תורה ומדע - מרתק!גיל פר

בס"ד

שלום רב,

להלן סרטונים לחיזוק באמונה, וגם לקירוב רחוקים, בנושא תורה ומדע. לזיכוי הרבים - ניתן להשתמש באופן חופשי בכל פעילות שרוצים.  המלצות רבנים מצורפות. 

מומלץ ורצוי לשלוח לכל מי שמוכן לקבל!

(אשמח גם להערות\הארות\הצעות לשיפור)

כדור הארץ עגול - 

דינוזאורים - 

זמן סיבוב הירח סביב כדור הארץ - 

גיל העולם - 

הכרת כל היצורים בעולם - 

כוכבים - 

סוד האותיות - 

התאוריה של הכול - 

בברכה, 

עוד לא ראיתי את הכלאריק מהדרום
אתייחס בינתיים רק לסרטון הראשון.
העולם ידע לפני אלפי שנים שכדור הארץ כדורי עוד לפני הזוהר על ידי הפילוסופים היוונים הראשונים, הוכחה אחת לכך היא שבליקוי חמה נראה צילו של הירח על השמש בצורה עגולהתמיד והצורה היחידה שתמיד עושה אור עגול היא כדור, היוונים גם עסקו רבות באסטרולוגיה וזה היה עיסוק מרכזי ביותר אז.
הוכחה נוספת לכך היא שתורן האניה כשהיא מתרחקת תמיד נעלם מהעין לאחרי שגוף האוניה נעלם ולכן ברור שהעולם לא שטוח.
אלא שבימי הרומאים הדבר נשכח ואחזה בעולם התרבותי תפיסה שהארץ שטוחה.
עוד הוכחה שהדבר היה ידוע בעולם היא שבמקדשי עבודה זרה, כאשר רצו לציין שמלך או אל מלכו בכל העולם היו מכינים פסל שלו מחזיק כדור.
הזוהר השתמש בנתונים מדעיים של זמנו ואגב הוא מן הסתם רצה לדבר על פיזיקה אלא לבטא רעיונות ערכיים והשתמש בנתונים הללו כדי לבטא את רעיונותיו כי הזוהר הוא לא ספר פיזיקה.

בלי נדר אתייחס בהמשך לשאר.
את מה זה סותר?הדוכס מירוסלב

הראיה היא שאנחנו סומכים על המסורת כפי שקיבלו אותה חכמינו.

לא משנה מי מקור המידע, כשחכמים הסכימו עליו, הוא עמד במבחן הזמן.

אפילו נגד "ידיעות מדעיות" מוזרות כמו שהעולם שטוח.

מכיר את פולמוס flat earth החדש?

מעבר לכך יש מאמר מעניין על מקור חכמת יוון מהיהדות, התפרסם בכתב עת תורני כלשהו אם זכרוני אינו מטעני. מאמר רציני ומעניין.

זה סותר את טענת הסרטון שבא לטעון שהזוהר ידע זאת לפני המדעאריק מהדרום

"הפולמוס החדש" הוא תיאורית קונספירציה מטופשת שכל ההוכחות הכי מוצלחות שלהם הם ברמה של "היו מסטיקים בתקופת בית שני כי הנה נמצאו כמה מסטיקים דבוקים באתרים ארכיאולוגיים בעיר העתיקה", על כל"הוכחה" שלהם תוכל למצוא אין סוף הסברים הגיוניים אם רק תשכיל להשתמש בגוגל.

בסופו של דבר אתה עדיין לא יודעכלמנסע

כי אולי הנביאים ידעו זאת לפני היוונים?

ואולי לא?אריק מהדרום
יש לך תיעוד לזה?
הזוהר לא מביא את היוונים כמקורכלמנסע

והרבה מדברי חז"ל מסתמכים על דעות של חכמי יהודים (למשל מובאות מחלוקות ביניהם לבין "חכמי אומות העולם", כך שהם לא קיבלו כל מה שאמרו חכמי אומות העולם), וחז"ל ידעו דברים רבים גם ללא חכמי אומות העולם (למשל קידוש החודש), 

הזוהר גם לא מביא את דברי הנביאים כמקוראריק מהדרום
לעניין זה.
לא משנה, אבל הזוהר טוען למסורת "כמו נבואית" -כלמנסע

התבלבלתי בין ליקוי לבנה לליקוי חמה.אריק מהדרום
לא עקרוני.
לגבי הסרטון השניאריק מהדרום

הקטע הוא לומר את זה לפני...

