עולים לבד?נפתלי הדג

נקודה חשובה שעלתה לי בעקבות העלייה בי' באב:

אז אני כאן, אחרי הבידוק הבטחוני.
יהודה גליק נאם פה לפני כמה דקות על שני חילולי השם - זה שקורה בהר הבית וזה שקורה בכותל.
תוך כדי קרבות צעקות עם חרדים מזדמנים הוא הסביר שתשעה באב הוא לא יום להרבות בו אהבת חינם, אלא יום לכאוב בו ולזעוק בו את חילול השם. הוא הטיח בכל מי שמתפלל בכותל שהוא מחלל את השם. בקהל נשמעו מילמולים על קיר.

ולי זה היה קשה.

איך אפשר לשאוף לבית תפילה לכל העמים, ל'מרכז לשלום עולמי' ולשאר התארים שיהודה הצמיד להר הבית, אם שלום בתוך הבית עצמו אין?
אפשר לפלפל עד כמה אמירת אהבת חינם אינה אמיתית ועד כמה המצב של עמ"י רע - אבל בלי עמ"י אין טעם לביהמ"ק.

בעבודת ה' בביהמ"ק יש צד פרטי, אבל בניית ביהמ"ק היא אקט לאומי.

האמירה שעמ"י חוטא פה היא חוסר הבנה של מושג הקדושה. התעלמות וזלזול בכותל ובכח ההקדשה של עמ"י היא ריקון מתוכן של כל מושג הקדושה והפיזיות ביהדות. חז"ל מסבירים לנו שאין טעם בעצים ובאבנים בפני עצמם - התוכן הוא החשוב. לא מעניין אותי אם במירון קבור חמור, אם הכותל הוא קיר ואם נחש הנחושת הוא בסה"כ פסל. מרגע שעמ"י כעם מרים את עיניו לקב"ה ונוסך בו את התוכן הראוי (רמז -לא את "רוב זבחיכם"), הדבר נעשה קדוש.

אם אין לנו את עם ישראל, אם אנחנו לא שואפים להיות החלוצים לפני המחנה שעושים את עבודתנו מתוך אהבת המחנה, אם אנחנו לא מבינים שאת הקדושה המלאה יכול לתת רק עמ"י - גם אם הוא לא משיב אהבה - אז האקט הטכני של העלייה להר הוא פגום.

(פורסם בפייסבוק)

----

אני רוצה להוסיף משהו קטן לפני שהנושא עולה לדיון:

הנקודה שחשובה לי פה היא לא עניין כבוד\ביזוי הכותל, אלא הערך של הקשר לעמ"י. כמו שכתבתי למעלה, בעיני כל יסוד ביהמ"ק הוא אחדות עמ"י, לא סתם הוצמדה אהבת חינם לחורבן הבית, ולא סתם שחיתות היא זו שגרמה לו - הבית מייצג את כל עמ"י (ולאחר מכן - את כל העולם כולו) מול הקב"ה, ולהפך - הקב"ה מתגלה במיוחד בבית אל העולם - ואל כולו. השכינה לא שרתה בשביל שלמה המלך, כשהיה חשש כלשהו של גאווה ושל קרדיט אישי שלו, היא לא שרתה - רק במעשה כללי השכינה שורה.

אני חייב להגיד שהאווירה שהייתה בקבוצת העולים להר דחתה אותי. לא במובן של דחיית גועל - אלא של רתיעה. המסר שרווח בין האנשים בתור להר לא היה מסר שאמר שאנחנו שם בשביל עמ"י וכחלוצים לפניו - אלא שאנחנו קבוצה שרואה את עצמה כנבדלת מהעם החוטא.

בעיני, לא זו הדרך לעלות להר ה'. אל מול ארון האלהים האדם הפרטי מת במקום - רק שליחי האל יכולים לקרוב אל הארון, רק נציגי עמ"י יכולים להכנס לעזרה.

אני לא יודע מה אעשה בעליות עתידות, אבל ברור לי שלמרות ששמחתי מאוד שעליתי שוב, בטח ביום האבל על החורבן - ירדתי מההר עם טעם של החמצה - ועם חוסר ודאות אם אני רוצה לראות את עצמי כחלק מציבור העולים להר כשזה שם עצמו כמנוגד לשאר עמ"י.

בבקשה לא להכלילהכהניסט הנודד
אני אישית כאשר אני עולה להר אחרי זה אני הולך להתפלל בכותל כי לצערי זה המקום היחיד שאפשר להתפלל בו וכך עוד רבים שאני מכיר, אך הביקורת נכונה לדעתי
כמובן,נפתלי הדג
לא דברתי על אנשים ספציפיים אלא על האווירה הכללית.
יפה מאוד. אשתדל לשים לב לענייןא"י זה קשה

יש משהו בדברים.. אבל!!! חייבים להעיר את העם! להיות נחרצים!גלוק17
לק"י

כמה כבר אפשר לומר בעדינות לעם ישראל.. ההר זה מה שחשוב!!!! ופשוט אין הבנה...
הגענו למצב שצריך לזעוק ולדפוק על השולחן!!
עם ישראל מגלה( מלשון גלות ) את עצמו!!
במקום להתרכז במה שחשוב ולגאול עצמם הם הולכים על הפשוט ונוח.
כל העולים להר שמבינים את זה.. מתנהגים בהתנשאות אולי כבר נמאס מטיפשות וההתעלמות של כולם!!
במקום לשאוף לבית מקדש.. פשוט באים לכותל לשים פתק או להתפלל. ויוצאים מרוצים..
זה מתסכל ומכעיס!!
וכשאתה מבין שתכלס אם כל האנשים האלו היו פועלים טיפה יותר בעניין בית המקדש והר הבית זה היה שונה לחלוטין!!
אבל בעניין הר הבית פועלים בקושי כמה מאות אנשים.. במקום מאות אלפים!!
איפה כל הדתיים האלו? מה כתוב להם בתורה? להתפלל בחניה????
אנחנו כבר בארץ הקודש! לא בעירק הודו או קזחסטן. אנחנו פה.. כמה מטרים ספורים.. אבל במקום לדרוש את המקום האמיתי אנחנו הולכים כעדר כנוע להתפלל בחניה. במקום במקום האמיתי.
זה מכעיס!! ומקומם!
וצריך להגיד את הדברים ולהתייחס לא בעדינות! אלא בתקיפות! בכל הכח!
די לתמימות הפושעת!
הבעיה העיקרית שלך שאת רואה את הכותל בתור 'חניה'יוני
זאת חוצפה
וזה יותר טמטום מהתנשאות

ואחזור על זה שוב, חוסר ידע!
מי שמזלזל בקדושת הכותל זה מבורות!
בורות?די"מ
המקור ההיסטורי הראשון לתפילה במניין בכותל הוא בסך הכל בן 500 שנה.
ו..? מה הקשר?!יוני
500 שנה זה כלוםדי"מ
כלום לפי איזה מדד?יוני
מדד הקדושה של דוב?

