מקורות לפסיקת הלכה.דבש חריף

@צקון לחש מזהיר אותך זה זה ארווווךךך

לפני שאני יתחיל לכתוב את הדברים עצמם אני חייב להקדים...

כמו בהרבה דברים בחיים שבהם יש הבדל בין הראליות לאידאליות, בין הרצוי והנכסף למציאות המאכזבת, הדיון בפסיקת ההלכה הוא דיון במציאות הדתית הראלית המאכזבת והבוגדנית, לא באידיאל הדתי, שבו קיים הסנהדרין והמשפט בירושלים.

לכן במידה רבה מאוד..

יותר משאיכפת לי שיצא אור מהמנורה שבהיכל, איכפת לי שתצא אורה של הלכה מלישכת הגזית {או ממקום אחר}.

יותר משאיכפת לי לשמוע את קולו של כהן גדול ביוה"כ, איכפת לי לשמוע את קולן של הסנהדרין בברור ההלכה.

יותר משאיכפת לי שתתלבן לשון הזהורית, איכפת לי שיתלבנו סוגיות ומחלוקות להלכה אחת.

יותר משאיכפת לי שעם ישראל יקריב בהמות על המזבח הבנוי שבאולם, איכפת לי שתצא הלכה אחת לכל ישראל. 

החיסרון בסנהדרין הוא לא רק בתחום ההלכתי, שאין הלכה אחת, ושהרבה דברים יכלו להתבטל או לחילופין ולהתחדש, ואין כוח בידינו לבטל או לחדש. אלא גם בתחום הפוליטי, כשלדת/יהדות יש סנהדרין, היא עצמאית, היא לא חלק ממנגנון ממשלתי, והיא יכולה להיות אופוזיציה דתית בשביל כל יהודי נגד מנגנון שמנוגד ליהדות. {זה כבר דיון אחר. בכל מקרה סנהדרין תלוי בנו, בליכוד של העם, ושל חכמי העם, ולא במישהו אחר}. 

האומר דבר בשם אומרו מביא גאולה לעולם.. רוב מה שנאמר פה זה שיעורים של הרב שמואל טל שליט"א שנערכו לספר טל חיים כללי הוראה. אני רק עיבדתי את זה קצת.. אבל אני רק צינור.

עירובין ו עמ ב

תניא 'לעולם הלכה כבית הלל והרוצה לעשות כדברי בית שמאי - עושה, כדברי בית הלל – עושה; מקולי בית שמאי ומקולי בית הלל - רשע; מחומרי בית שמאי ומחומרי בית הלל - עליו הכתוב אומר (קהלת ב יד) [החכם עיניו בראשו ו]הכסיל בחשך הולך [וידעתי גם אני שמקרה אחד יקרה  את כלם]’, אלא אי כבית שמאי - כקוליהון וכחומריהון, אי כבית הלל - כקוליהון וכחומריהון.

מתפלפל

מסקנת הגמר בעירובין ז עמ א, {רב שזבי}

שאם יש לי שני מיקרים בדאורייתא, ושני פוסקי הלכה ש במקרה אחד זה אוסר והשני מתיר, ובמקרה אחר זה מתיר והשני אוסר, להחמיר בשני המקרים מדין ספק דאורייתא לחומרא. אלא אם כן הפסיקה לחומרא במקרה אחד סותרת את המקרה השני. כגון שדרה וגולגולת - וטרפה, במקרה של טומאה אוהל של שדרה וגולגולת בית הלל מקילין ובית שמאי מחמירין, אבל בטרפה בית שמאי מקלין ובית הלל מחמירין. במקרים של פסיקה סותרת - לפי מסקנת הגמר על האדם לפסוק כמו דעה מסויימת אחת אפילו שזה יוצא לקולא בדאורייתא. ורק על מקרים סותרים נאמר בברייתא אי כבית שמאי כקולהון וחומרהון וכו', אבל במקרים רגילים ספק דאוריתא לחומרא.

הגמר מכנה את מי שפוסק לחומרא במקרים סותרים כסיל..

למה? למה לא להחמיר?

מתפלפל

על פי הריטבא{שם} אדם צריך ללמוד את הסוגיא ולהחמיר בהכרעתו ופה מדובר על אדם שפוסק לחומרא מאי ידיעה.

על פי המאירי{ר"ה יד} הוא כסיל כי בפסיקה כזאת של מיקרים מנוגדים הוא סותר את עצמו.

על פי הרשבא{שו"ת רנג} או מדין לא תסור לרב מובהק, או משום שבמקרים סותרים לא חוששים לספק דאורייתא לחומרא.

הרמב"ם הריף והרא"ש לא פסקו את הגמרא בעירובין אלא את הגמרא בעבודה זרה 

הגמר בע"ז {ז} 

תנו רבנן הנשאל לחכם וטימא - לא ישאל לחכם ויטהר; לחכם ואסר - לא ישאל לחכם ויתיר; היו שנים: אחד מטמא ואחד מטהר, אחד אוסר ואחד מתיר: אם היה אחד מהם גדול מחבירו בחכמה ובמנין - הלך אחריו, ואם לאו - הלך אחר המחמיר.

רבי יהושע בן קרחה אומר: בשל תורה הלך אחר המחמיר, בשל סופרים הלך אחר המיקל.

אמר רב יוסף: הלכתא כרבי יהושע בן קרחה.

מתפלפל
הרשב"א בתשובה רנג מוכיח שיש מושג של פסיקה על פי רב של אותו מקום.. {מרא דאתרא}

כדוגמאות לכך הוא מביא את מחלוקת ארץ ישראל ובבל {פסחים נא עא} בחלב שבמקום היתר {תרבא דאיתרא} שבני ארץ ישראל אוכלין ובני בבל מיתירין? 

ובמקומו של רבי אליעזר כורתין עצים לפחמים על מנת לעשות איזמל למילה. {שבת קל}

או כמו מקומו של רבי יוסי הגלילי שהיו אוכלין חלב עם עוף {חולין קטז עא}

הרשב"א הבין שהיות ואלו הרבנים של אותו מקום, והם הולכים אחר דבריו, נחשבים כרבם המובהק לכל פסיקה.

הרשב"א מחלק בין רב מובהק שהוא בחיים והוא רבם ממש, לבין הליכה אחר ספרי הרב אלפאסי והרמב"ם שאף על פי שהמקום נוהג כשיטתם, אדם המעיין בהלכה והגיע להכרעה לאסור את מה שהן מתירין, עליו לנהוג איסור. ואין תוקף להליכת הרבים כשיטתם. בשונה מרבו המובהק בחייו שאסור לו לנהוג איסור.

הרשב"א {שות קצ} במקום שהיו נוהגים לפסוק כהרי"ף, במקרה שלדעתו פסיקת רב אילפס טעות הוא הורה להנהיג איסור. "ומכל מקום טוב להזהירם שלא יהיו נוהגים כן מכאן ולהבא". ואין שום פסיקת פוסק על ידי קבלת ספריו מחייבת. ומרא דאתרא לא מחייב את המרא דאתרא הבא וכך גם נראה מהגמרא בעירובין{מא} רבן גמליאל ורבי יהושוע, ובחולין {ו} רבי ובית שאן.וכך גם הבין הרא"ש {כלל כב סימן טו} ולדעתו גם אם אני סומך על מרא דאתרא אם הוא טעה אני חייב קורבן.

מתפלפל

הרמב"ם פסק בגמרא בעבודה זרה את דברי רבי יהושוע בן קרחה בלבד. ולא את דברי תנא קמא. {ממרים א-ט} "משבטל בית דין הגדול, רבתה מחלוקת בישראל:  זה מטמא ונותן טעם לדבריו, וזה מטהר ונותן טעם לדבריו; זה אוסר, וזה מתיר.  שני חכמים או שני בתי דינין שנחלקו שלא בזמן הסנהדרין, אם עד שלא הגיע הדבר להן--בין בזמן אחד, בין בזה אחר זה--אחד מטמא ואחד מטהר, אחד אוסר ואחד מתיר:  אם אין אתה יודע להיכן הדין נוטה--בשל תורה, הלוך אחר המחמיר; ובשל דברי סופרים, הלוך אחר המקל." 

יוצא שלדיברי הרמב"ם אין מושג של לפסוק על פי פוסק כלשהוא. ובמידה ואני יודע על שני דיעות בדאורייתא ואיני יודע להיכן הדין נוטה בשל תורה הלוך אחר המחמיר. 

אם זה כך מה יאמר הרמב"ם על המקרים ההם שבהם פסקו כמרא דאתרא? והרי לשיטתו עליהם לברר את הדין ואם ספק הדבר, אז בשל תורה וכ'ו???

תשובה.. בכל המיקרים הללו זה היה הפסיקה של אותו רב באותו מקום, ולכן, מיצד דין לא תתגודדו הם מחוייבים לפסק. וספק דאורייתא מדרבנן לחומרא, כאן בגלל דין לא תתגודדו שנוצר מפסיקת מרא דאתרא של אותו מקום, רבנן לא גזרו לחומרא. הם לא סומכים עליו מצד שהוא רבם אלא מצד לא תתגודדו..  ולכן לרמב"ם אין מושג של קבלת ספר פסקים או רב. 

למה הרמב"ם כתב את המשנה תורה?

הרמב"ם בנה על זה "שלא יקרא ספר אחר בינהם" ולא ידע על מחלוקת, היות וספק דאורייתא רק מדרבנן לחומרא, לא חייבים לחקור ולחפש אחר מחלוקת, ואם אני לא יודע שיש כזאת, אני לא מחוייב אליה.

מתפלפל

ולכן אותם מקומות שפסקו כהרמב"ם נגד שיטות אחרות לשיטת הרמב"ם זה לא תקף . 

אולם הרשב"א חידש שאפשר לנהוג על פי ספר פסיקה של רב מסויים .. אבל..

1.אם ישנה טעות בספר הפסיקה הוא לא נקי מעוון..

2.מעמדו של ספר הפסיקה נהפך לאי רלוונטי באדם שעיין בעצמו וראה צורך לאסור..

3.אין תוקף לספר פסיקה להקל במקום שנראה לאסור, גם אם במקום כל שהוא נוהגים להקל.

4. הרשב"א בעצמו כתב {שם} על מקום שנהגו כהלכות רב אילפס, על הלכה בענייני גיטין "ומכל מקום טוב להזהירם שלא יהיו נוהגים כן מכאן ולהבא" אף על פי שהוא ספר פסיקה אין לו משקל לחייב כמו רב בחיים. ואין מישקל למושג מרא דאתרא בספר פסיקה, וכל חכם יכול לחלוק ולנהוג אחרת.

כל אותם אחרונים שסברו שהרמב"ם מרא דאתרא של ארצות מסויימות זה לא אליבא דהרמב"ם. על פי הרמב"ם אין לזה משמעות. אליבא דהרשב"א יש לזה משמעות רק במקרים שלא חל 4 האופנים האחרונים.

מחילה אני עייף מדי לקרוא, אשתדל בהמשך. יכלת להביא את הקדמתצקון לחש

המסקנה שלך בהתחלה או בסוף כראוי.

אקדים ואומר יישר כחך!

אשריך על ההשתדלות והמאמץ.

זה מחוץ לשרשור ההוא ככה שקשה לי להזכר מה אתה מנסה להגיד כאן.

שאין דין מרא דאתרא אליבא דהרמב"ם? שאין שום עניין של "קבלנו הוראת פלוני"?

הרי כל הדיון שהבאת הוא בראשונים, והאחרונים מכריעים אחרת.

זה על רגל אחת, צריך לקרוא כמו שצריך.

אגב הערה חריפה על ההתחלה.

כתבת "אדם צריך ללמוד את הסוגיא ולהחמיר בהכרעתו ופה מדובר על אדם שפוסק לחומרא מאי ידיעה".

זה לא סתם אדם, אלא אדם הראוי להוראה. מי שלא יודע לפסוק - לא יפסוק, מסתמא.

עריכה: המקורות לא טובים. על איזה חלק משו"ת הרשב"א מדובר? לא מצליח לפתוח את המקור.

הדברים שלך בתשובתו נראים סותרים אחד את השני. מחד כתבת "הרשב"א מחלק בין רב מובהק שהוא בחיים והוא רבם ממש" וכו' ואז כתבת "הרשב"א {שות קצ} במקום שהיו נוהגים לפסוק כהרי"ף, במקרה שלדעתו פסיקת רב אילפס טעות הוא הורה להנהיג איסור".

הרי הרשב"א חי הרבה אחרי הרי"ף, ולו יצוייר שהיה מחלק כמו שכתבת ברישא, לא היה דן בכך בסיפא.

לגבי הכלל של מקום טעות, זה כלל ברור שהטועה בדבר משנה צריך לשלם וכו'.

אשמח למקור מדוייק.

הדברים שלך בשיטת הרמב"ם נראים כדיוק בדבריו, צריך לעיין בהם כראוי.

אבל אגב ריהטא אני לא רואה את מה שכתבת בדבריו בכלל.

מי סובר כמו שדייקת בעצמך?

מה גם שדין מרא דאתרא מפורש בגמרא, המקור הידוע בעניין עוף וחלב - לא יודע למה אתה מדייק שהרמב"ם לא יסבור ככה.

