היום בפרשת שבועמופים

קראנו בתורה

"והיה כי תמצאן אתו רעות רבות וצרות וענתה השירה הזאת לפניו לעד כי לא תשכח מפי זרעו"

ופירש"י

"שהתריתי בו בתוכה על כל המוצאות אותו"

לי זה נשמע שפשט הפסוק - שכשבגלות יהיו לנו צרות נוראיות, אנחנו נזכור את שירת האזינו, שהתרה בה הקב"ה בנו שאם נעבור עבירות ימצא אותנו רעות רבות וצרות, ונבין למה קרו לנו הצרות האלה

יש למישהו פשט אחר?

כי בזמנו כשדיברו כאן על השואה, ואמרתי בפשיטות שהיו צרות בשואה כי עשינו עבירות - ממש קפצו עלי, כשלי זה היה פשוט לגמרי, ולכאורה זה ממש מפורש בפסוק!

העניין של סגולת ישראל- אפי' בתוך ההיפך- השירה באהנפש חיה.

נראה לי אפשר לפתוח מועדון למי שסובלת מבחילות כל ההיריוןחיוך

לא יודע איפה ראית את זה בשירהמופים

יש שם פסוק שתמיד זעזע אותי

"אמרתי אפאיהם אשביתה מאנוש זכרם, לולי כעס אויב אגור פן ינכרו צרימו פן יאמרו ידינו רמה ולא ה' פעל כל זאת"

באמת?!

באמת באמת הקב"ה היה "משבית מאנוש זכרינו" אם לא שהגויים היו אומרים שידם רמה?!

אף פעם לא הבנתי איך זה מסתדר

מה הקב"ה צריך את כל העולם בלעדינו?

"ולא ה' פעל כל זאת?!"- יש פה שני ענייניםנפש חיה.

הראשון- התייחסתי לפשט הפסוק מהפרשה הנוכחית [וילך]

השני-  השירה בפרשת האזינו הבאה אח"כ

חושבני [ממה שאני הק' מותר לי לכתוב]
א-

עה"פ "אמרתי אפאיהם אשביתה מאנוש זכרם, לולי כעס אויב אגור פן ינכרו צרימו פן יאמרו ידינו רמה ולא ה' פעל כל זאת"

רש"י מביא כך-

" אם לא שכעס האויב כנוס עליהם להשחית ואם יוכל להם וישחיתם יתלה הגדולה בו ובאלהיו

ולא יתלה הגדולה בי [הדגשה שלי], וזהו שנאמר פן ינכרו צרימו, ינכרו הדבר לתלות גבורתי בנכרי, שאין הגדולה שלו: "

ובהמשך-  "כי גוי אובד עצות המה ואין בהם תבונה"
כי אותו גוי אובד עצות המה, שאילו היו חכמים ישכילו זאת, איכה ירדוף וגו':

כלומר: הגויים - כאשר ידם תהא על העליונה חלילה , ייתלו את הצלחתם בעצם נכרי, שכביכול עזר להם במקום בה' [שנתן להם לעשות שליחותם]. הקב"ה צריך אותנו פה בעולם. כמו לב באיברים שמזרים חיות וחמצן ונותן בסיס לפעולתו התקינה של הגוף. אנחנו חיוניים לעולם ["אור לגויים" , "תהילתי יספרו" וכד' ]
רק במצב של- ישראל חטא- החטיא את מטרתו- הקב"ה שולח אותות בדמות הגויים - שמזכירים לו את ייעודו ואת האזהרה להיטיב דרכו.

סיכום-
עמ"י הוא עם סגולה ובעל תפקיד מיוחד מאד המשפיע על העולם כולו. הקב"ה צריך אותנו פה.
לעיתים הוא זונח או שוכח את מהותו הייחודית, ומקבל "תזכורות" כואבות ונוראיות לכך. מהגויים שאוחזים ב "מקל"
ש- כמו ב "חד גדיא"- עלולים בידי עילת כל העילות. שליחים.

ורק צריך שניזכר בסגולתנו [כמו שכתבנו לעיל] ובתפקיד הייחודי
הקב"ה לא ישבית שום דבר. אדרבא.

וכמו שכתבת קודם.

אני מקווה שהסלט הזה מובן באיזשהי צורה....

כו. אָמַרְתִּי אַפְאֵיהֶם אַשְׁבִּיתָה מֵאֱנוֹשׁ זִכְרָם:
אמרתי אפאיהם: אמרתי בלבי אפאה אותם. ויש לפרש אפאיהם אשיתם פאה להשליכם מעלי הפקר. ודוגמתו מצינו בעזרא (נחמיה ט כב) ותתן להם ממלכות ועממים ותחלקם לפאה, להפקר. וכן חברו מנחם. ויש פותרים אותו כתרגומו יחול רוגזי עליהן, ולא יתכן, שאם כן היה לו לכתוב אאפאיהם אחת לשמוש ואחת ליסוד, כמו (ישעיה מה, ה) אאזרך, (איוב טז, ה) אאמיצכם במו פי, והא' התיכונה אינה ראויה בו כלל. ואונקלוס תרגם אחר לשון הברייתא השנויה בספרי החולקת תיבה זו לשלש תיבות אמרתי אף אי הם, אמרתי באפי אתנם כאילו אינם, שיאמרו רואיהם עליהם איה הם:
כז. לוּלֵי כַּעַס אוֹיֵב אָגוּר פֶּן יְנַכְּרוּ צָרֵימוֹ פֶּן יֹאמְרוּ יָדֵנוּ רָמָה וְלֹא יְהֹוָה פָּעַל כָּל זֹאת:
לולי כעס אויב אגור: אם לא שכעס האויב כנוס עליהם להשחית ואם יוכל להם וישחיתם יתלה הגדולה בו ובאלהיו ולא יתלה הגדולה בי, וזהו שנאמר פן ינכרו צרימו, ינכרו הדבר לתלות גבורתי בנכרי, שאין הגדולה שלו:
פן יאמרו ידנו רמה וגו': כי אותו גוי אובד עצות המה:
כח. כִּי גוֹי אֹבַד עֵצוֹת הֵמָּה וְאֵין בָּהֶם תְּבוּנָה:

ואין בהם תבונה: שאילו היו חכמים ישכילו זאת, איכה ירדוף וגו':

אני יודע מה שהבאתמופים

ועדין לא מובן איך לולי שהקב"ה חושש שהגויים יחשבו דברים על העבודה זרה שלהם - הוא היה משבית מאנוש זכרינו

מה שווה העולם הזה בכלל בלי עם ישראל?

