שאלה קצת מענינת..מאיר.

מצטער אם זה לא קשור פשוט אין מקום אחר לשאול אותה...

איך מסבירים לחבר תיכוניסט שאני לומד איתו דף יומי 
את הביטוי"חיסורי מחסרי והכי קטני"
וביטוים בסגנון
ניסיתי את הדרך הפשוטה...
אבל הוא טוען שפשוט לא היה איך לצאת מזה וכדי לא להעליב את התנא\אמורא
אמרו את זה...
איך הייתם יוצאים מזה?

לומדים איתו "באר הגולה" למהר"לmatan

צריך לדעת להתייחס לחז"ל, מי שלא מבין את גודלם של חז"ל ואת עומק הבנתם, לא יבין את המשמעות של ביטוי כזה.

מה בעצם הגמרא אומרת-

שהמשנה\ברייתא שהובאה חסרה, והיא מוכיחה את זה בד"כ מקושיות על המשנה\ברייתא הזו, ולכן צריך להגיד שהמשנה 

נאמרה בצורה אחרת אבל בעיקבות שיבוש נשנית שלא בצורתה המלאה. ואז הגמרא מביאה את המשנה המלאה, כפי 

שצרילך להגיד ששנו אותה. 

יש הרבה פעמים שמוצאים שיבושים, הגמרא מביאה שיבושים שונים שנעשו, הגמרא מביאה לדיון מקרים של שני תלמידים שלומדים

אחרת, ותנאים ואמוראים לא חסכו לשונים "כי שכיב וניים רב", מתי שמעת שאומרים על רב שהוא שנה את משנתו מתוך שכיבה ושינה?

אין בעיה עם זה המשנה נשנתה במשך שנים, והועברה בע"פ ויש שיבושים, בטח ובטח בברייתות שלא נבחנו ונבדקו, והגמרא

באה ובודקת ומקשה ומפרקת ומתרצת עד שמוצאים את השיטה המדוייקת ביותר.

התנאים אמרו את דבריהם בקיצור האפשרי, כי המשנהחסדי הים
היא סיכום כולל של נושא שלם, לכן מובן שלא פרטו ופרשו כל הצורך, אלא בקיצור נמרץ. המשניות נועדו לזכור כללים של תורה שבעל פה, הרבה יותר קל לזכור דבר שנכתב בקיצור.

[ח"ו להגיד שזה שיבוש, רבי יהודה הנשיא בירר את דבריו נפה מתוך נפה, והמשניות מדויקות להפליא, רק זה נכתב בקיצור]
אולי ללמוד איתו את הקדמת הרמב"ם למשנה, בה הרמב"םיהודי

מרחיב על תהליך היווצרות תושב"ע..

[לאו דווקא ללמוד, אלא להסביר לו את העקרונות העולים משם..]

שאלה ממש חשובהמאמע צאדיקה

יש לה נ"מ לנושאים כמו אמונת חכמים, אמונה בגדלותם של חכמי המשנה, מסורת התורה שבעל פה, סמכות הגמרא ביחס למשנה מול סמכות המשנה ביחס לגמרא... 

תחפור לו הכי ארוך שאתה יכול על זה- כי זה עיקרי אמונה, מעבר לסוגיה זו או אחרת 

יש גמ' בנדרים כ"ג, שיש שם חסורי מחסרא,אני77

ואח"כ יש סיפור שבו רבא אומר למישהו- התנא הסתיר את זה, אז למה אתה מגלה?

משמע שכשהיה חסורי מחסרא, היו לזה סיבות.

ואגב, גם בזמן המשנה, יש ברייתות מפורשות שאומרות שמי שקרא ושנה ולא שימש ת"ח אינו יכול לפסוק...

וזה עוד השערה, שבגלל שידעו שבלאו הכי כל  אחד צריך ללמוד אצל רב וא"א ללמוד לבד בעיון, לכן אילצו את האנשים ללכת לרב שיסביר להם את המשניות כהוויתם, בעוד המשניות הם בגדר "קיצור" של כל הדברים.

שאלה שאני שאלתי בעצמי בסגנון זה או אחר לפניותן טל

כמה וכמה שנים, איזה אברך שלמדתי איתו גמרא. היו לו כמה וכמה תשובות בשבילי אבל בגדול זה עזר לי בסוף לחזק את ההבנה שאנחנו לא באמת יודעים להבין עד הסוף את הגדולות של האמוראים והתנאים, ולכן צריכים ענווה והכפפת ראש בפני גדולתם, ומתוך כך, ומתוך עיון אמת בדבריהם, נזכה להבין עוד ועוד מדברי תורתם הקדושה.