עריכה: זה מתעדכן תוך כדי קריאה

אוקיי..דבש חריף
לא הבנתי מה כתבת על הקדמת המסקנה..

הריטבא כותב שהוא כסיל כי "היה לו ללמוד ולא למד" היה צריך להחמיר אחרי הכרעה בפסיקה. ולא מצד הספק.

לא יודע אם תצליח לפתוח את הרשב"א ברשת.
אבל המקורות ברורים. רשבא בשות רנג. וקצ.
ולא הבנתי את ההוכחה שלך שאין חילוק.. הרשבא בשו"ת רנג מחלק את החילוק הזה בעצמו בסוף התשובה. הרשבא אומר שאם נראה לאסור במקום שספר הפסיקה היקל. אתה מחוייב לאסור. לעומת זאת אם הרב בחיים לימד והנהיג את בני המקום משהו מסויים, גם אם נראה לאסור, אסור לך מדין כבוד הרב ולא תסור.

הרשבא חי אחרי הריף ושינה הנהגות שנהגו על פי הריף בדברים שחשב שצריך לשנות. אין לספר פסיקה בעלות על ההלכה לאנשי המקום כמו שיש לרב בחייו.

אם אתה סובר אלרת בדברי הרמב"ם תן מקור.
הרמב"ם לא פסק את הגמרא בעירובין אלא דווקא את הגמרא בעבודה זרה. ודוקא את רבי הושעיה.
מה שאומר שלא איכפת לו מי החכם שאומר לאסור או להתיר ןכמה גדולתו, אם נראה שהדין נוטה לאסור או להתיר - הדין כך, ואם לא בשל תורה וכ'ו.
הרמב"ם אומר באיגרות לתלמידו שילמד רק את ספרו ואת הלכות הריף וישווה בינהם. ואם ישנה מחלוקת שיעיין בתלמוד.
הרשב"א חידש הלכה שלא היתה קיימת. לסמוך על ספר פסיקה
הרמב"ם עקף את ההלכה בכך שלא ילמדו עוד ספרים ולא יצטרכו להכריע..

אין דבר כזה האחרונים מכריעים אחרת .

הבעיה שאתה שוכח נקודה מרכזית. אין "קיבלנו הוראות הרי"ף" לכללצקון לחש

ישראל. אצל הרמב"ם חלקית, ואצל מרן אצל כמעט כל ישראל (פרט לדרדעים כמו שציינתי כבר), יש "פוק חזי מאי עמא דבר".

בדיוק באותה הדרך שהגמרא הפכה לסוף הוראה.

לכן אי אפשר להשוות מזה שהרשב"א חלק על הרי"ף, ל"קיבלנו הוראות מרן".

ושוב, הרמב"ם אומר לתלמיד שלו. לא לתלמיד ישיבה של היום, לא לאדם מהרחוב. אלא לתלמיד שלו שקיבל ממנו את דרכי ההוראה.

בודאי שיש דבר כזה האחרונים מכריעים אחרת. הלכה כבתראי זה כי הם ראו את דברי הראשונים והם מכריעים אותם.

לגבי המקור ברשב"א, יש כמה חלקים לשו"ת.

זה לא העובדות האשכנזים חולקים על רבי יוסף קארודבש חריף
והרבה אחרונים חולקים עליו..
השולחן ערוך הוא לא ספר פסיקה מהתלמוד הוא ספר הכרעה של דעות שפסקו מהתלמוד.

ומבחינת חידושו של הרשב"א מעמד הפסיקה על פי ספרים לא משתנה על פי כמה פוסקים על פיו ואם יראה לחכם לאסור במקום שמרן הקל מחוייב לאסור. ומחוייבים תלמידיו לשמוע לו.
תקרא את הקדמת הרמ"א, שם מפורש שהאשכנזים חולקים עליו במנהגיםצקון לחש

ששם אין בכלל קבלת הוראות מרן וזה נכון לגבי כל העדות, לא רק האשכנזים.

לא יודע מה שייך המשפט השני בתגובה שלך, אז לא יודע מה להגיב עליו.

מה שאמרת נכון לתקופת הרשב"א. להזכירך הרשב"א היה לפני מרן.

דבר שני וחשוב שאני שמח שהדגשת פה, מדובר ב"חכם", לא בסתם אדם.

דבר שלישי, לספרדים למשל, אם הוא טעה בדברי מרן יש דין של טעה בדברי משנה וחייב לשלם.

כנ"ל לגבי שאר העדות אם יש להם "קבלנו הוראת פלוני".

תראה למשל בפתחי תשובה סימן כ"ה.

ישר כח גדול! מסכים עם ההסבר ההלכתי - אבל-אניוהוא
ההתחלה מאד צרמה לי.. הלכה אחת זה דבר חשובה אבל אפשר להסתדר בלעדיה כמו שהוכח כל השנים.
הבעיה היא שלא מבינים מהו בית מקדש - ולכן לא כוספים אליו ולא מבקשים באמת.
לכסוף למקדש ללא סנהדרין זה כשל ראלי.דבש חריף
כי אני רוצה שתדלוק המנורה במקדש. ושתתקיים עבודת יום הכיפורים כתיקנה. ושתתלבן לשון הזהורית. ושנשחוט בהמות להקרבה על גבי המזבח החיצון..
כל הדברים הללו הן ציווים, שאת חלקן אולי אני אבין בהמשך. ואני רוצה לקיים אותם.
אבל במידה רבה מאוד, אם אני משווה את המקדש לסנהדרין, אני טוען בתוקף שמי שכוסף לבית המקדש יותר או לפני שהוא כוסף לסנהדרין הוא טועה טעות חמורה! טעות ראלית.
ולמה?
לא רק בגלל הקלילות ההלכתית שיש בדבר.
אלא במידה רבה משום שהדת היהודית לא תקום מהגלות עד שלא תקים סנהדרין. ידועה אימרתו של בן גוריון - אפשר להוציא את היהודים מהגלות אבל אי אפשר להוציא את הגלות מהיהודים. מיום שבטלה סנהדרין אנחנו בגלות דתית, יותר משאנחנו בגלות של יהודים אנחנו בגלות של יהדות.
לא ניתן לבנות את בית המקדש בלי שהדת תהיה אופוזיציה משל עצמה ללא תלות במדינה, מבחינה פוליטית הסנהדרין היא המנגנון היחיד שיכול ללכד את היהדות הדתית לקיום הדת ברשות הרבים, המדינה לא תבנה את בית המקדש, וזה לא תפקידה. למדינה אין תפקיד דתי. למדינה יש תפקיד של כלכלה וביטחון, לא דת. התקפיד הדתי מוטל עלינו, להקים סנהדרין להחיות את הדת, להוות אופוזיציה מאוחדת נגד מנגנונים שמנוגדים לדת, ולא להיות תלוי בשום מנגנון. ורק כך להקים את בית המקדש.
לכן במידה רבה מאוד הצעדים הגדולים בדרך הנכונה לגאול ת הדת תהיה בהקמת סנהדרין.
גם זה לא פרקטי לבנות את בית המקדש עם כל המחלןקות על מיקומן של הדברים.. ועל תוקפן.. וכשאין לנו בית דין אחד לכל ישראל אנחנו מלאים מחלוקות על האם אנחנו ראויים לבנות איך מתי ואיפה.. דברים שללא בית דין גדול לא יוכרעו.

ניסיתי לתייג אותך בשרשור אבל לא הצלחתי.
אחרי חורבן היה סנהדרין. ועדיין בהוצאת החורבןאניוהוא
לא אמרתי שזה לא חשוב.
וברור שרוב בעיות היהדות נובעות מזה.

אבל מקדש זה רמה אחרת לגמרי. זה סדר של כל הבריאה ומיום חרב ביהמ'ק אין לקב'ה אלא ד' אמות של הלכה - אבל הלכתחילה זה המקדש..

כל המדרשים על הגאולה מדברים על כסיפה לביהמ'ק ולא לסנהדרין.
מחזק. נראה שאנחנו שוכחים קצת שהייתה נבואה פעם ולא היה צריךצקון לחש

בירור הלכתי ברוב הנושאים, אלא כשה' היה רוצה היה משמיע לנו ישירות מה הדין.

ובכל מקרה, ספקות לא היו צריכות להשאר בספק.

מסכים לחלוטין, ביהמ"ק הוא העיקר כי זה אומר שה' כאן.

סנהדרין זה מעולה, אבל זה אומר רק שאנשים קדושים כאן.

היתרון ברור בעיניי

אי אפשר להשתמש בנבואה לפסיקת הלכהאניוהוא
'לא בשמים היא'.
אתה מתכוון לרוח הקודש. בנבואה פוסקים. כל התורה היא נבואה, כלצקון לחש

הנ"ך. משם הגמרא מביאה ראיות שהן דאורייתא.

מוזכר בתורה במפורש שנבואה הכריעה ספקות (מקושש עצים, נוקב), והאורים ותומים שתפקידם היה במפורש ככה.

צריך לדעת את ההבדל בין נבואה לרוח הקודש!

נבואה היא הלכה.

זה בדיוק שורש המאמר "מאז שחרב ביהמ"ק אין לו להקב"ה בעולמו אלא ד' אמות של הלכה" (מהזיכרון. ציטטתי נכון?).

איפה המקור בגמרא לזה??אניוהוא
יש נביא בהוראת שעה לעקור.
יש דברים שמלמדים מהנביא ( אצל הכהנים לדוג')
אבל לא זוכר שספקות פשטו ע'פ נבואה
מה גמרא? פשט חומש!צקון לחש

מקלל

וַיִּקֹּב בֶּן הָאִשָּׁה הַיִּשְׂרְאֵלִית אֶת הַשֵּׁם וַיְקַלֵּל וַיָּבִיאוּ אֹתוֹ אֶל מֹשֶׁה וְשֵׁם אִמּוֹ שְׁלֹמִית בַּת דִּבְרִי לְמַטֵּה דָן. וַיַּנִּיחֻהוּ בַּמִּשְׁמָר לִפְרֹשׁ לָהֶם עַל פִּי ה'.

מקושש

וַיַּקְרִיבוּ אֹתוֹ הַמֹּצְאִים אֹתוֹ מְקֹשֵׁשׁ עֵצִים אֶל-מֹשֶׁה וְאֶל-אַהֲרֹן וְאֶל כָּל-הָעֵדָה. וַיַּנִּיחוּ אֹתוֹ בַּמִּשְׁמָר כִּי לֹא פֹרַשׁ מַה-יֵּעָשֶׂה לוֹ.

למה אתה מחפש מקור בגמרא כשזה פשט הפסוקים הפשוט?

משה רבנו זה נבואה שונהאניוהוא
לא מצד הדין. אלא בדרך הנבואהצקון לחש

שכחתי את המקור לגבי האורים ותומים

וְנָתַתָּ אֶל חֹשֶׁן הַמִּשְׁפָּט אֶת הָאוּרִים וְאֶת הַתֻּמִּים וְהָיוּ עַל לֵב אַהֲרֹן בְּבֹאוֹ לִפְנֵי ה' וְנָשָׂא אַהֲרֹן אֶת מִשְׁפַּט בְּנֵי יִשְׂרָאֵל עַל לִבּוֹ לִפְנֵי ה' תָּמִיד.

זה הכריע סוגיות לאומיות.

אל תשכח שפסוקים מהנביאים מובאים בגמרא כראיה לדינים כאלה ואחרים.

משמע שחז"ל לא חילקו בין הנבואה של משה רבנו ע"ה לשאר 48 נביאים מצד הכרעת דינים.

הפסוקים הגיעו כהוכחה שכך נהגו וזה הלממ'סאניוהוא
או שזה דברי קבלה או דרך אסמכתא

מה זה לממ"ס? אגב הביטוי "דברי סופרים" מקורות בדינים שמתקופתצקון לחש

הכנסת הגדולה ואחורה (כלומר תקופת הנביאים).

ככה מקובלני, אין לי ראיות אחרות כרגע.

לא מסתבר לי מה שאמרת בתגובה הזאת להוכיח נגד הפסוקים המפורשים בתורה שמכריעים בנבואה ספקות.

וכמו שאמרתי לא רואה חילוק בין משה רבנו לבין שאר הנביאים בעניינים הנ"ל.

זה "ככל אשר יורוך" ו"השופט אשר בשעריך", זה שבימים שלך וכו' (תמחל לי אם עיוותתי את הפסוקים, זה מהזיכרון)

הלכה למשה מסיניאניוהוא
ודווקא מה שהבאת זה ראיה לי.
לא כתוב ונלכת על הנביא - אלא אל השופט או הכהן.
השופט הוא בוודאי נביא בדורות של נבואה, ולכהן יש אורים ותומיםצקון לחש

אבל זאת לא הראיה שבאתי להביא.

רציתי לומר שאין חילוק בין נביא כזה או אחר, אלא שכל דור ונביאו שיכריע לו ספקות.

ככה עולה לי מהלימוד בענייני הנבואה.

למדת שערי קדושה ואור יקר בעניין הנבואה?

ככה מסתבר לי.

מסתמא כשתחזור הנבואה השאלה תפתר מאליה

זה לא נכון.דבש חריף
מכיר את תנורו של עכנאי?
נביא לא יכול לחדש חידושים בנבואה.. אם הןא עושה את זה הוא נסקל
אתה יורה מהמותן! קרא את השרשור. ואל תערבב נבואה עם רוח הקודשצקון לחש

מה זה הקטע הזה שבני תורה לא יודעים את ההבדל בין נבואה לרוח הקודש?!??!

