האם המשפט הזה לא סותר את האמונה-
"היכן שנגמר ההגיון מתחילה האמונה"?
זה אומר שהאמונה לא הגיונית? זה מה שהגויים טוענים... ניראלי..
שאלה-t.s..
האמונה היא מעל למה שהמוח האנושי מסוגל לתפוס.תירא-אל
וזו דעה אחת,אחד מאלף
בס"ד
ישנה דעה שאומרת שאי אפשר להוכיח שכלית את הימצאות האלוקים בצורה מושלמת, ויש כאלה שסוברים שכן ניתן להוכיח.
המשפט שהבאת הוא לפי השיטה הראשונה.
האמונה מתחילה במקום שבו השכל נגמר...
מי סובר שניתן, ואיך הוא עושה את זה?עמישב
הרב זמיר כהן, לא?רחלקה
זו מחלוקות הרבה יותר קדומה.אחד מאלף
בס"ד
אם אתה רוצה לראות מקורות, עיין בפירוש הרב הנזיר על הכוזרי, שם הוא מביא את הדעות שונות.
ת'אמת, אני חושב שניתן. יש לי הוכחות שעברו כבר עשרות וויכוחים ולא נשברו...
אני חושב שאתה לא כ"כ מדייק בהגדרהעמישב
לענ"ד כולם מסכימים שה' קיים. אך ודאי שכולם מסכימים שאפשר להוכיח שלא יכול להיות שהוא אינו. המחלוקת היא האם זה נכון לעשות ככה או לא.
אגב, לפי הזכור לי, גם הכוזרי הסכים שהאמונה הנכונה והטובה היא הפשוטה שלא צריכה הוכחות, אך אם יש לך 'פגם' ואתה צריך הוכחות אז...
זה 'פגם' אם צריך הוכחות?אוסנת
א. אמונה שכלית היא גבוהה יותר מאמונה טבעית/פשוטה. זאת המדרגה האמונית הכי גבוהה - להבין את הטעם של כל דבר, להאמין בכל דבר ודבר שכתוב התורה בשכל, ומתוך זה יש רצון הרבה יותר גדול לקיים מצוות והתרוממות הרבה יותר גדולה... (זה לא סיכום של אורות התשובה, זה תמצות של העולם כרגע.)
ב. כשכותבים דבר כזה באינטרנט, צריך להזהר. כשבן אדם קורא שלחפש הוכחות זה 'פגם' - הוא פשוט לא מחפש, גם אם יש לו שאלות בוערות. או שזה בגלל שהוא מפחד מלהיות בעל 'פגם' ו"מה יגידו עלי", או שהוא חונק את עצמו כי נוח לו להיות דתי (וביום מהימים השאלות עלולות להתפרץ בתוספת זעם על העולם הדתי שחנק אותו. היה פה אחד כזה לא מזמן). ואז מה יצא מזה?
כנראה שלא כ"כ הבנת למה התכוונתיעמישב
אני התכוונתי לאמונה בלבד. האמונה בקב"ה, אם היא בעצמה בלבד נטועה בלי שום פקפוק, אין שום שאלה, הכל בתמימות בהירה, זה הכי טוב שיש.
לעומת זאת, במחשבה היהודית חשוב לעיין (תלוי את מי תשאלי, זוהי דעתי הענייה). חשוב שאדם ידע את טעמי המצוות וכו'. אבל ברור לכל שברגע שהאמונה מבוססת, כל העשייה מתחזקת, וכל השאלות מתגמדות. אם האמונה מבוססת ללא פקפוק, אז הכל בהיר. בשכל כמעט תמיד יש פקפוקים, אך ברגע שהלב מסור למשוה בצורה מוחלטת גם הר האוורסט לא יוכל להפוך את האמונה.
לכן כתבתי על זה 'פגם', משום שאם כך גם אני פגום, ורובנו המוחלט גם כן. לענ"ד זה לא סותר את העובדה שאנחנו פגומים. לפי מה שזכור לי לא חשבתי לאחרונה שאני מושלם. ממש לא...
תלוי איזה רמת הוכחה מבקשיםמשנכנסאדר
למי ששואל את זה לא ניתן... סתם.עמישב
יסלח לי אחד מאלףבעל תשובה
"ישנה דעה שאומרת שאי אפשר להוכיח שכלית את הימצאות האלוקים בצורה מושלמת, ויש כאלה שסוברים שכן ניתן להוכיח.
