טיפים?!כמעין הנובע
מה דעתכם על בין אי נתינת טיפים לחילול ה'?

אני נגד טיפים ולא שמה. אני נגד זה באופן נחרץ (מעיקרון/אידאולוגיה).
(בקשה לא להיכנס לדיונים אחרים בענייני טיפים).

חברות שלי טוענות שיש בזה מימד של חילול ה' ולכן תמיד שמות.

מה דעתכם?
באמת יש חובה לשים בשל חילול ה'? יש כאן חשש כזה?
לא. האנשים מקבלים משכורת. טיפים לא קשונפש חיה.
ים.
מה הקשר לחילול ה?
היום זה נהיה אמירה ומן חובה חברתית (אולי חוק חברתי) לשים טיפכמעין הנובע
אי אפשר להתכחש לזה.
כמעט כל אדם שאוכל היום במסעדה שם טיפ.
זה עניין של מן "חובה חברתית" כזו שנוצרה וברורה לאולוסיה שבמסעדה שמים טיפ.

והמלצר, שמצפה לטיפ, יכול להשליך זאת אוטומטית על כך ש"כל הדוסים קמצנים והדתיים האלה" וכו'.
לא נראה חי. הנימוס אולי מחייב אבל חוקית?לא.נפש חיה.
משלמים על השירות.

אם המלצר מצפה
אני לא אמורה לממש את הציפייה שלו
יש מקומות שמתפרנסים רק מזה{ר}צינית
בת דודה שלי עבדה במקום כזה. יום שלא שמו לה טיפים חזרה בידיים ריקות
אז לא יודעת אבל להתםרנס רק על בסיסנפש חיה.
זה?!

לא נשמע טוב בכלל.

מקום הוגן לא צריך לתת פתח לדברים בסגנון הזה .

כי התשלום נעשה כמו שצריך
זה באמת מוזר...{ר}צינית
טוב. אם זה לא חוקי אז טוב שהיא עזבה
זה נוגד את החוק.כמעין הנובע
נכון שיש מקומות שהמשכורת מגיעה לעובדים מטיפים וזה דבר חוקי (במקום שכמות הטיפים שם יכולה להגיע למלצר אפילו יותר ממשכורת מינימום שאמור לקבל), אך אם הטיפים לא מכסים את המשכורת החודשית על המעביד להשלים למלצר את המשכורת.

אך בדר"כ זה במקומות שהטיפים ניתנים בכמות גדולה.
זה גם לא חוקי שהמשכורת תגיע מהטיפים.ותן טל
כסף שהלקוח שם למלצר עצמו ולא "למסעדה" שייך למלצר עצמו.מציאות שבה בעלי המסעדה דורש מהמלצרים לתת לו כביכול את הטיפים והוא נותן להם אותם כמשכורת היא על גבול הסחיטה באיומים. עקרונית ניתן לנסות לתבוע על זה בבית משפט הבעיה היא שהרוב לא יטרחו לנסות את זה כי אין כח וכווכו, וכמובן - גםחייבים את העבודה וכו'...
ולמלצרים כעצה מראש אני ממליץ כמובן ללכת לעבוד רק במקום שהם יודעים מראש שהטיפים לא קשורים בכלל למשכורת שהם מקבלים בסוף היום/החודש.
לא נכון. יש סעיפים רבים על זה בחוק. למדתי את זה לעומקכמעין הנובע
דווקא ממה שאני למדתי וקראתי (כולל פסקי דין שניתנו בנושא)ותן טל

את טועה. אבל את מוזמנת להראות לי את הסעיפים בחוק שמתירים במפורש להחשיב את הטיפים כשכר לעובד. 

אני מסתכל בחוק הפשוט של שכר המינימום - בשום מקום שם לא מופיע שהמעביד רשאי לקחת לעצמו כסף שנתנו הלקוחות לעובד עצמו שלא דרך החשבונית, ומהכסף הזה לשלם לעובד את משכורתו. בעל המסעדה חייב לשלם לכל עובד שכר מינימום לכל הפחות, כפי הקבוע בחוק - ומנגד, ניסיון לגבות מהעובד את הכסף שקיבל כטיפ, הריהו כעבירה של סחיטה כספית - הכסף ניתן לעובד ואל מגולם בחשבונית. הרי לא קובעים ללקוח כמה לשלם טיפ - אחרת זה לא היה טיפ. אם היו כותבים בחשבונית במפורש כחלק מהחשבון: "דמי שירות: 50 שקלים" (סתם דוגמה) אז זה באמת היה שייך לבעל העסק בצורה מלאה - אבל זה לא המצב. בדיוק כמו שיש לקוח שיכול להביא טיפ של 150 שקלים, יש לקוח שיביא 10 שקלים ויש לקוח שלא יביא כלום - והכסף הזה נכנס לכיסו של המלצר, כי הוא ניתן ישירות למלצר. 

אני לא רואה בחוק מצב חוקי שבו ניתן לקחת מהמלצר את כספו. ברור לי שהמון מסעדות עושות את זה וזאת לעניות דעתי גזלנות מוחלטת ופושעת שכאמור כבר קראתי פסקי דין של כאלו שתבעו ובית המשפט הסכים איתם וחייב את בעל העסק להשלים להם מה שחיסר...

אז כאמור, שוב - אני אשמח לראות את הסעיפים בחוק שאת מדברת עליהם שמתייחסים לזכותו של בעל העסק לקחת את הטיפים מהכיסים של המלצרים בשביל לשלם להם בזה את שכרם.

ואוסיף שלו מצב זה נכון חוקית - אזי צריכים להקים קול זעקה, כל האזרחים, ולדאוג לעשות חרם צרכנים ולא לתת לעולם שום טיפים - ואז בעלי העסקים ייאלצו לשלם את שכר העובדים מכיסם. לא יעלה על הדעת מצב שבו בעל עסק ייהנה מעבודה של עובד שלו בלי שבאמת ישלם לו עליה. זה אבסורד. 

בכיף, אפרט.כמעין הנובע
היה פסק דין בעניין טיפים-
העובד טען שהמעביד לוקח לו חלק מהטיפים ולא הכל הגיע אליו.
המעביד טען בתמורה שהעבודה היא במקום בו תמיד נותנים טיפים והטיפים גבוהים בהרבה ואף מגיעים להכפלה כל חודש בשכר הסופי לכל מלצר וזה לא הגיוני (פוגע אח"כ במימוש שכר מינימום וכד').
בית המשפט פסק שבמקרה כזה השכר החודשי למלצר ישולם מהטיפים ואם הטיפים לא מכסים את המשכורת אז חובה על המעביד להשלים זאת.
אז פסק דין שאני קראתי:ותן טל

בו בית המשפט מחלק בפירוש בין מקרים בהם הטיפ עובר דרך קופת העסק (כדוגמת חשבונית, או שהטיפ מגיע דרך התשלום ישירות - כדוגמת כרטיס אשראי - ולמעשה, נרשם כהכנסה בבית העסק לכל דבר) לבין מקרה שבו הטיפ משולם ישירות לכיסו של העובד - במקרה שבו הטיפ משולם ישירות עלובד עצמו ולא עובר דרך רישום בקופת העסק, קבע בית המשפט שלא ניתן להחשיב את הטיפ כחלק מהמשכורת של העובד. במקרה שבו הטיפ כן נרשם בהכנסות העסק - אזי אמר בית המשפט שניתן לשקלל את הטיפ בתוך התשלום החודשי לעובד ובלבד שהעובד יקבל לכל הפחות שכר מינימום (אבל לא לגריעותא - דהיינו - הטיפים ירשמו "לזכותו" של העובד בכל מקרה, בקפידא, ואם יצא שעברו את המינימום - יקבלו אותם במלואם, ואם יצא שלא הגיעו למינימום - ישלים המעביד את הסכום לשכר מינימום).

כשחושבים על זה זה גם הגיוני מבחינת כל דבר שהוא - בעל עסק חייב מצד אחד להצהיר על כל הכנסה שלו, ומצד שני לתת לעובדיו זכויות סוציאליות ובראש ובראשונה - תלוש. ברגע שההכנסות לא נרשמות אצל המעסיק, הוא לא יכול לרשום אותן בתלוש, דהיינו העובד לא מקבל תלוש. העובד גם ככל הנראה לא מחושב לפי שעותה עבודה המדויקות שבהן עבד (ברגע שאין תלוש) שזאת עוד עבירה על החוק - וכמובן, המעביד לא משלם מיסים בעצמו על הכסף שנכנס למסעדה אבל לא נרשם ועבר ישירות לעובד שלו. 

כלומר, לסיכום - טיפ שניתן כטיפ מלא ישירות לעובד - לא יכול להירשם כחלק מהמשכורת, טיפ שנרשם בתור הכנסה של החנות, כן יכול לשמש לכל הפחות חלק מהכנסת אותו עובד. 

בטח שחורחופשיה לנפשי
קצת בעיה שלה, לא?
וזה כמובן לא הופך את הבעלים/מנהל לבסדר.
זה לא חוקיעובד
וזה לא קשור לסועדים
יש מימד של חילול ה'אמאשוני
ברגע שזה מקובל מאוד חברתית,
והמלצרים מצפים לזה, אז כשדתיים לא שמים זה מושלך על ה"דתיות" שלהם.
(גם אם זה לא נובע מראייה הלכתית אלא חברתית)
התגובה האוטומטית זה הנה שוב הדתיים האלו, כל היום עושים ילדים אז לא נשאר להם כסף...

לגבי אם זה חובה מפני חילול ה' זאת שאלה הלכתית לרב. מניחה שתמצאי פסיקות שונות...
ממש לא.. לא כולם נותנים טיפים. גם חילוניים וגם דתייםתודה לך ה'.

אפשר לשאול למה?געוואלד
(או שזה נכלל באיסור..)
למה את נגד טיפים באופן עקרוני/אידיאולוגי נחרץגעוואלד
אז זהו, זה לא הדיון שרציתי לפתוח פה כמעין הנובע
אחלה, סליחהגעוואלד

אבל התשובה תלויה בסיבה...צריך עיון
אם זאת סיבה מספיק מהותית או לא
בשבילי היא מספיק מהותית. אבל אם זה בא על חשבון חילול ה',כמעין הנובע
מי אני?

אבל אני נקרעת. כי באמת זה מעצבן אותי
מעניין, אפעם לא חשבתי בכיוון של חילולאורה2x
אני מניחה שיש חילונים ודתיים באותה כמות שלא משאירים טיפים..
בכל אופן,
הטיפים זה המשכורת היחידה של המלצר
(נכון זה לא חוקי אבל זה מה שקורה תכלס בשטח.)
כשהולכים למסעדה יודעים שזהו הולך לעלות כסף
יודעים שסלט שאפשר להכין בבית יעלה 50 שח
שקפה נמס רגיל יעלה 10 שח
ושצריך להוסיף להכל 10%-15% לטיפ
אין מה לעשות... לשלם בהגזמה זה חלק מהחוויה וכולנו עושים את זה..
אז איך אפשר לא לשלם את הטיפ אבל כן לשלם מחיר מוגזם על "כריך" טונה?

לגבי השלכות על דוסים, אני יכולה לומר שבדייט (ששש) אני משאירה טיפ כמעט בגובה הקפה כי ישבנו שם הרבה זמן בלי להזמין כלום, בתקווה שלא יתבאסו על המדוייטים (ששש!) הבאים שיבואו ויהיו נחמדים אליהם
כי אין מה לעשות. תמיד יסתכלו על דתיים בעין אחרת.כמעין הנובע
זה לא משנה אם החילונים והדתיים אותו דבר בזה
זה משנה.. כי אם אין נורמה אחידה סביב זה, אז לא משנהתודה לך ה'.

מי נותן ומי לא..

אם היה איזשהו קונצנזוס סביב הנושא הזה, לרוב הציבור, והציבור הדתי כביכול היה פורש מאותה הסכמה אז אולי היה אפשר לדון אם זה חילול ה' או לא

לגבי זה שזאת המשכורת היחידה שלהם-זאת סיבה מאוד עקרונית לאחופשיה לנפשי
לשים טיפ, שבעל הבית ישלם להם משכורת זה התפקיד שלו.
דבר שני יש מלצרים שלא מגיע להם טיפ.
ממ... צריך התבוננות העניין הזהמבקש אמונה

כשהייתי צעיר הייתי מלצר באולם בבני ברק, והייתי ממש מתבאס כשלא הייתי מקבל כלום

והייתי די כועס כן...   

כי כמו שאמר "אמאשוני"  ברוב האולמות אנשים כן שמים טיפ, אפילו כמה שקלים

ופה אתה לא רואה אגורה שחוקה... 