התיאוריה שהתנינים הגדולים היו הדינוזאורים מעניינת אבל רבנים בכירים היו דווקא צריכים לשמוח כהתחילו להופיע המאובנים ובמקום זאת הם מיהרו לפרסם כל מיני תיאורויות אחרות, בעיקר להכחיש את הממצאים, במקום התיאוריה הזו ולכאורה זה היה צריך לקפוץ לעין שלהם בראשונה, אגב אני לא מכיר רב אחד שטוען שזו הכוונה בספר בראשית.

מה גם שהיו הרבה חיות פרימיטיביות אחרות חוץ מהדינוזאורים.

חוץ מזה חלק גדול מהדינוזאורים לא נראו כמו תנינים, אפילו לא כמו לטאות.

לגבי הסרטון השניכלמנסע

הרבנים ניסו להגן על הדעה הזאת, כדי שאנשים לא יטעו לחשוב שהמשמעות שיש כאן בעיה אמונית, בכל מקרה לכל העמים היו מיתולוגיות על כל מיני חיות גדולות, ובכלל גם הדינוזאורים זה יותר אגדה מאשר מדע, כי מצאו בסך הכל כמה דברים שנראים כמו חלקי עצמות בודדות, ועל סמך זה דימיינו - לגמרי דימיינו - מבנה גוף שלם. אף אחד לא יודע אם היו חיות ואיך נראו. נכון, סביר שהיו חיות ושהיו חיות גדולות. מעבר לזה אף אחד לא יודע מתי ואיך ומה עשו ומה היה מבנה הגוף שלהם. למעשה, כנראה קשה גם להוכיח באופן ממשי את עצם קיומם.

כבר מצאו שלדים כמעט מלאים של דינוזאוריםאריק מהדרום
ואני לא מבין מה קשה להוכיח את עצם קיומם, גם אם מדובר היה בחיות גדולות כדבריך הרי שמצאו את עצמותיהם אז הם היו קיימים, מה הקושי?
לא ידוע לי שמצאו שלדים בשלמותם, אלא חלקי שלדיםכלמנסע

שהחוקרים החליטו להרכיבם יחד. מעבר לזה, רוב המידע שהחוקרים נותנים הוא סיפורים: הדינוזאור היה... בעל גוף כזה וכזה, מתנהג ככה וככה, אוכל את זה ואת זה, בשיטה כזאת וכזאת, וכל מיני תכונות גוף בסגנון חילוף חומרים וכו'. זה מידע שמוגזם להוציאו על סמך עצמות, ודאי עצמות בודדות. וזה גם לא מחקר מדעי שיטתי. כי מחקר מדעי שיטתי צריך לחלק בין מה ש"ידוע" לבין מה ש"משערים", ובאיזו רמה "משערים", וכמו כן להסביר מה ההוכחה לכל דבר "ידוע", ומה הסיבה שבגללה "משערים" כל "השערה". כל עוד לא עשו את זה, אין לי סיבה להתייחס לזה כאל מדע ממשי.

אתה מוזמן לאתגר את גוגל.אריק מהדרום
קצת קשה למצוא מידע ברורכלמנסע

טוענים על שלדים בודדים שנמצאו בשלמותם. אבל לפי שיטת הרכבת עצמות הדינוזאורים, יש לחשוש ש"שלד בשלמותו" פירוש הדבר 10 חלקי גוף במרחק מאות מטרים. זה סביר לחבר, אבל לא מוכרח, ובכל מקרה כמו שאמרתי העובדה היא שרוב "מדע הדינוזאורים" עוסק בעצם באגדות. גם תיארוך הדינוזאורים הוא לא בטוח לדעתי, כי אין עדות נסיונית על אמיתותו של תיארוך כזה.

ובכלל, עצם הטענה של האמונה בדינוזאור על סמך עצמות, איננה טובה מאמונה באלוקים על סמך ניסים שקורים מידי פעם.

מ.ש.ל.

