מותר לגעת ביד של מישהי בשביל להביא לה עודף?חסדו לעולם
אני עובד בתור מוכר בב"ב וכשבאתי היום להביא למישהי עודף היא אמרה לי "תניח" .
אני עובד כבר שבועיים ועדיין לא יצא לי מצב כזה עם שאר העלמות החרדיות.. די מוזר
יצא לי כמה פעמים שמוכרים/קונים הניחו את הכסףהפואנטה
כדי לא לגעת.
בעיניי הכי טוב. משתדלת גם לעשות את זה.
^^ הנהגה טובהניגונא

יש מקומות עם מתקן קטן במיוחד בשביל זהסתם 1...
זה גם מונע בעיות אחרות לא הלכתיות ומונע בזבוז זמן.
בכל מקרה נגיעה שבאה אגב ללא כוונה אין בה איסור כמדומני, במיוחד אם לא התכוון. אבל בעניינים כאלה שהנפש מחמדתן כדאי להחמיר.

אגב יש דעות לגבי כפפות שזה מועיל בנידון כזה...מעניין
כפפות? זה הכי מעליב שישנקדימון
אפילו אם זה מועיל (ולכאורה אני לא רואה שזה יועיל) זה פשוט חוסר דרך ארץ. זה עצבנות דתית שגורמת חילול ה׳.
לא, זה רעיון גרוע.
התכוונתי על נידון בעיון לא למעשהסתם 1...
למרות שהרב פאלג'י מזכיר בשות שככה נהג.
האם כפפות נחשבות חוצץ או לא וכו.

לגבי מעליב אני חולק עליך. אף אחד לא חייב לדעת את הסיבות. ואם אדם נגעל או חולה כפפות כן בסדר?

עצבנות דתית היא תופעה סובייקטיבית ובעיה נפשית. אדם יכול להיות מחמיר מאוד וכלל לא להיות בעל עצבנות דתית ולהפך. בשאלה מה הולך בפנים.
הדיון כרגע הוא פרקטינקדימון

אפשר לשים לב אם אדם באמת גרמופוב או לא. סביר להניח שגרמופוב לא יעבוד כקופאי כשכל החיידקים עושים שם חגיגות.

וחוץ מיזה אדם צריך לחשוב על איך הסובבים אותו יפרשו את מה שהוא עושה, ולכן אם הוא עושה מעשה שאנשים יפרשו אותו באופן מובהק לדבר מסויים אזי הוא אפילו עושה חילול ה' במזיד.

אפשר כמובן להתעלם לגמרי ממה שהסביבה חושבת, אבל תלוי מתי ובאיזה סיטואציות ובאיזה חברה מדובר וכו'.

שילבש חולצה עם כיתוב "אני גרמופוב"הדוכס מירוסלב

השאלה היא האם זה דבר שחושבים עליוארץ השוקולד
הגמרא בסוטה יוצאת כנגד "כל המרצה מידו לידה על מנת ליהנות מיופיה..."

מקובלני מאחד מרבותי שהאמירה היא: אתה מחזיר עודף למישהי וכל מה שאתה חושב זה על הגוף שלה???
ולכן זה כה בעייתי ולא עצם המגע, שעליו שייך לדון בגדרי איסור נגיעה.
המגע עצמו הוא איסור בפני עצמו, י"א מדאורייתא י"א מדרבנןהדוכס מירוסלב

אי אפשר להגיד שאין בזה שום איסור.

זה אולי לא דומה לאיסורים אחרים, ובטח שבטעות זה חמור פחות.

אבל בוודאי שיש בזה בעיה ואין שום עניין לגעת באנשים סתם.

בטח לא כשהם לא מעוניינים בזה

אתה מוזמן לעיין בהלכות נידה ולראות אם בטוח יש בכך איסורארץ השוקולד
בכל מקרה, הזוי לי שיש מקומות שכל מה שהם חושבים עליו זה המגע...
הרמב"ם סובר שזה דאורייתא הרמב"ן סובר שזה דרבנןהדוכס מירוסלב

אף אחד לא סובר שזה לא כלום.

מה שייך להסתכל בגמרא? אין מקום להבנות שלנו, אנחנו מדברים על הלכה.

הפניתי להלכות נדהארץ השוקולד
יורה דעה סימן קצה, שם מופיע שכדי שזוג לא יגעו אחד בשניה בתקופת איסור כשהם במרכבה, עדיף שמישהו ישב ביניהם.
השני לא יגע בה?
ברור שכן, כי אם לא אין בכך תועלת שיהיה. אלא שמגע בין בני אדם שאין ביניהם קשר רגשי, לא אמור להעלות אסוציאציות ומחשבות בעייתיות.
מעבר לכך, כבר ציינתי בעבר שהש"ך ביורה דעה סימן קנ"ז סעיף קטן י התיר נגיעה שאינה של חיבה (כלומר, שאינה בעלת אופי מיני). אמנם, אתה טוען אחרת בדברי הש"ך, אבל כך הבין אותו האגרות משה (אבן העזר חלא א סימן נא אם אינני טועה), גם אם הרב פיינשטיין לא סמך עליו למעשה, לש"ך יש גם כתפיים רחבות.
ראוי לזכור שהרבה מיהדות אשכנז פוסקת כש"ך במחלוקות שלו עם השלחן ערוך וכן שמעתי מראש ישיבה פה שאשכנזים יכולים לפסוק כש"ך במקרה זה של נגיעה.
אתה מערב דבריםהדוכס מירוסלב

האיסור על הזוג הוא בגלל שליבו גס בה, זה לא קשור לאיסור עם מי שליבו לא גס בה.

האיסור פה הוא או איסור בפני עצמו או גדר שגדרו חכמים מפני איסורים אחרים (הרהור, תוצאות הקרבה וכו').

גם אם פוסקים לפעמים כמו הש"ך אצל האשכנזים, בפועל לא פסקו שם ככה. אם גדול הכח דהיתירא בדורות האחרונים אמר שלא סומכים עליו, אז לא סומכים עליו.

וזה לא כי הש"ך הזה לא מספיק טוב, זה כי אחרי העיון רואים שההבנה שלך שזה מותר היא מוטעית ולא נכונה. ועל זה הרב פיינשטיין כותב שאי אפשר לסמוך, כי הש"ך בעצמו לא התכוון לזה. ודנּו בזה כבר כמה פעמים. חשבתי שקיבלת את דברי אחרי שהוכחנו שהפוסקים הבינו ככה, אתה שוב מצטט את הש"ך מחוץ להקשרו למרות שכבר ראית שהרב פיינשטיין אומר אחרת (ומי יכול לחלוק עליו ועוד להתיר יותר ממנו?!).

