האם בימינו צומות החורבן הם רשות או חובה?ימ''ל

הגמרא (ר"ה יח ע"ב) אומרת: "אמר רב חנא בר ביזנא אמר רב שמעון חסידא: מאי דכתיב 'כה אמר ה' צבאות צום הרביעי וצום החמישי וצום השביעי וצום העשירי יהיה לבית יהודה לששון ולשמחה'? קרי להו צום, וקרי להו ששון ושמחה, בזמן שיש שלום - יהיו לששון ולשמחה, אין שלום - צום. אמר רב פפא: הכי קאמר: בזמן שיש שלום - יהיו לששון ולשמחה, יש שמד - צום, אין שמד ואין שלום, רצו - מתענין, רצו - אין מתענין".

כלומר שבמצב של שלום צומות החורבן בטלים, וכן יש מצב ביניים בו אין שמד ואין שלום בו הם רשות (אולי למעט ט' באב כמובא שם).

השאלה היא:

א. האם מצבנו היום נחשב שמד המחייב צום, 'אין שמד ואין שלום' בו הצום רשות, או 'שלום' שבו אין כלל עניין (או אפילו אסור) לצום?

ב. האם הרשות לצום תלויה ברצון כל אחד ואחד כתענית יחידים או בהנהגת הציבור כולו?

כמובן הראשונים נחלקו בשתי השאלות האלו, אבל משום מה נראה שהיום ברור לכולם שחייבים לצום. על אף שלכאורה מצבנו הרבה יותר טוב מתקופת בית שני לגביו נאמר שהצום רשות.

לתוספת עניין אצטט את דברי הרמב"ם:

"ובבית שני לא היו מתענין לא עשירי בטבת ולא שבעה עשר בתמוז, אלא הרוצה יתענה או שלא יתענה ולפיכך לא היו יוצאין על טבת ועל תמוז, אמר ה' כה אמר ה' צום הרביעי וצום החמישי וצום השביעי וצום העשירי וכו', כאלו נתן את הבחירה בידם באלו הימים אם רצו מתענין בהם או שלא יתענו" (פיה''מ פ''א ה''ג).

מה דעתכם?

לא פשוט לומר כך.נפש חיה.
אם כל אחד יחליט מה בעצם בא לו
לאן נגיע??
אין לי הרבה מה לתרוםטיפות של אור

(אישית - יש דמויות שאני סומך על היושר ההלכתי שלהן שצמות)

אבל אתמול נתקלתי בזה ומתחשק לי להביא:

"אמנם במה שנוגע לשאלת הצומות, חושב אני כי עד אשר יכונן ה' את בית מקדשו החרב לעיננו, בהר מרום הרים, לתפארת לעיני כל העמים אי אפשר לנו לבטל אותם.."

(אגרות ראיה ד עמ' סו)

(כמובן יש מה לדון ויכמ"ל)

יש לדוןסתם 1...
מה נקרא שלום או שמד בשביל שלא ניתן דברינו לשיעורים.
יש שאמרו שהדבר תלוי בשיעבוד גויים יש שטענו שכל זמן שאין מקדש מדובר בשמד ומחסור בשלום.

ט' באב תמיד יצא דופן והיו מתענים גם בימי הבית השני את הצום הזה.

מה שעושים כיום זה לדעת ריטב"א ולאחר שקיבלו את הצומות ברצון בימי התלמוד קיבלו.
נכוןימ''ל

ואכן הראשונים עושים את זה, אבל אני לא מכיר ראשון שאומר שכל עוד אין בית מקדש מדובר בשמד ולכן הצום חובה. כן יש שאמרו שאין 'שלום' כל עוד אין מקדש ולכן הצומות לא בטלים לחלוטין עד שייבנה, אבל גם בלעדיו הם רשות כל עוד אין שמד.

גם הריטב''א לא הזכיר את המקדש אלא כתנאי לשלום "אמרו כי בזמן שיש שלום כלומר שישראל שרויין על אדמתם ובית המקדש קיים - יהיו לששון ולשמחה. ואם אין שלום שביהמ"ק חרב, ויש שמד על ישראל, דאיכא תרתי לגריעותא - שיהו צום גמור מגזירת נביאים הראשונים. ואם אין שלום וגם אין שמד - יהיה הדבר תלוי ברצון ישראל, רצו ב"ד מתענין לא רצו אין מתענין כלל".

ט' באב אכן יוצא דופן, אבל זו שאלה אם הוא לא רשות או שפשוט בזמן בית שני כולם בחרו לצום (כך נראה שהרמב''ם הבין בגמרא כמו שכתב בפיה''מ "והיו מתענין תשעה באב אף על פי שהוא מסור לרצונם מפני שהוכפלו בו צרות כמו שיתבאר בתעניות"). וגם ההבדל הזה הוא בזמן הביניים כשאין שלום ואין שמד, ולפי חלק גדול מהראשונים אנחנו בזמן של שלום ובו כל הצומות בטלים כולל ט' באב.

אפשר להבין אתסתם 1...
הריטב"א ובכלל שהמצב הוא או שמד או שלום. כשאין שלום המצב נקרא שמד ולהפך.

בכל מקרה רצו או לא רצו לא מדובר בחשק נמוך כזה או אחר, או ברצון ההמון. מדובר על יציאת השליחים ווידוא של תאריך הצום אצל כל ישראל תוך אחריות של ההנהגה הרבנית.
לא הבנתי איך זה נכנס בגמרא,ימ''ל

היא הרי מדברת על 3 מצבים. וכך כל הראשונים.