לא הבנתי את הפסקה האחרונהאריק מהדרום
אשמח להרחבה.
אני אומר שיש דרך די פשוטה וגם ברורה ונכונה לבנות אמונהכלמנסע

תמיד יש שאלות ותמיד אפשר להגיד "מה עם זה? ומה עם זה?". אבל ברגע שאתה מוצא ממצאים חוזרים ונשנים, כמו עצמות דינוזאורים, אז גם אם אתה מסתפק מה היה ואיך היה, אתה עדיין מקבל את העיקרון ש"היה משהו בעל משמעות, שראוי להתייחס אליו ברצינות ואפילו לבדוק אותו ולתת לו מקום מכובד בתיאוריה ובחשיבה מעשית"

זה נכון לגבי הדינוזאורים - מצאנו הרבה חלקים קטנים, ועוד כמה שלדים גדולים ושלמים אם כי בודדים, אבל יחד אפשר להבין שהכל מצטרף לדבר גדול ועצום ומעורר התפעלות, ופשיטא שיש כאן איזשהוא ישות פעילה שעומדת מאחורי העצמות=ישות הנקראת דינוזאור.

כך גם כאשר רואים הרבה ניסים קטנים, ועוד כמה ניסים גדולים  ושלמים גם אם בודדים, אז אפשר בהחלט להבין שהכל יחד מצטרף לדבר גדול ועצום ומעורר התפעלות, ופשיטא שיש כאן אישזהוא ישות פעילה שעומדת מאחורי כל הניסים - ישות הנקראת אלוקים.

מ.ש.ל.

אני מתקשה למצוא את הקשראריק מהדרום
בין "האמונה בדינוזאורים" והאמונה בה', הדינוזאורים היו וזו לא צריכה להיות שאלה תיאולוגית, יש כמה וכמה תשובות ליישב את מציאותם עם שאלת גיל העולם, אפשר גם לטעון שהדינוזאורים מעולם לא היו אבל בתנאי שתתמודד עם כל ההוכחות שהיו, בהצלחה.

אבל אין ספק שהאמונה לא נבנית רק ממענה חלש לשאלות חזקות, אני מסכים ולכן רואה לנכון להגיב ברצינות עד כמה שאפשר לסרטונים בעלי הפאתוס והאפקטים המוגזמים בטירוף האלה.
מדהים.
תשובהכלמנסע

א. בדברים האחרונים הלא התייחסתי לדינוזאורים כאל שאלה בתיאולוגיה, אלא כאל שאלה כללית - בדיוק כמו שאתה קורא לחלקי עצמות "הוכחות" למציאות הדינוזאורים, למרות שיש הבדל גדול בין למצוא חלקי עצמות לבין לראות דינוזאור, כך בדיוק אני קורא לכמה ניסים מקומיים שמתרחשים מידי פעם - אני קורא להם "הוכחות" לקיום האלוקים למרות שיש הבדל גדול בין למצוא כמה ניסים מידי פעם לבין לראות את אלוקים; ובדיוק כמו שאנו מאמינים במציאות הדינוזאורים למרות שההוכחות הם חלקיות ולא ברורות, ואנחנו אפילו מרשים לעצמנו לבנות מבנה משוער של המוני דינוזאורים שרובם לא נתגלו באופן שמספיק בשביל מבנה ברור. כך בדיוק אנו יכולים ללמוד על אלוקים למרות שאנחנו עדיין לא ראינו הכל. 

ב. אני מסכים שהסרטונים מוגזמים, אין לי עניין לתמוך בהם אלא בתורה, ואני מתעניין בדברים האלו באופן כללי.

הסרטון השלישיאריק מהדרום
עבר עריכה על ידי אריק מהדרום בתאריך ל' בשבט תשע"ח 21:29
עבר עריכה על ידי אריק מהדרום בתאריך ל' בשבט תשע"ח 21:28

יש מסורת שאבדה מאיתנו לגבי קידוש החודש, לא מחייב שזה הלכה למשה מסיני, רבים מחכמי היהודים היו אסטרולוגים, זה היה אז בתקופה שהרבנים גם עבדו, אבל נניח לזה, אז יכול להיות מאוד שהחישובים דווקא החלו אז.

עד היום לא ניתן לחשב *במדויק* את מסלול הירח אלא בסטייה של *800 מטר!* ועובדה ששלחו חללית לירח, אם לא היה ניתן לחשב כלל את המסלול זה היה בערך כמו לירות כדור לתוך קהל של מליארדי אנשים בעיניים עצומות ולקוות שפגעת באדם הנכון.

והחישוב הלא מדויק הזה היה ידוע גם ונשכח מאיתנו, אין אפשרות לדעת אם ידענו זאת לפני או אחרי המדע.

לא הבנתי את החשבונות שלךכלמנסע

מבחינה עובדתית והיסטורית יש לנו ספר מלפני 1500 שנה שכותב חשבון שזהה במדוייק לחשבון בעל הדיוק המקסימלי האפשרי שקיים היום. זה לא אומר לך משהו?

