים בישראל? באמת מעניין. יש לך מידע לגבי זה?

אני לא יכול לדעתמופים

אני רק קראתי שיש עשרות אלפי פסולי חיתון

לא יודע ממה זה מגיע

אבל ברור לי שקיימים ממזרים (או ספק ממזרים, שזה אותו דבר לענייננו)

זה פשוט נובע מכמה תשובות שנכבו על ידי הפוסקים בימינו, שיש בהם מקרים שאוסרים. מה לעשות!

איפה המקור שקראת שיש עשרות אלפי פסולים?ותן טל

בכל מקרה, לפי מה שאני הבנתי משתדלים כמה שיותר א "למצוא" בכוונה ממזרים - אלא אם כבר בדיעבד התגלה, אז אכן הם ממזרים - אבל לא עושים צעדים אקטיבים על מנת לגלות ממזרים. עשרות אלפי פסולי חיתון? זה נשמע המון... מעניין איך. אשמח אם יש לך מקור לכך...

ברור שיש פסולי חיתון וישרשימות לרבנים - אבל בכמויות כאלו? נשמע לי ממש ממש המון. מוזר.

נראה לי שההגדרה הוכר והוכרז לא מדוייקת...אדם כל שהוא

אני חושב שמה שגורם שיהיה לו דיני ממזר, הוא שיש ראיות הלכתיות לכך שהוא ממזר, גם אם לא הוכרז עליו ככזה.

[תקנו אותי אם אני טועה]

זה סיפור מסובך כי אבות כאלה עושים בלגן בגרושיןמשה

לא לשלם מזונות לילד שלא שלהם.

היה אפילו מקרה אחד ש"אב" עשה בשקט (ובניגוד לחוק) בדיקת אבהות ובמ"ש לא קיבל את זה והוא עדיין היה צריך לשלם מזונות.

מה הבסיס ההלכתי של סעיף 6?אדם כל שהוא

ומבחינה יישומית, נראה לי שעצם המושג עבדות ירתיע מלתמוך בחוק כזה, גם אם מבחינה מעשית לא יהיו בעיות.

אין לו שום בסיסמופים

זה "תקנה" שהמדינה תתקן להפקיר את שפחתו על זה שלא התנהג אליה יפה

כל עוד זה לא מבטל לי את העבדות - מה אכפת לי להוסיף בחוק הגבלות שיגרמו להומניים לבלוע את הצפרדע יותר בקלות

ומה קורה לעבד שהופקר?אדם כל שהוא

הוא נהפך ליהודי גמור? הוא נשאר עבד לעניין חיובו במצוות, רק בלי בעלים אלא "הפקר", ומי שרוצה לזכות בו יכול? הוא נשאר עבד לעניין חיובו במצוות, אבל בן חורין שלא כפוף לאיש, ואף אחד לא יכול לזכות בו, וגם אף אחד לא יכול לשחרר אותו ולהפוך אותו ליהודי גמור?

נו, בטוח למדת את זה!מופים

המפקיר עבדו צריך גט שחרור או אין צריך גט שחרור?

זה סוגיא שלימה בגיטין, שזכור לי במעומעם שלהלכה צריך, אבל הוא קצת בן חורין ולכן אסור בשפחה,

וממילא אם ישחררו את השפחה שהיא אשתו של הממזר - הילדים לא יהיו עבדים גמורים, וכן יחול עליהם דין ממזר

בקיצור שפחה שתנסה להתשחרר חד צדדיתמופים

היא בעצם עגונה שמנסה להתפטר מבעלה

והיא צריכה גט (שחרור) שיתן לה בעלה (האדון) כדי שתוכל להתחתן

ממש כמו כל אשה בישראל

אבל למה שזה ייחשב באמת עבד? הרי עבד הוא רכושותן טל

מלא של האדון - לפחות לפי ימי קדם, ולא היה אפשר "להקיע" את זה ממנו בגלל שקרה כך וכך...

כמו שבית ששייך לי, אי אפשר לקחת אותו סתם ככה ממני בלי חוק וסיבה מספיק מוצדקת - והרי אם ה"סיבה" לקחת את העבד זה שהאדון לא התנהג אליה כמו שהמדינה קבעה - אז למעשה נראה לי מלכתחילה נראה שלא הייתה פה באמת עבדות. אלא רק, מעין פיליפינים של היום...השפחה היא לא באמת שפחה, אלא עובדת של האדון שלה, וברגע שהאדון זז פיפס ממה שהמדינה מחליטה, היא מופקעת ממנו... זה ל-א עבדות, אני מניח.

אני מאמיןמופים

שבית דין, בשביל תיקון העולם (כמו למשל לא לקבל גינויים בינלאומיים) יכול לתקן תקנות על ממונך

גם על הבית שלך אפשר להגביל אותך לא להשתמש בו בצורה מסוימת

למעשה זה כבר נעשה - אדם שיש לו דונם אדמה לא יכול לעשות איתו מה ששבו לא, הוא לא יכול לבנות שם שום דבר בלי אישורי בניה ובלאגנים

מה דעתך שהוא יאמר - "זה שלי, אני עושה מה שבא לי!"?

ואני מאמין שגם בית דין היה מנהל אישורי בניה אם הוא היה יכול לנהל את המדינה - מפני תיקון העולם.

אין לשום אדם כמעט במדינה שטח פרטי.ותן טל

מעל 90 אחוז מהקרקעות בישראל הן שייכות למדינה. כשאתה "קונה" שטח, אתה לא באמת קונה אותו - אחה שוכר אותו מהמדינה. ליתר דיוק אם אני זוכר נכון, ל90 שנים, ואז אתה צריך לשכור אותו שוב (כן, גם אם בנית עליו בית. אני אבדוק את זה אחרי שבת). בכל מקרה, הוא נשאר שייך למדינה. רק קרקעות מסויימות שנקנו לפני קום המדינה ולא הולאמו - שייכות באופן מלא לבעליהם.

מי שיש לו שטח פרטי לגמרי לגמרי שהוא שלו בלבד - אני מניח שיכול לעשות בו קצת יותר דברים ממה שמותר היום למי ש"קונה" שטח.

אפקעוה רבנן לממוניה מיניההרועה

זה שבית דין רשאים להפקיע ממך משהו לא הופך אותו ללא שלך, באותה מידה עבד יוצא בראשי איברים ועדיין הוא נחשב רכוש.

המדינה,עם כל הכבוד - היא לא בית דין.ותן טל

ואני הבנתי - מופים, תקן אותי אם אני טועה - שמופים לא התכוון למציאות מתוקנת של מדינת הלכה, אלא גם למציאות של היום ממש שפשוט בתוך המדינה מכניסים את אפשרות העבדות - והמדינה עצמה היא זאת שיכולה להפקיע...

המדינה היא לא בית דין, ואפילו בית דין היום הוא לא בית דין מוסמך ולכן אם אני מבין נכון, לא יכולים הלכתית להפקיע ממון, אחרת אין לדבר סוף...

