מחשבות בעקבות שבת לזוגות טריים (גילוי חיבה ברבים)טרייה אחת

היינו בשבת מיזוג, שבת לנשואים טריים שעסקה בזוגיות והעניקה כלים לניהול הקשר.

לא באתי לעסוק בתוכן של השבת, אלא בסביבה.

היו שם מעל 100 זוגות, רובם (לדעתי מעל 90%) בשנתיים הראשונות של נישואיהם.

כולם דתיים, באיזשהו מקום על הספקטרום- מצעירים בני 18 עד יותר מבוגרים בני 30 40, כיפות בכל הגדלים וכיסויי ראש בכל הגדלים (עד בכלל לא).

צרם לנו (ואני מרשה לעצמי להכליל גם עוד זוג משם שדיברנו איתם) ה"גילויי חיבה ברבים".

כל הזוגות היו עסוקים כל השבת בחיבוקים, ליטופים וכו'.

ובאמת שמדובר גם בזוגות עם כיסויי ראש מלאים וציציות עד הריצפה.

בקיצור שולחן ערוך נמצא: "אין לנהוג אפילו עם אשתו בדברים של חבה בפני אחרים"

שכחנו את העניין הזה?

וחוץ מזה, סליחה על השאלה החצופה, אבל... כל הזוגות היו מותרים?? 

אולי זה היה ממש לא מייצג? אולי זה היה מוזר, ובד"כ לא משהו שקורה? שבד"כ בחברה שלנו זוגות, גם כשהם מאוד אוהבים ומותרים, לא נוגעים יותר מדי כשהם ברבים?

אםז זוג שילם כסף ליציאה שבתית. אז מסתבר שהם מותריםאין כמו אמא

לא הייתי נוסעת למלון משלמת כסף-במצב אסורים.

אלא אם כן זה שבת משפחתית או גיבוש כיתה/חברים וכו..שזה לא תיזמון תאריך כפי שמתאים לי

או שיש כאלו שלא שומרים נגיעה....

אז לדעתי ודעתי האישית בלבד...binbin
קודם כל דבר ראשון, הזכרת את העניין שרובכם הייתם בשנתיים ראשונות של נישואין, לדעתי כשאתה 'חדש' בכל הנושא הזה של זוגיות יש רצון כזה להתקרב תמיד (כשמותרים כמובן), אני באמת לא חושבת שזה קשור לסוג הכיפה והכיסוי, היום בימינו בני אדם בטבע שלהם רוצים להפגין אהבה ולהראות 'מושלמים' במיוחד בחברת אנשים ויוצא גם לי לראות כיפות שחורות ופאות מחזיקים יד ברחוב, נכון זה מוזר, אבל זה מצוי. אז נכון שצריך לכבד את הסביבה ובעיקר את עצמך ולא להגזים.
לגבי השאלה, היא בהחלט חצופה אם יורשה לי , לא לעניין להכנס לנקודות כאלה...כל אחד אחראי לעצמו
אני לא אוהב את זה, אבל יש כאלה שכןמשה

גם בתור נשוי טרי לא אהבתי את זה אבל אני מבין את אלה שכן.

הבעיה היא אצלך..משוטט
אני בטוח שלא ראית שם נשיקות צרפתיות יודעים מתחת לחולצה(סליחה על הבורות)
אז כנראה הבעיה היא בזה שבחנתם אנשים אחרים במה הם עושים או לא עושים.. מה שמעיד רק אליכם
גם אנו היינו שם!! וזה באמת היה לא נעים.עשב לימון

נראה לי נחמד ויפהרועה קטנה

שאנשים אוהבים מבטאים את זה והגיע הזמן גם להכיר בעובדה שרבים מאד עושים את זה, אני מרשה לעצמי להניח שאף אחד לא עבר את הגבול הנעים והסביר.

אם הרגישו שם לא נעים כנראה שזה כן עבר...בתאל1

אחרת לא היתה כותבת פה

כל אחד בוחר על מה להקפיד יותר ועל מה פחותנפשי תערוג
ויש כאלה שבשבילם להחזיק ידיים או לשבת מחובקים זה לא חילוי חיבה שאסור
חיבוקים לאאלמוני 1
אבל להחזיק ידים אפשר כל עוד מותרים זה בסדר בפרט שאלו זוגות צעירים
בור ועם הארץמוטי m
יש דרכים יותר מתונות להעיר לאנשים.אריק מהדרום
נטול השכלה בכללה-מיוחד

אז ככהmatan

אני מאוד מבין את הצד שלך- יש משהו לא נעים בלהיות במקום כזה,

לא סתם יש בהלכה הגבלה מסויימת על איך ומה מותר להציג ברבים.

אם הכאב שלך הוא על ההלכה- זו הלכה מאוד חשובה בעיני, אבל צריך גם לדעת שהיא לא מוחלטת,

כלומר- להחזיק ידיים ואפילו לחבק יכולות להיות מותרות הלכתית במידה וזה נהוג בציבור. כלומר-

מכיוון שהם מגיעים ממקום שבו זה מקובל, זה מותר להם. עכשיו כנראה שאתם חיים במקום שיותר

מקפיד בענין הזה ושומר יותר בצניעות את הנושאים הללו- זה לא אומר שהם לא מקפידים על ההלכה,

אלא שהגבולות שהם מכירים שונים.

יהיו אנשים שדעתם שצריך שדברים כאלו יהיו יותר חשופים וכאלו שיחשבו שצריך פחות.

אני פחות מתחבר להצגת חיבה ברבים.

מאיפה המקורות שלךמוטי m
מה שמבדיל אותנו מהחילונים זה שאנחנו צמודים להלכה ומה שאני יודע אין שום הלכה שמתירה להזיק ידים בציבור או כל גילוי חיבה כל שהוא. או שאתה יודע משהוא אחר
כמה הודעות למטהmatan

זה נושא יותר אפור - נשואים טריים

זו לפחות תשובה אחת של רב.

תביא לי את המקור לאיסור- ואת המקורות שלו- איפה ובאיזה סימן בשו"ע כתוב שאסור להחזיק ידיים?

מה המקור של ההלכה הזו? ראשונים? גאונים? גמרא? פסוק? וכו' במקום לבקש מקורות שמוכיחים שמותר,

בו נתחיל עם המקורות שמוכיחים שאסור...

כתוב בהלכהמוטי m
כל דבר שאסור לאדם לעשות עם אישתו נדה אסור לעשותו עם שום אישה אחרת או לעשותו בפרהסיה, חוץ מלהעביר מיד ליד שאסור רק באישתו נדה מפני שרגיל בה.
עיין בספרי קיצורי הלכות נדה...
ספרי קיצורים זה נחמד, אבל זה עדיין לא ההלכהmatan

מי שלומד מספרי קיצורים לא יודע הלכה. הוא יודע הלכות.

הלכה מתחילה בגמרא, ראשונים אחרונים ופוסקים. יש התחדשות, אבל לפני שקופצים להגיד - "זו ההלכה",

אני אשמח שתביא לי את מקור ההלכה שלך, לא איזה משפט שאתה זוכר מספר קיצורים.

סעיף וסימן בשו"ע יהיו נחמדים, אפילו גמרא, משהו, מקור שאפשר לדון בו.

עובדה שבאתר ישיבה כששאלתי הרב גדעון וויצמן כותב שאם דרך המקום בכך אפשר ללכת יד ביד בפהרסיא.

אז ככה שיכול להיות שהספרי קיצורים שחכו לפעמים להגדיר מה עיקר הדין, מה גדריו, מה תקנות חכמים

וטעמן ובטח שמה חומרה בעלמא. שלא תבין לא נכון- אני מקפיד על זה ורואה בזה דבר נפלא ומבורך. אבל

מכאן ועד להפוך את זה ל"הלכה למשה מסיני" הדרך ארוכה...

באמת דוחהgps

בעיני חוץ מזה שיש פה זילזול בהלכה

זו גם התנהגות מגעילה כלשעצמה, שאנשים לא מתחשבים בסביבה שלהם ועושים דברים שלא מקובלים ופוגעים ברגשות של אחרים. כמו שלא יפה להתארח אצל משפחה טבעונית ולהוציא מהתיק חמגשית עם בשר... אותו דבר גם כאן.

לא הייתי שם אז לא יודעת מה בדיוק היהמקרוני בשמנת
אבל למיטב הבנתי מותר לזוג נשוי להחזיק יד ואפילו להתחבק וזה בכלל לא קשור לאורך הציצית.
ברור שדברים נורא אינטימיים עושים רק בחדר אבל ליטוף? חיבוק? להחזיק ידיים?
הרי בשביל זה יוצאים לשבת זוגית בבית מלון!
ואני עקרונית יוצאת מנקודת הנחה שכל זוג דתי שלא נוהג בהרחקות מותר זה על זו, למה לחשוב אחרת בכלל?
ובמיוחד אם יוצאים לבית מלון. אנחנו כמעט נאסרנו לפני שבת בבית מלון ושקלנו לבטל, כי כל הכייף בבית מלון כזוג זאת האווירה הרומנטית, השקט והפינוק. זה בדיוק המקום להחזיק בו ידיים. ולמה לא, בעצם?

אולי באמת היו שם דברים אינטימיים יותר, לא יודעת.. אבל גם אז, למה זה פוגע בכם? במה זה מקלקל? לא מדובר בפרובוקציות קיצוניות, בסך הכל מגע בין איש ואשה נשואים בשבת שכל כולה חיזוק הזוגיות שלהם, מה ציפיתם???
מודה שאני די המומה מהכעס שעולה פה והאווירה המחניקה הזאת - נשואים, אז למה לא? זה לא כאילו שאת לחיצת היד נשמור למיטה. מדובר בהתנהגות נורמטיבית בין בני אדם קרובים.
כמו שלאחותי הקטנה ולאמא אני נותנת יד בלי להתבייש ובלי להרגיש פרוצה, אז גם לבעלי אפשר. זה לא אקט של מיניות, בסך הכל מראה על קירבה רגשית.
מחילהgps

מבחינה הלכתית, את לא צודקת , כל גילויי חיבה אסורים ברבים, לא רק "דברים אינטימיים" אלא גם ליטוף חיבוק ולהחזיק ידיים. מדובר בחוסר צניעות.

אני לא חושב שיש רב שיחלוק על זה.

וכיוון שכך, אם אדם נמצא במקום דתי, שבת לזוגות, ראוי שיכבד את המקום שבו הוא נמצא "וישמור על הכללים". בדיוק כמו שברור שזה לא מתאים (גם למי שמחלל שבת רח"ל) להוציא איפון מהכיס באמצע ארוחת שבת... מי שמתנהג ככה פוגע.

ואני מעתיק תשובה מאתר "ישיבה", תשובה של הרב יעקב אריאל.

אנו נשואים, ב"ה, כשנתיים ועדיין עם כל מאמצינו לא מצאנו גדר ברור מהו הדבר שאסור לבני הזוג להראות בפרהסיה מצד צניעות ומה מותר? האם יש להתנהג ממש כאסורים - הבננו שלא! אז מה כן? החל מלהעביר מיד ליד ועד ללכת קרובים (לא בבוטות) או לשתות מאותו בקבוק (גם כן לא בבוטות אלא כמו שחברים שותים מאותו בקבוק זא"ז בטיול)? 
מה הכללים?! (ולא פרטים לדוגמאות הספצפיות האלו, שהרי אין לדבר סוף)

אציין שאני אברך כולל ואשתי אברכית (דהיינו אין ביננו וויכוח בזה, פשוט איננו יודעים מה הכללים).

תודה רבה!

תשובה:
מגע של חיבה וכל הדומה לו, לא ראוי לעשותו בפרהסיה

"מגע של חיבה"מקרוני בשמנת
נכון. אסור מגע אינטימי.
אבל השאלה מהו בדיוק הגבול, ומה נחשב למגע אינטימי שלא ראוי לחלוק עם הסביבה, ומה נחשב למגע יומיומי וטבעי - זה נתון לוויכוח.
אני אישית חושבת שכלל שעוזר לשים גבול הוא - האם הייתי עושה ככה עם אחותי/ אמא/ אבא? אם כן, אז כנראה שלא מדובר במשהו ששייך לחדר השינה.

מבחינה הלכתית אסור מגע של חיבה, אכן, אבל שוב - כל אחד והפרשנות שלו. וכן, יש רבנים שמדריכים באופן שונה.

בוודאי שזה גם שייך לסביבה בה נמצאים, ויש התחשבות. ולכן ציינתי - בשבת של זוגיות בבית מלון זאת נראית לי הסביבה הכי הגיונית למגע קצת יותר מאשר ליד האחים הרווקים או החברים בישיבה. שבת רומנטית שכל כולה עבודה על הקשר הזוגי היא אידיאלית לגילויי חיבה קטנים והתקרבות.
זו דעתי והיא מגובה בהלכה.

בדיוק כמו שיש כאלה שנוהגות לכסות את שיערות הראש כשאסורים ויש כאלה שנשארות גלויות ראש בתוך הבית גם כשאסורים - לאלו ולאלו יש על מי לסמוך, ובעיקר שנדון לכף זכות.
חיבה זה לא אינטימי. זה חיבהנקודה

בס"ד

כשמעבירים משהו מיד ליד זה סתם משהו יומיומי שלא קשור לחיבה, פעולה שנעשית לצורך,

ולכן היא  מותרת.

חיבוק זה משהו שאין בו שום צורך מבלבד הבעת חיבה.

להפך משמעותו היחידה היא חיבה.

גם כשאת מחבקת אימא\אחות\חברה - זה רק בגלל אהבתך אליהן.

אין כאן שום מקום לפרשנויות שונות ומשונות.

פשוט מה המשמעות של הפעולה.

כל עוד זה משהו סתמי יומיומי לצורך- מותר.

הבעת חיבה ברבים אסור.

אולי יש דיעות אחרות אני לא יודעת, אבל את מה שנכתב כאן לא צריך לעוות סליחה.

מבינה את ההבדלה שעשית כאןמקרוני בשמנת
אבל אני מבדילה בין מגע שהוא מיני חיש בו מיניות ובין מגע מאופק ורשמי.
הרי לנהג האוטובוס אפשר ללחוץ יד, ולאשתך לא?
לכן שמתי את הגבול היכן ששמתי. כי משיכה ותשוקה בין בני הזוג, עד כמה שזה בריא ונהדר, ראוי באמת להשאיר לרגעים אישיים יותר. ואילו מגע של קירבה שאיננה מינית, אלא רק יוצרת ביטחון ורוגע, לעניות דעתי ולפי הבנתי מותר גם מחוץ לחדר.
ובאמת לדעתי חשוב לשים לב לפי האנשים ובמקום בו נמצאים מה מתאים ומה לא.
מקבלת לגמריי את ההבדלה שאת עושהנקודה

בס"ד

רק שזה לא מה שמובא בתשובתו של הרב...

אני מבינה את דברייךטרייה אחת

ומסכימה עם נקודה, שגם חיבה שאינו אינטימי אסור.

