קודם כל כי כך אני חושב.
מה קשור כ"דבר שאין עליו עוררין".. וכי מי שאמרה ההיפך אמרה כדבר "שיש עליו עוררין"?.. ולכן גם הגלישה ל"או שזה סגנון התבטאות לאו דווקא בנושא הספציפי".. אינה במקומה או לגופו של ענין. אם דברים נראים חד משמעיים, אומרים אותם ככאלה, אם נראים לא כך, אומרים לא כך. יש דברים שמדגישים את הצדדים השונים; ויש שלא. תלוי בנושא. זה מה שנוגע ל"סגנון".
לגבי הנושא הנידון, הדגש היה על מה ש"מתאים לנשים" בכלליות, בלי להיכנס כרגע למה מישהי ספציפית יכולה להרגיש אישית - ולאידך, לאור מה שהיום יש מקומות שאכן כך, הצעתי לשואל בתחילה, לא לעשות מזה ענין, אם זה לא משהו שגורם לקלקלה.
ואכן, אני חושב שהאופנה לחקות בנים בכל מיני דברים, היא לא טובה. אע"פ שיש דברים שבהם זה יצא לתועלת, כי הם מתאימים (כמו עצם הנושא של פתיחת מדרשות וכד'). ולכן, מדגיש לכיוון של ההרגשה ה"נורמלית", שהיתה מתמיד, שלא מתאים לאשה לשתות לשכרה (ולרוב גם לאיש). וזה דבר שניתן להבינו גם בתחושה פשוטה וגם בסברא. וחשוב שכאשר מדובר באמירה "ציבורית" זה ייאמר. אם כי - כנ"ל - לא נכנס לתחושות ספציפיות של בנות ספציפיות. לדעתי, בכלליות ממש לא מתאים.
לגבי הרבנים, הרי כתבתי מפורש על מה שאמרת "מעודדים" שתיה אצל נשים. על כך אמרתי שלא ידוע לי על כאלה. כעת את אומרת, לפחות כאלה שאומרים שאין עם זה בעיה.. זה משהו קצת אחר.
ואל דאגה, אני לא הייתי מגיב על אף רב שהיית מזכירה, ש"אין לו מספיק יראת שמיים".. לחלוטין לא שייך אלי. אבל כשאומרים "יראים מאד מאד ומוכרים ומקובלים על הציבור", שזה נשמע מגדולי הדור - לי לא ידוע על כאלה. ידוע לי על ההיפך: למשל, הרב אלישיב והרב ואזנר, זצ"ל, שלא תשתינה לשכרה. הרב שיינברג זצ"ל, שלא תשתינה אפילו רביעית. הסייטפלר והכף החיים - תשתינה מעט. לקיים "ימי משתה ושמחה".
לגבי מה שנשים חוות - הרי שמלבד שזה לא עיקר הדיון, אלא אם מתאים לצורה שלהן - גם אני שמעתי מכאלו, וזה לא מכריח לחשוב שכמו שהן היו, כך טוב ונאה בדווקא. ואני לא חושב שנכון לומר שצריך לשמוע רק מכאלו ש"חוו" את זה, אלא גם מכאלו שמכירות וחושבות ההיפך.. דומני שזה רוב הנשים. וגם מה שהיה מקובל מעולם זה לא הבל (אגב, "חוויה" זה לא הכל. יש גם כאלו שטוענים בעד סמים קלים, להבדיל, באותו נימוק.. השאלה גם על המהות, ואיך זה נראה, והאם זה ראוי והגון)
לגבי המידה - אכן. אז אם כעת הדיון הוא כבר על "לא שותות לשכרה", תלוי במה מדובר. "מעט" כדעת אותם מהחכמים דלעיל, או מעבר לכך.. וכו'.
לגבי דברי חז"ל בגמרא. שמח שגם את מבינה שלא ניתן "לדחותם", אלא לכל היותר לנסות להבינם. כבר הוזכר לעיל, שיתכן שהיין המדובר הוא חזק יותר. כוס, מסתבר שאינה שונה מכוס של היום. לא כוסות בירה של הגויים.. להגיד שהדברים "לא כפשוטם" - לפחות על מה שאמרו שזה "ניוול" - קשה מאד לומר (על מה שאמרו אח"כ, יתכן אולי שרצו להדגיש לאיזה הפקרות זה יכול להביא, בנסיבות מסויימות. לא שחייב שכל אחת בכל מקום שנמצאת, תעשה כך בפעל. ואכן, אלו לצערנו מעשים שגם בזמננו קורים ל"ע משכרות).
אז יתכן שמה שהם קוראים "ניוול", הוא מציאות שלא מתאימה לנשים, גם אם הן מרגישות "היי" באותו זמן..