"הכל סובב את האשכנזים". ![]()
"הכל סובב את האשכנזים". ![]()
אני יכול להתכתב כל היום פתאום שיש לי איזה עבודה לכתוב, מגיעה המחשבה הזאת של אין לי כח.
שבתכל'ס כל היום רשמתי..
אין לי את התשובות עדיין

הצלחתי כבר שאלה אחת מתוך 13!
חיה רוז
)ואני אמורה לפרט את כל הפסוקים והמדרשים והמחלוקות וכו'
ואני מכירה הרבה דיון על למה נברא העולם. עכשיו אני צריכה למקד את זה לאדם ולהביא את זה עם כל המקורות.
אני צריכה לקבל ציון...
(ואגב, אני גם לא מסכימה עם הגישה מעבר לעובדה שכל כך הרבה גדולי ישראל עסקו בזה וכתבו לנו את דעתם, שזו עובדה שמלמדת על חשיבות הנושא, זה גם פשוט מאוד. צבא יכול להלחם בלי לדעת מה המטרה? זו אותה איכות לחימה של החייל הפשוט? לא חושבת.. אם יש יעוד שאני אמורה להגשים אני צריכה לדעת מהו ולא רק את רשימת המצוות שבדרך. למרות שהן העיקר)
בס"ד
וממש רוצה לדעת את התשובות.
אז בבקשה תפרסמי אותן כאן שתסיימי.
וחיזוק:
יש בזה גם חסד כלפינו וגם את זוכה שנלמד תורה(כמו כתיבת ספר).
בהצלחה.
הייתי צריכה קודם להסביר מה זה תוהו ובוהו לפי המדרש. ואז לקשר ליום כיפור וכו'...
יחס המדרשים והמקורות אל המושג תוהו ובוהו מעורב.
מצד אחד מוגדר תוהו ובוהו כשיממון. תוהו מלשון תהיה. פליאה על ה"בוהו"- הריקות והשיממון. בהסתכלות הזו, במציאות ה"אין" שלפני הבריאה יש מציאות אלוקית בלבד. וכל השאר- שמם. מן המציאות האלוקית הזו מופיעה רוח אלוקים המרחפת על פני המים.
מן הצד השני- התוהו- התהייה היא דווקא על מציאות הבריאה. העולם שאינו ריק. על ה"בוהו", הבלאגן, הדברים שנראים כחוסר צדק או כשליליים. מעשי הרשעים והנטייה שלהם לכך עוד מילדותם, "אפליה" לטובת העליונים החוסים בזיו השכינה וחיים לעולם לעומת התחתונים שיש להם מוות, יסורים והמון עבודה על מנת לזכות לאור אלוקי וכדומה.
עיון מעמיק מגלה כי המושגים אינם סותרים. ה"אין" המציאות האלוקית הנסתרת, החושך שעל פני התהום זהו המקור למציאות הנגלית לעינינו. התוהו ובוהו במובן הריקות הוא נקודת ההתחלה. לאדם הפשוט אין השגה בתוהו ובוהו. זה "אין" בשבילו. המציאות האלוקית לא גלויה לעיניו.
כיוון שכך, כאשר הוא נתקל בהשתלשלות של התכנון האלוקי בעולם הוא עומד תמה ואינו מבין. הרבה דברים נראים לו כחוסר צדק, כרוע. לו יכל להביט במקור, בתוהו העליון, היה מבין הכל. אולם זה למעלה מהשגתו.
ביום כיפור אנו קוראים בחזרת הש"ץ של תפילת מוסף פיוט העוסק בעשרה הרוגי מלכות. שם עולה שאלה נוקבת- "זאת תורה וזאת שכרה?". התמיהה על התוהו ובוהו השולט בעולם זועקת לנוכח הצדיקים הנהרגים במיתות משונות. תשובתו של הקב"ה מפתיעה.
"אם אשמע קול אחר, אהפוך את העולם למים".
במבט ראשון, נראה כי מדובר ב"סתימת פה". "שתוק", אומר ה', "כך עלתה במחשבה לפני".