ובכל זאת לדעתי אין הרבה נשים שהיו יושבות ומלטפות את אמא שלהן ביד. לכאורה זה לא כזה אינטימי, אבל שלא כמו חיבוק או נשיקה על הלחי, מתי פעם אחרונה ישבת ליד אמא שלך ופשוט ליטפת לה את היד? ואם כבר נשיקה על הלחי- לכאורה אין בעיה כי זה משהו שתעשי גם עם אמא או אחות?...

לעניות דעתי החלוקה שלך נכונה מול הילדים. כן, חשוב לי שילדיי יראו שאני אוהבת את בעלי ושאנחנו נוגעים- גם נשיקה על הלחי- בכל נגיעה שאגע בילדים שלי. אבל מחוץ לבית, הגבול הוא יותר רחוקץ

מסכימהיש אמונה
רק בנוגע לכלל - אני חושבת אם הייתי עושה ככה גם עם אח.
(שלגביו, מפורש בהלכה שאסור מגע של חיבה)
זה נושא יותר אפורmatan
עבר עריכה על ידי matan בתאריך כ"ח בסיון תשע"ו 14:53

למעשה אין קביעה הלכתית מה הגבול-
ואני מעתיק מאתר ישיבה תשובה של הרב גדעון וויצמן
שאלה
:
מה הגדרים של אי הבעת קירבה בפהרסיא(בזמן שמותרים)? מה עיקר הדין? מה נהוג? בעניין הבעת קירבה מול הילדים? מול בני משפחה (הורים, אחים, אחיות)?
תשובה:
שלום וברכה, אין בזה קביעה הלכתית אלא הדבר תלוי בחברה. אם במקום מסוים מקובל שבעל ואשה הולכים יד ביד ברחוב כשהאשה טהורה אז מותר ללכת ככה, אבל אם אין זה מקובל בחברה מסוימת אז אין ללכת ככה. כמובן שיש להיות צנועים ולא להגזים בקירבה בפרהסיא. אותו הדבר כלפי הילדים, הכלל שצריך לגדל ילדים בריאים וקדושים, למצוא איזון בין להיות קדושים לבין להיות מקורקעים בעולם הזה. כל טוב

צריך להבין שהרבה מהלכות צניעות הן עניין חברתי- יש דברים שהם "ערווה"- כלומר מוגזמים בכל מקרה- יש דברים שהם יומיומיים ואין בהם שום עניין של חיבה- והם מותרים בכל מקרה, ויש באמצע- והאמצע הזה משתנה מחברה לחברה.

"לא ראוי" (ל-gps)כמו צמח בר
זה לא "אסור".
חשוב מאוד להבחין בינהם.
שלא תהפוך דברים שמותרים , אבל לא ראויים לדברים אסורים ממש. זה יכול להוביל לדברים לא טובים..

(וזה בלי קשר לדעתי בעניין)
יפה כתבתרועה קטנה

בהחלט יפה ונכון

אז בעצם...ג'נדס
חכמים המליצו מה שכתוב בשו"ע?
הנצרות חוגגת פה..משוטט
אהבה היא לא חטא.
לתגובות פה אין שום קשר ליהדות..
מה הקשר?gps

אהבה היא לא חטא

אבל הצניעות היא מהערכים המקודשים ביהדות.

תגובות כמו.. "באמת דוחה"משוטט
הן הקשר..
דוחה הפרהסיה, לא עצם האהבהdaniel93

אהבה זה קלישאהמוטי m
בעל שאוהב לא צריך להחזיק ידים צריך פשוט לתמוך ולעזור ואצל מרבית החילונים שמחזיקים ידים אין שום תמיכה ועזרה אז תפסיקו להתכרבש עם המושג אהבה.
שוב סטיגמות. ושוב הוצאת שם רע..כמו צמח בר
אני בכלל לא בטוחה שהקב"ה חושב שהוצאת שם רע זה פחות חמור מחוסר צניעות (אם זה אכן חוסר צניעות לזוג נשוי לתת ידיים- ועדיין לא הוכחת את זה חד משמעית,.כן? אתה בכוונה מתחמק מלתת תשובה?)
סליחה?! ממתי בעל שאוהב לא צריך לתת יד?ש.א הלוי
אז נהיה כמו בנידה כל החיים - כי זה לא נצרך? ורק נתמוך ונעזור וזהו?!
הקב"ה ברא את המשיכה הפיזית מסיבה מסוימת.
כן, יש עניין לא להראות חיבה בציבור
לא ראיתי בנתיים הלכה שאומרת שזה אסור אם כך נהוג. וגם אם כן - זה עדיין לא סיבה להגיד שזה לא נצרך. (ומה, בבית גם לא תחזיק יד לאישתך כי זה לא נצרך?? כי אתה עוזר ותומך אז לא צריך להראות אהבה וקרבה בצורה פיזית..)

והכללה על החילונים - למה היא מועילה? מה היא תרמה פה לדיון?
כל הבעיה אצלך מתחילה בכותרת...אהבה זה קלישאה?כן בטחbinbin
מאוד מבינה את אי הנעימותדעה
אנשים היום מאוד מבולבלים ורוצים הרבה תשומת לב!
לא הייתי מעלה בדעתי לנסוע לשבת שמדברת על נושאי זוגיות עם זוגות רבים.
על זוגיות נוסעים לשיעור בערב או שלוקחים סדנה.
כאשר אנחנו יוצאים לחופש הדבר שהכי חשוב לנו זו הפרטיות וזה ההיפך מהחצנת הזוגיות כלפי אחרים.
אין לי מושג מהם גדרי ההלכה בעניין. אבל ברור שהדבר האחרון שאני רוצה לראות בלובי של מלון זה זוג שמתחבק לי מול הפרצוף....
להחזיק ידיים? תלוי באיזה סוג של הימרחות.
וכן זה נורא רומנטי לתת ידיים לבעל וחבל לבזבז זאת ולהפוך את האקט לכל כך זול מול כולם.
לדוגמה כשיש גשם תמיד בעלי מחזיק לי את היד ובהריון אף עוזר לי ללכת ועוד. אבל זה ענייני ולא נתפס כמשהו הדורש יחס.
בקיצור יש ויש וכאשר זוג עושה זאת בלובי של מלון לדעתי חסר להם משהו באינטימיות שאמורה להיות מובנת לזוג דתי לצערי עם החילונים אבדה תקווה אבל למה הדתיים צריכים ללכות אותם ולאבד את עצמם.
לגבי המותרים אז כן הגיוני שזוג אוהב יסע למלון כאשר הם מותרים.
ולכן רובם בטח לא עברו על ההלכה אבל מצער.
הלוואי והאנושות הייתה קצת יותר עמוקה ופנימית ופחות חיצונית

אווצ'כמו צמח בר
"חסר משהו באינטימיות"?!
מי קבע? את?

(וזה מבלי להביע דעה)
מגע הקסםפלוניאלמוני
הזוגיות מורכבת מהרבה דברים היחס הבין אישי כבני אדם ושכל צד רוצה להטיב עם השני ובדיבור ורגש ובמילות חיבה וגם אולי לא פחות חשוב מגע כגון להחזיק ידיים ליטוף חיבוק לשבת יחד ולא רק אישות .
שהרי כל עניין שמירת הנגיעה היא שכל מגע מקרב בין בני הזוג .
אם ניקח זוג ממוצע בעל עובד/אברך אישה עובדת/לומדת שהרי לא כל היום יחד וילדים נוצר מצב שבקושי יראו גילוי חיבה אחד כלפי השני בפרט שיש כאלה שלא רוצים להראות גילוי חיבה גם הילדים שלא יבלבל אותם למה פעם כך ופעם כך ונשארים רק עם האישות (שגם לא תמיד יש חשק) וזה גורם לריחוק ומוביל למריבות ואף לגירושין שעל זה נאמר מזבח מוריד עליו דמעות .
הכל צריך להיות במידה לא מוגזם מדי ולא החמרות והנהגות כמו חסידים שהרי גילוי חיבה הם דבר חשוב בתחזוק הקשר.
הרי כל מטרת השבת הייתה לחיזוק הקשר אני מאמין שאנשים היו מותרים שהרי זה היה מתוכן מראש .
ודבר אחרון חביב מתי נפסיק לשפוט אחרים ולהסתכל רק עלינו הכי קל לראות את הכתמים על הבגד של החבר יש אנשים שכלפי חוץ יראו וישמרו על הלכות ויכבדו את כללי המקום אך במסתרים שאף אחד לא רואה כִּי אֹמְרִים, אֵין ה' רֹאֶה אֹתָנוּ- ,יש אנשים שאולי לא כל כך מקפידים על חיבוק וליטוף ועם כל הקושי שבדבר כן שומרים במסתרים
לא לשכוח רק ה' בוחן כליות ולב
לא רואה בזה שום פסוליואב גל
חוץ מחיבה לדעתי זה יכול לגרום לקנאהאין כמו אמא

נסעו זוגות לשיפור הזוגיות לשבת

יתכן שחלק מן הזוגות הזוגיות שלהם לא ממש טובה, הם באו לשבת חשבו שהם ישמעו הרצאות בנושא איך לשפר

ולדעתי זה לא יפה, לשבת מול זוג ולהוציא לו את העיניים . הבעל או האישה חושבים לזוג טוב, הם אוהבים, למה אנחנו לא טוב לנו.. לא מסתדרים..

ומה שגם לפעמים אלו שנראים אוהבים לא בטוח שזה באמת ככה בבית. הרבה פעמים חיצונית נראה שהכל מדהים וטוב ומסתבר שלא תמיד כך פני הדברים

הזוג הזה שישב בלובי או בשולחן והראה לכולם כמה הם אוהבים ,יכול להשאיר הרגשה רעה לזוגות שקשה להם יותר.

תרשי לי לומרמודדת כובעים

שלא בטוחה שהמגע, שלדעתך מיותר, נובע מאהבה פנימית עמוקה.

לפי התיאורים שלך זה נשמע לחץ חברתי זול.

ואגב, תכירי קצת תראי שגילויי חיבה (לפחות בעולם החילוני) הרבה פעמים הם נטו עבור ה"שואו". לא אומר כלום על מה שיש בינהם.

כך או כך, אני מבינה את הרגשתך.

אמיתי או "הצגה"איש מרגיש

האם הכול היה אמיתי?

יש להניח שחלק מהזוגות "עשו הצגה"

מי שבאמת אוהב לא נוטה בהכרח לחשוף את אהבתו ברבים

עושה רושם שבשבת בה מדברים על זוגיות

אנשים הרגישו צורך להראות שאצלם הכול בסדר....

לדעתי אם המארגנים היו דתיים 

זו היתה הזדמנות מצויינת לדבר על מה זו אהבה

ואיך ומתי מבטאים אותה

חבל שזה לא נעשה....

כמה דברים להגידישמח משה
א. טבע זוגות טריים להיות במן רומנטיקה של התחלה וזה טבעי שזוגות יעשו את זה.
ב. הרבה פעמים זה מחפה על חוסר ביטחון או חוסר נוחות בחברה לא מוכרת. המגע בן בני הזוג מעניק ביטחון ומגדיר גבולות גזרה. אנחנו יחד.
ג. לחץ חברתי. אחד מתחיל השני נגרר כי לא רוצה להיראות קר וכו.
ד. זה שבת על זוגיות..אז מן הסתם הבאים לשבת מוכוונים לזה.
ה. גילויי חיבה סבירים בן בני זוג הם לדעתי בריאים וחשובים מאוד זה נותן כוח ומשדר פנימה והחוצה שיש חיבור. אכלתי אצל רב מאוד חשוב ושמרן והוא פירגן לי שאשתי מגלה גילויי חיבה כלפיי ואמר שזה מאוד בריא וטוב לזוגיות.
ו. תבדקי מה מפריע לך. כמה את בנעימות עם הבעל שלך. כמה אתה חופשיה לידו כמה את חופשיה בחיים שלך כמה אם היה מותר היית פועלת גם ככה.
ז. האם אתם מסוגלים לפעול ככה כזוג במידה וזה היה מותר?
ח. תשאלי את עצמך האם לא הרגשת רגשות קנאה קלים לזוגות הזרמניים האלו?
ט. וסלחי לי אבל השאלה שלך ..כל הזוגות היו מותרים ממש מעיד שאת באת ממקום מקטרג / מקנא ומעט מתוסכל.
את באמת חושבת שזוג בנידה דתי היה מתלטף מול כולם? ...
ממליץ לך להסתכל אחרת על התמונה ולהיות פחות קשה עם עצמך.
נראה שעפ"י רבותינו אינו ראוי. מודרנה.העני ממעש

סליחה מראש. לא קראתי את כל התג'. מישולולוש1
יכול בבקשה לכתוב לי איפה אפשר למצוא פסיקות שמותר לגלות חיבה (פיזית) בין גבר לאשתו בציבור?
במהלך שנות נישואייהביצה שהתחפשה

בס"ד

שמתי לב שהרבה פעמים מגע חיבה מופגן ברבים- בא לכסות על מה שאין באמת.

לא אומרת שזה בהכרח כך, אבל לא מעט.

אפשרות נוספת, שהם לא נפגשים במהלך השבוע (כגון- שהבעל בצבא וכו' ) ומבחינה טבעית הרי הם מכסים על כך כשהם נפגשים.

מסכימה מאוד ומוסיפהצ'ילי מתוק
מגע בפרהסיה הוא מגע זול ולא מכובד בעיני וזה בכלל לא קשור לכמה אנשים דתיים או לא.
מנסיון חיים קטן יצא לי לראות דווקא הזוגות שמרגישים חוסר בטחון באהבה שלהם מרגישים צורך להראות לכולם ש"הכל בסדר" ודווקא הזוגות שהאבה אצלהם חזקה, רואים את זה בעיניים ובהתנהגות שלהם ולא במגע בציבור.

לא יודעת.מקרוני בשמנת
אבל כשאני נותנת יד לבעלי זה בשבילי ובשבילו וממש לא כדי "להראות".
^^כמו צמח בר
ובמקרה הזה לפעמים זה "כל הפוסל..."
בדיוקמרב.
וכן, בעלי נותן לי נשיקה על הלחי בפרהסיה, מחבקים אחד את השני ונותנים ידיים גם כשיש אנשים מסביב... למה אכפת לכם למה וכמה ואיך אנחנו אוהבים?
וכלום לא חסר ב"ה.
בקיצור אתם חילוניםמוטי m
אבל הדיון שלנו פה היה על הדתיים וההלכה
אתה חושב שלהגיד על מישהו שהוא לא מקיים רת התורהכמו צמח בר
זה מעשה דתי והלכתי?

יישר כוח, החפץ חיים גאה בך
האמת כואבתמוטי m
אבל עדיין זה האמת ואין שום איסור בשום מקום לומר למי שלא שומר מצוות כהלכתם שהוא לא שומר תומ"צ
יש איסור של לשון הרע ורכילותmatan

ואני בטוח שגם אתה עובר עבירות ולא מקיים כל סעיף ודיקדוק בשו"ע.

ושוב, אני אבקש, מקור לאיסור שהחלטת שהוא כזה חמור- מה מקורו, מה גדריו ועל איזה יסוד הוא עומד,

ובבקשה- אל תסתמך על ספר קיצורים- אשמח למקורות מהגמרא או הפוסקים.