המשפט שהבאת הוא לפי השיטה הראשונה.
האמונה מתחילה במקום שבו השכל נגמר..."
אמונה לא שייך (אם תרצה לא צריך) על דבר שבא בידיעה. "אני יודע שאני חי" אני לא צריך להאמין שאני חי.
וממילא תשאל אם אכן ניתן להוכיח את הימצאות אלוקים בשכל, מה מקום האמונה?
התשובה לכך היא: עצם קיום הבורא ניתן להוכיח בשכל! אך לא ניתן להוכיח בשכל את העובדה שאלוקים מקשיב לנו, וכאן נכנסת האמונה!
לעומת זאת, הנחת היסוד שלך...אוסנת
אולי מתאימה לביניש"ים. אבל לאדם ממוצע - אמונה משמע לדעת שה' קיים. בין אם בשכל, בין אם ברגש. לא תשכנע אותו להאמין אם תאמר שלא שייכת "ידיעה" לה' יתברך.
את העובדה שאלוקים מקשיב לנו, אפשר להוכיח בקלות ע"י "מזה נובע" - ה' קיים, התורה קיימת, חכמים קיימים - ואם הם אמרו זאת, מסתומא שזה נכון.
חוץ מזה - לכל מחקר מדעי יש מחקר שסותר אותו. גם אם יש הוכחות למציאות ה' - יש הוכחות שסותרות. פה נגמר השכל ומתחילה האמונה...
אשמח לשמוע מהי הנחת היסוד שלי...בעל תשובה
"אולי מתאימה לביניש"ים. אבל לאדם ממוצע" אני אדם ממוצע, מכל מיני סיבות אני לא ראוי לתואר ביני"ש.
"אמונה משמע לדעת שה' קיים. בין אם בשכל, בין אם ברגש" לדעת שה' קיים זו ידיעה. זו לא אמונה.
"לא תשכנע אותו להאמין" כנראה שלא הסברתי נכון, אני לא מנסה לשכנע אדם להאמין! או שהוא מאמין או שלא! זהו בדיוק הנקודה שא"א לשכנע בדבר שיש צורך להאמין.
"אם תאמר שלא שייכת "ידיעה" לה' יתברך." לא אמרתי דבר כזה."את העובדה שאלוקים מקשיב לנו, אפשר להוכיח בקלות ע"י "מזה נובע" - ה'
קיים, התורה קיימת, חכמים קיימים - ואם הם אמרו זאת, מסתומא שזה נכון." סליחה שאיני יכול להסכים איתך, עם כל היופי בזה זו לא הוכחה! ולא ניתן (חד משמעית) להוכיח שה' מקשיב לנו!!!
"חוץ מזה - לכל מחקר מדעי יש מחקר שסותר אותו. גם אם יש הוכחות למציאות ה' - יש הוכחות שסותרות. פה נגמר השכל ומתחילה האמונה..." את מדברת על מחקר מדעי, ואני מדבר על עובדות מדעיות. עובדות לא ניתן לסתור, לעומת תיאוריות, שכן ניתן לסתור אותן, כאשר אנו מדברים על מציאות ה', זו ידיעה שלא ניתן לסתור אותה בשום תיאוריה!
גם אם יביאו לי אלף תיאוריות שמוכיחות שאני "מת", שום דבר מזה לא ישנה את העובדה הפשוטה שאני חי!!! ככך בדומה למציאות ה'.
בסה"כ אתה צודק.אוסנת
אני לא מנסה להיות "יותר" צודקת. אני רק רואה את הדברים שונה, ומנסה להסביר לך, שהעולם רוצה לדעת. יש אנשים שמספיקים להם 'תירוצים' כמו - "לא שייכת ידיעה בה', פשוט צריך להאמין כי ככה" או "כמו שאפשר להוכיח שאני מת..." (אגב, אני לא בטוחה שאפשר להוכיח דבר כזה על אדם חי), אבל מרבית האנשים - רוצים לשמוע דברים קצת יותר הגיוניים.
אני ממש ממהרת, אם השרשור הזה ישאר כשאחזור, אני אענה על ראשון ראשון ואחרון אחרון...
בכל מקרה, אין עובדה מדעית שה' קיים. ואם יש כזאת - בוודאי שיש עובדה שסותרת אותה.