זו חכמה עתיקה שהיתה בידי חכמי ישראל ואבדהאריק מהדרום
ואין לנו שום הוכחה שהם למדו זאת מהתנ"ך או מהמסורת או שפשוט חישבו זאת בעצמם על ידי חישובים אסטרונומיים.
זה לא איכפת לי מאיפה הם למדוכלמנסע

בתכל'ס הם ידעו, ויש עדיויות לכך שהיו להם ידיעות ברמת דיוק גבוהה

מתאר לעצמי שהתכוונת לומר "היו אסטרונומים"סתם 1...
אסטרולוגים היו גם אבל זה לא נתפס כידיעה מדעית.
לגבי החישובים השונים והשיטות עם עיון בשיטות חזל השונות, תוקף כט' יט' תשצג' כדאי לשמוע את השיעור של פרופ'יהודה איזנברג במסגרת ה"סוגיה האהובה".

אכן, תודה.אריק מהדרום
הסרטון הרביעיאריק מהדרום

בהנחה שהתנינים הגדולים הם הדינוזאורים, נו שוין, עוד דרך על תירוץ שאלת גיל העולם, נחמד.

הסרטון החמישיאריק מהדרום
עבר עריכה על ידי אריק מהדרום בתאריך ל' בשבט תשע"ח 20:21

יש הרבה יצורים ימיים בעלי קשקשים ולא בעלי סנפיר, למשל נחשי מים, אמנם אין דגים כאלה אבל זה רק בגלל שההגדרה המדעית ליצור "דג" בימינו או לקבוצת בעלי חיים ימיים שעברו בעצים אבולציוניים מסוימים, בעץ האבולציוני של הדגים הסנפיר הגיע אחרי הקשקשים.

ובאמתכלמנסע

שאר היצורים הימיים גם מבחינה הלכתית אסורים לאכילה, כך שחזרנו להתחלה

הטענה שלי שההוכחה הזו גובלת בטאוטולוגיהאריק מהדרום
ולכן איננה כל כך ראיה.
זה לא טאוטולוגיהכלמנסע

מכיוון שההבחנה בין דגים לשאר היצורים הימיים היא ברורה. וחוץ מזה שבתורה כתוב "מכל אשר במים", ולשאר היצורים הימיים הרי אין סנפיר וקשקשת.

ההבחנה היא שלכל הדגים יש סנפיר ולחלקם יש קשקשתאריק מהדרום
זה חלק מההבחנה.
כן אבל לכל בעלי הסנפיר יש גם מבנה גוף ואנטומיה דומהכלמנסע

הסרטון השישיאריק מהדרום

יפה.

הסרטון השביעיאריק מהדרום

פרפראות נחמדות.

הסרטון השמיניאריק מהדרום

כשהרב קוק פגש את אינשטיין הרב אמר לו שהתיאוריה שלו כבר כתובה בקבלת האר"י, אולי לזה הכוונה.

בכל מקרה המדע עוד לא סיים לתרץ את המחלוקות בין תורת היחסות למכניקת הקוונטים, התיאוריה של המימדים המקופלים יכולה גם להיזרק יום אחד לפח הזבל של ההסטוריה המדעית ואז יצטרכו לעשות סרטון אחר, קצת חבל, בערך כמו שזרקו לפח את תיאורית הגלגלים של אריסטו, לא נעים.

לדעתי לאריסטו כיוםסתם 1...
היה מענה לחולקים על שיטתו, גם אם טעה עובדתית.
אמנם הוא טעה, והוא יודה בזה חד משמעית, אבל כל גישת המדענים כיום מוטעית וחלקית מאוד לשיטתו.
כדאי לעיין במהות העניין ובגישה שמוצגת לפנינו ולאו דווקא בתוכן המוטעה.
העיקרון הואאריק מהדרום
שלא כדאי להשית עיקרי אמונה על יסוד תיאוריות מדעיות שמא התיאוריות תיסתרנה, וגם אם כן אז לפחות על תיאוריות מדעיות שהוכחו כבר.

וזה בניגוד לסרטון הנ"ל.
בלי קשר לאריסטו, לא הכרתי אותו, יתכן.
מסכיםסתם 1...
זו טענת הרמב"ם במורה נגד רס"ג וסיעתו (למרות שלא מזכיר אותו בשמו).
מה זה משנה מי מקור הידע או מי ידע קודם?סתם 1...
על עובדות אובייקטיביות אין בעלות, לא דתית ולא חילונית.
לא מבין את מטרת הסרטונים ולא רואה כיצד הם בונים אמונה.
הם כן בונים חלוקה דיכוטומית בין תורה, על כל המשתמע, לבין מדע וידיעות "של חול".