זה אסור. תקרא ותיווכח בזה.daniel93

@מקרוני בשמנת

@matan

@כמו צמח בר

@מרב.

הנה מקורות לאיסור. נראה לי די החלטי. (סורי יצא ארוך)

---אם לא בא לכם לעיין בזה עד הסוף – דלגו ל סימון הזה ----- אני אסכם.

(הקדמה להכל – והיסוד להם - ביבמות צ: "מעשה באדם אחד שהטיח באשתו תחת התאנה, והביאוהו לבית דין והלקוהו, לא מפני שראוי לכך - אלא שהשעה צריכה לכך" ונבאר עד היכן מגיע "איסור" ביטוי אהבה ברבים.)

זה מתחיל, אני חושב, ברמ"א- על שולחן ערוך אבן העזר הלכות אישות סימן כא סעיף ה

"י"א דאין לנהוג אפילו עם אשתו בדברים של חבה, כגון לעיין ברישיה אם יש לו כינים, בפני אחרים (נ"י פרק חזקת הבתים)."

עליו הט"ז אומר ש- (המודגש הוא שלי, לענ"ד הרלוונטי לדיונינו)

ט"ז אבן העזר סימן כא ס"ק א-
סעיף ה (א) (עד כאן חסר) ומזה יליף בנימוק"י דרך ארץ שאין ראוי להתנהג עם אשתו בכיוצא בזה בדברים לפני אחרים עכ"ל וכתב בדרישה דנראה לו דוקא בחיקה אסור אבל לעיין ברישיה כשהוא יושב אפשר דמותר אבל בתשובת רשב"א סי' אלף קפ"ח משמע דגם עיון ברישיה אין נכון שמדמין זה ליציקה על הידים ורש"י פי' בגמ' מידע ידיע דיצר הרע וכו' דאין כאן חוצפה דאיגניה בכנפי דשרה דמידע ידיע דיצר הרע ליכא בהאי עלמא לא צריכנא לאצטנועי מיניה עכ"ל משמע דהעיקר משום דגניא בחיקה הוא וקשה דא"כ למה הוצרכו להזכיר דמעיינה ברישיה ונראה לי דתרי טעמים היו שם שלא רצה ליכנס שם דחדא משום אברהם גופיה דאין לו לאדם לעשות מילי דחיבה עם אשתו בפני אחרים משום צניעות כההיא מעשה שהטיח באשתו תחת התאינה והלקוהו וגם כאן הוא מעין תשמיש בזה שנית שלא יעורר תאות אחרים על ידי זה שיבא לידי הרהור שיזכור תשמיש על ידי זה על כן אמר דמצד אברהם עצמו היה שלא כהוגן ח"ו ששכב בחיק אשתו שנית אפילו עיון ברישיה לחוד אינו נכון כדי שלא יביא אחרים לידי הרהור על זה השיב אברהם דאפילו השכיבה בחיקה אין איסור כי בהאי עלמא אין צריך לצניעות דידוע שאין כאן תשמיש ממילא אין כאן איסור אפילו לדידיה מכל שכן לאחרים אם כן מוכח מזה דאפילו עיון בראשו לחוד אינו נכון בפני אחרים. ונראה דיש חילוק בזה דעיון לחוד אינו מפני אחרים דוקא באשתו דכל הרואה זה נזכר לקירוב שלהם ע"י תשמיש ויבא לידי הרהור ע"י זה משא"כ בבתו ואחותו ונכדו דאין כאן זכרון תשמיש מותר בפני אחרים אבל שכיבה בחיקה פשיטא דאסור בכולם אפילו שלא בפני אחרים דדבר זה הוא קירוב גדול ובשאר עריות ואפילו בפנויה אסור אפילו עיון בראשו לחוד כן נראה לענ"ד נכון:"

(עיין במקורותיו. בב"ב נח. סיפורו של ר' בנאה על אברהם. גם הגר"א הפנה לשם. ויש איזשהו דיון פנימי בין הט"ז לדרישה על מה האיסור שאליו התכוון ר' בנאה שבגינו אינו נכנס (אלא שאין יצה"ר אז כן נכנס בסוף) – שכיבת אברהם בחיכה של שרה או ה"עיון בראשו".[זה איכשהו קשור לשני הטעמים, איסור לעשות דברי חיבה בפני אחרים(שכיבה בחיכה), והבאת אחרים לידי הרהור - ]לא מספיק ברור לי החילוק...)

נמוקי יוסף על הרי"ף בבא בתרא דף לא. (על הגמ' של ר' בנאה מה שהביא הט"ז)

"יצר בהאי עלמא ליכא. שמעינן מהגדה זו דרך ארץ שאינו ראוי להתנהג עם אשתו בכיוצא בדברים הללו בפני אחרים:"

וכך כתב הרב פיינשטיין ביו"ד ח"ב סימן קמ"ז – (עמוד רנג. על אותה עובדא דר' בנאה)

"והא אסור לעשות עניני חבה מאיש לאישתו בפני אחרים שלא יבואו האחרים לידי הרהור."

---------------------

נסכם, שני סיבות למה "אסור"\"דרך ארץ"\"אינו נכון" להראות חיבה ברבים. א. צניעות. ב. לעורר תאוות אחרים. זו תורה. זו דעת חז"ל. (ראיתי פה ושם היתרים לזה, אבל בעיקר לנתינת יד, כי נהוג ככה בסביבה שבו אנו מסתובבים. לא לגילוי אהבה מוחלט. כנשיקה או חיבוק כמו שמצויין מעלי. אשמח אם תאירו את עיני.[אציין שברוב השו"תים באינטרנט לא ראיתי אף אחד שאומר שיש מקור לאיסור זה אלא רק שזה לא ראוי. תמוה לאור המקורות שהובאו למעלה.])

אינני מתיימר להיכנס למצב האהבה והצניעות בין בני הזוג. (אני "רק" מאורס, עוד לא הועמדתי במצב ובנסיון.) אבל אולי אפשר להרחיק לכת ולומר שזוג שלא רואה בזה בעיה - (אישית, צניעותית - בינו לבינה, לא ל"לעורר תאוות אחרים" שלזה אין לבני הזוג מילה בעניין.) יש לו בעיה בביטוי האהבה שלו. משהו שם פגום. גם אם את עושה זאת רק "בשבילך ובשבילו"!!! (עצם אי ההרגשה בבושה שכולם רואים אתכם אוהבים זה מה שמוזר, לענ"ד זה טיבו של האיסור.) לא חשבתי על זה מספיק. אז זו רק זריקה של מחשבה.לגבי הסיבה השניה - אנא בבקשה הימנעו מלהביע את דעתכם עליה. משפטים כמו "למה אכפת לכם למה וכמה ואיך אנחנו אוהבים?" (@מרב.) 

הם לא רלוונטים כלל. שאני רואה זוג אוהב מבטא אהבה זה מעורר אצלי תאווה. ולענ"ד אני הבריא. (מי שמעוניין לשמוע הסבר זה בפרטי. זה פשוט אישי מדי.)

אמנע מטיעון ה"קנאה" שיש בין בני זוג וה"מלחמה" שיכולה להווצר. (תחרות מי מלטף יותר, שצויינה בשבת שבעקבותה נפתח השרשור). זו מלחמה שנובעת מחולשה. בני זוג צריכים לדעת שגם עם סביבם יש מלא מלטפים הם צריכים להתאפק. כי זה אסור. (אא"כ תפקחו את עיני לשיטה אחרת..)

[חשוב לי להסביר, לא באתי לתרץ תגובה כמו "בקיצור אתם חילונים...". אפילו שההודעה שייצרה תגובה זו הסעירה לי משהו בפנים. כואב לראות מרחק כה רב מההלכה. ובשבילי לי גם מהאינטואיציה הטבעית.]

קראתי. לא ראיתי שאסור להחזיק ידייםמקרוני בשמנת
ראיתי שאסור לשכב בחיקה. ויש עוד כמה דברים שעליהם יש מחלוקת.
לא מוסכם בכלל במקורות שהבאת שאסור דברים נוספים. רק לא לשכב בפרהסיא וכדומה. לחיצת יד, סידור משהו בבגד/ בשיער, ואפילו חיבוק - על כל אלה נחלקו ויש דעות שונות.

ובעניין הטיעונים שלך אישית:

א) אין שום "בושה" בזה שאני אוהבת את בעלי ורוצה לחוש קרובה אליו. סליחה באמת אבל יש הבדל בין בושה לצניעות. יש דברים אינטימיים ויש דברים קטנים של חיזוק רגשי (למשל לא מרגישה טוב/ עייפה/ עצובה/ מפוחדת) ואז מגע קל עם הגבר שלי נותן כח ומזכיר לי מי איתי פה.
או למשל כשנמצאים במקום עם אנשים אחרים ולא בבית - אז לא תהיה לחיצת יד לשבת שלום או אפילו חיבוק קצר ומשמח - לא באופן אינטימי ויצרי, נטו מתוך שמחה פשוטה זה בזו. אני נותנת נשיקה וחיבוק לכל בני המשפחה אחרי הדלקת נרות - למה שאתעלם מבעלי עד לשעות הלילה המאוחרות כשסוף סוף פרשנו לחדר שלנו? שנחכה לחצות רק כדי להגיד זה לזו שבת שלום עם חיוך ולחיצת יד?

ב) אם אני אתחיל לא לעשות דברים רק כי זה מעורר אצל מישהו מחשבות, הו, לא אצא מהבית.
יש לי הלכה ברורה וחד משמעית מה מותר ומה אסור. ובמקרים של מחלוקת זכותי ללכת לפי הרב שלי ולהקל היכן שמותר בתוך גדרי ההלכה. אני לא אעשה משהו שמצער אותי ומותר (!) רק כי אנשים כמוך לא למדו עדיין לשלוט ביצר שלהם.
תאמין לי אתה בכלל לא רוצה להיכנס איתי לפינה הזאת כי יש לי בטן מלאה ורותחת על הנושא הזה של להצטנע רק כי מישהו מתגרה מזה.
כשאני הייתי מאורסת היה לי אולי קשה כבר לחכות להביע את אהבתי. אבל לא התחרפנתי מרוב יצר בכל פעם שזוג נשוי לידי נתן יד. ולא כי אין לי יצר, אוקיי?
ואו פשוט לא כדאי לך לפתוח את זה, טעות איומה כי אני לא אצליח לשתוק.
אוקיי.מרב.
מזהירה מראש- אני משתדלת לסנן את עצמי ולדבר נקי אבל לא מכירה מספיק מילים שיסבירו את מה שאני חושבת אז ישמצב שיהיו מילים עם קונוטציה יותר מתירנית ופחות דתית.

לא למדתי מספיק הלכות וזה.. כן? אני לא תלמידת חכמים ולא מתיימרת להיות אחת כזאת.
א-בל לפי הבנתי הקלה:
תפרידו בין "אסור" לבין "לא ראוי"! זה לא תמוה ה"לא ראוי" הזה כי "הטיח אשתו בעץ" לפי הבנתי זה לא "חיבק אותה" אלא "קיים איתה יחסים" וזה באמת אסור. מתוך זה גזרו את הלא ראוי שזה לפי השולחן ערוך אפילו לא לחפש לה כינים בראש (ואם בעלי יעשה לי את זה מול אנשים אני כנראה אפסיק לאהוב אותו או משו), ולפי הנימוקי יוסף זה "כיוצא בדברים האלו" (שמה הם? החזקת ידיים? חיבוק? אילו דברים?)
אני ראיתי פה איסור על קיום יחסים ו'שכיבה בחיקה' (אפשר לדון גם על זה- האם זה להניח ראש אחד על כתף השני או שזה התעלסות ממש?) בפרהסיה ואמירת "לא ראוי" ו"לא דרך ארץ" על נגיעה בראש האישה.
אז אמרת שהסיבות הן צניעות ותאוות אחרים.
אז ככה: כמו שאני מתלבשת צנוע בשבילי ולא בשביל הגברים שלא יגיעו לידי תאווה- כך גם פה. אני עושה דברים בגלל עצמי, לטובת עצמי, לבחירת עצמי ולהנאת עצמי (בעולם הזה ובעולם הבא). גבר שמתאווה בגלל אישה עם גופיה זאת לא בעיית האישה אלא בעיית הגבר שהסתכל. שלא יסתכל! גבר יכול להתאוות גם מאישה לבושה כמו טליבאנית, נכון? נכון! גם אישה יכולה להתאוות מגבר לבוש מכף רגל ועד ראש, נכון? נכון!
אז כך גם פה-- אפשר להתאוות מזוג שרואים את האהבה שלהם בעיניים בלי מגע, אפשר להתאוות מזוג שכל היום רק נוגע ואפשר גם לא!! מניסיון. אני בחברה שהרוב נוגעים חופשי אללה באבללה (לא יותר מנשיקה על הלחי אבל לא ממש שומרים את החיבוק לחדר) וזה ממש לא עושה לי את זה. אולי כי התחספסתי? התרגלתי? יכול להיות! אבל ככה החברה שלי וככה אני רגילה ולכן גם רוב הזוגות שאיתי בסביבה כמוני!
וכן, אני אשתדל להיות רגישה ואם נראה שלא נוח למישהו (ואנחנו עם 3000 עיניים כדי שלא יהיו מצבים מביכים) אז לא נעשה את זה. טדאםם!

ולגבי המשהו הפגום בביטוי האהבה של מי שנוגע *גם* בציבור וגם בבית (ואם התכוונת שלזה לא נתייחס, סליחה מראש. לא היה לי ממש מובן):
נגיעה בחוץ זה לא משהו פגום. זה פגום אם זה לצורך פוזה (ואז כל הקשר הוא לצורך פוזה והכל פוזה והכל רע וזה הפגם) ואם אין נגיעה גם בבית (ואז אין בכלל קשר וזה מה שפגום).
זוג שנוגע בחוץ, הולך יד ביד, נח קצת עם ראש על הכתף של השני- מה בדיוק פגום אצלו בקשר ובביטויי האהבה שלו? לא הבנתי איפה הפגם. אם תוכל (ועוד אנשים שחושבים כמוך) להגיד לי מה פגום ולא להגיד "זה פגום"- אני אשמח מאוד. שאדע מה לתקן בקשר אצלי בבית... כי לי הוא נראה בריא ומהמם וכיף וטפו טפו טפו עד 120 שרק נהיה כמו שאנחנו עכשיו.
תודה מרב. כייף שיש פה קצת אמתמקרוני בשמנת
כן - להטיח התאמה לא דומה לנשיקה על הלחי, אוקיי?
וזאת עברית פשוטה, לא פלפולים והתחכמות. ואפילו על זה הילקו רק כי "לא ראוי", לא כי אסור בפירוש. ומשם למדו שאולי יש מקום להחמיר בדברים נוספים שיהיו אסורים ונהייתה מחלוקת (לא פסק הלכה, מחלוקת!) וכל אחד הציע גבול שונה.
בספרי ההלכה ראיתי ולמדתי - שמותר לתת יד, ורצוי להיות רגישים לסביבה ולמה שמקובל. סה-טו.
אוקיי. יצא ארוךdaniel93

אני בעד. ממש ממש

מחר?פרח

(אני פשוט באמצע לבלוע מצב רוח נוראי עכשיו)

אולי הכי טוב ללכת לפי חסידי גור?רועה קטנה

שום חיבה ושום גילויי חיבה, לא בבית ולא בחוץ ולא בשום מקום ולא בשום זמן.

