עבר עריכה על ידי מופים בתאריך כ"ז באלול תשע"ד 14:25
מוות הוא עונש חמור, שלא מוכרח שעברנו עבירה שחייבים עליה מיתה
(מי שמת צעיר לא בטוח שזה עונש, יתכן שמלכתחילה זה כמות החיים שנקצבה לו)
את חוזרת על שאלה שכבר עניתי עליה,
אני אנסה לתת דוגמא
אם יש שדה מוקשים, ועשרה אנשים עברו בו, ורק אחד מהם נהרג
האם הוא נהרג כי הוא נכנס לשדה מוקשים? כן! האם מוקש הרג אותו? כן
אז למה האחרים לא מתו?
כי כניסה לשדה מוקשים לא מבטיחה שימותו, זה תלוי בהמון גורמים, איפה בדיוק היה המוקש, איפה בדיוק האדם דרך, המשקל שלו, וגורמים אקראים כמו אם המוקש בנוי טוב או לא, אבל אם הוא מת - זה בטוח בגלל המוקשים, לא בגלל שהיה חם היום
אותו דבר לגבי עבירות - לכולנו יש עבירות, וכולנו נקבל עליהם עונש. מתי? זה תלוי בהרבה גורמים שאי אפשר לחשב. (וזה "חשבונות שמים" שאני מסכים שאי אפשר לעשות*
אבל מי שכבר נענש- ברור שזה בגלל עבירות. זה לא חשבון - זה הבסיס
ואם הוא מת על קדוש השם זה לא משנה כלום. מפורש בגמ' [תענית יח:] על אנשים שנהרגו על קידוש השם שהם אמרו למלך - אנחנו עשינו עבירה ונתחייבנו מיתה לשמים - גם אם לא תהרוג אותנו נמות אח"כ ע"י דובים ואריות,
אם מישהו לא עושה עבירות אי אפשר להרוג אתו גם על קידוש השם
לא הבנתי מה הקשר לחזרה בתשובה! כשאדם עושה עבירה אם הוא חוזר בתשובה הוא לא יענש (תלוי ברמת העבירה וברמת התשובה, אבל העיקרון נכון) למה זה קשור לענין? כל עוד לא חזרתי בתשובה אני אקבל עונש, ויש קשר ישיר ביניהם. אם אחזור בתשובה לפני שהגיע העונש התשובה תגן עלי. מה הבעיה?
ולא מבין מה ההבדל שעשית בין קשור "ישיר" לקשור עקיף
אם את יודעת שמי שעושה עבירות נענש, ואין אדם נוקף (=מקבל מכה) אצבעו מלמטה אלא אם כן מכריזים עליו מלמעלה ויש השגחה פרטית על כל מקרינו ומעשינו, אז חיב להיות קשר ישיר בין החטא לעונשו
אני לא מבין איך הקשר יכול להיות עקיף