אני מדבר גם על המציאות היוםמופים

אבל המדינה היום כידוע לא בדיוק חושבת כמוך, ויש לה הרבה מאד הגבלות על ענייני רכוש, ואין לה בעיה עם זה שהיא לא בי"ד

(אתה הרי חסיד של הגישה לזרום עם המציאות הקיימת כשאי אפשר לשנות אותה, ואם המדינה מתנהגת כך ואין סיכוי לשנות את זה - אתה מקבל את זה, זה הרי כל היסוד שלך ללכת אחרי הדמוקרטיה כל הזמן)

גם מה שכתבת למעלה - שבית פרטי יש עליו פחות הגבלות - אולי פחות, אין לי מושג, אבל ודאי שהוא צריך אישורים

מי שיש לו קרקע חקלאית צריך להפשיר אותה לבניה, יש תיכנון ערים, יש המון הגבלות עליו

זאת קראות מהסוג הגרועהרועה

לא באמת אכפת מהסטטוס הדתי של המדינה כבית דין, לעניין הזה בית דין הוא הגוף שנועד להסדיר עניינים ממוניים.

גם לגויים אין בית דין מוסמך ועדיין הם מצווים למנות דיינים.

ההפרדה (שקיימת) בין הצד הממוני לצד הדתי ביהדות צריכה לעבור חידוד.

אם סעיף 6 מתקיים היא לא שפחה.גפן36
לפי חוקי ההלכה או לפי חוקי ההומניזם?מופים
לפי מה שהבנתי מציאות של עבדותגפן36
היא מציאות שאין לאדם בחירה בפני עצמו. ולכן גם זה פתרון לכל מיני ששכחו והתבלבלו מה זה אומר להיות עבד למלך מלכי המלכים. לכן גם עליהם להכנס לעבדות באופן שיהיה ברור שיש להם אדון מחייב יותר. אין לי כח לפרט. ולא יודעת אם אותו הדבר על שפחה, כי הן נכנסות לעבדות ממצבים נוספים.. כמו אב שבוחר למכור את ביתו וכו'
את מדברת על הענין הפנימי של עבד עברימופים

כשכאן מדובר על עבד כנעני

ואני לא חושב שהדברים שאת אומרת מעכבים בהגדרת העבד, מספיק שהוא חייב להקשיב לאדון שלו, גם אם האדון בחוחר לתת לו מרחב פעולה גדול

אם הוא בוחר מתי הוא עבד ומתי לא?גפן36
מה עבד בזה?
זה שיש לו בעלים משפטיתהרועה

מה הופך את החמץ ללא שלך בפסח?

למה? בית דין יכול להפקיע ממון של אדם.הרועה
נראה לי שאפשר להכניס כאן תיקון, (ע"פ משהו ששמעתי..אדם כל שהוא

פעם, לגבי יישום מעשי בזמננו של הדרך הזו לטהר ממזרים).

לא צריך שפסול החיתון יחזיק בבעלות על השפחה. (מה שיכול ליצור בעיות במקרה של מריבות).

זה יכול להיות גורם שלישי מהימן. (ובמקרה של החוק שאתה מציע זה יכול להיות הרב הראשי, או הממונה על העבדות מטעם הרבנות הראשית, או ראש מנהלת השירות הלאומי במידה והוסמך לכך ע"י הרבנות הראשית..).

אתה צודק, כך יותר טובמופים

כך אפשר לשחרר אותה בלי תלות בבעלה, וכך אין לבעלה זכות בכלל לומר לה מה לעשות - אני לא שפחה שלך!

אולי אפשר ללכת שלב קדימה, וה"אדון" הזה ישכיר את השפחה לממזר ליחסי אישות, והוא יצטרך לשלם על זה כסף, כך יש כאן גם שימוש בשפחה, וזה לא "שפחה וירטואלית"

אם אי פעם תנסה להריץ את זההרועה
תוותר על השורה האחרונה, זה נשמע ממש ממש ממש רע.
נראה לי שאתה לא אוחזמופים

עד כמה אני רחוק מ"הומניות", וכמה לא מפריע לי בכלל המוסר שלהם

במחשבה שניה ברור שזה יזעזע אותם, אז נמחוק את השורה הזאת

אבל נראה לי שיש מקום לדון במקרה כזה מבחינה הלכתית, כי אין שום משמעות לעבדות שלה, והיא ממש "שפחה וירטואלית", ולמעשה רוקננו את סעיף 6 מתוכנו והפכנו אותו לאות מתה

שאלה אם זה יועיל לדינא

הומניות נבדקת במבחן התוצאההרועה

האם משפחות כאלה יצליחו? אני מאמין שהסעיף הזה יגרום לכל זה לא לעבוד טוב.

פחות אכפת לי שזה לא נשמע מוסרי, יותר מפריע לי שלדעתי משפחה שהיסוד שלה מבוסס על אישות תמורת כסף תראה בהתאם.

אני מניח שגם לך זה מפריע.

עזוב, זה היה טעותמופים

אין טעם לדבר על מה שחשבתי כשכתבתי את זה, אם הייתי מוחק את זה אם זה לא היה חסום לעריכה...

אתה מציע בעצם בית בושת. לא יעבור בחוק הישראלי.ותן טל

בכלל - ברור לך הרי שכל ההצעה שאתה מציע, לא ריאלית בחוק הישראלי ובעולם המערבי, שלכאורה, מנסה להתרחק מ"סחר בנשים". \וזה יהיה סחר מאוד גדול בנשים, בכל מקרה, גם אם האישה תרצה בכך. כמו שגם אישה שרוצה להיות בבית בושת - אסור לה על פי החוק. 

קיצור, כל הרעיון תיאורטית היה יכול לעזור לאנשים, מעשית, הוא לא יתקיים, ולכל הפחות - לא יתקיים עד שהמשיח יגיע.

אוי, חלילהמופים

אחר כך קלטתי שלא יבינו אותי, אבל כבר אי אפשר היה לערוך

אני מדבר על חתונה רגילה לגמרי, 

שרק מבחינה הלכתית טכנית זה יחשב השכרה

אני פשוט מנסה שיהיה משמעות מעשית לעבדות, ושהיא לא תהיה רק שם עבדות בלי משמעות מעשית, כי כנראה זה בעיה מבחינה הלכתית

אבל במחשבה שניה ברור שהרעיון הספציפי הזה ישמע רע מאד ואין לו שום סיכוי

וואו לא רע!שיר ידידת

אתה מתחיל לחשוב על מדינת ישראל כמדינה שבעתיד תוכל אולי ללכת על פי התורה.

רק בשביל זה היה  שווה לבקש שרשורפלצת!

אני חושב שאת לא כל כך יודעת מה החרדים חושבים בנושאמופים

למה את כל כך מתפלאה?

הח"כים החרדים לא משתדלים שהמדינה תיישם כמה שיותר חוקים יהודיים? (כבר כמה שנים טובות שזה הפך להיות יותר נושא שלהם מאשר נושא של הח"כים הדת"לים...)

צריך שהמדינה תהיה "קדושה" בשביל זה?

אנחנו רוצים שיהיה כמה שיותר רצון ה' כאן! כמה שיותר קדושה, כמה שיותר עבודת ה'!

יש בזה ספק בכלל?!

יש בהצעת החוק הזאת משהו קצת שונהשיר ידידת

של  לקיחת אחריות ציבורית מעבר לציבור ספציפי   (אפילו במחיר וויתור על כדאיות ופופולריות)

אני מנסה כמה דקות להגדיר לעצמי מה בדיוק אבל אני לא מרוכזת בזה עכשיו... (חחח יום שישי והבישולים)

זה לא קשור.די"מ
פסולי חיתון זה לא לקיחת אחריאות ציבורית.
זה בעייה שצריך למצוא לה פתרון.
מתנגדת בתוקף לסעיף 7מאמע צאדיקה

אלא אם אתה מחייב סעיף מקביל לנישואין רגילים- כדי שנישואין במדינת ישראל יהיו תקפים יהיה על האישה לפגוש עובדת סוציאלית פעם בחודש, אחרת הנישואין ייפקעו... 