הרב פיינשטיין אמר שהש"ך לא התכוון לזה?ארץ השוקולד
ולא עושים קל וחומר ממקל וממחמיר, כי לכל פוסק יש מקומות בהם הוא מחמיר ובהם הוא מקל.

הרב פיינשטיין כתב שהוא לא סומך על זה, אבל ככה הש"ך כותב.

ולגבי ה"בפועל לא פסקו ככה" איך אתה מודד "בפועל מה פסקו"?
אנשים פה מוזמנים לברר עם הוריהם כמה "איסור נגיעה" היה קיים לפני עשרות שנים?

נכון, יש הבדל בין זוג נשוי לאנשים רגילים ולכן אמרתי שבמקרה של קופאית אם היד נוגעת תוך כדי מתן עודף זה לא דבר שחושבים עליו, ואני תוהה אצל כמה אנשים מגע כזה מעורר "הרהור"? ואולי החמרות בצניעות הם הגורמות לאנשים להרהר בעקבות מעשה יום יומי.
הש"ך לא כתב ככה, כבר הסתכלנו בו שנינוהדוכס מירוסלב

בוא נדבר מדע במקום לדבר תאוריות.

ככל שאדם יותר מהרהר, ככה הוא מהרהר יותר.

לכן יש את העניין של התמכרות לנושא הזה, מוזמן לחפש הרצאת TED בנושא.

החמרות בקדושה גורמות לקדושה. "שכל מקום שאתה מוצא גדר ערוה אתה מוצא קדושה"

צר לי, אבל אני רואה הפוך במציאותארץ השוקולד
אני רואה שככל שמחמירים בצניעות צריך להוסיף עוד גדרות.

לפחות ככה אני רואה בפועל באזורים חרדים.

מסכים איתך שלחשוב על עניינים כאלה לא תורםארץ השוקולד
אבל לפעמים החמרות זו גם דרך להתעסק בכך.

לא צריך לחשוב על זה שהקופאית אישה והיא נוגעת בך, אלא ניתן לחשוב על זה שהיא אדם ואתה קונה ממנה משהו והיא נותנת לך עודף.

בואו נחשוב על עצמנו כבני אדם ולא כאובייקט מיני.
👍 תשובה יפהסתם 1...
התגובה הזאת לא רלוונטית בכלל לדבריהדוכס מירוסלב

זה כי אתה מדבר על הצבועים שעליהם חז"ל הזהירוהדוכס מירוסלב

כמאמר ינאי המלך: "אל תתיראי מן הפרושין ולא ממי שאינן פרושין, אלא מן הצבועין שדומין לפרושין, שמעשיהן כמעשה זמרי ומבקשין שכר כפנחס". אלה אנשים שכלפי חוץ מראים לך שהם צנועים ופרושים ובעצם הם עושים את כל התועבות.

כשתראה אנשים שבאמת מקפידים על צניעות ועל פרישות, תראה קדושה.

יכול להיות שאתה רואה אחרת, אבל ככה אמרו רבותינו, ואין לנו אלא דבריהם.

אין לי טענה כנגד דברי רבותינוארץ השוקולד
יש לי טענה כנגד חומרות של הדור האחרון שמשיגות מטרה הפוכה.

יתכן שרבים מאלו הם צבועים, אבל לא נראה לי שהצביעות החלה בכוונה אצל רובם, ובעיקר אני לרוב מניח שאנשים מחפשים לעשות טוב, ומנסה להבין את דרכם גם אם הם טועים. לקרוא להם צבועים נשמע לי מרחיק לכת.
אין דבר כזה חומרות של הדור האחרוןהדוכס מירוסלב

חז"ל הם אלה שאמרו שמי שהולך בדרך שיש בה נשים לא צנועות, אפילו אם מובטח לו שלא יראה, הוא רשע.

כל אלה שאתה מדבר עליהם הם צבועים שרודפים כבוד. אבל אם אתה חושב שזה נפוץ אצל חרדים, אני חושש שאתה נגועה בשנאת חינם.

אני אומר לך, מידיעה מוחלטת, שהעבירות מהסוג שאתה חושב עליהם, נפוצים בשיעור של כמה מאות אחוזים בציבורים מעורבים מאשר בציבור החרדי.

לא דיברתי על עבירות מעשיות, אלא על החשיבהארץ השוקולד
ואני מסתובב הרבה באזורים חרדים, אז זה מהיכרות קלה

ובטח שיש חומרות של הדור האחרון.

חז"ל אמרו זאת, אבל יש הבדל בין להסתכל ללראות ויש גם עניין של על מה אתה חושב ועל כך אני בא בטענה.

כשאני קונה מהקופאית, אני שואל אותה על היום שלה וקונה את מה שצריך, תשומת הלב שלי לא מופנה לאיך הכסף נגע בי.
אני חושב שהוא התכוון לזה שאין עניין להתעמקסתם 1...
בנושאים הללו, להוסיף גדר על גדר ולראות במציאות בעיות צניעות בלבד ולחפש אותם.

תחשוב על אדם שכל היום אומרים לו אל תחשוב על ספל אדום וכו' ...הלוך חזור כל היום... על מה הוא יחשוב? ניחוש אחד
אכן, ניסחת יפהארץ השוקולד
תודה👍
אף אחד לא דיבר פה על להתעמק, אלא מאידך לא להתיר איסוריםהדוכס מירוסלב

שחז"ל אסרו. אתה באמת חושב שיש היתרים לדברים שחברינו פה כתב?

גם אם דברי חז"ל הם גדר על גדר על גדר על גדר, זה בוודאי "בסדר", ואנחנו יוכלים להסתדר עם זה.

אף אחד לא הוסיף משהו שחז"ל לא אמרו.

מי שלומד הלכות צניעות וכל היום חושב עליהן זה רק כי הוא לא מקיים אותן.

אני לא רוצה להתערב לכם בדיוןסתם 1...
אני מאוד אוהב לראות וללמוד.

אני גם לא מונח בסוגיה, אבל משהו מעניין שצד לי את העין בשולחן ערוך סימן קצה' היה שבזמן שבעל ואשה אסורים לא ישתה הבעל אחרי אשתו מאותו כוס אך אם אחר שתה לפניו כבר לא חוששים.

האם מכאן אני יכול להסיק שלאחר מותר לשתות מכוס של אשתי אחרי שהיא שתתה? לי זה נשמע אסור ולא ראוי כלל אך יש לתת את הדעת על הפרט הזה ועוד.

אינני חושב שאתם חולקים למעשה. אף אחד לא התיר כאן, לפי מה שאני רואה ומבין, נגיעה באשה אסורה. אלא מחלוקת על היחס לדיני צניעות ועריות.
הוא אומר שהש"ך מתיר את זה, למרות שמההסתכלות, בדיון אחרהדוכס מירוסלב

לא נראה ככה. והרב פיינשטיין כותב שעל ההבנה שלו אי אפשר לסמוך להלכה אפילו במקום של דוחק (לא ברור כמה דוחק, אבל ודאי לא פיקוח נפש). על זאת נקודת המחלוקת.