תוספת..מבקש אמונה

אבל זה לא ברור לחלוטין...

כי היו כאלה שמתייחסים למלצר כאילו הוא שפחה כנענית.. זה באמת היה מעצבן בנוסף לכך שלא מביאים כלום

אבל היו כאלה שאתה רואה שהם מבקשים בצורה יפה ומשתדלים לא להטריח יותר מידי... 

את אלה דווקא אהבתי אפילו שלא שמים כלום.

לכן אני יודע מה לומר... ואולי בכלל כל הכעס נובע מכך שזה נהיה כאילו נורמה חברתית.

אבל מה שכן היה גורם לי להתרשם ולקידוש ה' 

זה כשהייתי בא לאסוף את הצלחות, והייתי רואה שנשאר קצת אוכל בצלחת,

לעומת צלחות שהייתי רואה ריקות לחלוטין...  

זה נותן הרגשה שהבנאדם הוא קצת (או הרבה) מעל תאוות אכילה.   כן, זה גרם לי קצת התעוררות לכיוון הדת

(לא קשור לשרשור כל כך.. אבל היה חשוב לי שתדעו את זה)

אם את נגד אז אל תשימי.מישהי=)
מה הקשר בין זה שיש לך חצאית לקמצנות?
לא חובה לשים טיפ
וזה שזה מוסכמה חברתית לא אומר שחייבים ללכת לפיה
מקסימום יגידו שדתיים לא הולכים לפי מוסכמות חברתיות ויש בזה מין האמת.

אני כן שמה כשיש לי מזומן. אם אין לי... ממש לא משקיעה בזה מחשבה
לא יודע אם חילול ה'גמני
אבל אולי יש כאן עניין של דרך ארץ
על מה דרך ארץ? הוא בחר לעבוד בזהכמעין הנובע
אז איך זה שייך לחילול ה'?נפש חיה.

מה שפירטתי. שכל הדתים הם כך וכך..כמעין הנובע
נו ו..גמני
אז מה אם הוא בחר איך זה קשור?
הוא יכול לבחור בעבודה שבה לא מנצלים את זה שהוא מקבל טיפים?חופשיה לנפשי
אז הוא בחר להיות מלצר וקבעו לו שכר x.כמעין הנובע
זה שהוא מסתבך על אנשים רחבי לב וטובים זה בעיה שלו.
דרך ארץ אפילו לא קשור לכאן. הוא לא עושה לי טובה. הוא עושה את העבודה שלו
סדר; נערךגמני
עבר עריכה על ידי גמני בתאריך ז' בסיון תשע"ז 23:28
אגיד את דעתי בעניין;

לכל דבר שאת עושה, אם רואים שאת/ה דתי אז זה מקבל משמעות נוספת, כי אתה מייצג ערכים ומוסר, אם לא בעיני הסובבים - קודם כל בעיני עצמך. לכן, אם אני יושב במסעדה ולא משאיר טיפ בסוף, יש סיכוי שהמלצר/ית יתאכזב ותהיה לו עגמת נפש (ולו הכי קטנה), ועל הסיכוי הקטן הזה - אתן טיפ כי לא ארצה שאותה עגמת נפש תהיה על אדם דתי. האם יש פה חילול ה' באופן ישיר? לא בטוח אבל עשוי להיות באופן עקיף, כך שבסופו של דבר יש גם לסיכוי לחילול ה' מצד זה שאתה דתי, וגם לחוסר דרך ארץ מכיוון שגרמת לבן אדם עגמת נפש.
אולי קודם צריך לבחון מה זה חילול השם...מור ולבונה
הרב שרלו:
"בפרק החמישי מהלכות יסודי התורה מגדיר הרמב"ם שלושה מעגלים של חילול השם: 
א. אדם שלא עמד בניסיון של יהרג ולא יעבור, לא קיים את מצוות קידוש השם. אמנם הרמב"ם לא אומר שזהו חילול השם, אך זהו ביטול העשה של חילול השם. 
ב. מעגל שני: אדם העובר עבירות להכעיס. מי שנכשל ואינו עומד בדרך הישר אינו מחלל שם שמיים, כיוון שמדובר בטעות אנושית, שיש לחזור בתשובה ולתקנה, אך אין היא נחשבת חילול השם. אולם, אם האדם עשה זאת דווקא ובמזיד,הוא מחלל שם שמיים. 
ג.בניגוד לשני הנעגלים הקודמים, שהם אובייקטיביים ושייכים בכל בני האדם, ישנו מעגל שלישי שהוא דיפרנציאלי ומשתנה מאדם לאדם. ככל שאדם גדול יותר עליו להימנע מעשיית דברים מגונים אף אם אינם עבירות, כגון: לגרום שישחשדו בו שאינו משלם, להסתובב בסביבת אנשים מפוקפקים,

או כל התנהגות הנחשבת בעיני הבריות להתנהגות מגונה שאינה ראויה למי שנושא את שם ד' בעולם.

וכן להיפך, זה שמאהב שם שמיים על הבריות, וגורם להם לומר אשרי זה שלמד תורה, הוא מקדש שם שמיים. 
כל זה במישור האישי והפרטי. אולם ישנו חילול השם במישור הלאומי, בו עוסק יחזקאל בפרק לז. כשנמצא עם ישראל בגלות, ואומרים לו "עם ד' אלה ומארצן יצאו" הוא מחלל מעצם קיומו שם את שם שמיים, גם אם הוא מקיים את המצוות כולן, בשל העובדה כי עמו של הקב"ה אינו בארצו."

אני חושבת שיש מימד בטיפים שנכנס להגדרה השלישית.
חברות שלי, הלכו למלצר במקומות לא כשרים כי ידעו שהחברה הכללית שמה טיפים בעוד הרבה דתיים לא, והן ראו זאת בעין לא טובה.
גם באולמות אירועים אני שומעת שמלצר "שנפל" על שולחן של בני נוער או דתיים "נדפק".
אז... סוגיה .. צריך לתת על זה את הדעת ולנסות להבין מה האידואלוגיה שעומדת מאחורי הרעיון לא לשים טיפים וכמה היא שווה את המחשבות שדתיים הם "אוכלי חינם"- גם אם זה ממש לא כך.
זו בדיוק השאלה.כמעין הנובע
אז נסיתי לענות מור ולבונה
לא חושבתחופשיה לנפשי
אם למלצר לא מגיע טיפ הוא לא יקבל אותו, אם מגיע לו הוא יקבל אותו, אם הוא עובד בשחור-לא יקבל כי זה לא התפקיד שלי לשלם לו משכורת.
בגלל שיש משהו שהפך להיות מקובלבעוז ובענווה
עבר עריכה על ידי בעוז ובענווה בתאריך ז' בסיון תשע"ז 13:22
בגלל שהרוב עושים אותו מסיבות של לחץ חברתי , זה לא אומר שזה נורמטיבי וכך באמת ראוי לעשות.
טיפ זה דבר שנותנים מרצון טוב . בשום אופן לא בגלל שחייבים.
בעל המסעדה /אולם חייב לשלם משכורות לעובדים וביניהם המלצרים.
נוצר מצב שבו בעל האולם/מסעדה מקזז מהמשכורות של המלצרים בגלל שהם מקבלים טיפ, אז יוצא מצב שבו הלקוחות משלמים פעמיים - גם ארוחה וגם טיפ. וזה מצב לא נכון פעמיים - גם הלקוח מרגיש שהוא חייב לשים טיפ בגלל שכולם עושים. גם המלצר מקבל סכומים משתנים שלא מעוגנים בשום מקום ותלויים ברצונות הטובים של הלקוחות , וגם בעל המסעדה שחוגג על זה שהלקוחות ישלמו עוד.

לחלוטין נגד.
ואם המלצרים לא מקבלים את המשכורת שלהם, הם מוזמנים לתבוע את המעסיק שלהם, ולא להפנות את התסכול שלהם כלפי הלקוח.
(חוץ מכבודכם - בהקשר הזה שמעתי פעם מלצר מאיים איך הוא היה מעניש לקוח שלא שם לו טיפ, אז בנוסף לכל האמור לעיל, יש פה גם בעיות של בן אדם לחברו שנוצר - הכל בגלל הנורמה החסרת בסיס והלא מוסרית הזו).

הפסקה האחרונה שלך היא דוגמא למלצר שלא רק שלא היה מקבל טיפחופשיה לנפשי
אלא שבמידה והיה לי אומץ גם הייתי מתלוננת עליו לבעלים.
ומה עם חילול ה'?כמעין הנובע
אין בזה שום חילול השם כיוןבעוז ובענווה

שנתינת טיפ היא בגדר רשות ולא חובה.

כפי שכתבתי.

נותנים את התשר למלצר כשמעריכים את השירות שלו יתר על המידה.

אם מלצר/אנשים אחרים בוחרים לדון אי נתינת טיפ כחילול השם - זבש"ם.

חוץ מזה שקודם יתקנו את עצמם ואז ינסו לתקן אחרים.

נכון. אבל היום רוב העולם נותן, וברגע שאדם דתי לא נותןכמעין הנובע
המלצר יכול להשליך עליו הרבה דברים וגם על כל הדתיים רק בגלל שיש לו כיפה על הראש. וזה חילול ה' גמור
זאת הבחירה החופשית של המלצר ושל כל אדם איך לנהוג כלפי אחריםבעוז ובענווה

ואגלה לך משהו - הומלצר לא צריך את העילה של הטיפ כדי להשליך דברים או לקלל את הדתיים.

הוא כבר מקלל אותם ממזמן בלב. 

רמב"ם - הלכות יסודי התורה, פרק ה':

יש שני דרכים לחלל את השם (בקיצור):

א. כל העובר מדעתו בלא אונס על אחת מכל מצוות האמורות בתורה, בשאט בנפש להכעיס--הרי זה מחלל את השם;

ב. ויש דברים אחרים שהם בכלל חילול השם, והוא שיעשה אדם גדול בתורה ומפורסם בחסידות, דברים שהבריות מרננים אחריו בשבילן, ואף על פי שאינם עבירות--הרי זה מחלל את השם: כגון שלוקח ואינו נותן דמי הלקח לאלתר, והוא שיש לו, ונמצאו המוכרין תובעין אותו, והוא מקיפן; או שירבה בשחוק, או באכילה ושתייה אצל עמי הארץ וביניהן; או שאין דיבורו בנחת עם הברייות, ואינו מקבילן בסבר פנים יפות, אלא בעל קטטה וכעס; וכיוצא בדברים האלו. הכול לפי גודלו של חכם--צריך שידקדק על עצמו, ויעשה לפנים משורת הדין.

בימינו, שאין הרבה אהבה ליראי שמיים, אז אפשר לומר בערך על כל דבר שהוא חילול השם בעיניים של אדם שאינו שומר תו"מ.

הרמב"ם מביא את הדוגמא של אדם שקנה אך לא משלם מיד - שזה משהו שיש בו בהחלט טעם לפגם, כי האדם נמצא עדיין בגדר חייב.

לעומת זאת - כשאנחנו מדברים על נתינת טיפ, זה לגמרי רשות. זה שלמלצר אחד הדתי הזה לא בא טוב בעיניים בלי קשר, אז הוא יקשור את זה לנושא של הטיפ.

אתה יכול להגיד את זה אבל על כל דבר. עדיין חלה חובה על הדתיכמעין הנובע
על היהודיבעוז ובענווה

לא רק על הדתי

מה לעשות שחילול ה' נוגע יותר למי שעם כיפה על ראשו..כמעין הנובע
לא מסכיםבעוז ובענווה

האחריות לחילול השם חלה גם על זה שאינו שומר תו"מ - גם אם הוא מתכחש לזה.

נכון. חלה עליו גם התורה כולה. אבל מצפים תמיד מהדתי וממנוכמעין הנובע
עלול לבוא חילול ה'. כי הוא מייצג את ה' ותורתו לפי ששומר ומקיים זאת
מצטער..לא מסכים גם הפעם בעוז ובענווה

לא מצפים רק מהדתי. מצופה מכל יהודי שיתנהג בהתאם מכיון שהוא יהודי.

החלוקה לדתי ולא דתי בהקשר הזה לדעתי לא נכונה.

אני לא מקבל יותר עול תורה בגלל שהשכן הלא דתי שלי החליט שלו זה לא מתאים..