שוב, יש כאן בלבול מושגים...עמישב
אמונה אין פרושה שהדבר אינו ודאי אצלי, אני מתכוון לדבר ודאי וגמור. יש כאלה שמספיק להם הלב בשביל זה, יש כאלה שרק השכל אצלם קובע, אך הרוב המוחלט חי משילוב של השניים, איש איש כפי מינונו הנצרך.
בכ"מ, אין דבר כזה להוכיח שאלוקים קיים בשכל. אפשר להראות שזה הגיוני, שזה מסתבר וכו'. להוכיח? אי אפשר. נקודה.
הרי בכך את סותרת הרבה מעיקרי האמונה שהרמב"ם הציב ועם ישראל קיבל על עצמו. אין דמיון בקב"ה, אין השגה בו. אם את אומרת שאת יכולה להוכיח את המצאותו, זהו סימן שיש לך השגה בו, בדיוק כשם שיש לך השגה במחשב שאת יושבת מולו, ולכן את יכולה להוכיח את קיומו. לעומת זאת, את המצאות האטומים בעולם את לא יכולה להוכיח, מכיוון שאין לך את הכלים המתאימים לקבל השגה במציאות האטומים. כעניין זה גם אין לך כלים להשיג את המצאות הקב"ה בצורה של שכל מוחלט. אין. אין לנו כלים. אנחנו אנשים, קטנים, בשר ודם, מוגבלים. זהו, אין לנו יכולת להשיג את הדבר העצום.
הגאוותנים שבינינו (ואני בתוכם) יתבאעסו לגלות שיש דברים שאנחנו לא מסוגלים, והם רק יתעצבו בגלל זה. לעומת זאת האנשים הישרים שבינינו, רק ישמחו על כך שיש מישהו מעליהם שמנהל פה את הכל בדרך ישרה, ויש עוד הרבה מה להאריך, ואין כאן המקום כרגע.
סלחתי, אבל לא כולם מסכימים איתך.אחד מאלףאחרונה
בס"ד
כמו שכתבתי, יש מס' דעות בנושא. לדוג' הרב זילברמן האבא, היה כועס מאוד לשמוע דברים כגון מה שכתבת. לסברתו, ניתן להוכיח את האמונה בצורה מוחצת. והוא אומר שלהגיד ש"אמונה מגיעה רק שלא ניתן להוכיח בשכל" זו סברה של הנצרות.
כמו שכבר אמרתי, יש כאן מס' דעות. מי שמעוניין להרחיב: הכוזרי עם פירוש הרב נויגרשל, ועם פירוש הרב הנזיר.
יש שיחה מאלפת של הרבי מליובאווטש בנושאבעל תשובה
אמונה לא שייכת בדבר שניתן להגיע אליו ע"י השכל!
האמונה מתבטאת בעובדה שאנו מאמינים כי ה' מקשיב לנו (תפילה,לימוד תורה וכו').
אבל זה לא נכון שהאמונה מתחילה רקt.s..
איפה שההגיון נגמר...
היא לא נמצאת גם איפה שההגיון-השכל כן מבין?
לוידעת למה, אבל המורה שלי אמרה שהי ממש לא מסכימה עם המשפט הזה, כי הוא כופר........
תודה!
שבת שלום! 
האמונה הטבעית ביחס לאמונה הטבעיתאנונימי (פותח)
האמונה היא לחיות את זה שהקב"ה מתגלה בנו. אמנם זה לא הוכחה שכלית אך זה פחות ודאות מהוכחה שכלית אלא להיפך - זה שאני חי זה הרבה יותר ודאי מכל הוכחה שכלית.
הרב זצ"ל בשיעורים על ספר הכוזרי - תפקיד השכל הוא רק לברר את האמונה הטבעית. דהיינו כיוון שאנו לא בריאים יש סיגים שמפריעים לנו לקלוט את האמונה את ההתגלות של הקב"ה בנו ולכך צריך את השכל כדי להוריד את השקר ולהגיע לאמונה הטבעית.
האם לקיים את "ככל אשר יורוך"?סיעתא דשמייא1
כיוון ש-"לא בשמים היא", אלא כל אחד לפי ההשקפהפ.א.
והקו שלו, כל אחד והפסיקה שלו, כל אחד והדרך שלו, אפילו כל אחד והכת שלו, נמשיך לחיות עם ערב-רב (ובאלאגן) במנהגים ובהנהגות הדתיות.