וסתם בוא נהיה רגשיים קצת, זה לא נשמע קצת מעליב, שהקב"ה כל כך כועס עלינו עד שהוא היה "מפקיר אותנו" "שכל רואינו יאמרו איה הם" והוא לא עושה את זה משיקולים צדדיים?

הקב"ה לא חייב לנו כלום, אבל חשוב שנדע את מצבינו, את המקום שאנחנו עומדים בו, ושנדע אם אנחנו בנים אהובים, רעיה אהובה, או עבדים שמקבלים מצוות מהאדון

נראה לי שהכיוון לתשובה הוא...אדם כל שהוא

שהקב"ה רצה להכניס את עצמו ל'תסבוכת' הזאת, שהוא 'יאלץ' לא להכרית את עם ישראל.

אז נכון שיש כאן אמירה מסויימת, שהיא באמת אמורה להעליב אותנו כאשר הגענו למצב הזה, אבל האמירה הזאת היא לא כל הסיפור.

אני רוצה להוסיףמופים

שידוע לי על 2 מקרים בהסטוריה שהקב"ה שקל להשמיד את כלל ישראל, ונמנע רק בגלל "מה יאמרו הגויים" - בחטא העגל, ובחטא המרגלים

הרי זה הטענה המרכזית של משה רבינו בשני המקרים, ובחטא המרגלים זה ממש הטענה היחידה, והוא אפילו לא מזכיר זכות אבות

אבל אני רואה שבשני המקרים יש להקב"ה פיתרון - ואעשה אותך לגוי גדול ועצום ממנו

זאת אומרת שישאר המשך לכלל ישראל, ומטרת הבריאה תישאר, ורק חלילה רוב רובו של עם ישראל יושמד

אולי זה הכוונה גם כאן?

בכל מקרה הכיוון שלך נשמע טוב

בנוסף- "לא יוכל לשלחה כל ימיו" ["אדם כלשהוא"]"כפהנפש חיה.
עבר עריכה על ידי נפש חיה. בתאריך כ"ו באלול תשע"ד 01:47
עבר עריכה על ידי נפש חיה. בתאריך כ"ו באלול תשע"ד 01:42

בתקביל ל"כפה עליהם הר כגיגית" .
לא בטוח קשור 100% ועיי"ש. [יש הסבר כלשהו ברב קוק על כך]

לא בקיאה מספיק
אבל יש הרבה ספרים וסוגיות שעוסקים בשאלה הזו.

ת"ח שכאן מוזמנים לתרום ממרצם....

נראה לי מה שמפריע לאנשים זה לא שאומרים שהשואה באהדי"מ
בגלל שעשינו עברות,
אלא כשמחליטים בגלל איזה עברות...
א"א להיות מנה"ח של הי"ת.נפש חיה.
מפריע גם הראשוןחליל הרועים
כי הרי גם צדיקים נרצחו
וגם ילדים. והמון.

קיצר חייבים היום הסברה עמוקה יותר
ואם לא אז עדיף לשתוק

הרצי"ה אמר שאנו לא יודעים את החשבון רק יודעים שקמה אחר כך מדינת ישראל

כמשל האמא הילד ושיח הקוצים
לטובת הלא- מכירים- אפשר את המשל?נפש חיה.
אם זה אני לא מסכים.די"מ
הרמב"ם בהלכות תשובה כותב שיש גם במדינה(=עיר) וגם בעולם כולו יש עניין של זכאי וחייב.
לגבי הפסקה האחרונה שלך-פרח-בר
אני חושבת שזה לא ראוי מצדך לרשום כך לגבי השואה , שהרי אנחנו לא יודעים חשבונות שמים.
יש דברים שלנצח יראו כחידה וכל רצון לנסות ולהבין מוביל למבוי סתום.
לאף אחד אין תשובה למה קרתה השואה או למה ילדים נרצחים או חולים וכו׳...יש דברים שנשארים בגדר תעלומה וכל נסיון לפרש אותם כ״עבירות״ הוא לדעתי חסר טעם ומעצבן.
כאן האמונה נכנסת לתמונה - יש דברים שרק לשם הפתרונים.
נו, על זה בדיוק היתה טענתימופים
עבר עריכה על ידי מופים בתאריך כ"ו באלול תשע"ד 14:08

אמרו לי את המשפטים האלה בזמנו

ועל זה אמרתי עכשיו שאני לא מבין - לכאורה מה שאני אומר זה פסוק מפורש! 

את מתכונת להתווכח עם הפסוק?

זה שיש שאלה מילדים (וגם מצדיקים כמו ששאל חליל הרועים) - זה שייך בכל אסון שהקב"ה מביא עלינו, לא? 

היתה איזה פעם בהיסטוריה שמצאונו "רעות רבות וצרות" ולא היה לילדים בעיה? היה איזה פעם שמי שנראה לנו צדיק גמור לא ניצל?

אז אם התורה אומרת שהשירת האזינו מסבירה לנו למה יש צרות - למה "לא ראוי" לקרוא את שירת האזינו ולהבין למה היתה הצרה. לא ראוי ללמוד מה שהקב"ה לימד אותי?