אולם לאמיתו של דבר יש כאן תשובה. מסביר הקב"ה לתוהים שעל מנת להבין את המהלכים יש צורך לחזור אל התוהו ובוהו הראשון. אל הזמן שבו "רוח אלוקים מרחפת על פני המים" אל המחשבה הקודמת לדיבור ולמעשה, השלב שלפני הבריאה הגשמית.
לא סתם מופיע הפיוט הנ"ל בתפילת יום הכיפורים. חלק מרכזי בעבודת היום הוא ההתבטלות. ההכרה במציאות הבורא באופן כזה שהוא למעלה מהשגה. קבלת מלכותו כעבד. גם כשאני לא מבין.
אולם יש כאן עוד הרבה מעבר לכך. אם תהינו על הבוהו, על חטאי האדם, על המקום שנתן ה' לרוע בעולם, התשובה נמצאת ביום הכיפורים. ביום הכיפורים אנו נזכרים שהתשובה קדמה לעולם.
התשובה הייתה קיימת עוד לפני מציאותו הגשמית של העולם. היא חלק מהתוהו העליון. למענה ה' ברא את מציאותו של החטא. כבר אמרו חז"ל "נורא עלילה על בני אדם" - שה' בעצם יצר את המקום לחטא אדם הראשון למען תוכניתו הראשונית. האדם אמנם לא תופס מדוע ה' מעוניין בכך. אולם זהו חלק מהתוהו הראשוני. מהתכנון האלוקי הקדום.
מהחושך שיתרון האור המגיע ממנו הוא גדול יותר. מהחטא שהתשובה המגיעה בעקבותיו מקרבת את האדם לה' יותר מקרבת הצדיקים.
אל המקום הראשוני הזה של התשובה אנו שואפים להגיע ביום הכיפורים.
בס"ד
הקישור שעשית בין הדברים באמת מאוד מעניין ויפה.
בבקשה תביאי לנו את כל התשובות בסיום.
תודה.
חיה רוזואני די מחברת דברים שונים על דעת עצמי כדי לסיים את העבודה הזו...
כאילו, ברור שהכול מבוסס על מקורות. אבל ההקשרים והדיוקים....
לא רמח"ל..
שזו מטרת הבריאה.
תודה לך!!
שזו מטרת הבריאה
) חסר לי פסוקים או מדרשיםחיה רוזל"טבע הטוב להיטיב".
ולמתעניינים - גם הערות יתקבלו בברכה, שלא נשלח למרצה שטויות...
מטרת בריאת העולם כשבמרכזו- נזר הבריאה- האדם, נידונה רבות בין גדולי ישראל. באופן כללי יש מספר תשובות מקובלות שיש ביניהן יחסי גומלין, יחסיות ועוד.
מעל לכל עומד רצונו הקדום של הבורא. נאמר במדרש תנחומא- "נתאווה הקב"ה להיות לו יתברך דירה בתחתונים". רצון זה אינו נובע מסיבה כלשהי כי אין סיבה היכולה להכריח את הקב"ה שום עניין. הקב"ה לא צריך נבראים, אין אצלו יתברך שום חיסרון או צורך שעלינו להשלים, אך כך עלה ברצונו. לפני הרצון הזה ומה שנתהווה ממנו, אין לנו שום תפיסה והשגה. עם זאת, נקודה זו מזכירה לנו שרצונו של ה' הוא במרכז ולא האדם.
אולם לאחר שעלה ברצונו, בתוך מערכת הבריאה בשלביה הראשוניים נבראו חוקים שונים והקב"ה סיבב סיבות שונות לבריאת העולם.
סיבות אלו מתחלקות באופן כללי ל2 גישות.
א. סיבות שהן לצורך גבוה.
(לכאורה ניתן לראות בהם "תלות" וצורך של ה' בנבראים)
ניתן 2 דוגמאות לגישה זו:
-"אין מלך בלא עם" (פרקי דר' אליעזר)- שיהיו ברואים אשר ימליכו את ה' למלך. אנו מציינים את יום בריאת העולם ביום בריאת האדם שאמר לכל הברואים "נכרעה לפני ה'".
- "שיכירו גדולתו" (האריז"ל)- כנאמר "וידעתם כי אני ה'". שהנבראים יכירו במציאות ובגדולת ה'.
