נקודה חשובה שעלתה לי בעקבות העלייה בי' באב:
אז אני כאן, אחרי הבידוק הבטחוני.
יהודה גליק נאם פה לפני כמה דקות על שני חילולי השם - זה שקורה בהר הבית וזה שקורה בכותל.
תוך כדי קרבות צעקות עם חרדים מזדמנים הוא הסביר שתשעה באב הוא לא יום להרבות בו אהבת חינם, אלא יום לכאוב בו ולזעוק בו את חילול השם. הוא הטיח בכל מי שמתפלל בכותל שהוא מחלל את השם. בקהל נשמעו מילמולים על קיר.
ולי זה היה קשה.
איך אפשר לשאוף לבית תפילה לכל העמים, ל'מרכז לשלום עולמי' ולשאר התארים שיהודה הצמיד להר הבית, אם שלום בתוך הבית עצמו אין?
אפשר לפלפל עד כמה אמירת אהבת חינם אינה אמיתית ועד כמה המצב של עמ"י רע - אבל בלי עמ"י אין טעם לביהמ"ק.
בעבודת ה' בביהמ"ק יש צד פרטי, אבל בניית ביהמ"ק היא אקט לאומי.
האמירה שעמ"י חוטא פה היא חוסר הבנה של מושג הקדושה. התעלמות וזלזול בכותל ובכח ההקדשה של עמ"י היא ריקון מתוכן של כל מושג הקדושה והפיזיות ביהדות. חז"ל מסבירים לנו שאין טעם בעצים ובאבנים בפני עצמם - התוכן הוא החשוב. לא מעניין אותי אם במירון קבור חמור, אם הכותל הוא קיר ואם נחש הנחושת הוא בסה"כ פסל. מרגע שעמ"י כעם מרים את עיניו לקב"ה ונוסך בו את התוכן הראוי (רמז -לא את "רוב זבחיכם"), הדבר נעשה קדוש.
אם אין לנו את עם ישראל, אם אנחנו לא שואפים להיות החלוצים לפני המחנה שעושים את עבודתנו מתוך אהבת המחנה, אם אנחנו לא מבינים שאת הקדושה המלאה יכול לתת רק עמ"י - גם אם הוא לא משיב אהבה - אז האקט הטכני של העלייה להר הוא פגום.
(פורסם בפייסבוק)
----
אני רוצה להוסיף משהו קטן לפני שהנושא עולה לדיון:
הנקודה שחשובה לי פה היא לא עניין כבוד\ביזוי הכותל, אלא הערך של הקשר לעמ"י. כמו שכתבתי למעלה, בעיני כל יסוד ביהמ"ק הוא אחדות עמ"י, לא סתם הוצמדה אהבת חינם לחורבן הבית, ולא סתם שחיתות היא זו שגרמה לו - הבית מייצג את כל עמ"י (ולאחר מכן - את כל העולם כולו) מול הקב"ה, ולהפך - הקב"ה מתגלה במיוחד בבית אל העולם - ואל כולו. השכינה לא שרתה בשביל שלמה המלך, כשהיה חשש כלשהו של גאווה ושל קרדיט אישי שלו, היא לא שרתה - רק במעשה כללי השכינה שורה.
אני חייב להגיד שהאווירה שהייתה בקבוצת העולים להר דחתה אותי. לא במובן של דחיית גועל - אלא של רתיעה. המסר שרווח בין האנשים בתור להר לא היה מסר שאמר שאנחנו שם בשביל עמ"י וכחלוצים לפניו - אלא שאנחנו קבוצה שרואה את עצמה כנבדלת מהעם החוטא.
בעיני, לא זו הדרך לעלות להר ה'. אל מול ארון האלהים האדם הפרטי מת במקום - רק שליחי האל יכולים לקרוב אל הארון, רק נציגי עמ"י יכולים להכנס לעזרה.
אני לא יודע מה אעשה בעליות עתידות, אבל ברור לי שלמרות ששמחתי מאוד שעליתי שוב, בטח ביום האבל על החורבן - ירדתי מההר עם טעם של החמצה - ועם חוסר ודאות אם אני רוצה לראות את עצמי כחלק מציבור העולים להר כשזה שם עצמו כמנוגד לשאר עמ"י.

).