אני מסכים שבדור שלנו קשה מאד להבין חשבונות שמים, ולדעת בדיוק על איזה עבירה נענשנו, אבל לומר באופן כללי שזה בגלל עבירות - נראה לי אלמנטרי

צדיק ורע לו , רשע וטוב לופרח-בר
האמת שהסוגיה הזו מעסיקה אותי עוד מילדות .
שאלת העונש והשכר לא תמיד מובנת לי ולא נראה שיש תשובות חד משמעיות.
לימדו אותנו - תעשו רע ותענשו , תעשו טוב ויהיה לכם טוב כ״כ פשוט ונחמד - אבל דווקא אם זה היה כל כך ברור אז כולם היו צדיקים גמורים, צריך לעבוד קשה . זה ידוע.
ובכל זאת יש דברים שאי אפשר להסביר אותם , ככה אני מרגישה לגבי השואה . רק הרבה אמונה .
מי זה "לימדו אותנו"? הרי זה החומש שלימד אותךמופים

אומרים את זה כל יום בק"ש - אם שמוע תשמעו - ונתתי, ואם יפתה לבבכם - ואבדתם

אז זה כן כל כך ברור!

יש לך שאלה של צדיק ורע לו? אז מה? זה לא יכול למחוק פסוקים מפורשים בלי סוף

אם יש עונש - יש עבירה, אין עבירה - אין עונש

זה המהלך הנורמלי, ואם אתה רואה שמצאוך רעות רבות וצרות - התורה הזהירה אותך

בדרך כלל צדיק ורע לו התשובה מאד פשוטה וכתובה בגמרא שזאת התשובה שענו למשה רבינו  - זה שהוא צדיק לא אומר שהוא לא עשה עבירות, וכיון שהוא לא צדיק גמור, הוא צריך לקבל עונש על העבירות שלו

השאלה מתחילה רק בצדיקים נדירים מאד שאין להם בכלל עבירות, שאז באמת לא מובן למה שיקבלו עונש, ועל זה צריך להגיע ליסורים של אהבה, לסוד מיוחד של גילגול וכאלה תירוצים, אבל זה שאלות שרק איוב יכול לשאול, לא אנשים שהם לא צדיקים גמורים

את יודעת על יהודי אחד בשואה שהיה צדיק גמור? אני לא!

בטח הכרת 6 מיליון לא?פרח-בר
בכל מקרה זו לא הנקודה.
אני דיברתי על הרגשה אישית שלי . האמן לי שאני מכירה את כל הפסוקים הרלוונטים וכבודם במקומם מונח.
המושג שכר ועונש לא מתקיים במובן התנכי שלו. אין לנו מושג וחצי מי מקבל את העונש מתי למה וכמה - אין לנו מושג בחשבונות שמים . וכל נסיון להראות שיש לנו מושג הוא פשוט מצחיק . כי יש שאלות שאין עליהם תשובות וזו הנקודה.
תראי, עם הרגשות אני לא מתווכחמופים

את יכולה להרגיש שעכשיו יום

זה יהיה נכון? כן - זה נכון שכך את מרגישה, אבל זה לא הופך למציאות בגלל ההרגשה שלך

השכר ועונש מתקיימים כמו שכתוב בתורה - זה נובע מעצם זה שזה כתוב בתורה! לומר אחרת זה לומר שהתורה חלילה לא אומרת אמת

העולם מסודר, ברור, ואין בעיות

למה החלטת שיש שאלות שאין עליהם תשובה?

אם ספרים שלמים נכתבו על הנושא, זה לא בשביל לומר בסוף - אתה לא מבין! תאמין וזהו!

הרמב"ן בשער הגמול מאריך מאד בנושא, למעשה כל ספר איוב הוא על הנושא הזה

ואת באה ואומרת - אין טעם לחשוב, לעולם לא נדע ובוא נשתוק ונאמין וזהו!

אז בתור אחד שלמד את הנושא - זה כן מובן! כתבתי למעלה סיכום קצר של מה שכתוב ברמב"ן, וזה מסתדר היטב עם המציאות

(אגב, עזבנו את השואה, מה שאת אומרת הוא עקרוני לגבי כל שכר ועונש, לא דוקא באסון בקנה מידה כזה)

זה אולי מתקייםפרח-בר
אבל זה נסתר מעיניינו.
ולהפך אמרתי שהסוגיה הזו מעסיקה אותי שנים ודווקא בגלל שחפרתי בנושא ולא הגעתי למסקנה חד משמעית החלטתי פשוט שיש דברים שאין לנו הסבר עליהם . וזו גם תשובה שקיבלתי מרבנים.
קשה להתווכח כךמופים

את לא אומרת משהו קונקרטי, את סתם אומרת שיש לך דברים לא מובנים ולכן התייאשת

אז כל עוד לא תאמרי טענה- (מה הבעיה? מה לא מסתדר במה שאני אומר?) לא נוכל להבין אותך

לא התיאשתי בכלל להפךפרח-בר
אני מקבלת את זה שאנחנו בסכ״ה בשר ודם - לא יותר!
אני לא יכולה להבין למה ילדים נרצחים או חולים
אני לא יכולה להבין למה נרצחו 6 מיליון יהודים וכן בניהם יהודים צדיקים .
כל מי שחושב שיש לו תשובות לכל זה - אז יש לו יהירות מאד גדולה.
אולי זה עונש קולקטיבי לעם ישראל . אבא שבשמים לפעמים מכאיב לנו כדי שאחר כך יהיה לנו טוב יותר - קשה לי לקבל בלב שלם אבל אני משתדלת .
שאני רואה ילדים חולים או נרצחים אין לי תשובות . הלב נקרע ואני מקבלת את זה שיש דברים שאנחנו הקטנים לא מבינים ולא נבין.
אני אומר שובמופים

את לא טוענת שום דבר, את רק אומרת שוב שאת לא מבינה, לא מסבירה מה לא מובן

הבנתי כבר שאת לא מבינה, אבל את לא מסבירה מה לא מובן במה שסיכמתי למעלה

אין ענין שתחזרי על זה שאת לא מבינה, כתבת את זה כבר 5 פעמים!