נכון שהרבה מהראשונים אומרים שזה תלוי בהחלטת ב"ד ו/או כלל ישראל, אבל זה לא מוכרח - ייתכן שהכוונה היא שזו תענית יחידים כמו שמצינו במקומות אחרים (וראה את דברי הרמב''ם שציטטתי לעיל "ובבית שני לא היו מתענין לא עשירי בטבת ולא שבעה עשר בתמוז, אלא הרוצה יתענה או שלא יתענה").

ועדיין גם היחיד צריך לדעת מתי יוצא הצום אם ירצה . גם בהלכותסתם 1...
עבר עריכה על ידי סתם 1... בתאריך י"ח בתמוז תשע"ח 20:07
קידוש החודש לא הזכיר בפרק ג' את תמוז או טבת לגבי היציאה.
הרמבם בפירוש המשניות אמנם כותב ככה אבל זה לא מוכרח ולדעת אחרים זה תלוי.

בכל אופן ה"רצו" נוגע לנקודת הזמן ההיא. מאחר וקיבלו, אז, כחובה משם נשאר לנו להתענות מקבלתם אז. תשעה באב הוא כאמור יוצא דופן.
אבל בשביל רשות ויחידים לא הטריחו את השלוחים לצאתימ''ל

נכון שראשונים אחרים תלו את זה בבית דין ו/או מנהג, וגם בהגדרת בי"ד והמנהג יש מה  לדון (למשל - האם יש היום סמכות מחייבת כבתקופת רבי? או למשל - היום רוב העם לא צמים, האם זה נחשב למנהג? ועוד שאלות כגון אלו) ואכמ''ל.

זו דעת רש"י. לגבי הצומות יש שקיבלו אותם כדבר קבלה מנביאיםסתם 1...
וגם חייבו צום כמו תשעה באב מהערב, קשה לקרוא לזה מנהג. רמבן, ריטבא, אבודרהם מזכיר גם נראה לי.
בכל מקרה הסוגיה מסתעפת כמו שציינת. ברור שכיום אין סמכות מחייבת כוללת.
לכולם הצומות מדברי קבלה רק בשעת השמדימ''ל

הראשונים רק נחלקו מתי נחשב שמד, מתי שלום ומתי לא שמד ולא שלום.

אבל בהשוואה לבית שני ותקופת רבי מאוד קשה לומר שאז לא היה שמד והיום כן (לצורך העניין אפילו ר"ח כותב שבזמנו אין שמד, ובגירסאות רבות כמו של הטור נראה שגם האמוראים אמרו כך על זמנם).

התכוונתי לשמד= חוסר בבנין המקדש.סתם 1...
גם אני בדרך כלל משווה לזמנים שונים ולא ברור לי.
כנראה שהכוונה היא לא תחום בשיעבוד אלא האם הוא קיים או לא. כיום קיים שיעבוד לאומות מסוימות ויש איומים לכן נקרא שמד.
בהיבט רוחני ברור שהמצב לא מזהיר.
שו"ע תק"נעברי אנכי

"ואסור לפרוץ גדר"

מ"א:  פי' אף על גב דמדינא בזמן שאין סכנה אין חייבי' להתענות אלא בט"ב מ"מ כיון שנהגו להתענות כלם אסור לפרוץ גדר:

מנהג ישראל תורה הוא.

כיום רוב ישראל לא מתעניםהגיגים בע"מ

איך זה קשור?סתם 1...
עברי אנוכי אמר שכיוון שנהגו כולם להתענות אסור לפרוץ גדר.הגיגים בע"מ

אבל כיום רוב ישראל לא מתענים

לא מדובר על היום אלא על זמן קבלת התענית.סתם 1...
עוד שאלה תהיה את מי אתה סופר, מחללי שבת או לא שומרי תורה בדרך כלל לא נספרים.
ייתכנו שני הדברים, אבל זה לא ברור מאליוהגיגים בע"מ

אלו שלא מתענים גם מחללים שבת בפרהסיא בדרף כללה' הטווב
ולפי פסק הרמב"ם הם " כגויים לכל דבריהם". אז ברור שהם לא נחשבים בשאלה האם נהגו לצום.
אני חושבכלמנסע

שהסיבה שיכולה להיות הכי רלוונטית לצום זה עצם ה"לזכור שאנחנו עדיין לא בגאולה השלמה"

אפשר כמובן לסבור שזה לא טעם מספיק חזק כדי לחייב לצום, אבל זה טעם אפשרי, זה טעם סביר

מסכיםימ''ל

אבל זה כבר נכנס לשיקולים של 'רצו'.

את מי תשאל כיום אם הם "רוצים"?סתם 1...
את הרוב שחילוני או את שומרי התורה והמצוות שמחולקים? הרי רצו כאמור זה לא כל אחד אלא החלטה ציבורית לכולי עלמא.
מעניין. עוקבת.פסידונית

טוב, כדי שיהיה מעניין:טיפות של אור
עבר עריכה על ידי טיפות של אור בתאריך י"ח בתמוז תשע"ח 21:32
א. "משום מה נראה שהיום ברור לכולם שחייבים לצום" - כי הב"י הכריע בשתי השאלות לחומרא?

ב. הרי"ף והרמב"ם השמיטו את התנאי של רצו לא רצו.

אתה מסכים עם ההסבר של הר"ן (נראלי) שזה כי היום קיבלו עליהם?

ג. שלום:

רש"י - אין יד האומות תקיפה.
רשב"א - ישראל על אדמתן.
ר"ח רמב"ן ריטב"א השלמה אבודרהם טור - ביהמ"ק.

יש עוד?

ד. רצו:

רשב"א, ר"ן בהתחלה - כל אחד מה שרוצה, אע"פ שכבר קיבלו האבות.

תוס' (במגילה), תשובת הגאון באשכול, רמב"ן, רא"ש, ר"ן בסוף, הרב המגיד, רשב"ץ, אבודרהם, אגודה, טור - תלוי בכלל / כבר קיבלו אבותינו.

