בטח היותר זקנים פה זוכרים שפעם בכל תחילת מושב כנסת הייתי כותב פה את הפוסט תחילת מושב שבגדול מתיימר לחזות את הנושאים בהם יעסקו במושב הקרוב.
מושב החורף תשע"ז מושב שלישי של הכנסת ה20
אני יחלק את הפוסט הזה לשלושה חלקים:
א. האתגרים המובנים.
ב. האתגרים המיוחדים.
א. האתגרים המובנים- תקציב המדינה
בגדול לפני כל שנה כנסת ישראל צריכה להעביר את החוק הכי מהותי לפעילות הממשלה, חוק התקציב.
חוק זה כלכך מהותי שלפי חוק אם חוק התקציב לא עובר עד ה31 במרץ הממשלה מתפזרת מייד
מה שכלכך מהותי בחוק הזה זה שבפועל הוא (ביחד עם חוק ההסדרים שמועברים ביחד) קובעים את הסדר יום של הממשלה.
לדוגמא ממשלה שתגדיל את תקציב הרווחה באופן משמעותי על חשבון תקציב הביטחון תהיה ממשלת שמאל מובהקת.
ממשלה שתקטין בכלל את כלל ההותאה תהיה ממשלת ימין מובהקת.
ממשלה שתחתוך בקצבאות הילדים תהיה אנטי חרדית.
וממשלה שתגדיל את תקציב הגרעינים התורניים תהיה ממשלה דתית לאומית.
כלומר בסופו של דבר רוב תוכנית העבודה של משרדי הממשלה מוכרע עוד לפני תחילת השנה בחוק התקציב.
לכן נהוג לומר שעם התקציב עבר באופן עקרוני הממשלה לא תיפול לפחות לא עד סוף מושב הקיץ שלפני התקציב הבא.
בכנסת ה18 עבר התיקון לחוק התקציב שמשנה את תקציב המדינה משנה לשנתיים (יש לזה המון יתרונות והמון חסרונות, היתרון המרכזי, תכנון לטווח יותר רחוק ויציבות ממשלתית, חיסרון מרכזי חוסר מידע לגבי מסגרת התציב בפועל בעתיד כלכך רחוק וחוסר בפיקוח של הכנסת) כך שבפועל עם התקציב הקרוב עובר כסידרו אין כימעט סיכוי שהממשלה תיפול לפני סוף 2018.
ב. אתגרים מיוחדים- בראשם, חוק התאגיד וחוק ההסדרה..
שני חוקים אלו הולכים ללוות את פתיחת המושב לפחות.
נתחיל בדבר שאני מעריך מעניין פה יותר אנשים, חוק ההסדרה.
חוק ההסדרה לא יעבור וגם אם יעבור לא יכול רטרואקטיבית על עמונה. איך אני יודע? נביא! מי שרוצה מוזמן להתערב על פחית.
אז מה כלכך מרגש בחוק הזה?
החוק הזה הולך לשים א. את רוב סיעת הליכוד ללעג וקלס עקב זה שכימעט כל הסיעה חתמה במסמך שלה, לא מסמך של פעילי עמונה על התחייבות להעברת החוק
ב. את בנט מימין לביבי, מקום שביבי שונא מאוד.
פעם ביבי חשב שתפקידו להיות המבוגר האחראי, עד שהוא גילה שתפקיד המבוגר האחראי שייך בכלל למישהו מבחירי סיעתו ותפקידו בכלל להיות מהאריות של הצל.
ומאז ביבי כל הזמן מנסה למצב עצמו ואת סיעתו מימין לבנט ולבית היהודי.
כלומר החוק הזה לא הולך לפגוע בשלמות הקואלציה בגלל שהוא יעבור או לא אלא בגלל שהוא פשוט מוקש נורא נחמד שבנט שם בגלגלי ביבי.
חוק התאגיד- סיפור הרבה יותר מורכב מבחינה קואלציונית.
למי שלא זוכר הכנסת ה19 התפזרה בגלל חוק אחד חוק ישראל היום. והאמת זה הצליח לביבי, החוק עבר בקריאה טרומית, הממשללה התפזרה ואכן החוק נקבר.
כל סיפור התקשורת זה דבר שביבי נורא רדוף בו ופועל בו בצורה מאוד דורסנית מה שלא מתאים לו שובר.
הרי את חוק התאגיד יזמה ממשלת ליכוד ושר תיקשורת שנחשב לאחד ממקורביו(גלעד ארדן) ועדיין ברגע שהוא הרגיש שהוא מאבד שליטה על התאגיד ישר מלחמת עולם בתאגיד ותירוצים שכולם רמאות גדולה רק לא להגיד את הדבר הפשוט, אני ביבי ואני שונא תקשורת שלא חולה עלי.
בפועל אין אף אחד בקואלציה שהחוק הזה כלכך עקרוני לו אבל לכל אחד יש אינטרס, בגדול ליצמן וליברמן עם ביבי ובנט כחלון ודרעי מתנגדים.
בכל הפוסט הנ"ל עסקתי אך ורק באתגרי הממשלה בכנסת לא נגעתי בכלל באתגריים המדיינים שלה ובאתגרי החוץ(אנחנו רק שבוע מבחירות שגם יקבעו מי הנשיא/ה הבא בבית הלבן וישימו את אובמה בעמדה חסרת אחריות ומשולחת רסן שיכולה לפגוע קשות במדינת ישראל)
. ביבי אפילו שילם לבית היהודי דאז בח"כ על חשבון הליכוד שהתמודד אצלו בגלל מצביעים שנרתעו מעוצמה יהודית.