גם בפרקי אבות מוזכרת גישה זו במשנה: "כל מה שברא הקב"ה בעולמו לא בראו אלא לכבודו" - למען גילוי כבוד ה' בעולם. המשנה מבוססת על הפסוק בישעיה- " כל הנקרא בשמי ולכבודי בראתיו".
וכך נאמר גם בקונטרס ספר הזכרונות: " וזהו סיבת הבריאה כולה להתגלות כבוד מלכותו, שיהיו נבראים ויכירו שיש בורא: והוא ענין מלא כל הארץ כבודו, שכבודו יתברך הוא מלא כל הארץ שהיא כלל הבריאה היותר שפלה שם מלא כבודו, כי כל פעל ה' למענהו לקילוסו (שוחר טוב י"ט קמ"ח), לגלות כבוד מלכותו".
בדבריו הוא מביא את הפסוק במשלי: "כל פעל ה' למענהו"- בריאת העולם היא לצורך גבוה.
ב. לטובת האדם- להיטיב לברואים
(בהסתכלות עמוקה יותר, גם כאן זו הגשמת טובו של ה' ולא למעננו)
המדרש אומר שהעולם נברא בשביל ישראל שנקראו ראשית.
שתי מקורות לדוגמא:
אומר הרמח"ל: "ואמנם, מחק הטוב הוא להטיב, וזה הוא מה שרצה הוא ית"ש - לברוא נבראים כדי שיוכל להטיב להם, כי אם אין מקבל הטוב אין הטבה"
כמו כן, מופיע גם ב'עץ חיים': כשעלה ברצונו יתברך שמו לברוא את העולם כדי להיטיב לברואיו ויכירו גדולתו ויזכו להיות מרכבה למעלה להדבק בו ית'...- הטוב הנעלה שלשמו ה' ברא את העולם היא הדבקות בבורא. זאת משיגים על ידי התורה והמצוות.
השאלה- לכאורה יש כאן סתירה. האם העולם נברא על מנת לגלות את כבוד ה' או להיטיב לנו. לצורך גבוה או לצורך האדם?
ביאור הגר"א- הגר"א מבאר את מילות התפילה הנאמרות בכל יום: "טוב יצר כבוד לשמו". ניתן לראות כי במילים אלו נכנסות 2 הגישות הנ"ל. טוב יצר- להיטיב לברואים. כבוד לשמו- למען כבוד שמו.
אולם נשאלת שאלה גדולה- כל העולמות העליונים לא יכולים להכיל את כבוד ה'. ואנחנו, כאן בעולם התחתון, מגלים את כבודו? איך זה אפשרי ומה זה מועיל לו?
מבאר הגר"א שמלכתחילה באמת לא אמור להיות בכוחנו לפעול משהו למען כבוד ה'. אולם זה חלק מטובו של ה'. טובו הוא שהוא יצר כבוד לשמו. שהוא יצר לנו את האפשרות לכבדו למרות אפסותנו. ועל ידי שאנו מגלים את כבודו אנו דבקים בו וזוכים לטוב האמיתי שבשבילו הוא ברא את העולם.
לפי באור זה יוצא כי מצד הקב"ה- אנחנו מטרת הבריאה, ההטבה לנו.
אולם מצידנו, הקב"ה מטרת הבריאה, ועלינו להתמקד בגילוי כבודו בעולם על ידי קיום התורה ומצוות.
שתי נקודות לראשי תיבות שלא מתחילות ב"תהא שנת"
בכל זאת נותרו רק 12 שנה לזה.
לאומנים, פוליטיקאים ואחרים שרוצים לבלוט בתודעה: תהא שנת פריצה זוהרת
והכי חשוב, כנראה: תהא שנת פרנסה זמינה
וביקשת בלי "תהא שנת":
תשוקה, שייכות, פריחה זוהרת
תפילה, שירה, פתיחות זולת
תקופה של פרנסה זמינה
מהשנה של הבחירות הקודמות
תאכלו שוקולד פלוס זנגביל
תנין שבולע פטריה זוהרת
תוכי שאוכל פסטה זולה
תרצה שנעשה פוקר זבל
תהה שנת פתרון זהב
תופסת שנכנסת פה זהירות
תהא שנת פרס זכאית
תהא שנת פייס זכייה
תהא שנת פורום זורמת
פורום דתי.