אז קצת הגיוני לפסוק לחומרא, לא?

(אני באמת שואל, לא מקשה)
ובכןימ''ל

א. 1. הב"י אמנם פסק שחובה לצום (וגם הוא פסק את זה מחמת המנהג ולא מדין תקנת נביאים, כלומר שעקרונית לדבריו הצום בימינו הוא "רצו מתענים רצו אין מתענים"), אבל הב''י הוא לא פוסק יחיד, הטענה שלי היא כנגד זה שהסוגיה כביכול פשוטה ולא מודעים לדעות השונות בה.

2. עברו כמה וכמה דברים מתקופת הב''י והמצב היום שונה לחלוטין. 

ב. לא, לענ''ד הסיבה שהרי''ף והרמב''ם השמיטו את הדין הזה היא כלדעתם הוא מדבר רק על מצב של גאולה חלקית כמו שהיה בזמן בית שני בארץ (ואולי גם בימינו?) וכלל לא היה שייך בזמנם.

ג. שלום הוא לא השאלה פה, כלומר הוא כן, אבל השאלה שבכותרת לא תלויה בו כי הצום רשות אפילו במצב ביניים כשאין שלום (ראה בלשון הגמרא).

ד. קצת ערבבת בין השאלה אם זו רשות היחיד או קבלת הכלל לבין השאלה אם זה תלוי במנהג אבות, אבל זה לא עקרוני לשאלה אז לא נורא.

אז עם כל כך הרבה ספקות ומחלוקות, כשכל הדין הוא דרבנן (אם הוא תקף בכלל) - למה אתה מסיק שהגיוני לפסוק לחומרא?

לגבי בסתם 1...
ממתי רמבם פוסק משהו על פי זמנו? גם בהלכות שמיטה ויובל, בית מקדש וכו'וכו'...?
הוא השמיט וכבר שאלו את זה על דעתו
הרמב''ם לא פוסק לפי זמנוימ''ל

אבל הוא גם לא פוסק דברים שנפסקו לדור מסוים, ולענ''ד ככה הוא ראה את דברי הגמרא ביחס לדור בית שני.

הנביאים קבעו צום, היה דור מסוים בו הצום בטל זמנית והיה רשות, וכשחזרה הגלות חזר הדין לקדמותו ואותו הוא פסק כדרכו.

תודה.טיפות של אור
תשובות מובנות וברורות, כרגיל

(א.2 אני יודע, לכן לא התייחסתי למנהג, אלא להכרעות העקרוניות של הב"י בשתי השאלות שהעלית.

ב. מה ש@סתם 1... אמר. באמת מעניין אותי מה תענה.

ג. כן, ברור. רק התכוונתי שלפי רש"י והרשבא אין עניין לצום היום.

ד. אמת

אין איזשהו דיון האם זה נחשב (גם בימינו) דברי קבלה?

בכל מקרה - אם בשתי שאלות נפרדות מדרבנן רוב הראשונים מכריעים לחומרא, גם בדין שמורכב משתי השאלות הנ"ל, נשמע לי הגיוני כשפוסקים לחומרא..)
תשובותימ''ל

תודה.

א. 2. אז לא, הב''י לא פסק בשתי השאלות לחומרא. הוא פסק שהצום בזמן הזה הוא מדין רשות, כלומר שהוא תלוי ברצון ולא חובה מתקנת נביאים, אלא שקיבלו אותו מרצון.

ב. עניתי, מדובר בדבר שהיה נכון לדור מסוים ולא מעיקר התקנה, וגם בדורו כבר לא היה שייך, ולכן הרמב''ם כדרכו הביא את הדין המקורי.

ג. אכן, לחלק מהראשונים אנחנו במצב של שלום ואין עניין (או אפילו אסור, שכן לכאורה חל דין של "בזמן שיש שלום - יהיו לששון ולשמחה") לצום.

אני לא מכיר שיטה לפיה אנחנו נמצאים בשמד ולכן הצום מחויב בכל מקרה.

תודהטיפות של אור
א. אז אנחנו קוראים אחרת את הב"י. לגיטימי

ב. תודה!

לא נראה לי שאמרתי שיש שיטה שהיום יש שמד
רגעטיפות של אור
"הוא פסק שהצום בזמן הזה הוא מדין רשות, כלומר שהוא תלוי ברצון ולא חובה מתקנת נביאים, אלא שקיבלו אותו מרצון."

אני לא מבין איפה אנחנו חולקים

אם לפי הב"י כל עוד אין בימ"ק זה לא שמד ולא שלום,
והוא פוסק כמו הרמב"ן והמגיד שהרשות היא של הכלל וכבר קיבלו עליהם,

אז יוצא שהוא מחמיר בשתי השאלות
לאימ''ל

יש שתי שאלות:

1. האם יש שמד והצום חובה בכל מקרה מתקנת נביאים, או שאין שמד והצום רשות (אפשרות שלישית היא שיש שלום, אבל נשים אותה בצד).

2. האם הרשות תלויה בכל אחד ואחד לקבוע בעצמו, או שזו קבלה של הכלל.

בשאלה הראשונה הוא מקל, בשאלה השנייה הוא מחמיר (אם כי חומרה זה לא הניסוח המתאים כי אין פה צד חמור, הוא פשוט פוסק שהמנהג קובע).

אוקיי, רק הטרימנולוגיה שונהטיפות של אור
אני התכוונתי מקל - יש שלום, מחמיר - אין שמד ואין שלום.

אני חושב שההכרעה בשאלה השניה היא בלי קשר למנהג, אבל אני מבין שאפשר להתווכח על זה.