ככה ניפטר מכל הדילמות..

שים לב להשתלשלות ההלכהmatan

יש גמרא שעוסקת ב"מעשה באחד"- שזה לא עניינים של חיבה, לפי רוב המפרשים זה עצם המעשה,

וגם כאן אומרת הגמרא "לא מפני שראוי לכך אלא מפני שהשעה צריכה לכך".

על זה באים ובונים קומה נוספת, שגם דברים הדומים או קרובים לו, אסורים בפני אחרים, משני הטעמים

שהזכרת לעיל, האחד- צניעות, השני - אחרים.

ומתוך זה הגענו להבנה שטעם הדין שייך לשני הדברים. מצד הצניעות אפילו "מעשה באחד" הוא לא איסור, כי לא ראוי לכך שילקוהו, ומה שעשו עשו על מנת לגדור שלא יהיו פרוצים.

לכן נשאר לנו הטעם שאותו מביא הרב פיינשטיין בסופו של דבר להלכה פסוקה "שלא יבואו האחרים

לידי הרהור" - וכאן נשאלת השאלה ההלכתית איפה עובר גבול ההירהור, היום בהרבה מקומות דתיים,

זוג שמחזיק ידיים- לא יגרום להירהור.

שים לב לט"ז שמדייק בהדגשה שלך "שגם כאן הוא מעין" משמע שאם אין זה מעין אז לא היה מקום

לאסור.
יותר מזה, לא השו"ע ולא הטור מביאים את זה- משמע שהם לא סוברים לאסור וגם הרמ"א מביא את

זה ב"יש אומרים" שלא קשור כמעט לדיון בסעיף זה.

בקיצור- נכון שיש עניין כזה והוא מופיע, אבל לא ברמת דיוק כזו שאפשר להבין ממנו שכל חיבה אסורה,

וכך גם רבים נוהגים כיום. ומה שנהגו ישראל(גם הצדיקים שבהם) מצווה לחזר אחר טעמים לסיבה

שנהגו להיתר(כמו הרמ"א בסימן הזה שמביא טעמים להסביר למה כן נוהגים להשתמש אע"פ שהשו"ע

אוסר)

ולהסתמך רק על ט"ז אחד ולהגיד שכל מי שלא עומד בפסיקת הט"ז הזו(כן, ראיתי שהביאו בחלקת

מחוקק והגאון מביא את הטעם מאותו מעשה דר' בנאה) הוא לא דתי ולא הלכתי-זה מופרך...

כל מה שאמרתי הוא שזה יותר מסובך מאשר "זו ההלכה וזהו".

מי שמחזיק ידיים לא עושה משהו אסור. מעבר לזה יש לדון מה גבולות הדין הנזכר.

^^^תודהמקרוני בשמנת
על אמירת הדברים בצורה מסודרת וברורה.
אמממdaniel93
הסיפור על זה שהטיח באישתו הוא לא המקור. וגם הוא מדרש אגדה, תראה את כל המפרשים שם (עץ תאנה לדוג׳ - מקום בציבור שהוא נסתר ומוחבא. לכן לא כתבו שזה אסור לגמרי. ולא נאריך בזה.) הוא השורש העקרוני לכל האיסור (רק לענ״ד) אבל המקור ההלכתי זה ר׳ בנאה. שם אסור, אסור מוחלט, ואסור גילוי חיבה, לא המעשה עצמו.
לטעון שיש גילוי חיבה שמותר ויש שאסור דורש הסבר. למה שיהיה ככה? לא ראיתי הסבר בדבריך. ולא מקור לזה.

לטעון שלא הביאו פסיקה זאת השו״ע והטור זה טיעון מעניין. אני לא בקיא מספיק בפסיקת הלכה כדי לדעת אם זו סיבה להתיר..

לא רוצה לפסוק לזוגות הלכה. לכו אחרי הרבנים שלכם. (אני אישית, ורק אישית, לא ראיתי רב שהתיר גילוי חיבה. ראיתי כאלו שאמרו שלהחזיק ידיים זה לא גילוי חיבה, חיבוק נישוק ליטוף? לא ראיתי עדיין). בסוף כל אחד מוצא לו רב, ומה שהרב אומר לו זה משה אמר לבנ״י בהר סיני. כל מה שרציתי זה -
א. להראות במקורות שזה איסור אמיתי. הוא לא ציטוט מקיצור שולחן ערוך או שו״ת סמס. יש לו יסודות.
ב. להראות ולהסביר למה יש אמת באמירה שצריך להיות צנוע (בנושא הזה) גם מהסיבה של ה״אחרים״ מסביבי.
בסדר גמורmatan

ברור שזה דין אמיתי. מעשה דר' בנאה גם הוא אגדתא וגם ללמוד ממנו זה לא ברור.

מתמיהה שהשו"ע והטור מתעלמים לחלוטין מהדין הזה, וגם הרמ"א מכניס אותו בי"א.

אני מקפיד בדין הזה, אולי אפילו יותר מדי... אבל חשוב לי להדגיש שזה דין לא ברור.

לעניין נישוק- הרב גץ(של ישיבת המקובלים בית אל) היה מקפיד לנשק את אישתו על הלחי

כל ערב שבת, גם בפהרסיא. ככה שהדברים מורכבים יותר.

כמובן שכל אחד ילבן את הדין וגדרותיו עם רבותיו.

לעיין בראשו ולחפש כינים?נקודה

בס"ד

אם זה עשוי לגרום

למישהו להרהורים אני לא יודעת איזה מגע הוא בסדר...

תתבייש לך. מי שמך לקבוע מי דתי ומי לא?מקרוני בשמנת
הרי אומרים לך שזה לא חד משמעי מה מותר בפרהסיה ויש דעות שונות.
ככה להגיב למישהי זה לא רק שיפוטי להחריד, זה ממש הלבנת פנים. תתבייש.
דווקא אני ובעלי ממש משועשעים מזה מרב.

(אני יכולה להקליט לך בווצאפ כמה אנחנו צוחקים פה )

אבל ישלו מזל שהוא נפל על זוג כמונו ולא על מישו שיפגע... 

מוטי. ישלי הרבה מה להגיד עליך. חילוני אתה לא. גם דתי אני לא בטוחה. מצטערת, האמת כואבת.

אבל זה בדיוק העניין שלא לעשות בפרהסיהיהיה בסדר!
אולי יש בזה מן החוסר צניעות.
וגם השאלה על יד מי אתם עושים זאת,
מתמרחים בסעודת שבת מול אורחים, או בחוף הים.
ולא אכפת לנו (בכ"א לי) כמה אתם אוהבים, השאלה איך להחצין זאת.
יש בזה מן החוסר צניעות. לא אומרת שלא.מרב.
אבל גם בפאה יש מן החוסר צניעות. לא ראיתי אותכם מזדעקים נגד זה.
יש על זה כמות מספיק גדולה של מחלוקות ויש שמתירים (אין לי כוח לבדוק מי ואיפה זה כתוב אבל בדקנו את זה) וההקלה הכי קלה היא שבסה"כ לא ידעו מתי הליל טבילה ולא לעשות דברים אינטימיים לפי החברה שחיים בה מול כולם (ובחברה שלי נשיקה על הלחי זה לא איאיאי. זה חמוד ומתוק וזהו. לא שום דבר מעבר)

וברור שיש עניין של מול מי לעשות ומול מי.. אני לא אעמוד מול חברים שלי שאני יודעת שזה מביך אותם/אני יודעת שהם אסורים וזה מקשה עליהם ואעשה הכל ואני גם לא אשב בסעודת שבת עם כל המשפחה המורחבת ואתמרח עליו.
אבל כן, אני אשים את הראש שלי על הכתף שלו אם התעייפתי או אם סתם באלי פינוק קטן גם אם אנחנו עם כל המשפחה.. למה? ככה. כי ככה טוב לי וככה נוח לי.
מי זה אותכםיהיה בסדר!
ואומרים אתכם.
ועל סמך מה את מחליטה כל מיני דברים?
אגב אני מאד לא נהנת לראות את אחותי מתמרחת על גיסי בסעודת שבת ולכן זה צרם לי.
אבל ברור שיש פה הרבה מן המקובל ולדוגמה על שפת הים גם אני אתן יד ואולי יותר.
ומחלוקות יש בהמון תחומים, בכלל הצניעות זה די שטח אפור עם המון מקובלויות והמון שיטות של רבנים שונים ומגוונים.
אתכם, אתכם.מרב.
את אנשי הפורום היקרים.
מה החלטתי לא הבנתי אבל סבבה.

והיי, גם גיסתי לא סובלת לראות אותי ואת בעלי קיטשים ודביקים. אז לידה אנחנו לא עושים דברים קיטשים ודביקים! כי היא אמרה לנו את זה!!

נכון. בגלל זה הצחיק אותי ממש הקביעה של מוטי המקסים שאני חילוניה
יש משהו ילדותי וקצת מתריס בתגובות שלךעובד
לענ"ד כל הבא לי וטוב לי ולא אכפת לי מה אומרים אני לא צריכה להתחשב או להמנע מכלום מגיע מאיזשהו שורש לא בריא ולא בוגר.
אני חושב שזה ממש בולט הודעה אחרי הודעה-
כאילו שאת ממש נהנית לכתוב זאת שוב ושוב ושוב-
חבל.
אני מצאתי את עצמי לא אוהב את זהמשה

אין לי מושג למה, לא אהבתי ודי.

מותר. זה עניין אישי. אין חובה וכל אחד מראה חיבה בדרכומקרוני בשמנת
לא שייך.כתמר יפרח

ונטול עדינות לטעמי. וגם קצת מאכזב. וממש לא משנה/עניין שלנו אם הם מותרים או לא.

לעומת זאת שבת הפוכה- תשמעו מקרה שהיה -מקרוני בשמנת
אני הייתי בשבת וחג עם בעלי הטרי - שבועיים בערך אחרי החתונה- בישיבה בה הוא למד.
הדלקת נרות - הייתה בחדר האוכל, כי מסוכן בקרוון שישנו בו, אחר כך תפילה ואז סעודה. בתפילה כמובן הייתי בעזרת נשים ולא ראיתי את בעלי הטרי.
ואז הגיעה הארוחה. ניגשנו לשולחן האברכים לשבת עם הנשואים והילדים. מה מסתבר? לא יושבים שם יחד, אלא צד בנים וצד בנות - כן כן, בשולחן הנשואים.
זה אולי נשמע מקסים אבל אני הייתי אומללה. מסביבי עשרות רבות של בחורים צעירים ונמרצים שרים, מריצים בדיחות, מסתובבים, רוקדים, מרעישים. ואני יושבת לי בין נשים שלא פגשתי מעולם ועסוקות בהאכלת הילדים שלהן. הייתי ל-ב-ד.
אתם קולטים? שבועיים אחרי החתונה ישבתי לי לבד, בודדה, בלי יכולת להגיד מילה לבעלי שבצד השני של השולחן מבלי שכל הגברים סביבו ישמעו גם.
אחרי הארוחה - שיעור. בנפרד.
בסוף הגענו לקרוון שלנו. בקרוון היו מיטות קומותיים כבדות מברזל, שום מיטה שאפשר לקרב בגלל הכובד והצורה של החדר. ואי אפשר שום אינטימיות כי הקירות דקיקים וכל הזמן שומעים את הבחורים מאחורי הקיר מפטפטים וצוחקים.
מחוץ לחדר כמובן לא נגענו זה בזו כהוא זה. וכל השבת -חג היינו מחוץ לחדר - בשיעורים, בתפילה, בסעודה.

בסיום החוויה הבודדה הזאת אמרתי לו שבכלל היה מיותר שהגעתי. הרגשתי לבד לחלוטין.
אז מה, משהו חסר לנו הזוגיות כי היה לי קשה לא לראות את בעלי יומיים שלמים? ראיתי אותו רק ברגעים בהם הוא ישן! ישן ממש. עמוק. לפני שבועות ואחרי שבועות, כדי ללמוד כל הלילה...
לא מבינה בשום אופן את הצורך להפריד בין זוגות נשואים בסעודה. שנאתי כל רגע שם והייתי אומללה. ביליתי את רוב הזמן בעזרת הנשים או לבד בחדר.

נו, זאת שבת עדיפה לדעתכם? ככה טוב וצנוע?
כי אם בשביל שבתות כאלה התחתנתי אז לא תודה! שבת זה היום היחיד בשבוע בו אנחנו לא לומדים/ עובדים. אז תסלחו לי אם מתחשק לי להעיז ולתת לו יד או אפילו לשבת על ידו ולהניח ראש על הכתפיים.
אוי ואבוימרב.
לא התחתנת בשביל שבתות כאלה! התחתנת בשביל שבתות הפוכות לחלוטין שבהן זה את, בעלך (ומלא אורחים ) יושבים ביחד בשולחן שבת ואוכלים מהמטעמים שהכנתם ביחד!

אני מבינה איכשהו את ההפרדה גם לנשואים כי אחרי הכל, את נשואה רק לבעלך ויכולה לשבת ולדסקס רק איתו או עם הנשים... אז שלא תגיעו למצב חלילה שאת מדברת גם עם שאר האברכים הצדיקים.... <צ>
נו באמת -_-
מצחיק. הייתי בכמה עשרות שבתות מדרשה בחיימשה

ובחיים לא נתנו לי להרגיש ככה.

הייתי שם תלוש מהמציאות ומנותק מההקשר (יחד עם עוד כמה בעלים מסכנים), אבל בסך הכל עשו הרבה כדי שיהיה לי נעים.

אתה בכללי מנותק בשבתותמקרוני בשמנת
בלי כל האלקטרוניקה שלך נראלי אתה בטח מרגיש בודד וגלמוד
זה נכוןמשה

יש עיתון שאני משלם עליו לא מעט ועוזר להעביר את השבת ופה ושם גם חריגים אחרים, אבל בגדול זה היה די אתגר , עד שבשלב מסויים הפסקנו עם זה.