איך הגדיר את זה פעם אחד הרבנים שלמדתי מפיהם - "שאלות ביהדות צריך לשאול בלי כיפה, ולענות עם כיפה". במובן התיאורטי כמובן...

הכי פשוט בעולם- זה תנאים וזה אמוראיםyuvaLEevi

התשובה הקבועה לעניין הזה היא זו- כידוע, המשנה היא דברי התנאים. הגמרא היא כבר תקופה מאוחרת יותר, שזה האמוראים. התנאים אמרו את דבריהם ע"פ מסורות שקיבלו וע"פ דרשות של התורה שהם דרשו לפי 13 מידות שהתורה נדרשת. ואז הגיע רבי ואסף את דבריהם למה שאנו מכנים "משנתו של רבי', או בקיצור 'משנה'. ואז הגיע תקופת האמוראיים. וגם לאמוראים היתה מסורת של הלכות. וגם הם יכלו לדרוש את התורה ב13 מידות ולהוציא ממנה הלכה. אבל המשנה של רבי כבר התקבלה בעמ"י. אז מה עושים? מפרשים את המשנה הכי קרוב למה שאנו (האמוראים) סוברים.

חוקרים רבים ניסו להבין למה האמוראים פשוט לא החליטו לחלוק על התנאים בפומבי, ואני הצגתי רק שיטה אחת, אבל זה המבנה הכללי.

אגב, מאוד חשוב בתשובה להדגיש שזה בדיוק הייחודיות של התורה שע"פ. בעיקרון ישנו כלל "דברים שעל פה אי אתה רשאי לאמרם בכתב", כלומר שאין לכתוב את ההלכות של התורה שבע"פ. מסבירים את הכלל הזה בכך שהתורה שבכתב היא כללים כיצד העולם צריך לנהוג במציאות האידיאלית. התורה שבע"פ היא כללים שאומרים איך לקיים את הערכים הגבוהים הללו במציאות של אותו דור. ובכל דור יש מציאות אחרת. לכן התורה שבע"פ היא דינאמית. היא עוברת מפה לאוזן וכל אחד מתרגם אותה למציאות שלו. כל דור שומע אותה בצורה אחרת (מעניין לראות את הקיצוניות בין התורה שבכתב, שאין לשנות בה אפילו תג אחד של אות, לעומת התורה שבע"פ שצריכה להיות כל כך דינאמית שאפילו אסור לכותבה...). ואז הגיע רבי, וראה שעומדת להשכח תורה מישראל והחליט לכתוב אותה. "עת לעשות לה' הפרו תורתך".

לכן, לפי דברים אלו, מה שעשו האמוראים הוא נכון ומדוייק. הם קיבלו תורה שבע"פ המתאימה לדור שלהם במסורת, אך גם עמדה מולם המשנה. אז הם שינו את המשנה בהתאם למסורת.

מצטער שהארכתי

גם אני מצטער שהארכתמטבחון

האם אתה לא חש בסתירה שבדבריך?

אם האמוראים החליטו שאסור לחלוק על המשנה,

למה אתה חושב שהם יהיו עד כדי כך רמאים כדי לעבוד עלינו ולומר שמה שהם החליטו שצריכה להיות ההלכה,

בדיוק לזה התכוונה המשנה.

מה ההבדל בין רפורמים, שטוענים שהתורה לא מתאימה לדורנו, ולכן צריך לשנות את התורה עצמה,

לבין אדם שמחליט שהתורה כפי שנמסרה לו לא מתאימה לדורו ולכן הוא מחליט לפרש אותה בצורה שברור לו שלא לכך התכוון נותן התורה?

הדברים שאתה אומר מתאימים למה שנקרא החלק החמישי של השלחן ערוך - בהחלט לא ל4 החלקים הראשונים.

שאלתך הראשונה מצויינת!yuvaLEevi

אבל השאלה השניה לא קשורה...