[כשכתבתי לפני "דין שמורכב משתי השאלות" - התכוונתי דין שמבוסס על שתי השאלות, קומה על גבי קומה]
עניות דעתיאנונימי107

כמו שכתבו פה לפני יש שלושה מצבים: שלום, שמד ואין שלום ואין שמד.

כל הראשונים חולקים בנושא מדעת הרבמ"ן בקצה האחד עד דעת המאירי בקצה השני.

נקודה למחשבה...

כל הראשונים מדברים על כך שביטול הצומות יגיע בתקופה של שלום ובתקופת ביניים אין לפרוץ גדר. אך האם אפשר לפני שאנחנו הופכים את ימים ליום 'ששון ושמחה' יש שלב ביניים של לצום חלק מהיום או לא לצום. כמו בימינו שאנחנו איפה שהו בין 'שלום' ובין 'אין שלום ואין שמד'.

נקודה שניה...

הצומות לא נקבעו על נוראיים כמו רצח של אדם אחד (גדליה) או התחלת מצור (אף אדם לא מת בהתחלה),

הצומות נקבעות על שלבים משמעותיים בתהליך הגלות, ולכן יש לראות גם את הגאולה בתור תהליך.

בצום עשרה בטבת, לא מת אף אחד אבל כשהתחיל המצור על ירושלים, איבדנו את השליטה בשאר חלקי הארץ.

ביז בתמוז, אבדנו את ירושלים אולי היו בה תושבים אבל אי אפשר לקרוא חיים עירוניים לשלושת השבועות שבאו אחר כך.

בט באב, איבדנו את זבול בית מקדשנו עטרת ראשנו ותפארתנו.

בצום גדליה, לא סתם נרצח אדם אחד גם אם הוא מנהיג, בצום גדליה גלתה שארית הפליטה ואבדנו את הנציגות שלנו בארץ.

האירועים המקבילים בתהליך הגאולה לפי דעתי הם:

לצום גדליה, שיבת ציון והעליות הראשונות.

לצום עשרה בטבת, הקמת המדינה.

ליז בתמוז איחוד ירושלים במלחמת ששת הימים.

לט באב, הקמת בית המקדש במהרה בימנו אמן!

אז השאלה היא האם גם הפיכת הצומות לימי 'ששון ושמחה' היא תהליך עם שלבים באמצע? או שנחכה שבית המקדש ירד מהשמים ורק אז נבטל את כל הצומות?

התגובה הכי טובה בשרשורטיפות של אור
(ותודה על ההפניה למאירי)
?..טיפות של אור
עבר עריכה על ידי טיפות של אור בתאריך י"ט בתמוז תשע"ח 11:05
למה בוחק? הייתי רציני
מי אמר שבית המדש יפול מהשמיים?רוקדת בגשם

באמת לא מעוניינת להכנס לזה, אבל אתה נכנסת.

רמבן : ואני אומר בדרך סברא שהיה עונש על עם ישראל בהתאחר בנין בית הבחירה ...לשכנו תדרשו... ואילו היו ישראל חפצים בדבר ... או גם בימי דוד, כי אם שבטי ישראל היו מתעוררים בדבר לא הוא היה הבונה אבל ישראל היו הבונים.."

גורל לה, ה ט :  לא יכול לרדת הבית העליון שהוא הנשמה עד שיבנו בני ישראל את הבית התחתון שהוא הגוף

סיפרי, בהעלותך צב"  בכל מקום שנאמר לי הרי זה קיים לעולם... ועשו לי מקדש.

רשי, יחזקאל מג : וישמרו- ילמדו עניני המידות מפיך שידעו לעשותם לעת קץ

הרב מנחם מנדל שניאורסון פרשת תרומה תשנב: ובנוגע אלינו הכוונה לבנות בית המקדש השלישי בפשטות ממש.

מנחת חינוך מצווה צה: דבימי יהושוע בן חננניה נתנה רשות והתחילו לבנות... אם כן הוא הדין לבנות נמקדש.

יריעות שלמה: דתחילה יהיה נבנה הבית מקדש על ידי מלכויות ואחר כך יהיה בנין שלו יתברך מאש

תפארת ישראל , מידות א א: ..שלעתיד לבוא יבנה המקדש בימי שמיים דבר אגדה היא ואין ללמווד ממנה אלא רצה לומר שהקבה יסייעם בדרך נס שיבנוהו.

שיטת רש"י אומרת כך, והאמת שזו השיטה הכי ראציונלית כיום.סתם 1...
"אי נמי - דאיבני בחמיסר סמוך לשקיעת החמה, והיא היא, ואי קשיא דבלילה אינו נבנה, דקיימא לן בשבועות: דאין בנין בית המקדש בלילה, דכתיב: וביום הקים, ולא בחמיסר שהוא יום טוב, דקיימא לן בשבועות: דאין בנין בית המקדש דוחה יום טוב? הני מילי - בנין הבנוי בידי אדם, אבל מקדש העתיד שאנו מצפין בנוי ומשוכלל הוא יגלה ויבא משמים, שנאמר: מקדש ה' כוננו ידיך".
אומרים בשם הרב אליהו זצ"למושיקו
שבית המקדש ירד מוכן מהשמים שלא יספיקו להגיש בגץ
השוואה בעייתית. מי אמר שא"א להשוות אחרת?אריאל יוסף

אציע השוואה שונה המבוססת על תיעוד האירועים בחז"ל ומקבילותיהם של אירועים אלו:

צום גדליה, בו הסתיימה "פיסת המלכות האחרונה" שנותרה בארץ  - הקמת המדינה.

עשרה בטבת, בו הקיפו הגויים את חומות ירושלים - מלחמת ששת הימים.

י"ז בתמוז, בו בוטל התמיד - חזרת עבודת הקרבנות (למשל: הקרבת קרבן פסח).

תשעה באב, בו חרב הבית - בניין הבית השלישי.