אויש נשמע ממש ממש לא נעיםכוחות שמימיים
מבינה אותך מאוד

תראי ,לגבי הנפרד יש פה נקודה מהותית ואני בהחלט יכולה להבין!
לגבי החדרים זה פשוט נשמע זוועה! וגם הסעודות..נשמע נורא להיות בודדה כך.במיוחד שלא הייתם מוכנים לזה !!!
אני חושבת שאם הייתי מרגישה כך הייתי הולכת לחדר ומבקשת מבעלי שנאכל בחדר.
ובאמת הפתרון לדברים כאלו זה כנראה לא לבוא ,או לדעת לקראת מה אתה בא,איך הישיבה באוכל,מה הלוז,איפה ישנים.
אוויש.מצמרר התיאורים של הקראוון ממש מוחשיים
מה בעיה להסתדר במיטה אחת?אין כמו אמא
גם כשיש הפרדה.בעלך יכול לשבת בקצה הכי קרוב לבנות. ואת בקצה הבנות ככה היתם רןאים אחד את השני.
יכול להיות שבעלך מאוד נהנה דןקא עם החברים ונפגעת מיזה שלא עשה מאמץ להיות איתך
במיטת קומותיים מברזל?מרב.
על ספפה אחת אין מצב שנישן ביחד אז במיטת ברזל אחת? ואנחנו זוג שחיפים...
אפשר גם אפשרנפשי תערוג
הכל תלוי ברצון.
אני הייתי מעדיפה לישון במיטות נפרדותמרב.
מאשר להיות ערים לילה שלם במיטה אחת ביחד 😞
למה ערים?נפשי תערוג
אפשר לישון ככה
אם עייפים אפשר לישון גם על חצץ

נכון. זה לא רחב ואי אפשר לזוז יותר מדי
אבל אפשרי

סביר להניח שגם אנחנו היינו בוחרים לישון בנפרד מאשר שיהיה צפוף. אבל זה אפשרי.

מניסיון מרב.
באיזשהו שלב עברתי לרצפה (הוא ישן.. רק בבוקר הוא קלט אותי והכריח אותי לחזור למיטה) פשוט כי לא הצלחתי לישון...

אז מי שלא זז בשינה או מקסימום מזיז יד וחצי- סבבה. עניין של רצון.
מי שמשתולל בשינה- חראם.
זוג שמשתולל בשינה- על הפנים. גם במיטה זוגית זה לא משו (אני ישנה כמו פרה רק בבתי מלון וצימרים שיש שם מיטות ענק )
מה ז"א אפשר?עובד
כל אחד בנוי אחרת..
אני לדוגמה צריך תנאים טובים כדי לישון
לעומת אשתי שישנה יותר בקלות..
אין כזה דבר אפשר..
באמת הכל רצוןאין כמו אמא
אפשר גם לצאת בין הדגים לבשר לרבע שעה ולשבת קצת על המיטה בחדר אם מאוד חסר החיבוק והנשיקה יחד.
גם אני הייתי בהרבה שבתות והסתדרנו
ראיתי אותו. יכולתי אפילו להביט בו. ממש פינוק, אה?מקרוני בשמנת
אבל להסתכל עליו מהצד השני של השולחן כשהוא מוקף גברים ואני מוקפת נשים ואני לא מכירה לא אותם ולא אותן - נו, ממש עונג שבת לזכות לאכול כשמן העבר השני יש איזה בעל אחד שבמקרה גם נשוי לי.

ובעלי למד והתפלל. בין אם נעלבתי מזה שאנחנו עם החברים שלו ובין אם לא - לא הייתה ממש אופציה אחרת. ואם היינו יחד בחדר, אז? שמעתי כל מילה שדיברו מחוץ לקרוון. איך יכולתי להרגיש בנוח להיות ולו במעט אינטימית איתו ככה, כשבתחושה הבחורים ממש לידינו?
זה יפה שאת מנסה להמעיט מהקושי בשבת הזאת ואומרת שזה בעצם תלוי בנו. אבל אני לא קונה את זה.
אז מה עם היה רעש? לא הבנתי את ההקשראין כמו אמא
מצידי שיהיו רעשי מטוסים ומשאיות. תתרכזו בעצמכם
רויאים שאת נשואה טיפונת זמן.יבואו ילדים זה מוציא הרבה מהאינטימיות צריך ללמוד להסתדר.
מה יקרה שתהין אסורים? תשבו יחד ולא תוכלו להלחזיק יד
לי זה נשמע טיפה קנאה .כי חזר למקום הבטוח שלו והיה קשה לך עם זה.תלמדי להתחבר לנשים של הבעלים אין לך הרבה בררה.
וגם אפשר לותר על ההרצאות. לא חיבים ללכת להכל
אולי זו בדיוק הטענהdaniel93
כשנשואים טריים. לא צריך את כל הרעש הזה. זה יבוא בהמשך. בהתחלה צריך מצע נוח לאינטימיות עם הבעל...
לא קשור לקנאה בכלל בכללמקרוני בשמנת
וקצת מתנשא הדברים שכתבת.
מתרכזים בעצמינו, אבל כשזה נשמע כאילו בחורים זרים נמצאים ממש לידינו - איך תהיה אינטימיות? איך אפשר להרגיש לבד?
יש עניין שלא יהיו הסחות בזמן האינטימי בין בעל ואשה. זאת המצאה שלי?
אולי בגלל שהכל חדש וטרי אצלך אז הכל מוזר לךאין כמו אמא

זה כמו תינוק שהרגע נולד...

אז כל הסחה מוציאה אותך מריכוז.  לאט לאט תלמדי לזרום עם זה בכל מצב

אני גם לא הולכת לשבתות כאלו היום, אבל זה דוקא כבר בגלל שיש לי ילדים, ואין שירותים בחדר, ואין מים חמים לבקבוק . ואין מנעול לחדר ועוד מליון סיבות של חוסר נוחות

מצטערת אבל בשנה הראשונה לנישואיןש.א הלוי
יש הנחיה מחז"ל לעזוב הכל ולהשקיע בבית, באישה ובזוגיות
לא רואה אייך חג בישיבה כמו שהיא תיארה תומך בזה..
לא אומרת להפסיק את לימוד התורה והכל- אבל כן להוריד קצת הילוך, יותר שבתות כזוג.

יותר עבודה על הבסיס הזוגי והמשפחתי כדי שאח"כ שיבואו הילדים יהיה משהו יציב וחזק

ויותר קל לזרום עם כל מצב כשהבסיס יציב

שבועיים אחרי חתונה קצת קשה לזרום כשאת רוצה רק להיות יחד כל הזמן. לפחות אני הייתי ככה. ועדיין כך, אבל יודעת שיש מציאות ויש רצון
והבסיס ב"ה מתחזק ונבנה ועובדים על הכל.

אבל בשנה הראשונה - יש עניין לעבוד על הזוגיות ולא "לזרום עם כל מצב".

*לא יודעת מה הלך בשבת שתיארה פותחת השירשור ולא מדברת עליה או על חיבה בפרהסיה.
נטו בין בני הזוג.

אנחנו בשנה הראשונה היינו המון שבתות וחגים יחד בבית, לא נסענו כל שבת שניה להורים/חברים ולא הזמנו אפאחד. נטו אנחנו וזה עשה לנו רק טוב
לא מחייב שזה מתאים לכולם.

אבל כן - שבועות בישיבה שנייה אחרי החתונה זה משהו שלא הייתי ממליצה לכלה טרייה..
(מקורני- לא מאשימה אותך בכלום, ברור לי שאם היית יודעת שיהיה כך היית חושבת פעמיים ועד שלא מנסים לא יודעים.. )
נכון.ה-מיוחד
גם אנחנו בשבועות הנוכחי זוג טרי היינו בבית. הכי טוב בעולם. אין מה לחפש במקומות אחרים, הכי טוב לבנות את הזוגיות. גם אצל ההורים לא מומלץ להיות יותר מידי, אחד לשלושה- ארבעה שבועות זה בסדר גמור
כל זוג ומה שטוב לו...אנחנו נסענו די הרבה בתחילת הנישואיםיעל מהדרום
גם אנחנו נסענו הרבה. ואני דוקא כן מייעצת לנסועאין כמו אמא

יש לי מלא חוויות טובות מכל הנסיעות. כל עוד שאין ילדים זה הרבה יותר קל להתגמש ולנסוע

גם היינו נוסעים מרגע לרגע, קמים ולוקחים דברים ונוסעים

היום זה הרבה יותר קשה עם ילדים. לדעתי יהיו עוד הרבה שנים שיותר קשה לנסוע בגלל הילדים ואז נשארים בבית

גם בתור ילדים יש לנו חוויות טובות משבתות וחופשים עם המשפחהיעל מהדרום
לק"י

אני פשוט לא אוהבת את ההנחיה שנותנים לפעמים לזוגות צעירים- להשאר הרבה שבתות בבית.
מכמה סיבות:

1. זה תלוי בזוג ובמציאות חיים שלו: כמה נפגשים ביומיום, וכמה השבתות הן הזמן הפרטי היחיד וכדומה.

2. עם כל הכבוד לזה שמתחתנים, עדיין יש מקום גם להורים ולשאר המשפחה, וחשוב להפגש.

ושכל זוג יעשה את השיקולים שלות
לא חושבת שזאת הסיבה.מקרוני בשמנת
א. זה היה ערב שבועות אז בעיקרון לא רציתי יותר מידי כי רציתי שישן טוב שיוכל ללמוד בלילה. כשאני אומרת שרציתי אינטימיות הכוונה היא לשיחה, לצחוק. ולא נעים לצחקק ככה ולשוחח בפרטיות כשבעצם אם אני יכולה לשמוע את מי שבחוץ אז גם הם יכולים לשמוע אותנו.

ב. אני למדתי שרצוי להיות אינטימיים פיזית מחצות הלילה והלאה אם אפשר, כדי שזה לא יהיה בשעות שעוד יש אנשים מסתובבים בחוץ.
ככה קראתי ולמדתי שראוי ונכון. אז בישיבה עם רווקים בערב שבת - גם בשעות האלה נשארים ערים ומסתובבים בין הקרוונים. אז בעצם כל שעה היא ממש כמו באמצע היום. זה לא עניין שלי שאני לא מסוגלת להתרכז בבעל שלי, אלא עניין שלא כל כך נעים ויפה להיות אינטימיים כשיש תחושה של אנשים אחרים ממש קרובים. גם אם הם מעבר לקיר.
אני טועה במה שלמדתי..?
לא שמעתי אחרי חצותאין כמו אמא

אני שמעתי רק שזוגות צעירים פיזית הרבה יותר יחד. בוקר צהרים וערב- מה שבהמשך החיים כשיש ילדים יותר קשה.

זו איזושהיא החמרהה-מיוחד
כדי שהזוג לא ישמעו אנשים ויהרהרו בזמן התשמיש. וגם איזה עניין לפי הקבלה.
אולי אחרי כמה שנות נשואין.אין כמו אמא

אני יודעת שלזוגות צעירים יותר מקלים

הי את!!daniel93

אני בעד. ממש ממש

מחר?פרח

(אני פשוט באמצע לבלוע מצב רוח נוראי עכשיו)

רצוי זה לא חובה..כמו צמח בר
וצריך להבדיל בין הדברים
להרחבה- קפצי לוואטסאפ .
למקרוני בשמנתיהיה בסדר!
את צודקת!
זה נורא מה שקרה וכשאת נשואה באמת טריה, אז בכלל.
מה שכן, אחרי החתונה נתקלים בכל מיני סיטואציות ולומדים לדבר, לשתף, להביע רצונות.
לגברים יש קטע של התנתקות יותר מהנשים. אז תספרי לו על תחושותייך, מה כן יכולתם לעשות יותר באותה סיטואציה.
וכן למשל, מוותרים על תענוג כזה בתור נשואים ונפרדים מהישיבה, בלילה למשל מצטופפים חצי לילה במיטה אחת, זה משעשע.
ובכללי לנסות לצחוק מדברים כאלה, כי זה עלול לקרות עוד הרבה פעמים.
מבינה אותך, זה נורא להרגיש בודדה!!
נ.ב. דמייני שהייתם אסורים בשבת שפותחת השירשור תיארה? בעיניי זה שווה ערך, להיות ביחד ולבד!
הבהרה - לא ביקשתי עצות איך להתמודדמקרוני בשמנת
השבת ההיא מאחורי, דיברנו, שיתפנו, הבנו מה היה וסיכמנו להבא.
כתבתי על השבת ההיא כדי להראות משהו הפוך מהשבת שתוארה בשרשור ואיך זה לא בהכרח עדיף.

אני נורא אוהבת ומעריכה הן את הישיבה שהוא למד בה והן את החברים שלו. אבל לא אוהבת כשהם מפרידים בינינו. ישיבה לא חייבת לבוא על חשבון הזוגיות. זאת הייתה הבעיה שלי. מהשיעורים מאוד נהנתי ולמדתי ונסענו לשם כדי שהוא יוכל ללמוד כמה שיותר. אין לי שום בעיה עם השיעורים והתפילות, יש לי ביקורת כלפי הישיבה שגם ברגעים בהם יכולנו להיות יחד - בפועל לא יכולנו.

אני בסדר ולא חיפשתי כרגע עצות לעניין זה. רק רציתי להציג מצב הפוך.
אם זה התודה שלך על השתתפותי ברגשותיךיהיה בסדר!
סהכ בתחילת ההודעה הבעתי הזדהות.
סליחה, אולי לא הייתי צריכה לייעץ
אבל פשוט זה דברים שקורים לכל זוג מתישהו.
זה לא נגדך. רק לא רציתי להפוך אתזה לדיון על הרגשות שלי.מקרוני בשמנת
חס ושלום אין לי שום טענה נגד העצות הטובות שלך.
רק שזאת לא הייתה מטרת השיתוף. זה הכל.
זו לא שבת עדיפה. לא מבינה למה זוג צעיר הולך לשבת כזו+mp8
הקצנה לא טובה לאף כיוון,
וזוג צעיר לא אמור להשתתף בשבת כזו שכל השבת בקושי רואים זה את זה וישנים במיטות קומתיים.

כל דבר בגבול הטעם הטוב.
שבת ישיבה, הבעל רוצה להיות עם החבריםמרב.
וללמוד מהרבנים שלו ולא גרים ליד הישיבה
מבינה מאוד למה ללכת לשם
אבל מבינה גם את הצורך הגדול שיתחשבו בזוגות הנשואים ולפחות לא יפרידו בינהם בארוחות 😣
מבינה את הצורך, אבל אם אין שם תנאים לזוגות צעירים+mp8
אולי פשוט לחשוב על נזק מול תועלת?
פעם אחת זה לא כזה נוראמרב.

זה מבאס, אבל לא נורא. פשוט קיצוניות מטורפת מהשבת ההיא במלון.

(ומבחינת הישיבה- בהחלט הייתי שוקלת לשנות את זה איכשהו... ולא הייתי באה כזוג צעיר ליותר מידי שבתות כאלו... פעם-פעמיים בשנה גג)

לא לשבועיים אחרי החתונה+mp8
אני גם לא חושבת שזה נורא, אבל לכל דבר יש את הזמן שלו.
אה עם זה מסכימה איתך..מרב.

ככה זה כשמתחתנים שבועיים לפי שבועות  

חשיבות מגע חיבה סביר בפומבי - דיעה אישיתישמח משה

אני סבור שמגע חיבה סביר בגבולות הטעם הטוב הוא בריא ואנושי מאוד. 

אני מאוד מתקשה עם כל ההסתרות והריחוק שאני רואה בין בני זוג בפומבי. יש בזה משהו חולה קצת לדעתי. 

לדעתי גם ילדים שרגילים שהוריהם מגלים גילויי חיבה בפומבי הם מרגישים ביטחון יותר במערכת המשפחתית ויותר טבעיות, שמותר לגעת, מותר לחבק ומותר להרגיש נאהב בקטע האינשי. יש להם גם היררכיה אבא ואמא אוהבים ויש אותם וזה מפיג המון מתח. 