ומה זה אומר בפועל? איך זה מוריד מקדושת המקום?
אם אתה טוען שיש בו קדושה מיוחדת מאז ומתמידדי"מ
היו עדויות עתיקות יותר.
אבל אין.
יש דווקא עדויות על הכותל הדרומי.
הרבה עדויות על שער הרחמים (שזה הצד המרכזי במקורתינו "שער המזרח")

זה אומר שאין בו קדושה מיוחדת יותר משאר כותלי הר הבית (וכיום גם קדושת בית כנסת) ובטח ןבטח שאין בו קדושה יותר מהר הבית.
מאז שיהודים חזרו להתיישב בירושלים חזרו להתפלל בויוני
יש בו קדושה יותר משאר קירות הר הבית כי השכינה לא זזה ממנו

קדושת מקום המקדש היא קדושה שונה

מכאן ועד לזלזל בכותל יש מרחק רב!
יהודים היו בירשולים גם לפני זה והתפללו בעיקר בשער הרחמיםדי"מ
עצוב לשמוע שיש יהודים שככה מתייחסים לכותלשירוש16
כאילו אם תכנס לבית כנסת אתה תתייחס למקום עם כבוד או פחות מאשר חניה?
למה שלא תכבד את הכותל לכל הפחות כמו שאתה מתייחס למקום מקדש מעט?

אפילו אם אתה חושב שהר הבית זה שיא הקדושה והכותל פחות. זה לא משנה. לכותל יש מינימום קדושה של בית כנסת. אם לא אז יותר מכך.

חוץ מזה-
דיברו פה על השנאת חינם שחוגגת סביב הנושא באיצטלה של 'קדושת הר הבית'. דווקא במקום הכי קדוש צריך לזכור שאנו עם אחד וכולנו אהובים אצלו יתברך באותה מידה. מבלי להרגיש מתנשאים.
אם לא כך- אולי באמת לא מגיע לנו בית מקדש
אף בית כנסת לא מעכב אותנו בדרך לבית המקדש כמו הכותלאביחי מנחם
הבעיה בכותל שמייחסים לו קדושה יתרה מעבר למה שהוא באמת. יש סביבו מסכת שלמה של שקרים.. לכן אנחנו אומרים שהוא חניה כדי להכניס אותו לפורפוציות אמיתיות ושכולם יבינו מה הוא לעומת הר בית ה'
אפשר להכניס לפורפורציטת מבלי לזלזל.שירוש16
וזה לא כבודי שחיללת אלא כבוד שמיים.
ואם היה לך מושג מה פירוש המילה 'קדושה'- לא היית מדבר כך.
להכניס לפורפוציות זה לנפץ את השקריםאביחי מנחם
מה הקשר לקדושה? יש לכותל קדושה יתירה מצד עצמו? מה הוא שונה מכל בית כנסת אחר בירושלים שעם ישראל בטוח שהוא המקום הכי קדוש לעם היהודי?
כמו שאמרתישירוש16
צריך לדעת מה זה בכלל קדושה לפני שממשיכים להתפלסף בדיון הזה.
מה זה קדושה?די"מ
אני מכיר ארץ אחת שקדושה מכל הארצות ןבתוכה 10 דרגות של קדושה.
הכותל לא מוזכר שם.
הכותל הוא חלק מהר הביתשירוש16
כן תרצה לא תרצה.
ובקשר לקדושה- כבר הסברתי בעבר על הנושא בהרחבה.
הכותל הוא לא חלק מהר הביתאביחי מנחם
הר הבית הוא 500 אמה על 500 אמה. הכותל הוא חומה שבנה הורדוס כחלק מהרחבת הר הבית בימי בית שני
הכותל הוא לא חלק מהר הביתאביחי מנחם
הר הבית הוא 500 אמה על 500 אמה. הכותל הוא חומה שבנה הורדוס כחלק מהרחבת הר הבית בימי בית שני
זה טענה שוודאי לא מוסכמת על המומחים..אדם כל שהוא

הרב גורן למשל סובר שההתאמה בין רוחב הר הבית שלפנינו (בנקודת כיפת הסלע), ל500 אמה שיעור חזו"א, היא הוכחה גדולה  לשיטת החזו"א.

הרב קורן גם הוא סובר שהר הבית הורחב ע"י הורדוס רק בדרום ובצפון.

[הרב קורן גם סובר שחז"ל כן דברו על הכותל המערבי שלפנינו ראה כאן את נימוקיו].

אבל גם אצלי, כמו אצל פותח השרשור, הנקודה המרכזית בנושא היא היחס לעם ישראל, לא לכותל.

מבחינה ארכואולגית די הוכח שכלאביחי מנחם
הכתלים של הר הבית נבנו מחדש ע"י הורדוס. ברור לחלוטין שהכותל לא היה קיים בימי בית ראשון. ונניח ובאמת לא הייתה הרחבה מצד מערב הורדוס לכל הפחות בנה את הקיר מחדש מפני שיש את אותה בנייה ל4 הכתלים. ומכל מקום מה שמחוץ לקיר של הר הבית הוא לא הר הבית...
וחוץ מזה, אם על הקיר הזה חזל דיברו אתה לא חושב שהיה צריך להיות לנו עדויות על תפילות שם מימי חז"ל?
איך הוכח?אדם כל שהוא

נניח שזיהו את סגנון הבנייה של הכותל עם תקופת הורדוס בצורה ודאית. [אני לא יודע האם זה ודאי או לא, אבל גם אם כן].

זה אומר שהוא לא נמצא במקום של הכותל שעמד שם לפניו?

הרי את הכתלים בגודל 500 אמה על 500 אמה לא מצאו.

כי הורדוס עשה שיפוץ בכל המתחםאביחי מנחם
והצורת בנייה שווה בכל הכתלים. ושוב, נניח וזה כן הכותל המקורי של הר הבית אין נפק"מ (אולי רק לדעת אלא שאומרים שאם מכניסים אליו אצבעות זה נחשב ביאה במקצת). בכל מקרה אין למה שמחוץ לכותל קדושה יתירה והדין שם הוא כמו כל בית כנסת בירושלים..
א. לא הבנתי איך את עונה על מה ששאלתי.אדם כל שהוא

לא שאלתי איך אתה מוכיח שהכותל נבנה ע"י הורדוס, שאלתי אפילו אם הוא נבנה ע"י הורדוס, מניין לך שזו הרחבה והוא לא נבנה על מקומו של הכותל הקודם?

ב. אגב, צורת הבנייה בכותל המזרחי לא שווה לכתלים האחרים, [ויש בו גם 'תפר' בין צורות בנייה שונות].