אני מוחה בתוקף! פטישפטיש

תקשיב..דבש חריף
רוח ה' או רוח הקודש בתנך כשזה מדובר על נביאים זה כוח עוז וגבורה שיש להם לעשות מעשים נועזים

אין קשר לפסיקת הלכה.
אני מוחה בתוקף שנית, ושלישית! אין לדבר בדברים שאין מושג בהםצקון לחש

אין שום קשר לגבוה לעשות מעשים נועזים, ואין לי מושג מה פשר ההזיה הזאת.

למד את הספרים שציינתי לעיל.

ותראה שגם גדולי המקובלים שלכל הדעות היה להם רוח הקודש אמרו שאין שום הבנה בנבואה מה היא.

ואתה משטח אותה ככה...? מבולבלמבולבל

אתה לא למדת תנך בזיקה לשמות האלודבש חריף
תפתח תנך ותראה..
לפני שאני פותח ספרי מקובלים אני פותח תנך.
אויש נו. לא יודע על איזה שמות אתה מדבר, לא יודע מה ההבנה שלךצקון לחש

אבל לא זכור לי אף אחד שחולק על הרמ"ק ועל מהרח"ו היום בענייני רוח.

אתה רוצה לחלוק? תחלוק.

אבל תבין שההבנה שלך בתנ"ך היא השגויה, לא של הגדולים הנ"ל.

ולמיטב זכרוני למדתי תנ"ך מספיק זמן כדי להגיד לך שהחלוקה שלך היא דבר הזיה.

בפשטות, גם המחקרים הכי רחוקים משמירת תורה ומצוות, מסכימים שנבואה היא "אקסטזה רוחנית" לכל הדעות.

דוגמאות אפשר למצוא הרבה, למשל, בשלוף, הנער של אלישע שהלך אל המלך.

אתה שם לב שאתה עושה הרבה סלט מדברים שלא קשורים אחד לשני ומרכיב לך השקפת עולם משונה?

אומר לך זאת מכל הלב, מצא לך חברותא! שלא יתקיים בך "ונואלו" חס ושלום.

נראה לי שצריך יישור קו בהרבה דברים יסודיים.

כבר אמרו חז"ל "לפום חורפא שבשתא".

תחליט. או שאתה מדבר על נבואה..דבש חריף
או על רוח ה' / רוח הקודש המוזכרת בתנך.
צדיק, אתה זה שמערבב דברים ולא מבין על מה מדובר.צקון לחש

כתבתי במפורש נבואה

מחזק. נראה שאנחנו שוכחים קצת שהייתה נבואה פעם ולא היה צריך - בית המדרש

אתה באת וערבתת את הנושאים עם עצמך, לא איתי.

זה לא נכון. - בית המדרש

דיברת על נבואה, בדור שלא היה ביהמ"ק ולא הייתה נבואה כבר מאות שנים.

צודק טעיתי לא שמתי לב..דבש חריף
אבל גם כשאתה מדבר על זה שנבואה קובעת הלכה זה פשוט לא נכון.
בסדר, תגיב בהתאם לשרשור עם טענותצקון לחש

בנתיים נשאר בתיקו.

הרמב"ם בהלכות יסודי התורה פרק חדבש חריף
דבר ברור ומפורש בתורה, שהיא מצוה עומדת לעולם ולעולמי עולמים: אין לה לא שינוי, ולא גירעון ולא תוספת, שנאמר "את כל הדבר, אשר אנוכי מצווה אתכם--אותו תשמרו, לעשות: לא תוסף עליו, ולא תגרע ממנו" (דברים יג,א); ונאמר "והנגלות לנו ולבנינו, עד עולם--לעשות, את כל דברי התורה הזאת" (דברים כט,כח). הא למדת שכל דברי תורה, מצווין אנו לעשותן עד עולם; וכן הוא אומר "חוקת עולם לדורותיכם" (ויקרא ג,יז; ועוד שבעה מקומות), ונאמר "לא בשמיים, היא" (דברים ל,יב). הא למדת שאין נביא רשאי לחדש דבר, מעתה.

ב לפיכך אם יעמוד איש, בין מישראל בין מן האומות, ויעשה אות ומופת ויאמר שה' שלחו להוסיף מצוה, או לגרוע מצוה, או לפרש במצוה מן המצוות פירוש שלא שמענו ממשה, או שאמר שאותן המצוות שנצטוו בהן ישראל אינן לעולם ולדורי דורות אלא מצוות לפי זמן היו--הרי זה נביא שקר, שהרי בא להכחיש נבואתו של משה; ומיתתו בחנק, על שהזיד לדבר בשם ה' אשר לא ציווהו, שהוא ברוך שמו ציווה למשה שהמצוה הזאת "לנו ולבנינו, עד עולם" (דברים כט,כח), ו"לא איש אל ויכזב" (במדבר כג,יט).
אתה מדבר על דיני נביא שקר. אני מדבר איתך על הכרעה בספקות!צקון לחש

אין פה שום חידוש

ההכרעה מספקות רק מיצד החכמה לא הנבואהדבש חריף
מצד הנבואה אין מושג לחדש בתורה או בהלכה.
אף אחד לא דיבר על חידוש.צקון לחש

הכרעה בספקות מצד נבואה זה חידושדבש חריף
הכרעה בספקות היא הכרעה בספקות. אין שום חידוש בדבר כזהצקון לחש

אז הרמב"ם בהקדמה לפירוש המשנהדבש חריף
ובהלכות יסודי התורה חולק עליך.
אוֹ שֶׁאָמַר בְּדִין מִדִּינֵי תּוֹרָה שֶׁיי צִוָּה לוֹ שֶׁהַדִּין כָּךְ הוּא, וַהֲלָכָה כְּדִבְרֵי פְּלוֹנִי - הֲרֵי זֶה נְבִיא שֶׁקֶר, וְיֵחָנֵק, אַף עַל פִּי שֶׁעָשָׂה אוֹת, שֶׁהֲרֵי בָּא לְהַכְחִישׁ תּוֹרָה שֶׁאָמְרָה: "לֹא בַשָּׁמַיִם הִיא" (שם ל,יב).
או! סוף סוף מקור שאפשר לדון עליו. אחר העיון נראה לי פשוטצקון לחש

שהרמב"ם אומר שהוא אומר "הלכה כפלוני" כשפלוני נדחה מהלכה כבר, ולא כשהדברים נשארו בתיקו!

ונראה לי ליישב בפשטות, דומיא דמה שכתב לפני-כן "וְכֵן אִם עָקַר דָּבָר מִדְּבָרִים שֶׁלָּמַדְנוּ מִפִּי הַשְּׁמוּעָה".

ועוד שכתב במפורש בתחילת המשפט שציטטת, "שֶׁאָמַר בְּדִין מִדִּינֵי תּוֹרָה". ולא במחלוקות חכמים והכרעת ספקות.

אם היתי ליד פירוש המשנה היתי מצטטדבש חריף
אותו ומראה לך שאין מקום להבנה שלך ברמבם
אם זה נכון, אז לרמב"ם קשה עם הגמרא בעדויות שהבאתי למטהצקון לחש

אני עובר על פירוש המשניות שם, ולא רק שלא זכור לי ככה מהלימוד, אני גם לא רואה שום דבר כזה שם.

ויותר מזה, פשוט לי לומר שק"ו אם יכול לעקור דברי תורה לשעה, ודאי יכול להכריע בין דברי סופרים! ככה נראה גם מפירוש המשנה.

אולי התכוונת לקטע הזה?צקון לחש

"וזה העיקר מפתח לכל העניין ההוא. ובזה לבדו ייבדל הנביא משאר בני אדם במצות. אבל בעיון וסברה ובהשכל המצות הוא כשאר החכמים שהם כמוהו שאין להם נבואה. שהנביא כשיסבור סברה, ויסבור כמו כן מי שאינו נביא סברה, ויאמר הנביא כי הקב"ה אמר אלי שסברתי אמת, לא תשמע אליו. רק אלף נביאים, כולם כאליהו ואלישע יהיו סוברין סברה אחת, ואלף חכמים וחכם סוברין הפך הסברה ההיא, אחרי רבים להטות, וההלכה כדברי האלף חכמים וחכם, לא כדברי האלף הנביאים הנכבדים."?

פשוט שזה לא קשור, כי אני דיברתי על מחלוקות שנשארו בתיקו.

לא בדברים שהוכרעו כבר ע"פ כללי ההוראה כפי שה' ציווה אותם בתורה, שהרי זה כנביא שמנסה לעקור דבר מהתורה עצמה!

אני לא מבין איך הבנת ככהדבש חריף
הרמב"ם מדבר על מחלוקת שלא יודעים מה ההכרעה. והנביא משתמש בנבואתו לומר ההכרעה הזו נכונה. ולא של חברו.
ושניהם לא נפסקו להלכה!!!
סליחה? כשיש רוב, זאת מחלוקת מוכרעת. ע"פ דין תורה של אחריצקון לחש

רבים להטות!

וזה תנורו של עכנאי.

כשזה סוגיה שנשארה ב"תיקו" פשוט לכל בר דעת שזה לא מה שהרמב"ם מדבר עליו.

הרמב"ם כותב במפורש אחרי רבים להטות ומביא מספרים! שתהיה בריא!

הרמב"ם הביא שני מקרים..דבש חריף
אני מדבר על המקרה הראשון. שהוא שולל סברה על פי נבואה. רק על פי העיון.

בלי קשר לשני המקרים. אתה מערבב
אתה זה שלא מחבר כראוי, הרמב"ם נקט דוגמאות ברורותצקון לחש

אחת דומה לשני, כידוע מדרך הגמרא וכו'

זה שני מקרים..דבש חריף
אני לא מבין מה גורם לך לא להסכים..
ההמשך של דבריו זה עוד מקרה. מקרה אחר..
ופעם לא היה הבדל בין נביא שקר לנביא אמתדבש חריף
הרמב"ם כותב קווים אדומים.
מאי משמע לא היה הבדל בין נביא שקר לנביא אמת?!צקון לחש

בחיצוניות. ראה ערך ירמיהו וחנניה בן עזור.דבש חריף
נו ומה זה שייך?צקון לחש

שאין לנו מושג אם מי שחידש בספק הלכה בנבואה נביא שקרדבש חריף
וזה רק חכמה ולא נבואה.
אולי תפסיק להכנס לאולי ואפשר ושמא? מדובר פה על נביא ודאיצקון לחש

אוקידבש חריף
אז נביא וודאי אסור לו לדון בהלכה מיתוך נבואה. רק מיתוך חכמה.
אם הוא הכניס נבואה בהתרת ספקות הוא נביא שקר. זה קו אדום. כי אין דבר כזה להתיר ספק ולא לומר סברא ולא לתת חידוש. ואם הוא חידש מכח נבואה זה פסול.
בסדר, לך ספר את זה למשה רבנו ותשנה את התורה על הדרךצקון לחש

משה זה נביא אחרדבש חריף
אם יהיה נביאכם במראה אליו אתוודע בחלום אדבר בו לא כן עבדי משה בכל ביתי נאמן הוא פה אל פה אדבר בו ומראה ולא בחידות ותמונת ה' יביט.

תלמד את המושגים הללו שכתובים פה..
מה זה חלום ומראה נבואה
מה זה בכל ביתי נאמן הוא
מה זה פה אל פה..
מה זה תמונת ה יביט..
אתה שוב נוגע במושגים חדשים. אחזור להציע לך ללמוד את הנ"לצקון לחש

לגבי השוני במראה הנבואה, לא שייך לעניין התרת הספקות.

פה @אניוהוא ואני נשארנו בתיקו כי אין לנו ראיות שהנ"ל לא תקף גם לגבי הכרעת הספקות, לא לכאן ולא לכאן.

תקשיב אם יבוא אליהודבש חריף
ויאמר הלכה כפלוני כי כך נאמר לי בנבואה..
נסקול אותו
אתה נורמלי? "תשבי יתרץ קושיות ובעיות".צקון לחש

או שאולי היה צריך לסקול את הבת קול שאמרה הלכה כבית הלל?!

אתה כל כך שטחי???????????דבש חריף
לא חשבתי שאתה כזה..

הפתגם הזה הוא מליצה בלבד. חס ושלום לומר שיש בו פנומן הלכתי כלשהו.

בת קל זה לא אלוהים או נבואה או משהו שקשור לעליונים..
אין מישהי שיוצאת ואומרת באמת.. זה סוג של מליצה על המציאות.
חחחח אתה דרדעי? תסתכל כאן. זה פשט גמרא!!צקון לחש

מקורות בדיוק כמו שזה מובן

http://www.bhol.co.il/forums/topic.asp?topic_id=1496115&forum_id=771

"אין אליהו בא אלא לעשות שלום בעולם" (עדיות ח ז)

וככה במפורש הבין הרמח"ל זי"ע.

לא.דבש חריף
אני חושב כמו הרמב"ם בפרק חלק שכל דבר לא הגיוני הוא לא כפשטו.. .
כי אם אני לא יסבור ככה אני יבזה את חז"ל בשם ההגיון. וזה הדבר האחרון שאני רוצה לומר.. שחזל שוטים.