לא יודעת אם ואיך זה עובד מבחינה הלכתית - 

אבל מבחינה של מערכת המשפחה ושל מערכת המדינה זה לא עובד... 

לא טוב למשפחה להיות נתונים לבדיקה עצמי וחיצונית פעם בחודש- כשבוחשים סיר יותר מידי הוא לא מתבשל... 

אתה יודע כמו כולנו שיש בחיים חודשים טובים יותר וחודשים טובים פחות- שעליהם עדיף לעבור הלאה.. .לשכוח, לסלוח... בלי שגורם חיצוני יתעד אותם.. 

זה גם מפר את הזכות לפרטיות של כל אדם

דבר שני- 

לפקידות סעד במדינה יש יותר מידי עבודה אמיתית לעשות... גם בלי לתת להם עומס לדוחות לחינם

דבר שלישי

לפקידות סעד אין מושג יותר מידי בנישואין... אם היית אומר- מפגש עם יועץ נישואין- אז אולי... סביר יותר.. 

אני מצטערמופים

מדובר על משפחה שהיום במצב הנתון לא יכולה לקום

אני מנסה למצוא לה פיתרון, וברור לי שלהומניים ממש יהיה קשה לבלוע את הצפרדע הזאת

סעיף 7 עשוי לעזור להם - יש שמירה הדוקה שלא מנצלים כאן את האשה למטרות של עבדות אמיתית, וזה נטו פיתרון טכני הלכתי

את אומרת שזה לא אידאלי? מקובל עלי, אבל בלי סעיף 7 אין לזה סיכוי, ובוא נרוויח לפחות את זה

תפסת מרובה לא תפסת!

(והעבדת סוציאלית לא צריכה לבדוק אם הם רבים ואם הם זוג אוהב, אלא שאין ניצול של עבדות במשפחה הזאת)

די עם הצפרדעים ההומאניים האילו!!מאמע צאדיקה

בוא נגדיר בדיוק- 

האם אתה מציע פה מסגרת חוקית\הלכתית מסוג אחר- למשפחה נורמאטיבית?

או שאתה מציע מסגרת למשפחה מסוג אחר לחלוטין? 

כי אם המשפחה הזו נורמאלית בכל מדד אחר- מלבד המדד של איזה מסמכים הם חתמו מול הרבנות ואחד מול השניה- 

אז אין צורך בשום יעוץ או ליווי או בקרה- 

לא יותר ממה שיש צורך לכל זוג נשוי אחר 

(נהיה דמגוגים קצת לרגע?

למה אתה חושש יותר לעבדות וניצול אצל משפחה שעברו תהליך הלכתי מלווה ע"י רבנים- יותר מאשר חשש לעבדות וניצול אצל זוג שחיים ביחד בלי שום הסדר חוקי\ חוזי ביניהם? 

אולי תעשה חוק לחייב כל זוג שעובר לגור יחד- להם חייבים עובדת סוציאלית?) 

אולי להפך-

גבר שאשתו קשורה אליו מבחינה חוקית\הלכתית כשפחה ולא כאישה- יהיה מחויב מעצמו לכבד אותה עוד יותר- 

ככה שהחשש הזה רחוק יותר אפילו... 

(מאידך יהיה אסור לגבר כזה לומר לאשתו להרים את הפח... כי זה עבודה "מבזה"... ) 

הבנת נכון אני מציע משפחה רגילה עם מסמכים שוניםמופים

אבל אני חייב לחייב חוקית את האשה להקשיב לבעלה

מסתבר שזה ישאר אות מתה, ולמעשה יהיה להם דינמיקה של זוג רגיל שחיים חיי שותפות

אבל משפט כזה בחוק מחייב בלמים שלא ינוצל לרעה

תשמעי -לא אכפת לי שאחרי שהחוק יתבסס ויהיו כמה משפחות כאלה וזה יהפוך לנורמיה שנתקן את החוק ונמחק את הסעיף הזה אם נראה שאין בו צורך והוא סתם עושה בעיות

אבל כל עוד עדיין אין חוק, ואנחנו מחדשים מציאות מאד לא פשוטה, אני לא יכול לוותר על כל כלי שיכול לעזור להקל על הציבור בישראל לקבל את הרעיון

חייל סדיר הוא (כמעט) עבד עברי לכל דבר וענייןמשה

ה"אדון" דואג לכל מחסורו (כולל דמי כיס) אבל מבחינה חוקית חייל הוא "רכוש צהל".

כמה דברים...matan

ב"ה

קודם כל, הרגע סיימנו ללמוד ברמב"ם היומי את הפסיקות לענייני עבדים, סוף ספר קניין אז זה קצת טרי אצלי.

אני אנסה להתייחס לכמה נקודות שנראות לי מהותיות -

שפחה כנענית היא גויה, שנמצאת תחת אחריות האדון והיא שפחתו לכל דבר ועניין, ניתן להתנות מראש את היותה שפחה

שאסור יהיה להעבידה בפרך, או בעבודה מבזה, אבל זה לא משנה את היותה שפחה.

כדי שעבד עברי יוכל להתחתן עם שפחה כנענית הוא צריך להימכר ע"י בית דין ורק אז לאדון מותר להשיא לו שפחה כנענית, ברמב"ם כתוב "מוכר עצמו אסור בשפחה כנענית".

עבד עברי יוצא בשנים ובכסף, הוא מצווה לפדות את עצמו ואחרים מצווים לפדותו, והרמב"ם כותב "ואין אדם רשאי למכור את עצמו,

עד שלא ישאר לו כלום, ואפילו כסות לא תישאר לו, ואחר כך ימכור עצמו". 

על האדון מותלת אחריות לדאוג לעבד ולהשוות את תנאי מחייתו של העבד לתנאי מחייתו שלו.

יש עניין שלא לשחרר עבדים ושפחות אלא לדבר מצווה והמשחרר עובר בעשה, וזו נקודה מסובכת, כי הם ישחררו אותם הם לא נחשבים בניו, אלא כתינוקות ויכול להיות שזה לא נחשב לקיום המצווה לאותו אדם, אז הוא לא מקיים שום מצווה בשחרורם.

הנקודות האלו צריכות התייחסות בפני עצמה...

בעניין הבעיה שהועלתה- אכן אחת מהבעיות הקשות. באופן הכי בסיסי - סומכים על חזקה שילד שגדל אצל אב מסויים אם אין מי שמפקפק בייחוסו הוא בנו של האב, גם כאן. מקרים יותר מורכבים הם אכן בעיה וממזרים של ממש זה עניין שצריך לטפל בו.

ספק ממזר(שתוקי, אסופי וכותי במשנה בקידושין) הוא בבעיה מאוד קשה שהרי במשנה כתוב "ספקן בודאן, ודאן בספקן וספקן

בספקן - אסור" והלכה כך, זה מאוד בעייתי כי זה אומר שלספק ממזר אין שום אפשרות להתחתן בעוד ממזר ודאי יכול להתחתן עם ממזרת או נתינה(אין לנו מציאות של נתינים היום).

אכן צריך להתמודד עם השאלה כיצד להתייחס ולהתמודד עם פסולי החיתון בארץ, על אחת כמה וכמה על רקע המצב המיוחד בו

אנו חיים.