בנוגע לראשונה- האמוראים לא היו חס ושלום שקרנים. ענקי עולם הם היו. אז מה הם עשו? הרי אנו רואים בפירוש שהם לוקחים דברים של תנא ומשנים אותם כדי שיתאים לשיטתם! אז מסבירים שלאמוראים היתה מסורת ושיטה משלהם, ולעיתים היא היתה סותרת משנה. באו אליהם בתרעומת חבריהם ואמרו להם- אבל התנא במשנה לא אומר כמוכם! ענו להם האמוראים- וכי שמעתם זאת באוזנכם? רק ציטוט קראתם! אז אינו מדוייק הוא אותו ציטוט. חסורי מחסרא והכי קתני "...

בנוגע לשאלה השניה- ההשוואה שאתה עושה היא כמעט כמו ההשוואה של גדעון לוי בין ביבי למוחמד דף. הרפורמים אומרים (בקצב ההתבוללות שלהם אולי כבר צריך לומר 'אמרו'...) שיש מצוות מתרי"ג מצוות שכבר לא שייכות היום. כאילו שהתורה היא לא דבר ניצחי שרלוונטי בכל דור ודור עד עולם, אלא היא היתה נכונה לשעתה. אנחנו, האותודוקסים, לעולם לא נגיד כזה דבר!!! חס ושלום! כל מה שהתכוונתי אליו היה פרטי דינים המגדירים איך להחיל את דיני התורה במציאות המשתנה. לדוג'- איזה סוג קניין זה אשראי? מה היחס לנישואין אזרחיים? האם תקנת חז"ל לא לשאול בשלום האישה קיים היום? וכן הלאה.

אני לא מבין למה אתה חייב להגיד את זהmatan

ואם המשנה\ברייתא אכן נשנו בצורה כזו מקוצרת שלא ניתן להבין אותה ולכן חייבים להרחיב? 

למה ישר להגיד שהאמוראים רצו לשנות את דברי התנאים שיתאימו לשיטתם שהיא כמובן כנגד התנאים, האמוראים הם

תלמידי התנאים והם מנסים להגיע לשורש דעתם של התנאים ע"י ניתוח לעומק של דבריהם וכאשר מתברר שאחד מדבריהם

מוצפן בצורה שלא ניתן לפצח ללא הרחבה- ויש מסורת להרחבה שכזו, הם משתמשים בה.

השאלה היא איך אנחנו מסתכלים על ההלכה-

האם כמוך - כל אחד אומר מה שהוא רוצה ומסביר את הקודמים לו כפי שנוח לו אפילו אם הוא צריך לעוות את דבריהם.

(לא יודע אם ככה את חושב, ככה מורגש מדברייך)

או שמא לא כמוך- כל תלמיד מנסה להגיע לעומק דברי רבו\רבי רבו וכו' ואם הוא נצרך לדחוק את דבריו ויש לו מסורת לעניין

חסורי מחסרא, אז כדי להגיע לעומק ההבנה אפילו את זה הוא עושה.

הגמרא לא סתם מביאה "חסורי מחסרא", בד"כ קודמת לאמירה שקלא וטריא שלמה שמראה שלא ניתן להבין ככה את המשנה

אפילו לאותו תנא  שכביכול אמרה, אם בכלל מוציאים מי אמרה.

היה נשמע מדבריך אחרת.מטבחון

רק שאלות הבהרה: האמוראים פירשו את דברי התנא בצורה הכי קרובה לשיטתם,

כי באמת כך הם חשבו שהתנא התכוון, והציטוט לא היה מדוייק.

או שמא "עמדה מולם המשנה. אז הם שינו את המשנה בהתאם למסורת"? (ציטוט מהתגובה הקודמת שלך).

שאלה שניה:

מדבריך ניתן להבין שהתורה (ולו יהו אלה פרטי הדינים הקטנים ביותר..) משתנה, האם זו התורה או המציאות?

הדוגמא של אשראי - היא דוגמא של מציאות משתנה. 

לעומת זאת הדוגמא של שאלה בשלום אשה, משמע מדבריך שהתקנה בוטלה,

וכידוע אין בית דין מבטל דברי בית דין חבירו עד שיהא גדול בחכמה ומנין..

יכול להיות שכבר כשתוקנה התקנה לא התכוונו למציאות של ימינו, טענה כזאת אני מוכן לקבל אותה בתוך היהדות,

לעומת זאת טענה שאע"פ שהתקנה תוקנה בצורה מוחלטת,

היום, התקנה לא 'מתאימה' לדורנו, ולכן מאן דהוא החליט שהיא מבוטלת, איננה לגיטימית.