אתה באמת חושב שיש מישהי שיוצאת ואומרת?

אם כן אז..
אין לי מה לומר.
הגמרא מביאה כללים לבת קול בסוף מסכת מגילה! מה נראה לךצקון לחש

לך שהגמרא מסתלבטת עלינו?

אוקיידבש חריף
אז אם אתה שומע את הבת קול שאומרת אוי להם לבנים (ברכות)
תקליט כדי שגם אנחנו נזכה..

ואם אתה שומע בת קול ליד איזה אמא שעוד 40 יום יולדת בת פלוני לפלוני תקליט..

אתה מבין שזה הזוי???
לך יש בעיה עם דברי חז"ל. ואני מציע שתלמד קצת ענווה, אתהצקון לחש

מפריז בחשיבות העצמית שלך ושל הדעות שלך.

חז"ל מתארים בדיוק איזה קול יש לבת קול, ובדיוק איפה שומעים אותה ומה היא אומרת וכותבת במפורש שמשתמשים בבת קול.

קשה לך עם זה? לך תחזור על הלימוד, תתרכז בלהכנע לפני חכמים.

אתה מגזים, יותר מדי. משום מה נראה לך שהדעה שלך מכריעה את המשקל פה!

זכותך לחשוב אחרת..דבש חריף
אני חושב שאתה טועה אם תוכיח לי מדעית אני ישנה את דעתי.

מדעית?! חשבתי שאנחנו פה בדיון תורניצקון לחש

דיון תורני פירושודבש חריף
לדעת מה לעשות.

מהאדם למציאות..
דיון מדעי זה מהמציאות לאדם.

כל עוד אנחנו דנים על מה לעשות זה דיון תורני.
ברגע שאנחנו דנים האם קיים משהו מסויים במציאות זה דיון מדעי
רחוק, רחוק מהאמתצקון לחש

זכותך לחלוק.דבש חריף
הרמב'ם עושה סלטות...אניוהוא
הפעם אני עם @צקון לחש.
יותר מזה- איך תסביר את 'יהא מונח עד שיבוא אליהו'?
קשה... קשה ככה הם מורידים מכבודו של הרמב"ם זיע"אצקון לחש

לי נראה פשוט כמו שדייקתי בדברי הרמב"ם

לגבי נבואה אני עדיין לא מסכים איתךאניוהוא
אליהו הוא גדר שונה.

עיין האם הבנים שמחה ששואל מדוע תשבי יתרת ולא משה רבנו?

התשובה היא שתשבי נמצא בכל דור ופוסק חייב להכיר את הדור כדי לפסוק.
משמע שזה לא נבואה כי נבואה אפשר גם בלי להכיר את הדור
גם משה רבנו נמצא בכל דור ובכל אחד מהצדיקים יש בחינת משה וכו'צקון לחש

מחילה, אבל מה התירוץ הדחוק הזה? משה רבנו ודאי הכיר את הדור שלו יותר מפנחס. ופשוט שפנחס לא פסק במקומות שמשה רבנו נדרש להם. לא מובן בעליל!

נראה לי שלא הבנת את דברי אם הבנים...

אשמח אם תעתיק אותם לכאן

נ.ב, ודאי שנבואה דורשת מהאדם להיות פוסק. זה אחד מתנאי הנבואה "חכם, גיבור ועשיר".

מעניין שהיום כולם לא מבינים חוץ ממך...אניוהוא
בסוף הספר יש מפתח. אין לי מאיפה להעתיק
הבעיה שאין לי את הספר, תסתכל בנ"ב שכתבתי לעילצקון לחש

גם אם ה"אם הבנים תירץ ככה" קשה לי מאוד לראות איך זה נוגע לעניינינו.

גם אם זה אליהו, ודאי זה מכח הנבואה שדורשת בעצמה חכמה.

ואם כך מה היתרון של אליהו על משה רבנו?!

ודאי שאין שום יתרון כזה.

שזה מליצהדבש חריף
הרמב"ם הרציונליסט השמיט את הביטוי הזה מספרו. .

הרמב"ם הרציונליסט? אז מי כתב את מורה נבוכים עם מדריךצקון לחש

לאיך לעשות מדיטציה ואיך לראות שכלים נבדלים - מלאכים?

מצחיק...

תקשיב אח שלי היקר..דבש חריף
איך לעשות מדיטציה אתה יכול להבין מהמורה פרק נא חלק ג בהערה
ואני חושב שזה שיא הרציונליות..

אבל שכלים נבדלים אין עין אדם יכולה לראות..
וכך גם מהמורה.. וכך גם מאיגרות תחית המתים וכך גם מיסודי התורה סוף פרק ב. שהמלאכים בעין השכל הן ידועין
כמדומני שאני ואתה קוראים טקסטים אחרים לגמריצקון לחש

אין לי מושג מה קראת..דבש חריף
מוזמן להעלות לכאן
חיפוש פשוט הרמב'ם 'אליהו' מוצא לך כמה מקומות 'עד שיבא אליהו'אניוהוא
חשבתי שתביא את הלכות מלכים ומלחמות פרק יבדבש חריף
שהוא מזכיר את הדעה שאליהו בא..
לשיטתך- בהלכות שנשכחומבימי אבל משהאניוהוא
למה היה צריך שעתניאל בן קנז יחזירם בפילפולו?
לא פשוט יותר שיהושע יתנבא?
נגעת בנקודה! הנבואה של משה היא בכל עת שירצה, וכל שאר הנביאיםצקון לחש

לא מובטחים שיקבלו תשובה. ואז צריך בירור הלכתי.

לא יהיה כך בימות המשיח מסתמא.

עם זאת, צריך לדייק. בדור של יהושע בן נון לא נשכחו ההלכות. ויעבץ (עתניאל בן קנז) לא היה מקביל לו.

וגם אין לי מקור שעתניאל היה נביא, ובכלל לגבי תקופת השופטים, לא ברור לי מה היה היחס שלהם לנבואה.

לרובם (אולי כולם?) ה' התגלה, אבל לא זכור לי במפורש שהם נקראו נביאים.

אשמח למקורות, זאת שאלה שיושבת עלי המון זמן

לא מסכיםאניוהוא
אבל נתקדם.

למה לא קיבלו את תשובות שו'ת מן השמים?
כי שאלת חלום זה לא נבואה. וכן קיבלו, רק לא בתוקף הלכתיצקון לחש

מיוחד. אני זוכר שראיתי בשם הגר"ע יוסף (כמעט בטוח) שהדברים שם נחשבים כמו סברות בהלכה של כל פוסק אחר.

אגב זה אפילו לא מוגדר רוח הקודש במפורש.

אחי נבואה זה סוג של חלוםדבש חריף
בחלום אדבר בו..
חוץ ממשה שאצלו זה לא היה חלום...
אף נביא לא יכול להגיע למסקנה הלכתית מנבואה בלבד. חייב חכמה. זה לא אפשרי טכנית.
רח"ל... אתה מוזמן בפעם המאה ללכת לפתוח את שערי קדושהצקון לחש

אני מסיים את הדיון הזה כי אני מרגיש שזה כמו לדבר עם קיר

אין לי פה ספריםדבש חריף
מוזמן לתת קישור
זה סדר לא ראלידבש חריף
אי אפשר להגיע במצב שלנו היום למקדש ללא סנהדרין...
וארבע אמות של הלכה זה ביטוי לזה שהאדם מקיים מצוות במרחב בפרטי ולא הציבורי.
מה הטעם שאתה אומר שאי אפשר ביהמ"ק ללא סנהדרין? רוב גדוליצקון לחש

ישראל סוברים אחרת, בגלל זה הנסיונות לחדש את הסנהדרין לא צלחו.

אתה יודע מה זה אד הומינם?דבש חריף
כולם אמרו... ואז??
פעם כולם חשבו שהעולם במרכז..
אז מה אם כולם חשבו...
גם פעם כולם חשבו להשאר באירופה של לפני השואה. ולא לעלות. אז מה אם כולם חשבו..

אני לא רואה ראליות בטענה שבית המקדש יכול להבנות לפני הסנהדרין.. אם אתה מכיר מתווה ראלי כזה תשתף אותי.
מה הקשר בין אד הומינם לכאן? אל תנפיץ כשלים לוגיים כשאתה לאצקון לחש

מבין את המשמעות שלהם.

המתווה הוא פשוט. המשיח מתגלה, ויוצר אחדות, ביהמ"ק נבנה, וסנהדרין מוקמת.

תחליף את שני האחרונים, וגם אליבא דידך זה אפשרי.

אין שום סתירה ביניהם.

בשורה התחתונה, וזה ניכר לעין, אין שום סיכוי בעולם שהאחדות תופיע לפני-כן.

תראה איך הציבור של לומדי התורה נלחמים אחד בשני על סמך הישיבות/כיפות/צבע חליפה וכו'.

בושה וחרפה.

לצורך העניין, Ad hominem משמעו טענה לוגית כלפי האדם.

היא טענה סבירה לחלוטין, אלא אם יש בה כשל לוגי.

כלומר יש טענת Ad Hominem ויש כשל לוגי Ad Hominem.

לא רואה מה שייך בכלל העניין לכאן!

אז אנחנו חולקים מהו המשיח ומה תפקידודבש חריף
אתה חולק על כל עם ישראל בדברים מאוד בסיסיים... לא יודע מאיפהצקון לחש

השקפת העולם הזאת, שתהיה בריא. אבל פשוט לכל שהדברים האלה תמוהים מאוד.

אשריך על החריפות והקפיצה מנושא לנושא, אבל ככל שהאדם יותר חריף, ככה הוא צריך יותר זמן ליישב את הדברים.

נראה לי שאתה מסוג האנשים, אם תמחל לי על המשל, ששותים קפה כשהוא עוד מעורבב.

מה זה המשיח מתגלה???דבש חריף
אתה תופס שיש מישהו על סוס לבן עם שמלה ושופר שיום יבוא והוא יתגלה?
זה אחריות שלנו להקים ולהתאחד.
אתה מוזמן לפעול לזהצקון לחש

אם כתבת בציניות.. אתה יודע...דבש חריף
דעות כמו בית המקדש יבנה על ידי אלוהים.
או עם ישראל יתאחד על ידי אלוהים..
או הסנהדרין תקום על ידי אלוהים.. (כאילו קיומו של אלוהים אינו אלא בשביל לעבוד 14 מליון איש יהודים.. למלאות את רצונותיהם.. בתוך כל מליארדי האנשים.. וכאילו הוא צריך את הדברים הללו וזה חיסרון גבוה)
דעות אלו מוציאות את עם ישראל פסיבי.
הפסיביות הדתית הזאת זאת המחלה שיש היום
לא כתבתי בציניות.צקון לחש

שמעת על האומרים שמקדש ירד מהשמים...?אניוהוא
ואל תזלזל בזה.
ראשונים רבים נקטו כך.

גם הרב אליהו זצל כתב בכמה מקומות לפסוק הלכה שביהמ'ק ירד מהשמים
שמעתי. ואין להם מקור אמיתי.דבש חריף
מוזמן ללמוד את המקורות שלהם ולהווכח

זה לא ראשונים רבים. זה הראביה.

רשי בסוכה מדבר לה"א
מוחה על ביזוי הגדולים הזה. אתה מגזיםצקון לחש

רוצה לדון עניינית? תביא מקורות..דבש חריף
ואני אראה לך שזה ללא בסיס אמיתי בעל משקל כדי לגדום מצווה מהתורה לבנות מקדש.
אתה צריך ללמוד ענווה, וגם קצת איך לומדים תורה ומקורותצקון לחש

בראשונים.

זה שאתה לא מכיר את המקור, לא אומר שאין מקור.

יש מאות אם לא אלפי ספרים חשובים ומדרשים עתיקים בכתבי יד.

זה שאתה לא יודע את זה, לא מוריד מערך דעתם המבוססת והרחבה של גדולי ישראל בכלל והראשונים בפרט.

אתה לומד בצורה מאוד מאוד מאוד שטחית.

יש המוני דברים בתורתנו הקדושה שהמקור שלהם נעלם במשך מאות שנים, והתגלה בדורנו. הגיע הזמן לקצת ענווה.

"אם ראשונים כאנשים, הרי אנחנו כחמורים".

דווקא על הסוגיא הזאת השתדלתי ללמוד את המקורות ב"הדבש חריף
מוזמן לשלוח לפה מקורות עלומים שרק אתה מכיר.
הכוונה היא שאם ראשון לא כתב מקור הוא לא בדה דברים מדעתוצקון לחש

אתה מנתהג כמו אלה שחלקו על הרמב"ם בדורו.

למדתי היטב וכתבתי על זה מאמר מקיףאניוהוא
שקרא אותו הרב ישראל אריאל שליט'א ואמר לי שהתרשם מאד.
זוהר זה לא מקור חזק?
גם במדרשים יש
אונקלוס בפרשת בשלח
מחלוקת בגמרות
רבנו בחיי?
תוס'?
ועוד ראשונים
יישר כחך! הייתי שמח לראות חלק מהמאמרצקון לחש

חוץ מהזוהר אני מכיר את המקורות האלודבש חריף
ואני חייב לומר לך שהתגובות שלך ושל צקון לחש מראים כמה אנחנו חייבים סנהדרין לפני בית המקדש. וכמה זה לא ראלי.

