מנסים לשדר רוגע. אוקראינה
מנסים לשדר רוגע. אוקראינהצילום: יהב גמליאל, פלאש 90

על האווירה בקרב היהודים באוקראינה אל מול הקריאה של הממשל האוקראיני לשמור על פרופורציות ולא להיכנס לפאניקה, שוחחנו עם שלומי אלישע, אחראי ארגון הצלה באוקראינה.

אלישע מספר על ההיערכות ש"החלה כבר לפני חודש לקראת אפשרות של הימלטות מאוקראינה במידה והמצב יסלים. כעת כל רוחות המלחמה לא נוגעות לנו. זה רק בתקשורת הישראלית והזרה. זה לא מורגש בכלל. אין את הפאניקה. אנחנו אופטימיים, לא מאמינים שהמצב יסלים ומאמינים שזה ייסגר בדיפלומטיה, אבל ממליצים לציבור שמי שחושש ומחזיק בתיק רפואי מסוים שייסע לארץ".

אלישע חושש מהחלטות פזיזות של מי שנכנס לחרדתיות וללחץ. "מה שמשדרים בארץ לא תואם את המציאות. ישראלים לחוצים יותר מאיתנו. אני מקבל מאות טלפונים. הורים של משפחות שחיות כאן שואלים על המצב והתשובה שלי היא שזו החלטה של כל אחד. רב הקהילה המקומית אמר שתייר יעזוב מיידית, אבל מי שיש לו מפעל חיים כאן, אם המשפחה חוששת שיוציא אותה לחופשה עד יום רביעי כי ביום רביעי נעשה הערכת מצב ונחליט מה לעשות. אם תהיה הסלמה נפנה את כולם".

בדבריו הוא מדגיש שאכן תכניות מגירה לפינוי כולל קיימות, אך התקווה והאמונה היא שתכניות המגירה תישארנה במגירה ולא יוצאו לפועל.

"אנחנו בקשר רציף עם הקונסוליה והשגריר. לפני כחודש שלחנו מכתב ללפיד ולא נענינו לו. כתבנו שנצטרך את העזרה של משרד החוץ במידה והמצב יסלים, גם ברמה ההומניטארית כדי שנוכל לתת מענה למי שלא יוכל לעזוב ולצאת לישראל. לא נוכל להתמודד עם מאות הפניות שמגיעות לכאן ללא גורם מוסמך של משרד החוץ חוץ מהצוות הנפלא של שגרירות ישראל שעושה עבודה מעל ומעבר".

לשאלתנו אם אנשי הקונסוליה עומדים מאחורי העמדה אותה מציגה הקהילה ורב הקהילה, משיב אלישע בשלילה: "צוות הקונסוליה והשגרירות אומרים חד משמעית שישראל הוציאה אזהרת מסע, ולכן כל אזרחיה נקראים לחזור מיידית. אני מבין אותם כשהם עומדים בתכנית של משרד החוץ. לנו יש את ועד הקהילה ורב הקהילה שמקבלים את האינפורמציה מכלל הגורמים, הרשויות השונות המקומיות והישראליות, מצליבים נתונים ושוקלים מה נכון לעשות וכרגע אין מקום לפאניקה המיותרת".

על שתיקת משרד החוץ אומר אלישע כי מדובר בהתנהלות חמורה. "זה משבר חמור ששר החוץ מתעלם מקהילה במצוקה ברגעי משבר. לפני מספר שבועות הוא נזף בשגריר האוקראיני, מה שלא נכון לעשות בשעה שבה צריך לתת אמפטיה וחיבוק לאוקראינה. הוא צריך להסתכל על תמונת המצב ולתת מענה לקהילה שנמצאת ברגעי משבר ולא לנזוף בשגריר. זה לא קרה ונכון לעכשיו זה גם לא קורה".