א. אמרתי, שנניח לשיטתךאביחי מנחם
שבאמת הוא נבנה על הכותל הקודם (לדעתי לא והכותל המקורי הוא בתוך הר הבית ממש לפני המדרגות לרמה, אבל נניח), מה זה משנה? בכל מקרה מה שבחוץ אין לו שום קדושה יתירה.
ב.חידשת לי, לא ידעתי. אבל עדיין אני חושב על סמך מה ששמעתי שהורדוס שיפץ את הכל. (בצד המזרחי באמת לרוב השיטות אין הרחבה, זה יכול להסביר)
ההגדרה ההלכתית של מה שבחוץ היא..אדם כל שהוא

א. ירושלים המקודשת. [כמדומני שרק חלק מהעיר העתיקה כלולה בהגדרה הזו].

ב. בית כנסת.

[וכפי שאמרת].

אבל מעבר להגדרה ההלכתית יש מעלות נוספות למקום. 

א. הקרבה להר הבית.

ב. העמידה מול שריד בית המקדש [לא 'בית המקדש' במשמעותו המצומצמת של האולם ההיכל וקודש הקדשים, אבל עדיין שריד ששייך למקדש].

ג. מקום שהתפללו בו המוני בית ישראל במשך דורות [לכל הפחות כמה מאות שנים].

ד. העמידה ליד מקום שמשמע ממדרשים שיש בו השראה שכינה מיוחדת.

[שמתי את זה אחרון בגלל הויכוח שיש כאן על הנקודה הזו. אני חושב שיש בדבריו של הרב קורן ביסוס למעלה מיוחדת בכותל המערבי שלפנינו, ובכלל, יש בעייתיות בלומר שהכותל שעליו מופיע במדרש שהקב"ה נשבע לו שאינו חרב לעולם הוא כותל שלא קיים לפנינו כיום].

על כל פנים, הנקודה המרכזית בעיני היא היחס לעם ישראל, לא לכותל.

אוקייאביחי מנחם
באמת אמרתי שיש שם קדושת בית כנסת בירושלים. בוא נסכם כך, הקדושה שלו בנקודה הזאת לא עולה על החורבה.
ולשאר הדברים שרשמת:
א. איזה עניין יש בקרבה? יש 10 רמות של קדושה אתה בוודאי מכיר את זה, איפה כתוב שיש עניין להיות "קרוב יותר" לאחד מהם. לצורך העניין יש לדעתך עניין להיות בטורקיה מאשר בצרפת כי היא קרובה יותר לארץ ישראל?
ב. תסביר לי בבקשה איך זה שריד של בית המקדש. אולי שריד של הר הבית.. ומכל מקום זה לא יותר שריד מכל אחד משךושת הכתלים הנותרים (בעצם אולי הוא פחות מקומות אחרים בקירות הר הבית שהוא לא מכוון כנגד מקום קוה"ק)
ג. פרופסור חגי בן ארצי טוען שהתחילו להתפלל בכותל בגלל שהממלוכים זרקו את היודים מהר הבית. יוצא מכאן שהכותל זה מקום של בדעיבד כאשר יש אפשרות לעלות להר הבית. הכותל מהווה השפלה במובן מסויים.
ד. אני לא מצליח להבין איך יכול להיות שחז"ל התכוונו לזה. הרי אם כך הייתה צריכה להיות שם מסורת של תפילות מימי חזל. מה גם שלשון המדרש הוא "כותל מערבי של בית המקדש"
תשובותאדם כל שהוא

קודם כל, אני לא בא לתת לכותל מעמד מעל המעמד של הר הבית. והכותל הוא לא השיקול מבחינתי בשאלת העלייה להר הבית, או בניין המקדש וכו'. אני מקווה שגם אצל אחרים זה ככה.

א. זו לא הגדרה הלכתית, אבל ברור שיהודים בכל הדורות שמאז החורבן תפסו את זה כך, והתפללו בכתלים, בשערים, במקומות הצופים וכדו'. אולי אפשר למצוא לרעיון הזה מקורות בחז"ל, ברגע זה לא זכור לי מקור.

ב. שריד ממה שהיה בנוי כחלק ממבני שהיו שייכים לבית המקדש במובן הרחב של הביטוי. זה ודאי השריד הגדול ביותר שנשאר מהכתלים העתיקים. [הרב קורן במקור שהבאתי טוען גם שכנראה מה שזה החלק היחיד מהכתלים העתיקים של התחום המקודש ששרדו, יעויין בדבריו, אני פחות רוצה להכנס כרגע לדיון הזה].

ג. ברור שהמרכזיות של הכותל קשורה לחורבן/ מניעת כניסה של יהודים להר ע"י הממלוכים או כל שלטון אחר/ המנעות מכוונת של יהודים מכניסה להר מסיבות הלכתיות כתוצאה מהשלכות החורבן. 

זה לא סותר את זה שזה מקום תפילה שהתפללו בו יהודים קדושים וצדיקים, וסתם המוני בית ישראל, במשך דורות רבים.

[היה צריך להאריך יותר בנקודה הזו, כי זה כבר קרוב לנקודה המרכזית מבחינתי, אבל אני מתקשה לעשות את זה כרגע].

ד. לגבי הלשון בית המקדש - שתי אפשרויות -

1. אולי גם הר הבית נקרא במדרש בית המקדש [כפי שיש מצוות מורא מקדש בהר הבית].

2. אולי הכותל שמופיע לגביו במדרשים "עומד אחר כותלנו" הוא של המקדש עצמו. ואילו הכותל שמופיע באיכה רבתי שגזרו מן שמיא שלא יחרב לעולם, למה ששכינה במערב, ומוזכר בקינתו של הקליר הוא של הר הבית.

אבל דווקא החלק התחתון מכיל את סימן ההיכר ההרודיאנייזהר

הריבועים המסותתים. לא רואים את זה ברחבת הכותל אבל כן במנהרות הכותל. אותם ריבועים כמו במערת המכפלה.

כך שלא יתכן שהוא בנה את הכותל על הכותל הישן. לכל היותר במקומו.

לגבי אמות החזו"א, הן מוקשות מאלף ואחת ראיות מציאותיות וארכיאולוגיות אחרות, כך שלא הייתי בונה על זה.

מאיפה הבאת את זה??די"מ
את טובלת לפני שאת נכנסת לכותל?
היא מן הסתם לא "נכנסת לכותל", היא נכנסת לרחבת הכותל..אדם כל שהוא

נקרעתי...שירוש16

וכהמשך- יש הרבה שסוברים שאישה שלא נשואה לא תיכנס לתוך הכותל עצמו- ז"א- לרווח שיש בתוך הקיר בגלל אותה סיבה.

הקיר עצמו הוא חלק מהר הבית ויש לו קדושה מיוחדת. 