נ.ב
לא ראיתי והתעמקתי בכל הסרטונים כלל.
נכוןכלמנסע

תשובה על סחיטהפשוט אני..

נניח אתם יודעים על אדם כלשהו, שהוא מתכוון לעשות מעשה חמור מאוד. 

למשל לשדוד בנק.

אתם מאיימים עליו שאם הוא לא ייתן לכם חלק מהשלל, אתם תדווחו עליו למשטרה.

הוא לא מוכן לשלם, ואתם מדווחים למשטרה כמו שאיימתם.

אני חושב שאין חולק על כך שהאיום הוא מעשה חמור מאוד, ויש לעשות עליו תשובה. כלפי האדם וכלי המקום.

אך מה לגבי מימוש האיום, כלומר זה שבסוף סיפרתם למשטרה? האם צריך לעשות על זה תשובה? האם זה מעשה רע?

מצד אחד, עשיתם את זה מתוך טעמים אגואיסטיים, מתוך חמדנות ונקמנות וכו'. הנפש שלכם הושחתה, אין לי ספק.

מצד שני, סוף סוף המשטרה עצרה בזכותכם אדם מסוכן ומנעה ממנו להוציא לפועל את זממו, ואולי בזכותכם חייהם של אנשים ניצלו (של השודד עצמו ושל עובדי הבנק).

מה דעתכם? צריך לעשות תשובה על ההלשנה? אם כן, איך?

מתוך שלא לשמה יבוא לשמה אבלקעלעברימבאר

צריך לשעו תתשובה גם על כוונות לא טובות בלב, לא על המעשה. על זה נאמר "על חטא שחטאנו לפניך בהרהור הלב". פשוט להצטער על הכוונה הרעה, לא על המעשה. ולחשוב שאם הייתי באותה סיטואציה היית ימסגירו למשטרה רק מטעמים טובים. זה נקרא חרטה. לחשוב שהייתי חזר לעבר ועושה אחרת

כלומר מול אותו אדם לא היית מבקש סליחה?פשוט אני..
בפן המעשי - לא עשית לו משהו רע,קעלעברימבאר

כי זה היה מוצדק (לא קראתי את הסיפור לפרטים)

אולי לבקש סליחה על הצער שצעירנו לפני התלונה למשטרהקעלעברימבאראחרונה
כיוון ש-"לא בשמים היא", אלא כל אחד לפי ההשקפהפ.א.

והקו שלו, כל אחד והפסיקה שלו, כל אחד והדרך שלו, אפילו כל אחד והכת שלו, נמשיך לחיות עם ערב-רב (ובאלאגן) במנהגים ובהנהגות הדתיות. 

אם אתה ציני אני אתך.סיעתא דשמייא1
אם הם רבותיך אז כןנקדימוןאחרונה
פורים שני
לא מוצא זמן ללמודאבא פגום

אשמח לעצה, לא מצליח ללמוד תורה.

אני קם כל בוקר בחמש כדי להגיע לעבודה מוקדם, לעשות את ה 9 שעותןלחזור מספיק מוקדם למשפחה ולהיות עם הילדים.

אני מגיע בערך ב 17:00 ואז קצת עם הילדים, סידורים וכבר מגיע זמן השכבות שלוקח שעה ואני מוצא את עצמי פנוי רק ב 21:30 במקרה הטוב (אם אין קניות באותו יום) וזה לפני שישבתי לדבר עם אשתי. רוצה ללמוד אבל כבר אין כוח. ניסיתי בעבר ללכת לשיעור דף יומי ב 22:00 אבל המוח כבר לא מתפקד בשעות האלה ולא מצאתי שזה ממלא אותי. מנצל את הנסיעות ל/מהעבודה לשתיים מקרא ושיעורים באוזניות אבל מרגיש שזה ממש לא זה. אשמח לעצות, תודה

שבת זה המאני טייםחתול זמני
בחן את עצמךשפוי

קודם כל כמו שנאמר כאן, שבת זה הזמן בדיוק בשביל סיטואציות כאלה של סיטואציות כמו שלך, 

בנוסף אני ממליץ לך גם סוג של לעשות 'מבחן' לעצמך האם יש זמנים ארוכים שאתה משתמש בטלפון\מחשב\טכנולוגיה כזו או אחרת והזמן הזה מתבזבז לשווא, הרבה פעמים קורה לנו בלי שאנחנו שמים לב וזה יכול להיות אחלה של זמן לעשות בו את הדברים שאנחנו באמת רוצים, בהצלחה  

אשמח לעוד עצות ☺️אבא פגום
אתה נבחן כשיש לך פנאיאלעדאחרונה

אם ה' יתברך רואה שכשיש לך זמן אתה כן פותח ספר
ולא סתם מתבטל, ניצחת.