כי אנחנו שאין לנו אפילו כוונה מעשית להסתכל על אבנים.. כל שכן לבנות בהם בית. וכל שכן לבנות בהם את בית המקדש..
ומעלים פה מחלוקות על מי בונה את המקדש..

כל שכן אם בית המקדש יהפוך לראלי לפני הסנהדרין לפי שיטת צקון לחש (שלדעתי מנותקת מהמציאות).. איזה מחלוקות יהיו???!!!
תשאיר גם לקב'ה מקום ולא רק לשכל שלךאניוהוא
אפילו שאתה בבריאה שלו הוא השאיר לך מקום..דבש חריף
נכון. ואעפ'כ אתה גם צריך להשאיר לו מקום לפעולאניוהוא
ואאאיידבש חריף
@צקון לחש
אם תצליח להקליט את בת קול תודיע לי..אומרים שיש לה קול יפה

ו @אניוהוא
אני חושב שאליהו רעב קצת כי הוא לא אכל טוב בארוחת ערב.. אז הכנתי בשבילו צפיחית תמסור לו אותה כשתראה אותו..
וגם תעשה סלפי ותשלח.. אומרים שהוא חתיך..

סליחה מראש אם הציניות פגעה בכם.. אני מצטער..
פשוט זה הזוייי איך אתם יכולים לסבור ככה????
חחחח אתה בסדר? תראה איזה ביזוי גדולי ישראל נביאים וחז"לצקון לחש

שפכת פה ועוד בתואנה שאתה מנסה לעקוץ אותנו?

חחחח מצטער.. לפעמים ציניות טובה בלהעביר מסר חד סטרידבש חריף
כי בסופו של יום אתם עדיין תתבצרו בעמדותיכן """"הדתיות""""...
מבטיח שאם תקליט אותה.. או שתצלם את הנביא אליהו ע"ה.. אני חוזר בי.. ומדווח על התגובות האלו למחיקה.
כשתהיה ראוי לראות את אליהו הנביא תראה אותו וכו'צקון לחש

מתוחכם....דבש חריף
זאת לא הייתה עקיצהצקון לחש

יוצא לשיטתך שכל השו'תים שדנו באריכותאניוהוא
בחיוב של אליהו המצוות בעולם הזה הם לא שו'תים אלא שוטים?

אדון הגזמת!

אתה יודע.. פעם רב חרדי הראה לי דיון על אישתו של אליהו..דבש חריף
מה הגדר שלה.. זה דיונים בשביל הפלפול..

אם אתה חושב שלדיונים הללו יש נפק"מ אין לי מה לומר..
אדון הגזמת.אניוהוא
זכותך לדון בדיונים שבשותים אלו..דבש חריף
לדעתי זה בזבוז זמן על ספורט אינטלקטואלי (מי אמר שיהודים לא טובים במשחקי חשיבה?!)

ולא.. לא הגזמתי..
אני פשוט לא הצלחתי להסביר את עצמי בצורה שתקבלו את הדברים.. ננעלת כבר. אז היתי ציני.
זה סתם דיון חד סטרי.
וכמובן אני הנעול.אניוהוא
אני מבטיח לך שאם תוכיח לי מדעית אפשרות כזאתדבש חריף
אני מבטיח לך שאני ישנה את דעתי.
כבר אמרתי לך היום תשאיר מקום גם לקב'האניוהואאחרונה
גם את מציאותו אי אפשר להוכיח 'מדעית'

אמונת חכמים זה אחד מיסודות היהדות.
ואני חייב להוסיף עוד משהו קטן.. דבש חריף
עד שיבוא אליהו במשנת הרמב"ם זה עד שיתברר הספק בדרך כלשהיא.. ואליהו זה מליצה.

תוכיח.אניוהוא
חשבונות שמיים….סיעתא דשמייא1

…ברור שהם קיימים אבל:

כל מי שנשען עליהם פוטר עצמו מפשפוש במעשיו.

רבנים צריכים לדבר יותר על פשפוש במעשים ופחות על חשבונות שמיים.

טיעון של איש קש?נקדימון
עבר עריכה על ידי מנהל בתאריך ג' בטבת תשפ"ו 9:05
במקום להקניט אולי תסביר בבקשהסיעתא דשמייא1
מה יש להסבירנקדימון

אתה מניח הנחות וקובע דברים ואז מאשים.

קוראים לזה איש קש.

יפה אמרתהסטורי
עבר עריכה על ידי מנהל בתאריך ג' בטבת תשפ"ו 9:30
רק להבהיר - מה שמופיע בשמי, מוצא לחלוטין ממשמעותוהסטורי
אם אתה רוצה שלא יופיע, אזקעלעברימבאר

אין אפשרות מחיקה (אבל אתה יכול לבקש שימחקו ואז ימחקו) אבל אתה יכול לערוך את התגובה ולכתוב 2 נקודות או 2 תווים במקום. כולל הכותרת. לדוגמא (..)

אני רוצה שיופיע מה שכתבתיהסטורי
ולא שתי מילים שהופכות את המשמעות.

ולא, אין אפשרות לערוך אחרי שהגיבו לי.

אז תבקש שימחקו את כל התגובה ממנהל הפורום, אוקעלעברימבאר

ממשה.

שכחתי מזה - מחילה (כאילו אני גרמתי בטעות שאתה לא תוכל למחוק, בזה שהגבתי לך)

לא אמרתי שאני רוצה שימחקו...הסטוריאחרונה
פירוש הביטוי "בכור שוטה"שלג דאשתקד

רש"י בפרשת מקץ (מב, לח) מביא את דברי המדרש (מדרש רבה, בראשית צא), שיעקב קרא לא אהב את ההצעה של ראובן "את שני בניי תמית אם לא אביאנו אליך", וקרא לו "בכור שוטה".

הרד"ל בהגהותיו למדרש (אות יד), מציין שהביטוי "בכור שוטה" מופיע בגמ' בפרק יש נוחלין, לגבי אדם שהיה קורא לבנו בכור שוטה, והמשמעות היא שהוא בכור מאמא ואינו ראוי לנחלה כפולה. כך - אומר הרד"ל - גם יעקב כינה את ראובן כבכור שאינו הבכור העיקרי (בגלל שהוא מבני לאה שאינה עקרת הבית, או בגלל שהוא הפסיד את הגדולה כשחילל יצועי אביו).

תכלס, לא הבנתי מה המשמעות של הביטוי הזה ביחס לראובן בהקשר הזה. האם הוא לא יכול להיות שוטה גם אם הוא לא בכור? האם בכורים הם בהכרח יותר/פחות שוטים? ומה הקשר לעניין של נחלה ובכור מאמא (לפי הרד"ל)?!

במעט שחיפשתי לא מצאתי הסבר ברור ומניח את הדעת.

ראובן תמיד מנסה יוזמותקעלעברימבאר

טובות, ותמיד זה נכשל אצלו.

מעשה בלהה נועד לקנאות לכבוד לאה, ובסוף קרה מה שקרה.

ניסה להציל את יוסף ולא הצליח.

מנסה לשכנע את יעקב אבל זה הצעה טפשית יחד עם אחריות וטוב לב.

ראובן מייצג את מידת החסד שבמלכות,  כמו החסד שהיא המידה הפותחת והבכורית,  שהיא נטיה טובה אך גולמית חסרת גבולות וצורה מוגמרת (בניגוד למידת הדין), כך תפקידו של ראובן בעם זה להיות הפותח, היוזם (בכורי אתה כוחי וראשית אוני, יתר שאת ויתר עז), אבל לא המנהיג. כי הוא לא יכול להנהיג כי הצעותיו טובות הלב לא מגובשות ולא אפקיביות. הוא מהיר ופזיז וחסר גבולות "פחז כמים" ולכן נשללה ממנו הבכורה "אל תותר", מה שהכי התבטא בחטא מעשה בלהה שם היה פזיז לקנאות לכבוד אימו.

בטומאה, לדורות זה מתגלם בדתן ואבירם שלא מסוגלים לקבל מרות וגבולות. קרח מערער על חוסר השיוויון, בעוד דתן ואבירם על עצם השלטון "כי תשתרר עלינו גם השתרר" הם הדמות של האנרכיסטים שלא מקבלים מרות וגבולות "מי שמך לאיש שר ושופט עלינו" לפי חזל זה דתן ואבירם הניצים.

גם בשופטים שבט ראובן חי לעצמו ולא מגיע להזמנת דבורה להלחם בסיסרא, כי הוא לא מקבל מרות. והוא לא יושב רק בתחום גבולות נחלתו אלא מתפשט עם צאנו מתישהו עד נהר פרת (כנראה בתקופת שלמה) לפי דברי הימים 

תודה!שלג דאשתקד

האמת שזה היה כיוון החשיבה שלי. ש"בכור שוטה" הוא לא אדם רגיל - מונהג. אלא בכור, שכן מנסה ליזום ולהנהיג, אך לא מצליח להביא תוצאות טובות.

אני שייכתי את זה לפחדנות מסוימת שמתלווה לפעולות של ראובן. הוא רוצה להציל את יוסף אז מציע שיזרקו אותו לבור עם נחשים ועקרבים... ורוצה שיילכו להביא אוכל לחיי המשפחה ומציע להרוג את ילדיו...

הכל: כוונה טובה ותוצאה מסובכת, לפתור בעיה בבעיה אחרת. יתכן שזה גם מה שעשו בני ראובן כשבנו מזבח בעבר הירדן - הכוונה להיות בקדר, אבל הפרקטיקה היא של היפרדות - בדיוק הפוך מהמטרה.

(את הרעיון של פחדנות כבעיה במנהיגות, מציין הרב חיים שמואלביץ בשיחות מוסר שלו)

עכשיו ראיתי ב"סדר הדורות" התייחסות לביטוי "בכור שטן" (חכם, יצירתי), לעומת "בכור שוטה". אבל הדבר עוד צריך בירור.

בכל מקרה, כל הדברים שלי (ואולי גם שלך) לא מעוגנים בספרות. אז אם יש למישהי מקורות - זה ממש יהיה נחמד!

כמו הדס שוטהבחור עצוב

נראה כמו הדס אבל בעצם הוא לא.

כך גם ראובן, נראה כמו בכור אבל יעקב כבר החליט לנשל אותו ולהעביר את הבכורה ליוסף. 

ראובן איבד את הבכורה משום שהיה צדיק מדייכְּקֶדֶם
איך זה קשור למה שכתבתי?בחור עצוב
זה פירוש החתם סופר, אגב. 
זה בגדול מה שכתב הרד"ל על פי הגמראשלג דאשתקד
אבל מה המשמעות של זה ביחס לראובן והתנהגותו? (אלא אם כן התכוונת לדבריו של קליברמן ושלי דלעיל)
פרט, נמק והסבר בבקשהשלג דאשתקד
מעשה בלהה זה צדיק מדיי?קעלעברימבאר
תבע את כבוד אמובחור עצוב
אז זה לא צדיק *מדי*. זה אדםקעלעברימבאר
שלא יודע איך לנתב את הצדקות
אם ראשונים כבני אדםבחור עצוב
אנחנו חמורים. 
נכון. לא טענתי שראובן לא מלאך, אלאקעלעברימבאר

שהוא לא בכור כי הוא לא יודע להכניס את הצדקות שלו לגבולות, בחינת החסרון של מידת החסד . לא כי הוא צדיק יותר מדי (שזה אולי דבר שנכון לבנימין, לוי או כלאב, שהם צדיקים גמורים ולא בעלי תשובה. לא לראובן). "פחז כמים אל תותר" משום שאתה ממהר ופזיז לזרום כמים, אל תותר

כןכְּקֶדֶם
זה אקט של מידת הדין
אבל זה חטא. גם בלבול יצועים זה חטא.קעלעברימבאר

אגב ראובן זה חסד. שמעון זה דין.

זה חטא מצד זה שזה לא שייך למציאותכְּקֶדֶם
חסד ללא גבולות הוא הופעה של מעין דין 
חסד לעומת המלכות הואקעלעברימבאר
עבר עריכה על ידי קעלעברימבאר בתאריך ג' בטבת תשפ"ו 12:08

באמת תיאורטי מדי ולא שייך למציאות.

אבל חסד לעומת התפארת הוא חלקי ולא משלב את כל הערכים.

אז על לוי (שמיוצג על ידי תפארת שבמלכות) אפשר לומר שלא זכה למלכות כי הוא צדיק מדי. או על יוסף (יסוד) או בנימין (יסוד שבמלכות) גם כן, כי הם צדיקים גמורים ולא בעלי תשובה. לעומת יהודה ודוד שהם מלכות ובעלי תשובה.

אבל ראובן (חסד שבמלכות) ושמעון (גבורה/דין שבמלכות) מייצגים ערכים חלקיים ולכן קוללו.

על שאול המלך חז"ל הטביעו את המימרא הזאתכְּקֶדֶם

של אל תהיי צדיק מדיי

שאול המלך היה מדיי מושלם לעם ישראל, ולכן השם גילגל שמישהו אחר, לכאורה ירוד ממנו ישלוט.