יש כאלה שסוברים שלא להישען על הקיר כי הוא מוטה והחלק העליון כבר נמצא על ההר עצמו. או שלא לשים יד בין האבנים בגלל הקדושה של הר הבית.

אז כן- יש לזה קדושה מיוחדת.

זה שעד כה לא ידעת על כך- באמת סוגיה בפני עצמה...

זה תלוי בשיטה באם יש תוספת הורדוס במערב או לאאביחי מנחם
אל תגידי כאילו זה חד משמעי שיש.
זה שלא אמרתי לא אומר שלא ידעתי.די"מ

נו, ויש גם מי שמחמיר לא להיכנס לרחבת הכותל.
אם את מחפשת חומרות הזויות לא חסר.

מה הקשר חומרות?שירוש16

ומה זה קשור אלי?

לדעתי- זה הזוי ועוד איך. אבל אם אנשים רוצים לחיות ככה- שיהיה להם בכיף.

אני אישית לא מקפידה ולא חושבת על דברים כאלה. רק ציינתי עובדה.

ולגבי להיכנס לרחבת הכותל- זה ספרדים. וזה סיפור אחר שלא מתאים לפה.

ד"א, עניין החניה זו עובדה הסטוריתאביחי מנחם
שום זלזול
אולי להפך?אדם כל שהוא

אולי הכותל הוא זה שנותן איזו שהיא אחיזה יהודית באיזור הר הבית, ושמחייב נוכחות משטרתית באיזור?

אולי הוא שמקרב את עם ישראל לרעיון של מרכז רוחני משותף?

מכ'פת לי מהמשטרה?די"מ
לאלה שמדברים על נוכחות וריבונות וכו' כנראה צריך להיות אכפת..אדם כל שהוא

גם אם לך לא.

לא כל כך נראה לי שהמעכב למקדש הוא הכותל..אדם כל שהוא

היהודים שאינם עמי ארצות גמורים, יודעים שהמקדש הוא השאיפה, ולא הכותל.

כאשר הרבנות הראשית כותבת שאסור לעלות להר הבית מפני קדושתו, היא באמת מתכוונת מפני קדושתו.

יש יהודים מסויימים שרואים את הכותל יותר חשוב מהר הבית. [וזה לא עומד ביחס לבית המקדש, אלא ביחס להר הבית], לא חושב שזו הנקודה המעכבת ביחס למקדש.

אתה ממש טועהדי"מ
במה ממה שאמרתי?אדם כל שהוא

אמרתי כמה דברים, איזה טעות לדעתך?

1)לא כל כך נראה לי שהמעכב למקדש הוא הכותל..  
2)היהודים שאינם עמי ארצות גמורים, יודעים שהמקדש הוא השאיפה, ולא הכותל.
3)כאשר הרבנות הראשית כותבת שאסור לעלות להר הבית מפני קדושתו, היא באמת מתכוונת מפני קדושתו.
4)יש יהודים מסויימים שרואים את הכותל יותר חשוב מהר הבית.

5)[וזה לא עומד ביחס לבית המקדש, אלא ביחס להר הבית],

6)לא חושב שזו הנקודה המעכבת ביחס למקדש.

הכל פחות או יותרדי"מ
נשאל ככה-אדם כל שהוא

לדעתך, כאשר העלו אחרי מלחמת ששת הימים (נדמה שזה היה חנן פורת) שהגיע הזמן לעסוק בהלכות בית הבחירה והרב צבי יהודה אמר "יש לנו עוד הרבה שנים לעסוק בהלכות מלכים ומלחמותיהם" הכותל היה שיקול מבחינתו?

כשהרב גורן אמר שאי אפשר מבחינה הלכתית לבנות היום את בית המקדש [כך זכור לי, כמדומני שזה מופיע בספרו, אם למישהו ידוע אחרת שיתקן אותי], הכותל היה שיקול מבחינתו?

מי דיבר עליהם.די"מ
כתבת מי שלא עם הארץ גמור.
לגבי ההנהגה התורנית, אתה מסכים שהכותל הוא לא השיקול?אדם כל שהוא

הוא אילן שנוח להיתלות בו ולהשקיט את המצפוןדי"מ
ואתה מסכים שזה שבית המקדש הוא עניין כלל ישראלי..אדם כל שהוא

זה כן שיקול מהותי עבור לפחות חלק מההנהגה התורנית?

אני מסכים שהם חושבים ככה אבל אני חושב שהם טועיםדי"מ
א. אני מקווה שאתה לא חושב שהם..אדם כל שהוא

לגמרי טועים, אלא מסכים שיש משהו בדברים, ורק חולק על המסקנה המעשית.

ב. יש כאן נושא הסברתי, אנשים מזלזלים בכותל המערבי, כדי להשיג רווח בהשפעה על האחרים לדעתם. [כי ככה הם פוגעים לדעתם ביכולת של האחרים להשקיט את המצפון].

שים לב, לזה שכך גם מייצרים מסר, שמנתק יותר את עניין העלייה להר הבית והנסיונות המעשיים לבניין המקדש מעם ישראל, מה שמן הסתם מרחיק יותר את אותה הנהגה תורנית מהעניין, וגורמים נזק באותו מישור של השפעה.

למה הכותל יותר קדוש מכל קיר אחר של הר הבית?אביחי מנחם
חוץ מהעובדה שיש שם בית כנסת. וזה שהכותל היה שוק בתקופת בית המקדש זה עובדה.
יהודים התפללו שם רק אחרי שהממלוקים זרקו אותם מהר הבית, הכותל זה מקום של השפלה וגלות.
צריכים לשים את הדברים על השולחן ולנפץ את הקונצנזוס סביבו
כי השכינה לא זזה ממנויוני
וזה שקדושת הכותל לא כמו הקדושה של השכינה שגלתה לבבל, לא בא להוריד מקדושתו של הכותל, אלא לקדש יותר את השכינה שגלתה לבבל.

???די"מ
למה נראה לך שמדובר על הכותל הזה?
נניח ואתה צודק למה במשך כמעט 1,500 שנה לא חשבו להתפלל שם ולייסד שם מנייני תפילה?
זה מיתוס שנוצר יחד עם "איסור" העלייה להר הבית.
והציונים קפצו על העניין וטיפחו את המיתוס עוד יותר שחס ושלום לא יעתוררו שאיפות משיחיות.
נאמנים עלי דברי רבותייוני
ועוד צדיקים שבמשך הדורות התייחסו לכותל בתור הכותל ולא לשום קיר אחר.