המלצות לספר בים דרכך וסדרת אש החסידותאבא פגום

אין לי כמעט זמן ללמוד תורה, לומד קצת הלכה, מחפש להעמיק ושמעתי על הספרים בים דרכך וסדרת אש החסידות, יצא למישהו ללמוד אותם? יש המלצות? למי מתאים? האם שווה לכל נפש או כתוב בשפה גבוהה מידי?

תודה🙏

אש החסידות חזק מאודאחד איש
בשפה פשוטה. זה חסידי ממש אם אתה בעניין אז זה מאוד טוב.  בים דרכך גם טוב זה עיבוד כזה של הרב מורגנשטרן
עוד מישהו מכיר? המלצות?אבא פגום
לפני זמן מה סיימת את בים דרכךאלעד

ספר נפלא לעובדי ה', אבל תובעני
זה לא ספר שקוראים בשבת לפני השנ"צ

מה הכוונה תובעני?אבא פגוםאחרונה

קשה לקריאה?

או תובעני מבחינת עבודת השם? 

מה המקור למשפט "הרבה שלוחים למקום"?מתואמת

מסתבר שזה לא ציטוט מדויק מחז"ל...

גוגל וג'מיני לא עזרו לי מספיק, אז אני פונה לעזרת החוכמה האנושית...

אז מה המקור לכך? (מן הסתם זהו שיבוש כלשהו של משפט אחר בחז"ל...)

בחז"ל זה "הרבה הורגים למקום" תענית דף י"ח עמוד ב'הסטורי
אבל נכון שהרבה מקורות במפרשים שציטטו את זה, הביאו בנוסח של "הרבה שלוחים למקום" והמשמעות בהקשר שם, היא אותה משמעות.
תודה רבה!מתואמת
אז איך קרה שהציטוט השתנה לשלוחים?
אני לא יודעהסטורי
אבל כפי שכתבתי, במקור המשמעות היא שאם טריינוס לא יהרוג אותם, יש הרבה שליחים להרוג - דובים, אריות וכו'.

יכול להיות שרצו לעדן את הנוסח. כשהספורנו מביא את זה על תשובת האחים ליוסף "האלוקים מצא את עוון עבדיך" - הם לא מועמדים למוות, אבל המשמעות זהה. אנחנו יודעים שלא עשינו את מה שאתה מעליל עלינו ואתה רק אחד מהשליחים של הקב"ה להביא עלינו את הדין שמגיע לנו בין כך.

תודה רבה!מתואמת
הרבה פעמים ברשי (בכמה וריאציות)טיפות של אור
שמות טז לב, איוב לז ח, יומא פז עמוד א, שמות כג ז, דברים לב לה, שמות ד יג
אולי הוא שינה מלשון הגמרא בתענית שהזכירוטיפות של אור

בהשראת המכילתא

"משה דברן את! אין לי שלוחין אין לי גדודים אין לי שרפים אין לי אופנים אין לי מלאכי שרת ואין לי גלגלי מרכבה שאשלח ואוציא את בני ממצרים שאתה אומר לי שלח נא ביד תשלח?"

"כך אמר יונה אלך בחוצה לארץ מקום שאין השכינה שורה ונגלית... אמר לו הקב"ה, יש לי שלוחין כיוצא בך שנאמר וה' הטיל רוח גדולה אל הים"

תודה רבה! עוזר לי מאוד.מתואמת
בשמחה 😊טיפות של אוראחרונה
איזה ספרי קודש אתם רוצים..אנונימי 14

א. שייכתבו כמותם ולא מספיק נכתבו?

ב. שלמיטב ידיעתכם טרם נכתב כזה?

(תכלס לא חייב להצמד ל2 הקטגוריות.. תכתבו חופשי)

(אולי גם הודות לשרשור נחשף לספרות שלא ידענו שיש..)