לגבי שתיה מכוס אחרי כוס, איך יתכן שלאדם אחר מותר אם אחד הטעמים שאסור הוא משום סכנה בגלל הדבקה בחיידקים? (צוואת ר"א, קורא לזה "רוח רעה" שמעבירה חולי).

כמדומני שפשט השו"ע שם צריך עיון, לא מכיר את ההלכה הזאת. זה בהלכות נידה נכון?

כנראה הכוונה היא שאין חשש מצד הקרבה, ובאמת שתיה אחרי שתיה ולא אחד בפני השני אין בה עניין קרבה, בניגוד לבין בעל ואישה. לא יודע, בכל אופן, צריך ללמוד את ההלכה הזאת עצמה, לא ראיתי אותה אף פעם (רווק וזה)

תשובה לתחילה ולסוףארץ השוקולד
1. אכן הרב פיינשטיין החמיר, אבל הש"ך התיר, אז לכל צד יש על מי לסמוך.
2. ביחס לסוף דבריך, יש הבדל בין דינים בין בעל לאשתו נידה לסתם אישה ברחוב שלא החמירו ברוב הדברים עד כדי כך (למעט ייחוד)
אני לא מבין כמה וכמה דבריםהדוכס מירוסלב

1. בפועל רואים שמי שהיה מעורה במציאות של החבר'ה שהיו לוחצים ידיים (יהדות אמריקה הפחות חרדית) אסר למרות שהוא כח דהיתירא גדול, ולא בכדי.

2. זה שיש הבדל, זה רק בטעם האיסור. ואלה לא חידושים של הדור שלנו, מידות החסידות האלה. גם אברהם אבינו נהג בהם אפילו ב"קדש עצמך"

יש הבדל בדיניםארץ השוקולד
אתה מוזמן לעיין בסימן קצה ולראות שם מפורש בדרכי משה ובשלחן ערוך דינים השייכים בין בני זוג, שלא ראינו אחרים נוהגים בהם וגם מפורש שמותר לאחר.

כפי שציינתי ביחס למרכבה, שהרמ"א פוסק שעדיף שמישהו ישב בין הזוג כשהיא נידה, כי בטוח יגעו אחד בשני.
מה שייך עכשיו מה שמותר לאחר?הדוכס מירוסלב

אתה מדבר על דברים שאין בהם קרבה מצד עצמם וזה ממש לא רלוונטי לדיון. איך הגעתם להלכות נידה? אני לא מבין.

ברור לכם שהאיסור בנידה הוא כי ליבו גס בה, ולא משום הרהורי עבירה, נכון?

כידוע שבעל שמהרהר באשתו זאת לא עבירה (לחלק מהפוסקים יש לו בעיה עם ונשמרת, במיוחד בזמן שהיא נידה, אבל בשאר הזמן לא).

כשתראה לי את הרמ"א הזה, אני אראה לך איזה תשובה מהדברי חיים שתסביר לך מה קורה כש"אחד יושב בין בני הזוג". תסמרנה שיערות אזנך.

תפתח יורה דעה סימן קצהארץ השוקולד
בשלחן ערוך ובדרכי משה על הבית יוסף על הטור.

כל השרשור הזה דן המתן עודף ולא לחיצת יד, לכן ברור שאין קרבה כאן
אני לא באמת הולך לשתף את הדברי חיים הזה כאןהדוכס מירוסלב

כי הדברים שם מזעזעים את הנפש.

חשבתי שתבין ברמז כמה ההיתר הזה לא צריך להתקיים בפועל (אני לא בטוח שזה מה שנאמר, אגב)...

ככה נכתב בפירושארץ השוקולד
ויותר מעם ישראל קיבל את הרמ"א מהדברי חיים

מי שרוצה לבדוק מוזמן לפתוח
הדברי חיים לא פסק נגד הרמ"א שם והוא לא יצא נגדו ויותר מזההדוכס מירוסלב

הוא התייחס למציאות שהייתה שם כאל מובנת מאליה (והיה יוצא לך עשן מהאוזניים אם היית שומע את המקרה). המציאות פשוט מוכיחה שהפסק הזה מוליד תקלות נוראיות ואיומות

כן, מותר לאיש אחרארץ השוקולד
יש קרבה בין זוג נשוי יותר מסתם גבר ואישה ולכן יותר החמירו שם כשהיא נידה
אני חושב שיש מקום רחב להתירארץ השוקולד
על סמך הש"ך.
והוא לא היחיד, יש עוד פוסקים שהפנו לי וטרם למדתי אותם אבל סיפר לי תלמיד חכם אחד שכך הוא פוסק ותלמיד חכם אחר סיפר לי שבשו"ת בני בנים התיר ללחוץ יד כדי שלא תתבייש.
אמנם, החזון איש והרב שטרנברוך מאוד החמירו בזה, אבל נראה לי שיש מקום נרחב להקל בדבר יומיומי שאנשים נורמלים לא שמים עליו את הדעת.

כפי ש@סתם 1... כתב עיקר מחלוקתנו היא ביחס, אבל יש גם הבדל למעשה
שוב, גם אם נניח שדבריך מתקבלים (ועלי לכל הפחות לא), זה דיעבדהדוכס מירוסלב

גמור. ואתה מציג את הדברים כאן כאילו שהם לכתחילה

אגרות משה אבן העזר בסתם 1...
לגבי נגיעה אקראית, האגרות משה כותב שאין בעיה בנסיעה באוטובוס גם בזמן שיש צפיפות נוסעים וגברים ונשים נוגעים זה בזה.

"אין איסור שלא בדרך תאווה לכל הדעות, ולכן לא שייך לחוש מלנסוע ב''סאבוויי'' בשעת הליכה לעבודה, אף שלא יכול להיזהר מנגיעה ודחיפה בנשים. שהנגיעה בלא מתכוון, מחמת שאי אפשר לו להיזהר, אין זה דרך תאווה וחיבה. כמו כן אין איסור מטעם זה גם לשבת אצל אשה, כשאין מקום אחר".

השאלה מה הגדרה של העברת עודף אם היא דומה ללחיצת יד או לנגיעה שאין בה כוונה כלל.
אליבא דהבן איש חי זה דרך חיבההדוכס מירוסלב

בד"כ מביאים את תחילת דבריו להקל ומקצצים את ההמשך.