זה עניין של חינוך, אם היית באה מחברה שבה זה היה הדבר הכי נפוץ. זה בכלל לא היה מרגש אותך ולא היית מונעת מזה. אבל אם אדם מגיע מחברה שבה כל קרבה בין בני זוג נשואים ! (אני לא מדבר על לא נשואים ) היא פשוט לא קיימת בפומבי אז ודאי שכל חיבוק וכו יגרום לך לאי נוחות. 

אני מעדיף שילדיי יגדלו במקום בו למשל אחרי תפילת ליל שבת, הגברים יוצאים החוצה מהתפילה ומחבקים ומנשקים את נשותיהם באופן מתון ונעים יחד עם חיבוק ונישוק הילדים .רואה בזה דבר מבורך.

תחשבו כמה מתחים זה יכול להפיג, תחשבי כמה פעמים דווקא האישה ממש זקוקה ליחס ותמיכה מהבעל שלה ודווקא הפומביות נותנת תחושה של הכרה וביטחון כשנמצאים מול אנשים זרים, או סתם שנמצאים מול זוגות אחרים (כל עוד כמובן שזה לא בא כאקט חיצוני שמחפה על בעיה באינטימיות, אלא כהוספה על הקיים ב4 אמותיכם).

כל ההסתרות האלו יכולים ליצור מצב שזוגות יתביישו במה שקורה אצלהם, יתביישו לשתף , גם ככה אף אחד לא יודע, כי הכל רק בחדרי חדרים אז אפשר להשאיר את זה ככה. לעומת זאת כשיש גילוי חיבה סבירים נורמטיבים בפומבי זה נותן תחושה שאין הסתרות וצריך לטפל, כי אם זוג לא בתקשורת ולא במגע , הוא ירגיש לא נוח מול הבחוץ, אז אולי הם יצטרכו לעשות הצגה בחוץ אבל מתוך שלא לשמה יבואו לשמה וזה עדיף בעיני. 

מסכימה עימך פותחת יקרה.ציירת עננים

@מרב. @ישמח משה @מקרוני בשמנת

אישית קשה לי עם הפגנת חיבה ברבים- חיבוק, הנחת ראש על כתף, עיסוי בגב ודומיו- כשברור שפעולות אלו נובעות מהאהבה הפשוטה והבריאה בין איש לאשתו. ואני לצערי מכירה כאלו מקרוב. לשבת בשולחן שבת מול זוג שמתלטף זה ממש לא נעים. 

למה- כי זה מוזיל את הרגשות היקרים הללו

כי זה מעורר קנאה ומביע חוסר התחשבות ואנוכיות (התרכזות בנו ובנו בלבד)

כי זה מעורר תאווה וגורר אי נחת (ממש גורם להתפתל בכסא- לסרטים אני לא הולכת כדי לא לראות דברים כאלה, אז למה נגזר עליי לשבת מול זוג כזה??)

כי זו לא דרכה של תורה

מלבד ההערות שלכם מה מקובל בחרבה בה אתם נמצאים, עזבו את המקום בו אתם עומדים עכשיו-

בתגובות שלכם ניכרה התגובה מהבטן, רגשית-

אני לא חושב כך, אני לא מרגישה כך, אצלנו כולם ככה...

אבל מבחינת האמת- האם מה שאתם נוהגים כרגע הוא האידיאלי? כך תרצו לראות את עצמכם עוד עשור?

או שאתם מתבטאים כך כי ככה נוח, בשל לחץ חברתי (אם בחברה שלך כולם מתנשקים בציבור, אולי זה השמן להחליף חברה?!), או כי אין לכם כוח נפשי לומר לעצמכם- עד כאן, זה כבר לא ראוי??

בהלכה יש המון סעיפים שהם "רוח ההלכה", שהם תלויי הקשר. 

אך ב"ה יש רבנים שקובעים מה ההקשר היום. 

ואם נשפוט לפי חברי הפורום- יש לא מעט גילויי חיבה אליהם מוצמדת תווית לא הלכתית. וזה אומר דרשני.

ודבר אחרון- @@ישמח משה - כתבת שלדעתך הבעת חיבה בין איש לאשתו גדלת דור בריא של ילדים. בכל שנות ילדותי זכור לי פעם אחת שראיתי חיבוק של אהבה בין הוריי. וגם כמה נשיקות על הלחי בודדות. כל זה לא מנע ממני להפוך לבת זוג אוהבת שלא מרגישה שהמגע "דוחה" או "פרוץ", ועם זאת- העדינות חשובה פה, כי אם הייתי רואה מעבר למה שהיה עליי לראות- זה היה רע. הספיק לי המבע בעיניהם ללמוד אהבה והערצה של בן הזוג מהי. ולהתמלא ברגשי אהבה וקדושה, שארצה לממש בביתי. וב"ה זכיתי.

מאחלת גם לכל קוראי הפורום ולעצמי- שנזכה לחיות ברחוב של עדינות צניעות וטהרה, של חיבה מסותרה ואהבה ברורה.

מסכיםמוטי mאחרונה
לפעמים לאט זה מהר ⌚נגמרו לי השמות

* נכתב בלשון נקבה אך כמובן שמופנה לכולם.

לפעמים לאט זה מהר.

ולפעמים מהר זה לאט.

ויש פעמים שהתנועה שלנו דווקא כלפי פנים, פנימה, היא הדרך היותר מהירה ובטוחה

מאשר תנועה רק קדימה.

ויש פעמים כאלה, שלאט לאט זה בעצם מהר מהר

ומהר מהר זה בעצם לאט לאט

ודווקא העצירה

או הקצב האיטי

או ההתבוננות

או העומק

או ההעמקה פנימה

או הכיוונון למעלה

הם הדרך הנכונה לנו ביותר.

ולא רק קדימה כל הזמן

ולא רק מהר ובריצה ובלי אוויר כל הזמן

כי לפעמים יש שם בלאט בעצם הכל

"ואני אתנהלה לאיטי" אמר יעקב אבינו לעשיו.

ודווקא שהות שם, בלאט הזה, יכולה להיות מפתח להרבה מאוד דברים.

ואולי השלווה בראש ובראשונה.

השלווה הפנימית.

לדעת מי אני, מה הערך שלי, מה המשמעות שלי

להקשיב גם לראש וגם ללב וגם לגוף.

להקשיב לקצב הפנימי שלנו שיכול להשתנות עם הזמן.

להקשיב לו כאשר הוא מבקש להאט.

לאט לאט

אל תדאגי יקרה

לאט זה בעצם מהר.

דווקא כך.

את תגיעי.

את תגיעי

תקשיבי לך

לקול הפנימי הזה שבך, קול הנשמה שבך, חלק אלוק ממעל ממש, אלוקות שבתוכך!

הוא יודע.

את יודעת.

ויש בו בלאט הזה כ"כ הרבה רוך

וחמלה

ועומקים

ודיוקים

וכיוונון

ונשימה

ולקחת אותו, את הלאט, לא אומר שהפסדת או שתפסידי במירוץ הזה שנקרא החיים

כי מי בעצם החליט שהם חייבים להיקרא ולהיות דווקא מירוץ?

אולי מירוץ זה לא מה שנכון וטוב ומתאים לך כרגע? או בכלל?

כך או כך את לא מפסידה. את מרוויחה.

את מרוויחה גם הספקים, כן כן דווקא בלאט מצויים דברים שלא נוכל להספיק או להגיע או אפילו לשים לב במהר.

אבל בעיקר את מרוויחה את עצמך.

ואת השלווה ואת הנשימה שלך.

ושתגיעי ל120 בבריאות ובשמחה

מה תרצי לראות שם במבט לאחור?

אילו תחנות בחיים? אילו תמונות?

מה הכי חשוב לך שבטוח יהיה בתמונה הזו?

ומה לא כזה חשוב בעצם שיהיה שם?

ואם אני מבינה שבעצם נקודת המוצא שלנו כבני אדם היא שנדרשת השקעת אנרגיה אקטיבית כדי לחיות בעולם הזה, וכדי להשיג טוב.

גם במשפחה, גם בגוף בריא ונפש בריאה, גם בזוגיות, בילדים, בלימודים, בעבודה, בספורט, בקשר עם ההורים, האחים החברים.

בעצם כל דבר בטבע זקוק לאנרגיה כדי להתקיים

אז ממילא באנו לעולם הזה כדי לעבוד, להשקיע

ובעצם רק כך יהיו לנו חיים בכלל ואיכות חיים בפרט.

אז במה אני *בוחרת* להשקיע?

ובמה אני בוחרת להשקיע גם בלאט?

ובמה אני בוחרת להשקיע גם ביותר לעומק?

ואיפה אני מוצאת בחיים שלי ובבחירות שלי שדווקא הלאט יכול להיות מהר?

אז לאט לאט

לבחור להתבונן

להאט

ולהגיע למה שהלב שלנו מבקש ❤️

כי לפעמים לאט זה מהר.

להגיע לבהירותנגמרו לי השמות

קרה לך פעם שהגעת לבהירות טובה כזו דווקא אחרי התבוננות איטית? או מהלך איטי?

לפעמים בתוך המהירות מתפספסים דברים מהותיים.

דווקא הלאט מאפשר להגיע אליהם, לתפוס אותם, לנשום אותם, ולאמץ אותם קרוב ללב.

ע"י כך פעמים רבות ניתן להגיע לבהירות מרגיעה, טובה כזאת.

בהירות שהיא לכשעצמה מקצרת תהליכים ומקצרת את הדרך.

לכן לפעמים דווקא הדרך הארוכה כביכול היא הקצרה באמת.

דווקא הלאט הוא מהר. 🩵

לפעמים מהר זה לאט-מסכים לגמריאריק מהדרום

לפעמים לא מספיקים לעשות כלום והופ עברו 40 שנה, יש כאלה שאם לא ירוצו במרוץ העכברים הם לא ירוצו בכלל וימותו לוזרים בלי שום יכולת לחיות חיים טובים יותר בלי הון, בלי בית, בלי משפחה, בלי מקצוע.

קורה ליותר מידי אנשים סביבי, לפעמים אתה נתקע בהתפתחות שלך ומגלה שהלכת בנחת יותר מידי וזה הזמן לספרינט או למות חסר כל.

כנראה כאן בא הדגש על המילה "לפעמים"נגמרו לי השמות

כי מה שאני התכוונתי אליו כמובן שונה,

ומדבר על משהו אחר.

יותר על הדרך הקצרה שלפעמים היא בעצם ארוכה ולא מובילה אותנו למטרה שלנו, או למטרת העל שלנו.

ודווקא הדרך שהיא ארוכה, במקרה הזה הלאט, יכולה להיות הקצרה באמת, זו שתניב לנו את המטרה בסופו של דבר. יחד עם השלווה, הבהירות, העומק, הבחירה, הכיוונון למה שנכון וכן הלאה.

הבנתי למה את מתכוונתאריק מהדרוםאחרונה

אני פשוט לא חושב שנכון להאט, לפחות לא לפני שכל פרמידת מאסלו אצלך ביד.

נחת 🙂‍↕️נגמרו לי השמות

נ - נוכחות

ח - חמלה

ת - תיעדוף

כאשר אנחנו בנוכחות בחיים שלנו, באמת נמצאים בכאן ועכשיו וחיים אותו ובו,

וכשאנחנו בחמלה עצמית (וגם על הזולת כמובן),

ומתעדפים בסדרי עדיפויות את מה שיותר חשוב ויקר לנו, מה שיותר שייך אלינו מאשר מה שלא -

או אז יכולה להיות לנו יותר נחת.

ונחת זו אחת הברכות המשמעותיות ביותר שיכולה להיות לנו כבני אדם.

בעזרת ה' שתהיה לכולם גמר חתימה טובה עם המון נחת ושלווה 🤍

קשה לי בתקופה הזאתפשוט אני..

הצביעות הזאת,

שאני אמור לבקש סליחה ומחילה מרבש''ע,

כשאני יודע שיש דברים שלעולם לא אוכל להצטער עליהם...

כואבהסטורי

בעיקרון אתה לא אמוראריק מהדרום

הוידוי והקבלה לעתיד זה אחרי הכרת החטא והחרטה.

אבל אין חרטה 😬פשוט אני..

אז אין טעם לבקש סליחה ומחילה מרבש"עאריק מהדרום

זה מה שאמרתי.

וואומשה

ובכל זאת אתה לפחות מנסה.

מהות התשובה היא עזיבת החטאנעמי28

עצם זה שאתה לא עושה את זה שוב, זה עיקר התשובה.

החרטה לא צריכה להיות על פרטי החטא אלא על זה שהמרת צווי ה'.

גם אם אכלתי חזיר, היה לי טעים, הפסקתי ויש לי חשק לעוד, אני יכולה להביע חרטה שיש אדון לעולם, שקבע חוקים ואני בטיפשותי וחשקיי שעדיין קיימים המרתי את פיו.

לכאורהoo

אתה גם אמור להצטער

אבל בחרת אחרת

אולי עכשיו אפשר גם לבחור לשחרר את בקשת המחילה

ואולי בכלל להתמקד בבחירה ולא באמור

האם מה שאינך מתחרט עליו היה לתיאבון או להכעיס?מי האיש? הח"ח!

ויותר מכך, האם היה מפני שלהבנתך ייעקר משהו מן התורה?

אני בעוונות מניח שעשיתי דברים רבים מתיאבון, ומיעוט שבמיעוט מכעס ומהכעסה (למשל, אם משהו היה קשה באופן קיצוני בשבת, הגם שלא באמת נצרך, ועניין כזה הוא עבורי בנדיר, וודאי שלא נסעתי פתאום בשבת לבלות בחוף ים רחוק). גם אם פעם קמתי ממקום סעודה ולא בירכתי - אפילו יעבור הרהור שהיה זה בהתרסה כלפי מטבע שטבעו חכמינו מכוחם לתקן ולפסוק, ולא רק מתיאבון וגרגרנות זמן שלא היה זה נוח להתעכב ולהודות על שנותן לחם לכל בשר - אינני חושב שהגעתי לחשוב שאין כל ממש בציווי ובאורח החיים (ובטור אורח חיים).

אני אישית חושב, בצניעות רבה, שאם כל המניעים לקשיות העורף או הנפש הם לתיאבון ואפילו להכעיס, אך לא מפני שעוקרים את שורש ומקור אמונתנו הפנימית, האוהבת, הנכזבת לעתים, אך שלעולם לא תינטש, זוהי - באיזה אופן חסידי ברדיטשובי - סנגוריא גדולה ונקודת אור בחושך. כי בכלל להיות יהודי שעוד מתחבט בזה, שנפשו כועסת אך לא נפרדת ואולי עם כל זה שוקקת, הרי זה בכלל סגולת ישראל וחלק ממעל, גריעותא ומעליותא משמשים בעירבוביא, ועדיין מכל זאת מתגדל ומתקדש שמיה רבא.

אז תחזור בתשובה באמת.אדם פרו+

מה אתה מבקש מאיתנו לרחם עליך.