אפשר תשובות כלליות אפשר תשובות מיוחדות..

אני אתחיל.

א.  קלאסי-  ספר שינסה לפרט ולבאר יותר את הלכות בין אדם לחברו וכן ספר שינסה לפרט להסביר ולבאר את נושא אהבת ה' ויראת ה' כפי שמעורר על זה הרמחל (שוב, לא פירוש למסלש אלא חיבור עיוני ומעשי על שני ענפים גדולים אלו.).

ב. הייתי רוצה ספר על הלכות שבת שלא יכתב על סדר השוע, אלא פשוט יחשוב על איך נראה יום חול שגרתי אצל רוב האנשים וביחס לכל פעולה ופרטיה ירשום מה דינה בשבת..

הייתי רוצה לכתוב ספר כולו על מצוות "מעקה"אריק מהדרום

על שלל הלכותיה והרעיונות הפילוסופים שכרוכים בה.

אבל מי יקרא את זה?

א. בהצלחה בעבודה החדשה. (קפץ לי מצמע)אנונימי 14

בהנחה שהיית רציני , אז כוונתך בין היתר שמצצות מעקה קשורה לנושא ביטחון והשתדלות, השגחה?

אשמח לחידוד..

שאלות חזקות!אשר ברא
מה שאני רוצהחתול זמני

זה חיבור מאוד מעמיק ושיטתי על מדרש רבה + אגדות ירושלמי. לא כמו עץ יוסף או אפילו יפה מראה אלא יותר סגנון מהרש"א. או טוב יותר, כמו הפירושים הממש ממש ארוכים של מראה הפנים על אגדתות מסוימות.

או: ספר שיאגד את כל אגדתות ירושלמי (קיים כבר) אבל יביא את כל המפרשים הקלאסיים של הירושלמי (קורבן העדה / פני משה / רידב"ז כו'). אולי גם חיבור כזה שמביא רק אגדתות ירושלמי מקוריות שאין להן מקבילות במדרש רבה / בבלי.

יש לי חבר שמחבב את מדרש רבהטיפות של אוראחרונה

ויום אחד הוא נתקל בפירוש 'תפארת ציון' מלפני מאה ומשהו שנה והתרשם ממנו מאוד

(יש בהיברובוקס את הכרך על מדרש רבה אסתר. אני לא מכיר את הפירוש בעצמי)

אההה , שאלה מעולה!אני:)))))

אכתוב ב"נ בהמשך

שומרת את השרשור

הוא לא המריא (; לא נורא..אנונימי 14
לא בדיוק ספר, ואולי קיים כזה (תספרו לי אם כן!)מרגול

כמו ברכון רק של שחרית מקוצרת ליחיד (יחידה למען הדיוק).

לימים שהזמן דחוק. וגם זה יותר נוח (חוברת קטנטנה במקום סידור שצריך לדפדף).

ותכלס אולי גם למנחה (גם ככה קצר)

כאילו סידור לאשה , אבל רק שחרית ומנחה ליוםאנונימי 14
חול, וגם שם לא כל התפילה אלא המינמום שנשים צריכות לומר?
כן, ואפילו בנפרדמרגול

ממש בשביל הימים הלחוצים שיוצאים מהבית מוקדם ואין זמן בכלל בכלל.

ובנפרד בשביל הפרקטיות…

אגב, גם ככה יש מלא דברים שנשים לא אומרות, בטח בתפילת יחיד, גם כשזמנן בידן (תפילין, קורבנות…)

הרי יש הלכות על דילוגים ומה המינימום שכן חייב בשחרית וכו. אז כזה. מאוגד במשהו קטן כמו ברכון של כמה דפים (האלו בלי השירים החסידיים, שזה נטו ברכת המזון)

יש כזה! עם מסלולים לפי הזמן שיש לךנפש חיה.
כן! נקרא "תהילת נשים" , אני יודעת שיש שם שחריתנפש חיה.

וגם אם אני לא טועה

מנחה, ראש חודש, חגים... 

פרשת השבוע לפי התלמוד הירושלמישירהבו
מחפשת מקורות/ שיעוריםאשר ברא

בנושא של 'התלהבות', איך לקיים דברים ביותר אש פנימית.. דבקות וכו'..

ה' ישמח אתכם, תודה

אני לא מכיר מספיק את כתביו אבל אולי אחריםאנונימי 14

ידעו..

זכור לי במעורפל שיש התעסקות בזה בכתבי

האדמור מפיאסצנה היד..