"חכם וזקן שהנשים נושקות ידיו – אין צריך לסרב ולדחותן, כי זו הנשיקה שהיא על גב היד אינה דרך חיבה. אין חיבה אלא בנשיקה על הפנים או על המצח. ועוד, מוכח הדבר לכל אחד שעושות כן לכבודה של תורה וכוונתן למצווה, כמו נשיקה שנושקות לספר תורה, וכיוון שמתכוונים לשם שמיים הרמ" – אין בזה חשש, הן מצד החכם והן מצד האשה... וכתב הרמ"א: יש אומרים כל שאינו עושה דרך חיבה רק כוונתו לשם שמיים – מותר. וכן יש לומר בנדון... אולם, במנהג אנשי אירופה, כשיבוא אורח לבית חבירו, יאחוז האורח בכף בעל הבית או האישה אחיזה חזק בעלת הבית, וכן להפך, ויתאחזו בכפם אחיזה חזקה, וזה הוא אות חיבת השלום, ודאי ירא שמיים צריך להיזהר לבלתי לעשות חיב זאת, כיוון שהיא אחיזה ונגיעת יד ביד דרך חיבה אחיזתם בכפם בחוזק להורות בה חיבה יתיר, שלכך תהיה אחיזתם בכפם בחוזק להורות בה חיבה יתירה".

הרב שרלו (ממאמרו העתקתי את הציטוט) למשל הביא מכאן ראיה שמותר (מסברה, למרות ברור שהרב כותב שאסור), כי לשיטתו המציאות השתנתה. למרות שברור שללחוץ לאדם יד זה להראות לו חיבה ואמירת שלום וגם היום נוהגים ללחוץ בחוזק ויש כאלה שמגדילים ואומרים שמי שלוחץ ברפיון הוא "מעליב".

דברי הרב שרלו עצמם, לאחר הציטוט הנ"ל, לחיבת הקודש והאמת: "לכאורה, המציאות כיום הפוכה, ולחיצת יד היא כנימוס ולא כחיבה. ומכל מקום, גם במקרה שהתרנו, לא ילחץ בחוזקה".

אביא גם את סיכום דברי הרב שרלו שם, כדי שאנשים לא ינסו להוציא את מגמתו מהקשרה:

"בתחילה, הקפדה על כללי הצניעות הנה קשה ומתישה, אבל בסופו של דבר הקפדה זו מביאה אותנו לחיים בריאים יותר, טבעיים יותר ונעימים יותר. לאחר שיצליח האדם לחיות בצניעות, פתאום יחוש וירגיש כיצד התנהגות זו כל כך מתאימה לו, כל כך שייכת אליו. פתאום יבין, שהמציאות הקודמת, המציאות שבּהּ לא הקפיד על ענייני צניעות, היתה מציאות כל כך רחוקה ממנו ומנפשו. פתאום יבין, שמקומו האמ ִ תי בתוך היכל הקדושה של עולם הצניעות והטבעיות"

הרב פאלג'יסתם 1...
מזכיר בשות שלו, לא זוכר מי ואת המקום.

שבשבת הוא היה שם כפפות בגלל נשיקות הציבור, נשים וגברים על ידיו.

נגיעות חיבה הן דבר יחסי שמשתנה. היום לחיצת יד היא לא חיבה. מכאן שהאיסור לא מדאורייתא. מדרבנן יש לדון.

האם ניתן לבוא למישהו שהתחכך בטעות בלי לשים לב כלל במישהי ולומר לו (להזכיר לו כי כלל לא שם לב) שעבר איסור נגיעה?
הרב פלאג'י כתב על נשיקה בידהדוכס מירוסלב

וגם הבן איש חי חילק בין נשיקה ביד לבין לחיצת יד

אינני מבין איך נתינת עודף דומה ללחיצת ידארץ השוקולד
לא דובר על לחיצת יד, אלא רק על העברת העודף מיד ליד.

איך יש כאן חיבה?
כמובן להתיר העברת עודף ולא לחיצת ידארץ השוקולד
שזה דיון אחר שבו אין לי מספיק ידיעה.

אבל כדי לבחון את עצמנו, אעלה שתי אופציות:
1. אם כבר חומרא ראויה, תשאירו את העודף אצל הקופאית שזו מעלה גדולה. כפי שהגמרא אומרת שגדולה הייתה מעלתו של איוב מאברהם, כי איוב השאיר את העודף.
(נדמה לי שזה העניין של ויתור בענייני ממונות ואי התקטננות)

ברור שאברהם היה עדיף בחינוך ולכן הוא נבחר, כפי שה' מעיד על אברהם "כי ידעתיו למען אשר יצוה את בניו... " לעומת איוב שבניו ובנותיו היו חוגגים והוא העלה קרבן פעם בשבוע כי "אולי חטאו בני".

2. ניתן לחשוב לעצמנו, האם אנחנו בוחרים את הקופה כי יש שם קופאי/ת לעומת קופה אחרת או בגלל התור?
אם אכפת לנו רק מהתור, כנראה שזה לא באמת מעלה הרהורים...

ומי שבאמת רוצה חומרא והנהגה ראויה שיעשה/תעשה כמו בהצעה 1
מה זה העניין שכתבת ב1? אפשר מקור?הדוכס מירוסלב

גמרא (בבלי) בבבא בתרא וילקוט שמעוניארץ השוקולד
בבא בתרא (דף טו עמוד ב):
"א"ר יוחנן גדול הנאמר באיוב יותר ממה שנאמר באברהם דאילו באברהם כתיב (בראשית כב, יב) כי עתה ידעתי כי ירא אלהים אתה ובאיוב כתיב (איוב א, ח) איש תם וישר ירא אלהים [וסר מרע] מאי וסר מרע א"ר אבא בר שמואל איוב וותרן בממונו היה מנהגו של עולם נותן חצי פרוטה לחנוני איוב ויתרה משלו"

ילקוט שמעוני (רמז תתצב):
"ויאמר ה' אל השטן השמת לבך אל עבדי איוב -
א"ר יוחנן:
גדול הנאמר באיוב, יותר ממה שנאמר באברהם.
דאילו באברהם כתיב: כי עתה ידעתי כי ירא אלהים אתה.
ובאיוב כתיב: תם וישר ירא אלהים וסר מרע.

מאי סר מרע?
אמר רבא בר שמואל:
איוב ותרן בממונו היה.
מנהגו של עולם חצי פרוטה לחנוני ואיוב מדנפשיה קא יהיב.
איוב לא קרא עצמו עבד והקב"ה קראו עבד (ביהושע ברמז ד')."

כולנו מדברים על החסד של אברהם ונתינת צדקה, שזה יפה מאוד. אבל הגמרא מעלה עניין אחר, בואו נהיה וותרנים בכסף ולא להקפיד על האגורות ומביאה זאת כמעלה גדולה מאברהם שזו נקודה למחשבה...