זה הכי מקורי שעלה לי
אבל בגילי זה באמת אחרת
אני תמיד בתנועה
לחלום
להגשים
לשפר
להתמיד
אנשים ונשים שעברו טראומה שקשורה לביטחון- פיגוע טרור או מלחמה או משהו כזה
אני יודעת שזה קצת אישי- פשוט תכתבו על חבר שלכם
איך זה נראה ונחווה מבפנים או מבחוץ
אחרי שנה, אחרי עשר שנים, אחרי עשרים ושלושים שנה?
אשמח לכל מידע או סיפור מקרה
בשורות טובות ושמחות 
רוב האנשים פה בסדר, אבל לא כל ניק פה הוא טלית שכולה תכלת ותיזהרו מפירוט של דברי שיוכלו לנצל נגדכם.
ובנוסף, תזכרו שהפורום ציבורי וכל דבר שהכתב פה יכול להימצא על ידי גוגל כך שכל אדם יכול לפתוח ולקרוא.
הולך ברחוב, סבא חביב פונה אלי, מסמן לי עם היד להוריד את האוזניות, מחייך ואומר "המעלית לא עובדת" .. אוקי אדוני המעלית לא עובדת, איך זה קשור אלי?
אמרתי לו אוקי מה…
אחרי שניות ארוכות הוא מפנה אותי לקופסת קרטון, תעזור לי לעלות את זה? אני ואתה ניקח ביחד. אמרתי לו עזוב תן לי לראות אם זה כבד כמו שאתה אומר.. בדקתי , כבד אבל לא ברמה שאי אפשר להרים. קיצר מפה לשם נופל לי האסימון ש- לך תדע כמה קומות זה. נכנסנו לבנין הורדתי את הקופסה על המדרגה הראשונה , הוא: אמרתי לך שזה כבד בוא אני אעזור לך. נשמה , אני רק מכבה את האוזניות הכל טוב. המשכתי לאחר שהוא אמר שיש 4 קומות, לא אשקר שהתנשפתי כי אני לא בכושר, אבל משמיים זימנו מצווה לפני ראש השנה , כל השנה כלום. מדהים איך מזכים אדם משמיים לעזור פתאום, לא יודע, זה לא יכול להיות מקרה.
קיצור אנשים: דברו ותפסיקו לגמגם ולדבר בלחש. תודה
עכשיו עוד מישהי ביקשה עזרה. איזה שאלות יש לאנשים. באה לי אחת קצת מבוגרת, מדברת קצת חלש. אני: הינה עוד צרות. אני עם השיר באוזניות והיא מדברת כאילו אני שומע אותה . מכבה את האוזניות . "כן?" .. היא: אפשר לבקש בקשה? בטח נשמה מה תרצי? עד חצי המלכות. סתם לא באמת אמרתי לה ככה. קיצר היא מתיישבת לידי בספסל, איך אני מעבירה את כל הטקסט הזה לוואטסאפ? אני לוקח את הפלאפון שלה אומר לה הינה יש לך אופציות לבחור למי לשלוח. היא היתה בהלם מנסה להבין איך עשיתי את זה, נתתי נגיעה במסך לאחור, מסביר לה שיש מטוס נייר שהיא רק צריכה ללחוץ עליו ויש לה אופציות למי לשלוח. היא לא האמינה שהאופציה בכלל קיימת 😄
מצווה שניה.
סתם שאלה שעלתה לי הרגע.
טוב זה כבר קרה בשבת ויצאתי קצת טמבל אבל בסדר. לא נדבר על זה כרגע. מי שואל איפה זה עין גנים כשיש גם רחוב כזה וזה גם שכונה?! כן זה אני ששאלת אותו את זה בשבת היי 🙋🏼♂️
חחח מצחיק שאני מגיע לפה פעם ביובל עם סיפורים הזויים …
🤡
אתה צריך שאלת רב האם יהיה מותר לך לאכול קטניות בפסח, שהרי ההבדל הגדול בין עדות המזרח ואשכנזים במספר לילות הסליחות בחודש אלול, זה לכפר על קטניות בפסח אצל עדות המזרח
ארץ השוקולדאחרונהזה לא תלוי מה איכות האוכל שם או שאצל ספרדים לעומת אשכנזים יש אוכל טוב בטוח?