אז אל תאמרי לי שוב שאת לא מבינה למה צדיקים נרצחים, כי כבר הבנתי את זה מיד בהחלה, וכתבתי מה שעונים על זה

לא מסתדר לך? את לא מבינה מה שעניתי? תדברי על מה שעניתי, ותאמרי מה לא מובן\את לא מסכימה אל תחזרי על עצמך!

(אגב, על ילדים לא דיברתי, יש גמרא על ילדים גם כן,  ובגדול זה נראה שהתשובה היא שהילד נענש בגלל חטאי אביו. אבל אין הרבה חומר בראשונים וקשה לקבל את התשובה הזאת כפשוטה. אבל לא חייבים לדבר על כל התורה בבת אחת)

תבין העולם שלך אחר משליפרח-בר
ולכן אין עניין להתווכח.
כנראה שתשובה של רב לא מספיקה לך, כי זה בדיוק התשובה שקיבלתי .
כי מבחינתך אם לא מסכימים איתך אז לא מסכימים עם הפסוקים ואז בעצם נתפסים כאנשים שלא מאמינים בתורה .
אוקי אז את לא רוצה לדוןמופים

לא ברור לי למה טרחת לענות כאן בכלל,

את לא רוצה לדון בזה, מבחינתך קיבלת תשובה מרב, וזה האמת, ואל תבלבלו אותי עם נתונים חדשים, לא רוצה בכלל לדון בהם, לא להתווכח עליהם

את רק תחזרי ותאמרי מה שהבנת מהרב ששאלת אותו

בסדר, את לא חייבת להתווכח איתי, 

רק לא ברור לי איך את מתיימרת לומר שמה שאני אומר זה יהירות, את הרי בכלל לא ניסית להבין אותי

ומבחינתי מי שלא מסכים איתי טועה! אכן! מטבע הדברים אם זאת דעתי - יוצא מזה שאני חושב שמי שחולק עלי טועה

האם מי שחולק עלי לא מאמין בתורה? לא! יש המון מחלוקות בתוך התורה, גם אם אני מוכיח משהו מפסוקים - זה לא אומר שמי שלא מסכים איתי לא מאמין בפסוקים, הוא כנראה הבין אותם אחרת

אבל זה לא אומר שאני לא יכול להביא ראיה מהם! זה רק אומר שאני לא אהפוך לכופר כל מי שמתווכח איתי

אני אדבר בשפה שאתה הכי מכירפרח-בר
״הצור תמים פעלו כי כל דרכיו משפט , אל אמונה ואין עוול צדיק וישר הוא״
ישנם דברים שהאדם לא מבין , רק לשם הפתרונים.
למה זה השפה שאני מכיר?מופים

השפה שאני מכיר היא דיון שבו אתה טוען טענה ועונים לך עליה, ולא חוזרים על מה שאמרת לפני כן בלי להתייחס לנאמר

לא התיחסת כאן למה שאמרתי, כך שאת גם כאן לא מנהלת איתי דיון

ולגבי הפסוק שלך

בפסוק הזה כתוב שהקב"ה לא עושה עוול, כל הדרכים שלו משפט, ואפשר להאמין לו

כתוב כאן שאנחנו לא מבינים? איפה?

יש כמובן דברים שאנחנו לא מבינים, אבל לא בצורה גורפת כמו שאת מתארת את זה, ואין לזה סמך מהפסוק

אבל כל הזמן התייחסתי למה שאמרתפרח-בר
ואני לא מקבלת את מה שאמרת , זה ברור מאד.
מבחינתך תעשה א׳ ואז תקבל ב׳.
מבחינתי זה לא כך מה לא ברור?!?!
לא, זה לא להתייחס למה שאני אומרמופים

זה לחזור על עמדתך (מה שמבחינתך) בלי להגיב למה שאמרתי

אני מביא פסוק - מה ענית לי עליו? כלום, רק חזרת ואמרת שלדעתך אי אפשר להבין

אחרי זה סיכמתי את מה שידוע לנו בגמרא ובראשונם על זה - מה ענית לי על זה? כלום, רק חזרת ואמרת שלדעתך אי אפשר להבין

זה לא להתייחס לדברי

להתייחס זה לומר - אמנם הגמרא אומרת כך, אבל דברי הגמרא לא מובנים לי כי א,ב,ג

או -אני לא הבנתי כך את הגמרא, אלא ...

או - איפה הגמרא הזאת, אני רוצה לראות מישהו שמסביר אותה

או - ידוע לי שיש פירוש שחולק והוא כך וכך

או - הגמרא הזאת לא תסביר מקרה ספציפי שהוא כך וכך

או עוד דרכים שיעלה בדעתך

את לא התייחסת בכלל לדברי, סתם חזרת על עמדתך!

איך הגמרא תסביר את המקרהפרח-בר
הפרטי שלי , שדווקא בגללו העמקתי בנושא?
אחותי הקטנה מתה בנסיבות טראגיות - לא אציין איך ומתי למניעת זיהוי שלי או של משפחתי.
פעם חיפשתי הסברים - ששום הסבר לא הניח את דעתי כעסתי , עם הזמן קיבלתי את הדין ואפילו הודתי לקדוש ברוך הוא על השנים הנפלאות בהן היינו יחד.
אז אם יש לך דרך להסביר קדימה הסבר ....
דרך אגב דווקא הפירוש של ברסלב לפרשה הנ״ל יותר מסתדר לי...תקרא...
הסיפור שלך נשמע כואב מאד, וליבי איתךמופים

אבל למה הגמרא לא עונה על המקרה שלך?

