(למרות שלדעתי הכל מעניין ושווה קריאה.)
זה עסק מורכב, ולהלן ניסיוני להביע את דעתי הקטן בס"ד-
א'-אני מסכים איתך. זה באמת חסר במובן מסוים. כל פגישה במצבים מסוימים דוקא היא מצומצמת לצורה וגבולות מסוימים ומקשים על היכרות מקיפה ועמוקה. ודייט הוא לא הדבר הכי חי שיש.
ב'-קצת כמו שעדן אמרה, ואפילו קצת יותר מזה-אני חושב שעד המוות לא באמת תכירו. כל יום הוא חדש כל מצב הוא אחר, ובעז"ה אני מקוה בשבילכם שהקשר ביניכם יהיה חזק יותר מכל התמורות שיעברו עליכם.
חשוב על הקב"ה וכנסת ישראל-האם כל דור אינו מצב חדש שלא עלה על דעת אבותינו? אך ברית אמת לא תופר, ועוד נזכה לראות בנחמתה בקרוב בימינו. אמן.
אז ראשית-כמו שודאי שמת לב, הלכתי בשני כיוונים סותרים כי זה אכן מורכב.
אז מה נכון? איך אפשר להסתדר?
אז אני אגיד משהו שאולי יכול להישמע קצת מיושן, אבל אני מאמין בו.
ה' ברא את האיש ואת האשה מתאימים זה לזה. והם יכולים להסתדר זה עם זה, איש כשר עם אשה כשרה יכולים לבנות ביחד עולם קדוש. לצערי העולם המודרני לא מאמין מספיק בטבע, אלא רק במה שהוא מצליח להשיג בשכלו הדל. זרעים שנשתלו באדמה צמחו גם לפני שהאדם חקר וידע מה מרכיב את הזרע ואיך הוא מתפתח. ועל זה נאמר "מאמין בחי העולמים וזורע". אני לא מדבר על אמונה בניסים, וגם לא על אמונה בנס שבתוך הטבע, אלא על האמונה הפשוטה ביותר-שמי שברא את האדם ברא אותו בחכמה-אמונה בטבע עצמו.
והרבה מזה שבעולם זה מתפקשש הרבה פעמים-זה או שלא כל האנשים בעולם כשרים-וממילא הם כבר לא מתאימים, או שהם בעלי מחלוקת, או שהם בגדו בטבע, והם כבר לא משתפים פעולה עם העולם הפשוט, ודבק באשתו והיו לבשר אחד.
אז כמובן שאנחנו צריכים להשתדל ולברר, ובאמת יש אנשים שיהיה להם קשה יותר להסתדר, והשכל של השדכנים (בהנחה שאפשר לסמוך עליו) והדייטים אמורים לסנן את רוב המקרים האלה. והרבה תפילה ורצון טוב, יעזרו גם לבירור וגם להצלחה בסופו של דבר, שהיא הרבה מעבר לבירור, כי גם העץ שישתל באדמה המושלמת עבורו, לא יצמח אם לא יקבל את הטיפול הראוי..
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
הערה שרציתי לומר ושמרתי לסוף: כתבתי שצריך לחזק את האמונה בכך שה' ברא אותנו בחכמה. דבר זה אנו מזכירים מדי יום בברכת אשר יצר. האם שאלת את עצמך פעם מה פשר השבח-"גלוי וידוע לפני כסא כבודך שאם..."? הרב קוק מסביר שהשבח הוא על זה שמכיון שגלוי וידוע לפניו שאם תהיה פשלה קטנה הלך עלינו-אז ה' עשה איתנו חסד ויצר אותנו כך שהמערכת הפנימית של הגוף תפעל באופן טבעי על פי חכמתו, ולא תהיה תלויה ברצוננו-מה שהיה משמיד אותנו. וזה בדיוק הנושא- ה' ברא את הטבע כך שיעשה את שלו, גם אם אנחנו נבערים מדעת. אז ודאי שצריך להשכיל ולהשתדל, ולא בכל נושא אפשר לסמוך על הטבע (וגם את המערכות הפנימיות אפשר לשבש בהתנהלות גרועה), אבל לא לשכוח שהכל חלק מתכנית מסודרת.
וד"א, אני חושב שכמו שאנחנו חושבים שהעולם המיושן חסר כי הוא לא הגיע אל המוסר שלנו, כך העולם החדש חסר כי הוא זרק את המוסר הישן. די לגאוה. תרבויות חלפו, אלילים נשכחו, מלכויות התפרקו. "וישראל יראה בעיניו שלומת רשעים, יצעד על חורבנם של המתהללים באלילים החדשים, כאשר צעד על חורבות בבל ואשור העתיקות." (הראי"ה, שם)
עד שיהיה לנו ה' לאור עולם, כל התרבויות הם שלטונות זמניים שסופם לעבור מעצם התהדרותם במוסר שאינו יונק מה' יתברך. הרי המוסר, בכל התרבויות מאז מעולם, שאף אל החיים. המוסר המעוות אל החיים הפרטיים וההצלחה החומרית, והמוסר ה'גבוה' אל החיים הכלליים והצלחה רוחנית. והחיים הם לא דבר עצמי ועומד, אלא דבר מחודש שנעוץ כולו ברצון הא-להים שבראנו, אז איזה תוכן יש למוסר שלא מקושר אליו בשום צורה?
(ואם נדייק עוד יותר-המוסר תמיד ניסה גם להגדיר את החיים. למשל אנשים נמוכים הגדירו את ההצלחה הפרטית והחומרית בתור "החיים", בעוד אנשים אחרים הגדירו דברים אחרים כמרכז החיים. ואם אדם לא עמד על סוד החיים האמיתי, על מקורם ושורש יצירתם-כל המוסר שלו בלי שורשים.)
עד כאן דעתי הדלה ויהי רצון שתזכו להפיק מזה את המירב.