אני מניח שאם לא היום אז בעתיד-  יהיו שיציעו השוואות נוספות.

ב. את שיבת ציון בימינו קשה להגדיר בנקודת זמן כלשהי.

יהודים עלו לארץ מימי הרמב"ן ועד תלמידי הגר"א,

הרבה לפני העליות המוגדרות בספרי ההיסטוריה.

באיזו נקודת זמן כבר היה ברור ש"זה רציני" ואפשר לבטל ולו את צום גדליה?

ג. את כל הצומות (מלבד ת"ב) ביטלו עם בניין המקדש בבית שני.

למרות שהעליה היתה דלה מאוד (רבבות בודדות), לא היתה מדינה, וירושלים נותרה תחת שלטון כורש.

התהליך התנהל אחרת ממה שאנחנו מכירים היום.

לדבריך דווקא את ת"ב ניתן היה לבטל ואת השאר - לא.

ד. בחורבן בית שני לא היתה שום משמעות לתאריך של צום גדליה, למשל, ואעפ"כ הוא חזר למקומו עם החורבן.

לדבריך, לא היתה כל סיבה לעשות זאת.

התהליך ממש לא היה אותו תהליך.

גם היציאה לגלות לא היתה מאוד נוכחת בעת החורבן דווקא.

היישוב התפורר משך שנים עד שהארץ נותרה שוממה.

לדבריך רק בהמשך היו צריכים לצום אותו?

ה. יש לך מקור לכך שבטלו חלק מהצומות

בימי בר כוכבא כשניפקו מטבעות

וציינו בהן להקמת מלכות חדשה -

בגיבוי רבי עקיבא ורוב חכמי דורו?

כפי ששיערתי, מישהו פרסם היום בתגובה כאן בערוץ השוואה שונהאריאל יוסף

י"ז בתמוז - הגיוני לבטל, אחרי שנחזור להקריב תמידים כהלכתם (וייבטל טעם "בטל התמיד").

ט' באב - אחרי שנבנה את בית המקדש (וייבטל טעם "חרב הבית בראשונה ובשניה").

צום גדליה - כשנחליט סופסוף שרוב יושביה עליה,

ונתחיל למנות שמיטין ויובלות מן התורה בלי תירוצים

(שזו היתה המשמעות המיידית של רצח גדליה - גלות שארית הפליטה למצרים).

וי' בטבת - כשנרגיש שהסבה לתחלת תהליך החרבן - חטאינו - כבר מאחורינו.

מקור בתגובה למאמר:

האם גם השנה נצום בט' באב?

המאמר כולו רלוונטי לדיון בשרשור זה.

כל שנה מעלים את זה מחדש...סתם 1...אחרונה
לפי הרמב"ם והמאירי ביהמ"ק לא ירד משמים אלא יבנה ע"י ישראל.ה' הטווב
שתי הערות לא-הלכתיות:עוד סתם אחד
א. בין בית ראשון לשני היו שבעים שנה. אני בספק אם לצומות היה מספיק זמן כדי להיות בתוקף הלכתי ברור ומחייב כדי שיהיה קשה להגדירם כרשות בתקופת בית שני. היום, לעומת זאת, אנחנו כבר אחרי אלפיים שנה של צומות, ולכן זה ברור לכולם שצמים וזו הנחת היסוד הבסיסית של כל מי שידון איתך בנושא.

ב. גורמים סוציולוגיים נוספים הקשורים לכך הם הרפורמים הראשונים בגרמניה, שביטלו את כל השאיפה לתקומה יהודית בארץ ישראל, בטח כל דבר שקשור במקדש ובעבודת הקרבנות. ממילא 'אורתודוכסיה' התחילה להגדיר את עצמה דרך דבקות מוחלטת בכל סממן אבלות על החורבן (כמובן שהחילוניות תרמה את שלה לכך שדתיים ירגישו מחויבים לצום כמו סבא של סבא של סבא של סבא של סבא של סבא שלהם).
שו"ע ומשנ"בהרוזן!
"ונהגו כל ישראל להתענות ואין לפרוץ גדר"
משנ"ב - כלומר, אע"פ שאנו במצב של רצו מתענין רצו אין מתענין, קיבלו עליהם ישראל להתענות
לכאורה היום זה מצב של רצו או לא רצו.Jac Han

ומכיון שאין היום אחדות ואין היום "כתפיים" אז אנחנו נשארים במצב של "רצו" וממשיכים להתענות.

אבל האמת שלהמשיך להתנהג היום 70 שנה אחרי רבונות ישראלית על א'י עם כל חסרונותיה. 70 שנה של נסים גלויים יומיומיים

להמשיך כאילו לא קרה דבר. להמשיך לצום לומר טקסטים לא רלוונטים.(כשמצדדי המשכת הגלות מחפשים תירוצים מתחת לאדמה כדי להוכיח שהיום זה חורבן גדול אוי אוי אוי) להמשיך לומר  "לא אמת" בתפילות בתחנון ובקינות וסליחות(לא אמת מילה עדינה)

כל אלו הרי הם כפיות טובה מול הא-ל הפודה ומושיע.

אז נכון צריך שגדולי הרבנים יעשו מעשה ולא ע'ה כמוני. אבל מכיון שהרבנים פוחדים ממה יגידו עליהם(בעיקר ממה יגידו החרדים)

נוצר מצב שאנשים מחליטים לבדם מה להוריד ומה להוסיף ובסוף הם מוצאים עצמם בחוץ כלשעברים למיניהם.

אני לא רוצה להיכנס לזה אבל אגיד כמה מיליםdror7777

גם אם היה מחלוקת כיום עם ישראל נוהג לצום ומנהג ישראל מחייב כמו בכיפה

תשובה על סחיטהפשוט אני..