כמה נקודותמופים
  • עבד עברי לא שייך היום - הוא נוהג רק בזמן שהיובל נוהג
  • ממזר מותר בשפחה. זה בעצם הבסיס של מה שאני מציע כאן, שכיון שממזר מותר בשפחה יש לא אפשרות לטהר את זרעו (הפטנט הזה מופיע כבר בגמ')
  • לגבי השיחרור - אתה צודק שזה בעיה, אבל יש לזה כמה פיתרונות פשוטים. זכור לי למשל שאם משלמים לך תמורת השיחרור את מחיר העבד אין בזה איסור, ולא כל כך מסובך למצוא מי שישלם לך מחיר של עבד (כמה עולה יהיום עבד במדינת ישראל?)
  • המציאות היא שכמעט כל הממזרים בימינו הם רק ספק ממזרים, ולא מתירים להם להתחתן עם ספק ממזר אחר! הפטנט שלי מועיל גם לספק ממזר - פשוט צריך לשחרר אותה על מנת שאיני ממזר
אני מכיר את זה(מופיע במשנה ג, יד)matan

לא למדתי את הסוגיא, אבל לא שמעתי שממזר מותר בשפחה סתם, תמיד הבנתי את זה כעבד עברי, אבל אם אתה אומר.

לשחרר אותה על מנת שאיני ממזר? אבל זה לא נכון, זה יהפוך אותה לספק משוחררת, כי הוא ספק ממזר. אז היא בבעיה חמורה מאוד. אתה גם לא רוצה לשחרר אותה, כי זה אומר שהיא תהיה גיורת והוא ממזר וזה אסור שוב, אז לאורך כל הנישואין

היא צריכה להיות שפחה.

קצת בעייתי לי לדבר באוויר כי מה שלא קשור לענייני עבדים אני לא יודע בנושא הזה.

רק צריך לבנות את הדברים בצורה מאוד מאוד מהוקצעת, צריך לבחון הרבה נושאים.

היא לא בשום בעיהמופים

היא פשוט אסורה לכל העולם חוץ ממנו עד שתקבל ממנו גט שחרור

כמו כל אשה נשואה שמותרת רק לבעלה ואסורה לכל העולם עד שתקבל גט

ולא אחזת את התנאי שלי- ממ"נ אם הוא ממזר - לא שיחררתי אותך, וממילא את שפחה והכל בסדר

ואם הוא לא ממזר - רק אז שיחררתי אותך, והיא ככל גיורת שמתחתנת עם ישראל רגיל

(אגב - ממזר מותר בגיורת, הבעיה רק שהילדים ממזרים, משא"כ כשהיא שפחה הילדים לא ממזרים)

אגב, למה שאישה תסכים לדבר כזה?שוקולד לבן

(אם שאלו אז סליחה, לא בדקתי)

כי היא אוהבת אותו אולי?מופים

מדובר על אדם שהיא רוצה להתחתן אתו, ואם היא תתחתן איתו היום הילדים שלה יהיו ממזרים, וזה ממש לא נחמד

מה אכפת לה?

היא לא מפסידה כלום, היא נשואה באושר עם מי שהיא רצתה, והחיים שלה רגילים לגמרי, (חוץ מכמה פרוצדרות, וטקס שצריך לעשות לאחר ברית מילה) והיא חייבת באותם מצוות שחייבת כל אשה יהודיה 

ואם היא חלילה תרצה להתגרש - היא צריכה גט כמו כל אשה רק שהיא תקבל גט מיוחד משלה (גט שחרור)

ואז הילדים לא חוזרים להיות ממזרים? (אם היא מתגרשת)שוקולד לבן
לאמופים

ממש לא

רק ילדים שיהיה לו איתה מכאן ולהבא

אבל הרי היא רוצה להתגרש ממנו, אז לא יהיו להם יותר ילדים...

ואז היא צריכה להתגייר מחדש, או שהיא הופכת להיותשוקולד לבן

יהודיה אוטומטית מרגע השחרור?

וזו עדין סבירות מאד נמוכה למצוא אישה כזו 

(אגב,  רק לממזרים יש פתרון? ומה עם ממזרות הם נאלצות להשאר לנצח?)

כן הן יהודיות אוטומטיתמופים

ולממזרת לצערי אין לי פתרון

מה אעשה?

(גם היא יכולה להתחתן עם עבד, אבל זה לא יעזור לה כלום, הילדים יהיו ממזרים...)

כי היא רוצה להתגייר וזה מסלול נוחהרועה

או כי היא אוהבת פסול חיתון

לא!מופים

אני חייב להדגיש

זה לא מסלול נוח!

זה מסלול רגיל לגמרי, שמחייב קבלת מצוות בדיוק כמו כל מועמדת לגיור

(יש מחלוקת ראשונים אם הקבלת מצוות של עבד צריכה להיות כשהוא הופך להיות עבד או כשהוא משתחרר, אבל המנחת יצחק מאריך שחמור מאד שיקלו כאן בקבלת מצוות שלה)

היא כן בבעיה...matan

כי היא ספק שפחה.

הרי שיחררת אותה על תנאי שהוא אינו ממזר, אבל אתה לא יודע אם הוא לא, אז אתה בספק.

אם הוא ממזר- היא שפחה שאינה משחוררת וכך גם הילדים.

אם הוא לא ממזר היא אינה שפחה והיא ככל גיורת, ואם היא תתחתן איתו הילדים יהיו ממזרים.

למעשה באפשרות הראשונה הילדים עדיין עבדים ובשנייה הם ממזרים - לכן מכיוון שאנחנו בספק וספק דאורייתא

לחומרא הילדים יהיו ספק עבדים וספק ממזרים- מה הועילו חכמים בתקנתם?

אתה שם לב מה שכתבת?מופים

בשורה הרביעית אתה כותב

אם הוא לא ממזר - היא אינה שפחה והיא ככל גיורת... הילדים יהיו ממזרים

???

אם האבא לא ממזר, והאמא גיורת רגילה - למה הילדים ממזרים? אין כאן שום ממזר בכלל, כי האמא גיורת כשירה לגמרי, והאבא הרי לא ממזר

אז הילדים פשוט ספק עבדים - תשחרר אותם והם יהיו ישראל כשר לכל דבר

סליחה, אתה צודק בקשר לילדיםmatan

פאשלה רצינית הילדים לא ממזרים. אבל הם ספק עבדים... וגם היא ספק שפחה.

וזו בעיה לדעתי.

וזה מה שהתכוונתי מקודם.

אתה אומר ממ"נ הרי בכל מקרה היא מותרת לו, והיא מסיימת את ההתקשרות ע"י גט ככל אישה.

וזה פותר את הבעיה שלה.

אבל מה עם הילדים שהם ספק עבדים? כדי שהם יצאו מהספק הוא חייב לשחרר אותה ואז שאר הילדים שלו

יהיו ממזרים.

שישחרר את הילדיםמופים

אחרי שהם נולדים והוא עושה להם ברית מילה (מילת עבדים) הוא פשוט משחרר אותם

ואז הם כבר לא שלו... אבל זה בכל מקרה יהיה ככהmatan

אני לא מוצא בעיה בעניין הזה, סתם עצוב לחשוב על משפחה שכזו- שהיא בעצם לא בדיוק משפחה.

נכון שאין הרבה ברירות אחרות לפסולי חיתון, אבל זה פשוט עצוב לחשוב על אבא ש"משחרר" את הילד שלו

אחרי הברית... 

וצריך לטפל איכשהו בעניין השיחרור, אבל חוצמיזה הכל מסתדר. רק עצוב... 