תפנים שיש מלך לעולם.

הרב יעקב חזן ז"ל:

לפני מספר שבועותפשוט אני..

ניק חביב שאל האם לצאת עם בחורה דתייה שהוריה מסורתיים, ואתה ענית לו שעל מקרה כזה נאמר ארור שוכב עם כל בהמה.

היהדות שלך היא לא היהדות שלי, ולכן מבחינתי התשובות התקיפות שלך לאורך השרשור הזה לא רלוונטיות יותר מאשר שכומר קתולי מפולין יגיד לי את דעתו.

ולא, לא ביקשתי רחמים. בטח לא מאדם חסר רחמים.

אולי אתה לא מצטער על העברה בעצמהמתוך סקרנות

אבל מצטער על כך שאתה לא מצטער, וגם זה יקר מאוד בעיני האלוקים לכאורה

אין דבר כזה בלי להצטער על העבירהאדם פרו+

אין פה תשובה.

בעצם אתה מצטער על כך שאלוקים שולט בעולם.

והחליט לאסור דברים מסויימים.

זה "אני מצטער שאני לא קובע מה מותר ומה אסור.

אלא אתה מלך העולם."

מה הקטע דקה לפני שממליכים את הקב"ה

ומבהירים שאנחנו נאמנים לדרך שלו.

גם אם קשה. וגם אם לא תמיד מצליחים.

להביע דעות הפוכות.

אתה קשוח ונוקט במידת הדין, ברור שגם רצון להצטערמתוך סקרנות

עדיף על כלום

מה יש לך מסקרנות. הבן אדם אומר לך.אדם פרו+

אני לעולם לא אצטער על חטאים.

איפה כל מה שלמדנו על חרטה?? וידוי?? וקבלה לעתיד??

עזוב את זה שהוא מפרסם שעבר על רצון ה'

הפוך בדיוק. צריך להתבייש.

וגם אם עושים עבירה. לא להראות את זה לכולם.

ולא לפרסם. גם אם קיים יצר הרע שלא יכול לכבוש אותו.

אמר ר' עילאי הזקן:

ילבש שחורים ויתעטף שחורים.

לילך למקום שאין מכירים אותו.

ואל יחלל שם שמים.

כאןאדם פרו+

📚 עין יעקב — 3/9/2026

ּא בַּעֲבוֹדַת כּוֹכָבִים וּמַזָּלוֹת הוּא דִּכְתִיב. דְּאָמַר מַר: חֲמוּרָה עֲבוֹדַת כּוֹכָבִים וּמַזָּלוֹת, שֶׁכָּל הַכּוֹפֵר בָּהּ, כְּמוֹדֶה בְּכָל הַתּוֹרָה כֻּלָּהּ. עוּלָא אָמַר: כִּדְרַב הוּנָא, דְּאָמַר רַב הוּנָא: כֵּיוָן שֶׁעָבַר אָדָם עֲבֵרָה וְשָׁנָה בָּהּ, הֻתְּרָה לוֹ. 'הֻתְּרָה לוֹ', סַלְקָא דַּעְתָּךְ? אֶלָּא נַעֲשֵׂית לוֹ כְּהֶתֵּר. אָמַר רַבִּי אַבָּהוּ מִשּׁוּם רַבִּי חֲנִינָא: נוֹחַ לוֹ לְאָדָם שֶׁיַּעֲבֹר עֲבֵרָה בַּסֵּתֶר וְאַל יִתְחַלֵּל שֵׁם שָׁמַיִם [בְּפַרְהֶסְיָא, שֶׁנֶּאֱמַר: (שם כ) "וְאַתֶּם בֵּית יִשְׂרָאֵל, כֹּה אָמַר ה' אֱלֹהִים: אִישׁ גִּלּוּלָיו לְכוּ עֲבֹדוּ, [וְאַחַר] אִם אֵינְכֶם שֹׁמְעִים אֵלָי וְאֶת שֵׁם קָדְשִׁי לֹא תְחַלְּלוּ". אָמַר רַבִּי אִלָעִאי הַזָּקֵן: אִם רוֹאֶה אָדָם שֶׁיִּצְרוֹ מִתְגַּבֵּר עָלָיו, יֵלֵךְ לְמָקוֹם שֶׁאֵין מַכִּירִין אוֹתוֹ וְיִלְבַּשׁ שְׁחוֹרִים וְיִתְכַּסֶּה שְׁחוֹרִים, וְיַעֲשֶׂה כְּמוֹ שֶׁלִּבּוֹ חָפֵץ, וְאַל יְחַלֵּל שֵׁם שָׁמַיִם בְּפַרְהֶסְיָא. אֵינִי? וְהָתַּנְיָא: כָּל שֶׁלֹּא חָס עַל כְּבוֹד קוֹנוֹ, רָאוּי לוֹ שֶׁלֹּא בָּא לָעוֹלָם, מָה הִיא? רַבָּה אוֹמֵר: זֶה הַמִּסְתַּכֵּל בַּקֶּשֶׁת. רַב יוֹסֵף אוֹמֵר: זֶה הָעוֹבֵר עֲבֵרָה בַּסֵּתֶר. לָא קַשְׁיָא, הָא, דְּמָצִי כַּיִיף לְיִצְרֵיהּ, וְהָא, דְּלָא מָצִי כַּיִיף לְיִצְרֵיהּ]. כז תְּנָן הָתָם: אֵין מַקִּיפִין בְּחִלּוּל הַשֵּׁם, אֶחָד שׁוֹגֵג וְאֶחָד מֵזִיד. מַאי 'אֵין מַקִּיפִין'? אָמַר מַר זוּטְרָא: שֶׁאֵין עוֹשִׂין כְּחֶנְוָנִי. (המקיף) אָמַר מַר בְּרֵיהּ דְּרַבִינָא: לוֹמַר, שֶׁאִם הָיְתָה שְׁקוּלָה, מַכְרַעַת. כח תָּנוּ רַבָּנָן: לְעוֹלָם יִרְאֶה אָדָם עַצְמוֹ, כְּאִלּוּ חֶצְיוֹ חַיָּב וְחֶצְיוֹ זַכַּאי, עָשָׂה מִצְוָה אַחַת, אַשְׁרָיו שֶׁהִכְרִיעַ עַצְמוֹ לְכַף זְכוּת. עָבַר עֲבֵרָה אַחַת, אוֹי לוֹ שֶׁהִכְרִיעַ אֶת עַצְמוֹ לְכַף חוֹבָה, שֶׁנֶּאֱמַר: (קהלת ט':י"ח) "וְחוֹטֶא אֶחָד יְאַבֵּד טוֹבָה הַרְבֵּה", בִּשְׁבִיל חֵטְא יְחִידִי שֶׁחָטָא, אָבַד מִמֶּנּוּ טוֹבוֹת הַרְבֵּה. רַבִּי אֶלְעָזָר בְּרַבִּי שִׁמְעוֹן אוֹמֵר: לְפִי שֶׁהָעוֹלָם נִדּוֹן אַחַר רֻבּוֹ, וְהַיָּחִיד נִדּוֹן אַחַר רֻבּוֹ, עָשָׂה מִצְוָה אַחַת, אַשְׁרָיו שֶׁהִכְרִיעַ אֶת עַצְמוֹ וְאֶת כָּל הָעוֹלָם כֻּלּוֹ לְכַף זְכוּת. עָבַר עֲבֵרָה אַחַת, אוֹי לוֹ, שֶׁהִכְרִיעַ אֶת עַצְמוֹ וְאֶת כָּל הָעוֹלָם כֻּלּוֹ לְכַף חוֹבָה, שֶׁנֶּאֱמַר:

אני פירשתי את דבריו שהוא נהנה מעברות מסוימותמתוך סקרנות

ולא מצליח מספיק להצטער עליהן למרות שהיה רוצה, ומרוב שהוא מצטער על כך שהוא לא מצליח להצטער, הוא משתף על כך בפורום.

אם נמשיך במלחמת הציטוטים 🙂, אצטט את דברי ר' נחמן הידועים, על כך שצריך להסתכל על הנקודות הטובות, ודרך שם הרוע ייעלם.

לענ"ד זאת דרך יותר יעילה כיום.

חסססס וחלילה חלילה וחס וחלילהאדם פרו+

מה יעזור 100 פורומים תומכים.

הרי ידוע "אין עצה ואין חכמה ואין תבונה לנגד ה'"

תקשיב קצת.

אם אני לא אמחה ואצווח ככרוכיא

הרי להגיד אוו כמה חמוד מישהו שלא מעוניין לעשות תשובה כראוי בלב שלם, ויום אחרי זה לבוא לקב"ה ולאחל לו "שיבואו כולם לעשות רצונך בלבב שלם' זו צביעות,

ואמר הכותב שיחי' בפתח השירשור

שאינו אוהב את הצביעות

אפשרות שלישית, היא להגיד כמה נחמד שמישהו מצטערמתוך סקרנות

על כך שאינו מצטער כאמור.

הריני שמח בכל עימקי נפשי ומאודי שמישהואדם פרו+

מצטער, על כך שיודע, שאיננו מצטער כראוי.

וכל רצונו הכמוס והגלוי.

להיות בקשר טוטאלי עם ה'

בלב שלם.

איך אינו יכול.

רגע רגע רגע.

מה זה אני רודף אחר חוקיך מחד.

שו הדא מחד. רודף וזהו.

מחד ומאידך.

יש פה תפיסה מוזרה להאדיר ולתת מקום לחולשה,רדיפת חוקיך מחד, ותשוקות זרות (שבטעות מתפרשות כשתשוקה עצמית) מאידך, בראש כל חוצות.

השיר הזה הוא לפי עניות דעתי.

בעייתי. איך בן אדם מכריז בפומבי שמאידך. אין מאידך.

רודף אחר חוקיך מחד ומאידך.

ובד בבד מתגנבת חולשה שאני מצטער עליה עד עמקי נשמתי.

לא באותו לבל של רצון. לא מכריז עליה בקול היא המאידך הזה.

במאידך מתביישים ומסתירים.

השיר מקומם.

אז אתה לא רודף אחר חוקיך.

זה הופך את הרודף אחר חוקיך על רמת הדקלום. ובתכלס אני עושה מה שבא לי.

ועל השיר הזה.

על הצביעות שבו היה צורך לצוררי הצביעות, להתקומם.

שו הדא שיהודי אומר לקב"ה לעיני כל העדה מאידך.

הרגשתי שאתה לא צודק, ושגם במקורות מקובלים יש לפעמימתוך סקרנות

ביטויים כאלו, אבל לא זכרתי בדיוק.

ביקשתי את עזרתו של ידידנו gpt:

Worked for 49s

כן. ובעצם הדוגמאות המדויקות יותר מחלישות מאוד את הביקורת שבתמונה. יש בשירה התורנית המקובלת מקום לא רק לווידוי שכבר מסודר בתוך מסגרת של חטא–חרטה–תשובה, אלא גם לשהייה בתוך נפש קרועה, עוד לפני שההכרעה נאמרת — ולעיתים אפילו בלי הכרעה שלמה בסוף השיר.

הדוגמה החזקה ביותר היא דווקא “שקעה חמה” של הרב אברהם אליהו קפלן:

> “שקעה חמה, שקעה נפשי

בתהום רעיונות רב כים;

כי נלאיתי מלחום את מלחמתי

עם הבשר, עם הדם.”

ובהמשך:

> “האם לשכוח ולשמוח,

או לזכור הכול ולבכות?”

זה ממש מבנה של שני קטבים נפשיים. המשורר אינו מתחיל בהצהרת האמת, אינו מספר שכבר ניצח ואפילו אינו מכריע בין האפשרויות. הוא מביא לפני הקב"ה את הבלבול עצמו: “חוסה אלי כי לא אדע”. בנוסח המקורי המובא ב“בעקבות היראה”, השיר מסתיים ב“אולי אפתור את החלום” ובשקיעת החמה — לא בפתרון חגיגי. גרסאות שבהן נוספת אחר כך “זרחה חמה, זרחה נפשי” אינן בהכרח הנוסח המקורי. זה שיר שנחשב נכס מובהק של עולם הישיבות הליטאי. הטקסט והנוסחים באתר זמרשת, הפיוט בספרייה הלאומית.

גם אצל ריה"ל, “לבי במזרח ואנכי בסוף מערב” מתחיל בפיצול חד בין המקום שבו נמצא לבו לבין המקום שבו נמצאים גופו וחייו. אמנם כבר במילה “לבי” ברור היכן נאמנותו העמוקה, ובסיום הוא אומר שיקל בעיניו לעזוב את טוב ספרד; אבל רוב השיר חי בתוך הקרע ולא מדלג מיד להכרעה. נוסח השיר.

והדוגמה המקראית המדויקת ביותר היא תהילים ע"ג. אסף אינו רק מודה שנכשל; הוא נותן ביטוי ממושך ומשכנע לקוטב האחר:

> “וַאֲנִי כִּמְעַט נָטָיוּ רַגְלָי… כִּי קִנֵּאתִי בַּהוֹלְלִים, שְׁלוֹם רְשָׁעִים אֶרְאֶה.”

הוא ממשיך לתאר באריכות מדוע הרשעים נראים מצליחים, ואף אומר: “אַךְ רִיק זִכִּיתִי לְבָבִי” — אולי כל עבודתי הייתה לשווא. רק הרבה אחר כך, “עַד אָבוֹא אֶל מִקְדְּשֵׁי אֵל”, התמונה מתהפכת. כלומר, מזמור קנוני נותן תחילה במה מלאה למשיכה ולספק, ורק אחר כך מגלה את נקודת האמת.

מכאן ההבחנה החשובה: סימטריה ספרותית אינה בהכרח סימטריה ערכית. כשמשורר אומר “מחד אני רודף אחר חוקיך ומאידך…”, הוא עשוי להעמיד שני כוחות נפשיים זה מול זה בעוצמתם החווייתית — בלי לומר ששניהם טובים, נכונים או רצויים לו באותה מידה.

אפשר עדיין לומר שהניסוח בשיר המסוים עמום מדי, ושבשונה מ“שקעה חמה” לא נאמר בו במפורש שמדובר ב“מלחמה עם הבשר והדם”. זו ביקורת ספרותית לגיטימית. אבל עצם הדרישה שמשורר דתי חייב לסמן כבר באותה שורה מהו הצד הנכון, ולא רשאי להשהות את ההכרעה ולתת קול לקרע — אינה עומדת במבחן השירה התורנית עצמה. לפעמים עצם הבאת שני הקטבים לפני הקב"ה היא התפילה.

יהודי שמחובר לעצמולאחדשה

ומחפש להיות טוב מבלי לדרוך ולרמוס אחרים בשם הצדקנות והצדקות

אז לאנקדימון

אני לא רואה שום פסול ב"צידוק הדין". יש דברים שהקב"ה קבע שאסור, ואני מקבל עלי כי אני מקבל אותו עלי.

זה לא אומר שאני משוכנע, זה לא אומר שאני אוהב את זה, זה לא אומר ש"הייתי מחליט ככה בעצמי".

במילים של הרב מיכי אברהם, להקב"ה יש "סמכות מהותית" וזהו.