נניח אתם יודעים על אדם כלשהו, שהוא מתכוון לעשות מעשה חמור מאוד. 

למשל לשדוד בנק.

אתם מאיימים עליו שאם הוא לא ייתן לכם חלק מהשלל, אתם תדווחו עליו למשטרה.

הוא לא מוכן לשלם, ואתם מדווחים למשטרה כמו שאיימתם.

אני חושב שאין חולק על כך שהאיום הוא מעשה חמור מאוד, ויש לעשות עליו תשובה. כלפי האדם וכלי המקום.

אך מה לגבי מימוש האיום, כלומר זה שבסוף סיפרתם למשטרה? האם צריך לעשות על זה תשובה? האם זה מעשה רע?

מצד אחד, עשיתם את זה מתוך טעמים אגואיסטיים, מתוך חמדנות ונקמנות וכו'. הנפש שלכם הושחתה, אין לי ספק.

מצד שני, סוף סוף המשטרה עצרה בזכותכם אדם מסוכן ומנעה ממנו להוציא לפועל את זממו, ואולי בזכותכם חייהם של אנשים ניצלו (של השודד עצמו ושל עובדי הבנק).

מה דעתכם? צריך לעשות תשובה על ההלשנה? אם כן, איך?

מתוך שלא לשמה יבוא לשמה אבלקעלעברימבאר

צריך לשעו תתשובה גם על כוונות לא טובות בלב, לא על המעשה. על זה נאמר "על חטא שחטאנו לפניך בהרהור הלב". פשוט להצטער על הכוונה הרעה, לא על המעשה. ולחשוב שאם הייתי באותה סיטואציה היית ימסגירו למשטרה רק מטעמים טובים. זה נקרא חרטה. לחשוב שהייתי חזר לעבר ועושה אחרת

כלומר מול אותו אדם לא היית מבקש סליחה?פשוט אני..
בפן המעשי - לא עשית לו משהו רע,קעלעברימבאר

כי זה היה מוצדק (לא קראתי את הסיפור לפרטים)

אולי לבקש סליחה על הצער שצעירנו לפני התלונה למשטרהקעלעברימבאראחרונה
כיוון ש-"לא בשמים היא", אלא כל אחד לפי ההשקפהפ.א.

והקו שלו, כל אחד והפסיקה שלו, כל אחד והדרך שלו, אפילו כל אחד והכת שלו, נמשיך לחיות עם ערב-רב (ובאלאגן) במנהגים ובהנהגות הדתיות. 

אם אתה ציני אני אתך.סיעתא דשמייא1
אם הם רבותיך אז כןנקדימוןאחרונה
פורים שני
לא מוצא זמן ללמודאבא פגום

אשמח לעצה, לא מצליח ללמוד תורה.

אני קם כל בוקר בחמש כדי להגיע לעבודה מוקדם, לעשות את ה 9 שעותןלחזור מספיק מוקדם למשפחה ולהיות עם הילדים.

אני מגיע בערך ב 17:00 ואז קצת עם הילדים, סידורים וכבר מגיע זמן השכבות שלוקח שעה ואני מוצא את עצמי פנוי רק ב 21:30 במקרה הטוב (אם אין קניות באותו יום) וזה לפני שישבתי לדבר עם אשתי. רוצה ללמוד אבל כבר אין כוח. ניסיתי בעבר ללכת לשיעור דף יומי ב 22:00 אבל המוח כבר לא מתפקד בשעות האלה ולא מצאתי שזה ממלא אותי. מנצל את הנסיעות ל/מהעבודה לשתיים מקרא ושיעורים באוזניות אבל מרגיש שזה ממש לא זה. אשמח לעצות, תודה

שבת זה המאני טייםחתול זמני
בחן את עצמךשפוי

קודם כל כמו שנאמר כאן, שבת זה הזמן בדיוק בשביל סיטואציות כאלה של סיטואציות כמו שלך, 

בנוסף אני ממליץ לך גם סוג של לעשות 'מבחן' לעצמך האם יש זמנים ארוכים שאתה משתמש בטלפון\מחשב\טכנולוגיה כזו או אחרת והזמן הזה מתבזבז לשווא, הרבה פעמים קורה לנו בלי שאנחנו שמים לב וזה יכול להיות אחלה של זמן לעשות בו את הדברים שאנחנו באמת רוצים, בהצלחה  

אשמח לעוד עצות ☺️אבא פגום
אתה נבחן כשיש לך פנאיאלעדאחרונה

אם ה' יתברך רואה שכשיש לך זמן אתה כן פותח ספר
ולא סתם מתבטל, ניצחת.

המלצות לספר בים דרכך וסדרת אש החסידותאבא פגום

אין לי כמעט זמן ללמוד תורה, לומד קצת הלכה, מחפש להעמיק ושמעתי על הספרים בים דרכך וסדרת אש החסידות, יצא למישהו ללמוד אותם? יש המלצות? למי מתאים? האם שווה לכל נפש או כתוב בשפה גבוהה מידי?

תודה🙏

אש החסידות חזק מאודאחד איש
בשפה פשוטה. זה חסידי ממש אם אתה בעניין אז זה מאוד טוב.  בים דרכך גם טוב זה עיבוד כזה של הרב מורגנשטרן
עוד מישהו מכיר? המלצות?אבא פגום
לפני זמן מה סיימת את בים דרכךאלעד

ספר נפלא לעובדי ה', אבל תובעני
זה לא ספר שקוראים בשבת לפני השנ"צ

מה הכוונה תובעני?אבא פגוםאחרונה

קשה לקריאה?

או תובעני מבחינת עבודת השם? 

מה המקור למשפט "הרבה שלוחים למקום"?מתואמת

מסתבר שזה לא ציטוט מדויק מחז"ל...