^^^אלעזר300

(חשבתי על חוסר-החייס הזה גם כן.)

וזה לא נכון שאין ברירות אחרות לפסולי חיתון.

פסולי חיתון מותרים בינם לבין עצמם. וגם עם גרים.

אמנם חמוץ לחשוב על זה שיש "קהל" ו"לא קהל", או על ייחוסים בכלל, אבל זאת מציאות קיימת. צריך להמשיך איתה על פי הכללים.

אבל הילדים יהיו ממזרים!מופים

בפטנט שלי הצלנו את הילדים

נכון, אבל הרסת את החברה.אלעזר300

אני יכול לחיות עם מציאות של ממזרים, וחברה תקינה. יותר מכך - גם אתה לא תוכל להיפטר מהמציאות הזאת!

יותר עצוב שיש אנשים שלא יכולים להתחתןשיר ידידת

ולהביא ילדים שלא ממזרים (אם הם ממזרים) בימינו...

עצוב בכל מקרה.matan

הם כן יכולים להתחתן, גם ספק ממזר יכול להתחתן עם גיורת, כי היא מותרת לו בין ממזר בין לא.

הבעיה היא עם הילדים שלהם שממזרים. 

וגם בפתרון של מופים, שהוא משחרר אותם והם יהודים, אז הם לא הילדים שלו, הם נחשבים לזרים לו,

הם לא יורשים אותו ללא צוואה מפורשת, הוא אסור בייחוד ובנגיעה לבנותיו(והאם לבניה), כאילו הם זרים

לחלוטין... כי מרגע שהם מגויירים הם כתינוקות שנולדו ואין להם ייחוס, אחרת הם היו ממזרים.

בקיצור- עצוב. כצוב גם שכל-כך הרבה יהודים לא מקפידים בעניין הזה עד כדי כך שצריך ליצור מנגנון

שיענה על הצורך שלהם להתחתן באופן רשמי. 

סליחה שאני מתעכב על פרטיםמופים

אבל ראיתי כמה הוראות למעשה שגיורת יכולה לנשק את אביה, כי רגשית היא מרגישה שהוא אביה ואין חשש בזה

כך שהוא יכול להתייחד ולנשק את הבנות שלו

ואני אגיד לך את האמת - יש לי בן דוד שאמא שלו היתה גויה והתגיירה, כך שעפ"י הלכה אין קשר בינינו, ולמעשה רגשית אנחנו מרגישים בני דודים רגילים

זה עצוב, אבל אפשר להסתדר.

למה שמגיורת ומאינו ממזר הילדים יהיו ממזרים?11111
למה ממזרים?הרועה

היא גיורת והוא לא ממזר או שהיא שפחה והוא ממזר

בשום מקרה הם לא ממזרים

אני אמנם חושבאלעזר300

שעבדות היא דבר שמפחדים ממנו יותר מדי - בסופו של דבר הוא אפשרי (אמנם בישראל לא ראוי, "עבדי הם אשר הוצאתי אותם מארץ מצרים")

אבל מנגד אני חושב שלא נכון להנהיג 'מסלולים חברתיים' לתיקון פרטי מסוים, על חשבון אנשים אחרים.

כלומר: אכן יכולים ממזרים ליטהר (למ"ד), אבל לא הייתי בונה מסלול חברתי סבוך צר ובעייתי ל'תיעוש' של זה.

מסלול רגיל וכללי של עבדות כנענית - הייתי יכול לקבל יותר בנחת (אבל לא יסכימו איתי).

אם לא הי ראוי היה מובא כדרך לגיטימית בתורה?גפן36
מוזר לי..
כשאמרתי "בישראל" התכוונתי - ביהודים.אלעזר300

ובנוגע לזה, כבר התורה אומרת שזה לא ראוי.

מקרים של עבד עברי הם מצומצמים ביותר, ומוגבלים בזמן;

אומר הקב"ה - "כי לי בני ישראל עבדים, עבדי הם אשר הוצאתי אותם מארץ מצרים, לא ימכרו ממכרת עבד". גם המכירה עצמה היא עם הרבה יותר כבוד.

באופן כללי אדם יכול להימכר לעבד. (כמובן מרצונו.) יהודי - עבד ה' - זה לא ראוי.

לעשות דינא דמלכותא מראש כדי להפקיע דין תורה,אני77

נראה לי מזלזל בתורה.

לא נראה לימופים

הרי בי"ד גם כן היה מתקן תקנה כזאת בשביל תיקון העולם, אז מה הבעיה הגדולה שהמדינה תעשה את זה?

למה? מה ההבדל העקרוני בין זה לבין מכירת חמץ?שיר ידידת

אבל היא רוצה להיות יהודיה, לא?יהושפט

גם שפחה חייבת במצוות כמו יהודיהמופים

וגם לה יש שכר בעוה"ב כמו ליהודיה כמפורש בשו"ע שעבדים כשרים יש להם שכר

מסתבר שזה לא אותה מעלה, אבל זה לא כזה נורא

ואם מאד חשוב לה - אפשר יהיה לשחרר אותה לאחר מות הבעל, או כשהיא על ערש דווי

סליחה!יהושפט

זה הכי חשוב לא?

ומה זה הפטנט הזה של הגירושין רגע לפני מותו...

היא רוצה להיות יהודיה, לא נספחת, לא "גם כאילו".

תראה, בחירה שלה. אם היא לא רוצה, אף אחד לא מחייבמופים

אותה

אני מציע שתהיה אפשרות. זהו

לא כולם דוסים כמוך

ומה יש לך נגד הפטנט שלי? הוא ממש רעיון מעולה,!

ולא אמרתי רגע לפני מותו, אלא אחרי מותו, שאז אין טעם שתישאר שפחה

וגם אמרתי רגע לפני מותה - אם היא תמות ראשונה

(האמת שחשבתי שהוא יכול לתת לה גט שחרור רגע אחד לפני מיתתה בשביל שגם אם היא תמות בפתע פתאום היא תיחשב בשמים יהודיה גמורה, אבל מבואר בגמ' (לגבי גט) שיש בעיה של ברירה להחיל חלות רגע לפני מיתה, ולהלכה שאין ברירה מדאו' זה לא מתברר, ונמצא שהיא כל הזמן ספק משוחררת שמא תמות עוד רגע, וחזרה הבעיה שילדיה ספק ממזרים

אבל בוא לא נסתבך, כבר כך ההצעה שלי מסובכת... )

אני לא רואה סיכוייהושפט

שמישהי תסכים להתגייר , לשמור מצוות, ןכל זה בשביל להיות שפחה...

ולא שאני רואה הרבה שתהיינה מוכנות להיות שפחה סתם ככה.

יום אחד אתה תתחתןמופים

ותראה כמה אשה מוכנה להקריב בשביל בעלה והילדים

ואף אחד לא יקרא לה פשחה

אף אחד לא ידע מזה

זה יהיה בינה לבין בעלה, ובשביל כולם הם סתם משפחה נורמלית

הילדים לא קשוריםיהושפט

רק אם היא רוצה להתחתן כבר אם מישו מסוים, שהוא ממזר,

והיא כ"כ רוצה שהיא מוכנה להפסיד בשביל זה היותה יהודיה....

לא הרבה אני מניח

ונכון שלא קראו לה, אבל להסכים לזה רשמית...

נכוןמופים

אז שיפגש עם מועמדות לגיור, ואז היא תרצה אותו במיוחד

תחשוב שנייה בכיוון ההפוךיהושפט

אילו היה מנגנון שגורם ליהודייה להפוך לשפחה.