זו דרך טובה להתחמק מטענות עניינות.די"מ
המקור הקדום ביותר הוא בן 500 שנה.
לפני זה יש עדויות דווקא על הדרום והמזרח
לא מתחמק, מה יש לך?יוני
התחמקות זה להתייחס לאמת שלך כאבסלוטית ולא להודות בזה שגדולי החוקרים והארכיולוגים נמצאים במחלוקת על זה

על מה גדולי הארכאולוגים חולקים?אביחי מנחם
תמצא לי אחד שלא אומר כפי שאמרנו לגבי הכותל ושמייחס לו איזה שהיא קדושה מעבר
תמצא לי אחד בלה בלה בלהיוני
תגיד אתה רציני?!

אתה 'באמת' מבקש?
השכינה לא זזה מכותל המערבי של בית המקדשאביחי מנחם
הכותל הוא לא שריד של בית המקדש ואפילו לא של הר הבית. הוא קיר תמך שנבנה באמצע ימי בית שני על ידי הורדוס
זה תירוצים, אפשר להתווכח על זה..יוני
על מה? על ההסטוריה? אתה מנסה לשכתב אותה בשביל לקדש את הכותל?אביחי מנחם
תראה מה שכתבתי לדימ^^יוני
זה לא תרוצים אלא מפורש במדרש רבה על שיר השיריםדי"מ
שזה הכותל של בית המקדשדי"מ
ההר חשובנפתלי הדג
ובדיוק לכן הוא חייב לבא בשיתוף עם עמ"י.כל עניין ביהמ"ק מאבד ממשמעותו ללא העם.
לדעתי,התודעה ההכרחית חייבת להיות תודעה חלוצית, שמבינה שאנחנו 'סוחבים את המחנה על הגב'.
אז אתה בעד ללכת לערוך מסע הסברה בארץ?מישהי=)

הפוסט שלך עוסק בשני עניינים:איל אחראחרונה
עבר עריכה על ידי איל אחר בתאריך כ"ו באב תשע"ה 01:53

1. הקשר בין אחדות עמ"י לבין המקדש,

2. מקור הקדושה של המקומות הקדושים, או כל דבר שיש בו קדושה.

בנושא השני כתבת דבר שהייתי רוצה שתתן לבך אליו:  לטענתך, מקור הקדושה היא בתוכן הרוחני שעם ישראל נוסך במקום או בחפץ הקדוש. הדברים יפים למקום המקדש, לנחש הנחושת למירון ולכותל.

נחש הנחושת כותת לאבק ע"י חזקיהו (כמדומני) בגלל שבנ"י זנו אחריו ועשו אותו ע"ז. איזו קדושה היתה בו לפני כן? גם בשעתו לא כתוב שהוא היה קדוש. מתי הוא קודש וע"י מי? ע"י עע"ז. גם עגלי הזהב שהיו בדן ובבית א-ל קודשו ע"י ירבעם ועשרה משבטי ישראל, והתעייה אחריהם גרמה לגלותם. עם ישראל לא מחיל קדושה, אלא הקב"ה שהוא מקור הקדושה. קידוש של מקום, או כל דבר אחר, צריך להיות קבוע בתורה או במסורת ברורה של תושבע"פ. "קדושתו" של הציון במירון גם הוא לא יותר מכמה מאות שנים. כל העניין של קידוש קברים נטוש עליו ויכוח שבוודאי ידוע לך, והעובדה שרוב רובו של עמ"י מקדש קברי צדיקים איננה מכריעה את הוויכוח. אבל מזעזעת הגישה שמצידך קבור שם חמור. יעקב אבינו ביקש להיקבר בקברי אבותיו וראה בכך ערך, אז זה לא חשוב אם המקום הוא קברי אבותינו?

מקור הקדושה הוא לא מעשיהם של עם ישראל ובתליית עיניהם למקום כלשהו, משהו או מישהו. מקורה הוא בגזרת אדון כל, והדברים מפורשים בדברי הרמב"ם במשנה תורה (אינני זוכר כרגע היכן).   

הדברים שכתבת על התנשאות שמורגשת באוויר, חוסר אחדות וערבות הדדית, ראוי שיעלו לדיון ועל כך יישר כוח.

אני מבינה מאד התחושה.גאהלהיותיהודיה

טרם מצאתי דרך להתמודד איתה כראויץ

אשריכם צדדיקים!!! אבל עדיין אסור לעלות להר הביתקעלעברימבאר

"יין ושכר אל שת אתה ובניך בבואכם אל אוהל מועד ולא תמותו. להבדיל בין הקודש ובין החול והין הטמא ובין הטהור . ולהורותץ את הני ישראל את כל חהחוקים אשר ציווה ה אותם ביד משה !!!!!!!!!!!!!!!!"

עד מתי תשתכרי? הסירי יינך מעלייךימח שם עראפת
אל תשאג אני לא נידש את מזוזת פתח היכל ה'!קעלעברימבאר

מה הוונצפנים גם אומרים שאסור להשתקר? כמו הדרדעים היקים הפרנקפוקט?  עד מתי ונצפנים תתיקיו? מלשון יקים

כי בענן אראה על הכפורתיהודה עוזר לבאחרונה
מה אתם אומרים על זה שהרב יצחק ברדא מתיר לעלות להרנ א

הבית?

קריאה מפתיעה: להיערך להקרבת קרבן בהר הבית

חברים!

הגיע הזמן שכל עם ישראל יעלה להר הבית בטהרה.

הגיע הזמן להקריב קורבן פסח על ההר.

מצווה בימינו!!!!

כל יהודי שעולה להר הבית - מקרב את בניין בית המקדש השלישי והנצחי בפרט ואת הגאולה השלמה בכלל!

בן כמה אתה?ימח שם עראפת
כל יהודי כזה מרחיק את הגאולה,סברא ישרה

בכך שיש צד גדול שהוא מתחייב כרת אם הוא דורך במקום המקדש,כי כולנו היום טמאי מתים

גם אוויל מחריש חכם ייחשבימח שם עראפת
לך תנזוף בכל מוכרי המצות הרכות שהם עלולים להכשיל את ישראל בכרת.
כל הכבוד לוconet

הרמבם התיר

לפי שיטת הרב ברדא המרא באתרא של ארץ ישראל הוא הרמבם ולא השולחן ערוך

אני אוהב את הקטע שמציגים את זה כשיטת הרמבםשלג דאשתקד

זה גמרות פשוטות שכמעט לא נתונות לוויכוח. הכאילו "דעות" שחולקות על זה, אלו דיוקים מאולצים בדברי המפרשים.

בספר הר הקודש (ספר מדהים בנושא מקום המקדש, המחבר שלו היה נטורי קרתא לחלוטין ואוהב ארץ ישראל), טוען ומנמק, שמה שאומרים שדעת רש"י והכפתור ופרח שאסור לטבול יום לעלות להר הבית זו טעות.