אחותך היתה צדיקה גמורה? היא לא עשתה עבירות מעולם?

זה נראה שהיא היתה ילדה קטנה, שאז זה דיון אחר, כמו שכבר רמזתי לעיל

אני מנחש נכון?

ילדה -נערהפרח-בר
וזו בדיוק הנקודה היא היתה ילדה טובה מאד , הרבה יותר מכל הנוער שיש היום אז למה היא ?
הלוגיקה לא מסתדרת.
ואם עשתה עבירות קטנות ( ברור אנחנו לא מלאכים) אז בגלל שהיא עשתה אז היא צריכה ללכת לעולם האמת?
בגלל זה אני מאמינה שאנחנו לא מבינים חשבונות שמים . אולי תחכים אותי בנושא אין לי בעיה לשמוע....
למדת איוב?יזהר
שניכם צודקיםיזהר

מבחינה מסויימת, ושניכם טועים מבחינה אחרת.

האמת נמצאת באמצע. אי אפשר להבין את כל התמונה. כי אנחנו לא הקב"ה החשבונות מורכבים הרבה יותר ממה שאנחנו מסוגלים להבין. זה מובנה בבריאה. בעצם - זהו המסר המרכזי בספר איוב. גם הרמב"ם מאריך בזה רבות במורה נבוכים וכן רבים. כך גם אומר הביטוי "אילו ידעתיו - הייתיו" (מובא בספר העיקרים).

אלא מה? זה לא אומר שאנחנו לא מבינים כלום, וזה לא אומר שאין שכר ועונש ח"ו, וזה לא אומר שאנחנו לא צריכים לחקור עד כמה שידינו מגעת. ברור שזו הדרכת התורה וחז"ל, כפי שמובא במקורות שהביא מופים ובעוד אין ספור מקורות.

יתרה מכך: חשוב להבין ולהפנים שיש דין ויש דיין. הכל מדוקדק ומדוייק. "כל האומר הקב"ה ותרן הוא - יוותרו מעוהי". הפנמה זו היא המהות של המסלול הפרטי בברכת זכרונות במוסף של ראש השנה.

יוצא אם כן, לסיכום: יש דין, יש שכר ויש עונש. אלא שהדברים מורכבים, ויש פעמים, שלמרות שחקרנו וניסינו להבין, העניין נשגב מבינתנו, ואז עלינו להרפות ולהבין שלא כל דבר אפשר להבין.

התשובה הפשוטה היא שכןמופים

בגלל העבירות הקטנות שלה היא נענשה

למה דוקא היא? זה לא רק היא! כולנו נענשים על העבירות שלנו!

למה היא קיבלה את העונש בדיוק עכשיו ואחרים מקבלים אח"כ?

הנה! כאן הגענו לחשבונות שמים שאני לא יכול לדעת!

יש לנו קצת ידיעה - אנחנו יודעים שבאופן עקרוני ככל שאדם צדיק יותר, הוא מקבל יותר את עונשו כאן בעולם הזה, והחשבון יותר מסובך מזה, כי גם רשעים עלולים לסבול בעולם הזה, כי יש עבירות שהקרן קיימת לעולם הבא ואוכלים את הפירות בעולם הזה

אבל זה ידיעה חלקית, יש להקב"ה עוד שיקולים, שאי אפשר לדעת אותם ואי אפשר לחשב אותם

אבל זה לא בגלל שהתמונה הכוללת לא בידי  שאני לא יודע כלום. אני יודע שאנחנו נענשים על העבירות שלנו, ושכל מי שסובל זה בגלל עבירות - א-ל אמונה ואין עוול, צדיק וישר הוא

זה מה שכתבתי למעלה - הקב"ה נאמן שהוא עושה את החשבון נכון, אנחנו לא יכולים לדעת בדיוק איך החשבון נעשה

ובכל זאת אנחנו יכולים לדעת שנענשנו על עבירות. 

זה לא שאנחנו מגששים באפילה ולא יודעים כלום

וזה כוונת התורה להדגיש! הקב"ה ביקש מאיתנו לומר פעמיים ביום פרשה שניה של ק"ש כדי שנזכור שעבירות=עונש. והעונש יבוא - במוקדם או במאוחר, אבל הוא יבוא, 

(יותר שווה לחזור בתשובה )

ואני חוזר למה שכתבתי כאן בהתחלה - אם מצאו אותנו רעות רבות וצרות - שירת האזינו אומרת לנו - הזהרתי אותכם - אם תחטאו תחטפו עונש!

איך בדיוק נעשה החשבון לפרטי פרטים? לא יודע, אבל העונש הגיע מעבירות, לא ממשהו אחר

אנחנו לא יודעיםד.

שכל מי שסובל זה בגלל עבירות. יש עוד חשבונות. יש ה"עבירה" הכללית של חסרון הבריאה. ויש מיתת צדיקים מכפרת. ויש עוונות הדור. וכו'.

אלא שאסור לומר שזה "במקרה". וכשמדובר על האדם בעצמו, הוא אכן צריך לעשות חשבון לעצמו מה צריך לשפר. לא לאחרים.

ולעשות חשבונות למה השואה - הרצי"ה אמר שזה ילדותי. אלא שצריך להתרומם ולהאמין שהכל בהשגחה מה', למעלה מהבנתנו. מתוך זה - לראות קצת מה התהליך שקורה כאן.

וכן אמר הרבי מלובאוויטש, שאי אפשר להבין - ולא צריך לתת "הצדקות" לה' על השואה. לא מחשבותי מחשבותיכם.

