בצלאל סמוטריץ'
בצלאל סמוטריץ'צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לא אהבתי את המודעה נגד אלוף פיקוד המרכז יהודה פוקס (האמת היא שאני קצת מתקשה להסביר לעצמי בדיוק למה, אבל כנראה תחושה של חוסר נוחות מהמעבר מביקורת עניינית ומתבקשת לקמפיין), אבל הרבה יותר מזה אני לא אוהב את קמפיין הגינויים המתוזמן שמבקש להשתיק את הביקורת הצודקת מאוד כלפיו.

אני לא אוהב את הצביעות של מי שמשתלחים בקמפיין מתוזמן ומרושע במח"ט שומרון, שהעז רחמנא לצלן לומר את מה שנכון מאז ראשית ימי הציונות - שצבא והתיישבות חד הם, אבל מזדעזעים מביקורת נגד אלוף הפיקוד אני גם לא אוהב את רקדני המה יפית בהתיישבות שאצו רצו למצוא חן בעיניי אותם צבועים וחושבים שהם עושים בכך שירות טוב להתיישבות.

אין ספק שפוקס עושה הרבה דברים טובים, הוא נלחם בטרור ופועל להגנה על ביטחון ישראל והוא ראוי על כך להערכה רבה. אבל הוא גם ראוי לביקורת על לא מעט דברים. בהתיישבות ישנה ביקורת גדולה כלפיו בחודשים האחרונים על התנהלותו בשלל נושאים. זו אינה ביקורת של "קיצוניים", כפי שמנסים להציג עכשיו. אני שומע אותה מראשי ההתיישבות, מראשי מועצות והנהגות הישובים. הביקורת נוגעת גם לסוגיות ביטחוניות במרחב וגם לסוגיות התיישבותיות. וזו ביקורת נכונה וחשובה מכל בחינה שהיא. אלוף פיקוד המרכז הוא הרבה יותר ממפקד צבאי של גזרה. בשל המצב המשפטי ביהודה ושומרון הוא מכהן כסוג של ראש ממשלה שמשפיע בהחלטותיו על חיי היום יום של המתיישבים במישורים רבים. ובדמוקרטיה מותר וחובה להעביר ביקורת על מי שמקבל החלטות ומשפיע על החיים האזרחיים.

אני כמובן הייתי מעדיף לשנות את המצב ולהפריד לחלוטין את העשיה הצבאית מהתחומים האזרחיים. להחיל את הריבונות הישראלית במלואה ביהודה ושומרון, להכפיף את ניהול החיים למשרדי הממשלה באופן מלא ולשחרר את צה"ל לעסוק אך ורק בביטחון. אז הכתובת הדמוקרטית לביקורת ומחאה תהיה נבחרי הציבור ומשרדי הממשלה, בדיוק כמו בכל מקום אחר בארץ ובעולם. אבל כל עוד לא זה המצב, וכל עוד האלוף משמש "הריבון" בשטח הוא מהווה כתובת לגיטימית לחלוטין לביקורת ומחאה.

מותר לאנשים שנוסעים יום יום בכבישים וסופגים התגברות אדירה באירועי זריקות האבנים ובקבוקי התבערה למחות מול מי שבמבחן התוצאה לא מצליח לספק להם ביטחון. מותר להם לחשוב שהוא לא עושה מספיק, ובעיקר שטרור האבנים נמשך לא כי אי אפשר למגר אותו אלא כי לא עושים מה שצריך כדי למגר אותו בשל תפיסות ערכיות ומבצעיות שגויות.

מותר למי שמרגישים בלא מעט סוגיות יחס קר ולפעמים אפילו רוח מפקד עויינת כלפי ההתיישבות למחות על כך ולדרוש שינוי. מותר למי שמקבלים צווים מנהליים לא דמוקרטיים ומרחיקים אותם מביתם, משפחתם ופרנסתם לחודשים רבים להתקומם ולמחות נגד מי שחתום על הצווים האלה. מותר למי שרואים בעיניים כלות את הערבים משתלטים על עוד ועוד שטחים פתוחים בבניה בלתי חוקית ובמהלך מתוכנן וממומן היטב ומול אזלת יד של אלוף הפיקוד שאמור למנוע את זה ומחליט לאכוף בצורה סלקטיבית כמעט נגד יהודים בלבד להתקומם נגד האפליה וחוסר האחריות הלאומי הזה.

ולא, זו ממש לא "כפיות טובה". קודם כל כי פוקס, וכמוהו שאר מפקדי צה"ל, לא "עושים טובה" למתיישבים כשהם שומרים על הביטחון. ההתיישבות והצבא אכן חד הם. שותפים לדרך ושליחים של עם ישראל למטרות של ישוב הארץ, ציונות, התיישבות, וביטחון. וכן, יהודה ושומרון הם רצועת הביטחון של ישראל ובלי ההתיישבות האזרחית גם צה"ל לא יחזיק שם מעמד לאורך זמן. ראו ערך לבנון ועזה. איפה שיש ישובים יש ביטחון ואיפה שאין ישובים יש התבססות של טרור.

שנית, ביקורת אינה סותרת הכרת הטוב על הדברים הטובים. החיים הם לא שחור לבן.

שלישית, הדרג הפוליטי לא יכול להתחבא מאחורי הצבא כשנח לו ואז להתלונן כשהצבא מקבל ביקורת. כשבני גנץ רצה למנוע את הצעדה לחומש בחול המועד פסח האחרון הוא התחבא מאחורי הצבא ושלח את מפקדיו הוציא מכתבים ביטחוניים פיקטיביים על חוסר היכולת לאבטח את הצעדה. שלא יבוא בטענות עכשיו שאלוף הפיקוד מהווה כתובת לביקורת.

ורביעית, הצביעות, אוי הצביעות. מח"ט שומרון חוטף עכשיו קמפיין אכזרי שמתודלק בתדרוכים של גורמים צבאיים בכירים, אותם גורמים שמלינים על הביקורת נגדם. טלו קורה מבין עיניכם ואל תדברו על כפיות טובה. צוויג לא עובד פחות קשה מפוקס בעשייה הביטחונית. מטבע הדברים הוא גם נמצא יותר ממנו בחזית ומסכן את חייו. אז גם כלפיו אסור להיות כפויי טובה.

ובכלל, יש חוט מקשר בין בין גינויי המודעה נגד פוקס לקמפיין המכוער נגד צווים - הפחדה. הפחדה של קצינים "סוררים" שלא מיישרים קו עם הפרוגרס המסוכן שמשתלט על הצבא והפחדה של מי שמבקשים לבקר מופעים של הפרוגרס הזה. עליהום מתוזמן נגד מי שלא מיישר קו כדי לסתום לו לו הפה.

אז חבריי בהתיישבות, אל תתפתו לשתף עם זה פעולה כדי להיראות יפים. אתם יפים בגלל העשיה החשובה והיום יומית שלכם למען ההתיישבות ומדינת ישראל. אתם יפים כי אתם מובילים התיישבות יפה ומפוארת שתיזכר בדברי ימיה של מדינתנו. אתם יפים גם כשאתם לא רצים לגנות כל דבר שאתם לא מסכימים איתו, כמובן בגבולות ברורים, והגבולות הללו ממש לא נחצו במחאה נגד האלוף פוקס.