בקיצור, לא צריך שהרמבם יהיה מרא דאתרא כדי לפסוק כדברי המשנה והגמרא 😉

זו אמירה שלו באופן כללי לא רק בגלל הר הביתconet
לא דיברתי על האמירה שלו ביחס לרמבםשלג דאשתקד
דיברתי על האמירה שלך ביחס להר הבית 😉
הרב יצחק ברדא צדיק גדול. אבל אסור עדייו הולכין לםפקעלעברימבאר

פי הרוב

כל הכבודsami_1999אחרונה

מסכים איתך , הלוואי שיהיה לנו ימים יותר שקטים

אוטובוס ממותג - בית המקדש AIנ א
יפה אבל אנשים חייבים ללכת עם לבוש תנכי לבית המקדש?פתית שלג

מן הסתם בדורנו זה יהיה חליפות ומגבעות, או חולצות לבנות וכיפות לבנות (אולי עד שיתרגלו😐)

מה פתאום חליפות בחום הזה? ג'אלביה הרבהקעלעברימבאר

יותר נוחה לחום של ישראל. מכנסיים זה המצאה אירופאית לקור שם, וכן הכובע האירופאי העבה והחם, שבמילא לא מגן על העורף מהשמש הקופחת של ישראל.

כשיבנה המקדש נאכל קרבן פסח בתוך לאפות. תתחיל להתרגל לאוריינטליזם, כי זמנם של האשכנזים עבר (אומר זאת בתור אשכנזי מלא😉)

כשתלך לחתונה עם ג'אלביה דבר איתיפתית שלג

עד אז אין סיבה לחשוב שהלבוש המכובד יהפוך להיות ג'לאביות

החתנים אכן הולכים עם קיטל שהוא קצת כמו ג'אלביה.קעלעברימבאר

וברור שבחיים לא אלך עם חליפה.

מי אמר שעוד 50 שנה סין לא תשלוט בתרבות ויהיה מקובל להגיע לאו"ם בקימונו וכובע מחודד?

צריך לדבר עם החבר'ה בהוליווד בקליפורניה החמה. אם הם יתחילו ללכת עם ג'לאביות זה יתפוס בכל העולם

הרמב"ם אומר שבימות המשיח - עולם כמנהגו נוהגנ אאחרונה

"אל יעלה על הלב שבימות המשיח יבטל דבר ממנהגו של עולם או יהיה שם חידוש במעשה בראשית אלא עולם כמנהגו נוהג"

שמות של ארגונים הקשורים להר הבית ולבית המקדשנ א

ארגון בית המקדש השלישי

ארגון בידינו

ארגון ישי

ארגון כפות המנעול

מינהלת הר הבית

תנועת חוזרים להר

מכון המקדש

תנועת נשים למען המקדש

נוער המקדש

מיזם נעים למקדש

ארגון סובו ציון

ישיבת המקדש

אם יש עוד ארגונים שאתם מכירים, תכתבו..

משמרת המקדשימח שם עראפת
תנועת סיבוב שערים
הארגון הרלוונטי היחיד הוא מורא מקדשבחור עצוב
אם אתה תומך חמאס אז אני מבין אותך בהחלט.ימח שם עראפת
מה הקשר?...הודיה לה':)

זאת מחלוקת בהלכה..

להגיד את זה מוציא את הדיון למקום מאוד מסוכן של שלילת דעות אחרות בגלל הדעה שלך

ואני חושבת שחבל להגיע לשם

קשר נעלייםימח שם עראפת

מי שפתח במלחמה כנגד היהודים בטענה שהם עולים להר הבית הוא חמאס, וקרא למתקפתו הרצחנית מבול אל אקצא.

מי שנלחם ביהודים צדיקים שפוקדים את הר ה' המבוזה והמחולל הנו שותף לחמאס.

ואם בשלילת דעות עסקינן, הארגון מורא מקדש מתמחה בכך. וזו אינה מחלוקת הלכתית, זו מחלוקת השקפתית וגם זה מוטל בספק.

יהי רצון שנזכה בקרוב לגאולה השלמה!! לביאת המשיחנ א

ולבניין בית המקדש השלישי והנצחי כדי לעבוד את ה' בשמחה

וואלההודיה לה':)

אני חושבת שאם אתה קורא ליהודים חמאס, עדיף שלא תתעסק בבניין המקדש.

המקדש הוא משו של כל ישראל, לא שלך אישית....

ויש לך הרבה עבודת המידות לעשות, הכלת מורכבויות, וסתם לסדר את השכל

(זה כמו שאני אגיד שחמאס נלחם ביהודים, ואתה גם נלחם ביהודים [מורא מקדש] אז אתה כמו חמאס)

וואלה זה אתר שמאל.ימח שם עראפתאחרונה

אני חושב שאם את מתעסקת באיך אני מכנה יהודים במקום להתעסק ברצון ה', את לא מבינה מה זה בניין המקדש.

לגברתי יש הרבה מה לסדר בראש, להבין שהתורה היא פשוטה, להבין שהמתייוונים הם לא בהכרח אלה שמורידים את הכיפה, ולעיתים הם אפילו משמשים בתפקיד הכהן הגדול.

הדוגמא שלך מטופשת, אני יכול לומר שכמו שהמכבים נלחמו במתייוונים היהודים ככה גם חמאס, זה מטופש, יש כאן מתייוונים שנלחמו כנגד היהודים שעשו את דבר ה', ויהודים שנלחמו כנגדם.

המצב כאן דומה מאד, יהודים שנלחמים כנגד אלו שעושים את דבר ה', ומצטרפים מבלי משים למאבק של החמאס באותם יהודים.

עלון בית המקדש - עלון בפורמט דיגיטלינ א

עלון בית המקדש הוא עלון דיגיטלי המפרסם בחינם דברים הקשורים לבית המקדש ולהר הבית

לפרטים נוספים, שלחו מייל: alonbethamikdash@gmail.com

כל העלונים שיצאו עד עתה:

עלון בית המקדש 1 20251211044335.pdf

עלון בית המקדש 2 20251211044552.pdf

עלון בית המקדש 3 20251211044644.pdf

עלון בית המקדש 4 20251211044720.pdf

עלון בית המקדש 5 20251211044831.pdf

עלון בית המקדש 6 20251211044903.pdf

עלון בית המקדש 7 20251211044941.pdf

עלון בית המקדש 8 20251211045147.pdf

עלון בית המקדש 9 20251211045236.pdf

עלון בית המקדש 10 20251211045324.pdf

מי שמעוניין/ת לקבל את העלונים במייל, נא לשלוח מיילנ אאחרונה

לכתובת: alonbethamikdash@gmail.com

מיזם נעים למקדש - AI. מה דעתכם על זה?נ א
תמונה 1נ א
תמונה 2נ א
תמונה 3נ א
כמעט תאונהזיויק
מיזם נעים למקדש הוא מיזם להקמת מערכת תחבורה אל הרנ א
עבר עריכה על ידי נ א בתאריך י"ח בכסלו תשפ"ו 22:59

אל הר הבית בשלושת הרגלים 🚍🚆

לא יודעת אם הוא עוד מסתובב כאןקפיץ

אבל 

@צחקן 
לא רצית פעם תמונה בדיוק כזאת?