והיית רוצה שזה ישמש כפתרון לממזרים.

כמה יהודיות היו מסכימות

מספיק אחת!מופים
בשביל אחדיהושפטאחרונה

הגיוני שלא מעט ערביות....גפן36
להיות שפחה שומרת מצוות יתן להם רמת חיים הרבה יותר גבוהה, הגיוני שההשקעה שווה להן. (וגם ברור שעדיף בעל יהודי מערבי, ולו בגלל רמת האלימות וה"שפחתיות " שבנישואים לערבי)
אבל היא יכולה להתגייריהושפט

אם בין כה וכה היא מוכנה לשמור מצוות.

אפשר לשחרר אותה עוד קודם..אדם כל שהוא

אחרי שהיא מגיעה לגיל שבו היא כבר לא תלד.

ממזר מותר לישא גיורת/ שפחה משוחררת, אבל הילדים הם ממזרים. (כפי שכבר הוזכר) כך שבשלב שבו היא כבר לא יולדת, אין בעיה לשחרר אותה.

(שמעתי את הרעיון הזה, באותו שיעור שבו שמעתי על הרעיון שהיא תהיה בבעלות מישהו אחר מהימן, ולא בבעלות הבעל).

נכון, צודק!מופים
כששיר מטופש הופך לדרך חייםפשוט אני..
עבר עריכה על ידי פשוט אני.. בתאריך י"ט בטבת תשפ"ו 20:28

מדי פעם יוצא לי להתעסק עם אנשים שיש להם פגמים גנטיים.

לא סתם פגמים גנטיים, אלא כאלה שעלולים לגרום להם לסבול מאוד כשהם יהיו מבוגרים (נניח 50 פלוס).

נניח שיש למישהו גן מסוים, שמעלה משמעותית את הסיכון שלו לחלות בפרקינסון.

האם כדאי לדעת על זה מראש?

כן! כי יש מה לעשות. תזונה נכונה, הימנעות מדברים מסוימים, הקפדה על דברים אחרים, כל אלה יכולים להוריד את הסיכון.

בנוסף לדברים שכבר הוכחו כיעילים, יש הרבה מאוד אפשרויות להצטרף למחקרים חדשים בתחום, כולל מחקרים שבוודאי אין בהם סכנה (למשל השפעת הליכה יומית של חצי שעה וכיוצ''ב על הסיכון לחלות. גם אם בסוף יתברר שזה לא יעיל, זה בוודאי לא פוגע).

לצערי, יש כאלה שמסרבים לפעול לפי ההנחיות האלה. לא רק שהם לא רוצים לנסות להצטרף לניסויים, הם מסרבים להתרגש ולעשות את הדברים שגבר הוכחו כיעילים.

לפעמים הסירוב נובע מחוסר חשק לבצע שינויים משמעותיים בחיים. קשה להפסיק לעשן, קשה לרדת במשקל, מבין.

לפעמים הסירוב נובע ממחשבה שחיים פעם אחת, אז עדיף ליהנות לפני גיל 60 כמה שיותר, ומקסימום בגיל 60 נחלה. אבל לפחות לפני כן היה כיף.

אבל סיבת הסירוב הכי לא מובנת לי, דווקא כאדם דתי, היא ''השגחה''. אנשים שאומרים לי בפה מלא, שהם לא חוששים מהמחלה שהגנטיקה שלהם מובילה אליה, כי ה' שומר עליהם. אני שומע משפטים כמו:

בעז''ה יהיה בסדר.

רפואה זה אחלה אבל בסוף יש בורא לעולם.

אי אפשר להילחם במה שכבר נגזר עליך.

וכו' וכו'.

התשובות האלה מגיעות כמעט תמיד מאותו המגזר. ולמען האמת תת מגזר.

זה פשוט כואב לי. לא זאת הייתה כוונת המשורר. ה' יתברך תמיד אוהב אותי ותמיד יהיה לי רק טוב, זה שיר קליט ולא דרך חיים או דרך לקבל החלטות.

אם 70% מהאנשים עם הגן הזה חלו בפרקינסון בגיל 60, אז ל-70% מהאנשים עם הגן שלך לא יהיה רק עוד יותר טוב ועוד יותר טוב. להפך, המצב שלך יילך ויתדרדר.

אם אתה אומר שזה לא יקרה לך כי ה' שומר עליך, אתה מתעלם מזה שעל 70% מ''קרובי המשפחה שלך'' הוא ''לא שמר'' (כלומר לפי שיטתך, שכך נמדדת השמירה...).

פשוט עצוב לי וכואב לי על האנשים האלה. שהאמונה העיוורת תגרום להם למות צעירים ומסכנים, במקום שהם יילחמו על החיים שלהם ואולי ינצחו במלחמה.

נכוןנחלת

אני גנב לא חכם. מה רע?!

בהמשך לדיון על ערבים - אם היית נולד/ת ערבי/הזיויק

היית:

א. מתגייר/ת

ב. מקיימ/ת 7 מצוות בני נוח

ג. ערבי/ה חילוני/ת

ד. ערבי/ה מוסלמי/ת

ה. טרוריסט/ית

אם כךנחלת

לפי דבריך, האדם הוא רק תבנית נוף מולדתו....

ואין בחירה חופשית. אין.

יש בזה הרבה, אבל בתוך כל זה, חייבת להיות בחירה חופשית

אחרת, במה אנו נבדלים מבעלי חיים ?

אפילו פעוטה. אבל בחירה חופשית ח י י ב ת  להיות.

בעיה שבנים הולכים עם מכנסיים, זה לא צנוע.אריק מהדרום
בגמרא (נדה י''ג ע''ב): "אמר רב פפא: שמע מינה - מכנסים אסורים. והכתיב ועשה להם מכנסי בד לכסות בשר ערוה! ההוא - כדתניא: מכנסי כהנים למה הן דומין - כמין פמלניא של פרשים, למעלה - עד מתנים, למטה - עד ירכים, ויש להם שנצים, ואין להם לא בית הנקב ולא בית הערוה".

וכן פסק הרמ''א (אבן העזר כג,ו): "בגמרא פרק כל היד משמע דאסור ללבוש מכנסיים אם לא עשויין כבתי שוקיים, משום דמביא לידי השחתת זרע... מכל מקום מדהביא הרא"ש בפסקיו משמע דאף בזמן הזה אסור".

"ש"מ מכנסא אסור. פירוש כשהוא נוגע בעטרה והוא רך, ואפילו לנשוי אסור מדקא מקשינן עליה ממכנסי כהנים, ועכשיו נהגו קולא בדבר הזה בכל הארץ הזאת, ואין לי על מה שנסמוך" (ריטב''א על אתר)

מזעזעזיויק
😃
בעיה שבנות הולכות עם חצאיות שסע. זה מכשיל את הבניםנ א

באיסור "ולא תתורו אחרי לבבכם ואחרי עיניכם"

שובנחלת

התגובה שלי לא במקום הנכון. 

האם זה אומר שצריך להיות מול התגובות בזמן אמת? זה אי אפשר

תמיד.

מגמת התורה במצוות בין אדם לחברו וכו'הכלכלן המשני

שלום!

אני כותב עבודה שעוסקת בשוויון כלכלי ותנאים סוציאליים ע"פ התורה. 

עד עתה הרושם שעלה לי לאחר מעבר על רוב המצוות הקשורות בנושא בספר החינוך ובעוד מפרשים הוא שהתורה כלל לא באה ליצור שוויון כלכלי או לדאוג לרווחת הפרט.