השאלה מהאזינו היא באמת טובה. אבל זה לא חייב להיות כמו שהוסבר. אלא "הלוא על כי אין אלוקי בקרבי מצאוני כל הצרות האלה". ו"אין אלוקי בקרבי" - זה כל המצב של הגלות. והגלות בכללה - מפני חטאינו גלינו מארצנו. מצב של השחתה מוסרית בארץ, עד שגלינו, מהלך ארוך מאד של מירוק והתנקות והיטהרות, ובתוכו כל יסורי הגלות המרה הזאת. ועליה בחזרה, שבתוכה גם הקריעה הכואבת הזו של עם ישראל מהגלות, שסיימה להיות לנו תחליף חיים.

את התירוצים שכתבתמופים

אומרים על צדיק גמור

ונכון, יש מקרים נדירים כאלה

אבל מי שלא צדיק גמור - התורה מליאה בזה שמי שיש לו עבירות מקבל עונש

אני מניח שאתה לא מצטט נכון, כי הרב שך עשה את החשבון הזה, אתה יכול אולי לא להסכים, אבל אתה לא יכול לקרוא לו ילדותי

ומי שיקרא לו כך הוא חצוף!

וגם הרמב"ן בשער הגמול הוא ילדותי? כשהוא מאריך שעל עבירות מקבלים עונש, וכל השאלה מתחילה רק בצדיק גמור?!

ומה שענית מהאזינו - בסופו של דבר אמרת שזה בגלל העבירות, רק שדיברת על עבירות כלליות, של "כי אין אלוקי בקרבי", על השחתה מוסרית כללית

ועם זה אני מסכים - יש מצב של אנדרלמוסיה אנשים חוטאים וזה מביא אסון שנענשים בו גם מי שעל פי חשבון לא היה אמור לקבל את עונשו עכשיו

לא אמרנוד.

שאין עונש על עבירות. בוודאי שיש.

אבל לא כל דבר שוקרה הוא בגלל "ענש". אם כי האדם עצמו אכן צריך לעשות את החשבון ולא לחשוב שבא במקרה.

והשואה - זה ענין כללי. של כלל ישראל. לא רק חשבון של יחידים.

הרמב"ן לא קשור לענין - ברור שעל עבירות מקבלים עונש.. מי אמר שלא? בעוה"ז או בעוה"ב ואפשר לעשות תשובה ורק הקב"ה יודע משקל עבירות וממצוות כדברי הרמב"ן.

לגבי הסוף - דיברתי על מצב האומה בעקבות היציאה לגלות. שזה מירוק ארוך (כדאי לראות בספר אורות של הרב קוק חלק א פיסקא ג. ועוד). והגלות עצמה היא חוסר חיים. ה"אין אלוקי בקרבי" - הוא עצם הגלות. כל הדר בחו"ל דומה כמי שאין לו אלו-ה. והיציאה לגלות היא מפני חטאינו גלינו מארצנו. זה תהליך ארוך של מירוק ותיקון.

לכן, זה גם מעבר למה שאמרת. לא רק במובן של "סובלים גם אחרים".

השואה זה עניין כללי, והיא באה עם עניינים כללייםיזהר

בדיוק כפי שניבא ה'משך חכמה', שנים ספורות לפני התרחשותה.

אכן.ד.

"חכם עדיף מנביא"..

נו, וזה בדיוק "לעשות חשבונות למה הייתה השואה"!יזהר

אמנם חשבונות כלליים ולא פרטיים, אבל חשבונות.

זה לא סותר..ד.

זה לא "למה" במובן המצומצם. זה גישוש לראות מהלך כללי, אחרי ההבנה שלא מבינים "למה".

גם המשך חוכמה לא היה אומר אחרי השואה, "זה בגלל"....

אבל זו באמת אריכות-דברים לכאן.

שמתי משהו מזה בהודעה שכתבתי בהתחלה.

שנה טובה.

קשה לי עם הגישה שלך, מופים..יעלי_א

כולנו חוטאים, אז כולנו אמורים למות לפי מה שהבנתי ממך.

כיוון שלכולנו אותו בסיס, איך אפשר להסיק שמי שנפטר מן מהעולם, זה בהכרח מהסיבה הזו שחטא?

אם כך, למה אני לא מתתי?

ומה לגבי אנשים שמתו על קידוש ה'? גם הם מתו כי חטאו?

יש שכר ועונש בעולם הזה, אך אל לנו להתיימר להבין חשבונות שמיים [והבנתי שזה "תירוץ" שלא מתקבל אצלך..] ולחשוב שלחטא ולמוות יש קשר ישיר.

כי אם כך, מה טעמה של החזרה בתשובה? כבר חטאתי, אז אני אמות. לא?

ואענה: לא!

השכר ועונש שכתובים בתורה הם ידועים ["והיה אם שמוע וכו'..] ובהחלט ראינו את התגשמותם בתק' שונות [הגלות- האדמה "הקיאה" את עמ"י, שחטאו..],

אך הקישור הישיר שאנחנו עושים בין מעשי הפרט לתוצאתם, בעיניים המצומצמות שלנו- קשה לי איתו..

ובמיוחד במה שקשור לחיים ומוות, והכי- בשואה..

בא ניתן לחכמי העם הקדושים לדון ביניהם על זה. הדעות שונות. זו לא תורה מסיני.

כולנו אמורים להיענשמופיםאחרונה
עבר עריכה על ידי מופים בתאריך כ"ז באלול תשע"ד 14:25

מוות הוא עונש חמור, שלא מוכרח שעברנו עבירה שחייבים עליה מיתה

(מי שמת צעיר לא בטוח שזה עונש, יתכן שמלכתחילה זה כמות החיים שנקצבה לו)

את חוזרת על שאלה שכבר עניתי עליה, 

אני אנסה לתת דוגמא

אם יש שדה מוקשים, ועשרה אנשים עברו בו, ורק אחד מהם נהרג

האם הוא נהרג כי הוא נכנס לשדה מוקשים? כן! האם מוקש הרג אותו? כן

אז למה האחרים לא מתו?