תכתבו מה דעתכם על התמונות... אהבתם?נ א
תמונה 4נ א

תמונה 5נ א

תמונה 6נ א

התמונות לא עובדות לי בכלל.צחקן
אוכל לשלוח לך את התמונות במיילנ א
כתוב לזה פסוק:קעלעברימבאר
"כי נעים נאווה תהילה"
יפה! 👍נ א
מי שמעוניין/ת לקבל את התמונות במייל, נא לשלוח מיילנ אאחרונה

לכתובת: naimlamikdash@gmail.com

למה אין בימנו משמר המקדש?ירחמיאל

זו הלכה מפורשת שנוהגת גם כשאין בית המקדש בנוי.

למה לא עושים?

זה לא כל כך קשה, צריך שיהיה מספיק אנשים שבעניין להקדיש בישביל הקב"ה כמה שעות בשבוע בשביל זה ולעשות משמרות

האם היה אפשר לנסך מים בבמות בשעת היתר במות?קעלעברימבאר

איך דוד ניסך מים?

מה המקור שלך שגוד ניסך מים?שלג דאשתקד
הגשש החיוור שם שם🎶קעלעברימבאר
סתם, כתוב במפורש בפסוק שדוד התאווה למים מבור בית לחם, והביאו לו הגיבורים מים והוא ניסך אותם לה'. כמובן אפשר לתרץ שזה היה בסוכות והוא הביא את זה למשכן בגבעון שהכהנים ינסכו, אבל זה דחוק
שתהיה לי בריאשלג דאשתקד
אין הכוונה שם למצוות ניסוך המים, גם לפי הפשט של הפסוק (מי *ישקני* מים מבור בית לחם) והן לפי האגדה המסובכת בבא קמא דף ס
הנה הפסוק:קעלעברימבאר
ויבקעו שלשת הגיבורים במחנה פלשתים וישאבו מים מבאר בית לחם אשר בשער וישאו ויבאו אל דוד ולא אבה לשתותם ויסך אתם לה'

לפי הפשט דוד אמר לעצמו בקול רם שמתחשק לו לשתות מהמים מהבור אבל לא התכוון שמישהו יביא לו. הגיבורים שמעו זאת ולקחו ברצינות את זה והביאו לו. הוא לא אבה לשתותם כי הוא לא ישתה מים שנלקחו תוך כדי סיכון חיים , ולכן הוא ניסך אותם לה'

נכון נשמהשלג דאשתקד

אבל אין סיבה לחשוב שהכוונה למצוות ניסוך המים בחג הסוכות.

הוא הקריב את התשוקות שלו לה', אתה יכול למצוא לזה הרבה הדים, גם ביהדות ואפילו בתקופות שהפולחן היה מאוד מוגדר!

לא בסוכות. אבל משמע שבהיתר במותקעלעברימבאר

אפשר לנסך מים בנדבה בכל ימות השנה בבמות. או שזו הוראת שעה של נביא

עיינתי וראיתי שיש עוד פסוקקעלעברימבאר

על ניסוך מים בבמות:

ויקבצו המצפתה וישאבו מים וישפכו לפני ה' ויצומו ביום ההוא ויאמרו שם חטאנו לה' וישפט שמואל את בני ישראל במצפה.

למרות ששם אפשר לפרש כמנהג שפיכת מים כסמל לתפילה וצום, ולא לניסוך על מזבח. בניגוד לדוד ששם כתוב ויסך

אם אתה מדבר על תופעהשלג דאשתקד
של ניסוך מים לה', אז כל המקורות שלך אחלה מקורות וזה לא קשור להיתר במות. זה קשור חזה שבא לי לפתוח את הברז בבית לכבוד ה' יתברך.

אם כוונתך למצוות ניסוך המים, אז אצל שמואח זה במצפה, בעוד אין שום מקור או סיבה לחשוב שמזבח ה' היה אי פעם במצפה...

לנסך מים לה' נשמע כמו ניסוך על המזבח. לפחותקעלעברימבאר
אצל דוד.

נסכים מוזכרים רק בקרבנות.

אתה לא יכול לשחוט פרה לשם קרבן סתם כך, ואםילו בכפרות לוקחחם תרנגולים שלא כשרים למזבח שלא יראה כמקדיש קדשים.

צריך לבדוק מה דין המנסך נסכים מחוץ למקדש.

בימי שמואל היו במות מותרות, והיה במה בכל עיר, בספר שמואל מוזכר שמקריבים בגלגל, בית לחם, במזבח שאול במחנה הצבא בפלשת, ברמה, ובעוד הרבה מקומות

יישר כח!שלג דאשתקד

רק לא הבנתי את הסיומת של המאמר.

הרי מפשט הפסוקים, ברור שלא זו הייתה המטרה. דוד מתאווה שישקו אותו מים, ואחר כך לא אווה לשתותם. וכי כולם היו אדיוטים או לא ידעו שצריך מים לניסוך המים? ודברי הרלב"ג שצוטטו, מוכיחים את טענתי דלעיל, שאין מדובר במצוה שגרתית שהייתה נהוגה לפני כן והתקיימה גם אז, אלא להיפך: מכך שדוד (ושמואל) ניסכו מים, הבינו שזו פעולה ראויה.

ועוד תמיהה על הרב שנדורפי היקר, שהוא השמיט את מסקנת הגמ' בתענית שאין מקור לניסוך המים, ואם כן עוד יותר תמוה למה לא הביאו אפילו מקור מהנביאים, ויאמרו שזו הלכה ודוד יישם אותה אותה (כמו שאומרים לגבי הרבה דברים אחרים, ראה כאן: פורטל הדף היומי: יחזקאל הנביא קבע הלכה? (זבחים יח ע"ב) ).

כך שלעניות דעתי, הרבה יותר פדוט לומר שדברי בר קפרא כמשמעם הם אגדה שיוצאת מפשוטו של מקרא, שלא מוכיחים כלום להלכה וגם לא הובאו בבבלי, ואין סיבה לראות בהם פרשנות לתנ"ך.

הרלב"ג לא אומר שלמדו מדוד..אדם כל שהוא

שניסוך המים הוא פעולה ראויה.

אלא שדוד ניסך כי  כפי שהיה ידוע לו מחג הסוכות ששייך סוג כזה של קרבן. ייתכן שהיו עוד הרבה לפניו ואחריו שעשו כך.

עבורנו, זו הוכחה מהכתובים שקיים מושג כזה של ניסוך מים. עבור בני דורו ייתכן שזה היה דבר פשוט.