אם אתה ציני אני אתך.סיעתא דשמייא1
אם הם רבותיך אז כןנקדימוןאחרונה
מה המקור למשפט "הרבה שלוחים למקום"?מתואמת
מסתבר שזה לא ציטוט מדויק מחז"ל...
גוגל וג'מיני לא עזרו לי מספיק, אז אני פונה לעזרת החוכמה האנושית...
אז מה המקור לכך? (מן הסתם זהו שיבוש כלשהו של משפט אחר בחז"ל...)
בחז"ל זה "הרבה הורגים למקום" תענית דף י"ח עמוד ב'הסטורי
תודה רבה!מתואמת
אני לא יודעהסטורי
יכול להיות שרצו לעדן את הנוסח. כשהספורנו מביא את זה על תשובת האחים ליוסף "האלוקים מצא את עוון עבדיך" - הם לא מועמדים למוות, אבל המשמעות זהה. אנחנו יודעים שלא עשינו את מה שאתה מעליל עלינו ואתה רק אחד מהשליחים של הקב"ה להביא עלינו את הדין שמגיע לנו בין כך.
תודה רבה!מתואמת
הרבה פעמים ברשי (בכמה וריאציות)טיפות של אור
אולי הוא שינה מלשון הגמרא בתענית שהזכירוטיפות של אור
בהשראת המכילתא
"משה דברן את! אין לי שלוחין אין לי גדודים אין לי שרפים אין לי אופנים אין לי מלאכי שרת ואין לי גלגלי מרכבה שאשלח ואוציא את בני ממצרים שאתה אומר לי שלח נא ביד תשלח?"
"כך אמר יונה אלך בחוצה לארץ מקום שאין השכינה שורה ונגלית... אמר לו הקב"ה, יש לי שלוחין כיוצא בך שנאמר וה' הטיל רוח גדולה אל הים"
תודה רבה! עוזר לי מאוד.מתואמת
בשמחה 😊טיפות של אוראחרונה
שבועות!!אשר ברא
מבין שהתחלת הלילה את התיקוןזיויק
וברצינות: מהרל תפארת ישראלזיויק
ההכנה הכי גדולה:קעלעברימבאר
לספור את העומר 49 יום
לכן קוראים לחג שבועותקעלעברימבאראחרונה
הצעה לעל הניסים ליום ירושלים:קעלעברימבאר
עדיין גולמי אז יש הרבה מה לדייק.
בימי שובך את שבות עמך, כשעמדו על עמך ישראל צבאות ערב וביקשו להשמיד את עמך מנחלתך, ואתה ברחמיך הרבים רבת את ריבם, וירשו את עירך ירושלים עיר דוד משיחך, ואת הר ציון משכן ביתך, ואת גבול קדשך הר זה קנתה ימינך, והבאתם ונטעתם בהר נחלתך מכון לשבתך, ההר הטוב הזה. ולך עשית שם גדול וקדוש בעולמך. וקבעו יום ירושלים זה להודות ולהלל לשמך הגדול.
נשיאי העדה בפרשת השבוע....סיעתא דשמייא1
...ננחרו על ידי השם. הוא ידע שהם חוץ מנשיאי אפרים ויהודה יהיו המרגלים שבגללם דור המדבר לא יכנס לארץ ישראל.
האם יש כאן השגחה עליונה וחוסר בחירה חופשית? מדוע נשיאי אפרים ויהודה הוחלפו ובמקומם מונו כלב בן יפונה ויהושע בן נון ?
מה?!?שלג דאשתקד
מאיפה הבאת את זה שהנשיאים כאן זה הנשיאים שם? המרגלים נבחרו עי משה או העם, הנשיאים כאן נבחרו עי ה' בלבד (למרות שאין ממנים פרנס על הציבור וכו כפי שמתואר במסכת ברכות איך נבחר בצלאל).
רבינו בחיי כותב שהנשיאים כאן הם הנשיאים אצל קרח, ויש אומרים שהם מתו עם העם בחטא המרגלים ולכן הם לא הנשיאים בפרשת מסעי (כך כתוב איפשהו בדעת מקרא, ואולי יש לזה עוד מקורות). אבל זה לא שהם היו המרגלים.
יש לי המון חומר על זה, מקווה שהרבה כתוב ולא שכחתי דברים... אם מעניין אותך משהו ספציפי תכתוב
סליחה טעיתיסיעתא דשמייא1
(זה זמן טוב לכתוב -טיפות של אור
תודהסיעתא דשמייא1אחרונה
לא מוצא זמן ללמודאבא פגום
אשמח לעצה, לא מצליח ללמוד תורה.