גוגל וג'מיני לא עזרו לי מספיק, אז אני פונה לעזרת החוכמה האנושית...

אז מה המקור לכך? (מן הסתם זהו שיבוש כלשהו של משפט אחר בחז"ל...)

בחז"ל זה "הרבה הורגים למקום" תענית דף י"ח עמוד ב'הסטורי
אבל נכון שהרבה מקורות במפרשים שציטטו את זה, הביאו בנוסח של "הרבה שלוחים למקום" והמשמעות בהקשר שם, היא אותה משמעות.
תודה רבה!מתואמת
אז איך קרה שהציטוט השתנה לשלוחים?
אני לא יודעהסטורי
אבל כפי שכתבתי, במקור המשמעות היא שאם טריינוס לא יהרוג אותם, יש הרבה שליחים להרוג - דובים, אריות וכו'.

יכול להיות שרצו לעדן את הנוסח. כשהספורנו מביא את זה על תשובת האחים ליוסף "האלוקים מצא את עוון עבדיך" - הם לא מועמדים למוות, אבל המשמעות זהה. אנחנו יודעים שלא עשינו את מה שאתה מעליל עלינו ואתה רק אחד מהשליחים של הקב"ה להביא עלינו את הדין שמגיע לנו בין כך.

תודה רבה!מתואמת
הרבה פעמים ברשי (בכמה וריאציות)טיפות של אור
שמות טז לב, איוב לז ח, יומא פז עמוד א, שמות כג ז, דברים לב לה, שמות ד יג
אולי הוא שינה מלשון הגמרא בתענית שהזכירוטיפות של אור

בהשראת המכילתא

"משה דברן את! אין לי שלוחין אין לי גדודים אין לי שרפים אין לי אופנים אין לי מלאכי שרת ואין לי גלגלי מרכבה שאשלח ואוציא את בני ממצרים שאתה אומר לי שלח נא ביד תשלח?"

"כך אמר יונה אלך בחוצה לארץ מקום שאין השכינה שורה ונגלית... אמר לו הקב"ה, יש לי שלוחין כיוצא בך שנאמר וה' הטיל רוח גדולה אל הים"

תודה רבה! עוזר לי מאוד.מתואמת
בשמחה 😊טיפות של אוראחרונה
איזה ספרי קודש אתם רוצים..אנונימי 14

א. שייכתבו כמותם ולא מספיק נכתבו?

ב. שלמיטב ידיעתכם טרם נכתב כזה?

(תכלס לא חייב להצמד ל2 הקטגוריות.. תכתבו חופשי)

(אולי גם הודות לשרשור נחשף לספרות שלא ידענו שיש..)

אפשר תשובות כלליות אפשר תשובות מיוחדות..

אני אתחיל.

א.  קלאסי-  ספר שינסה לפרט ולבאר יותר את הלכות בין אדם לחברו וכן ספר שינסה לפרט להסביר ולבאר את נושא אהבת ה' ויראת ה' כפי שמעורר על זה הרמחל (שוב, לא פירוש למסלש אלא חיבור עיוני ומעשי על שני ענפים גדולים אלו.).

ב. הייתי רוצה ספר על הלכות שבת שלא יכתב על סדר השוע, אלא פשוט יחשוב על איך נראה יום חול שגרתי אצל רוב האנשים וביחס לכל פעולה ופרטיה ירשום מה דינה בשבת..

הייתי רוצה לכתוב ספר כולו על מצוות "מעקה"אריק מהדרום

על שלל הלכותיה והרעיונות הפילוסופים שכרוכים בה.

אבל מי יקרא את זה?

א. בהצלחה בעבודה החדשה. (קפץ לי מצמע)אנונימי 14

בהנחה שהיית רציני , אז כוונתך בין היתר שמצצות מעקה קשורה לנושא ביטחון והשתדלות, השגחה?

אשמח לחידוד..

שאלות חזקות!אשר ברא
מה שאני רוצהחתול זמני

זה חיבור מאוד מעמיק ושיטתי על מדרש רבה + אגדות ירושלמי. לא כמו עץ יוסף או אפילו יפה מראה אלא יותר סגנון מהרש"א. או טוב יותר, כמו הפירושים הממש ממש ארוכים של מראה הפנים על אגדתות מסוימות.

או: ספר שיאגד את כל אגדתות ירושלמי (קיים כבר) אבל יביא את כל המפרשים הקלאסיים של הירושלמי (קורבן העדה / פני משה / רידב"ז כו'). אולי גם חיבור כזה שמביא רק אגדתות ירושלמי מקוריות שאין להן מקבילות במדרש רבה / בבלי.

יש לי חבר שמחבב את מדרש רבהטיפות של אוראחרונה

ויום אחד הוא נתקל בפירוש 'תפארת ציון' מלפני מאה ומשהו שנה והתרשם ממנו מאוד

(יש בהיברובוקס את הכרך על מדרש רבה אסתר. אני לא מכיר את הפירוש בעצמי)

אההה , שאלה מעולה!אני:)))))

אכתוב ב"נ בהמשך

שומרת את השרשור

הוא לא המריא (; לא נורא..אנונימי 14
לא בדיוק ספר, ואולי קיים כזה (תספרו לי אם כן!)מרגול

כמו ברכון רק של שחרית מקוצרת ליחיד (יחידה למען הדיוק).

לימים שהזמן דחוק. וגם זה יותר נוח (חוברת קטנטנה במקום סידור שצריך לדפדף).

ותכלס אולי גם למנחה (גם ככה קצר)

כאילו סידור לאשה , אבל רק שחרית ומנחה ליוםאנונימי 14
חול, וגם שם לא כל התפילה אלא המינמום שנשים צריכות לומר?
כן, ואפילו בנפרדמרגול

ממש בשביל הימים הלחוצים שיוצאים מהבית מוקדם ואין זמן בכלל בכלל.