זה קצת מצחיק שאתה בוחר לעצום עיניים ביחס למציאות.מור ולבונה
יש כמה דברים שקשים לי בגישה שלך:
אנשים שלא שומרים תורה ומצוות לא יושבים כל היום במגדל השן ומקללים להנאתם דתיים. סלח לי אבל זה הסתכלות דוחה.
לומר שעילה כזו או אחרת לא תשפיע זו זריקת אחריות. אתה אחראי להתנהג כמו בן תורה, בדרך ארץ ובכבוד.
אם תרצה, תשאל רב ביחס לטיפים. אבל תכיר בעובדה שזה גורם למרמור מצד המלצרים, ויתכן שהם ייחסו את זה לכיפה אם זאת תופעה מגזרית. לגיטימי, אנושי, ואם תרצה או לא - גורם לחילול השם.

כן, הם מצפים מאיתנו להתנהגות איכותית כי אצלנו מעבר למוסריות האנושית יש הכרה בציווי אלוקי.
ואתה לא יכול להתעלם מהעובדה שאם אתה בוחר ללכת בדרך מסוימת יש לך אחריות מוגברת.
אדם שלא מחובר לתורה ומצוות יכול להיות שירגיש שמצפים ממנו כאדם להתנהל בצורה x,
אבל אדם דתי ידע שמעבר לציפייה יש השלכה למעשה שהוא יבחר לעשות.

תסתכל על פרשיות של אונס והטרדה כאשר היה מדובר באדם חושב כיפה וכאשר הוא לא היה חובש כיפה.

לומר מצפים מכל יהודי כי הוא יהודי- זה יפה בתיאוריה. בפעולות של בני עקיבא.
בהסתכלות אם אתה הקב"ה שמאמין בבניו.
אבל בעולם הזה, לכיפה שלך יש אמירה שא בעול בכתפיים אייתנות.
את מכניסה לי מילים לפהבעוז ובענווה

אז אומר פעם אחת ואחרונה את דעתי.

"אנשים שלא שומרים תורה ומצוות לא יושבים כל היום במגדל השן ומקללים להנאתם דתיים. סלח לי אבל זה הסתכלות דוחה. "

לא כתבתי שכל אדם שאינו שומר תורה ומצוות נוהג כך. אני כן חושב - שאם יש כאלה אנשים (ויש כאלה!), אז הם לא צריכים אף סיבה כדי לנהוג כך. הם פשוט בחרו לשנוא..וזה לא משנה אם לקוח יתן טיפ, יתגייס לצבא, או חלילה יבחר ללמוד בכולל.

"לומר שעילה כזו או אחרת לא תשפיע זו זריקת אחריות. אתה אחראי להתנהג כמו בן תורה, בדרך ארץ ובכבוד." 

לא הבנתי מה הקשר לזריקת אחריות. זריקת אחריות זה כאשר אני חייב לעשות משהו והאחר לא - ואני מנסה להעביר את זה אליו. זה לא המצב. המצב הוא ששנינו חייבים באותם הדברים.

הוא ואני חייבים להתנהג כבני תורה.

"אבל תכיר בעובדה שזה גורם למרמור מצד המלצרים, ויתכן שהם ייחסו את זה לכיפה אם זאת תופעה מגזרית. לגיטימי, אנושי, ואם תרצה או לא - גורם לחילול השם. "

אוקיי. בשורה הזאת שלך דווקא יש משהו. אבל אנחנו חלוקים

מי כמוך יודעת שיש חוק במדינת ישראל. בעל עסק חייב לשלם משכורת לעובדים שלו ולא לתת להם ללקט מעשרות בשיטת מצליח. לקוח שמגיע למסעדה משלם על הכל במחיר הסעודה. וזה כולל את מחיר השירות, חשמל, ארנונה, חומרי גלם, זמן הכנה ועוד.

במהלך ההיסטוריה נהגו לתת תשר (טיפ בלעז) כבונוס לנותן השירות על שירות טוב במיוחד, על אדיבות וכו. רק אומר שיש מדינות שבהם לתת טיפ זה מוזר ולפעמים אפילו מעליב.

לתת טיפ - זה לא חובה. זה נובע מרצון טוב.

אם מלצר בונה על זה שהמשכורת שלו תבוא מטיפים - זו בעייה שלו. אני כלקוח, לא אמור להוציא יותר כסף על כל ארוחה רק מסיבת המרמור הזאת שלו. במיוחד - כאשר בעל הבית שלו חוכך את הידיים כל פעם שלקוח נותן למלצר טיפ - כי זה עושה לו חיים קלים ומאפשר לקזז את הטיפ מהמשכורת (בחלק מהמקומות).

והמרמור שלו נובע רק מהבחירה שלו לחשוב שחייבים לתת טיפים.

אני לא אמור לכלכל את הבחירה שלו.

ואם הוא יבחר לקשור את זה לכיפה של הלקוח או לא - זה לא משנה. כי זה לא משנה את העובדה שאין חובה לתת.

ולא - אין לזה קשר לחילול השם. 

לגבי שאר הדברים שכתבת - ראי מה שכתבתי לך קודם. דתי או לא - אם אתה יהודי, מצופה משנינו את אותו הדבר.

אם מדובר בגוי ויהודי - את לגמרי צודקת שמצופה מאיתנו למשהו אחר אבל זה עדיין לא משנה את העובדה של מה שכתבתי - שנתינת טיפ היא רשות.

נראה לי שדעתי ברורה. כן, זה לא מיינסטרימי. אבל גם ככה אף פעם לא הייתי מיינסטרים

לגבי הפיסקה הארוכה -כמעין הנובע
מסכימה לחלוטין.
אך עדיין, בגלל המוסכמה החברתית שנוצרה סביב העניין חוסר נתינת טיפ יכול לגרום לחילול ה'.

לגבי ההתעקשות שלך שאין שוני בין דתיים לחילונים לחילול ה'- אתה צודק כאשר מדובר אחרי 120 שאדם עולה למעלה ורק ה' בוחן אותו.
כאן למטה, בעולם הזה, יש חובה למי ששומר תורה ומצוות לקדש שם שמיים ולהגדיל את תורתו של ה' בעולם ועם זה גם בעז"ה לקרב רחוקים. ומכאן, יש דגש חזק יותר (וכמעט בלעדי) שחילול ה' זה רק ממעשים של דתיים.
אם חילוני לא שומר על מצוות ה' ותורתו, איך הוא יכול לחלל אותו?
אנחנו חלוקים בעוז ובענווה

יש הבדל בין ת"ח לשאר יהודיםיוסף חיים17
ת"ח כתוב שצריך להיזהר שלא יהיה רבב בבגדו.
כי התורה שהוא כביכול מייצג תתגנה אם יראה מוזנח.
וגם התנהגותו חשובה מאוד, כדי שיאמרו מה נאה התנהגותו של פלוני ויקשרו זאת לתורה שלמד.
לכן אני מניח שככל שאדם מחובר לתורה ונראה כמקפיד על מצוותיה עליו להיזהר יותר במעשיו, שלא יאמרו אם ינהג לא יפה שכך נוהגים בני תורה.
לכן אני כן מסכים שיש הבדל בין דתי לחילוני מבחינת הגרימה לחילול השם.
אבל מסכים איתך שלא לתת טיפ זאת לא עבירה של חילול השם, כיוון שנוצרה מוסכמה שאינה הוגנת ולא עלינו להתעקם עקב לחץ חברתי וכד'.
מי שהתעקם שיתיישר הוא.
לגבי ההגדרה של חילול ה'ברגוע

גם אם אדם עושה עברה בחדר סגור יש פה חילול ה'.

אם עוד אנשים אחרים רואים אז יש עניין גם של איך זה נראה, גם אם זאת לא עברה.

והחומרה משתנה לפי האדם (חילוני/דתי/רב) ולפי מי שרואה.

גם אני לא כתבתי שכך נוהג כל חילוני.מור ולבונה
" ואגלה לך משהו - המלצר לא צריך את העילה של הטיפ כדי להשליך דברים או לקלל את הדתיים.
הוא כבר מקלל אותם ממזמן בלב."

אז אגלה לך משהו,
זה לא כך.
אם הוא יקלל אותם / יחשוב בליבו שהם מושחטים זה כנראה כי לדעתו יש סיבה לכך. סיבה נכונה או לא זה כבר עניין אחר.
אבל לומר שיש שנאה כי יש נטו רצון לשנוא?!
תאמין לי, רובם קצת מעבר לזה.

אולי המינוח זריקת אחריות לא התאים, אבל הרעיון הוא שאני בוחר לא להבין שלמעשים שלי יש השלכות ואני מנסה לייפות את זה עם אידיאולוגיה.

גם לעמוד בצפירה זו נורמה מחייבת - לא יאסרו אדם שלא יעשה את זה ובכל זאת אם תראה אדם שלא עומד וממשיך לרוץ על ההליכון בחדר כושר -משהו יצרום לך במעשה.
אולי מישהו יוכל להסתכל ולחשוב שהוא שמאלי בוגד ולהוציא קיטור כנגד כל השמאלנים. גם אם זאת לא המציאות. אבל אותו אדם מכתים מגזר שלם. אז שלפחות יקח את זה בחשבון.

בסוף, אני לא אומרת לך אם לשלם או לא. אני רק אומרת שתכיר בעובדה שבדרך עקיפה יתכן שיהיו מלצרים שייחסו את זה לכיפה של הראש שלך.
שוב, התירוץ של חובה או לא הוא כרגע לא רלוונטי. זה לא דברים רציונלים.
ואין קשר בכלל לבעל המסעדה.
אם היית אדם על אי בודד או בעולמות עליונים - ניחא תנהג איך שבא לך..
אבל אם אתה חי בעולם הזה ואתה חלק מחברה- צריך לנהוג בדרך ארץ, הכוונה היא בדרך שנהוג ומקובל לפי אמות מידה של מוסר חברתי.
ללא קשר לציווי מהתורה.

בנוגע לדתיים והחילונים.
עול מלכות שמיים זה משהו שמקבלים על עצמינו. קיבלת? יש לך עול לעמוד בו.
חשבונות שמיים תשאיר לקדוש ברוך הוא.

בכנות, לכו תשאלו רב מה דעתו.
לעמוד בצפירה זה שונה מלתת טיפבעוז ובענווה

לעמוד בצפירה זו הזדהות עם משפחות של אחים שלי שמבכים את קרוביהם.

לתת טיפ זו לא חובה..שוב..אני לא מזדהה עם המלצרים.

ואדם שלא עומד בצפירה לא מכתים מגזר שלם. אלא את עצמו בלבד.

לגבי שאר הדברים שלך - אני פשוט לא מסכים, אבל לענות לך עליהם יהיה פשוט לחזור על דברים שכבר כתבתי.

לעמוד בצפירה ולתת טיפ= נורמות חברתיות שרוב האוכלוסיה נוהגתמור ולבונה
לפיהן. לכן זאת הדוגמה.

כבר סיכמנו במקום אחר שאנחנו לא באותו תדר.
הייתי שמחה להכנס לראש שלך להבין את הרעיון מאחרי כל מיני נושאים. אני מניחה שיש עוד פערים.
כאן, לא באתי כדי לשנות את הדעה שלך או להגיב ישירות אליך.
היה לי רצון לנסות להבין את דפוס החשיבה שלך.. לצערי לא צלח.
אבל זה רק חידד לי את מה שאני מאמינה בו. תודה לך.

שבת שלום
לא כל דברבעוז ובענווה

שרוב האוכלוסייה נוהגת בו הוא נורמה מחייבת. רוב האוכלוסייה לא שומרת תו"מ באופן משביע רצון - אז זה מחייב אותי לנהוג כמו רוב האוכלוסייה?

הדוגמא שלך מוזרה אם כן..

אם זה חידד לך את עמדתך ואת מאמינה בזה יותר - אני עשיתי את שלי

שבת שלום

ההבדל הוא בין נורמה לנורמה חברתיתפסידונית

נורמה סתם לא מחייבת אותך כאינדבידואל.

נורמה חברתית כן (לא חוקית כמובן אבל אתה תצא בנאדם לא סימפטי)

אני לא פוסידון!!!! אני פסידוניייייתקישואית
לא חושבת שיש קשר ישיר..שאילתא מקוננת..
אני שמה טיפים בעיקר כדי לעבוד על מידת הכרת הטוב אצלי.

בהחלט יכולה להבין את הקשר לחילול השם.. כי באמת ישנם כאלו שישליכו את זה על הדתיות. ומי צריך את זה על גבו?

ודא העירו לחברותי ולי ולא פעם אחת אם חסר כסף לטיפ. כך שישנן מסעדות שזה חובה. ואם לא שמת לא באמת שילמת.
במקומות כאלו קחו בחשבון שאלו שכן משלמות יצטרכו לשלם יותר בשביל אלו שלא משלמות. ואל תגידו הן לא חייבות.
מה זה "העירו" - זה כתוב בחשבונית? אם זה כתוב - זה לא טיפ.ותן טל

ואם זה לא כתוב - שיקפצו. הם לא יכולים לחייב בתשלום משהו שלא נכתב בחשבונית. אף אחת לא תשלם - מה יעשו לכן? יזמינו משטרה? חה.