שנזכה
אז פתרנו את הבעיהסתם 1...
@פלוני מפונפן

מהיום פשוט נשאיר את העודף! גם פתרון...
אכן, זו הצעתיארץ השוקולד
מי שי/תנהג כך יזכה במעלה גדולה ותבוא עליו/ה הברכה
מעניין! אני לא מבין מה המעלה בזה אבל מגניב שלא שמעתי על זההדוכס מירוסלב

בחיים

אז כל פעם שאנחנו משאירים טיפ אנחנו מקיימים מצווה. כיף לדעת

המעלה נכתבת בפירוש שזה ויתור על ממון ואי הקפדהארץ השוקולד
דומה לדברי הט"ז בהבדלה, אשתדל לכתוב זאת בפעם הבאה בלי נדר
הפשט של ותרן בממונו, ממה שאני למדתי, היה שלא מוציאים ממנוהדוכס מירוסלב

ממון בדין אלא הוא מעדיף להתפשר אפילו במחיר של הפסד כזה או אחר.

פה השאלה לא מתעוררת, כי הכסף מוחזר לו. הוא מיוזמתו שוב מוציא מכיסו ומוסיף לאדם שנתן לו.

זאת לא צדקה, כי המוכר לא אמור להיות עני. זה לא מעשר, כי... זה לא מעשר.

אז מה המעלה? סתם התנהגות של אדם בעל חסד?

מעניין, אשתדל להסתכל במפרשים שם. ישר כח!

זה אי הקפדהארץ השוקולד
כי אתה נותן חמש כשהמחיר 4.90 ולא מטריח את המוכר לטפל בעודף
אבל זה מכר, קניין. אין פה טרחה, זה שורת הדין. זה התפקיד שלוהדוכס מירוסלב

אני חושב שיש שם סתם סוג של חסד דומה לצדקה

היא עדיפה על הכנסת אורחים לפי הגמראארץ השוקולד
לא המעטתי מגדולת המצווה. אבל אתבונן שם בלי נדר, זאת שאלההדוכס מירוסלב

רצינית.

כי על הכנסת אורחים נצטווינו די במפורש (כלומר מצד זה שזה חסד, והוא מוזכר במפורש בתורה).

אבל וותרנות בממון לא נזכרה בתורה בכלל, ואפילו לומר שזה חסד קצת קשה.

לא שאני בא לחלוק על חז"ל, חס ושלום, רק קשה להבין את זה כמו שזה נראה בלי עיון שם...

תעיין ותחלוק את מסקנותיךארץ השוקולד
בשביל מה יש שבת?
שבת שלום
שבת קצת עמוסה הדוכס מירוסלב

ואיך היא הייתה?ארץ השוקולד
תודה רבה, מעניין מאוד!הדוכס מירוסלב

את הפנינים הללו דולים מים הגמראארץ השוקולד
בדף יומי

לרוב בלימוד ישיבתי זה מתפספס.

על הדרך פרסומת לדף היומי
אני לומד בדרך משלי הדוכס מירוסלב

ב"ה לא עם הארץ במדרשים, אבל את זה לא ידעתי למרות שזה אמור להיות מדרש מפורסם

לא תקפתי אותךארץ השוקולד
ניסיתי לפרסם את דף יומי על ידי הצגת יתרון שאין בלימוד הסטנדרטי בישיבות
לא אמרתי שתקפת, רק רציתי להחמיא לעצמיהדוכס מירוסלב

לצערנו המקומות האלו הם בדרך כלל בתוך מוחותיהם של גבריםלא שייך

חחח אתה מהאלה?הדוכס מירוסלב

לרוב רובם המוחלט של הגברים והנשים יש יצר הרע (ואפשר לדון אם יש איזה חד בדרא היום או לא)...

למרות שאני מסכים איתך על הרעיון, הבחור שהגבת לו ב"ה פשוט בחור מאוד צדיק ולא מכיר את המציאות הזאת. הלוואי על כולנו!

אתה לא רוצה להיכנס לי לראשלא שייך

קשה מאוד למצוא את היציאה...

ולכן הגבתי לו כך, כי זה לא לגמרי פייר לדבר על המציאות (מקומות כאלו ואחרים), מבלי להכיר את המציאות הפרודיאנית הבסיסית יותר.

אם כי אני מסכים איתך על המציאות, זה לא מאותם טעמיםהדוכס מירוסלב

פרוייד היה קצת משובש

נכון, אבללא שייך

בכל שקר יש גרעין של אמת (מה גם שהתרבות והחברה כיום גם כן משובשים למדי!).

בגלל זה אני מסכים איתך על המציאות בפועלהדוכס מירוסלב

פשט בהבנת הנקרא. ברור שהמשמעות הפוכהarlan

כוונת הגמרא היא: אם הוא מרצה על מנת ליהנות מיופיה אז... 

משמע, אם זאת לא מטרתו זה בסדר.

אין הכוונה שכל מי משמרצה מטבעות זאת מטרתו

תודהארץ השוקולד
הוא אשר ניסיתי לומר וכך שמעתי מאחד מרבותי.
למה צריך לגעת באנשים בשביל לתת עודף? לא מובן לי מציאותיתהדוכס מירוסלב

אני כבר די הרבה שנים בעולם הזה ונדירים המקרים שנגעתי באנשים בשביל לקחת או לתת כסף (גברים ונשים)

בצפון-מערב אירופהעל במותיך
שם לגויים אין בעיית הלכה ;) נהוג להניח את העודף כדי למנוע מגע. זו תרבות ששמה דגש על מרחב אישי וזו זכות גדולה ללמד עליהם וללמוד מהם.

מעבר לגדרות ההלכה, לא תמיד נעים מגע של יד ביד. גם אני מעדיף להימנע
היא משתדלת להיזהר אשריה-לא אישירק אמונה

באופן כללי שתדע{ר}צינית
כשזה לא חיבה אין שום בעיה.
אבל כדי למנוע ממך אי נעימויות(אני קופאית ומגיעים אנשים לומר שלא החזרתי להם עודף או לא מספיק) מניחים את הכסף ויש מצלמות מעל כל קופה(לפחות אצלינו) שמצלמת את ההתנהלות בקופה ואז זה מונע אי נעימויות כאלה. וגם מונע בעיות כמו שלך
בדיוק. אני שמה במקום שיהיה נוח לקחת ולא לגרד את המטבעותהפואנטה
מהמשטח.. אלא אפשר פשוט לגרור אותם ליד.

