
סגן ראש הממשלה ושר המשפטים גדעון סער פירסם הערב (שלישי) את תזכיר החוק המתקן את חוק-יסוד הממשלה, ומונע את הטלת תפקיד הרכבת הממשלה על נאשם בפלילים.
על פי ההצעה, חבר כנסת שתלוי ועומד נגדו כתב אישום לא יהיה כשיר להרכיב את הממשלה אם הואשם בעבירה שהעונש הקבוע לה הוא למעלה משלוש שנות מאסר.
עם זאת, יו"ר ועדת הבחירות המרכזית יוכל, להתיר את הטלת המנדט על אותו חבר כנסת במידה ויקבע כי בנסיבות העניין אין עם העבירה קלון.
לפיכך, חבר כנסץ שיש נגדו כתב אישום בעבירה שעונשה שלוש שנות מאסר ומעלה, ויש עימה קלון - לא יוכל לקבל את מלאכת הרכבת הממשלה מנשיא המדינה, לא ייכלל בהצעה להבעת אמון בממשלה חדשה וגם לא יושבע כראש הממשלה החלופי.
יצויין כי תחולת החוק תהיה רק החל מהכנסת ה-25. פרטי התזכיר גובשו בעקבות סדרת דיונים שהתקיימו בשבועות האחרונים במשרד המשפטים. התזכיר הופץ ל-21 יום להערות הציבור.
השר סער אמר: ״חובתנו לקבוע הסדרים משטריים טובים יותר לעתיד, המבצרים את ערכיה של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית. עלינו מוטלת החובה למנוע הישנות המצב אותו חוותה מדינת ישראל עד לא מכבר".
תגובת הליכוד: "גדעון סער שמגרד מלמטה את אחוז החסימה בכל הסקרים, מציע חוק אנטי דמוקרטי נוסח איראן שמבקש לפסול את מי שמקבל בסקרים 35 מנדטים וזוכה לתמיכה של מיליוני אזרחים כנציגם לראשות הממשלה. מביך".
ח"כ שמחה רוטמן מסיעת הציונות הדתית אמר כי ''תזכיר החוק החדש של סער הוא בושה לו ובושה למדינה. מי שלא סומך על 61 ח"כים שיבחרו את המועמד הטוב ביותר, ומנסה לתת לפקיד להחליט עבורם מי יכול להיות ראש ממשלה ומי לא, מעיד על עצמו שאין לו אמון בעם, בנבחרי העם ובהליך הדמוקרטי. זה לא מזכיר תקופות אפלות. זו תקופה אפלה''.
ח"כ גלית דיסטל אטבריאן (הליכוד) אמרה ''באופן מלאכותי ביותר וללא קשר לשחיתות או חקר האמת- ההגמוניה הוציאה את המנהיג הפופולארי ביותר מהמשחק הדמוקרטי. נו מור ביבי פור יו. הם היו משוכנעים שמופע "הנאשם" שהם הפיקו יספק את הסחורה. לא סיפק. אז עכשיו סער יסיים את העבודה ויחוקק את נתניהו החוצה. דומה כי בשלה העת לצאת לרחובות''.