אין דבר כזה שחייבים לשלם טיפ. את אולי מדברת על מצב שבו זה נכנס בתור "דמי שירות" בתוך החשבונית עצמה - זה, כאמור, כבר לא בגדר טיפ, אלא חלק מהתשלום על כל הארוחה במסעדה, אתה משלם גם דמי שירות על כך ששירתו אותך. זה סבבה. אבל כל עוד זה לא כתוב במפורש - לא את ולא אחרות צריכות לשלם. 

זה לא כתוב מפורש.שאילתא מקוננת..
באנו לשלם. חישבו לנו טיפ. וכאומרים לך את זה מול אחרים לא בדיוק נכון מולם להתווכח ולא לשלם.
"לא בדיוק נכון" זאת החלטה שלך. הם לא יכולים לחייב.ותן טל

"לא נעים" מת מזמן - אם רוצים, פשוט אומרים שאתה לא משלם וזהו. שירתחו מזעם עד מחר...

אולי.שאילתא מקוננת..
מבחינתך אולי זה קביל וזה באמת מה שתעשה. מבחינתי זה ממש לא נכון, לא רק מלא נעים אלא מעניין של חילול ה'. רואים אותי בתור דתיה התווכחת איתם על 20 שקל. עדיף לדעתי לשלם שילך לכפרת עוונות מאשר ליצור מצב של ויכוח כזה בפומבי. שלך תדע לאן הוא יוביל.
אצל אנשים מסוימים זה מצב של פרנציפחופשיה לנפשי
בלי קשר לדתי או לא.
נכון.שאילתא מקוננת..
ולדעתי לאדם דתי יש חובה להתנהגות של מעבר לרגיל, למצופה...
מקומות כאלה חייבים לידע מראש ע"כ.כמעין הנובע
בין אם בתפריט, בכניסה, בשלט כל שהוא (אבל לא רק במועד בקבלה)
לדתי רגיל, אין בזה חילול השם. אם תלמיד חכם לא נותן טיפ, אניחסדי הים
נוטה לחשוב שיש בזה חילול ה'.

אמנם בעיניי מי שלא שם טיפ, זה נגד דרכי הנימוס והדרך ארץ, מראה על חוסר בהכרת הטוב, ויש בו ממידת הקמצנות.
[ככה אני רואה את הדברים, אני מסכים שאפשר לחשוב אחרת.]
מה? למה לעשות הבחנה? מה שונה דתי "רגיל" מתלמיד חכם?מור ולבונה
כי הבבלי ב'יומא' עושה הבחנה זו. לא כל דתי מייצג את הדתחסדי הים
רק תלמיד חכם.

גם במקרה של נתינת טיפים, זה לא ממש שורת הדין אלא לפנים משורת הדין (וזה דומה למקרים שמובאים ב'יומא'), לכן רק תלמיד חכם חייב לדקדק בזה, ומצפים ממנו שידקדק.
ואתה חושב שמלצר עושה חשבון אם הסועד הוא תלמיד חכם או לא?מור ולבונה
ואם תוכל ולא קשה לך, מתוך חוסר הבנה שלי, אשמח שתאמר מי עונה להגדרת תלמיד חכם
אני חושב שרוב החילונים כן מבחינים.חסדי הים
גם אם לא מבחינים, האדם הדתי הפשוט לא אחראי למחשבות של חילונים בעקבות מעשיו.
רק מי שאחראי בצורה מהותית לייצג את תורת ה', שזה הת"ח, הוא צריך לעמוד בקריטריונים, שלא להתגנות במחשבת הבריות.

תלמיד חכם לעניין זה, הוא כל מי שמציג את עצמו כתלמיד חכם. למשל, רוב הגברים בציבור החרדי, גם אם הם לא תלמידי חכמים באמת, הם מציגים את עצמם כתלמידי חכמים.
חושבת..מור ולבונה
נראה לי שבעידן של היום כולנו אחראים לשם הטוב של הליכה לאור תורה.
אני רחוקה מלהיות ת"ח ובכל זאת אני מרגישה שיש לי אחריות אישית בנושא.

גם ישראלי שטס לחו"ל והוא לא שגריר של ישראל באופן פורמלי- הוא בעל השפעה כיצד יראו את הישראלים. ומתוך כל הוא מחוייב להיות
בעל ידע בסיסי לפחות בהסברה ישראלית.
אולי אתה צודק אם בטוח היה שהטיפ מגיע במלואו למלצר ולא קשורותן טל

בכלל למשכורת שלו. במקרה שבו יש קשר בין הטיפ למשכורת של המלצר - אי נתינת טיפ אל קשורה במאומה לחוסר הכרת הטוב או לקמצנות - אני כבר נתתי לבעל המסעדה מספיק כסף על המנות שהזמנתי, אני לא אמור כעת לתת לו עוד כסף עכשיו רק כי הוא רוצה להימנע מלשלם מכיסו למלצרים שעובדים אצלו. הייתי אומר אפילו להיפך, במצב כזה נתינת טיפ היא חילול ה' - כי היא גורמת לבעלי עסקים את האפשרות להיות בלתי הגונים כלפי לקוחותיהם וכלפי מלצריהם. 

אין חששבן אל
אבל יש חשש לקמצנות.
כאילו רבאק..מה הבעיה לתת לאדם שעבד מאוד קשה, אם יש עומס אירועים/אין מספיק כסף לזה בגיל הזה אז מילא..
יש כאלו שלפעמים נותנים ולפעמים לא, או שהם מביאים פחות..
למה, כשאתה קונה בחנות בגדים אתה נותן טיפ למוכר??בלי תיוגים

או במכולת?

או לדוור שאתה פוגש במקרה?

או לעובד ניקיון?

או למפנה אשפה?

והרשימה עוד ארוכה...

למה, הם עובדים פחות קשה?!

הם פחות עוזרים לנו?!

אולי תפרגן לכל אחד מהם איזה 15-20 ש"ח כי הוא עובד קשה..???

העולםבן אל
נוהג להביא למלצרים, למה להרוס???
אם היה לכולם ברור שזה מוגזם
אז זה לא קשור לקמצנות כבר..בלי תיוגים

זה קשור לחוסר הסכמה עם מוסכמה חברתית טיפשית ולא ברורה...

חח רציתי לומר כבר אתמול.. אבל נמנעתי.מור ולבונה
אתה ניתן לזיהוי בצורה מפחידה!! המייל יגיע בהמשך שתהיה לי פניות נפשית.

ובקשר לטיפים, די להתיפייף. זאת הנורמה החברתית, בא לכם להיות מובדלים מהחברה באצטלה של אידואולגיה ? אני לא קונה את זה..
לרוב זה סתם מתוך קמצנות והצתדקות שאני לא "זורם"
ענף המסעדנות הוא אחד הקשיים. הסיכון לסגירת העסק היא הכי גבוהה.
אם יגלמו את שכר המלצרים בתוך כל מנה - המחיר יהיה אסטרונומי- אנשים לא יצאו למסעדות-המסעדות יסגרו -לא תהיה תעסוקה לסטודנטים ובני נוער-לא יהיו מקומות בילוי- נשב בבית בדיכאון.
טוב, קצת הגזמתי..
אבל הרעיון הוא שאתם מסתכלים ממבט של לקוחות. ולא ממבט של בעל מסעדה .
תאמינו לי שבסוף החודש הוא לא גורף מליונים.
המחוקק יודע שזה המצב ולא אוכף. למה? כי זה קצת יותר מורכב ובעייתי.

זו מוסכמה חברתית ונדיבהבן אל
זה גם נכון..מבקש אמונה

יש הרבה שנותנים גם לשליח מהסופר שמסכן מרים את כל מה שקנית עד לדירה..

ההורים שלי עושים ככה בקביעות לדוגמא. 

או יש הרבה שנותנים לשליחי פיצה וכו'  (זה לא קשה, אבל יודעים שהם מרוויחים קצת)

בקיצור, כל אלה שמשרתים אותך ונמצאים קרוב אליך, ומרוויחים קצת, למה לא לתת להם?

זה בכלל לא מנהג מוזר...

זה ההרגשה שהוא שירת אותי וסבל בשביל זה. למה לא להכיר טובה.

לגבי האחרים (עובדי זבל וכאלה) צריך עיון למה לא נותנים משהו..

כי לדעתי היה טוב להנהיג לתת גם להם קצת

בדיוק. תודה על זהכמעין הנובע
זה העבודה של כל אחד מהם והם בחרו בזה.
אין שום עניין לטיפים
זו כן נורמה שהרוב המוחלט מתיישר איתה ונותן ולכןאורין

כן יש מצב בהחלט שיפרשו אי נתינה כקמצנות ואם זה דתיים- בהחלט יפרשו זאת כאיפיון של דתיים. אז אם המלצר התנהג כראוי ואין סיבה עקרונית הקשורה ליחס שלו לא לתת- כדאי לתת.  ואת המאבקים מול נורמות שלא נראות לך- לשמור למצבים אחרים.

לא יודעת בקשר לחילול ה'פסידונית

אני יודעת שטיפים היום הם ממש חלק מהמשכורת, לכן, כשאת לא משלמת למלצר את באמת לא משלמת לו באיזשהו מובן

זה לא נראה לי הוגן.

אני לא אמור לשלם למלצר את המשכורתעוד סתם אחד
יש לו מעסיק, שגובה סכומים מטורפים על השירות (ולסכום הגבוה אין הצדקה אלמלא השירות), אז שיתכבד וישלם למועסק שלו...

בקיצור - אידיאולוגית אני מזדהה. בפועל אני נותן טיפים, אבל פשוט כדי שאם אחזור עדיין אקבל שירות נעים. לא רואה בזה עניין מוסרי.
אתה לא אמורפסידונית

המציאות ממשיכה להתקיים.

במציאות, הטיפים מתקבלים כחלק מהמשכורת, בין אם זה חוקי ו/או מוסרי ובין אם לא.

ולכן זאת סיבה לא לתת טיפ, כי אם בעל המקום מנצל את העובד זאתחופשיה לנפשי
לא בעיה שלי ואני בעצם דואגת לסוג של הוגנות בכך שאני לא משתפת עם זה פעולה.
זה נוגד את החוק. זה כבר לא עניין של טיפיםכמעין הנובע
אני לא המעסיקה שלו וכמובן שלא על הלקוחות האחראיות לשלם משכורת לעובדים.
אז למה שלא אוטומטית נשלם למלצר את המדכורת החודשי שלו? שיקבל ב100% את המשכורת שלו.
האמת שחשבתי על זה השבועלחפש את האור
בס"ד

בפועל נתתי כי באמת חששתי קצת מחילול שם ה',
אבל גם כי קצת ריחמתי עליה..

שאלה טובה
אם אידיאולוגית את מתנגדת לזהעוד סתם אחד
אז אולי דווקא בלשים טיפ יש חילול שם שמים? יחשבו שאת נותנת יד לשעבוד המלצרים והעושק שלהם על ידי המעסיקים שלהם!

בקיצור - על כל דבר יש אפשרות להסתכל גם מהכיוון ההפוך. לנסות לשכנע אותך לפעול נגד צו מפונך בטיעון "חילול השם" זה מניפולטיבי.
מוגזם גם לא לתת וגם להרגיש לוחם בעושק המלצריםאורין

בפועל הם ישארו יותר עשוקים ללא הטיפ

מוגזם לתת ולהרגיש שעשית צדקעוד סתם אחד
בפועל נתת יד לגזלנות ולחמסנות ולעבירה על חוקי המדינה.

לכל סוגיה יש שני צדדים.

ובלי קשר - כבר כתבתי פה בשרשור שאני נותן טיפים, אך ממניעים אינטרסנטיים, ולא מוסריים. כמו שהם משלמים מחיר על הסכמתם לעבוד במקום עם ח*א של מעסיק, כך גם אני משלם מחיר על לצאת לבלות במקום עם ח*א תנאי העסקה.
או שאתם תמימים.. או שאתם תמימים.רוזימרין
מכירים את התכנית יצאת צדיק של חיים הכט?
כל פעם שהיה איש עם כיפה על הראש שלא נהג בדרך ישרה, הייתה התייחסות לדתיות שלו.
הייתה תחושת החמצה שלא כך מצופה מאדם יראה שמיים לנהוג.