וזה באמת יותר נוח ככה לא נופל כסף ולא נוגעים. הכי טוב.
כשזה בלי חיבה ובלי כוונה אין בעיההדוכס מירוסלב

אם זה עם כוונה גם בלי חיבה יש בעיה לחלק מהשיטות (הרמב"ם)

קרה לי.א"י לעמ'י
באתי לתת למישו כסף, וכזה זרקתי לו ליד באוויר כדי שלא אגע בו.
והכסף נפל לרצפה.
ואז בפעם השנייה שהבאתי לו אז נגעתי בו אבל בלי כוונה כלל. ואז בדקתי אתזה ואמרו לי שאם זה ללא כוונה אז זה בסדר.
אפשר להניח את העודף על הקבלהתגובתי

ואת הקבלה ביד. מאפשר שלא לגעת ונראה מנומס ואחראי

עקרונית מותרגפן36
אסור מגע של חיבה. אם אתה לא עושה בכוונה לגעת אין בזה איסור.

בכל דבר יש חומרות והגזמות
זה לא נכון.הדוכס מירוסלב

במגע בלי חיבה אין איסור דאורייתא, דרבנן יש. (לשיטת הרמב"ן כל הקריבות הן דרבנן, וזה משהו אחר)

להגיד על דברי הראשונים שהם "הגזמות", זה דבר גרוע...

מותר. זו נגיעה אקראית וללא חיבה.אורין

שאלתי רב, ואני רוצה לסכם את הדברים, זה דומה למה שארץ השוקולדהדוכס מירוסלב

אמר וקצת שונה ממה שהחמרתי.

בעיקרון בגלל שנושא השרשור הוא "האם מותר לגעת ביד של מישהי", זה ברור שלא. כי גם אם מדאורייתא נאסר רק חיבה, מדרבנן עדיין יש איסור (בלי להכנס לחילוק אליבא דמאן דאמר שזה דרבנן).

אבל במקרה שמביאים עודף בלי להתכוון לכלום, ומתכוונים שלא לגעת אין שום איסור.

הטעם הוא בגלל שזה איסור דרבנן ואין פה הכרח שהוא יקרה (בדומה ללא פסיק רישיה), אז לא אומרים שאסור.

כמובן שאם מתכוונים להנות זה אסור דאורייתא ואם מתכוונים לגעת יש פה איסור דרבנן (בלי להכנס לשיטה השניה כנ"ל).

@ארץ השוקולד

בקיצור, אין שום איסור להעביר עודף ישירות ליד כשלא מנסים לגעת.

נ.ב, אני מניח שהקטע שלי בהחמרה פה היה בגלל הניסוח של השרשור עצמו "האם מותר לגעת", ולכן כתבתי שבכלל אין צורך בזה.

שכוייח עצום👏ארץ השוקולד
בכיף, מרשים ששאלת ופרסמתארץ השוקולד
בתור אחת דוסיתריישאחרונה

הרבה יותר נעים לי כשמעבירים לי עודף ללא נגיעה.

אפילו אם אין בזה איסור ממש.

למה...סיעתא דשמייא1

...במעשה העגל השם סלח כאשר העניין הוא עבודה זרה ממש במזיד

ואילו בעניין המרגלים שזה לשון הרע לכאורה ועוד שהם עשו תשובה השם לא סלח?

לדעתי השם תכנן מראש שדור יציאת מצרים לא יכנס לארץ ישראל.

כמו שנאמר "אל נורא עלילה".

גם בכבוש הארץ הם היו….סיעתא דשמייא1
… זקוקים לניסים מעל הטבע כמו: נפילת חומות יריחו, "שמש בגבעון דום".
תשובה על סחיטהפשוט אני..

נניח אתם יודעים על אדם כלשהו, שהוא מתכוון לעשות מעשה חמור מאוד. 

למשל לשדוד בנק.

אתם מאיימים עליו שאם הוא לא ייתן לכם חלק מהשלל, אתם תדווחו עליו למשטרה.

הוא לא מוכן לשלם, ואתם מדווחים למשטרה כמו שאיימתם.

אני חושב שאין חולק על כך שהאיום הוא מעשה חמור מאוד, ויש לעשות עליו תשובה. כלפי האדם וכלי המקום.

אך מה לגבי מימוש האיום, כלומר זה שבסוף סיפרתם למשטרה? האם צריך לעשות על זה תשובה? האם זה מעשה רע?

מצד אחד, עשיתם את זה מתוך טעמים אגואיסטיים, מתוך חמדנות ונקמנות וכו'. הנפש שלכם הושחתה, אין לי ספק.

מצד שני, סוף סוף המשטרה עצרה בזכותכם אדם מסוכן ומנעה ממנו להוציא לפועל את זממו, ואולי בזכותכם חייהם של אנשים ניצלו (של השודד עצמו ושל עובדי הבנק).

מה דעתכם? צריך לעשות תשובה על ההלשנה? אם כן, איך?

מתוך שלא לשמה יבוא לשמה אבלקעלעברימבאר

צריך לשעו תתשובה גם על כוונות לא טובות בלב, לא על המעשה. על זה נאמר "על חטא שחטאנו לפניך בהרהור הלב". פשוט להצטער על הכוונה הרעה, לא על המעשה. ולחשוב שאם הייתי באותה סיטואציה היית ימסגירו למשטרה רק מטעמים טובים. זה נקרא חרטה. לחשוב שהייתי חזר לעבר ועושה אחרת

כלומר מול אותו אדם לא היית מבקש סליחה?פשוט אני..
בפן המעשי - לא עשית לו משהו רע,קעלעברימבאר

כי זה היה מוצדק (לא קראתי את הסיפור לפרטים)

אולי לבקש סליחה על הצער שצעירנו לפני התלונה למשטרהקעלעברימבאראחרונה
כיוון ש-"לא בשמים היא", אלא כל אחד לפי ההשקפהפ.א.

והקו שלו, כל אחד והפסיקה שלו, כל אחד והדרך שלו, אפילו כל אחד והכת שלו, נמשיך לחיות עם ערב-רב (ובאלאגן) במנהגים ובהנהגות הדתיות. 

אם אתה ציני אני אתך.סיעתא דשמייא1
אם הם רבותיך אז כןנקדימוןאחרונה
פורים שני
לא מוצא זמן ללמודאבא פגום

אשמח לעצה, לא מצליח ללמוד תורה.

אני קם כל בוקר בחמש כדי להגיע לעבודה מוקדם, לעשות את ה 9 שעותןלחזור מספיק מוקדם למשפחה ולהיות עם הילדים.