תשובהyuvaLEeviאחרונה

1. מה זאת אומרת "שיטתם" של האמוראים? מה, הם אמרו 'טוב, נראה לי כך וכך'?? מה פתאום! כך הם למדו מרבותם שלמדו מרבותם שלמדו מרבותם וכו'.

אז יושבים האמוראים, מצד אחד יש להם מסורת איתנה וברורה לדין מסוים, מצד שני עומדים דברי התנא שסותרים בדרך כלשהי דין זה (בדרך כלל מדובר במקרים שלדין המדובר יש השלכה לדין אחר, ובנוגע לדין האחר הזה יש תנא שאומר אחרת). מה הם עושים? אומרים 'אין ברירה. כנראה שדברי התנא קצת שונים מהמובא במשנה'.

2. חלק מהדינים עליהם אנו מדברים אלו דינים שכיום המציאות לגבם השתנה לגמרי, והגזרה כלל לא מדברת על מקרה כזה. לדוגמא, הגזרה דיברה על תשלום בכסף ממש, וכיום משתמשים בכסף שונה (אשראי).

אמנם, אנו מדברים גם על עוד סוג של גזרות- גזרות שחששו מדבר מסוים שכיום כבר לא חוששים ממנו. לדוג'- ר' שלמה זלמן אוירבך כתב שכיום אין איסור ללכת אחרי אישה ברחוב, דבר שפעם היה אסור, כי כיום זה לא שייך; אם לא תלך אחרי אישה אחת, תלך אחרי אחרת. האם מדובר כאן שהמציאות עליה חז"ל דיברו לא קשורה למציאות כיום? לא! המציאות אותה המציאות, רק החשש שהיה לחז"ל- שיעלו לאדם הרהורים אסורים- כבר לא קיים היום.

כמובן שאפשר לומר שהסוג השני של הגזרות שציינתי כלול כבר בסוג הראשון בצורה מסוימת, אבל החלטתי להפריד בניהם כדי להדגיש את רוחב היריעה.

בורה שכמוני...קחו עמכם דברים

נראה לי אפשר לפתוח מועדון למי שסובלת מבחילות כל ההיריוןחיוך

הסברmatan

זה לא בורות, זה פשוט מושג מהגמרא שמי שלא למד לא יכיר, וגם מי שלמד קצת לא תמיד יכיר -

"חסורי מחסרי והכי קטני" בפשטות זה אומר "המשנה\ברייתא שהובאה לעיל חסרה חלקים מסויימים ואנחנו שונים אותה

בדרך אחרת שהיא זוכאן מגיעה המשנה\ברייתא המלאה לשיטת הגמרא".

כביכול- מה שאמרנו מקודם הוא חסר ולכן לבדו מובן לא נכון, ולכן צריך לשנות את המשנה\ברייתא כך עם התוספות שמבארות

אותו(או מגבילות, מחדדות, לפעמים הפילו הופכות את המשמעות)

בריא ללמוד עם חברותא שלא בקיאההרועה
זה עוזר לחדד עמדות, מה אתה עונה לעצמך?
אז זהו שפה הבעיה....אם הייתי יודע מה להשיב לעצמי..מאיר.

היה לי קל להשיב לו

אבל בעיקרון  יש לי 2 תשובות
הראשונה ה שיבושים של הזמן 
והשניה זה שבשיל לשנות בעל פה בעבר היו מורידים מילים או משנים בשביל המנגינה שיהיה קל לזכרון
וכך יש טעויות...
אבל זה באמת נושא בעייתי אצלי

^^^^(אצלנו אני החברותא שלא בקיאה).מוטיבציה
שרשור ראשי תיבות תשפ"זאריק מהדרום

שתי נקודות לראשי תיבות שלא מתחילות ב"תהא שנת"

בכל זאת נותרו רק 12 שנה לזה.

תהא שנת פח זבלאריק מהדרום

למתכנתים ב Agile - תהא שנת פיתוח זריזפ.א.

לאומנים, פוליטיקאים ואחרים שרוצים לבלוט בתודעה: תהא שנת פריצה זוהרת

והכי חשוב, כנראה: תהא שנת פרנסה זמינה

וביקשת בלי "תהא שנת":

תשוקה, שייכות, פריחה זוהרת

תפילה, שירה, פתיחות זולת

תקופה של פרנסה זמינה

תהא שנה פחות זוועהאריק מהדרום

תהא שנת פחות זמבורותנקדימון

מהשנה של הבחירות הקודמות

תהא שנת פרקי זימרהנקדימון

תאמינו שיש פה זהבנקדימון

תדעו שהוא פחות זוכרנקדימון

תספורת שעושה פאדיחה זועקתפ.א.