ברור שיש ציפייה מהאדם הדתי להיות המודל האידיאלי.
להיות עם סגולה זה גם זכות וגם חובה.
לשלם במסעדות, זו כבר נורמה חברתית מחייבת ולכן הציפייה מהדתיים להיות חלק מהעם ולא להתבדל.
וכן, אם אדם כזה לא ישים טיפ זה ישאיר טעם לפגם.
עד כאן העובדות.מוזמנים לשאול מלצרים.

סתם כרעיון, תשאירו טיפ. אפילו משהו מינימלי ותצרפו למלצר פתק שאומר תודה. תודה על השירות והסבלנות ושהנעמת את זמננו בזמן השהות במסעדה.
מבטיחה לכם שזה לוקח וגורם לחיוך מאוזן לאוזן.
הרב יעקב יוסף זצ"ל אמר שיש לתת כי זה מנהג המדינהשלוימל'ה

לעניות דעתיהזדמנות
חילול ה׳ מדובר יותר שאדם עושה איסור. זה כמו שיגידו לי אם אתה נוסע עם רכב חבוט, ישן ומקולף מצבע אז אני עושה חילול ה׳ כי אנשים יגידו דתיים עניים (או כל דבר אחר)
ת"ח שנמצא רבב על בגדו זה חילול ה'. וזה לא איסור מבקש אמונה

לגבי הדוגמא הספציפית שהבאת זו שאלה...  

כי לכאורה עניות לא קשורה לתורה בכלל.. והאם בכלל יש בעיה בלהיות עני

^ גם נכון. גם לעבור ברמזור אדום בשבת זה נוגד נורמה חברתיתתודה לך ה'.

אבל מה לעשות שהרבה דתיים חוצים בשבת באדום,

ודווקא ממקום של קיום התורה?

חילול ה' הוא לא רק באיסוריםברגוע

רמב"ם הלכות יסודי התורה ה,יד:

יד  [יא] ויש דברים אחרים שהם בכלל חילול השם, והוא שיעשה אדם גדול בתורה ומפורסם בחסידות, דברים שהברייות מרננים אחריו בשבילן, ואף על פי שאינם עבירות--הרי זה מחלל את השם:  כגון שלוקח ואינו נותן דמי הלקח לאלתר, והוא שיש לו, ונמצאו המוכרין תובעין אותו, והוא מקיפן; או שירבה בשחוק, או באכילה ושתייה אצל עמי הארץ וביניהן; או שאין דיבורו בנחת עם הברייות, ואינו מקבילן בסבר פנים יפות, אלא בעל קטטה וכעס; וכיוצא בדברים האלו.  הכול לפי גודלו של חכם--צריך שידקדק על עצמו, ויעשה לפנים משורת הדין.

לא קראתי את מה שכתבוRedHead
אבל לדעתי יש בזה עניין של חילול ה׳. בתור אחת שמילצרה פעם ומכירה מלא מלצרים (לא דתיים) הם ממש מתייחסים למי שם או לא שם טיפ.
למשל מחסידים לא יצפו להשאיר טיפ ואם ישארו זה יפתיע אותם.
אז כן לדעתי בתור דתייה צריך לשעם כדי למנוע הערות/מחשבות/שיחות על הדתיים הקמצנים
הרב קרליבך אמר שכן...עוקר הרים

(הוא דיבר על יהודים בארצות הברית, אבל העיקרון דומה)

את נגד, אז אל תאכלי במקום שזו הנורמה.

הנורמה היא 10% טיפ, וצריך לחשוב על זה מראש כשמזמינים את האוכל.

וכן, יש יותר דתיים שלא נותנים (כי הציבור עני יותר), ולעיתים זה גורם לחילול ה'.

לכתוב "לא כולל שירות"בעוז ובענווה

כשזה לא גלום במחיר המוצר הכולל זו עבירה לכאורה על החוק.

ע"פ המועצה לצרכנות (העתקתי מהאתר שלהם):

במועצה לצרכנות מתקבלות פניות רבות של צרכנים בשאלה: האם מסעדות, ברים ובתי קפה חייבים להציג תפריט  מפורט ובו כל המחירים, והאם הם רשאים לגבות תוספת תשלום בגין "דמי הבטחה" או "דמי שירות"? התשובה דורשת פרשנות של הוראות החוק, ולהלן תמציתה.

על פי תקנות הגנת הצרכן (הצגת מחירי שירותים) 2012, חלה חובה להציג את כל המחירים במקום הנראה לעין במסעדה, ובאותיות ברורות. חובה זו חלה גם על בית קפה, מכבסה ומספרה.

בנוגע לשאלה האם מותר להוסיף לחשבונית "דמי אבטחה" או "דמי שירות" או כל תוספת אחרת, ולרשום בתפריט "בתוספת דמי שירות 12%"? ברוב המקרים יש תפריט ויש מחירים, ואז החוק אוסר על הטעיה ומחייב לציין את המחיר הכולל, כלומר כולל מע"מ וכל תשלום חובה הנלווה לרכישה בגין שירות או נכס שלצרכן אין אפשרות מעשית לוותר עליהם במסגרת העסקה.

הסעיף הרלוונטי בחוק מדבר בעד עצמו: "לא יפרסם עוסק ולא ינקוב, במפורש או במשתמע, מחיר של נכס או של שירות המוצע לצרכן, אלא אם כן הוא המחיר הכולל בלבד ורק במטבע הישראלי."

הצגת מחיר בבר או במסעדה, שאינו כולל דמי שירות או דמי אבטחה, וגביית תשלומים אלו כתשלומי חובה לאחר ביצוע העסקה מהווה לכאורה עבירה על החוק.

מסעדות נוהגות לעתים לדרוש תוספות למחיר בגין דמי שירות או דמי אבטחה: לפעמים הצרכן מגלה את הדרישה לתוספת מחיר עם קבלת החשבונית, ולפעמים עסקים מציינים  בתפריט "המחיר אינו כולל דמי שירות", "בתוספת דמי שירות" או ביטויים דומים.

- כאשר מדובר בתשלום חובה, הרי שמדובר בעבירה על החוק, כי החוק מחייב לציין את מחירו הכולל של המוצר.

כאשר מדובר בתוספת לתשלום, הניתנת לשיקול דעתו של הצרכן, הרי שאין בכך עבירה על החוק, כי ניתנת לצרכן אפשרות שלא לשלם את התוספת.

הרי שטיפ אינו חובה.

http://www.consumers.org.il/category/displaying-prices-the-law

אני לא רשמתי שטיפ זה חובה. זו נורמה חברתית שהתקבלהכמעין הנובע
לפי דעתי כן כי המלצרים בונים על זה אז למה לא לפרגן?הפי
אין לדבר סוףיוני
אל תשימי מוזיקה באוזניות באוטובוס כי הזקנה לידך שומעת לחשוש מהמוזיקה ותאשים את כל הדתיים..

אין לדבר סוף, מי שמחפש את הדתיים ימצא את זה.

יש לי משהו עקרוני נגד טיפים, התרבות הזאת לא מתאימה לי.. בכל דיון עולים המקרים של אותם מלצרים שמרוויחים את המשכורת שלהם מהטיפים ובאמת שזה לא שיקול כי זה תנאי העסקה שהם בחרו בהם (ואם לא אז שיפנו לרשויות) אבל בכללי זה לא ילד מצחצח נעליים למחיתו ברחוב שיש לו מחירון וכל שקל מעל עוזר לו לחיות יותר טוב - אלו צעירים בגילי שהרבה פעמים מרוויחים יותר ממני! יציאה למסעדה עולה לא מעט וכמובן שהמחיר של כל מנה כולל הוצאות כמו שכירות מיזוג חשמל מים וגם משכורות לעובדים. אז אני משלם על זה ומשלם הרבה, אז רק בשביל שמישהו ירגיש הליווד?!
לא הקטע שלי..

אבל שוב לשאלתך, אין לדבר סוף
יש לדבר סוףברגוע
צריך להפעיל שכל ישר ולראות מה רוב העולם עושה.
כמעט כולם משלמים טיפ אבל יש הרבה שושמעים קצת מוזיקה מהאוזניות שלהם.
יש נורמות מקובלות ויש חששות מוגזמיםעוקר הרים

לא לשים טיפ דומה יותר ללשמוע מוזיקה בפול ווליום באוטובוס. למרות שאין חוק נגד זה, זה בהחלט נחשב לא מנומס.

עוד תגובות שאשמח לשמוע -כמעין הנובע
שאלה טובה..ד.

אני באמת לא יודע.

ההתקוממות נגד הנוהג הזה, ברורה.

עובדים במקום, בעל הבית אמור לשלם משכורת ראויה, מה שייך "דמי שירות"? הרי זו בדיוק העבודה שלהם

[אני מניח שעל ה"טיפים" גם לא משלמים מס. כלומר, אם בעה"ב משלם משכורת שמסתמכת על כך שיקבלו גם טיפים, אז לכאורה יש בכך עקיפת החוק].

מה שנמצא מצד שני הוא, שבהיות שיש כבר "נוהג" כזה, ורואים חבר'ה צעירים שממש משתדלים לשרת ברצון טוב, בחיוך, ונושאים עיניהם אל הכמה שקלים האלו, אז קשה שלא לתת...

ולגבי הצד של כבוד שמיים, יש סיפור כזה של ר' שלמה קרליבך, בחו"ל, שאמר שהיה משאיר טיפ הגון, כדי "לתקן את הרושם" מאחינו בני ישראל שלא נותנים..

זו שאלה טובה- מצד אחד, אם באמת כולם חוץ ממישהו דתי, נותנים, יתכן שיתפרש כך.

לאידך, אם מישהו רוצה דבר שלא מגיע לו בעצם וכולם נותנים, אז זה "חילול השם" אם לא רוצים לתת?..

צריך לשאול שאלת חכם.

והשאלה האם באמת כולם נותנים. אני לא בטוח בכך. זו שאלה מציאותית במקום המדובר.

מעבר לנקודה הזו, מצד עצם הטיפ - אולי יש מקום לחלק בין מי שאכן נתן שירות, לבין מי שלא עשה כמעט כלום.

אישית, אני משתדל להשאיר 10%, כשהיתה איזו השתדלות של "שירות".

[אם הייתי יודע שהבעלים מקזז את הטיפים משכר העובדים, כלומר - שאני משלם בעצם במקומו.. לא הייתי נותן. כנראה לא מגיע למקומות כאלו..]

תודה רבה על התגובה.כמעין הנובע
האמת שבדיוק דיברנו על משו' דומה בשבתהגולש האחרון

אני עברתי במעבר חציה באדום ואח שלי אמר לי שזה חילול ה',

אז עניתי לו שאני עושה את זה בתור אדם ולא בתור דתי..

אבל אז חשבתי שזה לא נכון, כי דתי זה לא רק 'דת',

דתי זה משו' שמתבטא בחיים וממילא אני צריך להיות גם אדם יותר טוב.

אבל איפה עובר הגבול בין מה שחושבים עליי לבין מה שאני מאמין בו?

אני לא יכול וזה ממש לא נכון לחיות את החיים שלי לפי 'מה יחשבו' 'איך יגיבו',

ומצד שני אני לא חי לעצמי ואני לא יכול להתעלם מהסביבה שלי..

אז נראלי דברים שאני מאמין בהם שככה הם באמת צריכים להיות ויש 'חסרון' אם אני לא יעשה אותם-

צריך לעשות אותם בלי התחשבות בדעת הסובבים אותי, הסביבה לא יותר חזקה מהאמת שלי.

אבל דברים שאני קצת 'מחפף' בהם או דברים שאני יכול 'לוותר' עליהם אז ראוי להתיישר עם דעת הרוב.. (לדוג' מעבר חציה- עדיף להתאפק קצת ולעבור בירוק)

במקרה הזה- אני מאמין שלא נכון לתת טיפים, ולתת טיפ זה בעצם להשתתף ולהעמיק דבר שאני לא מאמין בו,

אין סיבה שהסביבה תהיה יותר חזקה מהאמת שלי.

(כמובן זה רק מדבר על הנוהג הקבוע, אבל אם באמת מלצר מילצר טוב והשקיע אז אין סיבה דווקא לא לתת)

אני חושב שאין חילול ה' בלא לתת טיפ כמו שאין חילול ה' לא ללחוץ יד למישהי או לצאת מההופעה בצבא כשזמרת עולה לשיר,

אז כמובן אנחנו צריכים להיות הכי נחמדים בעולם, ואם תתני חיוך מילה טוב או התעניינות במלצר זה יעשה לו הרבה יותר טוב מהטיפ שלך..

לגבי הרמזור..מבקש אמונה

לדעתי זה בכלל לא אמור להיות חילול ה' 

את הרמזור עשו בשביל שאדם יעבור בלי להסתכן...  זה לא מנהג שמכבד מישהו מסויים.