מצוות כמו שבת, שמיטה וכו' עניינם הוא רוחני ואמוני וכמעט ולא קשור כלל למנוחה של פועל.

באופן דומה, כמעט כל המצוות בין אדם לחברו שקשורות בדאגה לחלש טעמן הן לתקן את מידותיו של האדם הנותן, ולא לדאוג לעני.

לאחר מחשבה מסוימת בנושא אני חושב שזה קשור לכך שהקב"ה מפרנס כל בריה, לכן מצד העני הוא יקבל את מה שה' רוצה שהוא יקבל, אך ע"י המצווה הקב"ה הופך אותנו לשותפים במעשה.

שד"ל נחשב לחכם מחכמי ישראל? לא מכיר מספיק,קעלעברימבאר
אבל מהמעט שיודע חשבתי שהוא חוקר רגיל, כמובן שצדיק וירא שמיים
עובדים ערבים- מה אתם הייתם עושים🫵יפה ותמה

רקע:

סופר בירושלים של רשת מוכרת, אני קונה שם בקביעות, מההתחלה רוב העובדים היו ערבים, היו תקופות של יותר יהודים, יש תקופות של עובדים זרים, לאחרונה שוב יש רוב ערבי, ו-וואלה קודם כל זה מעצבן. זה לא שאני *שונאת* ערבים, ואני לא רוצה שכולם ימותו או משהו בסגנון, אבל אני לא רוצה לפרנס אותם ובטח לא להרגיש זרה בתוך העיר שלי, בשכונה שלי.

אני רואה התרחשות מתחילה: הקופאית הראשית (דתייה) ניגשת יחד עם עובדת ערבייה ללקוח חרדי שהיה בקופה העצמאית, שואלת אותו- 'זה אתה?', הוא נראה נבוך, חצי חיוך, מתנהל שיח של כמה דקות אני הייתי רחוקה ולא ממש שמעתי גם לא התעניינתי. כנראה הוא אמר משהו מזלזל או לא נעים לעובדת, לא היה נראה שהקופאית מתרגשת אז מאמינה שלא היה שם משהו נוראי, היא רק ביקשה ממנו להתנצל. אני מתחילה להעביר את המוצרים שלי לידם ושומעת את העובדת הערבייה אומרת בטון מגעיל וארסי 'אז תצא מהחנות..! תסיים את הקנייה ותצא מהחנות!.." כאילו בקטע של לעצבן כאילו זו החנות שלה. 

פה כבר התחממתי, התערבתי ושאלתי את הקופאית הראשית 'תגידי זה נראה לך הגיוני שעובדת ערבייה מדברת ככה ללקוח יהודי?' 

באמת עיצבן אותי, אשכרה היא איכשהו מתייחסת לעצמה כמו בעלת הבית במקום, זה מזעזע!

העובדת מיד מתחילה לצרוח עלי 'את תסתמי אל תתערבי! את לא קשורה!' בצרחות מבהילות. תוך חצי דקה מתאספים 4-5 עובדים ערבים מסביב -ואני אגיד ביושר- הם ממש לא עמדו בצורה שמשדרת איום, כאילו להיפך כדי להרגיע את העניינים, אבל בסוף זה מפחיד ואי אפשר לדעת. 

אני ממש לא מפחדת מערבים אבל האמת שההתרחשות המהירה הזו הבהילה אותי, די השתתקתי וחזרתי לעניינים שלי.

הראשית הרגיעה מחדש את הרוחות, ביקשה מהלקוח שוב להתנצל, הוא אמר לה- תסתכלי במצלמות לא עשיתי לה כלום, היא אמרה- אני מבינה אבל היא הרגישה שפגעת בה אז בבקשה תבקש סליחה, הוא ביקש סליחה והכל נגמר. 

אני יצאתי עצבנית מהאירוע!
מטריף אותי שעובדת ערביה בטוחה שהיא בעלת הבית פה, שהיא חושבת שהיא יכולה לדבר ככה ללקוחות יהודים, לצרוח בקולי קולות, שהגענו למצב אבסורדי שתוך כמה שניות יש התאספות של עובדים ערבים מסביב. ובכלל- אם הסיטואציה הייתה מתפתחת לויכוח רציני- אי אפשר לדעת איך זה היה מסתיים.

פעלת בצורה פרובוקטיבית ולא חכמהפשוט אני..

יש לך בעיה עם צורה שבה עובד מדבר ללקוח?

סבבה, אז תדברי על זה עם האחראי.

לציין את הדת/לאום של הצדדים פשוט לא רלוונטי.

אם חרדי יירק על ערבי בסופר, את מצפה שהערבי לא יבקש להוציאו? את תתמכי אוטומטית ביהודי?

זה פשוט לא רלוונטי.

ובגלל שאין לך מושג איך זה התחיל, כמו שאת בעצמך כתבת, באמת לא היית צריכה להתערב.

אם כבר בחרת להתערב, את היית צריכה לנסות ולהרגיע את האווירה, ולא לחמם את האווירה עם דיבור גזעני.

הכי מצחיק / עצוב:

את חיממת את האווירה.

העובדים הערבים, לדברייך, באו להרגיע והיו בסדר גמור. ועדיין את מתלוננת עליהם, ולא על עצמך, בגלל עצם זה שהם ערבים...

אז יהודי יכול להתנהג מגעיל בחנות אם המוכרת ערביה?מרגול

ואז היא לא יכולה להגיד לו כלום כי היא ערביה?

נשמה. אפשר לדון על העסקת ערבים בעסקים יהודיים.

דיון לגיטימי.

אבל את מודה שאת לא יודעת מה היה שם, ושהיה נראה שהחרדי עשה משהו לא בסדר לעובדת הערבייה. והיא ביקשה ממנו לצאת מהחנות. נכון, יכול להיות שלא היה שם כלום והוא היה באמת בסדר ולא עשה כלום.

אבל הטענה שלך היא- היא ערביה אז היא לא יכולה להגיד לו לצאת לא משנה מה קרה ?

הזיה. 

עונה פה לשניכםיפה ותמה
עבר עריכה על ידי מנהל בתאריך י"ז בטבת תשפ"ו 22:41

אני ממש לא חושבת שיהודי יכול לעשות מה שהוא רוצה ואתמוך בו אוטומטית.

רק לשם השוואה- לפני כמה שנים נסעתי באוטובוס, זוג חרדי היה עם תינוק צורח המון זמן והיה נראה שלא ממש מטריד אותם, באיזשהו שלב הנהג הערבי פנה אליהם ואמר שהוא לא יכול להמשיך ככה שיטפלו בזה, חרדי מבוגר שישב ליד התחיל לקרוא לו בזלזול - "אל תגיד להם מה לעשות!" וכו, ואני מיד התערבתי ולא זוכרת מה בדיוק אמרתי אבל בקטע של- הנהג דיבר ממש בכבוד, אל תדבר אליו ככה, וכו.

כמו שציינתי- היה אפשר לראות שהקופאית הראשית ממש לא מתרגשת ממה שהעובדת אמרה, היא ותיקה והיא מאד הגונה וזה מלמד אותי שלא קרה משהו מסעיר. החרדי גם התעקש- תסתכלי במצלמות תראי שלא היה כלום והיא אמרה שאין לה מי שיסתכל במצלמות אז פשוט שיתנצל והוא אמר- אז ביקשתי, ואני מבקש שוב- סליחה. 