מה מושלם במעשה בלהה?קעלעברימבאר
בגלל ששאול היהקעלעברימבאראחרונה
צדיק מדי, כלומר חי יותר בתיאוריה מפני עדינותו וצדקותו ופוחד לממש את הערכים בעולם המעשה כשזה דורש אכזריות כמו בעמלק, אז בסוף הטומאה של עולם החול נצחה את שלטונו, ותחת שלטונו פקידו דואג הרג את כל הכהנים אנשים נשים וטף. זה המשמעות של מי שמרחם על אכזרים סופו שיתאכזר לרחמנים. מי שבשל צדקותו נמנע מ"ללכלך את ידיו" מהעתסקות והתגברות על הרשע בעולם החול, בסוף הרשע יתקומם עליו וינצחו. (משל למה הדבר דומה - כמו עם עזה, אנחנו לא באנו לעזה 19 שנה כי לא רצינו להסתבך שם אז הפקרנו אותה, בסוף היא באה אלינו בשמחת תורה. כי מה שאתה מפקיר יתשלט עליך בסוף).

בניגוד לדוד שלא נמנע מ"ללכלך את ידיו בדם שפיר ושליה כדי לטהר אשה לבעלה" כלומר ללכלך את ידיו בהתמודדות עם הרשעה בעולם הזה , כדי לטהר את המציאות הארצית של כנסת ישראל (אשה) להקב"ה (לבעלה) כדי שלא יהיה מצב של "כטומאת הנידה היתה טומאתכם לפני".  רק בדרך של דוד אפשר לטהר לתקן ולקדש את הארציות ולבער את הרשעה, ורק אצל דוד ניתן לומר שעם ישראל טהור בכל צדדיו גם הגשמיים וגם הרוחניים.

דוד לא ירוד משאול, יותר קדוש ממנו אבל פחות "רוחני" כי כל עניינו של עם ישראל זה להופיע את השכינה בתחתונים, כי ה' רוצה *אנשי* קודש, מלאכים יש לו מספיק בשמים 

ע"ז בזמנינופיציק

בתורה מופיע עשרות פעמים איסורים וציווים שונים לגבי עבודה זרה, לקורא בן זמנינו נראה שאין לאיסורים אלו שום שייכות אליו ומאידך קשה לי לתפוס שחלק כ"כ אינטגרלי בתורה לא שייך אלינו כלל ? 

חלקים עצומים מהתורה לא קשורים למציאות הנוכחיתפ.א.

גם עבדים ושפחות, לקט, שכחה ופאה, קורבנות, הבאת הביכורים

מצד שני - בתורה אין את השגרה שיש לנו היום: 3 תפילות ביום.  

הכל השתנה מאז ירדה התורה מהר סיני

האםפיציק

האם קל בעניך לומר שכל עניני עבודה זרה שבתורה לא נכתבו אלא לדורם שהיה שטוף בע"ז אבל באלפיים השנים האחרונות שבטל יצר ע"ז הדברים אינם רלוונטים כלל? (אני חושב שאין לדמות בין תורת הקורבנות, עבדים ושפחות וכדומה ששייכים לזמנינו באופן תיאורטי ובין יצרא דע"ז שבטל כליל מן העולם)

עצם זה שזה ברור מאליו בימינו שאין ע"ז, זהקעלעברימבאר
אומר שנצחנו בעניין זה. ואזכורי איסור ע"ז עוזר לנו להבין את פעולתו הטובה של ישראל בעולם. ושנדע שגם על הבעיות בימינו עם ישראל יתגבר וישפיע טוב על העולם.

מעבר לזה - גם אצלינו  יש "בחינת ע"ז" כיום. הן בסגידה לחומר, הן בסגידה לאידאולוגיות זרות לתורה, הן בתפיסה מעוותת של האלוקות

יש מלא.זיויקאחרונה
גם בנצרות וגם במזרח הרחוק ובאפריקה.
מחשבה שאני משתף בעיקר כדי לדעת אם היא רווחתצע

לכן אשמח שמי שמסכים יתגבר על העצלות והשעמום ויגיב תגובה ולו קצרה ביותר של "מסכים/מסכימה". כמובן להרחיב או לחלוק זה עוד יותר טוב ועוד יותר טוב..

זמן מה אני חושב על כך שהתורה/היהדות היא משהו מסובך/מורכב.

היא הייתה יכולה להיות הרבה יותר פשוטה/חד מימדית אך למעשה היא מסובכת יותר..

אני חושב שזה בגלל שיש מתח בין גדולי ישראל/בחזל ביחס לכל מיני ערכים.

אמונה תמימה מול שכל וחקירה, נס מול טבע ביטחון מול השתדלות.

מוסר אנושי לעמת אלוקי. עד כמה ללמוד/להתרחק מהגוים.

מהי צניעות. מהי ענווה. מהי תפילה. שינוי הרצון.

היחס לחכמה הכללית. היחס למיסיטיקה. וכו וכו..

וממילא הרבה אנשים כולל אני קצת קרועים ומסתבכים להבין מה רצונו של הקב"ה ביחס לכל אלו..

אולי גם תורם לזה שיש ביהדות מושגים קיצוניים , אחד מהם שעולה לי הוא  למשל "עבירה לשמה" שקצת שוברת את חוקי המשחק ומעלה אפשרות שלפעמים ניתן לסטות מן המסגרת הרגילה ושוב זה ביטוי לכך שעבודת ה' היא מורכבת ויש בה עקרונית בכל אופן, גם פן של לחטוא, לעבור על ההלכה..

גם בלי המושג עבירה לשמה יש הרבה התלבטות האם לדבוק בפורמליות של ההלכה או בכוונה/תכלית שמאחוריה מה שיוצר עוד מחלוקות וכו..

לא הצלחתי לכתוב את טיעוניי ברמה של מאמר קצר בהיר ומסודר אבל מקווה שבכל זאת הטיעון הובן.

חנוכה שמח!!... 

העולם מורכב, לכןקעלעברימבאר
התורה מורכבת. אבל התורה מצליחה להכליל את כל אלו בהרמוניה, לא בקריעה. מאחדת את כל הערכים
וממילא שבעים פנים לאותה תורה. הבסיס של כל הדעותנפש חיה.

הוא המכנה משותף לכולם

אנשים עשו אותה מסובכתפ.א.
עבר עריכה על ידי פ.א. בתאריך כ"ז בכסלו תשפ"ו 19:07

במקור אני בטוח שהכל היה יותר פשוט, נהיר, קל וברור

המורכבות נובעת מטשטוש הגבולות בין מה שחובה מהתורה או מהמשנה, לבין חומרות שהפכו עם הזמן להלכות שלא היו במקור.

- הרבה מאוד חומרות שנקבעו כ-"גדרות" ששומרות על הזהות היהודית בגלות. כמו איסורי אכילת בישולי גויים, פת עכו"ם, יין נסך, ועוד.

- הלכות טהרת המשפחה נעשו מורכבות ומסובכות מאוד, לעומת המקור בתורה.  הפער כאן הוא עצום: חומרות רבי זירא, טומאה וטהרה של יולדת בתורה לעומת ההלכה כיום  

- חומרות בולטות נוספות: המתנה בין בשר וחלב, קטניות בפסח לאשכנזים, וכמובן חשמל.  

בעיית החשמל היא מורכבות שההלכה לא פתרה, אלא העמיסה עליה שלל איסורים שבכלל לא היו בתקופה הקדומה.  

יש אינספור הלכות שנוצרו מתוך מחשבה על מראית עין, צביון של האדם הדתי, מדרון חלקלק.  

והנקודה הכי כואבת - הבעיה הגדולה של חוסר יכולת של פוסקי הדור לבטל הלכות שנקבעו בזמנים אחרים למרות שהמציאות השתנתה לבלי הכר.   

אפשר לנסות להציע נקודת מבט אחרת?טיפות של אור

הירושלמי אומר "אילו ניתנה התורה חתוכה לא היתה לרגל עמידה"

גם בהלכה, גם בתחומים אחרים, יש אינסוף דעות של רבנים והוגים. ועל דעת זה התורה ניתנה. במקום לסבך ולקרוע, המגוון הזה יכול לאפשר לכל אחד למצוא את המקום שלו. למצוא את הדרך שמתיישבת על הלב שלו, לשמוע ולקרוא רבנים ואנשים שהדברים שלהם טובים עבורו. אבל אחרים אומרים אחרת? "מה לי בזה, זה מעשה שלו, וזה מעשה שלי" 

מסכים לגבי קיומה של הבעיהשלג דאשתקד
לא מסוגל להסכים עם שום פתרון שיוצע לה 😁
תסבירפ.א.
איך אתה יכול לא להסכים על פתרון שטרם הוצע?
זה מסובך נשמהשלג דאשתקד

בגדול אני חודב שיש שני דברים שמנחים את התפיסה שלי כיהודי דתי, שלא מאפשרים שום פתרון:

1. אני מאוד מסכים עם האמירה ש80% ממה שאנחנו עושים זה לא הדברים עצמם שהאלוהים בורא עולם ציווה או ביקש. המון זה חששות, גזרות, חומרות, ניפוחים במקומות שבכלל לא רלוונטים מבחינה הלכתית, או דברים שסתם מסבכים את האדם הדתי.

מצד שני, כדי לפתור את זה צריך גב מאוד חזק וקונצנזוס רציני כדי להכריע בשאלות מהותיות, מחד, וצריך לפתוח הרבה תיבות פנדורה ולשחוט הרבה פרות קדושות מאידך. כך שקשה לי להאמין שיהיה מצב של הכרעה כזו שהיא טובה - בעיקר מבחינה ציבורית.

2. יש שאלה מהותית שכל הסמן מנקרת אבל לעולם לא תיענה כראוי (לפחות לא על יגי אורתודוקסים פשוטים כמוני), והיא: מה קורה מאחורי הפרגוד, מה באמת באמת אלוהים הגדול חושב כשהוא רואה מה הולך כאן, ומה תכלס הוא היה רוצה שיקרה (וגם, האם הוא פועל שזה אכן יקרה)?

אז לשאלה הזו אני לא יודע לתת תשובה מלאה, אבל אני כן חושב שניתן להחליט שהשינויים הרבים שקורים בעולם, משנים גם את הציפייה מהאדם המאמין. אם בעת העתיקה, אדם מאמין היה צריך הרבה מאוד שעות ביום כדי לקיים יהדות מאוד מאוד רזה - שהיא עיקר הדרישה האלוקית, כיום היהדות הרזה הזו יכולה לקחת לכל אדם איזה שעה-שעתיים במקסימום. אבל כמונוטאיסט אני מאמין שהדת צריכה להקיף את חיי האדם, אז אולי באמת אנשים לא מקיימים את היהדות הרזה, הבסיסית הנכונה, אבל הם רוב היום עסוקים בדת וזה כן הרצון של האלוהים.

זה בגדול, מקווה שאני מובן...

ברור שמס. 1 ייפתר רק בבוא המשיחפ.א.

מס. 12 בעיקרי האמונה:

אֲנִי מַאֲמִין בֶּאֱמוּנָה שְׁלֵמָה, בְּבִיאַת הַמָּשִׁיחַ, וְאַף עַל פִּי שֶׁיִּתְמַהְמֵהַּ, עִם כָּל זֶה אֲחַכֶּה לּו בְּכָל יום שֶׁיָּבוא.

על 2 אני לא מסכים איתך.

לפי הנתונים הידועים מהעולם העתיק, לפני שתיקנו להתפלל 3 תפילות ביום לאחר חורבן בית המקדש, כדי לייצר תחליף רוחני לעבודת המקדש שנפסקה, שגרת היום של האדם הרגיל היתה חקלאית או עבודה אחרת.

לכהנים והלויים היו מטלות קודש - וגם זה לא לכולם בו זמנית.  

המצווה הייתה פשוט "לעבוד את ה' בלבבכם". היו כאלו שהתפללו פעם ביום, והיו כאלו (כמו דוד המלך או דניאל) שבחרו להתפלל שלוש פעמים, אך זו הייתה בחירה אישית ולא חובה הלכתית.

אני חןשב שבעברשלג דאשתקד

הדת סובבה מאוד את האשם, והקהילה הייתה מאוד סביב הפולחן הדתי. ברור שעשו עוד הרבה דברים אבל החיים עצמם היו חיים דתיים.

תדמיין חקלאות שכוללת איסור כלאיים, חיוב שמיטה ותרומות ומעשרות וקורבנות. הרבה פעולות בחיי היומיום מחייבות או נותנות הזגמנות לקורבן. אנשים מאוד חיים את זה.

בעידן המודרני אתה יכול לשמור את כל המצוות הבסיסיות בלי כמעט לעשות כלום...

ה' ביקש שנקשיב לחכמיםקעלעברימבאר

חביבים דברי סופרים יותר מיינה של תורה

2. צורת חשיבה כזו לא נכונה. אין לנו בכלל מושג להגדיר מה זה אומר "מאחורי הפרגוד" בלתי אפשרי להגדיר את ה' או מחשבותיו, כך שהשאלה "מה ה' חושב" לא מתחילה. הגישה היא איך הבורא מתגלה בתוך עם האלוקים, עמו ונחלתו. כלומר הוא מתגלה בתורה שהאומה קיבלה על עצמה לדורותיה - התורה שבעל פה עם ש"ס ופוסקים. או בניסוח פתח אליהו - מלכות פה,תורה שבעל פה קריה לה.