לכן אם הכביש ריק לגמרי אני לא רואה שום בעיה בלעבור... הרי אין שום סכנה

גם אדם הכי כופר אמור להבין את זה עם שכל פשוט.

זאת דעתי, ואני אישית כן עובר במקרה כזה

^^^ברגוע

גם ביום חול אני עובר לפעמים באדום

ואני רואה גם הרבה חילונים שעוברים

הגיוני בהחלט שאתה צודק⁦הגולש האחרון
ונשמרתכם לנפשותיכם בסיסיכמעין הנובע
אבל דיברתי על כביש ריק לגמרי מבקש אמונה

אז מה. יש אדוםכמעין הנובע
לא מבין אותך..מבקש אמונה

אדום בא להזהיר מתי לעבור בלי סכנה...  

אם ברור שאין סכנה,  אז מה אם יש אדום?  

את לא מצפה שיכבו את הרמזור כל פעם שאין מכוניות...

בשבת, לענ"ד חובה לחצות באדום כשהכביש ריק!!תודה לך ה'.

במעבר בכביש ריק, למרות הרמזור יש אמירה שלא נכנעים לתכתיבים חילוניים

שבת אמורה להיות יום המנוחה, ולכן לא מחויבים לרמזורים ולהסדרי התנועה הרגילים שפועלים למרות השבת

⁩⁦⁩ הייתה תקופה בתיכון שעברנו מאידאל באדוםהגולש האחרון
גם בלי קשר לשבת, גם אם יש ירוק- מחכים לאדום..

לא הייתי מגדיר את זה 'תכתיבים חילוניים', יש אנשים שנוסעים וצריך לשמור שלא יהיו תאונות,
האנשים האלה יכולים להיות גם כאלה שמותר להם לסוע מכל מיני סיבות..
לכן צריך להפריד בין עצם הנסיעה שזה בעייתי ולא בסדר, לבין הסדרי התנועה שהם כבר מחויבי המציאות.
אז אולי לא צריך לחכות לירוק אבל אין אידאל לעבור באדום
נכון שיש.. אבל לא כך זה אמור להיות בשבת. ומתוך כבוד השבת,תודה לך ה'.

, שוב לענ"ד,מחויבים לחצות מבלי להתייחס לצבע הרמזור

זאת באמת סברא מעניינת...מבקש אמונה

הייתי שמח שיהיה כאן דיון על זה

נכון, שזה לא אמורהגולש האחרון
אבל כשאני מציית לרמזור אני מציית לרמזור ולא לרכבים, יעני גם אם לא היו נוסעים בכלל עדיין לא הייתי עובר באדום (אא"כ אני עובר סתם כי אין רכבים ואז אין קשר לשבת או לצבע הרמזור)
למה? במציאות מתוקנת, כששבת היא יום המנוחה לא היה גם זה..תודה לך ה'.

והרמזורים פועלים, מכיון שיש אנשים שנוהגים בכביש.. אחד מזין את השני. בכל אופן מעדיפה לא לחרוג מנושא הדיון המרכזי. 

?? זה בשבילך. מה הקשר?כמעין הנובע
הגולש האחרון דיבר בשבת על חציה באור אדוםתודה לך ה'.

זה גם דוגמא לדברים שאפשר להגדיר אותם חילול ה', אבל לדעתי הם לא..

כי זה דברים שהם רחוקים מקודש, זה תכתיבים שהחברה יצרה ואנחנו לא תמיד צריכים להתכופף אליה

לענ''ד כןימ''ל

לגבי הגדרת חילול השם:

ההגדרה של חילול השם היא עבירה על מצווה או עשיית דבר מענייני העולם הזה שלא ראוי מוסרית/חברתית למעמד הרוחני של העושה (וזה כבר משתנה מאחד לאחד, לא מצפים ממך וממני מה שמצפים מרב חשוב וכו', לא אלאה כאן בדוגמאות מחז''ל אבל יש רבות החל מכלכלה/דיבור/ביגוד/נקיות וכו').

אז נכון שמעצבנת התחושה שכביכול עושים מאיתנו נציגים של היהדות למרות שבכלל מדובר במשהו שלכאורה לא קשור אליה בכלל - אבל זה באמת ככה, בין אם נרצה או לא אנחנו כאלה (כמו כל יחיד מקבוצה כלשהי).

לגבי טיפ:

בלי להיכנס לשאלה אם הנורמה החברתית הזו מוצדקת ולמה (להבדיל מראויה או לא, שאם לדעתך היא לא ראויה אז הדיון אחר) - העובדה היא שהנורמה הזו קיימת (אם כי יש תחומים בהם היא לא מוחלטת).

הטיפ, לפי הנורמה החברתית, הוא צורה נוספת לתשלום - כביכול התשלום למלצר מתחלק לשניים: דרך המעסיק ובטיפ. לכן מצופה ממך (אולי אפי' הלכתית, אבל לא ניכנס כאן לדיון בגדר אסמכתא.. ) בתור מקבלת שירות לתת סכום נוסף על הסכום שאת משלמת למעסיק - כמעט כמו שמצופה ממך לשלם על המוצר שקיבלת עצמו. אמנם אף אחד לא יקרא למשטרה ולא יחייב אותך לשלם את הסכום הזה אם לא עשית את זה, אבל בהחלט יסתכלו על המעשה הזה בעין לא יפה ובצדק. על פי ההגדרה הנ''ל נראה שזה אכן נכלל בגדר 'חילול השם'.

נ"ב

א. כל הכבוד על השאלה ועל הנכונות לברר למרות שיש לך כבר דעה בעניין.
ב. סתם הערת אגב - כותבים 'חילול השם' ולא 'חילול ה'', הבדל קטן אבל מהותי.

אבל זה פשוט נוגד כל מוסריות וצדק בעולם!!!!כמעין הנובע
איך אפשר לחייב אותי לתת טיפ על דבר כזה?!
נראה שמה שיכריע זה שאלת חכם. נדמה לי שהשאלה הזו מהותית מידיי מבחינתי.

ולגבי האגב-
תודה רבה
למה אי אפשר לכתוב "חילול ה'"? מזה משנה? תודה על ההארה.
לא הבנתיימ''ל
מה נוגד כל מוסריות וצדק? לחייב אותך לשלם על שירות? שזה נעשה באופן מוסכם חברתית ולא כתשלום ישיר?
לא הבנתי בדיוק מה הנקודה שמפריעה לך.
בכל אופן - כתבתי מה שכתבתי גם בהנחה שאת לא מסכימה עם הנורמה הזאת - עצם זה שהיא קיימת מחייב אותנו להתייחס אליה.

ה' מתייחס לקב''ה, 'השם' מתייחס לשמו. אין דבר כזה חילול ה' כי ה' יתברך לא מתחלל, שמו יכול להתחיל וזה נקרא 'חילול 'השם' (לשון הפסוק ''וחללת את שם אלוהיך'' " ולא תחללו את שם קדשי").
תשובה ממש איכותית!!מור ולבונה
לגבי הנושא של "התשלום מתחלק",ד.

כיום שיש חוק של "שכר מינימום", איני בטוח שזה נכון.

אחרת, היה אולי ניתן לומר שמראש בעה"ב משלם על דעת שהיא מקבלת גם טיפים.

אבל בהיות שהוא מחוייב לשכר מסוים, ואותו שכר מקבלים גם במקומות אחרים שאינן עבודות "קשות" במיוחד, אז לא ברור ש"מצפים בצדק".

לגבי הנושא של ה"חילול השם" ח"ו או לא, אכן נכון שלא שייך לומר שאני "לא נציג היהדות", כי זה, כלשון הגמרא, לפי "הבריות מה אומרות".. האנשים הפשוטים.

מה שצ"ע, זה באם מדובר בנורמה פסולה - האם גם אז זה ייקרא כך. כל הדוגמאות שמובאות בגמרא, הן לגבי דבר שיש בו "משהו" - מישהו שלא משלם על המקום וזה לא מתאים למצופה ממנו וכד'.

יתכן שתלוי מצד אחד עד כמה זו נורמה מקובלת-לגמרי, ומצד שני - עד כמה יש בה "הצדקה" כלשהי.

[לגבי "השם" - אכן, הרצי"ה זצ"ל העיר על מי שאמר לכתוב בס"ד ולא ב"ה, כי כאילו ה"ה" היא משם השם; ואמר שלא כך, אלא זה "השם" (ברוך השם, או בעזרת השם). ואמר שיש אצלו מכתבים מהחפץ חיים ובראשם, "ב"ה"..

אם כי, לכאורה מסברה אפשר לחלק קצת בין "קידוש השם" שלא מקדשים אותו עצמו אלא את שמו, וכן להיפך חלילה, עזרתו ית', שאפשר לומר כאילו בעזרתו "עצמו". מכל מקום, אמר שהכוונה כשכותבים, היא לשמו]

סליחה לא הבנתי את את הב"הלחפש את האור
אז מה עדיף ב"ה או בס"ד? ולמה?
הרצי"ה אמר שב"ה..ד.

ושכך היה מקובל.

היה מי שהשיג על כך, באמירה כאילו ה"ה" שכתובה בכותרת "ב"ה", היא מתוך שם הוי'ה.

ועל זה אמר הרצי"ה שלא כך הוא - אלא היא קיצור של המילה "השם". שמו של הקב"ה. 

שכר מינימום לא רלוונטיימ''ל
כי שכר הוא לפי הרגילות, למשל עוזרת בית מקבלת ע''פ הנורמה היום בסביבות ה50₪ לשעה, גנן גם כן מקבל סכום כזה וכן הלאה.

ההלכה היא שמשלמים ע''פ הרגילות, כל עוד אין הסכם מפורש מראש שבו הוסכם אחרת - במלצרות, בניגוד לשירותים אחרים, ישנה בנוסף לשכר הרגיל שהוא שכר מינימום המגולם בתשלום בחשבונית נורמה והסכמה חברתית לתשלום נוסף עבור השירות - לכן אני אומר שזה נחשב כמו התשלום עצמו, שכן ישנה נורמה והיא מחייבת כנ''ל.

לגבי ''ב''ה' - מה שאתה כתבת ומה שאני כתבתי הם שני דברים שונים מסיבות שונות - לא בגלל חשש לכתיבת שם ה' אלא תוכנית בגלל משמעות הביטוי. ראה מה שהסברתי בתגובה השנייה.
נכון מאד, אבל לא קשור. המלצר לא עובד אצליהגולש האחרון
זה ממש לא משנה כמה הוא מקבל או אמור לקבל,
מצידי שיהיה עבד שעובד בשתי שקל לשעה או אליטיסט ידוע שמקבל 300 לשעה,
הדיון הזה לא רלוונטי כי הוא לא עובד אצלי אלא אצל המעסיק שלו, וכמה שזה יהיה מקובל- זה לא הופך אותי למעסיק שלו או למחוייב בשכרו.
גם אני כמעט ולא נותן טיפאחד שאיכפת לו

אבל אני מוכן לתת אם גם אני אקבל טיפים בעבודה שלי.

בכל מקרה זה לא חילול ה' כי יש הרבה שלא נותנים ולכל אחד יש זכות לשיקול דעת האם לתת או לא ולאף אחד אין זכות להפקיע מאיתנו את הזכות הזאת.

זה בהחלט אחד הנושאים המעצבנים, ואחת ההתלבטויות המעצבנות.ניל"ס

אנחנו אמנם שמים טיפים בשמחה אם השירות היה טוב (למרות שגם אז לא משתגעים לשים סכום גבוה במיוחד)

אבל כן, לפעמים אנחנו שמים טיפ סמלי רק כדי שלא יהיה חילול ה', כי לדעתי יש בזה מימד כזה, לצערנו.

ולפעמים בא לי לא לשים טיפ רק על השורה החוצפנית שמקומות מסוימים מוסיפים: "לא כולל שירות". ברור שזה כולל שירות, זה מגולם במחיר ועל זה אתה משלם מס. אם זה לא לחישוב מס אל תהיה חוצפן ותגיד לי שזה חובה, כי זה רשות ולך שלם לעובדים שלך כמו שצריך לפי החוק.

שלא לדבר על המקומות שמצפים שתשים טיפ בכל מקרה ואז מרשים לעצמם לתת שירות גרוע...

אבל גם אז קשה לי לא לשים. אולי בגלל הנורמה, ואולי בגלל החשש מהוצאת שם רע לחברה שלנו.

סליחה, אולי כן יצאתי קצת על הנושא שביקשת לא לפתוח...

