עבר עריכה על ידי סתם 1... בתאריך י"ט בתשרי תשע"ח 11:02
באמת עניין מעניין כשלעצמו שמעסיק ומטריד כשנכנסים אליו.
לפני שאעלה את השערתי אציין דבר יפה שנמצא ברמבם לא פעם- הדיוק.
כשהוא מפרט את המאה ברכות הוא מזכיר את עיקר הדין ואת המנהג שהיה כשזה התחיל.
18 ברכות בתפילה
3 בברכת המזון ועוד עד שהוא מגיע למאה בדיוק, לא יותר ולא פחות!
לאחר מכן הוא מפרט את הברכה ה19 ואת הברכה ה4 בברהמ"ז וכו'.
הדיוק והמאה בדיוק זה מה שחשוב לאו דווקא הידור לברך יותר (כשלמדתי רמבם עם אבא שלי הוא הראה לי).
לגבי הנידון-
העלית יפה שזה מובא בפירוט אבל זה גם מובא לפני כן בהלכה ד'.
נטילת ידיים נזכרת בהלכות קריאת שמע פרק ג הלכה א', בהלכות תפילה פרק ד ופרק ז ובהלכות ברכות פרק ו ובהלכות מקוות יא.
האם נטילה לקריאת שמע זו אותה נטילה, או נטילה לדברי תורה? מלשון רחיצה נראה ללא ברכה ולדברי תורה.
האם זה חיוב או רק מי שרוצה לקבל עול מלכות שמים חייב ליטול? לכאורה בבוקר יש חיוב נטילה בברכה.
תראה שלעיתים הרמבם אומר לשון רחיצה ולעיתים נטילה, זה מעורר עניין. לא ברור לי ההבדל דיו. גם בהקדמה למסכת ידיים הוא מחליף בלשון מדי פעם ולא ברור אם התכוון לנטילה או טבילה.
היו שאמרו בדעתו שרק נטילת הבוקר ונטילת הסעודה שמחוייבת במים תהיה מחוייבת בברכה ולא נטילות שפטורות בדברים שונים- צרור, עפר... (על זה אפשר להקשות שלא מחוייב, אפשר לעטוף ידיים).
בהלכות ברכות הוא משווה את הנטילות אך גם מבחין ביניהן כמו שכבר עשה וציינתי. "כל הנוטל ידיו בין לאכילה בין לק"ש בין לתפילה" נטילות שונות!, מברך.
אפשר לומר לשחרית נוטל עם ק"ש ותפילה יחד ולשאר התפילות קרא תפילה.
הרדבז מדייק בלשון רבינו, כמו שהבנתי גם אני, ומבחין בין רחיצה ונטילה. תפילה וקריאת שמע של שחרית בברכה ושאר הפעמים שבהם לומד תורה או מתפלל לא צריך נטילה בברכה.
הרב קאפח לא מקבל דיוק זה ומצריך נטילה בברכה לכל התפילות אך לא ללימוד.
בברכת כהנים פרק טו, ה. כותב- כהן שלא נטל ידיו לא יישא... מתי לא נטל? בשחר או סמוך לברכה? היו שאמרו שלא חייב כי כבר נטל בשחר כשקם ודייקו בלשון רבינו.
1- מכאן כן ניתן לומר נוטל אדם ומתנה ואעפ שהרב קאפח הקשה.
2- או שאם לא מחוייב במים דווקא לא כלל את הברכה כחיוב אך אם יש מים מברך.
יש לשון טומאה בידיים של הכהן, טהרת ידיים, ניקיון בלבד?
כללו של דבר- רמבם מנה נטילת שחרית וסעודה ולא נטילה למנחה וערבית במנינו של ה23 והמפיל בכלל.