אמת שזה נראה לי בעצם השאלה ש@אדם כל שהוא שאל בשרשור שהוא פתח.
לעניין השאלה עצמה.
הבסיס שחייב להיות ברור הוא שיי ציווה אז אנחנו צריכים וזו מצוות עשה דאורייתא.
בעיני חובה להבין שזה הבסיס רק משם אפשר להמשיך הלאה.
אני חושב שהבעיה כיום היא שהדת מנותקת מהחיים.
אין לה ממשות.
זה מתבטא בכל כך הרבה דברים הלכתיים.
בעיני זה שאנחנו לא הולכים עם תפילין כל היום מעיד על הנתק הזה.
בעיני כל הקומבניות (מכירת חמץ,היתר מכירה) שיש כיום מעידים על הנתק הזה.
ולמה זה?
הגלות הגדולה ביותר,הרבה יותר מחורבן הבית היא גלות התורה.
כיום אנחנו מחויבים לתלמוד ואין לנו אפשרות לחדש.
ישנה גישה (הרמב"ם והגר"א אחריו בימינו ממשיכים את זה בזילברמן תורת החיים ועוד כמה מקומות זה מה שאני מכיר) שנצמדת לתלמוד ומנסים לפסוק כמה שיותר על פי "דינא דגמרא"
ישנה את הגישה השנייה שהיא (לצערי) הרבה יותר מקובלת ונפוצה ובכל מקום ברמות כאלה ואחרות (אצל אשכנזים זה הרבה יותר נפוץ) שיש הרבה יותר מקום לכופף את פשט התלמוד ולהתגמש איתו,לפעמים זה לחומרא ולפעמים זה לקולא.
הדוגמאות הם רבות ונתייחס רק לאחד מהם.
מכירת חמץ-לפני כמה מאות שנים עם התפתחות התעשייה נהיה קשה לקיים את מצות ביעור חמץ כפשוטה.
ולכן באו אם הפתרון למכור פקטיבית (ברור זו פרשנות שלי הבחירה לבחור במילה הזאת..) את החמץ לגוי ולאחר הפסח "לקנות" בחזרה.
לא נכנס לדיון ההלכתי בעניין וברור שלא מדובר במשהו מצוץ מן האצבע. אך אין ספק שמדובר במשהו קשה מאוד על פי הפשט והגר"א כידוע יצא בחריפות נגד העניין (והרבה בזכות התנגדותו החריפה כיום משתדלים שלא למכור חמץ גמור שלא במקום הפסד מרובה).
מה גרם לחכמים להתרחק מן הפשט?
ברור שלא סתם,כשעוברים למודל תעשייתי (ובטח כיום) הזוי לבער את כל החמץ לפני הפסח.
היום זה בכלל לא ראלי.
הבעיה האמיתית היא שאין לנו כיום סנהדרין שיכולים לדרוש ולפרש פסוקים (אפשר אולי לדרוש "שִׁבְעַת יָמִים שְׂאֹר לֹא יִמָּצֵא בְּבָתֵּיכֶם" ביתכם קרי ולא במפעליכם קרי..) אך לצערנו גלתה התורה ואין לנו בית דין הגדול במקומו בלשכת הגזית.
אז באמת מי שהולך לפי הגישה השנייה שאמרתי לא יסמוך על מכירת חמץ.
אך זה פתרון יחדי אם ראש הממשלה יחליט לפסוק ככה וכל עם ישראל יפסוק ככה נהיה בבעיה.
אבל, הסכנה בשיטה השניה היא סכנה לטווח הרחוק.
כי אם נסמכים על פתרונות כגון "מכירת חמץ" זה כמו לתת אקמול,זה מוריד את החום אך לא פותר את הבעיה השורשית.
ולהפף אפילו, מרחיק מפתרון הבעיה השורשית כי הכל בסדר אז מה הלחץ?