בין אם נפרש כבר קפרא, ובין אם נפרש כרלבג, אין לנו מקור לגבי השאלה מתי ניסוך המים נוהג. ובמילא, דברי בר קפרא לא ישמשו מקור לדיעה שניסוך המים כל שבעה, שאת מקורם מנסה הגמרא בתענית לברר, ובמילא אין ללמוד מכך שהגמרא בתענית לא הביאה אותם.

צודק ולא צודקשלג דאשתקד

לגבי החלק הראשון של דבריך, אכן מבואר ברלבג שהסיפור עם דוד מוכיח שעוד לפני כן ניסכו (וזה לא רלוונטי לדיון שלנו ולשאלתי, כי גם כשמוכיחים מיחזקטל וכדו, זה אומר שזה היה תמיד ויחזקאל רק ניסח/יישם את זה).

החלק השני לא כ"כ נכון, כי הגמ' מחפשת מקור שניסוך המים הוא שבעה ימים של סוכות בדיוק, לא לפני ולא אחרי, והרלבג מסביר בטוטו"ד שאם יש דבר כזה ניסוך המים, הכי מתאים שהוא יהיה בסוכות. כך שזו עדיין ראיה טובה יחסית.

אולי דוד ניסך מים בהוראת שעה של עצמו כנביא, כשםקעלעברימבאר

שאליהו הקריב בהר כרמל בשעת איסור במות. אחרי שהביאו לו את המים נחה עליו רוח הקודש ובנבואה נאמר לו לנסך מים עכשיו.

יש היגיון מסוים שזה היה אגב בסוכות, מה פתאום דוד נזכר בטעמם של המים בבור בית לחם אשר בשער דווקא עכשיו?

לא הבנתישלג דאשתקד

הדרך היחידה שמעוררת קושיא על דוד, זה אם מדובר במצוות ניסוך המים. אם סתם היה בא לו לנסך מים לכבוד ה', זה לכאורה גם אתה יכול בברז בבית שלך בכל עת ושעה. כך שלענ"ד אין כאן שאלה (אם לא מקבלים את דברי הירושלמי כפשטם, וככה"נ גם הרלב"ג לא קיבל אותם כפשוטם).

למה לא נראה לי (ולרלב"ג) שדוד מראש רצה לנסך את המים משום מצווה? כי כתוב שהוא התאווה לשתות, והוא ניסך כי הוא לא אווה לשתותם. אם הסיפור היה לניסוך המים, הוא היה מתאווה לנסך והוא היה מנסך בדיוק כי לזה הוא התאווה.

לא בטוח שמותר לנסך מים בברז שלי. האם מותרקעלעברימבאר
לי להקריב צבי לה' על מזבח בחצר הבית שלי?
לכן דחוק שזה קרה בסוכות. אני מסכים שהואקעלעברימבאר
התאווה לשתות ואז ניסך. אז אולי היה אפשר לנסך בנדבה ביחיד בבמה כל השנה, או שהיתה זו הוראת שעה על פי נבואת דוד עצמו
הגמרא אומרת שזה הלכה למשה מסיני כיקעלעברימבאר
דברי נביאים הם רק אסמכתא והרי לא לומדים מדברי נביאים לעולם מה גם זה לא כתוב שם במפורש והאוקימתא של בר קפרא דחוקה שזה קרה דווקא בסוכות.

ניתן להציע שדוד שמר את המים האלו (מים חשובים כי 3 אנשים סיכנו את עצמם עליהם) עד חג הסוכות והקדיש אותם לה' והכהנים ניסכו על המזבח, אבל זה גם קצת דחוק בפשט.

אבל בפשט בפירוש מוזכר ויסך אותם לה' כלומר ניסך את המים כקרבן. נסך לה' זה תמיד לשון קרבן, כמו הקטרה לה'

לגבי הטענה שבכוונה נמנעים מדברי נביאיםשלג דאשתקד
ראיתי במקרה לשון יפה של ה"בן יהוידע", ברכות מח,ב: "אף על גב דילפותא מפסוקי תורה עדיפה, עם כל זה כיון דילפותא הנזכרת אינם מתיישבים בפשט המקראות, לכך אמר אינו צריך למילף בדרשה דחוקה, כי הדבר מפורש להדיה בפסוק של נביאים".
עדיין מה שיש לו מקורקעלעברימבאר
רק בנביאים זה עדיין נקקרא הלכה למשה מסיני
נכון מאודשלג דאשתקד
לצערי לא זכרתי איפה בדיון כאן היה צריך להכניס את הקטע הזה, הרעיון הוא שהגמ' בתענית מחפשת מקור ואין לה מקור טוב, אז היא כותבת בפשטות שזו הלכה למשה מסיני. אם המקור מדוד היה נראה לה טוב, סביר להניח שהיא הייתה מביאה אותו (ועדיין זה היה בגדר הלמ"מ ).

בכל מקרה כיף להקדיש זמן בליל הושענה רבה, לדיונים תורניים, וקצת להניח להתבכיינויות המוצדקות על עסקת החטופים...

אני חושב שלא שייךקעלעברימבאר
לדבר על הצער בעסקה כל חול המועד מפני שמחת החג. אבל גם אני נכשלתי בזה הרבה מפני שעמום
הוא אשר דיברתישלג דאשתקד

שזה היה צריך להתחיל הפוך. מטרת המועדים הם ללמוד תורה, ואז לא משעמם ואז לא מדברים על העסקה

וכמובן אתה (ואני) לא החוטא היחיד, וכבר רבי אבא כאב על כך, בירושלמי מסכת חגיגה...

מטרת המועדים זה לשמוח מצווה דאוריתאקעלעברימבאר
בבשר ויין כשיש מקדש. דבאי רבי אבא הם דרשה בלבד, עובדה שהוא לא התיר מלאכה בסוף. וגם הוא דיבר על פוחזין כלומר חוטאים  . לבזבז את הזמן זה לא פוחזים אלא סתם בזבוז
אני לא בטוחשלג דאשתקד

ששמחת הרגל חוץ מבשר קרבנות, אינה דאורייתא. נדמה לי שיש דיון לגבי "במה משמחן", אם השמחה בבגדי צבעונים וכו מתקיימת בה מצוה דאורייתא.

מה שכן, לא ברור בכלל אם איסור מלאכה בחול המועד הוא מדאורייתא או מדרבנן.

ולגבי למה רבי אבא לא באמת ביטל, זו שאלה מאוד גדולה שנידונה בלא מעט ספרים... הלוואי שזה היה כזה פשוט.

כי יש עניין עצמי לשמחה ברגל ללא קשרקעלעברימבאראחרונה
ללימוד תורה. כמו שבשבת יש עניין עצמי

אולי יעניין אותך