אני מגיע בערך ב 17:00 ואז קצת עם הילדים, סידורים וכבר מגיע זמן השכבות שלוקח שעה ואני מוצא את עצמי פנוי רק ב 21:30 במקרה הטוב (אם אין קניות באותו יום) וזה לפני שישבתי לדבר עם אשתי. רוצה ללמוד אבל כבר אין כוח. ניסיתי בעבר ללכת לשיעור דף יומי ב 22:00 אבל המוח כבר לא מתפקד בשעות האלה ולא מצאתי שזה ממלא אותי. מנצל את הנסיעות ל/מהעבודה לשתיים מקרא ושיעורים באוזניות אבל מרגיש שזה ממש לא זה. אשמח לעצות, תודה

שבת זה המאני טייםחתול זמני
בחן את עצמךשפוי

קודם כל כמו שנאמר כאן, שבת זה הזמן בדיוק בשביל סיטואציות כאלה של סיטואציות כמו שלך, 

בנוסף אני ממליץ לך גם סוג של לעשות 'מבחן' לעצמך האם יש זמנים ארוכים שאתה משתמש בטלפון\מחשב\טכנולוגיה כזו או אחרת והזמן הזה מתבזבז לשווא, הרבה פעמים קורה לנו בלי שאנחנו שמים לב וזה יכול להיות אחלה של זמן לעשות בו את הדברים שאנחנו באמת רוצים, בהצלחה  

אשמח לעוד עצות ☺️אבא פגום
אתה נבחן כשיש לך פנאיאלעדאחרונה

אם ה' יתברך רואה שכשיש לך זמן אתה כן פותח ספר
ולא סתם מתבטל, ניצחת.

המלצות לספר בים דרכך וסדרת אש החסידותאבא פגום

אין לי כמעט זמן ללמוד תורה, לומד קצת הלכה, מחפש להעמיק ושמעתי על הספרים בים דרכך וסדרת אש החסידות, יצא למישהו ללמוד אותם? יש המלצות? למי מתאים? האם שווה לכל נפש או כתוב בשפה גבוהה מידי?

תודה🙏

אש החסידות חזק מאודאחד איש
בשפה פשוטה. זה חסידי ממש אם אתה בעניין אז זה מאוד טוב.  בים דרכך גם טוב זה עיבוד כזה של הרב מורגנשטרן
עוד מישהו מכיר? המלצות?אבא פגום
לפני זמן מה סיימת את בים דרכךאלעד

ספר נפלא לעובדי ה', אבל תובעני
זה לא ספר שקוראים בשבת לפני השנ"צ

מה הכוונה תובעני?אבא פגוםאחרונה

קשה לקריאה?

או תובעני מבחינת עבודת השם? 

מה המקור למשפט "הרבה שלוחים למקום"?מתואמת

מסתבר שזה לא ציטוט מדויק מחז"ל...

גוגל וג'מיני לא עזרו לי מספיק, אז אני פונה לעזרת החוכמה האנושית...

אז מה המקור לכך? (מן הסתם זהו שיבוש כלשהו של משפט אחר בחז"ל...)

בחז"ל זה "הרבה הורגים למקום" תענית דף י"ח עמוד ב'הסטורי
אבל נכון שהרבה מקורות במפרשים שציטטו את זה, הביאו בנוסח של "הרבה שלוחים למקום" והמשמעות בהקשר שם, היא אותה משמעות.
תודה רבה!מתואמת
אז איך קרה שהציטוט השתנה לשלוחים?
אני לא יודעהסטורי
אבל כפי שכתבתי, במקור המשמעות היא שאם טריינוס לא יהרוג אותם, יש הרבה שליחים להרוג - דובים, אריות וכו'.

יכול להיות שרצו לעדן את הנוסח. כשהספורנו מביא את זה על תשובת האחים ליוסף "האלוקים מצא את עוון עבדיך" - הם לא מועמדים למוות, אבל המשמעות זהה. אנחנו יודעים שלא עשינו את מה שאתה מעליל עלינו ואתה רק אחד מהשליחים של הקב"ה להביא עלינו את הדין שמגיע לנו בין כך.

תודה רבה!מתואמת
הרבה פעמים ברשי (בכמה וריאציות)טיפות של אור
שמות טז לב, איוב לז ח, יומא פז עמוד א, שמות כג ז, דברים לב לה, שמות ד יג
אולי הוא שינה מלשון הגמרא בתענית שהזכירוטיפות של אור

בהשראת המכילתא

"משה דברן את! אין לי שלוחין אין לי גדודים אין לי שרפים אין לי אופנים אין לי מלאכי שרת ואין לי גלגלי מרכבה שאשלח ואוציא את בני ממצרים שאתה אומר לי שלח נא ביד תשלח?"

"כך אמר יונה אלך בחוצה לארץ מקום שאין השכינה שורה ונגלית... אמר לו הקב"ה, יש לי שלוחין כיוצא בך שנאמר וה' הטיל רוח גדולה אל הים"

תודה רבה! עוזר לי מאוד.מתואמת
בשמחה 😊טיפות של אוראחרונה
איזה ספרי קודש אתם רוצים..אנונימי 14

א. שייכתבו כמותם ולא מספיק נכתבו?

ב. שלמיטב ידיעתכם טרם נכתב כזה?

(תכלס לא חייב להצמד ל2 הקטגוריות.. תכתבו חופשי)

(אולי גם הודות לשרשור נחשף לספרות שלא ידענו שיש..)

אפשר תשובות כלליות אפשר תשובות מיוחדות..

אני אתחיל.

א.  קלאסי-  ספר שינסה לפרט ולבאר יותר את הלכות בין אדם לחברו וכן ספר שינסה לפרט להסביר ולבאר את נושא אהבת ה' ויראת ה' כפי שמעורר על זה הרמחל (שוב, לא פירוש למסלש אלא חיבור עיוני ומעשי על שני ענפים גדולים אלו.).

ב. הייתי רוצה ספר על הלכות שבת שלא יכתב על סדר השוע, אלא פשוט יחשוב על איך נראה יום חול שגרתי אצל רוב האנשים וביחס לכל פעולה ופרטיה ירשום מה דינה בשבת..

הייתי רוצה לכתוב ספר כולו על מצוות "מעקה"אריק מהדרום

על שלל הלכותיה והרעיונות הפילוסופים שכרוכים בה.

אבל מי יקרא את זה?

א. בהצלחה בעבודה החדשה. (קפץ לי מצמע)אנונימי 14

בהנחה שהיית רציני , אז כוונתך בין היתר שמצצות מעקה קשורה לנושא ביטחון והשתדלות, השגחה?

אשמח לחידוד..

שאלות חזקות!אשר ברא
מה שאני רוצהחתול זמני

זה חיבור מאוד מעמיק ושיטתי על מדרש רבה + אגדות ירושלמי. לא כמו עץ יוסף או אפילו יפה מראה אלא יותר סגנון מהרש"א. או טוב יותר, כמו הפירושים הממש ממש ארוכים של מראה הפנים על אגדתות מסוימות.

