העתקתי לפה הודעה ותגובות מתוך פורום המשפחה כי זה קשור יותר לפורום הזה, חשוב לי לקבל תגובות. העתקתי רק את התגובה שלי ואם תכנסו לפורום תוכלו לראות תגובות נוספות.
עד 1988 הותר השימוש בתרומת זרע מגבר זר רק לזוגות נשואים שבהם הגבר עקר. באותה שנה התירה המדינה את השימוש בתרומת זרע גם בקרב נשים רווקות, אם כי בתנאים מפלים ודרקוניים, כגון בדיקה פסיכיאטרית, בדיקה של עובדת סוציאלית והגבלות נוספות. בעקבות עתירתה של ד"ר טל ירוס-חקק לבג"ץ ב-1997, בוטלו ההגבלות והתנאים.
בשנים שחלפו התרחשו פריצות דרך טכנולוגיות בטיפול בגברים עקרים, וכיום כמעט שאין זוגות נשואים הנזקקים לתרומת זרע: שיעורם בקרב משתמשי בנק הזרע צנח מ-65% (לעומת 35% רווקות - לסביות וסטרייטיות גם יחד) לכדי פחות מ-20%, בעוד ששיעור הרווקות זינק ליותר מ-80%. "שיעור הרווקות עלה בשנים האחרונות במאות אחוזים", מאשר פרופ' יגאל מדג'ר, מנהל היחידה לפריון הגבר ובנק הזרע בשיבא. "גילן מצד אחד עלה מאוד, מה שאומר שכל אישה זקוקה להרבה יותר זרעים כדי להשיג היריון, ומצד שני ירד מאוד, מה שאומר שהמעגל התרחב. הלסביות, למשל, מגיעות כבר בגיל 28".
הגידול במספר הרווקות שמגיעות לבנק הזרע התרחש בד בבד עם השינויים שחלו בדפוסי המשפחה והפיכתה של המשפחה החד-הורית לתופעה שכיחה. לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בשנות ה-70 היה שיעור המשפחות החד-הוריות בישראל כ-4%, בשנות האלפיים הוא עלה ל-10%, וכיום מספרן גבוה ממאה אלף. קצב הגידול של המשפחות החד-הוריות בשנים האחרונות כמעט כפול מקצב הגידול של כלל המשפחות, והצפי הוא שהתופעה רק תתעצם. לפי נתונים שפרסמה המועצה לשלום הילד, מספר הילדים שחיים במשקי בית שבראשם רווק או רווקה עלה מ-23,800 בשנת 2000 לכ-36 אלף ב-2005, גידול של יותר מ-50%.
הערכה היא שיותר מאלף ילדים נולדים בישראל מדי שנה באמצעות תרומת זרע, ושעד היום נולדו כך כ-8,000 ילדים. "הרווקות יצאו מהמחבוא", אומר פרופ' מדג'ר, "כבר אין בושה להיות משפחה חד-הורית או חד-מינית. אם בעבר השתמשו בשירותי בנק הזרע מאה נשים בשנה, היום רק באזור המרכז משתמשות בהם יותר מאלף. הבעיה היא שלבנק אין יותר הלוואות לשחרר - ההיצע לא יכול יותר לספק את הדרישה".
התגובה שלי:
גם אני מודעת לקדושה שיש במשפחה שנבנית מתוך חיבור בין איש ואישה אך במציאות הקיימת היום שבה אין מענה אמיתי לכמות הרווקות אני חושבת שצריך לתת לגיטיציה ואף לעודד אותן בגיל מסויים (קשה לקבוע, אולי 35) ללדת באופן כזה ובע"ה אם יתחתנו כשיש להן כבר ילדים אז יזכו גם לזוגיות ובינתיים יזכו ללדת ילד/ים.
במקביל ודאי שיש לפעול למען המצב:
א- לאחרונה התארס בן משפחה שלי ולמרות הקשר הטוב שיש לי איתו אני לא מתכוונת להגיע לחתונה כי חתונה של זוג בפער גילאים כזה היא פגיעה ישירה בכל אותן רווקות. בזמן שנלחמים על חוסר הלגיטימיות של חד-הוריות מבחירה יש להלחם על חוסר הלגיטימיות להנשא בפער של 5-6 שנים ויותר (כשהבחור הוא המבוגר כמובן). כי התוצאה היא שלרווקות בגיל מסויים- אין עם מי להתחתן! (כן כן- פשוט כך)
ב- כנגזרת ממה שכתבתי קודם, יש פער בין הבחורים ובחורות וכתוצאה מכך גם ה"דרישות" של הבחורים הן לא רק שלא הוגנות (זה לא הבחור שלא הוגן, הוא במובן מסויים "קרבן" של מציאות, זאת המציאות שלא הוגנת וזאת החברה שאחרית לכך) ורווקות מגיל מסויים מבינות שהסיכוי שלהן להגיע לקשר אוהב וטוב קטן. זאת, בנוסף לתחושה הקשה של התלות בחברה, הצורך להיות יפה,נחמדה ומוצלחת כדי לקבל הצעות וכו'...
אז מה ניתן לעשות?- מעבר למה שכתבתי בפסקה הקודמת, צריך פשוט להציע הצעות!!! וגם- לא לתת לגיטימציה ליחס של הבחורים לנושא השידוכים (ובזמן שאנחנו מזדעדעים איך בוגרות האולפנות והמדרשות שלנו חושבות בכיוונים של חד הוריות עלינו להזדעזע מהדרך שבה מדברים בחורים בתוך הישיבות שלנו!)
אין לי כוונה לבקר סתם כך אף בחור באופן אישי וגם ברור לי שאם מציאות מקולקלת זה לא מצדיק קלקול נוסף בשביל ליצור "אפליה מתקנת" פשוט באמת ממקום שאומר- זו המציאות ועכשיו מה הכי טוב ונכון אני חושבת שצריך לשמוח על הבריאות הנפשית והאומץ של אותן אלה שלא מוותרות על הרצון להיות אמא.
ואם אנחנו רוצים לשנות את המציאות ולהביא למצב האידיאלי של משפחה עם זוג הורים אפיק הפעולה הוא במקומות אחרים כנ"ל ובואו נסמוך על הרווקות שהן מאוד מאוד רוצות להתחתן ועושות הרבה הרבה למען זה והן בשלות לקשר אמיתי ולא שבויות בדרישות חיצוניות (ודאי בהשוואה לחברותיהן שנישאו בגילאים הצעירים יותר אך גם בלי ההשוואה, מי שמכיר את המציאות מקרוב, יודע ותשאלו את כל השדכניות- מה מבקשים הבחורים ומה מבקשות הבחורות).
שנשמע בשורות טובות- בין אם לידות ובין אם חתונות!
* למי שמתעניין, הכותבת היא רווק בת 26, אמנם עוד רחוקה מהמקום הזה אבל יש לי לא מעט חברות שמתקרבות ל-30 ושכבר עברו את ה-30 ואני יודעת מה הן עוברות מונסה להכיר להן ומזדעזעת מהצעות שמגיעות אלי של בחורים בני 32-33 (שאני מסרבת להן..) וגם מצעירים יותר שאחרי שאני נפרדת מהם ומנסה להציע להם, אני רואה מה הדרישות שלהם (בחור בן 28 שלא הסכים להפגש עם בת 27, איתי הסכים כנראה רק בגלל מה ששמע עלי, כנ"ל לגבי בחור בן 27 שהצעתי לו מישהי בגילו. שלא לדבר על דרישות חיצוניות אחרות שלא נעים לי לפרט) וכאמור, הבחורים הם באיזשהו מקום "קרבן".