ולכן אם מישהו נותן שירות גרוע אין סיבה לתת לו טיפחופשיה לנפשי
במקום עם שירות גרועעוד סתם אחדאחרונה
כדאי להשאיר "טיפ לחיים": פעם הבאה תדאגו לשירות מוצלח יותר...
פורום תורני דתי לאומירוצה להשתחרר

מכירים את פורום אוצר החכמה? לתורה? ועוד כמה קצת פחות מוצלחים?

יש הרבה פורומים תורניים חרדיים. הראשונים שהזכרתי מוצלחים מאוד בהרבה מובנים, פעילים, ואפשר למצוא בהם דברים מעניינים גם לאחר זמן.

האם יקום פורום תורני דתי לאומי? שיהיה ברמה, פעיל, לגופו של עניין (בדרך כלל כמובן), ומעניין?

תגיד אוצר החוכמההפי

תגיד לי אלפי ספרים תורניים ב"ה שעזרו לי שנים

באיזה הקשר זה פורום? 

תחפשי בגוגל 'פורום אוצר החכמה'רוצה להשתחרר

ותגלי מקום מעניין מאוד. זה לא 'אוצר החכמה' עצמו - ספריית הספרים הענקית, אם כי יש ביניהם קשר כמובן.

זה פורום תורני, רובו חרדי אך לא כולו. חלק מהכותבים מוכרים (הרב איתם הנקין ז"ל, יבל"א הרב יוסף בדיחי, הרב יואל קטן, ועוד מן הסתם), אם כי כולם משתמשים בשמות אנונימיים כמו כאן.

זה קצת מצחיק אבלנקדימון

מי ששם בפורומים אלה מי שנחלשו רוחנית והתדרדרו לפורומים. אצלנו, החזקים לא משוטטים בדברים כאלה באינטרנט וממילא לא תראה מקבילה.

זו פרשנות בלבד.

לא חושב שזה נכוןרוצה להשתחרראחרונה

כלומר, מן הסתם יש שם רבים כאלה, אבל ודאי לא כולם. יש שם אנשים גדולים, ידענים ומעניינים, יראי שמיים בהחלט.

חלקם גם רבנים מוכרים, כפי שכתבתי להפי.

בסוף השימוש בכלים כאלה מועיל לפיתוח של שיח תורני, לפתרון שאלות, ועוד.

אה, ואני מכיר חברה חזקים מאוד אצלנו שמכירים את הפורומים האלה. כל מי שמחפש באינטרנט מדי פעם תשובות לשאלות תורניות עיוניות (לא הלכתיות פשוטות), כמעט בטוח נפגש בזה. דווקא חברה ברמה גבוהה לדעתי. אז אמנם הצדיקים הנ"ל אינם משוטטים יומם ולילה באינטרנט, אבל יוצא לפעמים להיכנס.

ממש מושך אותי כל הנושא הזה של בניה ויצירהרק נשמה

עכשיו יש לי אפס ניסיון אבל אני ממש רוצה לדעת לעבוד עם חומרים לעשות חריטות בעץ לבנות רהיטים וכאלה לא בקטע של מקצוע סתם כתחביב אבל אין לי מושג איך מתחילים וגם איך משלבים הכל עם לימודי תואר

יש למישהו רעיונות לקורסים או סדנאות או ליודעת מה?

פשוט להתחיל, בכל דרך, להשקיעזיויקאחרונה
מהאינטרנט בשלב א', ואחר כך תתקדמי לדברים ממשיים יותר
דייטיםאבוד
בנות תעזרו לי, אני לא מבין אני לוחם משוחרר נראה באמת טוב, אבל בנות פוסלות אותי סתם, מה קטע?
הפורום הלא נכוןארץ השוקולד

יש פורום לנו שנועד לזה.

לגופו של עניין, יש מגוון סיבות להחליט שכן או לפסול, לא הייתי מניח שהמראה היה הסיבה.

מוזמן לשאול בפורום לקראת נישואין וזוגיותפשוט אני..אחרונה
עבר עריכה על ידי פשוט אני.. בתאריך א' בטבת תשפ"ו 22:03

ו...

בנות הן לא בנים, תחליף דיסקט 🤭

פלאפון חדש. באיזה מחיר כדאי? מה היתרון של דגם יקר?מתיעצת28

אממ... מניחה שזאת שאלה קצת מצחיקה וילדותית כי זה כמו לשאול למה יש רכב שעולה 50K ולמה פרארי עולה 300K..

ובכל זאת.. אני רוצה לקנות סמארטפון חדש אחרי 5 שנים..  מה היתרונות לקנות ב2000 ולא ב1000/1500 ש"ח? ואולי בכלל כדאי חד"פ להוציא 3000 ש"ח?

השאלה מה חשוב לךפשוט אני..

לדעתי, לאדם הממוצע טלפון ב-1,000 ש"ח (מהדור האחרון של שיאומי למשל) יכול לספק את כל הצרכים +++. 

אבל אם למשל חשוב לך מצלמה מעולה, כזאת שתאפשר לך לפתח את התמונות שצילמת בלי שיראו שזה צולם בטלפון (כלומר בלי פיקסולים, מריחות וטשטושים), אז המחיר כבר קופץ פי כמה...

נתונים נוספים שאם הם חשובים לך, יכולים להשפיע על המחיר: עמידות למים ואבק, בהירות מסך (לנוחות צפייה באור שמש), עמידות לנפילות, זיכרון RAM (ככל שגבוה יותר - הטלפון יוכל לשרוד יותר משימות גם בלי להאט ולהיתקע), קליטה של דור 5 (מאז שיש לי דור 5 - אני כבר לא מחפש WIFI באף מקום, כי האינטרנט שלי במכשיר יותר מהיר מרוב הרשתות הביתיות), אפשרות לסים וירטואלי (בשביל להתחבר לחברות סלולר בלחיצת כפתור בלי צורך בסים פיזי, כולל למשל אם רוצים חבילת גלישה בחו"ל כמעט בחינם), טעינה מהירה, סוללה חזקה...

מכשיר שמצטיין בכל מה שכתבתי עכשיו, כנראה יעלה לפחות 3,000 ש"ח. אבל מי שלא חייב את כל התכונות האלה, בהחלט יכול לקנות מכשיר פשוט יותר.

נקודה למחשבה: מכשיר פשוט של היום שעולה רק 1,000 ש"ח, הרבה יותר משוכלל ומתקדם ממכשיר דגל שעלה לפני 5 שנים 3,000 ש"ח.

מצטרף לנאמרנפשי תערוג

הכל תלוי מה תרצי לעשות עם זה

לאחרונה קולגה רכשה את הדגם האחרון של אייפון הכי טוב.

עלה 7000+

שאלתי אותה מה הצורך, היא הסבירה שהיא מצלמת הרבה סרטונים לפרסום העסק שלה והיא חייבת שזה יהיה הכי טוב שיש

לעומת זאת.

אצלי התכונה הכי חשובה במכשיר סלולרי זה אינפרא אדום. לצורך שליטה במזגנים במקום עבודתי. לכן חיפשתי דווקא את התכונה הזאת. 

את חייבת להגדיר לעצמך מה אופי השימוש שלך בוזיויק

כי זה יכול להיות כלי זניח שאת לא נוגעת בו כמעט וזה יכול להיות מרכז היום שלך ללימודים / עבודה וכאלה.

אם למשל את מצלמת ועורכת סרטונים זה גם שיקול ובגלל זה כדאי לחשוב עם עצמך מה הפונקציות שחשובות לך ומה התקציב.

כמו שכתבו כולםפצל"פ

זה תלוי למה את משתמשת...

וגם לכל חברה ודגם יש יתרונות וחסרונות

אני מציע לך אם את באמת פחות מבינה ומכירה את העולם הזה של מפרטים של פלאפונים וההבדלים ביניהם

אז פשוט תכתבי מה השימושים שאת עושה בפלאפון וכמה מהם במקביל

אם בא לך אז יכולה גם לומר איזה מכשיר יש לך עכשיו ומה את מרוצה ולא מרוצה ממנו ככה יהיה מקום להשוואה וידעו לתת לך יותר מדויק

אם יש לך גם חברה של פלאפונים שאת רוצה רק מהם אז תכתבי

מה הצורך?משה

מכשירי ביניים (1500+) מספיקים לדעתי לרוב השימושים. אני עצמי מסתפק במכשיר ביניים שקניתי בפסח של 2021 ועבר מאז קצת שדרוגי תוכנה קצת יותר מורכבם (כן, בניתי לו רום !). הוא אחלה ומשרת אותי יפה לבינתיים.

קנית בסוף גלאקסי כלשהו אבל אל תשאלומתיעצת28

נמחקה לי כל היסטורית הצטאים בווצאפ במכשיר *הישן* .. ואחרי דו שיח ארוך עם הצאט GPT/גמיני נראה שאין לי שום גיבוי... מצד שני אם להיות רציונלית מה כבר איבדתי? הודעה ממשהי מהעבודה שמארה לי כמה אני מיוחדת.. נראלי נחיה.. 

תתחדשי🤗 ומעכשיו את מקפידה לגבות את הדברים בסלולריפ.א.

שלך באופן שוטף 

תתחדשי! נשמע לא קריטי בכללזיויק
"הודעה ממשהי מהעבודה שמארה לי כמה אני מיוחדת.. "יוני.ו.אחרונה
נשמע די מבאס לאבד חחח
כתיבה ברשתות חברתיות: מה אתם אומרים עלחסדי הים

הכלל לא לכתוב למישהו ברשתות החברתיות אלא אם כן הייתי אומר לו את זה בפנים או שדווקא המרחב נותן לבן-אדם אפשרות להביע את דעתו באמת מה שהוא לא יכל לעשות בפנים של הבן-אדם?

איזה צד עדיף.

תמיד עדיף לבחור באופציה הראשונה.בנות מרכלות עלי

זה מונע מהמצב להדרדר למקומות לא נעימים.

הבעיה שזה מונע יצירתיות וכנות.חסדי הים

יש צד טוב שאפשר להתבטא ככה, כשאתה ממש לא מול השני.

השיקול שלך מאוד רציני, וזה יכול למנוע הרבה דברים לא נעימים.

קשה להכריע.

ברור לי, צריך להיזהר מאוד במה שכותבים, אבל אולי לא יותר מדי.

כלל נחמדזיויק
נראה לי רחוק מאד ממה שהולך שם
דווקא פנים מול פניםהפיאחרונה
יותר קל לי
חברים - אלו שצופים מדי פעם בסרטים\סדרותשפיכת לב

כמה הייתם מוכנים לשלם עבור שעת וידאו, עבור מעבר על כל התוכן וסינון המקומות שבהם יש בעיה של צניעות (נניח שניתן לבחור מידה - עירום, בגדי ים, או גם מקרים גבוליים יותר כמו שמלות לא צנועות וכד') חותך ומסדר את הקובץ הסופי לצפייה?  אני מדבר פר שעה (נניח לסרט שאורכו שעה וחצי: אני מוכן לשלם 2 שח).

לא הבנתי מה השאלהבנות בזות לי

אתה שואל כמה היינו מוכנים לשלם בכדי שיצנזרו לנו סרטים? אם גוי היה עושה את זה.. הייתי משלם הרבה.

בטח לא 2 שקל..

בעיתונות הכתובה פתרו את הבעיה בצורה יותר חכמהפ.א.

במקום לצנזר ולשפר את בעיות הצניעות בעיתונות החילונית, יש עיתונות המותאמת לציבור הדתי.  

נראה לי מוזר לצרוך תוכן ומדיה עם בעיות צניעות גם אם יש מי שיחתוך וידביק וינקה את מה שמפריע. 

אם זה חותך לגמרי את החלקים הבעייתיים..בנות בזות לי

ולא רק מצנזר בקטע של להסתיר, אז אולי יש בעיה אחרת של עצם הסרט והתוכן שלו. זה כבר דבר אחר..

לא הבנתי כלוםכְּקֶדֶם
ומרגיש לי לא מתאים בכלל 
אם הייתי צופה, הייתי משלם אלף שקל לכלחסדי הים
דקה, אבל הכסף זה גם סיבה לא לצפות.

יש גם בעיה של אלו שצופים כדי לסנן, אבל אולי אתה מתכוון אם איזה אלגוריתם.

הבהרה חשובהשפיכת לב

מדובר כמובן על סרטים או סדרות שבגדול הן 'נקיות', אבל לפעמים יש פתאום כמה שניות של בעיה.

הסינון מתבצע ע"י AI ולא ע"י שום אדם יהודי וכד'.
השאלה הייתה האם מבחינתכם הייתם משקיעים סך מסוים שעבור כל סרט או פרק שאתם צופים - תוכלו לשים אותו בתוכנה שתעבור על כולו ותחתוך את המקומות הבעיתיים.