ובנפרד בשביל הפרקטיות…

אגב, גם ככה יש מלא דברים שנשים לא אומרות, בטח בתפילת יחיד, גם כשזמנן בידן (תפילין, קורבנות…)

הרי יש הלכות על דילוגים ומה המינימום שכן חייב בשחרית וכו. אז כזה. מאוגד במשהו קטן כמו ברכון של כמה דפים (האלו בלי השירים החסידיים, שזה נטו ברכת המזון)

יש כזה! עם מסלולים לפי הזמן שיש לךנפש חיה.
כן! נקרא "תהילת נשים" , אני יודעת שיש שם שחריתנפש חיה.

וגם אם אני לא טועה

מנחה, ראש חודש, חגים... 

פרשת השבוע לפי התלמוד הירושלמישירהבו
מחפשת מקורות/ שיעוריםאשר ברא

בנושא של 'התלהבות', איך לקיים דברים ביותר אש פנימית.. דבקות וכו'..

ה' ישמח אתכם, תודה

אני לא מכיר מספיק את כתביו אבל אולי אחריםאנונימי 14

ידעו..

זכור לי במעורפל שיש התעסקות בזה בכתבי

האדמור מפיאסצנה היד..

אכן.אחד איש
הכשרת האברכים עסוק בזה
תוכל לפרט?אשר ברא
...אחד איש

הרבה מפיאסצנה מביא שם הרבה על עבודה עם דמיון ומסביר למה חשובה התלהבות זה די ארוך ועבודה תהליכית לא משהו שאני עכשיו יכתוב פה בדקה.

בחבד אגב יש הרבה דיבור על התלהבות מתוך התבוננות תוכלי למצוא אצל אדמור הזקן הרבה התבוננויות על זה

וזה לא בדיוק מה שביקשת אבל על הצד שאולי כןאנונימי 14

אז תחילת פרק כו בתניא מדבר על שמחה ועצבות..

אבל שוב זה קצת שונה..

שווה לעיין שם בכל מקרה😃

זהו..אשר ברא

על שמחה ועצבות יש מלא!

אבל ספציפית על הנקודה של התהלבות פחות מצאתי..

תודה

צריך לדעתאחד איש
הרבה פעמים קושי בהתעוררות הלב והתלהבות תלוי לפעמים במצב נפשי שצריך לעבוד עליו או באיזה תפיסה מסוימת על ה' או על עבודת ה' שצריך לשפץ ועוד עניינים שלאו דווקא הפתרון שלהם זה להוסיף התחזקות על עניין ההתלהבות בעצמו אלא העניין הוא המסביב. להבין מה מונע מהלב להיפתח מה יושב עליו
^^ יפה מאוד שכויחאנונימי 14
נכוןאשר ברא
אבל אני מדברת על השלב של אחרי, שהבן אדם נמצא כבר בשמחה ורוצה להגביר התלהבות (:
אז לדעתי הכשרת האברכים יכול להיות טובאחד איש
מניח שיש כל מיני ספרים חדשים של הדור הזה וכל מיני שיעורים בנושא לא מכיר מספיק אבל מן הסתם אפשר למצוא
לא מכירה🙈אשר ברא
תוכל לפרט?
מסילת ישרים פרק זפצל"פ
ואמנם, התבונן עוד, שכמו שהזריזות הוא תולדת ההתלהטות הפנימי, כן מן הזריזות יולד ההתלהטות. והיינו, כי מי שמרגיש עצמו במעשה המצוה כמו שהוא ממהר תנועתו החיצונה, כן הנה הוא גורם שתבער בו תנועתו הפנימית כמו כן, והחשק והחפץ יתגבר בו וילך. אך אם יתנהג בכבדות בתנועת איבריו, גם תנועת רוחו תשקע ותכבה. וזה דבר שהנסיון יעידהו.

ואמנם כבר ידעת, שהנרצה יותר בעבודת הבורא, יתברך שמו, הוא חפץ הלב ותשוקת הנשמה. והוא מה שדוד המלך מתהלל בחלקו הטוב ואומר (תהלים מב, ב): כאיל תערג על אפיקי מים כן נפשי תערוג אליך אלקים, צמאה נפשי לאלקים וגו'. (תהלים פד, ג): נכספה וגם כלתה נפשי לחצרות ה'. (תהלים סג, ב): צמאה לך נפשי כמה לך בשרי. ואולם האדם אשר אין החמדה הזאת לוהטת בו כראוי, עצה טובה היא לו שיזדרז ברצונו, כדי שימשך מזה שתולד בו החמדה בטבע, כי התנועה החיצונה מעוררת הפנימית, ובודאי שיותר מסורה בידו היא החיצונה מהפנימית.

אך אם ישתמש ממה שבידו, יקנה גם מה שאינו בידו בהמשך, כי תולד בו השמחה הפנימית והחפץ והחמדה מכח מה שהוא מתלהט בתנועתו ברצון. והוא מה שהיה הנביא אומר (הושע ו, ג): ונדעה נרדפה לדעת את ה', וכתוב (הושע יא, י): אחרי ה' ילכו כאריה ישאג.

השיעור הכי טוב לנושא הזה הוא בליבנו פנימהמחפש אהבהאחרונה

בהצלחה!

שבועות!!אשר ברא
שתפו בהכנה שלכם לחג.. וגם אשמח למקורות מומלצים..
מבין שהתחלת הלילה את התיקוןזיויק
וברצינות: מהרל תפארת ישראלזיויק
ההכנה הכי גדולה:קעלעברימבאר

לספור את העומר 49 יום

לכן קוראים לחג שבועותקעלעברימבאראחרונה

אולי יעניין אותך