אנחנו מדברים עם רבדים אחריםשלג דאשתקדאחרונה

אני מדבר על הווה אמינא, מה הייתי אומר לולא כל מיני הנחות.

אתה מדבר על מסקנות לאחר ההתחבטויות הנפשיות וההסתכלות על המציאות

לא מסכיםיוני.ו.
שאלה לפרשת מקץ - למה יוסף לא מדווח ליעקב כל שנותקעלעברימבאר

שלטונו, ולמה הוא עשה את מעשה גביע בנימין?

(אין לי תשובה בעניין. יש רק 2 אפשרויות שאי אפשר להכריע ביניהם)

האם מפני שהוא סבר שרק בני רחל ימשיכו את עם ישראל ושאר האחים מופרשים ממנו כמו ישמעאל ועשיו, ולכן הוא רצה לחטוף את בנימין ולשכנעו להשאר איתו מתוך מחשבה שרק על בני רחל נגזר "כי גר יהיה זרעך בארץ לא להם" במצרים?

זו אפשרות א'.

מצד אחד יש לזה ראיה: "כי נשני אלוקים את כל עמלי ואת כל בית אבי" נשני השכיחני, כלומר יוסף אומר שה' השכיח ממנו את בית אביו. וגם הכתוב אומר "ולא יכול יוסף להתאפק... ויאמר אני יוסף" כלומר הסיבה היחידה שיוסף נגלה לאחיו כי הוא נשבר מהתרגשות באמצע התכנית לחטוף את בנימין כי ראה את מסירות הנפש של יהודה, ושינה את דעתו על האחים.

מצד שני למה הוא לא הודיע ליעקב? האם כי חשש שיעקב חושב שכל האחים הם עם ישראל והוא ימנע ממנו לקחת רק את בנימין? או שמא ההפרדות מהאחים מחייבת הפרדות של יוסף מיעקב אביהם?

אפשרות ב' זה שיוסף מראש תכנן שהאחים יבואו ברעב למצרים והוא תכנן לחטוף את בנימין כדי לעשות ניסיון/תיקון לאחים  שיימסרו את נפשם על בנימין כדי לבדוק/לרפא את השנאה בין בני רחל ללאה ולבחון האם הם מוכנים למסור את עצמם על בנימין.  ואז "ולא יכל להתאפק" זה אולי שהוא תכנן ממש לאסור את יהודה ולבדוק את שאר האחים ורק אז להתגלות אליהם, אלא שהוא נשבר באמצע.  ו"נשני אלוקים את עמלי ואת כל בית אבי" הכוונה השכחני את כל הצרות שהיו לי בבית אבי. אבל גם על פירוש זה קשה.

ואם יש למישהו פירוש שלישי גם יהיה מעניין לשמוע

אפשרות שלישית ופחות סבירה:קעלעברימבאר

יוסף חשב שהוא הופרש מעם ישראל החוצה "נשני אלוקים את עמלי וכל בית אבי" בית אבי כולל יעקב עצמו. "הפרני אלוקים בארץ עניי" - זה המקום שלי כמצרי ולא כיהודי.

ואז יוצא שיוסף סבר שתפקידו זה לקדש את ה' דווקא בתוך הגויים ולא כחלק מעם ישראל ושה' הוציא אותו מכלל ישראל כמו ישמעאל ועשיו, ומינה אותו להיות שליט מצרים שימשיך קדושה למצרים והאומות. ולכן הוא מנתק קשר עם יעקב.

ורק כשיוסף פוגש את אחיו משתחווים לו ונזכר בחלומות, הוא משנה את דעתו ומבין שהוא יהודי ואז מתכנן את כל גביע בנימין כדי לתקן את הקרע בין האחים כנ"ל.

מפנה למחלוקת המפורסמת בין הרב יואל בן נון והרב מדןטיפות של אור
אז ככה:קעלעברימבאר
ההסבר שכל המהלך של יוסף 9 שנים היה רק כדי לאמר ליעקב " אמרתי לך שהחלומות נכונים ואתה תשחווה לי" תמוה שהוא הפשט. אם יוסף חשוב לו להוכיח שהוא נביא, תמיד יכול לומר לאביו על פתרון חלום השרים ופרעה במצרים. מה גם שהחלום ייתגשם, שהרי יעקב היה כפוף פוליטית ליוסף במצרים, כלומר השתחווה לו או מעיין זה.

לגבי הפירוש שיוסף רוצה לנקום/להעניש את האחים - לא ברור אז למה הוא שם את כספם באמתחותיהם ואחר כך אומר "שלום לכם אל תיראו" אקט של חיבה ולא עונש, שעוד יכול לעורר חשד אצל האחים שיוסף בכוונת תחילה משתיל להם כלי כסף כמו גביע בשקיהם.

הטיעון שיוסף חשד שמא אביו שלח אותו בכוונה כדי שימכרו אותו, נשמע קצת קונספרטיבי במחילה, ומזכיר לי את הטיעונים הקונספרטיבים על כך שצרציל וסטלין תכננו במכוון את מלחמת העולם השניה. הרי יעקב לפני שניה אהב אותו ונתן לו כתונת פסים! מה גם שאין סיבה שיוסף יחשוד שאף אחד לא חיפש אותו. בעולם העתיק ללא טלפון בלתי אפשרי לחפש עבד שנמכר לארץ אחרת.

מצד שני גם קשה על הפירוש הראשון והשלישי שהבאתי, כיקעלעברימבאר

גם אם יוסף הופרש מעם ישראל/האחים הופרשו לפי מחשבתו  האם זה מצדיק לצער את אביו ולא להודיע לו שהוא חי? או שמא גורל האומה חשוב ליוסף יותר מצער אביו והגעגועים אליו?

שאלה שקשורה לעניין היא-קעלעברימבאר
האם ה' הודיע ליעקב שכל בניו ימשיכו אותו?

ואם לא, אז ממתי זה נודע, רק בברכות יעקב בסוף ימיו?

(כי "ולזרעך אחריך אתן את הארץ" יכול להתפרש כמו ההבטחה ליצחק "כי לך ולזרעך אתן את כל הארצות האל" שזה רק חלק מזרעו)

לא הבנתי את דברי הרב בן נון -קעלעברימבאר

יוסף חשב שהוא הופרש מעם ישראל וגם חשב שבנימין הופרש מעם ישראל? (וצריך לזכור שהוא גם ידע שה' מינהו לשליט מצרים לא במקרה)

זה מזכיר את השאלה למה יעקב נשאר במצרים אחרי הרעבנוגע, לא נוגע

כנראה שבשני המקרים ה' גלגל שיהיה איזה הכרח שאנחנו לא מודעים אליו.

יתכן שיוסף חשש לשלוח שליח לאביו, כדי שזה לא יתפס כמרידה במלכות או משהו כזה (שהוא עדיין קשור לעבריות. אפשר למצוא רמז לזה במה שנאמר בסופו של דבר- וְהַקֹּ֣ל נִשְׁמַ֗ע בֵּ֤ית פַּרְעֹה֙ לֵאמֹ֔ר בָּ֖אוּ אֲחֵ֣י יוֹסֵ֑ף וַיִּיטַב֙ בְּעֵינֵ֣י פַרְעֹ֔ה וּבְעֵינֵ֖י עֲבָדָֽיו- משמע שהייתה הו"א שזה בעייתי).

אבל אז השאלה היא למה כשהאחים באו אל יוסף הוא לא סיפר להם מייד שהוא יוסף ואמר להם לבשר לאביו שהוא חי כשהם חוזרים.

נראה לומר ככה:

וַיִּזְכֹּ֣ר יוֹסֵ֔ף אֵ֚ת הַֽחֲלֹמ֔וֹת אֲשֶׁ֥ר חָלַ֖ם לָהֶ֑ם וַיֹּ֤אמֶר אֲלֵהֶם֙ מְרַגְּלִ֣ים אַתֶּ֔ם לִרְא֛וֹת אֶת־עֶרְוַ֥ת הָאָ֖רֶץ בָּאתֶֽם.

יוסף נזכר בזה אז (כי לא כתוב "ויוסף זכר"). לכן מסתבר שהגעת האחים הייתה שינוי כיוון בשביל יוסף, והוא הבין שהוא צריך להביא להתגשמות החלומות, כנביא שהוטלה עליו משימה (זו לא הייתה נבואה ממש, לכן יוסף ההיה יכול להתעלם מהחלומות עד הגעת האחים (ואולי לחשוב שהם רק היו הגורם לכך שהאחים ימכרוהו והוא יגיע למצרים)).

יוסף מבין שהתגשמות החלומות זה לא השתחוויה של כבוד, אלא של הסכמה- שהאחים יבינו את תפקידו וחשיבותו ושילכו בדרך שהוא מתווה. זה מסומל בערבותם בעבור בני רחל. ולכן הוא מתכנן את כל העניין עם בנימין. כמובן שלא שייך לספר ליעקב עד שהמשימה תושלם.

מה שנשאר להבין זה מה חשב יוסף עד שהאחים באו למצרים, ואולי זו גם תהיה סיבה נכונה יותר למה הוא לא הודיע ליעקב שהוא חי.

אם ניכנס ל"ראש" של יוסף, ונסתכל על דברים מתוך מבטו (האמוני, כפי שאנו נוכחים לדעת בפרשה זו ובפרשה הבאה)- ה' גלגל אותי למצרים וניתק אותי ממשפחתי, נמכרתי לעבד ואז ה' העלה אותי, ואז שוב הפיל אותי לבור תרתי משמע והעלה אותי משם למקום הכי גבוה שאפשר.

השתלשלות האירועים מראה שמי שפועל פה זה ה' ואסור לי לנסות שום דבר שהוא לא חלק מהתכנית שה' מתווה לי. אם אני מודיע לאבי שאני חי, זה יחבר שוב את המשפחה, וזה יגרור שינוי מהותי כלשהו, ולכן אסור לי לעשות זאת. אני עדיין מאמין בדרך של יעקב אבא, ואולי מה שיקרה בסוף זה שאני אתקן את מצרים (מבני חם ש"עבד עבדים יהיה לאחיו"), או לפחות אהיה הנשיא העברי המכובד של מצרים והתפקיד יעבור לבניי, בד בבד עם זה שאחיי וזרעם יבנו את שלטונם בארץ ישראל. בסופו של דבר נתחבר יחד ונשפיע על כל העולם (תפקידו של אברהם).

קשה על זה ממה שכתבת לגבי ברית בין הבתרים. אבל מי אמר שהם חשבו שזה יתקיים בדורם או בדורות הסמוכים אליהם ולא הרבה זמן אחרי?  (אגב, מה ההכרח לומר שהם בכלל ידעו על ברית בין הבתרים? אי אפשר לומר שאברהם לא גילה זאת לאף אחד?)  

לגבי יעקב זה פשוט: ה' אומר לו "כי לגוי גדול אשימךקעלעברימבאר
שם". אל תרא מרדה מצרימה.

"ויוסף ישית ידו על עניך" כלומר יעצום את עיניך כשתמות.

ויעקב ידע על כי גר יהיה זרעך בארץ לא להם

לא מוכרחנוגע, לא נוגע

בנ"י פרו ורבו מאוד עוד לפני פטירתו של יעקב:

וַיֵּ֧שֶׁב יִשְׂרָאֵ֛ל בְּאֶ֥רֶץ מִצְרַ֖יִם בְּאֶ֣רֶץ גֹּ֑שֶׁן וַיֵּאָחֲז֣וּ בָ֔הּ וַיִּפְר֥וּ וַיִּרְבּ֖וּ מְאֹֽד׃ וַיְחִ֤י יַעֲקֹב֙ בְּאֶ֣רֶץ מִצְרַ֔יִם שְׁבַ֥ע עֶשְׂרֵ֖ה שָׁנָ֑ה וַיְהִ֤י יְמֵֽי־יַעֲקֹב֙ שְׁנֵ֣י חַיָּ֔יו שֶׁ֣בַע שָׁנִ֔ים וְאַרְבָּעִ֥ים וּמְאַ֖ת שָׁנָֽה׃

רשב"ם-  ישית ידו על עיניך: על ענייניך וצרכיך, ישתדל לעשותם, כדכתיב ישית ידו על שנינו.

הפירושים שאנחנו קוראים מבוססים בד"כ על מה שקרה בפועל, לא בטוח שככה יעקב הבין את הדברים בשעה שהם נאמרו לו.

בפשטות יעקב חשב- אנוכי ארד עמך מצרימה, ואנוכי אעלך גם עלה (בעודך חי), ויוסף ישית ידו על עיניך (כפירוש הרשב"ם דלעיל).

ולגבי הידיעה על הגלותנוגע, לא נוגע
רבינו בחיי- וישב ישראל בארץ מצרים בארץ גושן- ונראה בפשט הכתוב הזה כי לפי שהיה יודע יעקב אבינו ירידתם למצרים סבת הגלות לזרעו, וכי יתחיל בו עתה, מפני זה יאמר וישב ישראל כלומר נתישב שם, לא כמחשבת בניו שאמרו לפרעה לגור בארץ באנו כי היו סבורים לחזור לארץ כנען ככלות הרעב מיד וע"כ אמרו לגור ולא להתישב.

הוא אומר שהשבטים לא ידעו על הגלות (או לא ידעו שהיא מתחילה עכשיו). לפי"ז אפשר לומר שגם יוסף לא ידע.