אכן.אחד איש
הכשרת האברכים עסוק בזה
תוכל לפרט?אשר ברא
...אחד איש

הרבה מפיאסצנה מביא שם הרבה על עבודה עם דמיון ומסביר למה חשובה התלהבות זה די ארוך ועבודה תהליכית לא משהו שאני עכשיו יכתוב פה בדקה.

בחבד אגב יש הרבה דיבור על התלהבות מתוך התבוננות תוכלי למצוא אצל אדמור הזקן הרבה התבוננויות על זה

וזה לא בדיוק מה שביקשת אבל על הצד שאולי כןאנונימי 14

אז תחילת פרק כו בתניא מדבר על שמחה ועצבות..

אבל שוב זה קצת שונה..

שווה לעיין שם בכל מקרה😃

זהו..אשר ברא

על שמחה ועצבות יש מלא!

אבל ספציפית על הנקודה של התהלבות פחות מצאתי..

תודה

צריך לדעתאחד איש
הרבה פעמים קושי בהתעוררות הלב והתלהבות תלוי לפעמים במצב נפשי שצריך לעבוד עליו או באיזה תפיסה מסוימת על ה' או על עבודת ה' שצריך לשפץ ועוד עניינים שלאו דווקא הפתרון שלהם זה להוסיף התחזקות על עניין ההתלהבות בעצמו אלא העניין הוא המסביב. להבין מה מונע מהלב להיפתח מה יושב עליו
^^ יפה מאוד שכויחאנונימי 14
נכוןאשר ברא
אבל אני מדברת על השלב של אחרי, שהבן אדם נמצא כבר בשמחה ורוצה להגביר התלהבות (:
אז לדעתי הכשרת האברכים יכול להיות טובאחד איש
מניח שיש כל מיני ספרים חדשים של הדור הזה וכל מיני שיעורים בנושא לא מכיר מספיק אבל מן הסתם אפשר למצוא
לא מכירה🙈אשר ברא
תוכל לפרט?
מסילת ישרים פרק זפצל"פ
ואמנם, התבונן עוד, שכמו שהזריזות הוא תולדת ההתלהטות הפנימי, כן מן הזריזות יולד ההתלהטות. והיינו, כי מי שמרגיש עצמו במעשה המצוה כמו שהוא ממהר תנועתו החיצונה, כן הנה הוא גורם שתבער בו תנועתו הפנימית כמו כן, והחשק והחפץ יתגבר בו וילך. אך אם יתנהג בכבדות בתנועת איבריו, גם תנועת רוחו תשקע ותכבה. וזה דבר שהנסיון יעידהו.

ואמנם כבר ידעת, שהנרצה יותר בעבודת הבורא, יתברך שמו, הוא חפץ הלב ותשוקת הנשמה. והוא מה שדוד המלך מתהלל בחלקו הטוב ואומר (תהלים מב, ב): כאיל תערג על אפיקי מים כן נפשי תערוג אליך אלקים, צמאה נפשי לאלקים וגו'. (תהלים פד, ג): נכספה וגם כלתה נפשי לחצרות ה'. (תהלים סג, ב): צמאה לך נפשי כמה לך בשרי. ואולם האדם אשר אין החמדה הזאת לוהטת בו כראוי, עצה טובה היא לו שיזדרז ברצונו, כדי שימשך מזה שתולד בו החמדה בטבע, כי התנועה החיצונה מעוררת הפנימית, ובודאי שיותר מסורה בידו היא החיצונה מהפנימית.

אך אם ישתמש ממה שבידו, יקנה גם מה שאינו בידו בהמשך, כי תולד בו השמחה הפנימית והחפץ והחמדה מכח מה שהוא מתלהט בתנועתו ברצון. והוא מה שהיה הנביא אומר (הושע ו, ג): ונדעה נרדפה לדעת את ה', וכתוב (הושע יא, י): אחרי ה' ילכו כאריה ישאג.

השיעור הכי טוב לנושא הזה הוא בליבנו פנימהמחפש אהבהאחרונה

בהצלחה!

שבועות!!אשר ברא
שתפו בהכנה שלכם לחג.. וגם אשמח למקורות מומלצים..
מבין שהתחלת הלילה את התיקוןזיויק
וברצינות: מהרל תפארת ישראלזיויק
ההכנה הכי גדולה:קעלעברימבאר

לספור את העומר 49 יום

לכן קוראים לחג שבועותקעלעברימבאראחרונה

אולי יעניין אותך