כי כניסה לשדה מוקשים לא מבטיחה שימותו, זה תלוי בהמון גורמים, איפה בדיוק היה המוקש, איפה בדיוק האדם דרך, המשקל שלו, וגורמים אקראים כמו אם המוקש בנוי טוב או לא, אבל אם הוא מת - זה בטוח בגלל המוקשים, לא בגלל שהיה חם היום

אותו דבר לגבי עבירות - לכולנו יש עבירות, וכולנו נקבל עליהם עונש. מתי? זה תלוי בהרבה גורמים שאי אפשר לחשב. (וזה "חשבונות שמים" שאני מסכים שאי אפשר לעשות*

אבל מי שכבר נענש-  ברור שזה בגלל עבירות. זה לא חשבון - זה הבסיס

ואם הוא מת על קדוש השם זה לא משנה כלום. מפורש בגמ' [תענית יח:] על אנשים שנהרגו על קידוש השם שהם אמרו למלך - אנחנו עשינו עבירה ונתחייבנו מיתה לשמים - גם אם לא תהרוג אותנו נמות אח"כ ע"י דובים ואריות, 

אם מישהו לא עושה עבירות אי אפשר להרוג אתו גם על קידוש השם

לא הבנתי מה הקשר לחזרה בתשובה! כשאדם עושה עבירה אם הוא חוזר בתשובה הוא לא יענש (תלוי ברמת העבירה וברמת התשובה, אבל העיקרון נכון) למה זה קשור לענין? כל עוד לא חזרתי בתשובה אני אקבל עונש, ויש קשר ישיר ביניהם. אם אחזור בתשובה לפני שהגיע העונש התשובה תגן עלי. מה הבעיה?

ולא מבין מה ההבדל שעשית בין קשור "ישיר" לקשור עקיף

אם את יודעת שמי שעושה עבירות נענש, ואין אדם נוקף (=מקבל מכה) אצבעו מלמטה אלא אם כן מכריזים עליו מלמעלה ויש השגחה פרטית על כל מקרינו ומעשינו, אז חיב להיות קשר ישיר בין החטא לעונשו

אני לא מבין איך הקשר יכול להיות עקיף

יואו אתם מדברים בשפות שונותלשם שבו ואחלמה
על תדרים שונים
ביקומים מקבילים
פשוט מדהים (ויפה בעיני)
לראות שתי שפות שונות כל כך.
אם היה לי סבלנות הייתי מנסה לתרגם
אולי אנשים רוצים עוד שואהיזהר

אחרת, לא ברור למה מסרבים ללמוד את הלקחים הברורים של השואה.

הקב"ה אמר שאם עם ישראל יחטא - הוא יחטוף. השואה באה אחרי תהליך חילון עצום בעם ישראל, דרך תנועת ההשכלה והציונות. אותי לימדו בגן ש1+1=2.

לפרטים נוספים לחץ כאן.

שרשור ראשי תיבות תשפ"זאריק מהדרום

שתי נקודות לראשי תיבות שלא מתחילות ב"תהא שנת"

בכל זאת נותרו רק 12 שנה לזה.

תהא שנת פח זבלאריק מהדרום

למתכנתים ב Agile - תהא שנת פיתוח זריזפ.א.

לאומנים, פוליטיקאים ואחרים שרוצים לבלוט בתודעה: תהא שנת פריצה זוהרת

והכי חשוב, כנראה: תהא שנת פרנסה זמינה

וביקשת בלי "תהא שנת":

תשוקה, שייכות, פריחה זוהרת

תפילה, שירה, פתיחות זולת

תקופה של פרנסה זמינה

תהא שנה פחות זוועהאריק מהדרוםאחרונה

ערב שנה טובה וכו'. שאלה שמעניינת אותיעשב לימון

אנשים ונשים שעברו טראומה שקשורה לביטחון- פיגוע טרור או מלחמה או משהו כזה

אני יודעת שזה קצת אישי- פשוט תכתבו על חבר שלכם

איך זה נראה ונחווה מבפנים או מבחוץ

אחרי שנה, אחרי עשר שנים, אחרי עשרים ושלושים שנה?

אשמח לכל מידע או סיפור מקרה

בשורות טובות ושמחות

ממליץ מאוד להיזהר עם חשיפה אינטימית במקום ציבוריארץ השוקולד

רוב האנשים פה בסדר, אבל לא כל ניק פה הוא טלית שכולה תכלת ותיזהרו מפירוט של דברי שיוכלו לנצל נגדכם.

ובנוסף, תזכרו שהפורום ציבורי וכל דבר שהכתב פה יכול להימצא על ידי גוגל כך שכל אדם יכול לפתוח ולקרוא.

כמובן. תודה על התזכורתעשב לימוןאחרונה

למה אנשים מגמגמים?בנות רבות עלי

הולך ברחוב, סבא חביב פונה אלי, מסמן לי עם היד להוריד את האוזניות, מחייך ואומר "המעלית לא עובדת" .. אוקי אדוני המעלית לא עובדת, איך זה קשור אלי?

אמרתי לו אוקי מה…

אחרי שניות ארוכות הוא מפנה אותי לקופסת קרטון, תעזור לי לעלות את זה? אני ואתה ניקח ביחד. אמרתי לו עזוב תן לי לראות אם זה כבד כמו שאתה אומר.. בדקתי , כבד אבל לא ברמה שאי אפשר להרים. קיצר מפה לשם נופל לי האסימון ש- לך תדע כמה קומות זה. נכנסנו לבנין הורדתי את הקופסה על המדרגה הראשונה , הוא: אמרתי לך שזה כבד בוא אני אעזור לך. נשמה , אני רק מכבה את האוזניות הכל טוב. המשכתי לאחר שהוא אמר שיש 4 קומות, לא אשקר שהתנשפתי כי אני לא בכושר, אבל משמיים זימנו מצווה לפני ראש השנה , כל השנה כלום. מדהים איך מזכים אדם משמיים לעזור פתאום, לא יודע, זה לא יכול להיות מקרה.