תאכלו שוקולד פלוס זנגביל

תנין שבולע פטריה זוהרת

תוכי שאוכל פסטה זולה

תעלה שוב פסוקי דזמרהפצל"פ

תביאו שוקולד, פיצה, זיתים!אשר ברא

תדחה שוב פגישה זואשר ברא

תיזהר, שוב פלסטינאי זומםנקדימון

תתחיל שרשור פעיל, זריזנקדימון

תהא שנת פינוי זבליםנקדימון

תעיזי שאפי פעלי זכיoo

בלי תהא שנת!משה

תלך שמוליק פה זורעיםחושבת בקופסאאחרונה

תרצה שנעשה פוקר זבל

תהה שנת פתרון זהב

תופסת שנכנסת פה זהירות

ערב שנה טובה וכו'. שאלה שמעניינת אותיעשב לימון

אנשים ונשים שעברו טראומה שקשורה לביטחון- פיגוע טרור או מלחמה או משהו כזה

אני יודעת שזה קצת אישי- פשוט תכתבו על חבר שלכם

איך זה נראה ונחווה מבפנים או מבחוץ

אחרי שנה, אחרי עשר שנים, אחרי עשרים ושלושים שנה?

אשמח לכל מידע או סיפור מקרה

בשורות טובות ושמחות

ממליץ מאוד להיזהר עם חשיפה אינטימית במקום ציבוריארץ השוקולד

רוב האנשים פה בסדר, אבל לא כל ניק פה הוא טלית שכולה תכלת ותיזהרו מפירוט של דברי שיוכלו לנצל נגדכם.

ובנוסף, תזכרו שהפורום ציבורי וכל דבר שהכתב פה יכול להימצא על ידי גוגל כך שכל אדם יכול לפתוח ולקרוא.

כמובן. תודה על התזכורתעשב לימוןאחרונה

למה אנשים מגמגמים?בנות רבות עלי

הולך ברחוב, סבא חביב פונה אלי, מסמן לי עם היד להוריד את האוזניות, מחייך ואומר "המעלית לא עובדת" .. אוקי אדוני המעלית לא עובדת, איך זה קשור אלי?

אמרתי לו אוקי מה…

אחרי שניות ארוכות הוא מפנה אותי לקופסת קרטון, תעזור לי לעלות את זה? אני ואתה ניקח ביחד. אמרתי לו עזוב תן לי לראות אם זה כבד כמו שאתה אומר.. בדקתי , כבד אבל לא ברמה שאי אפשר להרים. קיצר מפה לשם נופל לי האסימון ש- לך תדע כמה קומות זה. נכנסנו לבנין הורדתי את הקופסה על המדרגה הראשונה , הוא: אמרתי לך שזה כבד בוא אני אעזור לך. נשמה , אני רק מכבה את האוזניות הכל טוב. המשכתי לאחר שהוא אמר שיש 4 קומות, לא אשקר שהתנשפתי כי אני לא בכושר, אבל משמיים זימנו מצווה לפני ראש השנה , כל השנה כלום. מדהים איך מזכים אדם משמיים לעזור פתאום, לא יודע, זה לא יכול להיות מקרה.

קיצור אנשים: דברו ותפסיקו לגמגם ולדבר בלחש. תודה

חחח …בנות רבות עלי

עכשיו עוד מישהי ביקשה עזרה. איזה שאלות יש לאנשים. באה לי אחת קצת מבוגרת, מדברת קצת חלש. אני: הינה עוד צרות. אני עם השיר באוזניות והיא מדברת כאילו אני שומע אותה . מכבה את האוזניות . "כן?" .. היא: אפשר לבקש בקשה? בטח נשמה מה תרצי? עד חצי המלכות. סתם לא באמת אמרתי לה ככה. קיצר היא מתיישבת לידי בספסל, איך אני מעבירה את כל הטקסט הזה לוואטסאפ? אני לוקח את הפלאפון שלה אומר לה הינה יש לך אופציות לבחור למי לשלוח. היא היתה בהלם מנסה להבין איך עשיתי את זה, נתתי נגיעה במסך לאחור, מסביר לה שיש מטוס נייר שהיא רק צריכה ללחוץ עליו ויש לה אופציות למי לשלוח. היא לא האמינה שהאופציה בכלל קיימת 😄

מצווה שניה.