גוי גדול זה גוי גדול, לא אלפי איש.קעלעברימבאר

ואנכי אעלך בתור גופה.

יוסף אומר פקוד יפקוד אלוקים אתכם והעליתם את עצמותי

יעקב לא חשב שיפטר בגיל 147נוגע, לא נוגע
לכן אין מניעה לומר שבעת ששמע את הדברים הוא חשב שזה יקרה בחייו.

ואנוכי אעלך בתוך גופה זה פירוש למפרע של הדברים. יתכן שיעקב חשב גם על הפירוש הזה כשהדברים נאמרו לו, אבל הוא לא חשב שזה הפירוש היחידי.

כי יוסף שמע את זה מיעקב לפני פטירתו

תראה את תוספות השלםנוגע, לא נוגע

אפשר לפרש גםקעלעברימבאר
ש"אנכי אעלך גם עלה" מוסב על "לגוי גדול אשימך שם".

כלומר תהפוך לגוי גדול, ואתה (כלומר הגוי הגדול) תעלה ממצרים.

חוץ מזה שאדם צריך לעשות את ההשתדלות שלו ולהשביע את יוסף, גם אם ה' הבטיח

זה לא מסתדר עם שאר הפסוקנוגע, לא נוגע
שמדבר על יעקב עצמו.

אבל מה שבאתי להוכיח מדבריהם זה שההסבר שלי (שיעקב הבין בהתחלה שהוא עצמו יעלה חזרה) לא מופקע ובלתי מתקבל בגלל החידוש שבו.

כן אבל זה נשמע פסוק פיוטי שעיקרוקעלעברימבאר
שה' משרה את שכינתו בישראל גם בגלותם ויעלה אותם משם "אנכי ארד עמך מצרימה"
הא בהא תליאנוגע, לא נוגע
זה בגלל שיעקב מסמל את עם ישראל
בכל מקרה עד שיעקב לאקעלעברימבאר

הפך לגוי גדול הוא מנוע מלצאת ממצרים כאדם חי.

ואם תאמר שב17 שנה הם כבר הפכו לאלפי איש (מה שלא סביר, וזה עדיין לא "גוי גדול"). אז אולי יעקב חשש שהכנענים כבר לא יסכימו לקבל אלפי איש בארץ כנען, בעוד שפרעה נתן להם מקום. מה גם שהיה להם מקום מרעה משובח, בעוד שבכנען ייתכן שאין מקום למקנה כל כך גדול שכבר גדל מאז שהם התיישבו

יעקב מן הסתם הניח שהוא יחיה 180 שנהנוגע, לא נוגע

שבסופם הוא כבר יהיה גוי גדול (או לפחות עם בסיס איתן להפוך לכזה אחרי לא הרבה זמן) שיכול לחזור.

כשהוא הגיע לגיל 147 והרגיש שהוא עומד למות, הוא הבין למפרע אחרת את דברי ה' אליו.

אז ענית על התשובה למה יעקב לא חזר לארץקעלעברימבאר
התשובה הידועה לשאלה הראשונה125690אחרונה

היא שמבחינת יוסף, יעקב היה שותף במכירה, הוא זה ששלח אותו לאחים.

לבבי השאלה השניה, הפשט הוא שהוא רצה לראות אם האחים חזרו בתשובה

סוגית "פרסום הנס" האם....סיעתא דשמייא1
יש תמימות דעים לגבי הסוגיה הזאת או לכל מגזר יש את דרך המחשבה שלו בנושא?????
רק אם באלך.. תוכל להסביר יותר את שאלתך?צע
מה הצווי ההלכתי בנוגע לסוגית פרסום הנס בכלל.סיעתא דשמייא1
עיין כאןנקדימון
פניני הלכה - חנוכה

פרק זמנים - פניני הלכה

כלומר אין מניעה לנהוג כמנהג חבד.סיעתא דשמייא1
ברובד הרעיוניטיפות של אור

יש שמקשרים את אופי ההדלקה למשפחה ולביתיות. עם המדרש על הגזירה של היוונים שגרמה לעקירת דלתות הבית וכו

כשהייתי קטן שמעתי גם דבר תורה חמוד, שהדרך שלנו להאיר את המרחב בקודש היא לא ביציאה לכיכר העיר, אלא שאני מאיר אור קטן אצלי ואז גם ההוא ממול מאיר אצלו וכן הלאה

(כלומר, אלו טיעונים רעיוניים שיכולים להעניק משמעות לגישה ההלכתית שלא אוהבת הדלקה בברכה שלא בבית או בבית הכנסת)

רעיון מקסים🙂קעלעברימבאראחרונה
האם היציאה משעבוד מלכויות בבית שני היתהקעלעברימבאר

כשיהודה המכבי כבש את ירושלים והמקדש, או כשהיוונים עשו הסכם עם שמעון שהוא משוחרר מכל כפיפות להם ומכל מס?

הכוונה מבחינה תורנית הלכתית.

שהרי מצינו שגם בימי השופטים שהעלינו מס לאומות או בימי חזקיהו או צדקיהו שהעלינו מס לאשור ובבל, זה עדיין היה נחשב מלכות או עצמאות (עובדה שלא אומרים הלל על מרידת שאול בפלישתים, או חזקיהו וסנחריב). לעומת ימי זרובבל או נחמיה שאז היינו כפופים לגמרי לאומות וזה לא עצמאות. או כדברי עזרא

" ואת מלכינו שרינו כהנינו ואבתינו לא עשו תורתך ולא הקשיבו אל מצותיך ולעדותיך אשר העידת בהם . והם במלכותם ובטובך הרב אשר נתת להם ובארץ הרחבה והשמנה אשר נתת לפניהם לא עבדוך ולא שבו ממעלליהם הרעים. הנה אנחנו היום עבדים והארץ אשר נתתה לאבתינו לאכל את פריה ואת טובה הנה אנחנו עבדים עליה. ותבואתה מרבה למלכים אשר נתתה עלינו בחטאותינו ועל גויתינו משלים ובבהמתנו כרצונם ובצרה גדולה אנחנו"

וגם "כי עבדים אנחנו ובעבדתנו לא עזבנו אלהינו ויט עלינו חסד לפני מלכי פרס לתת לנו מחיה לרומם את בית אלהינו ולהעמיד את חרבתיו ולתת לנו גדר ביהודה ובירושלם".

וגם מצינו שהורדוס ואגריפס נחשבים מלכים שהרי קוראים את התורה בהקהל. למרות שכפופים לרומא. בניגוד לזרובבל שלא נחשב מלך.

"ופורקן כהיום הזה" הכוונה לעצמאות מדינית או סתםקעלעברימבאר
הצלה?

פורקן במובן של פריקת עול מצווארינו של שעבוד מלכויות, או במובן של פדות והצלה מאסון?

או שמא "מסרת גיבורים ביד חלשים וכו' " מדבר על העצמאות?

גם בפורים אומרים "על הנסים ועל הפורקן"טיפות של אור
פורקן זה מילה נרדפת לפדות,קעלעברימבאר

לפרוק בארמית זה לפדות. לפדות זה לגאול.

גאולה בתנך זה גם הצלה מצרה, וגם הוצאת דבר משעבודו (גאולה משעבוד מלכויות, גאולת שדה, גאולת עבד). גאולה קלאסית בדברי חז"ל זה יציאה משעבוד מלכויות. עם זאת ברכת גאולה ב18 עוסקת בגאולה מצרה, ויציאה משעבוד מלכויות זה בתקע בשופר גדול לחרותינו. כך שלא ברור מתי פורקן משמש כהצלה מצרה ומתי כיציאה משעבוד מלכויות.

אם באמת פורקן כהיום הזה בעל הניסים זה גאולה מצרה. אז השאלה האם איפשהו בעל הניסים של חנוכה מוזכרת עצמאות פוליטית או רמז שחזרה מלכות לישראל יתר על מאתיים שנה עד החורבן? (בדברי חז"ל זה מפורש, שהרי חזל אומרים שהלל אומרים רק עם הנס קרה כשלא היינו משועבדים לאומות, שנאמר הללויה הללו עבדי ה', ולכן בפורים לא אומרים הלל ש"אכתי עבדי אחשוורוש אנן".

ובפסיקתא רבתי דחנוכה (פרשה ב'): משאין אומרין הלל אלא על מפלתה של מלכות... הללו עבדי ה' ולא עבדי אנטיוכוס" ).

השאלה אם "מסרת גיבורים ביש חלשים וכו' זה אזכור ליציאה משעבוד מלכויות. שהרי אם מלכות יוון נמסרה ביד ישראל, משמע יצאנו משעבודה, אחרת לא שייך לומר "מסרת משעבד ביד משועבד".

כמובן זה לא הסיבה העיקרית לחנוכה, אלא הסיבה העיקרית היא שניצלה התורה מכליון, כדברי על הניסים "כשעמדה מלכות יוון על עמך ישראל להשמידם תורתך ולהעבירם מחוקי רצונך ואתה ברחמיך הרבים עמדת להם בעת צרתם" כמו נוסח פורים "כשעמד המן הרשע ביקש להשמיד את כל היהודים ואתה ברחמיך הפרת את עצתו"

פורקן זה המילה בארמית לישועהטיפות של אור
"וגאל את ממכר אחיו" תרגום אונקלוס:קעלעברימבאראחרונה

וְיִפרוֹק יָת זְבִינֵי דַאֲחוּהִי.

גאולה פה זה הוצאת השדה משעבוד זר (שלא של המשפחה).

אבל כמובן אתה צודק וגאולה עצמה יכולה להיות הצלה מצרה גם, כמו "קרבה אל נפשי גאלה" בתהילים ודגמאות רבות, וברכת גאולה ב18).

אבל למשל "אשר גאלנו וגאל את אבותינו ממצרים...ברוך גאל ישראל" בברכת גאולה בפסח, זה יציאה מעבדות לחירות (משעבוד מלכויות לעצמאות)

לדעתי זה משהו כללי שמתייחס לכל הישועות "בזמן הזה"זיויק
כלומר מאז ימי החשמונאים ועד היום בכל התקופות
השאלה היתה על המילה פורקן השניה בתוךקעלעברימבאר
עבר עריכה על ידי קעלעברימבאר בתאריך כ"ו בכסלו תשפ"ו 8:35

על הניסים של חנוכה "ולעמך ישראל עשית תשועה גדולה ופורקן כהיום הזה".

אגב "בזמן הזה" הכוונה - בתאריך הזה, כלומר על הניסים שעשית לנו בימים(בשנים) ההם לפני אלפיים מאתיים שנה, בזמן הזה בתאריך הזה של כה בכסלו. "שעשית *לאבותינו* בימים ההם בזמן הזה" - אבותינו לא חיים בהווה.

"בימים ההם (ו)בזמן הזה" במובן של בעבר ובהווה, זה דרשה על המשפט. וזה אחד המקרים שמרוב פרסום הדרשה, נשכח הפשט הפשוט של המשפט...

כמובן הדרש גנוז בפשט, כי הרי הימים ההם (השנים ההם) כבר לא יחזרו, אבל "הזמן הזה" כלומר התאריך הזה, חוזר כל שנה ושנה, ומביא את התנוצצות העבר כל שנה מחדש בהווה באותו תאריך, ובמילא זה גם רלוונטי להווה. אבל צריך להבדיל בין פשט מובן של ברכה לבין דרש.

למרות שבדקתי עכשיו וזה לא לגמרי כך, הנה נגיד דברי הרב מרדכי אליהו:

"מאי מברך? שעשה ניסים לאבותינו בימים ההם בזמן הזה".
ומדקדקים בלשון הברכה שאין לומר "ובזמן הזה" בו"ו עיין כה"ח
תרע"ו ס"ק ה' ומש"ב ס"ק א' אולם עיין בשלמי חגיגה הלכות
חנוכה שהביא משם הלבוש שיש לאמר "ובזמן" והפירוש עשה
לאבותינו אז ובזמן הזה עושה עמנו נסים ונפלאות גלויים ונסתרים.
אבל כאמור אומרים בזמן והכוונה נסים לאבותינו בתקופה הזאת".

ועוד ממקור אחר:

בימים ההם בזמן הזה, ולא ובזמן הזה בתוספת וא"ו. דהנה הט"ז סק"ג הביא מה שכתב הלבוש שי"ל ובזמן הזה כדי לכלול כל הניסים שעשה לאבותינו ולפרוט אותו הנס דעכשיו מעין המאורע, שבכל יום עושה לנו ניסים גלוים ונסתרים כמו שעשה לאבותינו ג"כ גלוים ונסתרים ע"כ. וכתב ע"ז הט"ז ולא נראה לי כן, דא"כ קשה ל"ל לומר בימים ההם, ודאי היה בימים ההם, ובשלמא להנוסחא בלא אות וא"ו הוכרח לומר כן, דאל"כ הוה המשמעות שבזמן הזה שאנו קיימים בו נעשה נס לאבותינו, ע"כ צ"ל בימים ההם בזמן הזה, כאלו אומר בימים ההם בכ"ה לחודש. וכו' ע"ש. (ואכן כך הוא הנוסח והפירושגם בברכת שעשה ניסים לאבותינו בימים ההם בזמן הזה.)"

אולי יעניין אותך