קיצור אנשים: דברו ותפסיקו לגמגם ולדבר בלחש. תודה

חחח …בנות רבות עלי

עכשיו עוד מישהי ביקשה עזרה. איזה שאלות יש לאנשים. באה לי אחת קצת מבוגרת, מדברת קצת חלש. אני: הינה עוד צרות. אני עם השיר באוזניות והיא מדברת כאילו אני שומע אותה . מכבה את האוזניות . "כן?" .. היא: אפשר לבקש בקשה? בטח נשמה מה תרצי? עד חצי המלכות. סתם לא באמת אמרתי לה ככה. קיצר היא מתיישבת לידי בספסל, איך אני מעבירה את כל הטקסט הזה לוואטסאפ? אני לוקח את הפלאפון שלה אומר לה הינה יש לך אופציות לבחור למי לשלוח. היא היתה בהלם מנסה להבין איך עשיתי את זה, נתתי נגיעה במסך לאחור, מסביר לה שיש מטוס נייר שהיא רק צריכה ללחוץ עליו ויש לה אופציות למי לשלוח. היא לא האמינה שהאופציה בכלל קיימת 😄

מצווה שניה.

אגב, למה לא פונה אלי מישהי חסודה לשם שינוי?בנות רבות עלי

סתם שאלה שעלתה לי הרגע.

טוב זה כבר קרה בשבת ויצאתי קצת טמבל אבל בסדר. לא נדבר על זה כרגע. מי שואל איפה זה עין גנים כשיש גם רחוב כזה וזה גם שכונה?! כן זה אני ששאלת אותו את זה בשבת היי 🙋🏼‍♂️

חחח מצחיק שאני מגיע לפה פעם ביובל עם סיפורים הזויים …

בודקים אותך. תעבור כמה שלבים במשחק ואז תגיע החסודהמבקש אמונה

🤡

חחח נראלי זה באמת ככהבנות רבות עלי

אשריך. באמת! שנה טובה!נחלת

תודה גם לך🙏🏻בנות רבות עליאחרונה

מי אשכנזי וער בגלל סליחות?זיויק

אני ספרדי וישן בסליחותבנות רבות עלי

אם אתה לא אשכנזי ולא מתפלל סליחות בכוונות עצומותפ.א.

אתה צריך שאלת רב האם יהיה מותר לך לאכול קטניות בפסח, שהרי ההבדל הגדול בין עדות המזרח ואשכנזים במספר לילות הסליחות בחודש אלול, זה לכפר על קטניות בפסח אצל עדות המזרח

יש רק בעיה אחת, אני כבר שנים לא אוכל קטניות בפסח😂בנות רבות עלי

אם כך, אתה יכול להמשיך לישון 🛌 בשקטפ.א.

ישן טוב יותר בבית כנסת מבמיטה?ארץ השוקולד

ברור זה כמה צעדים מהמקרר אתה קם בלילה מנשנשבנות רבות עלי

ארץ השוקולדאחרונה

זה לא תלוי מה איכות האוכל שם או שאצל ספרדים לעומת אשכנזים יש אוכל טוב בטוח?

לכבוד ראש השנהאוי טאטע!

ארץ אשר ד' אלהיך דרש אתה תמיד עיני ד' אלהיך בה מרשית השנה ועד אחרית שנה

לכבוד ראש השנה ראיתי משהו ממש יפה ומשמעותי

קבוצה של תמונות יפות מהארץ עם מקורות על שבח ומעלה ארץ ישראל

מוזמנים להצטרף

קמפיין 'טובה הארץ מאוד מאוד'

תודה רבה!נחלתאחרונה

ת

שנה טובה, ברוכה, שמחה, שלווה, לכולכם כולכם כולכם!!נחלת

אמן ואמן וגם לךארץ השוקולד

שנה של קיום משאלות לטובה לכל באי ובאות הפורום

אמן. גם לךנפשי תערוגאחרונה

יש משהו מאוד מוזרפשוט אני..

כאשר יש תחושת אבל על אדם שהלך לעולמו,

למרות שהוא לא קרוב משפחה,

ולא חבר קרוב,

ולא בוס,

אלא ''רק'' מנחה ומנטור.

מי שבהרבה מובנים הביאה אותי עד הלום,

ומי שמיליוני בני אדם חייבים לה את חייהם בלי שהם בכלל יודעים.

נוחי בשלום,

פרופסור עדה יונת.

וכן אני יודע שהיא הייתה שמאלנית קיצוניתפשוט אני..

אשמח אם זה לא יהיה הנושא כאן...

למה מוזר?משה

היה לך קשר איתה. הערכת אותה. עשית איתה דרך. הכי הגיוני בעולם.

מתוך 14 הזוכים הישראלים בפרס נובלאריק מהדרום

היא האשה היחידה, גם בזה היא היתה פורצת דרך לשבור את תקרת הזכוכית.

יהי זכרה ברוך.

איזו תקרת זכוכית?shaulreznik

לוועדת פרס נובל מאז מארי קירי אין שום תקרת זכוכית

נכון עקרוניתאריק מהדרום

בפועל היתה רק אחת

היה את רוזלינד פרנקלין שהיו נותנים לה אםקעלעברימבאראחרונה

לא היו גונבים ממנה את הגילוי

יש כאן אוהדי קבוצת כדורגל/כדורסל לשאלה בפרטי?צע

אולי יעניין אותך