האם מישהו אמור להצטער על זה שהוא לא מצטער שהוא לא מצטער? מה שאלה כזו מוסיפה בכלל?

אגב, על מה בכלל מוסב אותו צער? בפשטות, הצער הוא פשוט על כך שלא התגברתי כמצוות האל.

זה אפילו לא קשור בדווקא לתוכן המצווה/עבירה. זה קשור ליחס עם ריבונו של עולם.

ורק אני חושבת שעצם הסתירה היא התשובה.?לאחדשה

הרי אם לא היה לך אכפת בכלל שום דבר, זה לא היה מזיז לך.

וזה שמזיז לך, מעיד על הכל ...

מצב מוכר.. אפשר להתפלל שנזכה להרגיש כאב על העבירותמבקש אמונה

זה חלק מאיך שנבראנו וצריך לעבוד ולהתפלל על זה.

לא סתם ר' נחמן הקדיש לזה תורה (תורה קמא) שזאת זכות להגיע לדרגה להרגיש כאב על העבירות שעשינו.

"אִם יִזְכֶּה שֶׁיַּרְגִּישׁ בֶּאֱמֶת כְּאֵב חֲטָאָיו, הַיְנוּ כְּשֶׁיָּמוּל אֶת עָרְלַת לְבָבוֹ, כִּי כָּל זְמַן שֶׁלִּבּוֹ עָרֵל וְאָטוּם, אִי אֶפְשָׁר לוֹ לְהַרְגִּישׁ בֶּאֱמֶת, רַק כְּשֶׁיָּמוּל אֶת עָרְלַת לְבָבוֹ, וְיִהְיֶה לוֹ חָלָל בַּלֵּב, וַאֲזַי יַרְגִּישׁ לְבָבוֹ בֶּאֱמֶת גּדֶל כְּאֵבוֹ, וְיִצְטַעֵר וְיִתְחָרֵט בֶּאֱמֶת"

ור' נתן מתפלל על זה בתפילה ו' "שֶׁאֶזְכֶּה לְהַרְגִּישׁ כְּאֵב חֲטָאַי וַעֲווֹנוֹתַי הַמְּרֻבִּים, וְלָשׁוּב בִּתְשׁוּבָה שְׁלֵמָה לְפָנֶיךָ"

אני לגמרי לא חושב שזאת צביעות לבקש סליחה למרות ההרגשה,

אנחנו לא מנסים לעבוד על הקב"ה וגם יודעים שאי אפשר, אלא רוצים שיסלח לנו (מכל סיבה שהיא) למרות שעדיין לא מרגישים רע עם מה שעשינו

נשמע מסקרן. תסביר?אליפאחרונה

אני שואל לא בעוקצנות

זה משהו שאתה מרגיש שהוא נכון לאחרים אבל לא לך?

משהו מיושן בדת?

אתה כועס על הקבה והחטא כאילו מוציא אתכם במקום מאוזן?

מה מדובר?

מה נכון ללמוד ממך ומה לא נכון?

אולי יש לכם המלצה למומחה ברפואת שיניים לילדים?שירה_11

איזור דרום

באיזה תת מקצוע?משהאחרונה

לא יודעת מה לעשות - אוכלתמיד בבטחה

ברוך השם קניתי מקפיא אז לפחות יש מקום עכשיו.

אנחנו לא יכולים לאכול הרבה סויה או דברים מעובדים מדי (בעיות עיכול) אז אי אפשר שניצלים קפואים וכו'.

בעלי לא ממש אוהב עוף (גדל צמחוני), הוא מוכן לאכול אבל הרבה פעמים מגעיל אותו שיש עצמות וכו'.

ניסיתי להכין פרגיות מראש, להקפיא ולחמם, לדעתי יצא מעולה, בעלי לא אהב...

בשר טחון - אפשר להכין ולהקפיא, אבל זה קצת יקר וגם כמה מגוון אפשר, נמאס שהכל אותו הדבר.

וצריך חלבון...

אין לי כח להכין חדש בכל פעם, אני רוצה משהו שיהיה קל להכין הרבה מראש או פשוט להוציא מהמקפיא ולאכול

בשר טחון לדעתי לא יקר במיוחדיראת גאולה

אפשר גם עוף או הודו טחון, הודו לדעתי הכי טעים והכי בריא.

מטחון אפשר להכין אין סוף אפשרויות.

אפשר להכין עיסה אחת גדולה, להקפיא במנות קטנות, וכל פעם להכין מזה משהו אחר. או להקפיא מוכן, זה בד"כ מעולה.

אפשר מאותה עיסה להכין עראיס, קציצות מטוגנות, שיפודונים, קציצות ברוטב, מוסקה, לזניה בשרית, פיצה בשרית, לחמעג'ון / פוקאצ'ה בשרית, ובטח עוד כמה אפשרויות ששכחתי.

לעיסה אפשר להוסיף ירקות או לחם שיגדילו את הכמות (בעיקר משיקול כלכלי. למרות שלדעתי פרגיות הרבה יותר יקר).

אפשר להכין קציצות, ולמחרת לבשל את אותן קציצות בתוך רוטב. עונה לדרישות שלך?

קטניות זה מקור חלבון מעולה, ויש את האריזותמהות

המעולות -ממש טעימות וללא חומרים משמרים של קטניות שנקראות "שטראוס בקופסה" -זה לא קפוא אלא בא מוכן לאכילה בטמפרטורת החדר, כך שאפשר להוסיף לאורז (לדוגמא -עדשים ואורז כמו במג'דרה), לקוסקוס (לדוגמא- חומוס במרק של קוסקוס) ואז זה גם חלבון מלא ,מכיוון שקטניות+דגן =חלבון מלא.

אני הרבה פעמים פשוט מערבבת את הקטניות עם סלט וטחינה וזה מעולה.

רעיונותנפשי תערוג

פרגית במחבת

חזה עוף במחבת

שניצל

קציצות בקר

קציצות הודו

לכל אחד המקציצות אפשר לעשות כמה סוגי רטבים ואז יש ממש גיוון

נקניקיות ביתיות (אשתי מכינה ויוצא מדהים)

המבורגר מבשר טחון

קבב מבשר טחון

צלי בשר

זה בגזרת הבשרי

אפשר גם דגים

דג מטוגן

דג ברוטב

דג בתנור

סלמון

קציצות דג

טונה

קציצות טונה

ואפשר לקבל חלבון גם מקטניות

מגדרה

חומוס ביתי

קוסקוס עם חומוס

מרק אפונה

מרק שעועית

גם במוצרי חלב יש חלבון.

זה מה שעלה לי לראש כרגע.

מניח שיש עוד הרבה מאוד דברים

ככה שיש מבחר

רוב הדברים שרשמתי בבשר עוברים הקפאה בסדר גמור (גם שניצל. לא חוזר להיות קריספי אבל בסדר גמור)

השאר זה דברים שאפשר להכין יום-יומיים לפני וישמרו במקרר

ממליצה לך לקנות נינג'ה גרילרינת 24

מאד קל לבשל ומאד טעים.

פשוט מניחים שם חזה עוף/פרגית/ סטייק/דג עם קצת תבלינים וזה מוכן די מהר.

כמה זמן זה די מהר?פצל"פ

לנינג'ה לוקח זמן להתחמם, תלוי איזה תוכנית אתה שםקופצת רגע

לא מדדתי בדיוק כמה זמן אבל נניח תגריל על עצמה גבוהה אולי עשר דק? בערך? זה עד שהוא מתחמם ואתה יכול לשים אוכל בפנים.

כשאתה מכניס, לוקח כמה דק' עד שמוכן תלוי מה הכנסת:

נניח פילה חזה עוף, 6 דק', אם היה קפוא אז אולי 8 דק', המבורגר קפוא קבבים קפואים עשר דק', כנפיים קפואות שכבר תיבלנו מראש אני אוהבת לשים לאיזה רבע שעה ויותר אבל מוכן כבר אחרי 13 דק' בערך.

דג מושט קפוא עם תבלינים, ברוקולי ושעועית, סביב 12-13 דק' למיטב זיכרוני

תודהפצל"פ

10-15 דקותרינת 24

👍🏻פצל"פ

תודה

אפשר גם מנגל גז אם יש מפרסתהמקורית

הרבה יותר טוב מהנינגה לדעתי ( יש לי את שניהם)

הרבה דברים אפשר לקנות טרי,שימושית

להכין לבישול או טיגון, ולהקפיא, כשמכינים זה בדיוק כמו טרי.

(קציצות/שניצלים/פרגיות מתובלות/כדורי פלאפל/ דגים וכו')

ראיתי מישהי שמכינה נקניקיות בייתיות מעוף טחוןלאחדשה

חזה עוף בסוגים שונים של רטבים (אם תרצי אפרט) ולהקפיא בצורה שטוחה בשקיות זיפלוק

בלילה של בשר או עוף טחון- כשמוסיפים לחמניה סחוטה תפוא, בצל, קישוא הביצים זה יכול כמעט להכפיל את נפח מוזיל משמעותית את המסה. ואפשר להכין מזה המון דברים.

פרגיות- לתבל ולהקפיא עם תיבול ואז רק להפשיר ולטגן או בנינג'ה/תנור.

מגוון סוגי קטניות ברורות מושרות

אפשר גם פשטידות שזה אחלה.

אשמח למתכון לנקנקיותסטודנטית אלופה

דגים, קטניות (יש בהן הרבה חלבון), חזה עוף, פרגיתמרגולאחרונה

הטיפ הכי חשוב שלי- אם הוא ה"בעייתי" ושאר המשפחה אוכלת מגוון יותר - לקנות טרי ולהקפיא במנות קטנות (נגיד כל שקית זיפלוק עם 2 פרגיות)

פרגיות אפשר לתבל לפני ההקפאה (ואז זה להוציא שיפשיר ו2 דק מכל צד על המחבת וביי)

דגים- מפשירים יחסית מהר, תיבול בקטנה ולתנור (גם קצר). נגיד סלמון, פילה מושט/דג לבן אחר וכו.

קטניות- אפשר להקפיא מבושלות או מונבטות.

חזה עוף- כמו פרגיות. בנוסף אפשר לתבל ולעטוף בפירורי לחם, ובמקום לטגן - לעטוף אחד אחד ולהקפיא. יש מקומות שמוכרים ככה מראש (יקר)

אם זה רק הוא אוכל את החלבונים היקרים יותר, ואתם אורזים בנפרד להקפאה, זה הרבה פחות מורגש כלכלית.

ארגון או הסתדרות המורים?לאחדשה

לא ממש קשור לפורום..

בעברי (המפוקפק) עבדתי ביסודי והייתי חברת הסתדרות. ממש נהניתי מההטבות, ההורים שלי חברי הסתדרות וככה זה היה וזהו. השנה חוזרת לחינוך, והפעם בחטיבה עומדת בפני אפשרות בחירה.

מה אומרים, הסתדרות או ארגון? ולמה זה ולמה זה?

תודה תודה

ברכת השם על ראשיכם

הלקוחות שלו. כלומר ההוריםמשה

פשוט.

כן יש סיכון של שיווק. אבל זה נכון בכל מקצוע.

התמודדות עם הבעל בשבתות אצל ההוריםסיגליות

הי שלום לכולם!

נשואה שנתיים לבעל מתוק, התחתנו בגיל מאוחר..

העניין שהוא שבעלי מאוד מקובע בנוגע לסדר יום שלו,

ההתמודדות באה לידי ביטוי בשבתות שאנחנו אצל ההורים שלי.

הוא רגיל לאכול מייד כשחוזרים מבית הכנסת, בשעה 10:30 סעודת שבת. כשאנחנו בביתנו ככה אנחנו נוהגים.

אצל ההורים שלי הכל יותר בנחת, התפילה נגמרת מאוחר יותר, אחר כך יושבים קצת בסלון ומדברים וכל האחיות נפגשות, והאחיינים, בקיצור, שמח. יוצא שיושבים לאכול לא לפני 11 וחצי או 12.

בעלי בזמן הזה נהיה כועס ועצבני, ואני במתח בלתי נסבל כל הזמן הזה כי אני יודעת שרגע השבירה מתקרב...

הוא עם פרצוף כועס, לא מדבר עם אף אחד, יושב עם פרצוף בתוך הספר שהוא לומד (פרשת שבוע או משהו).

אני מתביישת בטירוף בהתנהגות שלו מהמשפחה שלי, ובסטרס מטורף ממה שעומד לקרות (לא קורה יותר ממה שתיארתי אבל בשבילי זה בלתי נסבל).

לאחר מכן אני לא מדברת איתו כל השבת מרוב כעס על זה שהוא פעם בחודש וחצי לא מסוגל להיות קצת בביטול ולתת לי להנות עם משפחתי שאני כלכל אוהבת וגרה רחוק מהם (אנחנו גרים במושב שלו...)

מה מציעים לי לעשות? לדבר על זה זה קשה כי אני כלכל טעונה בנושא שאני אומרת מילים ממש קשות...

והוא גם תמיד מתנצל ומתייסר אבל נופל שוב.

בדיוק.נפשי תערוג

שישב במטבח. יעשה קידוש לעצמו (אני אישית חושב שנכון וטוב יהיה עם אישתו תשב איתו בקידוש. רק יוסיף שלום בית)

יאכל חלה עם מטבוחה/חומוס וכו'

יברך ברכת המזון וידע שהוא סגור מבחינת סעודת שבת

אחרי זה עם כולם הוא יכול לאכול שוב.

מחפש סיר למכסה שאני?אדם פרו+

יש למישהו?

חכמת ההמונים חיפוש ברגים מיוחדיםהעני ממעש

לא קשור לפורום **

מחפש אומים לג'אנטים

משהו נדיר

מתקשה למצוא במוסכים ובפנצ'ריות

אם מישהו מכיר אשמח לשמוע

בדקת בעלי אקספרס? אול אתרים של חלפים לרכב?דוד100

חיפוש מדוייק בגוגל לפי דגם הרכב, ניסית?פ.א.

וכן כמובן חיפוש ממוקד באלי אקספרס

אם תכתוב לי את מה שאתה מחפש. אנסה לחפש גם כן.

איזה רכב?משה

זה לא מקורי. הוחלף למגנזיוםהעני ממעש

אז מה?משה

מה החלק המקורי? ננסה לעזור לך למצוא.

יש ברחבי הארץ כמה חנויות ברגים גדולות___

חפש בגוגל. חלקם גם עובדים עם יצרנים ויכולים לייצר לך בהתאמה אישית.

חנות אום ובורג בתלפיות עוסקים בזה ממש...אולי יהיהרקלתשוהנ

מכסה של ברגי גלגלים או ברגי גלגלים עצמם?נפשי תערוג

אם זה ברגי גלגלים. אין יותר מדי מה להתבלבל. בכל חנות חלפים לרכב יש. עולים כ10-20 שח לאחד

אם זה מכסה. תזמין מחו"ל. יש יותר מבחר ולא צריך לכתת רגליים בין חנויות כדי למצוא משהו שאתה אוהב

תודה לכולם, הסתדרתי..העני ממעשאחרונה

אולי יעניין אותך