שטראוס
שטראוס צילום: Michael Giladi/Flash90

משרד הבריאות מפרסם בצהריים (ראשון) את ממצאי הביקורת התברואתעת שערך במפעל שטראוס, בעקבות מציאת עקבות של סלמונלה במוצרים וריקול הענק עליו הכריזה החברה.

במשרד מציינים כי "בביקורת נמצאו ליקויים מהותיים בנהלי החברה ובהתנהלותה".

נזכיר כי לאחר הביקורת החליטו גורמי המקצוע במשרד הבריאות על הקפאת אישורי הייצור במפעל במשך שלושה חודשים.

בין היתר התגלה בביקורת כי בחודשים האחרונים בוצעו במפעל עבודות תחזוקה במקביל להמשך תהליכי ייצור השוקולד במפעל מבלי שנלקחו בחשבון הסיכונים הפוטנציאלים העלולים להשפיע על תהליך הייצור ובקרת האיכות של המפעל.

בנוסף, במהלך הביקורת עדכן המפעל את נציגי המשרד כי מספר שבועות לפני כן היתה חדירה של יונים לאתר הייצור במפעל והוזמן מדביר כדי לטפל בהן. במשרד הבריאות מציינים כי למרות הבאת המדביר, היה נדרש מהמפעל לעשות בדיקות מקיפות האם חדירת היונים השפיעה על בטיחות המוצר.

עוד עלה מהביקורת כי הצוות המקצועי של בקרת האיכות במפעל התחלף בשנה האחרונה וכי חסר באופן זמני במפעל תקן של מנהל בטיחות מזון במפעל.

במשרד הבריאות מגלים גם כי כי לקוח של המפעל דיווח למפעל על ערכי אינדיקטורים לסלמונלה גבוהים מהתקן המותר בנוזל השוקולד, אולם התלונה לא טופלה על ידי המפעל ולא בוצעו בדיקות להמצאות חיידק סלמונלה.

צויין גם כי במהלך הביקורת נמצא כשל מהותי בתהליך ההפשרה של השומן החלבי של השוקולד וכי הוא לא נעשה על פי הוראות ההפשרה והאחסון של היצרן, מה שעלול היה לגרום לזיהום.

משרד הבריאות עדכן עוד כי "על פי תוצאות הבדיקות שנערכו עד כה נשלל הקשר בין אירוע השוקולד בבלגיה ובין האירוע בישראל. יצוין כי ממידע שיש למשרד הבריאות בנוגע לסוג הסלמונלה שנמצא, זן זה גורם לתחלואה בבני אדם אולם לא ידוע כזן אלים".

מתוך כ-300 דגימות שנלקחו עד כה באירוע מקו הייצור של המפעל, מחומרי הגלם, ממוצרים בתהליך וממוצרים סופיים נמצאו עד כה כ-30 דגימות חיוביות לסלמונלה, כולן מתוך המפעל.

עד כה דווחו למשרד הבריאות 21 מקרים הקשורים, לכאורה, לאכילת שוקולד מתוצרת שטראוס.