אם זה נקיהרמוניה

גם מבחינה רעיונית אז כן

אבל הרבה פעמים סרטים אפילו בלי קשר לחוסר צניעות לא תואמים את הלך הרוח של יהודי.

נ.ב

המטרה של סרטים היא לא לשרוף את הזמן או להוות ריגוש אלא ללמד דרך חוויה

כי זה גם ככה מחנך מהדלת האחורית... אז צריך לראות שזה עונה גם על זה 

וזה מסובך, לכן הפיתרון הוא כמו שכתב @פ.א. 

הייתי קוראת לזה נקודות למחשבה/ מסר, אבל לימוד?נפש חיה.
חינוך בעיניי הוא לא דרך סרטים ודומיהם
למה?הרמוניה

סרט זו חוויה חזקה ולכן זה כלי שאפשר לרתום אותו לקדושה את לא חושבת?

אנשים הולכים לסרטים, להצגות, כדי להתענג, להתנתקפ.א.

לשעתיים מטרדות היום יום, מלחצים ודאגות.

הולכים לקולנוע או צופים בבית בסרט, יוצאים להצגה,  כדי להכנס לזמן קצר לעולם אחר.  ההפוגה הזו מעניקה למוח "מנוחה" מרעשי הרקע של המציאות.

לפעמים אנחנו נהנים אפילו מסרטים שגורמים לנו לפחד או לבכות. זה קורה כי המוח שלנו יודע שזה "רק סרט" 🙃

מי מחפש לקבל שעת חינוך בצפייה בסרט?

לשם כך יש שיעורים ולימודים.

אני חשבתי על סיבה אחרתנפש חיה.

סרט הרבה מחצין דברים ומציג אותם בדו מימד ולפעמים תלת מימד חזותי

יש נושאים יפים וחשובים שמעבירים אותם בסרט,

עדיין הדיבור ןהעומק שבשיח או לימוד אמיתי מתוך ספר, נותן מימד אחר שא"א להעביר בצורה שטחית וצבעונית

נראלי שמסר או תוכן אמיתי או רעיון זה דבר שצריך עיבוד או שיח עמוק, לא דרך רדודה

שתעביר אותו

או תתיימר לחנך איתו  

..הרמוניה

בסרט יש יתרון שאין בלימוד מספר וכן להיפך.

זה כמו סיפור רק בצורה משודרגת וחיה יותר. בעיניי אין רע בלשלב... כל עוד הסרט חיובי.

ולאו דווקא בתור שעת לימוד, גם בשביל העשרה.

..הרמוניה

בין אם תרצה ובין אם לא הסרט מעביר מסרים, ובצורה הכי חזקה שיש... שאגב המטרה שאתה מתאר לענ"ד לא אידאלית בכלל. זה לברוח מהמציאות. אבל אם כבר, אז לפחות שיהיה משהו יחסית מועיל ולא מזיק. (מסייגת שאין בעיה בעיניי שיציאה לסרט תהיה שעת בילוי מדי פעם, אבל שוב שזה יהיה סרט חיובי)

מנסה להבין אותך - למה את מתכוונת לברוח מהמציאות?פ.א.

בניגוד למדיום ויזואלי שבו הכל מוגש לנו "מוכן", הקריאה דורשת מאיתנו להיות שותפים ליצירה. כששוקעים בספר טוב ומעניין, אנחנו בונים בדמיון שלנו את הדמויות, את תיאור המקומות, המוח שלנו הוא זה שמפיק את הסרט מהמילים הכתובות. וממש נכנסים למציאות המתרחשת בספר, ומתנתקים זמנית מהמציאות סביבי בזמן שאני שקוע בספר.  

וכשעוצרים באמצע קריאת ספר וחוזרים אליו כעבור יום/יומיים, שוב צריך להכנס למציאות המדומיינת של העלילה. 

התכוונתי לגבי המטרה של הצפיה.הרמוניה

סרט יכול למלא בהשראה, להעשיר וללמד כמו ספר, אבל אם המטרה היא להסיח את הדעת מהמציאות אז משהו במציאות לא תקין. אלו שתי מטרות שונות. לא קוראים או צופים רק בשביל להפעיל את הרגש ולכבות את השכל... מסכים?

המטרה היא הנאה נטו, בילוי חברתי נעיםפ.א.
הולכים לסרט, להצגה בתיאטרון , להופעה של אומן מוכשר, כדי להינות. כדי לגוון את השגרה של עבודה, בית, נסיעות. אנחנו מחפשים רגש. בין אם זה לצחוק מכל הלב, להתרגש עד דמעות, או פשוט להתפעל מיצירה טובה.

וככה גם מספר טוב.

נראה לי מרחיק לכת להגדיר יציאה לסרט שנהנים ממנו, ובעקבות כך התנתקות לשעה/שעתיים, כבריחה מן המציאות. 

אין בעיה עם בילוי מדי פעםהרמוניה

כי המטרה מוגדרת, כמו שמכניסים מנוחה בלו"ז אבל זה לא מה שהיה נשמע שאמרת. חוץ מזה גם בילויים צריכים להיות כשרים, ותאמין לי שאין בזה אמצע בד"כ... או שזה חיובי וממלא, או שזה מוריד.

חזרתי לקרוא עכשיו את התגובה מאתמולפ.א.

אכן אפשר היה להבין ממני משהו אחר ממה שהתכוונתי

אז אני בא להדגיש שאני מדבר על יציאה לבילוי מידי פעם כדי להינות מהפנאי ולא כדי לברוח ממציאות חיים, מצרות ובעיות. 

אוקייהרמוניהאחרונה
לא ברור לי איך זה יעבודברגוע
אתה תוריד את הסרט בצורה לא חוקית ואז תצנזר אותו בעזרת התוכנה שלך? אתה הרי לא יכול לצנזר את הסרטים/סדרות כשהם באתר המקורי שלהם (רימון אולי כן יכולים).
המקום שלכם בעולםזיויק

הוא קיים בכלל? הוא ברור לכם?

יהיה ברור אי פעם?

איך אחרים רואים את המקום שלכם?

זה למעשה תפקיד? שליחות? כישרון?

רק מי שהבין את השאלה שיענה. תודה 🙂

אולי הבנתי, אז-הרמוניה

אין לי "מקום" בעולם... אני כאן כל רגע שה' מחליט שאהיה כאן, כל רגע מחדש. 

שליחה, כל מה שיש לי זה מה', ממה שהוא נותן לי משתדלת לתת.

אחרים רואים את מה שאני באמת מכוונת. כשאני מצליחה באמת לכוון ולהיות בתודעה של מה שכתבתי לפני- אנשים רואים את זה, זה ממש כאילו "שם ה' נקרא עליך ויראו ממך". יראת כבוד כזו.

אבל לא תמיד אני ככה, וכשאני פועלת ממניעים אגואיסטים זה ניכר.

זה לא יוצר פיזור? לא עדיף מיקוד? יש דבר כזה בכלל?זיויק
תלוי אולי בסוג האנשים? איך הקב"ה עובד עם היצורים שברא?
לא, כיהרמוניה

אין לנו תפקיד אחד בעולם חוץ מלעשות את רצון ה' ולהתקרב אליו.

וזה כן בא ביחד עם מודעות עצמית, לראות מה הכלים שה' שם לך.

אם זה יכולת לשמח אנשים, אם זה לימוד שאתה צריך להפיץ... מבינים את זה לפי מה שקורה איתך, אתה יודע במה אתה טוב, ועדיין כל פעם ה' שם אותך בסיטואציה אחרת, כל רגע בפני עצמו. 

יכול להיות שאתה אדם תוסס ואתה יודע איך להשתמש בזה לטוב אבל עכשיו ה' רוצה אותך בפקק ולראות איך אתה מגיב ואם תתעצבן. זה מלא דברים. המגמה היא אחת.

בלבלתזיויק
כי אישרת שבאופן כללי יש מיקוד בתכונה, גם אם יש יוצא מן הכלל.
התכונה היא לא המיקוד בעינייהרמוניה

היא הדרך, לא המטרה. 

מי שמתקבע על התכונה שבעיניו היא התפקיד שלו עלול לחטוא לעיקר.

הטלת כאן פצצהזיויק

כי תמיד חשבתי שכישרון ויעוד קשורים זה לזה.

תוכלי לבאר את כוונתך?

אין לי כוחהרמוניה
בעיהזיויק
😆
היעוד שליoo

ברור לי מאד

לעשות טוב לעצמי ולאחרים

ללמוד ולהשתפר מיום ליום

אני לא מוטרדת ממה אנשים אחרים חושבים על התפקיד שלי

את התפקיד שלי רק אני קובעת ושאחרים יתעסקו בתפקידים שלהם

זה לא יעוד של כל אחד?זיויק
חשבתי יותר בכיוון של משהו ממוקד: לדוגמא חסד, רפואה, שליחות ציבורית, יצירה, חינוך, ביטחון, קדושה וכאלה
זה יכול להיותoo

יעוד של כל מי שרוצה בזה

לא רואה צורך לתחום את תפקידי לתחום מסוים 

לגמרי הבנתי את השאלה. עונה:די שרוט

בסוף, זה תלוי במינון של כמה אתה צורך. כי אם תגזים אתה בסוף תמצא את עצמך בחמש לפנות בוקר מתעורר ליד פח זבל עם גרביים שהם לא שלך.

ככה זה בחיים. צריך לקבל אותם כמו שהם. כל ניסיון להתכחש להם נועד לכישלון. כי מה הם החיים אם לא צבר אירועים שמפריעים לנו לישון?

מתברר עם הזמן-יש כיוון אבל רק ה' יודעהרשפון הנודד
אם רק ה' יודעזיויק
אז איך אתה גם יודע?
אני יודע את הכיוון לפי מה שאני מבין ומרגישהרשפון הנודדאחרונה

אבל בסוף מה יקרה איתי בפועל זה רק ה' יודע ומוביל

לשבור הרגלים קבועיםזיויק

יוצא לכם? קל? קשה? יש טיפים?

כמו כן היה לי הרגל טוב שנטשתי ורוצה לחזור אליו.

איך שוברים את הכבדות שחוסמת ביני לבינו?

ההובי של חייoo

לשנות הרגלים רעים

ליצור הרגלים טובים

כשהבנתי את הקונספט של ההרגל זה הפך קל

ממליצה על ספר כוחו של הרגל

הוא מסביר את הרעיון של

טריגר- פעולה- תגמול

איך להיפטר/ ליצור הרגל

אמיתי? זה קל לך?זיויק
אחפש את הספר
לשנותoo

או ליצור הרגל זה תהליך מתמשך

הרבה אנשים אוהבים תוצאות של כאן ועכשיו

לא אוהבים תהליכים

וזה גורם לקושי בהשגת דברים

אני כן אוהבת תהליכים

מסוגלת לראות את התוצאה העתידית ולחכות בסבלנות

לרוב גם נהנת מהדרך

לכן בעיניי זה לא קשה

אחרים בטח יקראו לזה קשה עד בלתי ישים

נשמע נדיר ממשזיויק
זה באמת קשה מאד מאד, מתאים לאנשים ספציפייםנפש חיה.
חדמשזיויק
עם זאת זה מאתגר תסכימי איתי
כןנפש חיה.אחרונה
לאט לאטנפש חיה.

ממליצה לקרא קצת טורים של הרב יצחק פנגר

ללכת בצעדים קטנים 

ולחלק את החזון הגדול למטרות קטנות ברות ביצוע

תהיי ספציפית?זיויק
וזה עזר?
אשתדלנפש חיה.

לפני כמה שבועות בעלון הידברות הרב פנגר רשם טורים בנושא שינוי התנהגות

ופירט איך לעשות את זה צעד צעד

זה עלונים לפני חודש- חודש וחצי ככה.

לגבי הצעדים הקטנים-

נגיד שאתה רוצה לרוץ מרתון שזאת המטרה הגדולה, אז

קודם אפשר כצעד ראשון להגביר מוטיבציה ובמקביל להוריד את המושג המופשט (רוצה לרוץ מרתון)

לפס מעשי (שינויים קטנים - לשים את הנעליים ליד הדלת, אפילו בלי לנעול, בשלב מאוחר יותר לקבוע זמן לריצה)

כשהייתה לי מטרה גדולה

השיטה של צעדים קטנים עזרו לי להגיע אליה....

היום אני מתמודדת עם דברים שאותה טכניקה בהחלט תשמש אותי

רק צריך לרצות

ולעשות משהו קטן בכיוון. 

תודההזיויק
מתחילים לאט לאטנפשי תערוג

ומוסיפים כמה שיכולים

אולי יעניין אותך