אגב, למה לא פונה אלי מישהי חסודה לשם שינוי?בנות רבות עלי

סתם שאלה שעלתה לי הרגע.

טוב זה כבר קרה בשבת ויצאתי קצת טמבל אבל בסדר. לא נדבר על זה כרגע. מי שואל איפה זה עין גנים כשיש גם רחוב כזה וזה גם שכונה?! כן זה אני ששאלת אותו את זה בשבת היי 🙋🏼‍♂️

חחח מצחיק שאני מגיע לפה פעם ביובל עם סיפורים הזויים …

בודקים אותך. תעבור כמה שלבים במשחק ואז תגיע החסודהמבקש אמונה

🤡

חחח נראלי זה באמת ככהבנות רבות עלי

אשריך. באמת! שנה טובה!נחלת

תודה גם לך🙏🏻בנות רבות עליאחרונה

מי אשכנזי וער בגלל סליחות?זיויק

אני ספרדי וישן בסליחותבנות רבות עלי

אם אתה לא אשכנזי ולא מתפלל סליחות בכוונות עצומותפ.א.

אתה צריך שאלת רב האם יהיה מותר לך לאכול קטניות בפסח, שהרי ההבדל הגדול בין עדות המזרח ואשכנזים במספר לילות הסליחות בחודש אלול, זה לכפר על קטניות בפסח אצל עדות המזרח

יש רק בעיה אחת, אני כבר שנים לא אוכל קטניות בפסח😂בנות רבות עלי

אם כך, אתה יכול להמשיך לישון 🛌 בשקטפ.א.

ישן טוב יותר בבית כנסת מבמיטה?ארץ השוקולד

ברור זה כמה צעדים מהמקרר אתה קם בלילה מנשנשבנות רבות עלי

ארץ השוקולדאחרונה

זה לא תלוי מה איכות האוכל שם או שאצל ספרדים לעומת אשכנזים יש אוכל טוב בטוח?

לכבוד ראש השנהאוי טאטע!

ארץ אשר ד' אלהיך דרש אתה תמיד עיני ד' אלהיך בה מרשית השנה ועד אחרית שנה

לכבוד ראש השנה ראיתי משהו ממש יפה ומשמעותי

קבוצה של תמונות יפות מהארץ עם מקורות על שבח ומעלה ארץ ישראל

מוזמנים להצטרף

קמפיין 'טובה הארץ מאוד מאוד'

תודה רבה!נחלתאחרונה

ת

שנה טובה, ברוכה, שמחה, שלווה, לכולכם כולכם כולכם!!נחלת

אמן ואמן וגם לךארץ השוקולד

שנה של קיום משאלות לטובה לכל באי ובאות הפורום

אמן. גם לךנפשי תערוגאחרונה

יש משהו מאוד מוזרפשוט אני..

כאשר יש תחושת אבל על אדם שהלך לעולמו,

למרות שהוא לא קרוב משפחה,

ולא חבר קרוב,

ולא בוס,

אלא ''רק'' מנחה ומנטור.

מי שבהרבה מובנים הביאה אותי עד הלום,

ומי שמיליוני בני אדם חייבים לה את חייהם בלי שהם בכלל יודעים.

נוחי בשלום,

פרופסור עדה יונת.

וכן אני יודע שהיא הייתה שמאלנית קיצוניתפשוט אני..

אשמח אם זה לא יהיה הנושא כאן...

למה מוזר?משה

היה לך קשר איתה. הערכת אותה. עשית איתה דרך. הכי הגיוני בעולם.

מתוך 14 הזוכים הישראלים בפרס נובלאריק מהדרום

היא האשה היחידה, גם בזה היא היתה פורצת דרך לשבור את תקרת הזכוכית.

יהי זכרה ברוך.

איזו תקרת זכוכית?shaulreznik

לוועדת פרס נובל מאז מארי קירי אין שום תקרת זכוכית

נכון עקרוניתאריק מהדרום

בפועל היתה רק אחת

היה את רוזלינד פרנקלין שהיו נותנים לה אםקעלעברימבאראחרונה

לא היו גונבים ממנה את הגילוי

יש כאן אוהדי קבוצת כדורגל/כדורסל לשאלה בפרטי?צע

אולי יעניין אותך