או: ספר שיאגד את כל אגדתות ירושלמי (קיים כבר) אבל יביא את כל המפרשים הקלאסיים של הירושלמי (קורבן העדה / פני משה / רידב"ז כו'). אולי גם חיבור כזה שמביא רק אגדתות ירושלמי מקוריות שאין להן מקבילות במדרש רבה / בבלי.

יש לי חבר שמחבב את מדרש רבהטיפות של אוראחרונה

ויום אחד הוא נתקל בפירוש 'תפארת ציון' מלפני מאה ומשהו שנה והתרשם ממנו מאוד

(יש בהיברובוקס את הכרך על מדרש רבה אסתר. אני לא מכיר את הפירוש בעצמי)

אההה , שאלה מעולה!אני:)))))

אכתוב ב"נ בהמשך

שומרת את השרשור

הוא לא המריא (; לא נורא..אנונימי 14
לא בדיוק ספר, ואולי קיים כזה (תספרו לי אם כן!)מרגול

כמו ברכון רק של שחרית מקוצרת ליחיד (יחידה למען הדיוק).

לימים שהזמן דחוק. וגם זה יותר נוח (חוברת קטנטנה במקום סידור שצריך לדפדף).

ותכלס אולי גם למנחה (גם ככה קצר)

כאילו סידור לאשה , אבל רק שחרית ומנחה ליוםאנונימי 14
חול, וגם שם לא כל התפילה אלא המינמום שנשים צריכות לומר?
כן, ואפילו בנפרדמרגול

ממש בשביל הימים הלחוצים שיוצאים מהבית מוקדם ואין זמן בכלל בכלל.

ובנפרד בשביל הפרקטיות…

אגב, גם ככה יש מלא דברים שנשים לא אומרות, בטח בתפילת יחיד, גם כשזמנן בידן (תפילין, קורבנות…)

הרי יש הלכות על דילוגים ומה המינימום שכן חייב בשחרית וכו. אז כזה. מאוגד במשהו קטן כמו ברכון של כמה דפים (האלו בלי השירים החסידיים, שזה נטו ברכת המזון)

יש כזה! עם מסלולים לפי הזמן שיש לךנפש חיה.
כן! נקרא "תהילת נשים" , אני יודעת שיש שם שחריתנפש חיה.

וגם אם אני לא טועה

מנחה, ראש חודש, חגים... 

פרשת השבוע לפי התלמוד הירושלמישירהבו
מחפשת מקורות/ שיעוריםאשר ברא

בנושא של 'התלהבות', איך לקיים דברים ביותר אש פנימית.. דבקות וכו'..

ה' ישמח אתכם, תודה

אני לא מכיר מספיק את כתביו אבל אולי אחריםאנונימי 14

ידעו..

זכור לי במעורפל שיש התעסקות בזה בכתבי

האדמור מפיאסצנה היד..

אכן.אחד איש
הכשרת האברכים עסוק בזה
תוכל לפרט?אשר ברא
...אחד איש

הרבה מפיאסצנה מביא שם הרבה על עבודה עם דמיון ומסביר למה חשובה התלהבות זה די ארוך ועבודה תהליכית לא משהו שאני עכשיו יכתוב פה בדקה.

בחבד אגב יש הרבה דיבור על התלהבות מתוך התבוננות תוכלי למצוא אצל אדמור הזקן הרבה התבוננויות על זה

וזה לא בדיוק מה שביקשת אבל על הצד שאולי כןאנונימי 14

אז תחילת פרק כו בתניא מדבר על שמחה ועצבות..

אבל שוב זה קצת שונה..

שווה לעיין שם בכל מקרה😃

זהו..אשר ברא

על שמחה ועצבות יש מלא!

אבל ספציפית על הנקודה של התהלבות פחות מצאתי..

תודה

צריך לדעתאחד איש
הרבה פעמים קושי בהתעוררות הלב והתלהבות תלוי לפעמים במצב נפשי שצריך לעבוד עליו או באיזה תפיסה מסוימת על ה' או על עבודת ה' שצריך לשפץ ועוד עניינים שלאו דווקא הפתרון שלהם זה להוסיף התחזקות על עניין ההתלהבות בעצמו אלא העניין הוא המסביב. להבין מה מונע מהלב להיפתח מה יושב עליו
^^ יפה מאוד שכויחאנונימי 14
נכוןאשר ברא
אבל אני מדברת על השלב של אחרי, שהבן אדם נמצא כבר בשמחה ורוצה להגביר התלהבות (:
אז לדעתי הכשרת האברכים יכול להיות טובאחד איש
מניח שיש כל מיני ספרים חדשים של הדור הזה וכל מיני שיעורים בנושא לא מכיר מספיק אבל מן הסתם אפשר למצוא
לא מכירה🙈אשר ברא
תוכל לפרט?
מסילת ישרים פרק זפצל"פ
ואמנם, התבונן עוד, שכמו שהזריזות הוא תולדת ההתלהטות הפנימי, כן מן הזריזות יולד ההתלהטות. והיינו, כי מי שמרגיש עצמו במעשה המצוה כמו שהוא ממהר תנועתו החיצונה, כן הנה הוא גורם שתבער בו תנועתו הפנימית כמו כן, והחשק והחפץ יתגבר בו וילך. אך אם יתנהג בכבדות בתנועת איבריו, גם תנועת רוחו תשקע ותכבה. וזה דבר שהנסיון יעידהו.

ואמנם כבר ידעת, שהנרצה יותר בעבודת הבורא, יתברך שמו, הוא חפץ הלב ותשוקת הנשמה. והוא מה שדוד המלך מתהלל בחלקו הטוב ואומר (תהלים מב, ב): כאיל תערג על אפיקי מים כן נפשי תערוג אליך אלקים, צמאה נפשי לאלקים וגו'. (תהלים פד, ג): נכספה וגם כלתה נפשי לחצרות ה'. (תהלים סג, ב): צמאה לך נפשי כמה לך בשרי. ואולם האדם אשר אין החמדה הזאת לוהטת בו כראוי, עצה טובה היא לו שיזדרז ברצונו, כדי שימשך מזה שתולד בו החמדה בטבע, כי התנועה החיצונה מעוררת הפנימית, ובודאי שיותר מסורה בידו היא החיצונה מהפנימית.

אך אם ישתמש ממה שבידו, יקנה גם מה שאינו בידו בהמשך, כי תולד בו השמחה הפנימית והחפץ והחמדה מכח מה שהוא מתלהט בתנועתו ברצון. והוא מה שהיה הנביא אומר (הושע ו, ג): ונדעה נרדפה לדעת את ה', וכתוב (הושע יא, י): אחרי ה' ילכו כאריה ישאג.

השיעור הכי טוב לנושא הזה הוא בליבנו פנימהמחפש אהבהאחרונה

בהצלחה!

אולי יעניין אותך