לכנס את כל החכמים יחד זה לא דבר פשוט וצריך שתהיה סיבה טובה מאוד כדי שזה יקרה ובפתרנות של "כיבוי שרפות" אנחנו מרחקים את זה.
ובאמת ישנה בעיה עוד יותר גדולה שרוב החכמים כיום הם בכלל לא בראש של לחדש (לחומרא או לקולא,כי שניהם מצרכים) הם פשוט ישאירו אתהמצב הבעייתי שהוא תוצר של אלפיים שנות גלות על כנו.
ואיך כל זה מתקשר לבניין המקדש?
אני חושב שעוד דבר שהגישה השניה גורמת לו הוא ריחוק מהדת במתכונתה המקורי.
אני יכול להעיד על עצמי שה"פאגניות" הזאת פשוט "עושה לי את זה" יש ספרי קומיקס כאלה של חרדים "אלישמע ואפרים יוצאים ממצרים" "מיכה והרקנוס נלחמים באנטיוכוס" "אלחנן וחיים עולים לירושלים" "דוד מלך ישראל" וכד' אולי אתם מכירים.
אני פשוט כל כך נהנה לראות את הספרים האלה כולם עם תפילין מקריבים קרבנות זה פשוט עושה לי את זה.
כמו שכבר אמרתי קשה לי אם הטעם של הרמב"ם לקרבנות (ולא כאן המקום לפרט מדוע) בעיני בלי בכלל לראות מקורות או לדעת אם יש מי שאמר זאת לפני קרבנות זה הדבר הכי פשוט.
הרי במצב נורמלי (שאזכה להיות שם שוב במהרה בימינו אמן) אדם רוצה לתת את כל כולו לאלהיו.
אבל באמת אליהם לא צריך את כל זה.
קרבנות זאת הזכות שלנו כביכול לתת לו משהו.
כמובן שאנו לא באמת נותנים לו והוא לא באמת צריך את זה.
הכל זה רק "גילוי דעת" על רצוננו שהיינו שמחים לתת לו בכל אז רק בתור "גילוי דעת" נותנים לו משהו.
הרב שלי אמר לי (לצערי אני לא זוכר בשם מי) שיש מי שנותן טעם דומה אך קצת מעבר לעניין.
כתוב שהקרבן הכי גבוה זה שלמים יותר מעולה.
ובאמת לגוי מותר להקריב עולה אבל לא שלמים.
לכאורה קשה, למה שלא עולה תהיה הקרבן הגבוה ביותר בו הכל הולך להשם יתברך לכאורה יותר גבוה משלמים שנאכל חלקו על ידנו.
כי בעצם כמו שאמרנו קרבנות (ובית מקדש) זה גילוי אהבת האל אלינו ואהבתנו אליו.
בשלמים כביכול אנחנו אוכלים ביחד עם קודשא בריך הוא, חלק אנחנו חלק הוא אנחנו "ביחד" בסעודה הזאת.
עולה זה הכל להשם אנחנו לא ביחד.
וזה גם מסביר למה גוי לא יכול להקריב שלמים.
חז"ל אומרים משל יפה (סליחה שאני לא זוכר בדיוק מי שרוצה להביא אותו אני אשמח) למה גוי ששמר שבת חייב מיתה, מה פה ה"ביג דיל"? סך הכל שמר שבת.
כי שבת זה כמו התייחדות של בעל עם אשתו,המלך סוף סוף מתראה עם המלכה ופתאום מגיעה מישהו ונתקע באמצע ונכנס לחדר מיד הורגים אותו.
שלמים אנחנו כביכול אוכלים ביחד עם הקב"ה גוי לא שייך שיאכל ביחד עם קודשא בריך הוא.
עולה,נו שויין נותן מתנה לקב"ה זה הוא יכול.
בית מקדש, זה המקום התייחדות שלנו עם יי אבל לא סתם,זה המקום בו אנחנו יכולים לבטאות את זה.
אין דבר גדול ונעלה מזה.