לשמוע מהצד עדיין את הערבייה ממשיכה להגיד לו - "אז תצא מהחנות!" בכזה טון של בעלת בית, בכזו חוצפה ויהירות נשמע לכם תקין? בלי קשר אפילו לפוליטיקה- זה לא תקין שעובד מדבר ככה. ולא תקין שהקופאית לא מעמידה אותה במקום. אז התערבתי, והצרחות המוגזמות שלה זה תקין? 

להגיד שאני 'חיממתי' את האוירה זה בדיחה. נכון שלא ניסיתי להרגיע, אבל אני עומדת מאחורי מה שאמרתי. לא תקין שעובדת תדבר ככה. ועוד יותר לא תקין שעובדת ערבייה תדבר ככה, כי היא לא בעלת בית פה, ועוד יותר לא תקין שאם נזרק אליה משפט מעליב נוסף היא תפתח בצרחות נוראיות.

הסיפור מובןנעמי28

אבל לא מובן איך זה קשור שהיא ערביה?

איך את יודעת מה הלך שם? ואם הוא הטריד אותה והיא הגנה עליה?

כי היא ערביה אז היא בטוח אשמה וטועה?

קרה לינחלת

בס"ד

דיברתי עם מוקדנית כדי לקבוע תור איזשהו, וביקשתי  לא עם רופא ערבי,

היא קבעה לי תור עם רופא יהודי ואני (באנחת רווחה), שמחתי ב ק ו ל

שתודה ושלפי השם הוא יהודי.

לפתע, הבזיקה מחשבה בראשי, ושאלתי אותה לשמה.

בקיצור, שם ערבי מובהק והיה לי   מ   א   ד  לא נעים.

התנצלתי ווביקשתי סליחה. היא ענתה שהכל טוב

ושהיא בוגרת ושאין צורך להתנצל.

אולי זו היתה חנופה כי אמרתי לה שיש צורך דווקא

וגמגמתי משהו על בגלל המצב וכו'....

אבל היא היתה מאוד נעימה וסבלנית. זה לא אותו

נסיון שהיה לך.

רובם ורובן שונאי ישראל. אין ספק בכך, אבל לדבר

לא יפה, להעליב, לדרוך להם על הרצפה הרטובה

כשהם מנקים ללא התחשבות (חברה סיפרה לי) -

לזרוק אשפה על הרצפה כי  ה  ם   ינקו הגויים

האלה....לא נראה לי שזה יפה וראוי (ואין ספק

שזה מיטיב עם המידות שלנו...).

התכוונתינחלת

שזה   ל  א   מיטיב עם המידות שלנו.

לא יודע אם זאת היתה בחירה נכונה להתערב ב2 המקריםפתית שלגאחרונה

רק באתי לומר סחטיין על האומץ והרצון להביא צדק. ושתלכי לסופרים אחרים..

אני נמנעת מלהיכנסרקאני

לחנויות כאלה שמעסיקים ערבים

וגם נמנעת מלהעסיק אותם או לקנות מהם

לדעתי את טועהזיויק

ברור שצריך לגרש אותם מהארץ שלנו, לפחות את אלה שנגדנו.

אבל מריבות בקטנות בתוך סופר לא יקדמו את המטרה הזאת.

עדיף פשוט לשכנע יהודים להצביע לבן גביר וככה יהיה לנו יותר כוח להגיע למטרה.

אני רואה שזה ממש קרוב לליבך הנושא הזה.אני:)))))

אני לא הייתי הולכת רחוק. בס"כ אדם שזלזל ופגע בעובדת, זה לגיטימי שיבקש סליחה וזה באמת מגיע לה, ואפילו זה מצופה ממנו. על אחת כמה וכמה כשהוא בחזות חרדית. אין מצווה להיות גס רוח. גם לא לערבים.

התגובה שלה גם כן לגיטימית היא לא אמרה שלא יעשה את הקניה אלא שיסיים את הקנייה וילך. למה, הוא תכנן להישאר בסופר?

אני מסכימה איתך על הבעיתיות בכללי שהערבים הם נותני שירות ואני בעצמי נתקלתי בבעיות של זה אבל מה שהצגת זה לא קשור לערבי-יהודי ואני גם חושבת שלא היית צריכה להגיב איך שהגבת, את לא יודעת מה קרה ואת ישר האשמת את הערביה ב"ערביות" שלה.

וגם זה שאישה יהודיה מנהלת את האירוע אז את מבינה שהכל בסדר ואין כאן איזה השתלטות ערבית.

אבל בס"כ נורא יפה האכפתיות שלך לנושא ועל המוכנות להירתם בשביל לעזור לאיש. 

מכירים שיעור תורה בערב בירושלים לבנים וגם לבנות?פופניק2

לא משנה באיזה יום… שיעור שאפשר ללכת עם בן הזוג

בסגנון צעיר

תודה🙏

שיעור מעורב? או עזרת נשים ועזרת גברים בנפרד?מבולבלת מאדדדד
לא משנהפופניק2אחרונה
יש שיעור בזום של נתנאל אלינסוןארץ השוקולד
אם תרצו לראות יחד מהבית
בחירת מתנה להוריםffffff
עבר עריכה על ידי מנהל בתאריך י"ז בטבת תשפ"ו 6:26

להורים שלי יש היום יום נישואים וכולנו שכחנו אשמח לרעיונות לקניית מתנה עד 90 ש"ח בתקציב - בני 56 ו 54 גר בלוד - אין לי רכב כרגע...

ארוחת בוקר זוגיתנפשי תערוג
שובר כלשהורקאני

אולי ביי מי

למרות ש90 זה לא הרבה לשובר

אפשר סתם להכין אוכל מפנק שיראו שזוכרים אותם...

סע לשוק רמלה ביום רביעישלג דאשתקד
אתה יכול לקנות שם חצי שוק ב86 ₪, וב4 שח הנותרים תקנה לך שם מיץ טבעי (יש שם בשוק הסגור, חבלז!).
הייתי שם בשבוע שעברנפשי תערוג

לא הייתי אומר שאפשר לקנות חצי שוק ב86 ש"ח

אולי 2 בורקס בבא + לימודה

היית בשוק של יום רביעי?שלג דאשתקד

בכל שאר השבוע רק הסגור המקורה פתוח, והוא קטן ויקר יותר.

תכלס, אולי תקנו להם בורקס

האמת הייתי בחמישינפשי תערוג

לא היו יותר מדי אנשים ותנועה

ברורררשלג דאשתקד
כי אשתי היה ברביעי, אז לא נשאר לך כלום
ועכשיו ברצינותשלג דאשתקד

אם אתה רוצה להגיע אליהם, סע דרך בארות יצחק, יש שם קניון פתוח של עודפים. או שתעבור דרך צומת בילו. (תלוי מאיזה כיוון אתה מגיע) תמצא שם בטח איזה כלי או משהו ב90 שח שייראה יפה.

אם אתם יותר בעניין של יציאה  אז יש כמה אטרקציות לגיל 50+ ברמלה (אם תרצה אפרט לך), וכן מסעדות (אולי יש גם בלוד, את לוד אני פחות מכיר)

אני כנראה לא אגיע לשם בזמן הקרובנפשי תערוג

הייתי במקרה שם

בית מזוזה יפהארץ השוקולדאחרונה

מגש לחלות יפה או עם תמונה של המשפחה,

כרית עם תמונה עם המשפחה,

שלט כניסה לבית מעוצב או עם תמונה של המשפחה

אולי יעניין אותך