אני קם כל בוקר בחמש כדי להגיע לעבודה מוקדם, לעשות את ה 9 שעותןלחזור מספיק מוקדם למשפחה ולהיות עם הילדים.
אני מגיע בערך ב 17:00 ואז קצת עם הילדים, סידורים וכבר מגיע זמן השכבות שלוקח שעה ואני מוצא את עצמי פנוי רק ב 21:30 במקרה הטוב (אם אין קניות באותו יום) וזה לפני שישבתי לדבר עם אשתי. רוצה ללמוד אבל כבר אין כוח. ניסיתי בעבר ללכת לשיעור דף יומי ב 22:00 אבל המוח כבר לא מתפקד בשעות האלה ולא מצאתי שזה ממלא אותי. מנצל את הנסיעות ל/מהעבודה לשתיים מקרא ושיעורים באוזניות אבל מרגיש שזה ממש לא זה. אשמח לעצות, תודה
שבת זה המאני טייםחתול זמני
בחן את עצמךשפויאחרונה
קודם כל כמו שנאמר כאן, שבת זה הזמן בדיוק בשביל סיטואציות כאלה של סיטואציות כמו שלך,
בנוסף אני ממליץ לך גם סוג של לעשות 'מבחן' לעצמך האם יש זמנים ארוכים שאתה משתמש בטלפון\מחשב\טכנולוגיה כזו או אחרת והזמן הזה מתבזבז לשווא, הרבה פעמים קורה לנו בלי שאנחנו שמים לב וזה יכול להיות אחלה של זמן לעשות בו את הדברים שאנחנו באמת רוצים, בהצלחה
המלצות לספר בים דרכך וסדרת אש החסידותאבא פגום
אין לי כמעט זמן ללמוד תורה, לומד קצת הלכה, מחפש להעמיק ושמעתי על הספרים בים דרכך וסדרת אש החסידות, יצא למישהו ללמוד אותם? יש המלצות? למי מתאים? האם שווה לכל נפש או כתוב בשפה גבוהה מידי?
תודה🙏
אש החסידות חזק מאודאחד אישאחרונה
ליום ירושלים - מה הגדר של "עיר שברשות הגוים" לביןקעלעברימבאר
(לבקשת הכותב)
"עיר שביד ישראל" לעניין קריעה ומקרי בחורבנה או בבניינה?
האם צריך שממש תהיה לנו עצמאות על השטח של העיר, או מספעק אוטונומיה מוגברת כמו בימי נחמיה?
מצד אחד הב"ח אומר שבימי גדליה היה צריך לקרוע על מצפה על אף שגדליה ישב שם ושלט כאוטונומיה על ישראל שנשארו בארץ והעיר יושבה ביהודים. כי סוף סוף מקרי בשלטון בבל. (ומכאן גם שמדינת חסות של צדקיהו מקרי ביד ישראל)
מצד שני אין אוטונומית גדליה כאוטונומית נחמיה שממש היה פחה ונציב על יהודה וירושלים בירתו. לא נראה שקרעו בימי נחמיה אחרי שהחומות נבנו, וזה מקרי "עיר שביד ישראל".
לכאורה מעזרא משמע שבניין חומות העיר מקרי "ונבנתה ירושלים" גם אם אין לנו עצמאות.
אני שואל זאת, כי יש המנסים לטעון בטעות שבעצם אין לנו עצמאות בעיר העתיקה כי אנו חייבים את אישור האומות לעשות הרבה דברים בעיר העתיקה.
אז גם אם נזרום תיאורטית עם שיטתם, האם לפי זה עדיין נחשב שירושלים נבנתה בששת הימים או לא? ומה לגבי השליטה שלנו בהר הבית? נחשבת שם העיר כבנויה או חרבה? (לא מדבר על המקדש שפשיטא שנחשב בחורבנו גם אם אנו שולטים שם וצריך עקרונית לקרוע עליו, כי במקדש חורבן הבניין הוא העיקר ולא השלטון על המקום).
אז לאחר ניסיון כושל להסביר בשיחה אישית -אריאל יוסף
אני שם כאן את הסיפור הזה של חנן פורת זצ"ל על הרצי"ה (שיש לו עוד עדים רבים) ובזה בל"נ אעצור.
'המוותר ברמת שלמה יוכה בעיר העתיקה' | ערוץ 7